O cutuma incetățenită pe net este că rromânii sunt nesimțiți, că sunt răi, că nu le pasă de cei de lângă ei, că sunt analfabeți și proști. Probabil datorită clasei politice ce îi reprezintă cu mândrie, facându-i de râs peste tot, alături de țiganii și violatorii italieni. Dar să ne gândim puțin.

La târgurile de carte lumea se înghesuie să cumpere și să citească aproape ca în hypermarket, la coadă la mezeluri. Oamenii cumpără carte, fără să se gandească la preț, deși prețurile sunt uneori chiar nerușinate (prețul mediu al unei cărți slăbuțe e cam 5 euro, mergând și sărind lejer de 10 euro). Chiar și eu am făcut review-uri gratuite pentru o editură, doar pentru că îmi trimiteau cărți, un preț infim față de prețurile la publicitate pe media blogurilor. Pentru că sunt cărți și îmi plac.

Cele mai circulate linkuri pe internet sunt anunțurile umanitare. Și se strâng sume substanțiale pentru oamenii care au nevoie de noi, direct de pe internet sau, prin sensibilizare ulterioară, prin intermediul mass-mediei clasice. Oamenii chiar donează, din puținul lor, bani pentru ca un om să mai poată trăi încă o zi.

Și atunci, de ce este părerea generală că suntem niște oameni de rahat într-o țară maro?
Unde greșim?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. poate pentru ca oamenii care citeste si care doneaza bani sunt un procent insignifiant ? sau ai uitat vorba aia, “cu o floare nu se face primavara” ? nu toti rromanii sunt nesimțiți, răi, nu le pasă de cei de lângă ei, sunt analfabeți și proști, doar majoritatea

  2. #2

    e oposibilitate

  3. nu gresim nicaieri, chiar suntem “maronii”. de ce? pentru ca reflectam in internet realitatea curenta. chestiile de bun simt despre care vorbesti tu sunt facute de cei cativa romani (raportat la populatie) care folosesc/ traiesc din internet. chestiile “maronii” prezentate pe net sunt din viata curenta, din realitate. adica eu scriu ca vecinii mei sunt nesimtiti si arunca gunoiul pe geam (chiar asa e), dar imi comand carti pe net si ajut pe cine si cum pot.

  4. Am doar 20 de ani, dar pana acum, am vazut ca oamenii de care zici tu sunt in proportie de 1-5%, depinzand de zona.
    Aia care pleaca afara si is vad de treaba lor, muncesc, studiaza… raman anonimi. Si cine iese in evidenta?. Aia care violeaza babe sau dau in cap. Si uite asa ne creste reputatia peste hotare.
    Nu e neaparat nevoie sa ne inghesuim la cumparam carti (mai e drum lung pana acolo) pentru ca multi n’au citit nici fragmentele din cartile de romana. Ar trebui macar scolile si parintii sa’i mai educe pe tineri, ca vad cum ies din licee si facultati PROSTI PE BANDA RULANTA.

  5. Cred că greşeala constă în acceptarea acestui lucru ruşinos ca fiind automat adevărat. Fiind o generalizare exclude din start pe cei care nu se conformează acesteia.

  6. Pt ca unii doneaza din principiu ca e bine la fel cum se duc si la biserica da porma scuipa injura pe strada arunca gunoi etc …

  7. #7

    nu stiu unde am auzit-o pe asta dar “problema romanului e ca stie “exact” care e problema celorlalti romani” (se intra intr-un cerc vicios din care numai cu un pumn in gura se iese) 😛

  8. #8

    In ultimii zece ani am ajuns la concluzia ca respectivii onorabili cetateni contemporani ce au pus mana si au citit in copilarie (basme, Winettou, KonTiki, Jules Verne, Twain, orice tine de lectura in copilarie) se comporta extrem de diferit fata de cei ce au citit seminte de floarea soarelui cumparate de la tiganca, din colt, de la bacanie.

    Experiment: de fiecare data, cand aveti ocazia, intrebati persoana cu care interactionati ce si daca a citit in copilarie. Veti vedea ca in 90% din cazuri, marlanii nu au citit nimic, iar cei cu care te poti intelege au facut-o.

    Ultima data cand mi-am testat propirul experiment a fost in urma cu circa 3 luni, cand, in intersectia Razoare, imi vine o salvare cu signale luminoase si acustice puse in functiune pe banda mea, a treia (urma sa fac dreapta catre Eroilor). Salvarea venea foarte repede, asa ca am franat la 0 km/h si am pus semnal dreapta. N-am apucat sa trec pe banda alaturata ca cel din spate (lovit si el in fund de un Jaguar) a intrat in mine. Cel care a intrat in mine, o Skoda Octavia 2, director de vanzari la Elit (piese auto). Ei bine, dobitocul din Skoda a inceput sa zbiere la mine ca pana l-a potolit, culmea, politistul si i-a zis ca ala care loveste din spate e de vina, ceea ce era, oricum, evident.

    Ulterior, ne-am “imprientenit” la Candiano. Tipul nu avea nicio legatura cu cititul. Absolut niciuna. De obicei nu comunic cu astfel de indivizi, dar cand ma roade curiozitatea sa vad daca mi se verifica teoria, devin mai prietenos.

    Concluzia e ca aia care au o cultura minima au o sclipire, o inteligenta, si te poti intelege cu ei. Nu neg ca exista si alte cateva procente din populatie cu care te poti intelege nu pentru ca au citit ci pentru ca au gasit ceva esenta in cei 7 ani de acasa. Si cititul in copilarie tot in acei 7 ani isi gaseste radacinile.

    Problema vine, evident, de la analfabetii care ne conduc si carora le pasa fix in cot de educatie si de orice, in general, inafara de osanza proprie.

  9. Gigi fuziune, cei şapte ani de acasă nu au nici în clin nici în mânecă cu cititul.

    Dacă citeai şi tu cât de cât ştiai asta. Mai lasă-ne cu deontologia asta antenistă că nu ţine. Plimbă-ţi căcatul prin altă parte.

    Arhi, nu suntem mai răi per total faţă de alţii. Cocalari şi prinţese au şi alţii. Să nu uităm că ai noştri îi copiază pe ai lor. Lucrurile sunt aparent rele pentru că numai alea rele sunt mediatizate. Căcaturile se vând pentru că ne interesează de capra ăluilalt mai mult decât de a noastră.

  10. #10

    cand lumea se refera la citit – exact la ce fel de citit se refera?
    Ca daca citesti 5 Sandra Brown pe sapatamana, cartea scrisa de Loredana, si 5000 de romane politiste incare difera doar numele personajele si numerele de la masinile pe care le conduc – n-as cataloga asta citit.

  11. #11

    sunt de acord cu dan, ca cititul poate insemna si revista ciao sau vomitatura twilight sau sandra brown, dar poate fi si o modalitate de, hai sa zicem, dezvoltare personala. pana la urma e o chestie de gust, intr-o anumita masura, si prefer o persoana care citeste rahaturi sau carti de succes, din snobism, uneia care gaseste lectura inutila, pentru ratati, etc.

    cat despre cat de buni suntem noi… poate. nu stiu. uite, sor-mea locuieste in afara tarii de cativa ani, si de vreo doi ani, de fiecare data cand vine in tara, spune ca ii place ce vede, ca ea are incredere in generatia asta noua, ca e cumva altfel, ca macar din snobism se straduiesc sa ajunga culti sau pseudo-culti. macar 1 din 10 adolescenti din astia sa ajunga intelectual si e un pas inainte, la halul in care sunt aparentele in tara asta.

  12. pt ca probabil nu stim sa-i scoatem in evidenta pe cei ce cu adevarat merita.

  13. Probabil pentru magarii ce injura pe net o fac anonim asa ca nu putem sa-i punem intr-o categorie si sa ne dezlipim de ei.

  14. Eu consider ca gresim cand ne autointitulam nesimtiti, inculti si hoti. Oamenii apropiati din jurul meu nu sunt asa, nu gandesc in acest mod. In schimb daca ma uit la tv sau in ziare, sunt pline de astfel de specimene. Incep sa vad in jur oameni care nu arunca pet-urile pe jos, nu scuipa pe strada si stiu sa aprecieze o carte buna, doar ca astfel de modele sunt lasate deoparte. Nu pot sa neg nici ca pupincurismul sau furtul de orice fel este pardonabil in Romania, ba chiar bine recompensat!

  15. Nu suntem neaparat niste oameni de rahat, suntem doar needucati si nush-din-ce-motiv foarte, foarte, FOARTE nervosi.

    Despre citit, sa nu ne facem iluzii. E drept, din 2002 incoa’ (de cand circul mai mult cu metroul) a crescut vertiginos numarul “cititorilor” din metrou, dar stiu foarte multi oameni care iau cartile de la “Adevarul” sau “Jurnalul” si le tin in tipla ca dau frumos in biblioteca.

    Despre preturi mari la carti… asa e, dar hai sa fim seriosi – daca vrei sa citest poti sa iei si carti de la anticariat (cel putin cartile vechi), preturile sunt derizorii, am cumparat si carti cu 1 leu bucata.

  16. #16

    Din fiecare carte ai ceva de invatat ( chiar daca este buna sau proasta). Macar inveti sa “scrie” sau sa “vorbeste corecte”.

  17. #17

    @Jollyca.
    Asa este cunosc si eu oameni care tin cartile in tipla. Si sunt tineri, care se falesc cu ele. Dar este un inceput si trebuie apreciat.

  18. #18

    @pepe:ce inceput sa fie?! Sper ca glumesti. Sau te gandesti ca acei oameni care tin cartile de aspect se vor plictisi intr-o buna zi si se vor pune sa le citeasca? Cred ca prefera sa mai bage un pachet de seminte, o telenovea, ceva.
    Uamini buni, am 15 ani si un raft de cam..30 de cm plin cu carti.(bine, mai punem si biblioteca de la bunica plina de d-alde nadia comaneci, treburi care nu cred ca le voi citi oricand in era asta). Da’ bibliotecile s-au inventat cu scopul de a oferi cultura si alora care din varii motive nu isi permit/nu cumpara carti.
    Un merit a repulsiei fata de carti o au…lecturile obligatorii. Pricep ca trebuie sa ne starneasca constiinta (intentionat cacofonie..) nationala, etc etc.Da’ unii de pe lista de d’alde baltagi, mare, etc. efectiv scriu prost si superficial.Nici macar asta nu ai de invatat de la ei..ignorand lipsa de orice fel de actiune care l-ar putea cupla pe cititor pe carte pana o termina.
    Ne laudam ca baltagul a fost scris in 17 zile…da’ asta se simte! Opinia mea, chestia aia e scrisa PROST.atat. Ii lipseste orice fel de profunzime, de substrat… Nevermind, ca iar ii dau pe teoria chibritului.

  19. @jo
    deci asa, sor’ta revine … si are incredere … si iar revine …
    i hope you get my point

  20. sincer, si eu am fost mandru ca era lume multa multa la bookfest 🙂

    dar, Arhi, cine spune ca rromanii sunt maronii? mie mi se pare totul minunat in tara asta (inclusiv pe online) :)))))))))

    succes 🙂

  21. #21

    Arhi, pierzi di vedere aspectul de snobism al romanului. Cartile alea verzi TREBUIE SA LE AI IN BIBLIOTECA. si le iau, le tin nedeschise ca odata si odata vor avea casa lor si deci pregatesc biblioteca sau varii alte motive.
    Iar cei ce le citesc in metrou, sa fim seriosi: nu inteleg nimic din ele si nici nu le pasa, vor doar sa zica ca le-au citit.

  22. @Emi … cam multa bataie de cap doar ca sa pari cult. In special cu cititul in metrou cand exista ziare moca.

  23. #23

    Vorba aia: avem o tara foarte frumoasa, pacat ca e populata.

  24. #24

    Pentru că indiferent cât a citit, indiferent dacă știe pe de rost, simte și trăiește minunea naturii, reușește întotdeauna să arunce mucuri de țigară pe jos, chiar și-n inima codrului.
    Adică pentru că e incoerent. Și e mai mult decât unul.
    Dar nu e legat nimeni în lanțuri. Vrei stil franțuzesc – se găsește în Franța, vrei rigurozitate nemțească – pleci în Germania, ai nevoie de palpitații și după ce ieși de la cinema – pleci în est. Diversitatea în slujba omenirii.
    Iar dacă scrisul cuvântului „român” cu doi de r e semn de nemulțumire, atunci e și semn de neputință.

  25. Şi mai ironic este că oamenii care practică acest „sport” tind să fie cei mai indignaţi când vreun tabloid vestit îi face hoţi pe toţi românii.Dezamăgirea unor români în legătura cu preşedinţia dlui Obama scoate la iveală un cocktail otrăvitor de repezeală, superficialitate, rasism şi ipocrizie. Între alte exemple, ele ne arată cât de bolnavă este societatea noastră şi cât de mult timp va trebui să treacă până la semnele unei schimbări reale.
    www.evz.ro/articole/detalii-articol/856195/ANDREI-POSTELNICU-Rasismul-deghizat/

  26. #26

    … Andy
    MERGEM
    .. Cug
    Folosirea cv. in loc de in textele “oficiale ”
    ( ziare, tabloide, televizor, antena, aparat, etc. ) , fie si cu titlu de “nemultumire “, este o batjocura si o ofensa directa – adusa noua si inaintasilor nostri .
    Cuvantul , pe langa asocierea nefericita si maronie la care ne expune tara , e un cuvant tiganesc, de sorginte – lexical vorbind – tiganeasca, deci care nu apartine limbii romane , si care nu ar trebui folosit de romani MACAR pe considerentul asta .
    In ce ma priveste, eu la romulani o sa le spun in continuare, in
    ” mod oficial ” , tigani , pentru ca asta e cuvantul romanesc care ii desemneaza .

  27. #27

    ” Folosirea cuvantului rrom in loc de tigan ”

    —- corectare mai sus ——–