Eu am o chestie cu cafeaua naturala. Ma doare stomacul daca o beau. Singurul care nu ma afecteaza este nessul, cica datorita procesului de liofilizare.
Pe langa asta, nu pot pune zahar, din motiv ca sunt deja mult prea dulce pe interior si ma zaharisesc. Iar indulcitorii ma fac sa devin regele casei de 12 ori pe zi.
In ultima perioada, am incercat sa beau cafea decaf fara zahar. Am citit eu pe aici, printre experti, ca daca bei mult timp cafea fara zahar, nu mai simti nevoia de a pune zahar. Si am tot baut. De aproape un an.
Concluzia e ca gustul amar e scarbos, detest cafeaua amara.
Welcome, Earl Grey. Sau Lipton, ce o fi, ca nu mai tin minte.
NOU
‘Nu îmi place gustul amar’
Deci nu-ți place viata
NOU
poate ca pur si simplu papilele tale suporta doar cafeaua de calitate, caz in care s-ar explica de ce nu iti place cafeaua fara zahar, chiar si dupa un an.
NOU
adevarul e ca e foarte posibil.
NOU
nu mai bea n e c h e z o l :)))
NOU
Cafea la ibric – pun o lingurita de cafea, una de cacao si cam jumate de scortisoara. E ‘dulce’ natural.
Cam singurul mod in care imi place cafeaua. Detest mizeria de espresso din comert.
NOU
Mierea e ok ? Ca merge bine in ceai.
NOU
daca vreau sa mor:))))
NOU
pfuu, grea viata fara zahar 🙂
NOU
Merge bine in ceaiul rece/caldut.. altfel si-a pierdut toate calitatile daca o pui cand e ceaiul fierbinte.
NOU
Înainte de a-ți bea cafeaua, ia un algocalmin fiolă… Am avut odată o nevralgie și după 2 fiole mi s-a părut dulce și ceaiul de anghinare.
NOU
Da, boss, sunt sigur ca după 30 de algocalmine pe luna nu va mai simți gustul amar
NOU
sau gust, in general.
NOU
O singură dată e de ajuns. 😉
NOU
Confirm, asa faceam eu in camin, cand eram student.
Dar cu doua mici diferente era Algocalmin pastila, il pisam si il puneam in tigara. Si cafeaua era votca.
NOU
Eu nu pot bea cafeau cu zahar.. m-am obisnuit asa de ceva ani si mi se pare de-a dreptul scarboasa daca ii pun zahar.. pt mine laptele e de ajuns pt a-mi indulci cafeaua
NOU
Mor dupa cafeaua amara. Mai ales acu’, de cand nu mai am gust.
NOU
pe bune, tu tot fara gust ai ramas si la modul propriu??
NOU
La modul propriu, nici eu, nici nefasta nu avem miros (la aproape 2 ani). Gust-eu cam o treime, ea-cam jumate. Iti dai seama, n-ai miros, absolut tot ce tine de gust e afectat, deci foarte aleator totul cand e sa gust ceva. Si nu identitc de la o zi la alta. Si cum amandurora ne place mancarea buna, s-o mancam sau s-o gatim, ne paste depresia, ca ne-am cam saturat. De problema asta :)))
NOU
aoleu, nu iti mai face ceremonia ceaiului, ca nu e gust??
NOU
Pai tu crezi ca orice neavenit poa’ sa faca ceremonii d-astea? Trebuie training serios, vericule!
NOU
Gust = dulce sarat acru amar umami
Restul ‘gusturilor’ (sa le zicem arome) sunt de fapt o senzatie la care participa si mirosul. Deci nasol fara miros. As avea recomandari de tratament dar nu pe net
NOU
Nici eu nu pot cafea, o suspectez că îmi dă migrene, așa că am îmbrățișat multe tipuri de ceai negru (dar fără fructe, bleah) cu lapte (vegetal sau nu). Earl Grey, English Breakfast, Chai Masala, uneori ceai alb. Și respect timpii de infuzare/temperatura apei, altfel poate să capete gust nașpa.
Credeam că nu o să pot fără cafea. Happy to report from the other side.
NOU
stai, ce timpi de infuzare?:)
NOU
daca n-ai ramas un UK sa inveti arta ceaiului 🙂
www.smithtea.com/pages/how-to-brew-black-tea
In general undeva la maxim 5 minute in functie de tipul de ceai. Orice peste si devine amar.
NOU
Eu fac ceaiul verde la 80C timp de 2 minute. Ala negru 90C timp de 3 min chiar daca aia scriu pe cutie aiureli cu 100C. Daca uit si pun apa la 100C il arunc.
Ceai alb nu am reusit sa fac ceva decent. Orice combinatie incerc imi iese ceva cu gust de buruiana.
NOU
@pvladc, Nu am experimentat multe tipuri de ceai alb; mi-a plăcut ăsta: Ceai eco White Tea Blueberry and Elderflower de la English Tea Shop.
Confirm pentru apa fiartă, dacă o torni imediat de pe foc ai stricat ceaiul, nu mai are nicio aromă plăcută.
NOU
Rolo, probabil socul il face baubil. Momentan nu mai cumpar ceai pentru ca am multe cutii cumparate anul asta si n-am terminat inca niciuna dar tin minte.
NOU
Hai ca m-ati nimerit cu asta
Apa pt ceai se fierbe pana cand formeaza bule mici (ochi de peste) pe fundul ibricului. Daca da in clocot nu mai este buna (are treaba cu gazele dizolvate in ea aparent.. daca este prea fierbinte aromele iau calea aerului).
Bonus:exista ceaiuri cu mai multa cafeina decat … cafeaua (si nu vorbim de aia decofeinizata). Continutul de cafeina depinde de f multi factori (inclusiv timpul de infuzare pt bautura finala).
Malus: consumul de bauturi fierbinti a fost asociat in unele studii cu risc de cancer esofagian. Doctrina confucianista (parca) era sa bei lichidele la temp corpului. Choose your poison
Much to talk, too little time
Sara buna !
NOU
Eu nu beau cafea, nu stiu cum ma mai suporta pamantul ca aparent absolut toti cunoscutii si familia mea sunt bautori de cafea, DAR, o data pe an cand simt nevoia de ceva care sa ma trezeasca, imi cumpar o cafea din aia cu lapte din benzinarii.
E dulce, rece si buna, ca un suc 🙂
NOU
Eu in schimb nu pot pune in cafea decat lapte, cu zahar mi se pare gretoasa… Ceai Verde sau negru tot fara zahar.
NOU
Cafeaua buna nu e amara, cu anumite exceptii 🙂 mi-am luat recent masina nespresso ca nu am mereu timp de espresso adevarat, si sunt pe punctul de a arunca toate capsulele care au venit cadou cu masina, ca e oribil de arsa si amara cafeaua. Folosesc in loc capsule biodegradabile, s-au specializat roasterii hipsteri pe aici si vand si asa ceva.
Incearca blonde/light roast, maxim medium. Si mai degraba columbiana sau braziliana, nu etiopiana.
NOU
Daca chiar nu ai timp si vrei ceva rapid ia un Philips automat care merge cu boabe de cafea.
Am una din cele mai ieftine variante (EP 2220) dar cu cafea de calitate (recomand hotpipes.ro ) iese foarte buna. N-am stat sa-l bibilesc la reglaje sau ceva, default cum vine din fabrica. Cat despre ethiopia am acum una care-i dulce de te lingi pe buze.
Capsulele alea sunt niste porcarii sinistre si scumpe.
NOU
Sunt curios de unde iei capsule de cafea proaspat prajita pentru nesspresso? Am luat si eu de la unii, parca capsuleria sau ceva de genul, dar tot mi se parea prea prajita. Din cele de la nespresso, singurle cat de cat “baubile” sunt ethiopia.
Pentru cetin, cafele astea moderne de hipsteri sunt mai degraba acre (bine acid fructate cum ar zice ei) decat amare, mai ales daca in loc de espresso alegi un filtru (brew cum ar zice “gleznutele golute”), incearca d-alea (nu la hipstaria, ti le faci acasa la french press, cel mai usor).
NOU
@boris brew-ul nu ar trebui sa fie “acid” (acru). Daca e asa inseamna ca e under-extracted. In principiu orice brew (chemex, v60) ar trebui sa fie aromat, light destul de dulce… am baut recent o Geisha care puteam sa jur ca are zahar.
NOU
Vlad, brew (si 3rd wave coffee in general) e aquired taste. Da-i romanului obisnuit cu cafea supra arsa sa bea ceva freshly rosted si iti va spune ca e acru. Da, fructat, aromat, acid, etc iti dai seama in timp, primele dati cand bei, fata de o cafea obisnuita va fi acrisor.
NOU
prefera cafeaua arsa tare aia care sunt pe gusturi de Italea, incearca sa distruga si arabica ca sa o aduca la gustul de cacat al amestecurilor preferate in Italia, cu robusta. Cred ca de aia au inventat italienii atat de multe tipuri de cafea, ca nu mai stiau ce sa ii adauge ca sa ii aline gustul de cacat. mor cind ii aud pe unii ca le place cafeaua italiana.
NOU
Boris nu stiu sincer ce sa zic cu acquired taste, acquired taste e Octomore. La mine prima data cand am baut un chemex la o prajitorie mediocra a fost love at first cup. Dupa care a inceput descoperirea. Espresso nu prea mi-a placut pana nu am dat de Hot Pipes, acum l-as bea in loc de apa. Dar strict de la vreo 2-3 prajitorii.
In Bucuresti pot recomanda din tot sufletul Steam, Vlad si cu Dan fac o treaba excelenta acolo.
NOU
Plm…da cafeaua la ibric nu va mai place:)))
NOU
Cafeaua “la ibric” aia pe care o stii tu e o chesie arsa, amara si oribila in general. Poti face cafea buna la ibric dar e greu, in principiu pentru ca tre s-o macini extrem de fin.
Ce nu vrea lumea sa inteleaga e ca cafeaua poate fi aromata, dulce, o adevarata placere… nu o chestie amara si arsa pe care te fortezi s-o bei. Asa si o cafea “tare” nu inseamna ca tre sa aiba gust de pamant.
Dar nah fiecare nu treaba lui.
NOU
Incearca un Russian Earl Grey, de la Carrefour.
NOU
Acum sunt curios câte linguri de cafea râjnițată ați pus în ibric și cum ați lăsat să fiarbă.
NOU
În facultate aveam trei rețete: multă, foarte multă și toată câtă mai este.
NOU
Dacă nu te deranjează un sfat nesolicitat, încearcă o cafea boabe arabica, cu boabe care sunt “Light roasted” sau “Blonde roasted”. Boabele ar trebui sa fie de culoare maro deschis, cu aspect mat și uscat, nu maro închis și aspect uleios. Ca metoda de preparare, una cu extracție scurtă, să nu iasă amăreala – espresso.
NOU
Ai incercat cafea proaspat prajita? Sunt cateva soiuri mai acide, mai putin amare (iirc etiopia si sumatra). Poti cere sa-ti livreze “mai putin prajita”. Cafeaua de la raft e intotdeauna prajita excesiv.
NOU
Gustul amar este determinat de prăjire. Caută o cafea ce nu este prăjită mult, e mai puțin amara. Găsești la Nea Florescu și alții care știu cum să prăjească artizanal cafeaua. Eu am găsit una buna de tot, are un gust ușor acrișor, nu amar, merge fara indulcire. Mergi acolo și degusta, ca să știi exact ce îți place, apoi stick with it. Cafeaua din comerț e făcută standard, să pui zahar, lapte, chestii, numai gust de cafea nu mai are. Inca ceva, ia cafeaua boabe, tine-o etanș in punga, macină exact cît prepari zilnic. Cafeaua măcinată se oxidează după câteva zile de la deschidere, oricit de etanș e păstrată, se evapora uleiurile și aromele. Cel mai bine se ține boabe.
NOU
Un pont de la arabi, din UAE.
Am fost prin 2018 prin Abu Dhabi, cu vizite prin Dubai și Al Ain, unde s-a născut Al Zayed, emirul lor fondator al țării. Ei bine, pe unde mergeam, ba un ceai, ba o cafea, de îmi blestecaia prin burtă precum motanului Tom cînd incerca să stea treaz să-l prindă pe Jerry la gaură. Și o arăboaica din aia frumoasă, de merita două sonde și o turmă de cămile, cu dinții făcuți perfecți și nasul acvilin îndreptat perfect, era hostesa chiar la fortul muzeu din Al Ain unde s-a născut emirul, îmi zice care e treaba cu consumul de cafea la ei:
– cafeaua se face slabă, ca ceaiul, se bea neindulcită. Se mestecă o curmală, nu se înghite, se tine pe dinți și cerul gurii (ei au din alea cleioase, nu cărbuni ca la noi) și astfel zaharul natural din curmală îndulcește cît trebuie cafeaua.
Va zic, orice om are nevoie de o arăboaică din asta prin casă. Doar sondele și cămilele ne lipsesc …
NOU
Tre sa iei cafea d-aia de la ala care e campion mondial la prajit cafea, oricine altcineva nu stie nimic, si o sa vezi ca o sa-ti placa aia sigur, o s-o folosesti si ca sa indulcesti chestii.
NOU
in ro, am fost obișnuiți cu cafea prăjită excesiv ca să aibă un timp de expirare cât mai îndelungat – nu știu termenul in română pt “shelf life”: toți producătorii tradiționali (Lavazza, kimbo, etc) vând blenduri heavy roast(ed).
o cafea bună (boabe) extrasă corespunzător are o dulceață naturală.
știu ca e greu de înțeles pt cine n-a băut cafea bună. pt educarea gustului, recomand canalul de YT al lui James Hoffman.
completare la ce au scris ante vorbitorii de mai sus: o cafea lightly roasted extrasă insuficient iese acrișoară – nu e cafeaua de vină ci procesul (de extracție)
NOU
Citește aici
www.espressoman.ro/cum-prepari-un-espresso-perfect-acasa/
Daca te interesează, pot sa iti dau mai multe info pe mail, astfel încât sa te ajut sa eviți cât mai multe greșeli și sa nu pierzi 2 ani pana faci un espreso corect.
NOU
Totdeauna cand vine vorba de vin, bere, cafea, whiskey, ceai apar cunoscatorii care iti spun ca ce bei tu e un cacat si ar trebui sa incerci ceva de 5 ori mai scump care trebuie tinut in conditii optime intre labii de sirena.
Eu am decis ca nu mai vreau sa fiu connaisseur ca imi da arsuri la portofel si basini in zona superioara a organismului. Cel mai bun cocartz este cel mai ieftin produs care imi place si nu imi da dureri de cap sau stomac.
Sunt fericit ca nu suport berile artizanale, ca nu stiu cum plm arata nea Florescu si ca nu stiu cate puncte Parker are vinul pe care l-am baut sambata.
Arhi, daca nu iti place cafeaua amara lasa-te bre de licoarea asta, zeii n-au vrut sa bei tu asa ceva. Bea cicoare sau ceai negru/verde, ceai de menta sau de musetel ca Thaleb, alege orice iti mangaie papila.
NOU
Snobismul si fițele unora nu trebuie sa fie o scuza pentru lenea de a face unele lucruri cum trebuie, de exemplu a învăța cum se face corect o cafea.
Pe logica ta, pentru ca unii își dau aere de somelier, ar trebui sa ne mulțumim cu vinul la pet.
NOU
Vin de casa, dinala bun, nu te doare capu de la el!!!
NOU
Apropos, l am intalnit pe dl Florescu în una din locațiile lui (bănuiesc ca are mai multe)
Se vede vârsta, omul e depășit de vremuri, mi am dat seama după o discuție de juma de ora la o cafea de 17 lei făcută la un automat pe care îl avea acolo, servita într un pahar de unică folosință. Am fost 4 persoane cu gusturi diferite în ale cafelei și nu ne a plăcut nici unuia zeama aia. Nu mai zic de nivelul discuției….
NOU
@Marius, pe logica mea este de evitat vinul la pet pentru ca are gust nasol si da dureri de cap si/sau stomac. Iar unele vinuri de casa sunt de-a dreptul toxice.
Dar nici sa dai 100+ lei pe o sticla de vin pentru ca a avut unul impresii si a scos vorbe ciudate pe gura (ai vazut ca somelierii vorbesc o pasareasca prostuta).
E dreptul meu sa-mi tin papilele mai needucate, la nivel de liceu facut la seral, si tin mult la asta. Daca eu sunt multumit cu un vin de 35 de lei si cafea boabe din aia in punga verde de la Lidl nu ma intereseaza ce spun altii.
NOU
Nu e de la cafea/bere/vin, e de la omul romanesc. Ia zi, nu ti-a explicat nimeni niciodata cum Coca Cola e mai buna aia la sticla, decat aia din PET de un litru, iar aia din PET de un litru e mai buna decat PET-ul de doi jumate? Si ca aia produsa la Timisoara este mai buna decat aia de Bucuresti, pentru ca nush ce apa pun in ea si hau hau? :))
PS : sunt singurul ciudat care prefera cafeaua cat mai rece, cu atat mai buna?
NOU
@7, eu inca nu am inteles de ce e cola mai buna ca pepsi. sau invers.
eu prefer cafeaua calda cat sa nu ma arda.
NOU
@pvladc e dreptul tau sa-ti tii papilele needucate dar in cazul ala nici nu emite pareri ca x e mai bun ca y, ca tocmai ai recunoscut ca n-ai cum sa stii daca e mai bun sau nu.
NOU
Vlad, e bun ce ii place omului.
NOU
@7 aia si “gusturile nu se discuta” , doua dintre cele mai mari prostii romanesti.
NOU
@VladM, strategia mea era sa consum cel mai ieftin produs care ma satisface. Sa ma multumesc cu o cafea decenta fara sa intru in cursa asta nebuna a cafelelor prajite nu stiu cum si de origine nu stiu care.
As fi apreciat de 1000 de ori mai mult sa ne spuneti si noua care cafea din supermarket e mai buna si cum se poate prepara fara masinarii scumpe.
ps. stai calm si nu pune la inima ca seniorul, cand are chef de distractie, propune teme din astea si apoi se amuza de felul in care ne agitam pe tarla.
NOU
:))))))))))
NOU
@pvladc nu este cafea buna in supermarket, toate-s prajite pana la stadiul carbune. Poate ceva Costa boabe sa fie decenta, nu stiu ca nu am incercat.
Cat despre masinarii, calitatea cafelei e de 10x mai importanta. Am zis mai sus, eu am un espresor automat philips de 1300 de lei, nimic fancy.
Mama foloseste un mokka pot de 50 de lei din piata “de la rusi”, dar cu o cafea buna (130 lei / kg) macinata corespunzator iese ceva extrem de bun.
Ca si la bucatarie, calitatea ingredientelor e mult mai importanta decat oalele si cutitele.
NOU
@pvladc, îmi plăcea cafeaua sub forma de flat white. Așa că mi-am luat râșniță și un moka pot (în lidl au adus la un moment dat chiar Bialetti la un preț decent) și am învățat să îl fac acasă. Cafeaua care mi-a plăcut a fost cea boabe din lidl (mie mi-a plăcut Tarrazu care apare ocazional în campaniile săptămânale). Pentru că îmi plăcea cu lapte, foloseam lapte puțin mai gras sau lapte vegetal. Și asta era tot.
NOU
Zaharul ca zaharul. Dar cu lactoza cum mai stai? Am descoperit si eu de curand ca am aceasta intoleranta, si cica pe langa lapte, lactate si branzeturi, ar trebui exclusa si painea. Wtf? Dupa o saptamana de lapte fara lactoza si branzeturi de soia, sunt muuult mai bine. Dar parca pe viata sa fiu asa?
NOU
stau bine, nu beau lapte cu lactoza, in rest, nu ma retin, cu-i nu-i place, aia e…:))))
NOU
Snobismul si fițele unora nu trebuie sa fie o scuza pentru lenea de a face unele lucruri cum trebuie, de exemplu a învăța cum se face corect o cafea.
Pe logica ta, pentru ca unii își dau aere de somelier, ar trebui sa ne mulțumim cu vinul la pet.
NOU
am pus din ce in ce mai putin zahar si de vreo 3 ani beau cafeaua fara zahar, la fel in ceaiul, nu pot sa il beau cu zahar sau orice alt indulcitor.
NOU
1. cam toti diabeticii pe care ii stiu nu suporta gustul amar
2. cafeaua decofeinizata e ceva contra naturii
3. incearca sa folosesti cafea arabica, alege din cele care au indicata pe pachet o tarie mai redusa a gustului, pentru ca e prajita mai usor, majoritatea cafelelor au tendinta de a fi prajite prea tare.
NOU
Zaharina ?
NOU
Eu aveam ceva ciocolata 98% cacao primita cadou. Nu reuseam sa mananc din ea ca era inecacioasa ca naiba. Am incercat sa mananc ciocolata din aia in timp ce beam o cafea fara zahar. (Cred ca citisem recomandarile lor pe ambalaj ca nici ei nu o recomandau mancata ca atare). A fost o experienta pe care nu am reusit sa o mai reproduc dupa ce am terminat ciocolata aia. Cacao nu mai era inecacioasa, cafeaua nu mai era amara, simteam doar aromele. A fost extraordinar. Pur si simplu erau niste note de gust care se intensificau una pe cealalta. De atunci tot beau cafeaua fara zahar ca imi aminteste de experienta aia si daca ma concentrez mai gasesc niste urme pe care le recunosc de atunci. Nu am mai gasit ciocolata care sa fie ca aceea (era ceva adus din afara) si alte combinatii pur si simplu nu au mai fost la fel. Explicatia mea este ca eu neavand gusturi foarte fine sau acces pe atunci la produse de calitate am avut prima experienta legata de calitatea unor ingrediente. Dar daca isi propune cineva sa incerce cafea fara zahar este posibil ca o bucatica de ciocolata cu continut ridicat de cacao mancata langa cafea sa fie o tranzitie buna.
NOU
confirm, consum ciocolata neagra doar cu cafea fierbinte neindulcita.
NOU
Întreb și eu poate o bei pe stomacul gol?
Și dacă ești ori mâncat ori nemâncat și durerea persista încearcă sa consumi ceai de ghimbir.
Deci e criminal, rezolva o grămada de probleme inclusiv aciditatea la stomac.
Da neaparat sa fie rădăcina, curățat frumos și dat pe răzătoare.
NOU
Invers, din ’92 beau cafeaua fara zahar, chiar si un singur cristal de zahar pus in cana ma face sa nu o beau. Pe de alta parte, dulcele-mi place.
NOU
Bellarom Gold de la Lidîluțu, boabe, date la rasnita. E singura cafea care parca te mangaie pe gatlej fara sa fie extrem de amara. Eu o fac la presa sau la moka pot, n-am filtru, n-am expressor, nu imi place la ibric.
Referitor la indulcitori… xilitolul – ma face si pe mine regina. Eritritolul.. not so much. Stevia/green sugar nu merge in cafea, oricat ar incerca sa ne abureasca oricine, face orice bautura calda amaruie, sa o ia naiba.
In alta ordine de idei… laptele de ovaz face cafeaua dulce (muls la prima ora, sau la cutie din comert, ofcors), dar in cantitati mici, pt ca sar glucidele blana. Acu` depinde si cate cafele peste zi….
NOU
Eu beau Tchibo la ibric. Pun o lingurita de zahar in ibric (2 portii de cafea, sa ne intelegem), pun niste lapte in cana si aia e. 99% din cazuri am succes la baie :))
Aaa, si imi place carnea mai bine facuta. Pot sa traiesc cu aceste metehne? 🙁
NOU
Cel mai frumos moment al zilei, ala cand imi faceam cafeaua si ma apucam de munca.
Dar din cauza la kkt-ul asta de covid, pe care l-am avut in septembrie, nu mai simt bine gustul la cafea, trebuie sa-mi pun doua capsule la o ceasca, sau sa o amestec cu ness.
Partea buna e ca s-a schimbat gustul la tarie, taria o simt de doua ori mai dulce si mai aromata.
dar as vra gustul meu la cafea inapoi.
NOU
Daca nu ai facut-o pana acum, incearca niste origini de calitate. Nici eu nu puteam sa suport fara zahar. Am facut switch la sirop de artar (bio), a fost ok, dar tot zahar era, pana la urma. Am trecut pe din astea de calitate si nu mai folosesc zahar de peste un an (e adevarat, eu o beau cu lapte si poate ajuta si asta).
NOU
mie imi place gustul amar, insa cafeaua o beau cu lapte. daca pun zahar in ea, nu pot sa o beau, mi se face un pic rau. pot sa o beau si fara lapte si ceaiul tot timpul fara zahar/miere.
in rest, sunt fan chestii amarui sau dulci/acrisor-amare: gin tonic, grapefruit, jager sau alte aperitive, aperol spritz etc. imi zicea tata cand eram mic am gustat si aperitiv Cerbul (cred ca asa se chema, probabil un jager contrafacut de comunisti) si eu si nasul meu erau singurii caruia le placea asa ceva (atunci era si nasol cu alcoolul, nu prea gaseai la magazin si li taica-meu ii cam era rusine ca daca venea cineva in vizita avea doar Cerbul).
NOU
Am dat mulți bani la viața mea ca să testez tot soiul de cafele, produse în tot soiul de condiții, din diverse colțuri ale lumii, preparate mai simplu sau mai complex. Strict din punctul meu de vedere, în materie de ce se produce în pămînt și depinde de condițiile meteo, că-i cafea, ulei de măsline sau prună, „calitatea certificată” nu e ceva de care să merite să ții cont pînă-n pînzele albe. Cum zicea cineva mai sus, contează ce-ți place (cînd îți place). Condițiile meteo diferă, calitatea solului se schimbă încet, dar sigur, mai sînt și alte mii de variabile pe parcurs, același soi la aceiași bani poate să-ți placă un an și de 1 ianuarie următor să te facă să zici „meh”. Citesc cu interes experiența și cunoștințele împărtășite de oameni care se pricep la cafele, dar, cînd o să-ncep să măsor după „papila de cafea” calitățile celor din jur, cum mai văd că se-ntîmplă (fiecare găină cu mărgica ei), sper să-mi mai rămînă atîta luciditate cît să trag apa după mine fără ajutor extern.