Am observat un pattern interesant. Nu mă pricep în domeniu așa că, dacă greșesc, vă rog să mă corectați.
În fiecare an, în mijlocul verii, minim o agenție de turism trage obloanele, se pune sub protecția insolvenței, mai căutați-ne, băi băieți.
Și, logic vorbind, ca posesor de firme românești, despre insolvența firmei tale auzi cu mult timp înainte de a face cererea la judecătorie. Adică domnii patroni ar putea cere falimentul și iarna, nu neapărat vara. Dar oare de ce îl cer vara?
Să fie oare din cauză că așteaptă, întâi, ca fraierii să cumpere niște pachete pe care patronii știu deja că nu le vor onora, să strângă bănuțul după care să anunțe că mai vorbim, înscrieți-vă la masa credală? Nu știu, mă întreb și eu, că parca prea sunt toate legate.
Acum, eu nu mă îndoiesc că sunt și agenții care nu sunt plecate să dea țeapă, dar Kusadasi, cei ce au dat faliment azi și au lăsat cu mâna în slip o grămadă de români, sunt o agenție foarte veche.
Și totuși…și totuși de ce, în zilele în care îți poți planifica și cumpăra din timp absolut orice, cazare, transport, cămile și restul, ai da bani unor domni, din timp, să facă ei asta pentru tine și să ai șansa de a vedea ce proceduri sunt necesare ca să te inscrii la masa credală a companiilor insolvente?
NOU
Ghet burdan pe burdihan! Innșala!
Asta bun biznis la ghiauri care se uită la toate serialele turkyie…Asta bun gheșeft…uniți susținem dictatura…
Haide-n bacialîk, haide!
Andreea maritimă recomandă…
NOU
e mai greuț să planifici cu alte treizeci de familii închirierea unui avion. doar așa se poate ajunge eficient, vara, în destinații mediteraneene (Palma, Rhodos, Corfu, Zakyntos, Ibiza, Cipru, Creta, Antalya, Bodrum, Etc.). lowcosturile nu pot prelua volumul iar biletele de avion la oferta sunt sub 5% din nr locurilor disponibile.
știu ca ne pricepem toți la politica, fotbal și turism, mai nou.
NOU
eu scriind din prima propozitie: Nu ma pricep, va rog, corectati-ma
Tu, citind, dar neintelegand ce scrie…
In rest, o sa te rog sa ma scuzi, nu cunosc pe nimeni si o sa presupun ca sunt extrem de rari cei care planifica iesirea a 30 de familii simultan.
NOU
@Arhi omul incearca sa spuna un pic dezarticulat ca sunt o serie de destinatii care nu sunt deservite de linii aeriene regulate accesibile ca pret sau locatie de plecare – implica transferuri lungi, preturi mari, etc. Aceste zone sunt deservite de zboruri charter, care implica un numar de oameni care pleaca in mod organizat dintr-un punct in altul. Optiunile sunt acolo ori o agentie care organizeaza asa ceva in mod regulat, ori strangi tu un numar de oameni suficient sa merite transferul charter (faza cu prietenii si familia). Presupun.
NOU
da, mi-am dat seama, dar stii cum e, cand o dai cu ironie si specialisti, macar sa fii bazat cu ceva
NOU
@George: din cate stiu, in majoritatea insulelor grecesti se ajunge super usor cu o escala la Atena (sor’mea a fost asa prin Samos parca acum vreo 2-3 ani), iar la Palma avem fking Ryan Air direct din Bucuresti, pana si in Madeira ajungi cu o escala in Bergamo, tot sor’mea si-a planificat vreo luna prin Martinica cu zbor cu escala la Paris, daca ai un pic de rabdare si timp, la ce iti trebuie agentie de turism?
Asta in afara sa te duca in zone din astea unde nu prea ai merge pe cont propriu gen Egipt sau Oman sau unde ai statiunea si in afara trebuie sa stea armata/politia dupa tine sa nu patesti ceva, dar la aia chiar nu inteleg de ce ai merge cand sunt alte locuri la fel de frumoase.
NOU
@Perkele: poate pentru ca mai exista cateva milioane de romani care locuiesc in alte orase in afara Bucurestiului? Sunt chiar si romani care vor sa mearga in concediu si nu locuiesc in Cloooj sau Timisoara. Pentru noi astia cu aeroporturi mai micute, singura varianta sunt zborurile charter prin agentie de turism. Mai ales cand ai copii mici, sa mergi cu masina cateva ore spre alt oras mare cu aeroport care ofera zboruri low cost este foarte complicat logistic.
NOU
tin sa precizez ca sor’mea din Sushiava si-a programat concediile de care spuneam si eu mai stau in Iasi, orasul foamei
NOU
Si pentru aia proprie e greu, spre destinatiile unde sunt doar charterele agentiilor. Egipt, Marsa Alam, de exemplu. De ce ai merge acolo? Destinatie mai ieftina daca esti amator de scuba si snorkel la recif de corali. Cu ce ai ajunge acolo pe cont propriu? Ma refer la o varianta decenta, nu ceva gen schimbi doua barci, mai o alergare usoara sau 3 escale si doua uberuri.
NOU
cu Turkish, de exemplu, ajungi cam peste tot pe coasta aia.
simplu, eficient si semnificativ mai ieftin decat charterul (care e futere de scump daca stii sa desfaci in bucati pachetul ofertat de agentia de turism si sa compari mere cu mere).
total pachet: hotel, avion, transferuri, mui-lamai, cu cca 15-20% mai ieftin decat agentia de turism (hotel iei direct de la hotel, ai acces la toate detaliile, alegi in cunostinta de cauza si pretul, again, e suficient de bun ca sa economisesti per total).
NOU
Lenea si prostia se platesc…
NOU
@Tom: daca sunt din Satu Mare, Oradea sau Suceava ce fac? Merg pana in Bucuresti/Cluj/Debrecen/Budapesta ca sa pot lua un zbor direct catre locatia respectiva cu tot cu copii mici dupa mine sau apelez la o agentie de turism care imi ofera zbor charter de pe aeroportul din orasu meu?
NOU
faliment last minute!
in egipt (sharm el sheikh, hurghada) cum procedezi pe cont propriu si fara experimentul otopeni?
NOU
Ca rusnacul alamde acum o luna cu rechinul.
/S
NOU
ala venise tot prin agentie.
NOU
@daddy: de ce te-ai duce la nespalatii aia unde trebuie sa te escorteze armata daca iesi un pic din tarc?
NOU
Asa e daca calatoresti in tari de mana a 3-a, cu drepturile omului relaxate, unde daca patesti ceva esti al nimanui. Iti asumi riscuri si suporti consecinte
NOU
Din cate stiu eu (mai precis din cate mi-a explicat un turc implicat in fenomen), tot fara fiu specialist, treaba ar sta cam asa.
Tucii au inventat all-inclusive-ul. ca asa au zis ei ca merge si nu s-au inselat prea tare. Exista si alte tipuri de turism dar ei pe asta s-au axat si o fac cel mai bine.
Asa ca se da un turc care are un hotel (de fapt mai multi turci pentru ca, de obicei, astia se “aliaza” 2-3-5 sau mai multe hoteluri).
Asta vrea sa fie sigur-sigur ca are camerele pline Apr/Mai – Sep/Oct (depinde de localizare si lungimea sezonului in fiecare zona) in procent de minim X%.
Asa ca turcul face trei chestii:
UNU – invita la “licitatie” mai multe agentii de turism (de obice TOUR-OPERATORI mari si foarte mari, noi nu avem din astia) si fiecare zice eu ma angajez sa cumpar 100 de camere, ala 50, ala 80 si tot asa, pana cand turcul ajunge la concluzia ca si-a “umplut” hotelul in % doreit. Si atunci turcul da discount, ala cu 100 de camere “cumpara” camera cu 100 E/noapte si are dreptul sa o vanda cu 150 E/noapte. Si protejeaza asta, in sensul ca daca vrei sa rezervi altfel, pretul va fi de 150, direct de la hotel nu poti sa iei mai ieftin. Nu intru in detalii ca sunt termene de plata, plati in avans, asigurari, etc care regleaza fin deal-urile astea, idee generala cam aia e.
DOI – patronii de hoteluri uneori se angajeaza (iarasi, depinde conditiile punctuale) si “sposorizeaza” si zborul. Adica, daca tu vrei sa cumperi de la hotel direct, poti sa cumperi cazarea, dar peste mai pui inca 500-1000 E biletele de avion, asta daca ai curse pe zona aia. Deci tot o protecite pentru agentiile care s-au angajat sa vanda X camere/sezon.
Sau tot in ideea negocierii cu distribuitorii lor de camere/pachete turistice (tour-operatorii sus-mentionati) daca cota de camere pline nu e aia pe care o vrea turcul sau pentru zone/clienti cu conditii mai speciale. Pe un criteriu simplu – daca atinge 500 de camere pline in loc de 1-200, pai si daca plateste avionul 100%, hotelul turcesc tot iese pe plus in final.
Sau, asta cu avionul, se mai intampla cand mai multe hoteluri se aliaza si umplu un avion cu oamenii care au cumparat 10 camere la hotelul X sau 20 la hotelul Y. Cand sunt grupuri din astea “sparte”, e mai ieftin pentru fiecare hotel sa contribuie si sa sponsorizeze chrater-ul si aiba turistii CAZATI decat sa riste ca omul sa gasesasca o alta varianta (din cauza ca zorul e prea scump) si sa ramana cu camerele goale.
TREI – transferurile aeroport/hotel si retur. Astea sunt TOATE sustinute de hoteluri, tot pentru confortul si siguranta turistului. Ca sa nu lase “rechinii” taximetristi sa fwte concediul turistului si sa ajunga ala nervos la hotel.
Tot sistemul asta e gandit in asa fel incat turistul cu profilul de all-inclusive sa nu fie “deranjat” de absolut nimic si sa aiba permanent senzatia ca primeste “mai mult” decat a platit. Desi TOTUL e platit de turist iar marjele comerciale sunt arhi-suficiente. Un monstru din asta de hotel din Turcia costa milioane, multe, si banii se recupereaza in cativa ani, nu prea multi.
Din cauza asta se recomanda, daca tot alegi Turcia, sa te duci la un hotel deschis cu maxim 5 ani in urma, pentru ca la capitolul mentenanta, turcii nu sunt chiar cei mai atenti indivizi. Mai mult, am auzit tot de le turci ca daca patronul a bagat 20 mil E si a facut un hotel, in 5 ani scoate banii si profitul si dupa aia prefera sa-l transforme intr-o “tzeapa” decat sa mai bage inca 10 mil si sa-l renoveze/aduca la zi.
Din pacate, din lipsa de cultura si prostie curata, romanache halesc fix genul asta de “oferte” si si-o fura elegant. Pentru ca atunci cand hotelul este NOU/”TOP”, serviciile sunt absolut fantastice dar cand hotelul o ia la vale / este lasat sa se prabuseasca, serviciile sunt jenanate, mancarea e o mizerie s.a.m.d.
M-am lungit, vroiam sa zic 2 chestii:
PRIMO – genul asta de turism NU se poate face decat prin agentii, turcul e interesat ca cineva sa-i garanteze VOLUMUL si asta numai tour-operatorii mari o pot face. Deci ca turist, cumperi prin agentie pentru ca pe majoritatea hotelurilor astea nici nu poti sa le gasesti altfel. Bine, tour-operatorii, in tarile cu apa calda, isi trimit acolo agentii care se conving de calitate si garanteaza catre turistii lor niste lucruri care sa-i determine pe aia sa cumpere. La noi nu e cazul.
SECUNDO – in RO (“… tara mica, mese putine…”) noi nu avem tour-operatori mari, noi nu negociem direct cu hotelurile. Agentiile nostre prind si ei acolo 2-3 hoteluri sau 2-3 camere pe care sa le “vanda” (de obicei resturi sau ce nu au putut vinde altii) practic prin SUB-CONTRACTARE sau ceva de genul de la tour-operatorii mari/consacrati. Si, evident, marjele scad si de aici incepe porcaria si apar probleme cu platile, cu garantiile, cu avioanele, etc.
Cu siguranta, o parte din agentii (eu cred ca NU majoritatea) sunt tzepari care asta isi propun – marketing agresiv prin ian-feb, vand, incaseaza macar avansurile si in vara dispar in ceata. Iar celalta parte, pentru ca sunt sub-contractori la mana a saptea, este evident ca uneori nu pot sa supravietuieasca dintr-o marja comerciala infima si dau de probleme fix cand trebuie sa livreze serviciile, adica vara.
Disclaimer – eu vorbesc doar despre Turcia, nu am idee daca treaba functioneaza tot asa si pe alte destinatii sau pe alt tip de pachete, dar in Turcia / all-inclusive cam asta e mecanismul.
NOU
cred ca e primul comentariu TLDR pe care chiar l-am R
NOU
Cred ca e primul comment al lui crypto caruia i-am dat like 😀
NOU
nu puțea a PSD…
NOU
Cum asa, Coprofagogta e pesedist? Doamne fereste!
NOU
Doar pentru a respecta adevarul istoric, francezii au inventat conceptul de all inclusive prin anii ’50 prin coloniile lor gen Guadelupa sau Martinica. Turcii doar l-au aplicat prin anii ’90 cand au inceput sa faca turism.
Bine, azi Club Mediteranee (cel mai mare tour operator de all inclusive frantuzesc) e detinut de chinezi, iar mare parte din resorturile alea turcesti sunt detinute de rusi, nu de turci. Asta asa, daca aveati dubii cine e la butoane.
NOU
@Rumbu
Pai si prin Sinai cam toate hotelurile mai mari sint detinute de evrei…
NOU
1 mil la o medie de 2000eur pe pachet. cred ca asta e raspunsul la “dc fac asta in timpul verii?”
NOU
Pentru ca:
– sunt oameni care nu știu 2 cuvinte intr-o limba straina;
– nu au carduri (lucrează doar cu cash);
– nu au abilitățile “informatice” necesare.
Și lista poate continua…
Știu, e greu de crezut pentru unii, dar mai mult de jumătate din.populatie are problemele astea!
NOU
De ce – pentru că au prețuri mai bune, la unele pachete, decât poți găsi pe cont propriu și e mai comod, în general, să mergi prin agenție.
Iar eu vreau să fie ieftin și comod.
Asa am luat țeapă și cu Omnia, dar avem grup pe facebook , unde ne interesam de soarta dosarului de faliment așa am luat acuma țeapă și cu ăștia – aștept să apară grupul de păgubiți să mă înscriu, căe bine să fii la toate mesele credale de falimente – asta înseamnă să fii mafiot. Ce ar fi viața fără țepe.
Iar pe cont propriu poți ajunge tot prin agregatori – gen booking.com iar ăștia nu mai au demult prețurile cele mai bune iar la servicii îți oferă și garantează mai puțin decât o agenție de turism românească. Încearcă să faci o plângere la ANPC împotriva booking.com, sau împotriva unui hotel din turcia – cred că merge la fel de bine ca obținerea de bani după falimentul unei agenții.
Poți rezerva tu online direct la hotel, rămând să te descurci cu zboruri și mai ales transfer prin țări pe unde nu știi limba și unde oamenii din servicii de turism sunt altfel în cel mai bun caz la fel de hoți ca ăia din România.
Și e un efort să mergi pe cont propriu.
Poți să mergi la turci de capul tău, dar nu e cea mai bună idee, iar ăștia nu erau operatorul român cel mai cunoscut, cred , pentru destinația asta.
Anul trecut am mers cu TUI, luat pachet dar am auzit zvonuri că ăia n-ar mai merge bine, că poate intră în insolvență așa că am mers la sigur.
NOU
aoleu, condoleante…
NOU
Ai explicat foarte bine! Iti trag teapa vara cand s,au vazut cu buzunarul plin…eu niciodata n,am dat bani la unii fara sa i cunosc personal. Ce anpc, anaf,,, fac pe draq’ in 4 si rezolv!!!
NOU
Eu în străinătate în vacanță am mers în general în Grecia cu Christian Tour din cauză că nimeni din familie nu conduce mașina, iar soția mea are probleme de deplasare.
Am mai mers acum câțiva ani tot în Grecia (în Skyathos) cu Aerotravel (fabricadevacante.ro), unde cel care s-a ocupat de grup din partea firmei era un amic în care am încredere.
Din păcate cazările vândute de Christian Tour pe care le-am găsit eu în oferta lor nu mi s-au părut prea grozave (cel puțin la bugetul meu), așa că în ultima perioadă am preferat litoralul românesc (hotel Laguna, Mangalia).
Aș vrea să mai încerc anul viitor un drum în Grecia, aveți ceva recomandări? Am luat un scaun cu rotile electric pentru soție, astfel încât distanța față de plajă nu ar mai fi o problemă prea mare.
Aveți ceva știri despre Christian Tour? Au probleme cumva, sau sunt bine?
NOU
eu nu inteleg de ce se inghesuie rumanul pe canicula in zonele caniculare, daca nu este conditionat de programul vacantelor de vara. de vreo sapte ani, nu am mai plecat vara aproape deloc, doar in uk. nici macar in delta nu merg vara.
NOU
Poate fiindcă așa le face plăcere? Poate pentru că atunci este cea mai lungă vacanță?
Mie-mi place să mă duc la mare vara, când altfel să fac baie în mare?
NOU
Lefkada, zona Vassiliki. Ar fi abordabil, treci soseaua si esti pe plaja. Cu descurcatul pe plaja…mai greut, nisipul e fin dar unele plaje au podium spre zona de umbrele.
Alte zone in Grecia unde sa te descurci fara masina, sa ajungi urgent la plaja sau sa nu ai un milion de scari sau bolovani, nu stiu.
@daddy cam are dreptate din punctul meu de vedere. Si eu prefer iunie, inceputul lunii sau septembrie pe inceput.
E cam in afara sezonului si multe s inchise. Dar nu ma duc pentru shaormerie sau magazin de suveniruri. Te inteleg si pe tine dar preturile s mai mici in perioadele alea, meteo in multe cazuri e la fel si e muuuuult mai liber.
NOU
fgd, esti conditionat de vacanta? ai incercat vreodata grecia si in septembrie-octombrie? sau cipru, algarve? tenerife sau egipt, iarna? ma rezum la astea, nu zic de alte destinatii mai indepartate.
NOU
www.google.com/maps/@28.0479286,-16.7117421,3a,75y,318.42h,73.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sAF1QipPKvKqUO0JLIV00_F4T2xBQHBhVa6tQUQOhD49r!2e10!7i3840!8i1920?entry=ttu
NOU
Băiatul are doar 14 ani, tocmai a intrat la liceu. Eu sunt freelancer, lucrez de acasă, iar soția este pensionară, deci depindem de vacanță copilului.
Nu prea se poate în afara vacanței mari.
Eu mă duc cu Christian Tour pentru că nu avem nici un membru din familie carnet de conducere.
În România mă duce cu mașina un amic (plătesc cheltuielile), dar nu pot să-i cer să mă ducă și în Grecia,
Acum cu drumul de la hotel la plajă am rezolvat cumva, am cumpărat de câteva zile special pentru vacanțe un cărucior electric pliabil, iar dacă drumul nu e cu scări sau denivelări mari nu ar fi o problemă:
trotty.ro/product/scuter-carucior-electric-pentru-varstnici-sau-persoane-cu-dizabilitati-model-et300-motor-250w-baterie-12ah/
NOU
Nu mai stiu daca și in Mamaia, dar parca prin Jupiter era o plaja amenajata pentru persoane cu mobilitate redusa, inclusiv scaun cu rotile dotat cu flotoare, pentru a intra in mare.
NOU
Mulțumesc pentru informații, o să mă interesez.
NOU
UIte cum se rezolva foarte, foarte usor o problema de genul asta la nivel national:
In Uk exista ABTA (www.abta.com/) si ATOL (www.caa.co.uk/atol-protection/) pentru companii aeriene, care fac exact asta: Se asigura (isi asiguara clientii) impotriva incetarii operarii.
Cand Flybe a inchis (brusc) obloanele guvernul a inchiriat avioane si a adus oamenii acasa sa sa rezolve urgenta si a facut refund la rezervarile in curs. A fost un efort semnificativ. Exact la la Blueair, nu?
Pentru ABTA, te duci pe site si verifici ca operatorul de turism e membru.
Țepe si falimente de neevitat sunt peste tot. Diferenta este cum te raportezi tu ca stat (sau colectivitate) la ele: “Not my problem” sau “Asta e asigurarea – procedura; cand ai cumparat serviciul l-ai cumparat cu asigurarea inclusa”.
NOU
Azi am vazut la tv ca a murit fostul ministru Agathon…le,or fi trebuit bani de inmormantare!
NOU
Se intimpla asta ca la noi da firma (persoana juridica) faliment si gata, nu e tras nimeni la raspundere. Dar ia sa fie ca prin alte parti, cind patronul si administratorul, ca persoane fizice, sint urmarite toata viata si li se confisca si buda de sub buci pina se achita paguba… Ca n-ar mai face nimeni cioace din astea
NOU
Te-au intrebat vreoadata de ce un SRL (Societate cu Raspundere Limitata) e numit asa? Cam asa e numit si prin alte parti: Limited company, Société à responsabilité limitée.
NOU
Prin agentie sint preturi mult mai mici,si prezinta niste mici avantaje.Cei mari intotdeauna obtin preturi sub pretul pietei.Asa ca…