Întotdeauna, în inima poporului de internet, este o nevoie de zbatere, de a fi contra curentului, dar doar dacă curentul nu te cuprinde. Așa că, normal, au apărut astăzi o grămadă de oameni și femei care explică cui vor să asculte, că nu înțeleg de ce nouă nu ne-a plăcut școala, că pentru ei e fost un loc al miracolelor, al descoperirilor, acolo unde au devenit ceea ce sunt astăzi.

E simplu. Nu mi-a plăcut școala pentru că am făcut-o pe vremea comunismului. Știți ce însemna școală pe vremea aia? Dacă nu, să vă povestesc.

Venea începutul de an școlar, întotdeauna pe 15 septembrie.
Ajungeai la școală, unde se făcea un careu, că așa se numea pe vremea aia. La careu se cânta, plin de patriotism, imnul patriei, Trei culori cunosc pe lume. DUpă aia, Stăteam toți ca oile acolo, în timp ce directoarea ne citea despre marile realizări ale regimului ceaușescu, timp de vreo câteva zeci de minute, timp în care înălțau fierbiți rugi de mulțumire partidului iubit, tovarășului său secretar general și tovarășei elena ceaușescu, savant de renume mondial, care iubea copiii și lupta pentru desăvârșirea lor ca oameni și ca membri de vază ai partidului.

Urma alegerea comandantului de unitate și a locțiitorului de comandant de unitate. Nu știu cum era în alte părți, dar la școala 87, comandantul de unitate și locțiitorul erau cunoscuți de mult și alegerea lor era o formalitate. Practic, venea o fătucă în față, ciripea tremurând Stimați profesori, stimați colegi, o propun pe Bascoveanu Adriana (în fine, numele e aleatoriu) în funcția de comandant. Se declanșau brusc niște aplauze furtunoase printre profesori, urmate de aplauzele furtunoase ale copiilor, directoarea zicea Propun să votăm, tovarăși! Se vota în unanimitate și cam aia era, nu mai auzeai niciodată de fătuca aia.

Una din șantajele deosebite ale școlii era că trebuia neapărat, ca să ai 10 la purtare și profesorii să nu te maltrateze, să fii pionier în clasa a 2 a și utecist într-a 8 a. OBLIGATORIU.

Eu am mutat școala în clasa a 2 a. Așa că am ajuns fix după ce se făcuse miraculoasa plimbare la Târgoviște, unde se puneau mândrele cravate roșii la mândrele gâturi de pionier. Și până când s-a făcut o altă grupă de ratați care nu fuseseră făcuți pionieri la timp, nu aveți idee cât de paria m-am simțit. Românii sunt scârboși și intoleranți încă de mici, așa că nu era deloc complicat să fii scos din orice activitate comună, pe baza faptului că tu nu ești pionier și nu ești mândria întregii țări.

În clasa a 8 a, am mai povestit eu pe aici, nu am fost făcut utecist, pe motiv de nota 7 la purtare. Vai, cu câtă ură proletară mă priveau profesorii, dar cum, ce e aia să nu fii utecist? Albin, profesorul de fizică, mi-a smuls cravata de la gât, într-o zi, pe motiv că cravată albastră au voie să poarte doar cei ce au meritat onoarea. Era cravata mea, de acasă, dar ce mai conta, într-o societatea unde totul aparținea oamenilor muncii, ca un tot unitar.

Și poate nu știați. Noi făceam la școală PTAP. Pregătirea tineretului pentru apărarea patriei. Adică se făcea instrucție militară cu noi, încă din școala generala. Printr-a 7 a ne-au dat chiar niște simulacre de puști, pe care trebuie să le târâm după noi, când ne feream de tancurile inamice sub care eram învățați să ne aruncăm fără frică, cu o mină în brațe și să le aruncăm în aer.

În vacanțe eram chemați de acasă ca să mergem, tovărășește, la strâns cartofi de pe câmpurile vreunui CAP. Aveam în fiecare an cotă de strâns, adică adus la școală, sticle și borcane goale de sticlă. Aveam cotă de adus maculatură. Nu interesa pe nimeni că nu aveai de unde să strângi sticle și borcane goale sau maculatură. Tu aveai cotă parte, trebuia să aduci.

Da, a fost o perioadă de teroare, o perioadă în care trăiam tot timpul terorizați, când părinții ne atrăgeau tot timpul atenția să ținem gura închisă la școală și că bancurile cu ceaușescu care, pentru țară și popor, se pișă în rezervor, nu sunt de povestit la școală.

De aia nu ne-a plăcut. Și, din ce înțeleg, școala românească de acum, la deschidere, nu se deosebește mult față de ce era. Și, sincer să fiu, prefer aberațiile cu mulțumirile adresate tovarășului, decât îndobitocirea forțată cu sobor de preoți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

67 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu am prins PTAP, dar am prins cartofi si struguri (deh, Tulcea). Deși era o corvoada pe de o parte, amintirile de acolo nu sunt de lepădat.
    Nu ma înțelege greșit, nu as trimite copilul acolo, dar nu am murit din asta.
    Despre prozelitismul practicat cu atâta ardoare nu comentez ca nu ai sa cum sa aplici atâtea [beep uri].

  2. #2

    Am avut in liceu o directoare, tovarasa Rodica Luca, care se oprea din cand in cand in timpul discursului si zicea: “aplauze !” ca sa fie clar ce aveam de facut…

    • #3

      Și eu am avut o șefă de clasă, Beleșcoiu Alina. Mare figură…

  3. Domnitele alea doua se tin in brate, asa traditional?

    • #5

      Nu pentru mult timp. După cum se vede in poza, popa are țintă pe ele sa le exorcizeze

    • Aia tinuta in brate se roaga sa-i vina ciclu’ luna asta.

  4. #7

    Daca nu aveai article si borcane cumparai si le duceai la scoala ori dadeai sfoara in tara la tot familionul……ai omis cota de plante medicinale….tei, musetel frunze de nuc etc

  5. #10

    Nu stiu cum era la oras, dar la tara, aveam practica agricola intensă care ținea pana asa, prin mijlocul lui octombrie, si presupunea diverse, de la culesul merelor sau strugurilor (destul de OK, ne placea) pana la cules de porumb (distractie moderata, cel mai amuzant era aruncatul de stiuleti la tinta, in capul altor copii) si, oroarea-ororilor, scosul de cartofi sau sfecla, chin in toata puterea cuvantului, de multe ori era ploaie si noroi pana-n glezne, frig ca naiba, si noi râcâiam prin noroi dupa cartofi.

    Alte chestii specifice care se petreceau în școlile de la țară erau crescutul viermilor de mătase. In vacanța de vară făceam cu schimbul să hrănim viermii, care nu mănâncă decât frunze de dud. Ceea ce, din păcate, a dus la decimarea duzilor din satul nostru în doar câțiva ani, pentru că oamenii s-au săturat rapid de cetele de școlari care dădeau iama pe la ei prin ogrăzi ca să se cațere in duzi și să-i jupuiască de frunze. Așa că, încet-încet, și-au tăiat oamenii duzii.

    Mai aveam de strâns si melci. Cred că melcii se exportau în Franța. Așa îmi imaginez, cel puțin. Oricum, căpătam de la școală un inel de sârmă care era măsura pt melci. Melcii trebuiau să fie suficient de mari cât să nu treacă prin respectivul inel. Acțiunea petrecându-se prin Ardeal, nu pot spune că aveam un spor deosebit la cules de melci. Știți voi – pe când ne aplecam, melcul țuști….

    Plante medicinale. Când înflorea mușețelul, fiecare copil trebuia să aducă la școală o plasă de mușețel, idem cu teiul, etc. Cât sens economic aveau toate astea, pot doar să-mi imaginez, având în vedere că eram copii. Prin urmare, majoritatea viermilor mureau înainte să facă mătase, pungile de mușețel conțineau fel de buruieni, jumate din cartofi si sfeclă rămâneau în pământ, merele și porumbul zburau ca dronele pe deasupra capetelor noastre… Oricum, noi eram destul de încântați că scăpăm de școala propriu-zisă, mai puțin dacă ploua sau dacă eram duși la chestii nasoale, gen sfeclă.

    • #11

      “Știți voi – pe când ne aplecam, melcul țuști….”
      Am ras si am plans in acelasi timp…

  6. #12

    Am avut norocul anul acesta sa scapam de popi. Pur si simplu parintii au spus nu. Sunt copii de mai multe confesiuni si, decat sa-i maltratam auditiv pe unii, mai bine lasa.
    Revenind la vremurile demult apuse. Acum dupa multi ani, privind in urma, recunosc un singur plus rezultat din educatia comunista. Am invatat sa fiu ordonat si organizat. Sa vezi ce bataie luam de la profesori daca camasa era botita sau pantalonii nu aveau dunga perfecta. Nu mai zic de papuci. Si acum, dupa 40 ani, daca ma trezesti noaptea din somn, stiu sa-ti lustruiesc la perfectie pantofii.

    • #13

      nu uita de batista, unghiile taiate si urechile curate, daca batista nu era curata toasha o batea ca pe covor cu rigla dar asezata pe spate nu pe bara iar fndngesf
      dgcvgdgd
      vsxtcdsf3ewwid

    • #14

      si tunsul fortat la scoala, sa nu depaseasca parul degetele tovarasei, si bataia perpetua la palma cu rigla de lemn si toate cacaturile alea dezumanizante.

    • deși sunt născută în 89, am avut profesori care ne controlau la careu dacă avem unghiile tăiate, batista la noi, urechile curate. Acolo, în fața tuturor, în timp ce intram fiecare la clasa noastră. După atâția ani nu s-au dezobișnuit de practicile astea comuniste. Când mai aud pe unii că ar trebui să mai moară o generație să scăpăm cu adevărat de comunism … bă băieți, poate încă 3-4 generații să se ducă.

  7. #16

    Te bat!
    Io nu mai tineam minte decit bulanele Annei de dincolo si Cameliei de aici.

    Acu’ imi aduc aminte si de aruncatul cu grenade de lemn de dincolo ( in clasa a doua ) si de culesul cartofilor.
    Intre noi fie vorba, ceapistii nostri isi bagau picioarele in stiinta miciurinista.
    In consecinta, cartofii sovietici erau mai mari decit aia stramosesti.

  8. #17

    Ca copil nare cum sați placă școala că era comunism s-au democrație.
    Nue copil care săi pară bine că sa terminat vacanța

  9. Cota maculatura: avea bunica-mea in podul casei manuale/caiete/ziare de cand era maica-mea in gimnaziu/liceu, fix pentru asta, sa-si faca nepotul planul.

    UTC nu am mai prins, in trimestrul II al clasei a VIII-a as fi avut “onoarea” dar a venit revolutia la sfarsitul primului.

    La cules mergeam toamna dupa inceperea anului scolar, de fapt mai mult la sortat cartofii din ce-mi aduc aminte.

    Cules frunze de dud pentru viermii de matase, inainte cu 2-3 saptamani de a se incheia anul scolar, aveam plan si aici, viermii mancau din ce in ce mai mult, era scoala goala la un moment dat, apoi treceam in laboratoul de biologie unde curatam gogosile.

    In vacanta de vara venea diriginta la usa casei sa ne duca sa-l luam pe ceausescu de la aeroport intors dintr-o vizita in Coreea de Sud.

    O data mi-a placut cand am facut pregatire pentru un spectacol pe stadionul “23 august”, tinut in cinstea tovarasului, iar trei saptamani am fost hraniti cu carne de porc, cascaval, ciocolata, pepsi si sticksuri, asa de bine am mancat in acele zile cat pentru toata perioada comunista traita de mine.

    Dar careurile, cum spui, erau tortura, ne spunea sa venim la 8 si intram la clase in jur de 12, camasa de pionier apretata cu aracet si inchisa pana la ultimul nasture, basca care nu statea pe cap, cureaua cu catarama rotunda si stema romaniei, pantalonii si pantofii incomozi, matricola, ghizodanul greu cu trusa de igiena in el, cum sa nu-ti placa scoala.

  10. #24

    „Eu am mutat școala în clasa a 2 a.”
    Cum ai reușit, boss-ule?
    You know… words matter! Especially for a publisher!

    • #25

      da boss. se numește figura de stil. Google, face minuni

    • #26

      @Căpitano: Dacă nu-mi dai mintenaș trei exemple de hipalagă ești prost, mincinos și anti-român 🙂

  11. #27

    Uniforma aia inmatricolata, bentita aia de spanac de ma chinuia profa de franceza sa-mi bage bretonul sub ea, penarele de lemn si permanenta cerneala de prin ghiozdan, istoria pcr, orele de dirigentie cu anunturile saptamanale de prin ziarele comuniste, practica la cartofi ceapa etc, stransul de borcane, maculatura, plante medicinale,

  12. #28

    Amin…

  13. #29

    Too bad ca nu esti pt “îndobitocirea forțată cu sobor de preoți”, pt ca it looks like Romania goes strongly this way. Deci astia-n Vest (ex Elon Musk) se pregatesc sa aibe zborul in spatiu pt toata lumea, apar masini si camioane electrice si driverless iar Romania o ia invers, spre iobagie+fundamentalism ortodox! 🙂 E kktul cu CpF apoi crestinismul cocalaresc al madamei Firea + pesedei&penelei afisandu-se cu capul plecat + lumanare la tot felul de sarbatori ortodoxe. Au observat ca da bine la bobor. Dumnezeule, tampiti mai santem! 🙂

  14. Domnu firea s-A mai urcat pe masă?

  15. #34

    Știe cineva dacă s-a dat știrea ‘Cum s-au îmbrăcat elevii de la Jean Monet’?

  16. #36

    eu o uram din alte motive
    prima zi era cu serbari cretine, de obicei pe vreme de kkt
    a 2-a zi la aproape toate materiile auzeam urmatoarele cele mai urate cuvinte la vremea respectiva:
    buna ziua, scoateti o foaie de hartie!

  17. #37

    Eu, ca mai moșneag, trebuia sa duc la școala și castane.

    • #38

      Si eu la fel! Nici pana in ziua de azi nu am aflat la ce se foloseau…

  18. #39

    Colectarea de maculatura era de fapt circuitul literaturii politice in natura. Aduceau copiii carti de ale toarshului de la editura politica cu paginile nedezlipite, pentru ca dupa aia parintii sa cumpere mai de voie mai de nevoie cartile alea din nou. Era o cerere de speriat pentru cartile alea se reeditau iar si iar.

    • Tovarase, in ce localitate se duceau la MACULATURA operele tovarashului? Asta era ca si cum ai duce acuma biblia la biserica, pentru aprins focul. Tov. secu’ de sector dormea? Stiu ca unii au avut probleme si pentru o Scanteia cu ceva discurs de la nush ce congres.

    • #41

      Cam tarziu sa ii prinzi pe aia care faceau treaba asta, trebuia sa fii mai vigilent acum 30 de ani. Daca te intereseaza metoda: dupa ce rupeai copertile ca sa nu se vada imediat ce carte e, arata ca orice alta maculatura. Pentru ca aia si era.
      Si discursurile din Scanteia le-am vazut imprimate pe parizerul pe care il invelisera pana cu cateva minute in urma.
      Era sfarsitul anilor ’80 cand nimanui nu-i mai pasa de nimic, pana si securistii erau plictisiti.

  19. #42

    Eu uram temele din vacante, in special probleme de matematica date din belsug pentru vacanta de iarna…

  20. #43

    Întreb: poti să-ți pula , ca tată, în prima zi ? Că ma disperă chestia cu zarzavaturile si pupatul în anus al ” tovarășei ” învățătoare.

    • #44

      Scuze am uitat de cuvantul magic ” bagi”.

    • #45

      Te-ai repezit direct la pula, cum ar veni

    • #46

      Ai zis „pulă” și după aia, pac, volte-face de registru, ai dat curul pe anus. De ce?!? Words matter…

    • #47

      Bancnotă in Botswana, localitate in Croatia , înjurătură în poloneză.

  21. Poate treaba asta legată de școală îți place m.facebook.com/story.php?story_fbid=1467396220006555&id=156892654390258

  22. #49

    Azi am fost și eu la școală cu prichindeii…pot spune doar că totul s-a terminat în mai puțin de jumătate de oră…Popa 3 minute, directoarea 5, deputatu’ de serviciu, 1…că nu prea avea cuvintele la el..si 15 minute în clasă.

  23. #50

    Liviu “genunche” Pop: “Nu cred că tot ce a fost în comunism a fost rău, dacă ne referim la sistemul de învățământ înainte de 1989”

    tampitul asta e mai ticalos decat abramburica.

    • Are dreptate omul, in sistemul de invatamant dinainte de 89 au fost si chestii bune. Ma pot gandi rapid la faptul ca nu terminai facultatea scriind ”sa fii f-ost”.

    • #52

      Cel putin am avut o educatie acum sincer nu mai stiu cit de buna este…dar anul trecut m am jucat cu nepotii un joc cu intrebari din instoria Romaniei pe 5 lei raspunsul correct.
      La intrebarea ” cine a fost Traian” mi s a raspuns cu ” cine Traian Basescu?” .
      La literatura ” cine sunt fratii Jderi” mi s a raspuns cu ” formatie de manelisti ?”.
      Ce este mai tragic este ca amindoi nepotii erau elevi de 8,9 si 10.

    • #53

      Tot nea Liviu asta a transformat Gazeta matematica in auxiliar neacreditat acum. Si olimpicii sa inteleg ca vor fi pregatiti numai dupa material neacreditate?

  24. #54

    20 de ani de scoli si am urat din suflet fiecare secunda. si inainte si dupa revolutie.

  25. #55

    Cum sa nu ii sa scoale p”’ popii cand toti stau cu capul plecat cand trece el ca bossu’?

  26. #56

    Da, ai uitat de castane și maculatură.

  27. #57

    Eu nu inteleg care e problema voastra? Vorbiti concret, sau la modul general? La scolile unde am fost eu pentru copiii mei a fost totul decent. La una din scoli au vorbit cele doua directoare cate doua minute fiecare (genul urari de bun -venit), iar la alta scoala au facut “deschiderea” de an scolar in clasa cu invatatoarea si unii parinti. Nu inteleg care e problema cu popii. Dati exemple concrete. Si da, eu sper ca as avea ceva credinta in D-zeu, dar nu stiu daca bisericile si “popii” sunt principala problema pe la noi.

  28. #58

    Aveam de colectat așa: sticle și borcane, plante medicinale, maculatură, fier vechi, ghinde și castane. Cam asta-mi aduc aminte. La ghinde și castane au renunțat la un moment dat, și la plante medicinale la fel, oricum aduceam toți numai păpădie și pătlagină.

    Frunze de dud doar din 2 în 2 ani, și era dezastru, singurii pe care îi știam în apropiere erau vreo 4 duzi într-un parc, care parc avea un paznic mai tot timpul beat, ne fugărea ăla de câte ori ne vedea, n-aveai cui să-i explici că școala, că viermii, dacă te prindea te alegeai cu bătaie.

    Când eram mai mic se ocupau părinții și bunicii de sticle, borcane, maculatură și fiare, dar mai târziu, în gimnaziu, am început să ne organizăm singuri. Era o fabrică lângă școală și descoperiserăm unde țin ăia maculatura și fierul vechi, săream gardul și furam cât să facem norma pentru toată clasa. Profesionist, unul ținea de 6, alții aruncau peste gard, alții dincoace prindeau și cărau. Am descoperit mai târziu și unde stătea maculatura la subsolul școlii, o ciordeam de acolo și o mai aduceam o dată, ne depășeam planul.

    Adevărul este că școala de pe vremea aia chiar te pregătea pentru viață. În comunism trebuia să știi să te descurci ca să supraviețuiești.

    Pe lângă PTAP, care era cam degeaba, o altă oră de mare angajament era ora de informare politică. Aici trebuia să ai un caiet pe care să lipești cu lipici articole decupate din ziare despre ce-a mai făcut sau ce-a mai zis nea Nicu.

    Învățam după amiaza, într-un cartier în construcție. Multe gropi, asfalt ioc, fiare, iluminat public lipsă. Iarna, când se întuneca la 4 și noi aveam ore până la 8, aveam toți o lanternă la noi, altfel chiar era periculos să pleci acasă. Când spun gropi mă refer la fundații săpate, șanțuri, canalizare, chestii în care poți să cazi. Serios, erau tuburile de beton tăiate la nivelul solului, dar fără capace. Nu știu cum e acum, dar pe vremea aia se construiau întâi blocurile, abia apoi străzile printre ele și trotuarele, practic blocurile ieșeau direct din nămol și toată lumea avea cizme de cauciuc și mergea cu ochii în 4.

    Ce ziceam? A, școala. Nu mi-a plăcut școala.

  29. #59

    Sunt curios dacă amicul tău mirci promovează și acest articol

  30. #60

    Eu am iubit scoala.. Revolutia m-a prins intr-a 9-a… Inceputurile de an erau intocmai cum spune Cetin, dar in plm, durau fix 1 zi.. Practica agricola am prins in total vreo 3-4 saptamani in vara-toamna lui ’89, sticle, borcane, maculatura si fiare vechi cred ca am adus de maxim 2 ori, PTAP niciodata, faceam Romana si mate in orele de PTAP..Fiind nascut in toiul verii, nu am apucat sa fiu facut fUTC-ist la implinirea varstei de 14 ani, ca asa era regula in scoala mea. Ajuns la liceu, nu m-au facut nici acolo fUTC-ist, ca dupa terminarea practicii agricole taman incepea congresul XIV, si aveau alte chestii de sarbatorit.. Apoi in iarna a venit lovitura de stat. Ce voiam sa spun e ca eu am prins foarte putine din nenorocirile descrise de Cetin.. Poate fiindca eram o scoala amarata, la marginea Bucurestiului, unde efectiv batea in geam porumbul, si n-avea nimeni chef sa-si bata capul cu noi sa ne raportam normele vremii.. Am iubit scoala in primul rand datorita colectivului.. Eram 37 in clasa, ne aveam ca fratii, uniti in cuget si-n simtiri. Profi… unul si unul, care chiar se straduiau sa ne invete carte. Directorul scolii, secretar PCR in paralel, din cand in cand, sambata dupa amiaza ne spunea sa mergem acasa si sa ne pregatim acolo pt apararea patriei..
    Dumnezeu sa-l ierte..

  31. #61

    Doar eu m-am nascut la 6 luni distanta dupa ce au mierlito ceausesti? (ma refer dintre noi care comentam pe aici)

  32. #62

    Am ascultat o patachina citind mesajului domnului Liviu Pop. Am ascultat un popa apoi care se ruga pentru ca intelepciunea sa se pogoare asupra copiilor ca sa devina robii LUI.
    S-au zis in cor “Imparate ceresc” si “Tatal nostru”.
    Am aflat ca in invatatoarea de la clasa 0 e provizorie.
    Am venit acasa putin trist si am contactat cativa recrutori de prin Scandinavia ignorati in trecut.
    ‘Ga-mi-as pula-n capul nostru de plai cu oi.

  33. #63

    Si cei care spun:pe timpul nostru se invata nu gluma..unde sunt?
    Am urat scola comunista..eram bagati toti in aceasi oala..nu conta ca era si analfabeti..ei treceau anu la norma.
    Nu cred ca exista un invatamant ideal..dar ce a fost la noi si inca ce mai este acum e un total dezastru cu repercursiuni in societatea de azi

  34. #64

    bai nu cred ca se poate spune “niciodata”. cam fortat. au fost momente bune, sunt sigur.
    eu nu am fost la targoviste sa devin pionier, la noi s-a rezolvat loco, in scoala. dar am fost comandant de grupa, am servit patria.
    scoala nu am urat-o, dar am urat-o din tot sufletul si m-am bucurat cand am auzit ca a murit vaca aia de invatatoare care ne-a terorizat din pura placere de bolsevica nenorocita.
    mda. in rest experiente mai bune sau mai rele dar nimic la nivelul atins de sinistra aia.

  35. #65

    trebuia sa incepi cu: pe vremea lui Ceausescu se faceau ore si sambata

  36. #67

    aia m au facut pioner in clasa a iv a, ultima serie, iar utecist am ajuns amarat prin clasa a IX a pe la sfarsit.
    Bietii mei parinti nu erau party members. Asa mi s a explicat mai tarziu. Meh.

    Altfel, a fost o vreme misto pentru mine.