Am primit un mail funny, cu un studiu ARMO, din care spicuim.

Presiunea competitivă rămâne constantă: 77% dintre companii anticipează că activitate lor va fi afectată din cauza platformelor din afara Uniunii Europene, în principal prin scăderea vânzărilor (32%). Paradoxal, în cazul celor care estimează scăderea cifrei de afaceri în 2025 față de 2024, principalul canal care se va contracta nu este online-ul, ci magazinul fizic al IMM-urilor.
Datele studiului relevă o polarizare accentuată, care marchează așteptările pe 2025: doar 9% dintre firmele de retail prevăd creșterea vânzărilor în acest an, în timp ce majoritatea mizează pe stagnare. Aproape un comerciant din cinci se pregătește însă pentru scădere, iar pentru acest grup magazinul fizic/offline este principalul canal de vânzare folosit în prezent care va scădea.
Electro&IT și Fashion sunt categoriile ce resimt presiunea platformelor internaționale în cel mai înalt grad. Dacă aceste magazine online și offline cedează, efectele în cascadă înseamnă depozite și spații comerciale goale, chirii neplătite și locuri de muncă pierdute – cu impact direct asupra veniturilor fiscale și economiei românești.

Practic, mi-ar veni să plâng de emoție și suferințăt, despre cum trec ele, magazinele, prin aceste dureri datorate competiției platformelor din afara UE. Cum îi distrug pe ei chinezii, că, evident, despre asta este vorba.

Dar după aia îmi aduc aminte că, dacă iau item cu item, produse de pe amazon, această platformă din afara UE, cu orice magazin online românesc, prețurile ies mai mici la amazon. Și nu așa, cu tot cu transport și tot sunt mai ieftine. Și dacă le cumpăr pe firmă și nu plătesc TVA, ies la un preț rizibil.

Și îmi amintesc brusc că magazinele mici și marketul de le eMAG e sufocat de trinckets și porcărele de alea mici, pe care le cumperi de pe Aliexpress cu câțiva firfirei, că-s niște chinezisme obosite, iar pe magazinele românești prețurile ajung de zeci de ori mai mari. Sau cum boarfe de pe Shein, pe care dai 2-3 euro, sunt vândute pe siteurile românești cu 40-50 de euro, în cazul tricourilor și rahaturilor mici, dar am văzut cazuri reale, 100% același produs, la rochii de femei, 18 euro pe Shein, 450 de euro pe magazinul reputat de țoale românesc.

Băi și știți cum îmi trece durerea? Ceva ce nu ați văzut. Sunt complet de acord că mărfurile ROMÂNEȘTI trebuie protejate în fața avalanșei de marfă ieftină din Asia. Dacă vorbim de producție în românia, de oameni care aduc plus valoare în economie, da, protejat la sânge, inclusiv prin subvenții. Dar când vorbim de bișnițarii care aduc marfă chinezească cu containerul și o vând la prețuri de zeci de ori mai mari, o să mă scuzați, dar lacrima mi se oprește în fren.

Când patronașii de magazinașe nu vor mai dori să își ia merțane din primul an de existență, când prețurile vor fi decente, când nu voi mai găsi același televozor Ambilight, expus la vânzare, în magazin, în spania sau germania, în condiții în care costurile cu salariile sunt mai mari, chirii per mp, depozitare, totul mai mare decât în ro, la un preț mai mic cu câteva zeci de euro față de orice magazin online sau fizic românesc, atunci o să îmi scutur respectivul blocaj, ca să permit lacrimioarei să alunece.
Până atunci, nu strig Ura.
Pentru că ura e în suflet.

Dacă v-a plăcut ce ați citit, dacă știți că am rămas din ce în ce mai puțini oameni verticali, avem și noi nevoie de voi.

Alte articole din arhiva de aur

16 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Le urez faliment rapid afiliatilor de pe emag care vand acele acareturi la pret umflat grosolan. Periodic comand pe aliexpress divese momeli de pescuit (voblere, spinner-tails etc.), ce iei de acolo cu 3-4 lei bucata gasesti pe emag la 20-30 de lei. Sunt fix aceleasi produse, nu compar un vobler din China cu ceva de la Rapala / Savage Gear / branduri cunoscute.

    • #2

      Pai cum vrei să scoată aia banii dați pe cursul de Amazonieni… de cand au apărut cursurile alea pentru fraieri de făcut venit pasiv, cumperi din China, pui pemAmazon/Emag, doar 2 ore de muncă pe zi ca sa faci milioane de euro, de arunci s-a stricat piața.

  2. Mai putine electronice, mai putine asigurari, sa ne facem griji si pt Tiriac zic!

  3. #4

    Faza e ca emag e acum sufocat de chinezarii si fake-uri pentru ca au facut si inca fac campanie de promovare in China pentru a aduce comercianti pe platforma lor. Cu ajutorul Baidu (pentru ca Google e taiat in China), am gasit un articol al unui chinez de pe un forum de-al lor in care le recomanda sellerilor chinezi sa evite emagul pentru ca e plin de fakeuri ale compatriotilor sai la preturi derizorii. Daca si chinezii au ajuns sa se planga ca un marketplace romanesc e sufocat de fakeuri chinezesti e clar cum sta treaba cu comertul autohton. Bai si aveam o traiectorie foarte ok la un moment dat pe partea de e-commerce. Nu stiu cum am ajuns iar ultimele gaini din aprozar.

    • #5

      La o căutare pt un ssd extern am găsit pe emag ssd de 2 TB cu preturi care încep de la 64 de lei . Niște carcase care un inauntru un card micro sd . Fake-uri Samsung și Kingston. Prețul cam de 40-50% din prețul normal ar trebui sa fie un semnal de alarma . Cei de la emag nu știu despre aceste fake-uri ?

    • #6

      Ba da. Stiu FOARTE BINE si care sunt sellerii tepari pentru ca se fac sesizari la greu. Nu vor sa ia masuri sub nici o forma. Se zvoneste ca cineva din upper management are parte la praduiala

  4. #7

    Caz concret. Pistol cu apa electric. Pe temu, între 60 si 75 lei. E emag, același pistol, fix la fel, culori, funcționalități, design, 170 lei. Pe grupul antreprenorilor din România era mare jale ca apariția temu si shein distrug afacerile din România, care de fapt sunt niste bișnițari ce vând chestii aduse din China.

  5. #8

    In curand o sa vina www.action.com/ro-ro/ in Romania si cel mai probabil vor deschide magazine in toate orasele medii si mari. Atunci se va termina cu rahaturile de pe marketplace EMAG, deoarece ACTION sunt campionii pe cacaturi mici aduse din China. Au si o politica de retur cu no questions asked. Iar Amazon pentru electronice e golden. am dat televizor stricat retur dupa 1an si 11 luni si mi-au dat toti banii inapoi la fel, no questions asked. M-au ajutat si cu returul deoarece nu primeau la posta colet asa mare. Ce sa zic… Numai bine la EMAG

  6. #9

    Chinezariile distrug antreperenorii anal cinstiti din romania in sensul ca nu mai pot vinde cu adaos de 3000% la suta.

  7. #10

    Da bos, da philipsu ăla spaniolesc e redus cu 47 la sută!

  8. #11

    Eu am prins vremurile când oamenii mai îndrăzneți se duceau la turci și făceau ceea ce se numea bișniță.
    Așa au făcut unii, și nu puțini la număr, bani serioși cu care au continuat diverse afaceri.
    Nu înțeleg atâta dezgust la adresa unor speculanți când azi e incredibil de ușor să îi eviți.

  9. #12

    La job ma lovesc azi de problema ca la pret uneori stam rau, ft rau cu produsele fabricate in Romania de muncitori romani… pentru ca aduse pe container din China sunt la jumatate de pret… cel putin pe confectii metalice. Aici ar trebui intervenit, ca am impresia ca ne cam sabotam singuri cu unele regulamente pe care fabricile din China nu le au (mediu, ambalaje, etc)

  10. #13

    lasati prostiile
    www.libertatea.ro/stiri/hulk-hogan-a-murit-71-ani-stop-cardiac-wrestler-actor-5391775

    deci efectiv Iliescu trage de la pruncii astia energie: Felix, Ozzy acum Hulk.

  11. #14

    Numai mie îmi sună rău “mizează pe stagnare”? Cum ar fi, “pariază pe prăbușire”?

  12. #15

    Păi s-au plâns de asta la stăpânire și ăștia au în foame de bani,au zic să-i facă și de pe urma coletelor din China .Vor o taxă pentru fiecare colet ,nici ei nu au stabilit valoarea 5,10 ,20 de lei, Chipurile la Poștă ca taxă de manipulare( a mai fost așa ceva acum câțiva ani și s-au blocat oficiale poștale ) .Vor așa ceva și la cele venite prin curier ( păi Da, umblă ăla cu chitanțierul în mână și-ți ia banii când îți dă coletul ). Și toată tevatura asta pentru protejarea magazinelor românești chipurile,nu să că au furat la greu și i-au umflat pe bugetarii cu salarii și sporuri și au nevoie de bani.

  13. #16

    Este pe Netflix ceva serial, Goldin Auctions sau ceva de genul. De plictiseala i-am dat drumul, ma mai uit la cate un episod, e Pawn Stars vibe pentru mine. Si a venit un nene cu o carpa pe care a purtat-o Britney Spears la nustiu ce jurizare X-factor, blaba. S-au umezit toti, wow, drame, britniii, evaluat la 20-25k dolari si o analiza ceva fata care compara pozele din xfactor cu bluza/carpa. Si zice ceva de genul, e creatia unei guru de moda XYZ, si asta in timp ce arata frumos cu lupa “made in china”.

    pagesix.com/2024/03/22/style/britney-spears-x-factor-top-up-for-auction-could-fetch-25k/

    Aici sunt poze, Sheri Bodell, made in china: goldin.co/item/brittany-spears-stage-worn-shirtsia4u?queryId=eyJjYXJkSW5kZXgiOjd9

    Adica astia care luau din China si vindeau cu x10 in Romania sunt pistol cu apa, sa vezi marii “creatori de moda” care iau tzoale din China, pune o sigla Johnny Dangerous si gata, e brand high end, let’s do x100.

    Se vor pierde locuri de munca si biznisuri? Pfoaj, revin, ies sa rad putin.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.