Un articol care spune tot ce aș fi vrut eu să spun și mai mult decât atât. Dar cu un ton diferit, datorat și faptului că el nu se întâlnește zilnic cu specimenele respective. E bine, pe deoparte, să realizez că nu întâlnesc doar eu intoleranța și prostia, pentru că intrasem la idei, nu se poate ca zi de zi numai eu să am parte de așa ceva și că de fapt e o valoare universal valabilă la rromâni. Pe de altă parte, e trist să vezi în ce hal s-a ajuns în societatea de rahat în care trăim.
Delictul de a avea opinie. Etern valabil. Nu ai opinia mea. Nu ai opinia majoritații. Înseamnă că ești infractor. Înseamnă că ești plătit și vândut. Nu contezi. Discuția trebuie să fie doar de partea dreptății. Dreptății tale. Dreptatea mea nu există, pentru că nu poate exista decât un adevăr. Adevărul tău. Restul e irelevant. Amenințăm și o mamă căreia i-a fost ucis copilul, în lupta pentru idealul nostru. Dreptatea noastră.
Suflete mizere.
NOU
cam asta este tot ce-a inteles romanul din conceptele de libertate si democratie: daca iti exprimi opinia in mod democratic, sunt liber sa-ti raspund cu un cap in gura.
si cand ziceam eu ca pe romani doar dictatura ii apara, in primul rand de ei insisi…
NOU
crivat a scris perfect.
NOU
Ai multe articole la care nu accepti decat parerea ta in comentarii. Cu ce esti diferit de cei pe care ii injuri acum?
NOU
@alex – Iti pot oferi eu o explicatie. De niste ani de zile romanii au inventat o scuza perfecta pentru a evita discutiile contradictorii nedorite si anume invocarea prostiei. De exemplu la intrebarea ta, daca eu as fi cel vizat declar ca esti prost iar in calitate de prost nu am ce discuta cu tine. Simplu si perfect logic, iar prostia nu trebuie demonstrata pentru ca teoretic este vizibila pentru toti. Daca exista exista cineva care contesta afirmatia i se aplica si lui si se reia ignorarea.
NOU
Came here to say this. In ultima vreme eu chiar ma gandeam sa scot blogul lui Arhi din reader (da, stiu, n-o sa sufere nimeni, that’s not the point) tocmai din cauza atitudinii pe care o are fata de aia de nu-s de parerea lui, si care neaga adevarurile absolute sustinute de el. Context in care am fost super mirata azi sa vad fix articolul asta, si fix aici 🙂
NOU
O posibila explicatie: noi ca natie suntem putin prosti si putin indolenti (putin mai mult de fapt). Prosti fiind, oamenilor le vine greu sa argumenteze o opinie/ idee (zamislita din creierul propriu sau servita din alte parti – mai putin relevant acum). Prin urmare, metoda cea mai facila este sa desfiintezi contestatarul in loc sa iti aperi (rational, cu argumente) opinia. Si atunci ne trezim cu problema asta: “nu esti de acord cu mine, esti dusman”. Iar puzderia de astfel de atitudini sprijina parerea mea initiala – suntem prosti ca noaptea. NB: ma refer aici la noi ca natie, ca turma. Luat individual, romanul e “jmeker” 😉
NOU
In consecinta, fiind mereu atent la ce spun/fac altii, ca sa gasesti oportunitati de a contrazice, ajungi sa traiesti raportat la ei, iar viata ta e doar o reactie la comportamentul celorlalti. De aici vine frustrarea, care atrage invidia, invidia atrage ura, ura implicit prostia, etc.
Ma uit la straini. II doare fix in cot de ceea ce crezi tu, de ce faci tu. Ei merg la munca, isi iau banii si isi traiesc viata, asa cum considera ei bine. Nu sunt extravaganti ca noi, nu vorbesc 4-5 limbi, dar au o logica simpla, o educatie primara si o personalitate puternica.
NOU
Trist este ca majoritatea chiar cred ca au dreptate ! Indivizii isi aleg un “guru ” si asculta cu sfintenie orice idiotenie emisa de el . Ai mai mari sanse sa te intelegi cu o maimuta decat cu asemenea specimene . Nu tin seama de nimic logic si coeerent … daca nu e conform cu ce spune ” guru “.
NOU
Eu o vad ca o problema de temperament balcanic. Peste tot in lume oamenii de desconsidera, te judeca si te condamna pentru o parere diferita. Doar ca unii o fac civilizat, in mintea lor. Nu stiu cat de tare ajuta asta pentru ca faptic, in momente de criza si agitatie, ti-ai liat parul in cap peste tot. Uita-te si prin comentarii straine, acolo sub protectia anonimatului spun cu voce tare ce gandesc.
NOU
Eu nu cred ca romanii sunt prosti. Cred doar ca nu sunt obisnuiti si/sau educati sa analizeze si sa argumenteze. Nu prea au modele in acest sens. De aici si afirmatiile categorice, fara argumente (de unde si fara o analiza).
Eu zic ca poti sa incerci sa ii educi si sa porti o discutie civilizata.
NOU
Bun articol dar ma mir ca il vad citat tocmai la tine 🙂 E o dovada buna ca si toleranta este “in the eye of the beholder”
NOU
Trebuia sa inchizi comentariile la articol! :))
NOU
Singura cerinta este sa poti judeca, sa ai destula inteligenta sa iti formezi o parere proprie din faptele descrise. Marea majoritate a vitelor merg in cireada una dupa alta si asta el ocupa tot timpul, nu mai au timp sa gandeasca.
In rromania se practica sugerea reality tv si showmisiuni de la ora 5 unde ti se spune ce sa crezi. Bagat frumos cu lopata in cap “asta este ce trebuie sa crezi”. Si daca intrebi retardul dupa aia DE CE crede ceea ce crede, nu are raspuns. Pentru ca “asa am vazut la televizor” nu mai este un argument din 1990.
NOU
LOL, articol recomandat de cel care acum cativa ani te batea in cuie pe cruce daca nu-ti placea iPhone. Sau mai deunazi de cel care te facea basist jegos daca nu doreai sa mergi la referendum.
NOU
Pentru mine personal e foarte dificil sa discut in contradictoriu cu cineva si nu neaparat din cauza diferentelor de opinie. Mie imi place sa discut ca oamenii, nu-mi place sa se strige la mine cand argumenteaza sau nici macar sa se ridice vocea. Vorbesc, imi exprim parerea si ascult parerea celuilalt atata vreme cat nu se ajunge la insulte si alte cele. De exemplu daca aud “oare tu gandesti cand spui xyz?” sau “ce e cu opinia asta idioata” mi-am luat jucariile si-am plecat. Poate e imatur dar sincera sa fiu, I’m not gonna take anyone’s shit. Constat dupa ani de zile de discutii ca sunt foarte putini oameni cu care chiar pot sa port o astfel de discutie indelungata la care sa ajung la final ori sa-mi schimb parerea ori sa inteleg de ce celalalt gandeste altfel. E greu, necesita efort si ma gandesc ca majoritatea n-au chef sa se oboseasca. De multe ori nu prea gasesc cuvinte sa explic de ce cred ceea ce cred si ma chiunui, chiar ma oboseste treaba asta. Cred ca asta-i mai degraba motivul pentru care se recurge la comentarii pe langa subiect sau la celebrul “esti prost/proasta”. Ca-i greu sa-i explici omului de ce greseste pe un ton care-l face sa se simta ca chiar este om si nu animal.