Am fost rugat să vorbesc puțin despre creditarea din România, educația economică și creditarea responsabilă. Ceea ce o să și fac, pornind de la cazuistica întâlnită de mine recent.

Nevastă-mea a tot fost chemată la o bancă, să îi spunem de culoarea zonelor inundabile ale europei, să i se facă o ofertă de împrumut foarte tentantă. Până la urmă, a cedat tentației și s-a dus, să vadă despre ce e vorba, că na, mirajul banilor nu este singular și virusează chiar și cele mai pure suflete.

La bancă, oferta doamnei era foarte simplă. Îi dădeau un împrumut rapid, no question asked, 20 000 de euro, pe 5 ani, o rată de vreo 1900 de lei lunar. Ok, nu îmi place să vorbesc despre banii mei, mai ales aici pe site, unde cel mai umil comentator pleacă de la un venit de 3000E pe lună și își cumpără anual numai chiuvete de granit, dar 1900 de lei lunar, pentru mine, nu sunt mulți bani, mi-i permit, dacă vreau.

Dar am stat și ne-am gândit amândoi, avem nevoie de banii aceștia? De ce să îi luăm și să ne facem rată pe un termen mediu, dacă nu există o nevoie stringentă și presantă? Cu ce ne ajută suma aia de bani? Cu nimic? Așa că, normal, am refuzat.

Mă gândeam astăzi la asta, conchizând că foarte puțini oameni ar refuza oferta de a vedea 20 000 de euro în cont. Lasă, să am eu banii, că găsesc ce e de făcut cu ei. Când îi dau înapoi? Mă descurc eu, acum am alte planuri, sunt fericit că sunt plin de bani.

Aici este lipsa masivă a educației financiare. Oamenii ar trebui să învețe bazele financiare încă din școală, să învețe că iei sume mari cu împrumut exclusiv dacă ai o problemă urgentă, care nu suportă amânare sau dacă faci o investiție pe termen lung.

Și da, în condițiile acestea, de împrumut relativ mic, Ferratum și alte sisteme de împrumut pe termen scurt, pot și sunt soluția corectă.
Par example, o simulare de împrumut pe termen scurt, pe termen de o lună.

Ai nevoie urgentă de o sumă relativ modică, pentru o problemă reală, problemă care nu înseamnă Să punem cele cuvenite pe masă, de Crăciun? Poți să iei împrumutul. O dobândă reală de 500 de lei nu e un capăt de lume. Știi de la început la ce te înhami, care e suma pe care o dai înapoi, ai toate datele pentru a judeca totul corect. Mai ales în condițiile în care, la Ferratum, primul împrumut e cu costuri zero, dacă e restituit până la scadență.

Și da, dacă aș avea nevoie, aș lua banii și aș profita și de ofertă. Nu îmi place să împrumut bani de la prieteni, pentru că banii distrug prietenii, prefer să mă cert cu o bancă, la nevoie. Problema reală a multor oameni este că ar lua banii, dar nu i-ar interesa data scadentă, după care ar începe să se plângă pe internet despre cât de rele sunt băncile și lumea că nu le înțelege durerea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.