Îmi plac mult de tot luările astea de poziție vitriolante împotriva zbirilor de controlori care nu înțeleg că interesul nostru turistic este să protejăm turiștii și se apucă să le dea amenzi așa, discreționar, de parcă lipsa biletelor este un motiv.

Îmi aduc aminte de momentul când m-am urcat fără bilet în autobuz în Berlin, pur și simplu am uitat, nu m-am gândit la bilet, probabil de la scleroza, iar controlorul berlinez m-a privit în ochi și, în timp ce îmi scria amenda, îmi spunea Să știți că prezența dumneavoastră aici este foarte importantă pentru noi, turismul este foarte important pentru cultura noastră, vă mulțumim că v-ați adus euroii dumneavoastră câștigați cu greu ca să îi lăsați la noi. Asta într-o română perfectă, pe care o vorbea din respect pentru mine, ca turist.

Le fel și șoferul de la autobuzul etajat din Liverpool care, când a aflat că nu am încă 50 de penny pentru bilet, mi-a susurat gingaș Sod off, son, no cards, după care a demarat, plin de respect pentru banii mei și pentru prezența mea turistică în oraș.

Stați liniștiți, știm toți că, dacă erau țigani, nu se apropiau de ei, e common knowledge.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

16 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu stiam ca in regulamentul itb prin anii ’90 era clar specificat ca strainii (mai ales aia din india) nu iau niciodata amenzi. S-o fi schimbat exceptia, sau a ramas doar pentru indieni?

    35
    • #2

      Ar fi frumos sa te lase sa circuli gratis, daca le poti demonstra ca esti tzaran.

      4
    • #3

      @DeeDee: nu se poate una ca iasta! Pai dac-ar fi asa, sa circuli gratis daca ai fatza de taran, mi-ar plati STB-ul datoria in rate, c-ar intra in faliment altfel.

      6
  2. #4

    Toate autobuzele din Bucuresti sunt pline de autocolante cu 24pay, chiar ma intrebam acum cateva zile al cui business e aceasta aplicatie care presupun ca incaseaza niste comisioane frumoase. Si cu autocolante mai vechi cu plata prin SMS, dar e drept ca alea au mai fost rupte sau mazgalite.

    16
  3. #6

    Stai ashe, ca nu merge ashe, senioare

    Daca acei guiri, care au fost nitel amendati de organ, in itebeu, aveau posibilitatea sa poata plati cu cardul cum e normal, nu aveam articolul asta

    In Berlin nu merge sistemul si te-au amendat? In Liverpuleanu ti-a rejectat cititorul ala de la intrare banul si te-a degajat soferul?

    Mila e una, functionalitatea e alta – si la noi totul e un kkt – in tramvaiul 5 si nu numai, NU merge cititorul de card bancar – poti plati doar cu cacaturile alea de cartele reaincarcabile sau prin aplicatia vietii la care faci 200 de fente ca sa o setezi si sa iei un bilet. Si din cand in cand are ochi gingasi si se invarte rotita aia in app si iei mumu si nu bilete

    Cum a fost par exampl, duminica la BIAS, cand m-am urcat fara sa fi putut cumpara bilet timp de vreo 5 minute- bilet pe care am reusit sa il iau pe la hotel Caro – daca venea controlul cine iesea in castig?

    Deci mai intai facem pe urma fraierim guiri aflati la spending in capitala dacica

    Eu personal stergeam pe jos cu aia doi controlori cu atat mai mult cu cat : Stați liniștiți, știm toți că, dacă erau țigani, nu se apropiau de ei, e common knowledge”

    My 2 cents

    54
    • #7

      @Motzu Sigur, ștergeai cu ei pe jos, după care te trezeai transpirat de la atâta acțiune și-ți dădeai seama că e un vis.

      Există multe orașe în europa în care plata cu cardul e posibilă în mijlocul de transport.
      Dar există mult mai multe orașe în care nu este, vorbim aici de Franța, Spania, Germania, UK, Polonia, Portugalia, Belgia, și multe altele.
      Am văzut mult (muuuuult) mai multe unde nu se poate cu cardul decât unde se poate (de regulă capitale sau orașe mai mari, dar nici măcar în toate capitalele).

      Referitor și la aventura ta cu BIAS, dacă ești “regular” cu transportul în comun ai card de călătorie, dacă nu, dai SMS. Hai să nu ne mai căcăm pe noi și să ne victimizăm pentru lucruri în care noi suntem 100% în control.

      Știi ce făceam înainte să mă urc în autobuz? Șoc… mă interesam (pe net/cu google lens în stația de autobuz) cum și de unde se cumpără bilet. Dacă depuneau 30sec de efort aflau că se poate totuși prin SMS de exemplu.

      9
    • #8

      eu-s curios daca in tren s-ar urca la fel.

    • #9

      @ George Si daca dupa ce te interesezi si afli ca e posibila plata cu cardul in autobuz, urci in autobuz si afli ca de fapt nu merge, este vina ta sau a STB-ului?

      3
    • #10

      @Nicshor deci este vina STB că tu nu ai bilet? Bună logică.
      Sigur, sunt multe situații în care lucrurile nu funcționează și recunosc că nu e corect. Dar e un serviciu care are un regulament. Dacă regulamentul nu spune că mergi gratis în care una din cele 4 metode sunt nefuncționalte temporar, trebuie să ai bilet. Punct.

      Am pățit asta de mai multe ori, m-am dat jos din autobuz la prima stație și am încercat să obțin biletul prin alte metode.

      Mi s-a întâmplat o dată (Italia) și să vină controlul până am coborât. Mi-am luat amenda meritată și mi-am văzut de viață.

      2
  4. Trecand peste situatia penibila in care niste pulifrici au facut abuz de putere eu nu pot sa inteleg cum poti merge intr-un loc nou fara ai idee cum functioneaza lucrurile. Daca ai in plan sa mergi cu transportul in comun ar trebui sa fie normal sa cauti cum iti cumperi bilete si cat costa, daca vrei sa mergi cu taxi/ridesharing ar trebui sa fie normal sa cauti aplicatii si tarife iar daca vrei sa mergi cu masina ar trebui sa fie normal sa verifici ce taxe sunt. In cazul in care vrei sa mergi yolo in aventura iti asumi ca e posibil sa te coste si nu ai dreptul sa te plangi dupa.

    6
    • #12

      Perfect de acord. Mergi intr-un oras/tara noua, cauti si tu 5 min pe net cum se face…

      4
  5. #13

    Prima zi de vacanta in Franta, Collobrieres, un satuc pe deal. Am parcat pe un loc de parcare marcat, in fata unui copac. Masina (un Citroen C3) nu a incaput, rotile din spate fiind in afara marcajului.
    A doua zi de vacanta in Franta, ora 09:00 a.m.: 30 euro amenda in geam, politistul ne-a explicat ca desi este marcat locul de parcare, daca nu incape toata masina, nu se parcheaza.

    Innsbruck: intarziat fix 7 minute peste timpul de parcare, ne-am pierdut pe stradute. 45 euro amenda. Masina cu numere de Romania.

    Stockholm: nu ne-am dat seama de unde trebuie sa cumparam bilet pentru tramvai; am asteptat in statie urmatorul tramvai si am intrebat la vatman sau la controlor. Nu eram in era aplicatiilor si internetului rapid.

    Deci: turist sau nu, regulile sunt pentru toata lumea.

    12
  6. #14

    Si pana la urma, imi poate explica si mie cineva cum mama naibii se plateste cu cardul in autobuz? Nu am mai fost cu STB de vreo doi ani. Ieri cand am urcat, stickere peste tot, plata cu cardul; cand sa platesc, cucu, nu merge. E tot pe sistemul vechi cu acele carduri de calatorie? Please help.

    3
    • #15

      in alea in care poti sa platesti cu cardul (au sigla visa/mc la urcare) exista validatoare speciale (tot portocalii, dar mai mici). Doar la alea se poate plati. Exista totusi 24pay app care e mult mai ok. Plus ca lumea nu prea stie, dar biletul de stb e valabil 90 de minute, insa daca l-ai platit cu cardul intr-un autobuz, nu sunt sigur ca au cum sa il verfifice intr-un alt autobuz ulterior unde nu au cititoare de card (s-ar putea sa aiba controlorii, nu stiu), dar in app vezi exact ca e valid, pana la ce ora, qr code, etc.

  7. #16

    La o faza de genul am asistat si eu. Am luat 783 de la Unirii spre aeroport. Scria frumos in engleza in autobuz cum sa faci cu biletele sa iti iei, strainii mei s-au urcat fara sa cumpere bilet. Soferul s-a autosesizat si i-a pus sa cumpere bilete, o domnisoara stewardeza a spus haide domne sa aratam putina acceptare sociala….adica sa nu plateasca sa fim noi fraieri, asta se intampla in 2019.

    Si la faza cu sistemul este de cacat, este “subiectivismul romanesc”, eu am calatorit prin Europa si US cu transportul public, exista zone unde daca nu stii limba locala iti da cu jet toata lumea si platesti ampulea 3-4 bilete in loc de 1.

    8