Facts.
Rusia a început războiul cu Europa. Nu vă faceți iluzii, este doar începutul.
Rusia arde cărbune la greu, nu are nicio problemă în a exploata combustibili fosili.
China arde cărbune, și-a mărit exploatările în ultimii ani și exportă peste tot.
Australia arde cărbune, scoate cărbune și exportă cărbune.

Conducătorii UE, în schimb, în loc să termine cu comportamentul Greta THurnberg și să dea liber exploatărilor de cărbune, pentru a contracara masiva dependență de gaz, creată tot de ei, vin cu un plan halucinant, în care o dăm iarăși cu regenerabile, să impulsionăm regenerabilele. Am citit mai devreme, dar nu mai găsesc linkul, că asta înseamnă că oamenii să își monteze pe acoperișuri panouri solare, inclusiv pe blocuri, statele să găsească locații pentru panouri solare, să facem mult biodiesel (adică să declanșăm o foamete mondială, pentru că asta ar însemna suprafețe enorme cultivate cu rapiță, rapița distrugând solul unde crește, fiind necesari ani de culturi alternative pentru a-și reveni), să folosim energia marină și alte tâmpenii.

Vă spun, din păcate, cele mai urâte vremuri din istoria noastră ne-au prins cu cei mai slabi conducători.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Deci fie murim de la poluare si incalzire globala fie de la razboi… What a time to be alive!

  2. #2

    Vremurile sunt create de catre panaramele astea de conducatori

  3. #3

    Vezi tu lucrurile prea pesimist, si iei in calcul doar specificul Romaniei:

    -gandeste-te cate tari au clima mai blanda, si traiesc bine cu energie electrica, nu au nevoie de gaze
    -daca vor oferi subventii generoase, multi oameni pot instala echipamente performante, si pot elimina dependenta de gaz rusesc
    -total adevarat ca sunt industrii: chimica, metalurgica, mase plastice, care sunt dependente de combustibili fosili, si care fac fata greu concurentei fata de tarile gen Rusia, China, dar intotdeauna exista solutii
    -declaratiile respective sunt de fatada, economia germana, ungara duduie cu gaze rusesti
    -este adevarat ca in vestul Europei se arunca aproximativ 40% din mancarea produsa, pe care platim subventii; identic, pot spune ca se consuma mult, aiurea, inutil, doar pentru a mentine o oarecare stabilitate economica. Adevarata schimbare ar fi sa consumam mai putin, mai constiincios, sa vedem care sunt adevaratele nevoi, sa reducem risipa, inclusiv de combustibili fosili, si cred ca nu ne-ar mai trebui dependenta nici de Rusia, nici China.

    • #4

      cat timp traim intr-o economie bazata exclusiv pe crestere economica si dividendele actionarilor si nu pe nevoie reale, nu se va schimba nimic.

    • #5

      Nu e vorba de gazul ars în rahatul dr centrală a ta sau a mea…economia reala nu merge cu panouri solare și eoliene…gazul se folosește de la siderurgie pana la plastic sau îngrășăminte…sa putem manca KFC sau McDonald’s….povestea cu reducerea consumului este și rămâne doar o poveste atât timp cât întreaga filozofie economica este doar pentru creșterea consumului indiferent ca e vorba de șosete sau telefoane mobile, de la an la an trebuie sa se producă mai mult ,mai ieftin și cu marja de profit mai mare….Restul este cancan USR-ist…care suna bine doar pe hârtie…

    • #6

      @Arhi…amin…dar putini realizează asta…bonusurile de sfârșit de an sa curgă …

    • #7

      @lau, mai ramane sa bagi cu rezistii, lgbtq, bilgeit si plandemia, in rest le-ai dat pe toate!

    • #8

      :))))

  4. #9

    Doar o rectificare. Zăcămintele Chinei sînt infime, în schimb importă foarte mult cărbune din Australia, iar din Indonezia în special șisturi bituminoase. Între Borneo și diverse porturi din China e un întreg du-te-vino de cargouri cu șisturi. Milioane de tone anual. Aproape fiecare oraș mai mare de pe coastă are in port o centrală cu 2 coșuri și un dom de depozitare (standard).
    Vedeți punctele alea verzi? 90% sînt cargouri în așteptare care iau șisturi. Mai ales zona Samarinda și Banjarmasin.
    www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:118.5/centery:0.1/zoom:9
    www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:116.2/centery:-3.5/zoom:9
    Și fluxul lor către nord și înapoi www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:125.3/centery:0.1/zoom:5

  5. #11

    @Arhi….eu zic ca vrand, nevrand, lucrurile se mai schimba, uite cum s-a evoluat de la capitalismul salbatic, nascut in timpul revolutiei industriale, pana la semi-socialismul actual, cel putin in tarile vestice, unde cam toata lumea are asigurari medicale, chiar daca lucreaza cateva luni pe an, uite cate ajutoare sociale se impart, uite cum ajungem sa discutam despre venitul minim garantat in SUA.
    Schimbarea va veni tot de la oameni, de la cei ce vor pastra telefonul mai multi ani daca merge, nu vor cumpara anual haine ca sunt la moda, nu vor cumpara si arunca mancare, nu vor schimba aiurea masini, si atunci se va schimba si modul bazat pe crestere economica, companiile se vor adapta, va exista o noua mentalitate, de a castiga anual cat sa acoperi salarii, cheltuieli, un anume buget de R&D, un procent la actionari si gata, nu mai alergi dupa cresteri cu doua cifre. Schimbarea va veni si cand oamenii se vor orienta catre firme mici, nu vor sta sa le curga balele zilnic la reducerile de pe amazon si alte site-uri de profil, cand vor lasa dragului reduceri si black friday, ca oricum nu au neaparata nevoie de toate chestiile cumparate.

    Eu mai am sansa sa lucrez cu tineri de 22-23 de ani, si desi la incput ii catalogam ca miserupisti, fara ambitie, care nu vor sa avanseze, pe care nu ii intereseaza masini scumpe, si de fapt sunt mai zen, nu mai fug ca nebunii sa castige mult, doar ca sa aiba ce cheltui.

  6. #12

    Am revenit si eu la discutii dupa luni de silenzio stampa. Nu prea inteleg ce vor NATO + EU, sa vina caldura? Oricum sunt pe lista neagra a rusilor, e clar ca e razboi intre ei si Putin, ca doar nu sunt chiori rusii sa nu vada ca le dau prastii si pietre ucrainienilor. Putin nu se va opri la Ucraina, ca nu are de ce. Momentan ameninta cu arma lui Toma si gata, astia nu se amesteca. Pana cand? In modul asta Putler face ce vrea, cum vor astia sa ridice avionul, pac atomica. O sa ocupe evident Moldova, ca aia se predau in 5 minute [ daca nu se cred mai tari ca ucrainienii sau se bazeaza pe sustinerea occidentala. Apoi? Balticile? O bombitza la Deveselu si adio scut? Vad ca pana si Horban a ales in sfarsit sa accepte trupe NATO la el, ca are sanse mari sa se vada la Budapesta cu ceva tancuri rusesti.

    O solutie mai usoara: sa trecem pe curent, pastram gazul acolo unde e strict necesar si nu se poate inlocui. Altfel cand o sa-i vina bine lui Putler, va taia si gazul. Cred ca inca nu vrea sa dea ochii cu rachetele NATO, altfel taia de mult. Plus a mai ia niste bani .. sper ca nu da gaz gratis.

    • #13

      Eh, ce usor zici tu cu bombitele. Pana si in red Alert aveai timp sa faci ceva cand dadeau rusii cu atomica :))
      hai ca ai fost simpatic cu bombita :))

  7. #14

    Vezi ca aia care beleste pamantul de resurse e floarea soarelui. Si aia cu rotatia culturilor si culturi care fixeaza azotul in sol iara sunt ceva normal, nimic special. Ba chiar au devenit o oblgatorii datorita UE pt ca la noi nu se prea practicau.
    Fun fact: ucraina e mama tuturor producatorilor de floarea soarelui si ulei. Asa ca luati in considerare cresteri neprietenoase de preturi pe zona asta avand in vedere probabile dificultati de productie, procesare si logistice pe la ei.

    • #17

      asta era acum 2 zile, astazi s-a schimbat decizia. vedem.

    • #18

      Nu cred ca mai durează mult și Ucraina care tot tipa pentru suport nato, o sa taie chiar ea fluxul de gaz spre Europa…

  8. galațiul, călărașiul, giurgiul, constanța se deșertifică. nu mai poți face agricultură? pune in pana mea panouri peste tot, dacă instalațiile de irigații le-ați furat!

  9. #21

    >>Rusia a început războiul cu Europa

    De minim 10 ani spun asta, de la primele manifestatii impotriva gazelor de sist, de la aparitia trollilor rusi si a curentului populist anti-autoritate care a culminat in antivax si brexit – da, antivax inainte de brexit, ca nu a aparut de cand cu pandemia, era mult mai vechi.

    >>cele mai urâte vremuri din istoria noastră ne-au prins cu cei mai slabi conducători

    Absolut, asta e oi problema grava, si tot rusii ne-au lucrat si aici. Au sustinut alternativ/simultan stangistii debili care cred ca e mai important sa promovam diversitate si lgbtq decat meritocratie si patriotism, si dreptacii turbati care cred ca nationalismul si spumele la gura inseamna meritocratie si patriotism.

  10. #22

    Te contrazic un pic, eu cred ca traim cele mai urate vremuri din istoria noastra din cauza conducatorilor slabi care i-am tot avut si avem.

    “Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.” G. Michael Hopf

    • #23

      @SS Din pacate asta e o chestie ciclică. Vezi ce s-a întâmplat după WW I, si apoi după WW II. Asta este, nu învățăm nimic niciodată.

    • #24

      nu cred ca e sau-sau, poate fi foarte bine si-si.

    • #25

      merkel a fost mai nashpa decat un conducator slab, a bagat oistea-n gard in mod voluntar.
      daca o aveau pe dancila in locul ei, nu ajungea ue in rahatul asta.

  11. #26

    “Sunt interese mari la mijloc.” 😀 Din pacate as vrea sa fie doar un cliseu dar eu cred ca producatorii de panouri si alte balarii au reusit in lobby-ul lor sa ne puna pe “verde”.

  12. #27

    nu cred ca e sau-sau, poate fi foarte bine si-si.