Dacă e ceva ce nu înțeleg, în bucătăria popoarelor, nu înțeleg pastele. Nu pastele ca fel de mâncare, înțeleg utilitatea lor, ca mâncare de săraci, o mână de făină, niște apă, întinzi de ele, ca să pară multe, după care le ungi cu sos, să pară că mănânci mâncare și umfli mațul cât cuprinde, că cine știe când mai mănânci. De aia se pune pecorino, care e o mizerie, la anumite mâncăruri, sau guanciale, care este una din cele mai low părți de la porc. De săraci.
Ce nu reușesc eu să înțeleg este extazul mistic al consumatorilor de gen, când mănâncă varii forme de paste. Ah, vai, tagliatele, ummm minunat, dar să vezi niște vermicelli, nu mai zic de rigatoni, sau neapărat trebuie să guști niște papardelli și oricum nimic nu se compară cu fetuccini.
Bro, efectiv toate sunt aceeași mizerie din apă, făină și sare. Faptul că au forme diferite este pentru că femeile, săracele, încercau să pară că e mâncare diferită față de cea de săptămâna trecută, și așa mâncai fusilli în loc de pene.
Dont get me started cu orezul…
NOU
Ba bucur ca nu sunt singurul care vede lucrurile așa. Pastele mi se par un mare scam la restaurante, iar acasă mâncăm doar din lipsă de idei cand trebuie sa faci ceva repede si nu ai chef de muncă dar nici pretenții de ceva bun.
NOU
Daca analizam asa, foarte multe mancaruri sunt pe economie/saracie.
Pizza, bruschetele, orice fel de sandvis unde ai 2 felii groase de paine si o feliuta subtire de mezeluri.
Cartofii la cuptor, cartofii prajiti, mamaliga cu branza, etc.
NOU
@Andrei G
Eu as schimba pastele cu oricare din mancarurile insirate de tine.
Daca vrei sa bati la logica, da un exemplu de mancare mai fada si mai ieftina de facut.
NOU
fite peste fite, se lauda ca au mancat macarioni cacarioni
NOU
Ai vorbit aici despre paste italiene. Și extazul mistic este pentru că ceea ce se servește acum in localurile unde merită apreciată mâncarea e un pic la altă calitate decât definiția mâncării sărăcăcioase.
Bucătăria românească are o grămadă de mâncăruri de proveniență sărăcăcioasă, că suntem un popor de săraci la bază. Asta nu înseamnă că ele nu pot fi realizate cu gust, să placă.
Ce a realizat bucătăria italiană din paste e admirabil. Trebuie doar să o privești în context.
Găsești paste gătite de săraci oriunde – din alea low cost , 6-10 lei o pungă de spaghete din alea care nu expiră, în supermarket . Dar nu se compară la calitate și gust cu paste proaspete făcute cu ou. Iar la nivelul următor, cu paste “făcute în casă”. Sau paste umplute cu diverse , de la spanac, la brânză de capră, la carne .
Diferența de calitate este probabil mai mică decât diferența de efort pentru prepararea unei farfurii gustoase și tocmai asta este de apreciat și faptul că diferența de la pastele de felul asta la “nuddles” asiatici și alte fidele de săraci e totuși imensă.
NOU
Serifule vezi ca a compara pastele uscate cu pastele cu ou e ca si cum ai compara vinu cu berea.
Niciodata nu vei vedea carbonara sau bolognese facute cu paste cu ou.
Pastele alea uscate de 6-10 lei sunt o porcarie. Pastele uscate calumea sunt cele facute dintr-un anume tip de grau si au undeva la 13-15g de proteina/100g. Gasesti in comert dar costa – Mancini sau Felicetti
NOU
Ma facusi curios si cautai. Citez din descrierea lor:
“Pastele Ecologice Monograno Felicetti sunt preferatele mai multor Chefi cu stele Michelin din Italia și nu numai. Sunt pastele care se gătesc și în bucătăria de la Casa Albă. Gustul și textura lor sunt date de faptul că sunt născute la 1000 de m altitudine, în deplină armonie cu natura, din apă pură de munte și grâu de cea mai bună calitate, necontaminate cu nimic ce le-ar putea altera finețea. Kamut Khorasan. Grâul Khorasan este strămoșul grâului dur modern, originile sale fiind situate în Orientul Mijlociu, în urmă cu câteva mii de ani. Este folosit pentru a crea paste superioare, cu un parfum delicat de flori albe și nuci proaspăt decojite. Gustul său combină arome de pin și nuci de macadamia cu nuanțe subtile de flori comestibile.Khorasan cu țesutul puternic al crestelor lor.”
O sa dau comanda sa vad care-i treaba, mai ales ca-s preferatele restaurantelor cu stele yokohama si le mananca si biden.
NOU
Si eu am cautat conform cautarii de mai sus si informatiile nutritionale arata o cantitate de proteine de maxim 12,5g/100g, iar comparand cu ce am eu in casa acum, adica trei feluri de paste, este o diferenta de maxim 2g. Valoarea cea mai mare avand-o cele integrale Bio de la Lidl care au tot 12g. Deci momentan nu vad unde e smecheria cel putin din punct de vedere nutritional.
NOU
@VladM, m-am uitat si eu pe pastele pe care le am in casa… din alea uscate cu pret mediu.
Barilla – 13 g de proteina
Molisana – 14 g de proteina
Nu pare sa fie vreo diferenta semnificativa fata de cele prezentate de tine, cel putin nu din punct de vedere al cantitatii de proteina.
NOU
smecheria, Marius, e la faptul ca pastele din faina respectiva au marele avantaj de a mirosi a paste, nu a faina umflata cu apa, altul e ca nu se umfla-n burta si nu se digera usor, deci nu-ti vor crea spike glicemic ca alea din faina ieftina ca sa simti nevoia sa mananci un burger cand ajungi acasa. Nu ingrasa, asadar. Si nici nu constipa. Daca le prepari al dente cu ruccola si alte smecherii gustoase, ai parte de o masa satioasa, sanatoasa si gustoasa dupa care nu ai nevoie sa darami sala.
NOU
Uite ca subiectul tau mi-a adus aminte de o carte pe care am citit-o mai demult.
‘O istorie a alimentatiei in Europa’. Am retinut din carte, de exemplu, cum a inceput in Italia sa conteze si cum arata mancarea, nu doar ce gust are.
De paste nu-mi aduc aminte ceva specific, dar probabil ca subiectul este abordat. Doar autorul este un italian.
polirom.ro/constructia-europei/1325-foamea-si-abundenta-o-istorie-a-alimentatiei-in-europa.html – poate se mai gaseste pe la anticariate. 😛
NOU
Vad 2003, zic in creier, “E recent publicată!” o secundă mai târziu: “sunt deja 20 de ani de atunci!, Sunt un babalâc!”
NOU
=))))))
NOU
La restaurant cica e jmecherie sa iei asa ceva. 50 lei p-o mana de macaroane, sau cat o mai fi, ca n-am luat niciodata.
Acas mai bag din lipsa de mancare. Arunc repede la fiert niste alea, in alta tigaie pun niste smantana, cascaval si branza. Torn zeama rezultata peste macaroane si aia e. Merge brici cu un șpriț din ceva sec.
Ultima data am facut aroganta si am pus pe d-asupra niste nuca macinata. M-am simtit ca la restaurant d-ala cu stele pirelli.
NOU
Să știi că în general stelele sunt pibuni, nu pirelli!
NOU
@DanV, acum in general orice fel de mancare este scump la restaurant. Este aberant ca o portie de paste costa 50 de lei, dar in acelasi timp este la fel de aberant ca un piept de pui la gratar (pentru care pregatirea dureaza doar 5 minute) sa coste tot 50 de lei.
Macar la unele sortimente de paste se face un oarecare efort pentru pregatire.
NOU
Pastele cu sos din smântână naturală, parmegianno DOP și trufe sunt preferatele mele.
NOU
Ce înseamnă smântână naturală? Există și altfel? Rog fără glume de autobaza
NOU
Smântână naturala este cea de origine animală .. excluzând glumele de autobaza. Adică din lapte. Cea artificiala este un rahat procesat din grăsimi vegetale, cu gust dubios (se mai face și frișcă pentru prăjituri din așa ceva și urăsc frișca vegetală, dar majoritatea cofetăriilor o folosesc pt ca este ieftină și nu fermentează așa repede ca și cea de origine animală).
NOU
Mulțumesc de explicație!
NOU
youtu.be/StEPyrTklC0
NOU
Tu nu ai un fel de mancare de saraci dupa care esti topit?
NOU
ba da, piftia. dar ideea e ca oamenii se agita pe tema vai, ce bune sunt papardelele, mai bune ca tagliatelele, doar ca ele sunt acelasi cacat, doar alta forma
NOU
Nu stiu ce sa zic. Pastele nu sunt viata mea, unele imi plac, altele nu. De exemplu alea mai spiralate sunt mai misto ca alea drepte pentru ca retin mai mult sos chiar daca nu stiu cum se numesc exact.
Ma gandesc ca e un fel de “acquired taste”, la fel ca la bere. Cine nu bea, nu face diferenta intre un lager, IPA, etc. Dar eu care beau, da.
Evident, aia de duc chestiile astea la extrem sunt enervanti.
Pastofilii nu cred ca ii intrec pe berofili si mai ales.. cei mai insuportabili experti, cafelofilii!
NOU
@Zarax: da, cafelofilii sunt un neam special de maniaci
NOU
@Ender, cafelofilii, berofilii, vinofilii, tuicofilii, whiskofilii, coniacofilii, etc.
Exista oameni care duc la extrema savurarea oricarui produs.
NOU
ma vaaaaai a far’ti….
bro, ca să știi unde se fac paste bune, tre’ să comanzi paste cu roșii și busuioc; dacă-ți cîntă îngerii, restul e garantat;
altfel, sunt 10 ani de cînd am mîncat niște paste cu creveți într-o cîrciumioară la roma și le visez măcar la 2-3 luni
NOU
Atat am de zis: you uncultured swine
NOU
Care-i treaba cu orezul? :))
NOU
Constipația și este (calitativ) sub grâu.
NOU
Cam asa zic toti romanii ajunsi prin Italea. Trei luni mai tirziu devin experti snobi mai rau ca autohtonii.
NOU
Eu recunosc ca nu inteleg pictura, sculptura mai putin, si nici nu fac nici eforturi sa le invat si sa le inteleg, dar cum pastele au legatura cu ingurgitatul, aici e un domeniu in care am invatat.
In umila mea existenta, in anii cand nu eram noi in UE si aratai banii la granita prima mea delegatie in strainatate a fost in Toscana, pai mi s-a parut ca am ajuns in paradis, ce paste infecte mancasem eu in Romania, si ce delicii am gustat acolo, ce vinuri, iar asta se intampla pe vremea cand nu aparuse turismul asta de masa toxic si toate locurile s-au transformat in tourist traps.
In momentul de fata trebuie sa fii fraier(sau sa ai copii mici) sau sa nu ai ce manca sa comanzi la restaurante paste, mi se pare cea mai mare blasfemie adusa unui fel de mancare simplu si bun, care a ajuns un fel de junk food. Mai sunt si restaurante ce se respecta, dar sunt rare, si trebuie sa le gasesti (aici nu vorbesc de Romania, nici de Franta), iar pretul este pe masura, prefer sa fac acasa.
In primul rand sunt pastele, felul lor, din e grau provin, apoi cat de mult(putin) sa le fierbi, apoi cu ce sa le asezonezi, si nu in ultimu rand cantitatea (nu inteleg farfuriile alea umplute la refuz).
Revenind la orez, si acolo e un capitol special, o calatorie in Asia (nu Thailanda la curve) poate deschide noi perspective 🙂
NOU
“De aia se pune pecorino, care e o mizerie” – si eu care credeam ca putem fi prieteni
NOU
alo, alo, putem fi, nu am zis ca nu imi place, am zis ca, calitativ, nu e the best shit ever :)))
NOU
Iată cum aflăm că Alex e gerontofil.
NOU
Asta e o răutate gratuită și o lipsă de respect. Nu e gerontofil.
Poate paleontolog.
NOU
Am văzut niște paste artizanale, le făceau acolo în bucătărie din făină și ou. Și le puneau într-un vas din parmezan. Era așa ca o roată mare de parmezan, scobită. Eh, în scobitura aia puneau pastele de casă și le amestecau, amestecau până se topea parmezanul de pe margine (și de pe fund probabil, dar nu vedeam fundul) și amestecau topitura cu pastele. Iar pe urmă, luau o pulpă de junincă tiroleză, puțin afumată, uscată, ca o pastramă, o tăiau feliuțe și o perpeleau câteva minute într-un tuci. Punteau fâșiile alea crocante de junincă peste pastele cu parmezan topit și iară amestecau. Și pe mese, numai carafe cu Santa Maddalena roșu, puțin fructat, din struguri zdrobiți artizanal de 7 pitice thailandeze. Veniseră fetele la muncă, fete cuminți.
Sunt bune și pastele dacă sții să le faci.
NOU
Da am mancat si eu, in principiu pastele nu sunt destul de fierbinti ca sa topeasca parmezanul si arunci se pune inainte in roata alcool (cred) caruia i se da foc!
NOU
Păi hai să-ți zic eu cum a fost. Deci am mâncat astea de patru ori, excepț, nemai, bune rău de tot. De două ori în Dolomiți, nu mai știu exact unde că erau niște sătuce prin Santa Maddalena aia, n-am reținut chiar tot, dar mâncarea și vinul mi-au rămas întipărite. Încă o dată în Toscana, tot ceva sătucel, orăsel, pe lângă Florența sau Siena, dar sigur era Toscana că venisem de sus de la schi vreo 6 ore. Și știu sigur, sigur că eram tot fiert că la ce kkt mai tremur eu ca boul și șchie.. în fine, deci două Tirol, cu una Toscana, și încă una, a patra, la un italienesc din Berlin! Băi, deci Berlin este the shiT! Dacă vrei să mănânci bine italian, bine spaniol, bine coreean, bine indian, bine thai, bine turc, bine orice, mănânci în Berlin. Ăștia sunt cei mai anti-german din Europa :)) În Berlin mânci orice, mai puțin german, ceea ce este o binecuvântare – nemții și englezii, căcatul culinar al Europei, doamne ferește!! – așa, unde eram, că am tot deschis paranteze. Deci Tirol, cu fâșiile de junincă, Toscana și Berlin. Ce zici tu, cu alcoolul pus pe margine ca să topească parmezanul, nu știu, nu știu ce să zic, poate așa e. De fiecare dată am privit la modul general: Am vinul în pahar, miros de parmezan și 7 thailandeze în minte? Sunt bine. Dar s-ar putea să ai dreptate, da; termodinamic și mecanic are mai mult sens ce zici tu.
NOU
chestie de gusturi. mie imi place sa mananc paste in toate formele lor de agregare. nu mananc des dar sunt un tip de mancare in top 10 pt mine.
NOU
Decât macaroanele românești….sau vestitul praz….
NOU
Daca erai in fata mea jur ca te luam in brate! Mare adevar ai scris!!!
NOU
Boss, ca să înțelegi, trebuie să încerci paste cu pâine. Aștept următorul articol…
NOU
Foaie verde de dudau, aolu’ bajatu’ meu!
NOU
Bunicii mei mancau supa de gaina cu fidea si paine.
NOU
“Ah, vai, tagliatele, ummm minunat, dar să vezi niște vermicelli….”
Depinde si de cine poarta aceasta discuție. Daca-s niște ITisti din Cj sau corporatiști din Pipera care vor sa para umblați sau sunt niște italieni ori bucătari. Primii e posibil sa o ardă aiurea si e necesar sa le pui întrebări suplimentare, ceilalți s-ar putea sa știe despre ce este vorba in farfurie.
Fiecare tip de paste are legătură cu o anumită zona geografică si implicit cu celelalte componente din farfurie. Componente care din rațiuni economice provin tot din acea zona. Cei de pe coasta, cu mult seafood in meniu, vor folosi linguine deoarece vor acompania elemente cu o anumită textura si consistentă. Cei de pe nord, cu mai multă carne in meniu, vor folosi tagliatelle atunci când au chef de ragù. Scopul este ca atunci când iei o îmbucătură sa existe un echilibru de gusturi si texturi. Pastele sunt un suport pentru restul de elemente.
Tu când îți puți o cutie întreagă de pateu pe o felie de pâine, folosești pâine d’aia feliata pentru toast de vezi prin ea sau o felie putin mai sănătoasă si care poate susține încărcătură? 🙂
Eu am o problema cu modul de tăiere a legumelor din salata. Îmi place sa fie tăiate subțiri astfel încât sa iau in furculița din fiecare câte puțin. Daca sunt tăiate mari, trebuie sa iau pe rând in gura 1/4 de roșie, 1 cm de castravete etc. Pe lângă mâncarea principală, unde mai încap si astea? Deci trebuie sa le mănânc pe rând si atunci care este rostul combinației fel_de_mancare + salata?!
NOU
Sa lase zeama ca sa ai in ce inmuia painea. Voi mancati si legumele?!
NOU
eu le tai patretele, sa pot lua din toate egal
NOU
@Ciprian, si mie imi plac legumele taiate subtiri. Nu ma deranjeaza nici mai groase, dar incerc sa evit salatele alea in care rosia este taiata in patru.
NOU
Salut.
Mie nu imi placea orezul pana nu am citit Changi de James Clawell.
E acolo o scena in care explica ca orezul este cel mai iubit deoarece daca ai un mango si pui mango in orez tot orezul devine mango… pui porc.. tot orezul devine porc etc.
De atunci sunt fan orez.
NOU
Eu dupa ce am citit cartea, mi am facut orez cu ou, asa pofta mi au facut cu descrierea
NOU
a ce bun e. eu mai fac seara orez si las oe a doua zi si mananc cu scrambled eggs
NOU
Miezul de nuca de cocos, nu orez.
NOU
Mie imi place orezul cu vinete. Am gasit o reteta turceasca in care se curata vinetele asa, incat sa arate ca o zebra, le maruntesti si alea alea. E singura mancare de orez pe care o pot manca fara paine, asa de consistenta este.
NOU
Alo, Alo…Pecorino e ciudata intr – adevar..prea pute a Miorita..Dar sa vezi Mozzarella di Bufala sau Parmezanul sunt minunate pe tagliatelle ..jur..Ei iar cu pastele ca ce caz fac italieni din ele..aici sunt 2 zicale care le poti aplica : 1. Nu sunt prosti ei ca produc , ci cei care cumpara si 2. Au facut din kkt – adica faina apa si maxim oua – BICI!! In rest totul ajunge in buda…
NOU
Asta se cheamă fraudă, respectiv apologia fraudei.
NOU
De la paste te ingrasi instant de parca te umfla cineva cu compresorul.Daca nu tragi de fiare ca o bestie la sala si daca nu esti plin de testosteron ca o gorila agresiva ca sa ai nevoie de cantitatea asta indecenta de carbohidrati sau daca nu esti sarac lipit de iti plang sobolanii de foame in casa, nu ai de ce sa mananci paste. Aaa…poti pune discret intr-o ciorba niste taitei sau ceva de genu ca sa pluteasca interesant in lichidul ala multicolor dar in rest nu zic ca nu sunt gustoase dar te deformezi de la ele nasol de tot si la un moment dat arati cubic.
Macaroane cu branza este clar mancare de saraci, stiu pentru ca am mancat.
NOU
Mama ce pofta mi-ai facut de macaroane cu branza (sarata) si un pic de parmezan ras deasupra si puse 20 min la cuptor. M-ai spart!
Au si saracii finetzurile lor!
NOU
Saaau poți să practici un sport aerob, bazat pe carbs, gen ciclism de șosea sau alergare in loc de ridicatu ăla de greutăți la sala.
Daca faci 150km cu bicla (bine, in regim de 35-40 la ora, nu plimbare), sau alergi 10-20, o oala de paste e nimic.
NOU
decat sa stau cu saua sub cur 4 ore pedaland ca nebunul, mai bine descarc un camion de zinc
NOU
Guanciale ala trebuie sa fie gras, grasimea rezultata din prajire se foloseste la sos, se amesteca cu galbenusul de ou si cu pecorino!
Si da, e bomba calorica, d’aia portiile tb sa fie mici!
NOU
Mie-mi plac pastele, da pastele dure, nu mizeriile alea de macaroane in stil romanesc. Si orezul, dar ala pe jumatate fiert … decat mizeria romaneasca de pilaf unde e fiert ca laturile la porci.
NOU
al dente, adica
NOU
Pi si cum ne mai intelegem cu Flying Spaghetti Monster daca nu bagam paste in fiecare zi????
Pai e una din cele 10 legi ale pastafarianismului……
NOU
Eu sunt mort dupa paste si nu consider ca sunt pentru saraci.
Pastele sunt pentru italieni ceea ce este painea pentru noi. Sosurile se fac din ingrediente scumpe: unt, ulei de masline, rosii cherry de preferinta, masline, branza de capra si alte branzeturi scumpe, ciuperci, conserva de ton si ce alte minuni s-o mai pune, ca eu de astea am mancat pana acum. Pe urma vine sunca, carnati fripti. Si neaparat vin rosu… Nu poti manca pastele fara vin. Pai numai vinul cine stie cat o costa.
NOU
en.wikipedia.org/wiki/Famine_food
en.wikipedia.org/wiki/Peasant_foods
NOU
De ce mai esti tu pe planeta?
NOU
ca sa ii dau muie ma-tii din cand in cand
NOU
Tu vezi pastele.
Un alt nene denunță întreaga bucătărie:
www.ft.com/content/6ac009d5-dbfd-4a86-839e-28bb44b2b64c
www.theguardian.com/world/2023/mar/27/italian-academic-cooks-up-controversy-with-claim-carbonara-is-us-dish
edition.cnn.com/travel/article/italy-food-fight-pizza-carbonara/index.html
NOU
Toate ca toate, da’ ce ai breh cu orezu’? P.S. Orez am halit de vreo 3 ori in ultima luna, iar paste am stoc de de-alea mai rasarite (care bio, care Molisana, etc), dar nu am mai servit asa ceva de vreo 3 luni, daca nu mai bine…
NOU
am mancat atata orez cu viermi in armata incat nici sa il vad nu pot
NOU
@Arhi Pai zicea cineva mai sus ca orezul este cel mai iubit pentru ca daca ai un mango si pui mango in orez tot orezul devine mango, daca pui porc, tot orezul devine porc…merge si cu viermii?
NOU
viermii deja au gust de pui
NOU
Deci puii sint de fapt doar niste viermi pe steroizi.