Urmăream ieri știrile din lume (nu uitați, canalul de Telegram dedicat războiului din Ucraina este aici, deja userii se ocupă de urmărit și selectat știri), hlizindu-mă la declarația lui Boris Johnsons, cea prin care compara războiul din Ucraina cu luptă milenară a englezilor pentru eliberarea de sub asuprirea UE.

Una peste alta, după tot ce s-a întâmplat în lume, Brexitul a fost ceva bun și nu doar pentru englezi, ci si pentru Europa, în general și Ucraina în special.

Desigur, toți ne-am bucurat că le-a fost destul de rău după ieșire și încă ne mai bucurăm. Dar, din punct de vedere al securității în Europa, Ucraina ar fi fost mult mai în rahat decât este, fără ajutorul militar și financial al UK. Plus eforturile politice și diplomatice.

Dacă erau, încă, în UE, ce ar fi făcut? Păi, nimic, ar fi stat în aceeași anchilozare stupidă a europenilor, așteptând ca Leyden să se decidă dacă e mai importantă emanciparea feminină și obligarea corporațiilor la egalitate de gen sau pierderile de vieți de copii din Ucraina. Ar fi contemplat eforturile lui Schulz de a mima că face ceva și că îi pasă de ce se întâmplă, în timp ce plătește miliarde, zilnic, către Rusia. Sau ar fi trebuit să suporte veto-ul Ungariei la întreruperea cumpărării de energie de la Rusia, pentru că na, ce ministru de externe din UE a fost decorat de Putin, personal, cu ordinul prieteniei?

Iată că, totuși, se descurcă și singuri. Azi au semnat tratat de liber schimb cu US pentru oțel și aluminiu, un pas mare. După ce termină și cu problemele cu Franța, legate de pescuit, se reîntorc la viața lor monotonă și gri, dintr-o insulă ploioasă și deloc veselă.

Iar noi o să fim, în continuare, cu ale noastre.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

22 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Urmăresc des emisiunea lui James O’Brien’s și majoritatea celor care sună regretă Brexitul. Sunt oameni din diverse domenii, însă aproape toți recunosc că Brexit a fost o mare greșeală.

    • #2

      Am regretat amarnic Brexitul, am fost împotriva și nu mi-a venit sa cred că se întâmplă. Privind în urmă, e unul din cele mai bune lucruri. Spunea cineva că nu e niciun lucru bun legat de Brexit, va spun eu câteva: campania de vaccinare, politica externă (inclusiv războiul din Ucraina) și multe alte lucruri de detaliu. A fost rău? Puțin, pe termen scurt și complet ignorabil. Momentan inflația e sus (că peste tot), dar creșterea economică e cea mai mare din G7 și se vad lucrurile cum revin in forță după pandemie. E incredibil cat de rapid se pot mișca lucrurile atunci când contează fara sa fii prins în structura asta rigida in care și un vot contra poate bloca totul.

    • #3

      Mi-e un pic dor de Nigel pe LBC, sa vad cum încerca sa nu fie căsăpit de OFCOM și sa poată minții in continuare.

      Erau un deliciu emisiunile.

  2. #4

    Avem un prieten de familie englez de varsta boomerilor care a fost director de firma. Anul trecut a spus ca daca e sa enumere 5 lucruri bune despre BREXIT si 5 lucruri rele, pe coloana lucrurilor bune nu se poate gasi un motiv

  3. #5

    Corect, o fi mai bine pt ei. Asa cum, in ciuda greutatilor si problemelor, prefer apartanenta Romaniei la UE decat infara ei. Mi-e mult mai teama de lipsa de reactie a politicienilor romani la lucrurile mondene decat a cei UE.

    • #6

      cand om fi si noi superputere mondiala, vreau si eu roexit

    • #7

      Dupa roexit urmeaza ruin 🙂 Adica RU – IN

    • #8

      Comentez doar ca sa i se poata da susvoturile meritate lui Marius

  4. #9

    In feedul RSS in Feedly la articolul ăsta apare moaca lu Farage. Și dacă asta nu e ironia supremă…

  5. #10

    UE e o idee buna, pentru toti, doar daca raman toti in UE. La nivel individual/din interiorul fiecare tari, UE poa’ sa nu para o idee chiar asa de buna de fiecare data ceea ce dapa la moara la toti Farage-ii sau alte aratari de genul.
    De fapt, e cam ca in viata – ai sanse mai mari intr-un grup decat ca individ, iar unui grup ii poate fi (mai) bine DOAR daca sta grupat si reununta la egoisme si interese meschine.
    Orice ajutor a dat UK Ucrainei si orice lucruri bune ar fi facut, nu schimba cu nimic faptul ca UK raman niste javre arogante iar BREXIT-ul ramane o mizerie.
    Si, am mai spus-o, daca vrem sa continuam cu UE si UE sa ramana o forta, principala preocupare (zilnica) a UE ar trebui sa fie “cum sa le fwtem meciul astora din UK?”. Pe simplul motiv ca gestul asta ramas NE-penalizat, va duce la situatia in care le va veni ideea de “exit” la inca vreo 2-3 tari, moment in care s-a ca dus pwlii de suflet si UE si orice altceva.

    Nu sunt vreun fan hard-core al UE si pot vedea si avanatejele dar si destule probleme (generate in principal nu de UE ci tot de faptul ca RO este cam pielea pwlii la prea multe capitole, din pacate) dar noi, fara UE/NATO, patim ca UKR in secunda doi. Cu singura deosebire ca nu supravietuim nici 3 zile daramite 3 saptamani.
    Am ras cu gorhaieli la aia cu RO – superputere modiala si ROexit …

    • #11

      ne duce Rares Bogdan in frunte, mai ales ca acum e sef la diaspora PNL

  6. #12

    O preocupare de genul „cum sa le fwtem meciul astora din UK?” nu se poate termina decat rau pentru UE. Dupa cum s-a vazut, UE e mult prea usor de dus in ridicol si in problema utilizand cativa din membrii mai mici si evidenta nesimtire a Germaniei si disperarea lui Macron de a isi asuma leadershipului clubului. Un club nu poate functiona dupa principiul ca te pedepsim daca pleci, ar trebui sa iti poata arata ca in mod evident ar fi fost mai bine daca ramaneai. Ceea ce nu e cazul, repet, pentru UK. UK-ul se pierdea in irelevanta in UE, drumul este clar mai bun pentru ei in afara din anumite rationamente, nu ultimul fiind mentalitatea colectiva. Pentru tari ca Romania este evident mult mai bine in, dar asta nu inseamna ca birocratia de la Bruxelles e buna, dar inchidem ochii ca si condusi de ei e mai bine decat condusi de ai nostri.

    • #13

      Evident *membri, nu sunt analfabet, ami cer scuze la domni grammar nazis.

  7. #14

    Din cauza ca limba lor e cunoscuta de toti din luma a doua, tara lor e prima pe lista emigrantilor. Cam asta e una dintre justificarile lor.

  8. #15

    “Dacă erau, încă, în UE, ce ar fi făcut? Păi, nimic”
    Presupunerea esta e pur si simplu incorectă ca sa nu zic falsă.
    UK putea face aceleași lucruri (în materie de ajutat militar Ukraina) din interiorul EU ca si din afara.
    Din interior însă putea face mai mult gen: “Coa’ Orban, inchide si tu aragazul… Si Veta nu mai sta in apartament.. …veto…, auzi?”
    Cu covidul e fix la fel: tot ce a facut Uk (prost la început si bine dupa ce-au constatat ca au făcut prost) se putea face din interiorul UE. Si din nou puteau face mai mult.

    • #16

      da da, sigur

    • #17

      Pe covid faceau ce voiau, intr adevar. Dar pe politica externa, pe langa faptul ca sunt niste reglementari, este si efectul inhibitiv al grupului. Asa ca probabil din perspectiva asta lucrurile ar fi fost altfel, poate nu chiar ca la nivelul UE in general, dar sigur mai temperat decat acum.

  9. ” insulă ploioasă și deloc veselă” – trebuie sa te contrazic aici. Din cauza incalzirii globale, vremea e destul de misto, cel putin aici in Nord, in Scotia, unde m-am aciuat eu.

    Am auzit ca in orasele mari, precum Londra e vremea cum zici tu, si cum m-am adaptat si eu mentalitatii Scotiene si nu apreciez prea mult sudul, nu le doresc decat multa ploaie si igrasie. 😀

  10. #21

    Sa nu uitam ca ei s-au dezvoltat fiind in uniune. Da, e de blamat UE, mai ales cand trebuie sa abati atentia de la actualele pb si nerezolvarea lor sau, de la incapacitatea autoritatilor locale/reaua vointa/ coruptia/hotia/grupurile de interese. Se practica cu succes si pe plaiuri dambovitene.
    Din punctul meu,Brexit a fost o manipulare care a reusit, insa, consider ca e mai avantajos sa fie toate statele Europene intr-o uniune.
    Pentru multi cetateni ai UE, FOM, SM si CU au adus prosperitate. Pt englezi, sunt o amintire.

  11. #22

    Bullshit. Ce face acum BJ ar fi putut sa o faca si din UE. Doar ca acum se agita el un pic mai tare ca sa uite lumea de inflatia, NHS si cresteri de impozite. Plus el are avantajul ca nu e mufat la gazul rusesc.

    Dar pe de alta parte ei au ramas militar in sfera US, un lucru destul de inteligent. Dar nici aici nu a contribuit brexitul, ci doar au avut un leadership militar mai cu oua decat continentalii.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam