Dacă va fi să dau colțul din cauza a ceva, motivul va fi asta, pâinea cu untură. Pur și simplu nu am cum să mă opresc din mâncat așa ceva până nu se termină untura. Ori cu sare și piper, ori cu ceapă și sare. Nu, boiaua nu e exact ce lipsește. Și nici zahărul. Fiți ardeleni în sărăcia voastră acolo, unde nu știți ce gust are mâncarea.
NOU
mancarea mea preferata cat am fost gravida. mie-mi placea cu ardei iute de la otet si paine neagra.
NOU
am dat like
NOU
Pâine prăjită pe godin, unsă cu untură și usturoi peste care adaugi sare grunjoasă.
Pe lângă faptul că mi’ai trezit amintiri de mult uitate, îmi și plouă în gură 🙂
NOU
Da, cea mai buna felie pe care am mancat-o, a fost la un concurs ceva de alergatura prin Cehia. La un “pitstop”, pe traseu, erau niste gagici care ofereau cate o felie de paine cu untura si ceapa alergatorilor. Buna tare.
NOU
Asa face si Cetin, dupa o felie baga un semimaraton.
NOU
Cand am fost mic trei lucruri nu le-am înțeles. Pâine unsă cu grăsime pe post de gustare, painea trasă prin apa cu zahar pe post de desert si laptele care se fierbea in ceaunul in care a fost anterior mămăligă. Am fost catalogat ca fandosit! La fel si dupa revoluție cand am zis ca nu are cum sa fie la pizza blatul de 5 centimetri de cocă!
NOU
Am dat like pentru blatul la pizza. Niciodata nu mi-a placut blatul ala gros, nici macar cand in Romania nu prea se auzise de pizza in stil italian.
NOU
Încearcă și pasta de jumări.
NOU
Am mancat pasta de slanina afumata in valea Aosta Italia. O dadeau prin masina de tocat si o serveau cu focaccia calda cu rozmarin. Langa dadeau niste castane cu putina miere peste. Dumnezeiesc.
NOU
Lipseste ceva de pe cutia aia, traducerea, ca nu suntem in Gobi.
NOU
Traducerea la ce? Mezeluri fara e-uri? Voiai sa scrie si in braille?
NOU
Scrie ”Untura de casă ” pe una din etichetele cutiei, se gaseste la Auchan.
Nu cred ca este nevoie de traducere pentru produse de genul asta dar ea exista.Eu citesc si traduc cu stomacul.
NOU
“Szekely falat” ala…daca inseamna “moarte la ghiauri”? la cat de sanatos este, oricum asta e rolul, sa ne imputineze ca sa ne fure ardealul.
NOU
Ala e numele brandului. Nici KFC nu e tradus in romana, sau Subway.
NOU
Aoleu…fi-mi-ar /s lipsa, sunteti asa incordati de zici ca v-a murit familia la trianon.
NOU
da, eu chiar ma gandeam ce thread mistoa iesit, duoa care a venit JCVD
NOU
Scuza-ma, am stat cam mult pe facebook zilele astea.
NOU
Si apropo, poate la cluj subway nu e tradus, in bucuresti, peste tot unde merg vad doar Metrou, Metrou.
NOU
Îmi aminteşte de vacanţele la bunica la ţară.Era mic dejun şi cină,de regulă cu ardei alternativ cu pâine şi slănină cu roşii.Oare cum eram aşa ţâri la ce băgam in noi?!
Subscriu la sare plus piper,deşi sunt ardeleancă.
Pastă de jumări ai mâncat?
NOU
Zahar se adauga doar la ultima felie, daca vrei si un desert!
NOU
Nici dracu nu mananca paine cu untura cu boia in Ardeal, cei care o fac merita arsi pe rug, unsi in prealabil cu untura
NOU
Musai cu boia in Banat!
NOU
spune-le asta si ungurilor din Transilvania si chiar si celor dinUngaria, ei n-au aflat inca
NOU
Ah, ce vremuri, când înfigeam colțul de pâine in cutia de Wiesana.
NOU
wiesana nu era o grasime sintetica pt utilaje?
NOU
În cutia de Wiesana se punea untură şi se refolosea până nu se mai vedea scrisul.
NOU
wiesana era pe piata inainte sa apara durex lube?
NOU
In cutia de Wiesana se punea untura din oala mare din beci/camara in care era toata untura
NOU
mie cu măr îmi plăcea prin clasele primare (’87…). bine, nici nu aveam altceva. dar combinația e gustoasă.
NOU
A mai prins cineva ironia intre ultima fraza si ambalajul unturii?
NOU
Acum aflu că nu merge cu usturoi uscat…hm, 20 de ani am mâncat untură pe pâine degeaba.
NOU
Zahar ? Cine plm pune zahar pe untura ?
NOU
ardelenii
NOU
Imi aduc aminte cand luau ai mei cate un porc de craciun si faceau untura+jumari. Cred ca daca ma apropiam cu zaharul de porc, mi-o luam rau de tot.
NOU
Zahăr? Nicidecum! Dulceață de cireșe amare :))
NOU
Arhi, fii serios.
Îs colecționar de untură și sarmale, cred că am mâncat mii de combinații de untură cu tot felul de mumbo jumbo (inclusiv cu mere cum zicea cineva mai sus, merge bestial cu prune uscate chiar) da’ zahăr pe untură nu pune nimeni.
Dacă ai o felie de pâine pe care ai pus untură, n o strici. Logică ardelenească.
Nici eu nu s fan moldova, de aia mie mi ești simpatic când zici de Cluj și Ardeal da’ aici n ai nimerit o.
NOU
NOU
Se mănâncă paine cu untură sau cu zahăr. Pla mea, femeia se exprimă greșit. Dacă aia pune zahar pe untură, mănâncă și nu moare, îi extraterestră.
Btw, văd ca un laptop de al tau n a facut update (ziceai ceva in ultimul articol cu licențe de windows si mie mi trebuie ieri o licență de windows 10 pro). La ăștia nu le merge ceva și nu pot face plata. Nici pe link de la tine, nici de la zoso. Nu vinzi cheia?
NOU
nu, se mananca CU zahar, e discutia in comentarii unde ne explica
NOU
Nvm
A mers.
NOU
@RAIDER, am mancat eu la voi salata de varza alba cu zahar si am zis ca mor.
E mult mai rau decat zahar cu untura! Astea, zaharul si untura, sunt amandoua pe moarte, pe boala si nenorocire dar varza era ceva de bine. Ceatz avut cu ea?!
Nu aveti nici o scuza :)))
NOU
Nu mercic…eu manc….doar mușchii…
NOU
bălesc
felia mergea unsa mai uniform
favorita mea e cu ceapa si sare grunjoasa
NOU
Untura ca untura, oricum de neegalat iarna cănd mergeam la săniuș și băgam 2-3 felii de pîine unse, dar carnea (de oaie sau porc) sau cîrnații puși în ea, la garniță. Chiar și azi cu greu pot mînca cîrnații calzi, proaspăt prăjiți. Nevasta se crucește cînd vede cum îi mănînc sleiți, chiar de la frigider.
Și laptele ăla proaspăt, luat cu cana direct din oala unde mulge ciobanul oile.
NOU
Nu se mănâncă untura cu zahar, e absurd. E prima oara când aud așa ceva.
NOU
Numa taranii pun zahar pe untura, gospodarul adevarat stie ca se pune miere de albine.
NOU
Paine de casa, prajita pe plita, peste care intindeam branza de vaci facuta toamna tarziu – dupa ce se invechea – 4-5 saptamani – avea consistenta untului.
Ceai de sunatoare (era – inca mai e – gradina plina) si ceva miere de papadie (uneori gaseam si de salcam)
NOU
eventual si o lingura-doua de magiun de prune ;))
NOU
Szekely falat cu mustata de ungure , saracie si ardeal in aceeasi fraza :))). Sa ti fie de bine Senor ! Sa incerci orice de la baietii astia din Gyergyoszentmiklos chiar au vazut si carne.
NOU
stiu, stiu, sunt fan
NOU
Ai incercat jumările mangalița de la ei? Sa vezi acolo..
NOU
O, da! La Chișinău am mâncat acum niște ani, la o cârciumă, pâine neagră (nu colorată ca la noi) unsă cu untură și ceapă roșie. Toaste se numeau. Pfuuu! Ce a mers Călărașiul după! Am mai mâncat și la Zalău pâine cu untură, piper și castraveți murați. Vai de plm! Mâine am un grătar programat, dar la aperitiv pregatesc niște felii groase, coapte pe plită cu untura. Și-o țuică bătrână sa alunece toate! Da, bune si produsele de la mustăcioșii ăștia. Ingredientele (cel putin pe etichetă) sunt mai mult decât ok.
NOU
Painea cu untura merge cu absolut orice, si pe untura poti pune absolut orice, tot e buna.
NOU
incearca si carnatii aia crud uscati si jumarile de mangalita. Untura cu mustar sau edes ana ai incercat? Cu boia nici mie nu-mi place.
NOU
Mai ales acum cînd toate produsele sînt de Mangalița, de parcă porcii ăia, pe cale de dispariție acu 3-4 ani, răsar din pămînt precum costreiul. Dacă-i întrebi pe comercianți cum arată, habar nu au să spună, dar toți ”au fermele pline”…
NOU
merge si cu eros pista, care duce 🙂
NOU
Până în armată nu știam și nici nu credeam că se mănâncă așa ceva
Ne-au dus odată vreo câteva zile la niște sere de roșii în Oradea si femeilor de acolo li s-a părut ca suntem slabi și jigăriți 😀
NOU
Boia?? Zahar?? No way, Jose. Sare grunjoasa, eventual ceapa rosie sau verde.
Si untura cea mai buna e aia in care s-au gatit prealabil friptura si carnat la cuptor.
NOU
Sa vezi ce bună este untura făcută de tine nu aia care a stat în plastic 2 ani.
Grăsimea de porc e ieftină prin supermarketuri și în maxim 2 ore e gata topită într-un ceaun.
NOU
Scuze, dar slănina pentru topit din supermarketuri este o mizerie şi carnea, în general. Doar cei care au mai prins gustul unui porc crescut cu porumb, iarbă… fără mizeriile alea de concentrate care fac un purcel în 5-6 luni de 100 de kile, mai ştiu să facă diferenţa.
NOU
Shoric, dupa nick inteleg ca esti din domeniu, da’ sa dau bunatate deiarba porcului in loc sa o consum eu?
NOU
Vezi ca astia de la Szekely au si niste carnat uscat (picant sau nu) de-ti ploua-n gura.
Daca vrei sa incerci ceva bun, gusta paine prajita, unsa cu untura de gasca si sare. E un deliciu culinar.
NOU
ooo, un connoisseur pe aici. Untura de gasca > untura de porc
NOU
De unde cumparati voi asa ceva, oameni buni? E prima oara cand aud de Szekely.
NOU
carrefour
NOU
Vezo ca au magazine proprii in anumite orase…..am mai cumparat si eu una alta de la ei, sunt ok fata de mizeriile industriale.
NOU
Eu am luat si din Cora.
NOU
Eu acum 3 saptamani: Da doamna doctor, voi incerca sa mananc mai putin gras.
Colesterolul rau astazi: Ia vezi ce a mai scris Cetin! Si sa nu uiti sa instalezi Bringo.
NOU
Daca e fara boia, macar sa fie untura din aceea in care s-au prajit carnatii. Si neaparat ceapa rosie.
Zahar? Bleah!
Cum zicea cineva mai sus, incearca si pasta de jumari.
NOU
Faceam gratare cu un coleg ardelean. Bai omul avea mereu la el o bucata de slana, sa mor de nu o tinea in portofel cred. Si arunca slana pe gratar cu niște felii de paine si pe urma ungea painea cu untura aia topita. Ramaneau micii nemancati.
NOU
sunt ardeleanca, dar nu am gustat niciodata untura+zahar, suna dezgustator. Untura se mananca cu rosii vara, cu ceapa sau muraturi iarna. Sau simpla, in pielea ei, daca nu vrei sa-i poluezi gustul fin si subtil cu nimic.
Eu am mancat vara asta o chestie senzationala in Germania, nu stiam ca se practica, e o pasta din carne cruda de porc, condimentata misto, intinsa pe paine. Ca un tartar de vita, dar din porc. super buna
NOU
Carne de porc cruda?
E un pic cam riscant. Imi place tartarul, imi place vita, tonul, mieul in sange, sunt constient de riscuri, dar la porc riscul e mult mai mare.
NOU
Tre’ sa iti fi placut tare mult ca sa te risti la o trichineloza. De fapt stiu la ce te referi, si mi se pare dezgustatoare, cam ca tot ce inseamna bucatarie nemteasca, incepand cu bratwurstii.
NOU
Oooo, Bunătăți din Secuime, welcome in the club. Cârnații de cal i-ai încercat?
NOU
nu si nici nu voi, e un sacrilegiu
NOU
Și eu mi-s ardelean, și neam de neamul meu, dar n-am auzit de zahăr pe unsoare (regionalism de Bihor).
NOU
Confirm eu aici, din Bihor, pita cu unsoare și zahăr. Acquired taste, for sure, dar o data ce ai trecut podul, ai mama me…
NOU
Zahar se punea pa scrijeaua de ptita unsa cu oloi de ala bun cu care venea bunica de la oloire.
ps. is roaker da’ “Poc pita cu unsoare”
NOU
Untura de porc e cum e, dar sa incerci untura de pui, gasca sau rata… mama, mama!
NOU
Mai stii maestre cum era in copilarie cand iti spuneau parintii sa nu te joci cu ala sau alalalt ca te invata la prostii?
Acum fro’ cateva luni o ardeam casnic cu laptopul in poala (hahaha) si ma intreaba nevasta intr-o doara ce fac. I-am zis ca citesc un blog pentru ca fix asta faceam. Trei minute mai tarziu, cand trece prin fata monitorului, se uita la colectia de cururi si tate cu care ne-ai obisnuit vinerea, dupa care imi da cu reverul: asa ii zice acum, blog?
Daca la gagici nude am avut ceva explicatii sa stii ca la untura aia nu gasesc nimic credibil. Esti pe o cale gresita, fa ceva!
NOU
:))))))))))) sorry
NOU
Legat de untură, tata obișnuiește sa prăjească pâine în untura și apoi presară zahar(merge cu ceai) sau o freacă cu usturoi. Mancata imediat, e moale. Pe urma se întărește și bate crackers.
NOU
Maestre ai pefectă dreptate.
Ardelenii ăștia habar n-au despre untură și pâine unsă.
Melci.
Mă bucur că ai aflat untura aia bună produsă la Iași și, și, și…. la Constanța parcă se mai face.
Pune poză din lateral cu cutia să vedem unde e făcută, că aia de la Iași e parcă mai bună.