Ultima găselniță care leagă, într-un mod oarecum veros, blogurile și restul Social Media, de profitul unora care fac gălăgii de bani din viciul uman, este cea în care asociația berarii româniei se plânge că berea este supraimpozitată și că, din această cauză, a scăzut consumul de bere, oamenii nu au locuri de muncă, totul este un chin și un pustiu.

SERIOS? Adică ne plângem că viciul este impozitat? Îmi place berea că oricărui alt gras care s-a îngrășat baxând tone de bere prin tranzitul renal. Numai dacă îmi aduc aminte câtă Terapia am băgat în mine și mi se face rău. Dar asta nu înseamnă că nu știu că berea e alcool, că alcoolul este viciu și produce pagube însemnate prin efectele sale, pornind de la cetățenii județului Vaslui și terminând cu ficatul solistului de la Iris.

Hai să ne imaginăm o campanie asemănătoare la țigări.
Industria tutunului e supraimpozitată. Se vând mai puține țigarete, oamenii își pierd locurile de muncă, dezastrul se întinde peste țară. Ieftiniți țigările și scumpiți tratamentul la cancer, profiturile vor fi mai mari.

Sau o campanie identică la yahturi de lux. Sau la blănuri. Sau la orice altceva.
Da, sunt de acord ca viciul să fie impozitat. Da, sunt de acord ca berea sau orice alt alcool să nu fie la prețul unei gume de mestecat, la îndemâna oricărui puștan de liceu. Vrei viciu, plătește.

La muncă, domnilor cu berea, nu la întins mâna. Vreți vânzări? Micșorați-vă profitul, dacă vă e atât de milă de amărâții care rămân fără locuri de muncă, nu îi mai dați afară. Nu vă place în românia? Ura și la gară, mereți pe la cășile voastre.

via

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

96 comentarii Adaugă comentariu

  1. Azi,pe la obor,un etnic tigan susura suav…bere,bere,bere,bere,bere…..

    • #2

      avea de aia buna, fara timbru?

    • #3

      timbrul altereaza gustul? 🙂 Serios vb, asa cum stii la bere nu se pune timbru pentru ca este considerata mai mult aliment decat alcool

  2. #4

    Dute domle’ berea ar trebui categorisita ca si aliment indispensabil vietii.

    • #5

      Nu v-ati saturat de betivi pe toate drumurile? nu v-ati saturat de betivi care fac treaba de 3 ori mai incet? nu v-ati saturat de betivi care sa conduca tara asta? Nu v-ati saturat sa aveti o problema de sanatate in preajma anului nou si sa stati la coada dupa toti betivii? Nu v-ati saturat?

      Viciile trebuiesc supraimpozitate. Asa e normal. Nu se moare fara alcool… S-ar aduna o gramada de bani la buget, care ar putea fi folositi in scopuri diverse daca nu ii fura unii si altii….

    • @Dorel: ai dreptate.
      Viciile să fie impozitate.
      Alcoolul, cu siguranţă.
      De labă ce să mai vorbim.

    • #7

      Dorele, probleme, ma?

    • #8

      Dorele, tu ai futut vreodata dupa o sticla de iaurt ?

    • #9

      In acelasi context si prostia ar trebui supraimpozitata… sa vezi atunci bani la buget…

    • #10

      Ursule, daca ai nevoie de alcool ca sa futi, ai o problema… sau 2… depinde…

  3. #11

    Sănătatea e cea mai scumpa ! Cum ne învârtim de o reducere de impozit ? Nu de penis ca nu votam cu Ciomu !

  4. #12

    Berea este paine lichida!

  5. #13

    Adevarul e ca ceea ce se vinde la noi nu e bere. E zeama de mamaliga, la cit porumb contine. Atunci de ce s-o impozitezi? Sa adoptam intii “Legea germana a puritatii berii” si apoi mai discutam…
    P.S. io-s un tip care bea o bere la 2 saptamini…

  6. #14

    Cu o Mona si-un colt de paine imi fac ziua de nastere cu 10 invitati !

    • #15

      daca mai amesteci si-un flacon de romparkin in mix, poti face si nunta!

    • #16

      O sa te dezamgesc… de ceva timp, mona s-a tunat si nu mai poate fi pacalita cu paine.

    • Ursule, ia cu pâine!
      imgur.com/gACLTG9

      @ all: cartea asta schimba perspectiva asupra destinului national, in contextul geopolitic al practicii hepatice din Balcani.

  7. #18

    am vazut si eu petitia aia. si n-am semnat-o din 2 motive: trebuie sa fii cretin cronic sa crezi ca o petitie on-line o sa schimbe ceva si as fi mult mai bucuros sa scada TVA la alimentele de baza, sa scoata taxele mizerabile din benzina care pun la pret la orice. Si asta de la unu care bea vreo 8 beri pe zi.

    • #19

      mda…si acum am vazut si bloggerul care e pro campanie…nu mai zic nimic, nu sunt parte la aceasta lupta

    • #20

      Dude… 8 beri pe zi ? Nu crezi ca e ceva in neregula in ecuatia asta ?

    • #21

      in primul rand nu e o ecuatie, e un numar natural pozitiv. In al II-lea rand sunt in faza de acceptare si stiu ca am o problema

    • #22

      Tu stiai ca in africa….

    • #23

      Doctorul a zis 2 litri!!!

    • #24

      @ursu: lasa,bre, ca si alea mici da’ jucause sunt bune.

  8. #25

    Cum sa nu aiba online-ul puterea de-a schimba ceva ? Doar s-a ales un presedinte de tara in felul asta.

    • #26

      nu chiar. daca era asa Macovei era presedinte conform internetului. Acum sa vedem cum deconteaza castigatorul si pierzatorul nota, ca amandoi au un decont de facut.

  9. #27

    Berea, tutunul si mercurul trebuie supraimpozitate.Corban stie de ce.

    • Mai las-o dracu’ cu mercuru’. Îi Dani Corban nu Cristi Borcea!

    • #29

      Asa mult nu-i sufar pe astia astia care fac o gluma buna odata iar apoi o repeta pana se plictisesc si ei …

  10. #30

    hai, mai mai bine invita-l pe domnul hari-terapie! o sa ne explice el cat esti de prost, si cum sta treaba cu berea, de care habar n-ai… 🙂 🙂 🙂

  11. #31

    Da’ ci ghini ar fi,uai baietz di s-ar ieftini berea la bidoana !

    • Dacă vă amintiți, acum ceva vreme am fost oarecum obligați să trecem pe becuri ecologice, cu consum mai mic. După o perioadă s-a constatat că a cam scăzut consumul de energie și cum orice corporație aleargă după p rofit, s-a scumpit energia. Așadar, am cumpărat becuri mai scumpe și am plătit mai mult pe kW.

      Cât despre bere, anul trecut, dar și acesta n-au fost ani prea buni pentru producători, cifrele lor nefiind cele prognozate. De ce n-a băut românul atâta bere? Hai să fim serioși, românii beau mult, dar corporațiile încep să exagereze și își imaginează că omul nu mai bea și apă.

      Oare ei au băut vreodată bere din sticlă de piele?

    • #33

      Va, da. De la mine. Si fara s-o ude.

    • #34

      Pentru tine exista Bere Blonda la 2 litri, costa doar 3 lei.

  12. #35

    Toate bune și frumoase, până s-or apuca să impoziteze blogging-ul, că deh, puștanii de liceu stau să te citească în loc să înveţe pentru BAC. Atunci să vedem cum o mai întorci.

    • #36

      Dacă nu i-ai zis și de Cristos, to’degeaba. Să pună măcar un verset pă etichetă…

  13. #37

    Berea e ieftină in România

    • #38

      my ass..in Germania la lidl iei 6 pack de nush ce bere promovata de lidl la pe d-ala mic la 0.5 l cu 1.59 EUR. Daca duci peturile goale la aparatul de reciclat, primesti 1.5 EUR. deci 9 centi 3L de bere. Proasta bere dar atata e. Daca vrei bun, Paulaner care la noi e 8 lei, e 90c/sticla wiessbierr si primesti 15 inapoi pe ambalaj, deci 75 de centi, cam cat un ursus amarat la noi. Si vb de weiss nefiltrata, aia blonda e mai ieftinache

    • my ass…in Norvegia la orice magazin cea mai ieftina cutie de bere e 13 lei…cea mai ieftina!

  14. #40

    in bere veritas!

  15. M-am lasat de bere in favoarea colei, asa ca nu are decat sa o scumpeasca cat vor ei. Chiar e bine pana la un punct sa o scumpeasca…

  16. #47

    Arhi, serios… Serios, acum, te bagi in asa ceva? Adica, lasand la o parte statutul tau de aficionado de cerveza, sustii un cretinism autentic? OK, de acord cu “ideea” de viciu, dar, extrapoland aceasta logica, ia pufuletii, hamburgerii, cipsii, whatever crezi tu ca e o adictie/viciu si adauga-le aceleiasi liste.

    Din pacate, si asta se incadreaza la categoria “te bagi in asa ceva”, nu vorbesti in cunostinta de cauza, nici tehnic (nu stii cum se calculeaza acciza, in extenso validezi ce zice Kapra, care bate campii), nici practic, sustinand, nu mi-e frica sa ti-o zic, un TEMBELISM.

    Statul roman percepe acciza de 1000EUR/mc de alcool pur (adica vreo 2.5EUR/litru de tuica 40 grade). La vin acciza e zero (aici Kapra are dreptate). Iar la bere, acciza se calculeaza diferit, aplicata la cantitatea de zaharuri din “materia prima”, mustul de malt, nu mai intru in detalii. Ideea de baza este ca vinul este exceptat de la accizare, asa cum a fost initial planificat si cu berea, cu o logica care se plaica si in alte tari europene, de unde si preturile mari la bere in Romania fata de alte tari.

    Astea sunt realitatile, nu, din nou cu stima, prostiile pe care le-ai debitat. Nu o lua gresit, dar trebuie sa prezinti o realitate obiectiva, nu aberatii. No offense.

    • #48

      deci toata constructia ta logica prin care imi explici ca sunt tembel se bazeaza pe faptul ca vinul este exceptat de la accizare. a, si ca nu ma pricep. in schimb, sustinatorii sunt specialisti:)) practic, da. ai dreptate. move along

    • #49

      Ca spui un tembelism nu echivaleaza, decat daca insiti, cu altceva. Imi permit destule pe blogul tau (merci, btw), dar niciodata nu te-as face tembel.

      Incearca sa fii un pic mai putin partizan; experienta ta cu berea, sau cu terapia, nu e relevanta in context. Ti-o spune cineva care e ceva mai documentat, nu neaparat mai documentat decat tine (desi nu ai facut o proba), insa mai documentat decat majoritatea comentatorilor, pro sau contra.

      Kapra bate campii, sau spune jumatati de adevar; nu se duce jumate din pretul berii la stat. Din pacate insa se duce o buna parte, nemeritat.

      Si pentru ca totusi, ai folosit o anumita reotica fata de mine, te invit sa o justifici. Argumentele mele nu le-ai comentat, decat atat cat ti-a fost tie convenabil. Poti mai mult.

    • #50

      incerci sa sustii, subtil, ca opinia mea e influentata de fostele mele relatii cu terapia. ti-as sugera, la fel de subtil, muie, ca tot ne permitem destule pe blogul meu.

    • #51

      Puterile mele magice îmi spun că tu lucrezi în sistem și ești spălat pe creier. Am dreptate?

      Am câștigat! Sunt cel mai bun!

      Ps. Cei din sistem nu știu cine-i Magic Jinn

    • #52

      Eu nu am puteri magice. Decat, poate, dupa vreo doua beri. Acum ca am bagat una deja, incep sa simt. Esti idiot.

    • #53

      Dacă mă uit la avatarurile noastre, tu ești un bărbat adevărat!

  17. #54

    Pana sa se planga de impozite, marii berari ar trebui sa ofere calitate.

    • #55

      Ar trebui sa se retraga Bergenbier care e facuta din mamaliga si da dureri de cap. Timisoreana ar trebui sa se caute in cur si sa revina la reteta din 2001 cand era o bere recenta. Hainekein si Tuborg ar trebui sa aduca retate din tara de origine. Si m-ar burucra niste Birra Morreti la pret decent (in Roma la 70c iei de la locatii scumpe), nostra azzura in loc de Perroni si cel mai important, bere cu termen de garantie 3 luni. Sa bea directorii de la fabrica de bere o doza la 1 an conform garantiei!

    • Birra moretti…..cand zici de rau de berea romaneasca….birra moretti
      Offfgg

    • #57

      Am cunoscut nemti carora le-a placut berea Ciuc in Romania. Si i-au tinut minte numele.

    • până au uitat

  18. Wow…berea e prea scumpa in Ro….

    • #60

      Da, e prea scumpa. De exemplu, mai scumpa ca in Olanda, la supermarket. Ce parere ai?

    • nu pot sa am nici o parere. nu am pareri decat despre ceea ce cunosc.
      proportional avem foarte multe lucruri scumpe, deci nu discutam raportul salarii/pret.

      Germania: pret aproximativ ca in Romania. Bine cazul Germania e mai diferit. Ei au taxe mici pe alcool, deci, de exemplu, e mai ieftin sa iei un scotch din nemtia decat de la poarta fabricii din Scotia.
      Austria are preturi la fel ca romania.
      Cehia/Slovacia…identic.

      Restu, din Europa vazuta de mine sunt mai scumpi sau nu conteaza. Suedia, Italia, Ungaria, Grecia, Bulgaria au niste beri de tot cacatu
      Franta: banale
      Belgia: so so. Aici sunt mai multe de discutat si nu vreau sa ma cert.

      ah. Compari o bere din Germania de 1.3lei, pe care nu o poti bea, dar e 1.3 lei cu una de 3 lei din Romania care e baubila? bravo. Ai castigat premiu PULA DE AUR.

      undes acum dau 5lei pe mancare si 15 lei pe o bere. Cacatul e mare, cat poti manca?

  19. #62

    Terminați! Am dat $12 și-un pic pe un 6 pack de Yuengling, care cică e cea mai apropiată la gust de berea de acasă… De unde… Tot pișat american…
    #Petiție! #Protestez! #Javre! #Hoți! #Huo!

  20. 1. Acciza
    Patria zace în şanţ cu borală pe piept pentru că ai noştri sunt cumplit de incapabili să strângă lovelele puţine de la ăia mulţi. Aşa că pun “cu asupră de măsură” la cei puţini cu cashflow baban în formă continuată : berari, benzinari, găzari, tutunari, etc.
    2. Berea şi trăscăul
    Când e scump ( fie şi “din cauza la aptcize” ) consumatorul se uşcheşte la ceea ce are cam acelaşi efect dar e mai ieftin pentru că e nefiscalizat: ţigările de contrabandă saaaaaau vinul, tăriile, mona, în variantele artizanale de casă sau de garaj.
    La ţară cel puţin, băutura e monedă de schimb.
    Şi nimeni nu ştie câtă ţuica, cât vin, rachiu, palincă, etc se produce în mediul rural.
    În schimb,
    3. Spital
    55-60% din intervenţiile ambulanţei ( în sezon şi mai mult ) sunt ca urmare directă sau indirectă a excesului de alcool.
    Revenind la prima strofă, nu mă pot prinde pe mine, că fac cine ştie ce trăscău sau coca cola de buturugă acasă şi vând, se bat cu 10-15 berari în toata ţara.
    Şi e cu totul altceva în plan electoral dacă s-ar bate cu 10-15 producători artizanali de alcool în fiecare comună. Remember ping-pong-ul cu acciza la palinca făcută acasă. Au pus limita la 150 de kile/ gospodărie şi pe urmă au relaxat-o rău de tot.

    Să nu uit:

    *articolul cu hepi barsdei emag merge greu pentru că lipseşte filmul lui Morom3t3.

    *m-am uitat la invazia bărboşilor. Cu atenţie.
    Băbăeţi, barba ca barba. Premolarii ca premolarii.
    Da’ păru’ din nas ….

  21. #64

    Părerea mea de consumator:

    Berea “obişnuită” are un preţ decent în România. În comparaţie cu ţări apropiate de noi ca salariu mediu (încercat Bulgaria şi Albania), este o idee mai scumpă, dar nu cu mult.

    Berea de calitate (adică aia care nu se face în 3 zile) este prea scumpă, raportat tot la salariul mediu. Mi se pare absurd să dai pe un Ayinger aproape 4 euro la 100 de beri sau la Beer O’Clock. Până şi berile autohtone, dacă nu vrei chiar ultima poşircă, şi bei o Terapia, un Nenea Iancu sau un Zăganu, în Bucureşti rar găseşi sub 10 lei sticla.

    Logica cu puştanul de liceu care bea bere pentru că e ieftină nu ţine.. Dacă vrem să protejăm puştanul de liceu, există alte căi, nu scumpirea berii. Ai vândut bere minorilor? Închisoare! Asa ii protejezi, nu prin scumpiri. Daca vrem sa o ardem protectivi, putem sa ridicam limita de varsta pentru consumul de alcool. Cumperi bere doar cu buletinul si doar daca ai peste 21 de ani.

    Nu merge sa vinzi petul de Burger ca pe Chivas, pe motiv ca protejezi pustanul de liceu.

    • 2.5E berea decenta in bar. Scump.
      Asa e ma

    • #66

      Animaloo: Da, 2.5E berea in bar e scump(daca ne referim la heineken si alte beri la fel)… nu spun eu asta, spun oamenii/consumatorii.

      Dani spunea ca gasesti greu sub 10 lei o sticla de bere buna-> ajunge undeva pe la 14-15 lei pentru ca bar-ul baga adaos de 200% si nu sunt multi aia care merg sa bea 4-5 beri pe seara la pretul asta

      Mai mult de 5-6 lei nu as da pe un Holsten/heineken/Carlsberg/etc.

      Producatorii de bere ar trebui stimulati fiscal si pentru faptul ca in aceasta industrie nu exista evaziune fiscala.

  22. ultima auzita vasluniana:

    o amica de ordin maghiar imi zice ca anul trecut a fost acolo, nu stiu exact daca intr-un sat sau in oras, si fiind maghiara vorbea cu prietenii ei pe maghiara si vasluienii se uitau la ei ca la felul 83, ca nu stiau pe ce limba vorbesc =))))

    si la un moment dat a venit unul la ei si i-a intrebat: dar nu va suparati, ce limba e asta? iar la raspunsul ca e maghiara omul nu a avut nicio reactie :)) (probabil ca nu mai auzise de maghiari sau ungaria pana atunci) :))

    dar important e ca a mea colega a plecat fericita cu gandul de acolo ca uite, ba, exista si romani normali care nu urasc minoritatile :))))))

    • Mi se pare normal. Doi ani, prefect de Vaslui a fost Levente Szekely, un ungur, medic veterinar din Galaţi.

    • Creca bozgorii nu au sate ca ale noastre, in care stai cu namolul pana in galci. Imi inchipui ca le au ca ale nemtilor. Sa vedeti cum au nemtii satele..

      Niste prieteni isi luasera teapa cu locurile de munca in strainatate si am zis sa imi intreb prietenii stabiliti in Germania despre locuri de munca in agricultura, Discutand cu o colega am aflat lucruri interesante despre satele din Germania.
      **********
      Colega: Ciao Morom3t3, din pacate nu te pot ajuta. Intr-adevar zona de aici e mai rurala decat Timisoara, dar aici in satele din imprejurul oraselor , chiar si mici, nu sde prea mai practica agricultura sau cresterea animalelor asa cum e in Romania… adica nu vezi oameni pe camp sau animale pe strada… :-)) sutn si sate din astea dar mai departe inspre munte, si din pacate nu cunosc pe absoult nimeni care sa aibe tangenta cu aceste lucruri. Imi pare tare rau, si mai ales sa aud ca inca mai exista victime a acestor firme nesimtite… dar daca cumva aud ceva pe viitor, te anunt deindata

      Morom3t3: Multumesc! Acum marturisesc ca sunt oarecum intrigat. Sate in care nu se practica agricultura si pastoritul . Pai din ce traiesc oamenii aia? Sau te pomeni ca or fi programatori care vor liniste, la tara? Glumesc! Imi inchipui acum ca au ceva fabricute… cumpara materii prime si fabrica produse… Chiar sunt curios

      Colega: pai in satele de prin preajma oraselor vreau sa zic ca arata totul ca la oras, cu deosebirea ca nu sunt blocuri si case… adica cam ca si in Dumbravita zona moderna la noi in Timisoara… cu magazine, firme, et cetc
      in satul in care ne vom muta si noi la anul din ianfeb exista o singura familie care are 10 -15 gaini!!! atat :-)) in rest, da mai fac ei agricultura, dar ma gandesc ca totul cu masini, firme etc. cum zicema nu vezi taran transpirand pe camp ca la noi… si majoritatea, sau cel putin toti pe care ii stim noi aici (si sotul meu are o familie imensa cu multi verisori) stua la “sat” si lucra in oras munca de birou… deci n-au nici in clin nici in maneca nimic cu taranul obisnuit… ba mai mult se mira cand eu povestesc ca am fost la taiatul porcurului in Romania sau ca mananc creier de vitel :-))

      Nemtz ma, nemtz!
      Sper sa ne nemtizam si noi asa.

  23. Eu zic sa impoziteze berea… Fără alcool

    Invenția “sucului cu gust de bere” dăunează masculinității de a râgâi o bere…

  24. #71

    Un secretar de stat sa declare ca acciza pe bere va creste cu 40% si este prinsa in noul buget. VIne bugetul si nu este prinsa nici o majorare, berarii sunt fericiti si nu mai vor nimic de teama sa nu se concretizeze zvonul. qed

  25. #72

    Io stiu ca avem aproape aceleasi preturi ca in vest la benzina, tutun si bere. Acu din doua trebe sa fie una: ori profitul companiilor din domeniu este imens ori statul nu face nimic din taxele pe care le colecteaza. Sau nu le colecteaza? Sau le fura?

    • in ce vest ai fo tu si tigarile erau la fel?

    • #74

      ala salbatic:))

    • bai, fara sa par dubios, dar mi se pare ca lumea vorbeste despre “alte tari” fara sa iasa din Romania.
      Plm, in muedia aia, ca sa nu scumpeasca pachetu, au facut un paunescuicism. Au facut pachetu de 19 tigari. Dupa care…l-au scumpit 😀
      deci, in toate tarile, mai putin cateva, alcoolul si tigarile sunt supraimpozitate.

      totusi 3lei pe un bex e mult? Poate ar trebui sa te lasi de alcool

    • #76

      plm, un pack de tigari in vest e 5 euro

    • #77

      Israel, 9-10$ un pachet de tigari decente, gen Davidoff, Marlboro.

    • #78

      Am fost in vara la munte in Austria, na e cea mai apropiata tara civilizata de noi si am zis ca pot sa stric o comparatie. Am scris ca avem aproape aceleasi preturi si nu ca erau mai ieftine. Tigarile erau undeva la 4-5 euro/pachet iar benzina era mai ieftina decat la noi.
      In rep. Moldova tigarile sunt 1 euro/pachet, deci ai nostri au undeva la 10 lei taxe din care construiesc autostrazi.

    • #79

      au, c ebuna a fost asta cu taxele…:)))))))

    • #80

      Franta-1 pachet de Gitanes=7.5 euro !!!

  26. Ma dau pe kamenita,tot vine un bulgaroi saptamanal la firma,poa’ sa-mi bage sub scaun 5-6 sticle.

  27. This hurts my cap, dar ca sa inteleg: e lume care se plange ca 3 lei pe o cutie de Ursus este jaf la drumu mare?! Da prieteni, am vazut si eu bere mai ieftina in Viena la supermarket, dar era pipi de om care a baut Ursus.

    Anyway, eu am scapat de supraimpozitarea asta – am trecut la whisky.

  28. Sau aplicăm soluția Daciana “Monamur”:
    Bere BIO, cu fără TVA.

  29. #85

    “Se vând mai puține țigarete, oamenii își pierd locurile de muncă”.
    In industria asta lucreaza sub o suta de oameni…
    La bere e vorba de cateva zeci de mii.

    • #86

      Numai JTI are 800 de angajati la care se mai adauga locurile de munca indirect create. Apoi vin Phillip morris, BAT cu tot atatia angajati ca JTI… Nu cred ca exista o industrie care sa genereze doar 100 de locuri de munca intr-o tara.

    • #87

      sunt cateva zeci de mii doar in firmele de distributie

    • #88

      P.S:numai la obor gasesti vreo 20 de colorati care te indeamna sa cumperi tigari:)))))

    • #89

      si aia sunt doar distribuitorii directi…:)))

    • #90

      arhi: :)))) distribuitorii indirecti sunt ucrainieni si moldoveni…

  30. #91

    Mi-e ca, daca ma apuc de scris despre acciza, nu ma opresc repede 🙂 Cu toate astea, fac o sinteza.
    Asadar, pornesc de la o decizie recenta a guvernului, aceea de a stabili o referinta de 4.73 ron pentru 1 (unu) euro in calculul accizei. Modalitatile de calcul sunt total diferite, in functie de industrie. Aci, industria de tutun e cel mai bun colector de taxe si accize pentru stat. Se intampla asa: cand pachetele de tigarete sunt gata de vanzare, producatorul merge la imprimeria nationala, cumpara timbre si isi plateste taxele si accizele aferente “lotului” respectiv. Ca ordin de marime, taxele si accizele reprezinta cam 80-85% din pretul unui pachet. Apoi, prin eforturi proprii, producatorul isi recupereaza platile facute in avans catre stat, mentionate mai sus. Reteta e valabila oriunde in lume.
    In industria de petrol, diferenta majora vine din lege unde se mentioneaza ca plata taxelor si accizelor se face “la vanzare”. “La vanzare” nu este usor de calculat de organele statului, deci platile se fac atunci cand doresc companiile de profil.
    Teoretic, industria de petrol este cel mai mare platitor de taxe si accize la bugetul statului. Practic, primul loc e detinut cu brio de industria tutunului. Ordin de marime: C.A./zi a liderului de piata din Romania trece lejer de 3 mil euro.
    Cu berea e mult mai simplu din punctul meu de vedere, oamenii sunt pur si simplu nesimtiti, n-au nici o urma de decenta, ii doare direct in alea trei litere de consumatori. In fapt, pe ei ii intereseaza doar doua litere: P&L ul propriu, hai sa fim seriosi. Cand berarii au intrat in Romania, nici nu visau vreodata sa ajunga la volumele actuale iar acum nu le mai ajung banii, cam despre asta e vorba. By the way, consumul de bere in Romania este de 94litri/an/consumator, age range 18-64.
    In rest, noi sa fim sanatosi!

  31. #92

    Tot pentru placerea discutiei:

    Consumul fiscalizat de vin in Romania – 24 litri/an/consumator, age range 18-64
    In ultimii ani, producatorii de bere au o problema, din ce in ce mai mare, cu industria vinului. Exista o lupta surda in piata impotriva consumului de vin la pahar. Teama cea mai mare este ca un pahar cu vin sa nu coste mai putin decat o sticla de bere. Lupta e simpla, nu se iau prizonieri si e cam asa: carciumarule, vrei sa vinzi vinuri la pahar? Ai grija ca incheiem contractul, iti iau mobilierul, umbrelele, nu-ti mai platesc fee-ul anual, etc
    Pana la intrarea in Romania, nu exista bere la pet. Pentru ca gaselnita a aruncat volumele in aer, Romania a ajuns un punct important pe hartile berarilor, cel putin cand vine vorba de a “inova” in materie de pet-uri.

    Inca o data, pentru confirmitate: ma irita ipocrizia fara limite, lipsa de decenta si nesimtirea. Iar toate astea or sa ajunga sa coste enorm. Iar pretul va fi platit fix de berarii fara frontiere 🙂

  32. problema la noi nu este scarerea consumului…
    calitatea e singura problema
    cat despre tigari..da in alte state tigarile se vand in locuri autorizate…tutungerii mai exact,si nu in alimentari..iar pretul la tigari bune depaseste 5€..iar alcoolul nu este asa accesibil

    • #94

      manu: nu poti avea calitatea si pretul mic in aceeasi ecuatie 😉 iara daca pretul este mare->consumul scade. Berarii produc fix ce se cere, daca lumea ar inceta brusc sa mai consume Heineken o sa vedem o reinventare a lor(in sensul imbunatatirii calitatii)

  33. eu zic ca totul tine de educatia si respectul pt sanatatea omului…de exemplu:in italia..in sicilia unde sunt..pt a avea licenta pt tutungerie ai nevoie de aproape juma de milion de euro..si credema ca tigarile se vand foarte bine…la capitolul alcool nu sunt ei mari consumatori..insa vinuri proaste ca in romania nu am gasit..ma refer la cele gen babanu si compania

  34. #96

    Eu nu mai pot cu bucuria nefumatorilor manifestata atunci cand se scumpesc tigarile. Nu e asa de greu sa-ti dai seama ca aceasta scumpire genereaza consum mai redus, cresterea contrabandei si a evaziunii fiscale -> mai putini bani din accize -> posibilitatea introducerii unor noi taxe pentru acoperirea deficitului, taxe care o sa-i afecteze si pe nefumatori.
    Serios, daca se scumpeste ciocolata, eu nu ma bucur ca, vezi domne, o sa vad mai putine grase pe strada 😀