iulian mihaila

Zilele trecute s-a inflamat spațiul mioritico-carpato-danubiano-pontico-balcanic după ceva scandal cu o doamnă care dorea condiții speciale de naștere, așa cum a văzut ea la tv că se poartă în lumea bună și cum a avut ea parte la o maternitate privată.

Bun, de precizat că a apărut ulterior mesajul unui măcelar rezident ginecolog, Iulian Mihăilă din Galați, în care omul jignește la modul grosier orice urmă de umanitate rămasă în femeile alea, mai rămânea să le zică clasicul ți-a plăcut să te …, acum nu mai urla și naște. Omul merită călcat pe cap ca o jivină ce este, dar nu asta e ideea, deși inflamația maximă a fost după apariția respectivului mesaj.

Ideea e simplă.
Tu, ca asigurat, primești de la spitalul românesc de stat o asigurare minimă. Oamenii îți oferă posibilitatea de a naște decent, într-un spital, în condițiile oferite de acel spital, la costurile pe care acel spital le are pentru nașterea ta.

Vrei să naști în picioare, în lapte de măgăriță, sau într-un bazin dedicat, unde să te mângâie pe spate soțul? Complet acceptabil, dar trebuie să plătești pentru asta. Ia-ți o asigurare specială, du-te la Regina Maria, asigură-te că nu te anesteziază (au un background destul de negruț în domeniu) și, dacă cei de la spitalul privat au ce dorești tu, nu ai decât să faci ce vrei tu, contra cost.

Până atunci, spitalul de stat, cu măcelarii ăia prost plătiți și șpăgari, trebuie să aibă grijă de TOATĂ lumea. Știu că probabil în mintea unei mame apare ideea că este extrem de specială, pentru că aduce un copil pe lume. Newsflash, toate sunt speciale și toate trebuie să primească îngrijiri cât mai aproape de nevoile umane minime. A, că nu le primesc, e altceva.

Nu sunt neapărat adeptul acestui gen de părere, care demistifică nevoile unei mame. Dar e posibil să fi venit momentul când trebuie să înțelegem că dacă plătim puțin, primim puțin.
Desigur, prin plătim puțin mă refer la contribuția de CAS procentuală ce se plătește în românia, drept cotă de solidaritate socială. Care contribuție, în medie și ca sumă forfetară, este insignifiantă.

Contează prea puțin că eu, de exemplu, plătesc, împreună cu cei cu care am relații contractuale, în jur de 300 de euro lunar doar contribuția CASS. Tot o să mor într-un colț de spital jegos, scuipat în ochi de o asistentă căreia nu i-am dat suficientă șpagă. Pentru că procentele mele plătesc și pentru încă 100 de țigani care nu au plătit în viața lor o asigurare.

Desigur, de remarcat boala ce a lovit doamnele române, cu acest nașteri acasă, în apă, înconjurate de familie, pline de bine etc. Pentru că așa nășteau și bunicile noastre și ce bine le era. Desigur, uită să menționeze că bunicile noastre făceau 12 copii din care le murea la naștere 5, încă vreo 3 după naștere și restul supraviețuiau dacă voia bunul dumnezeu.

La fel, omit să se gândească că poate au nevoie de o epiziotomie. Sau, foarte posibil să aibă o sângerare internă. Cam cum aveau bunicile noastre. Care, ah, da, mureau cam în procent de 50% la nașterea aia minunată, în câmp.

Cred cu sinceritate că ne așteaptă o perioadă de degradare umană. Oamenii au trăit mult prea bine în ultimul timp și acum au tot felul de nevoi, doresc să se întoarcă la origini, doresc să elimine vaccinurile și să se trateze cu NMG. Omițând că sunt sănătoși acum și au o speranță de viață mare tocmai datorită cuceririlor medicinei.

Ne așteaptă vremuri urâte.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

92 comentarii Adaugă comentariu

  1. In Olanda lumea naste acasa, cu o moasa (cu ceva pregatire medicala), atribuita de medic. Doar exceptiile (cazurile cu complicatii) sunt trimise pentru nasteri in spital. Cezariana e luata in calcul doar ca ultima optiune, doar in cazul in care nasterea naturala ar cauza probleme mamei sau fatului.

    • #2

      Sa nu comparam Olanda cu tentativa noastra de tara….

    • #3

      Nevasta-mea s-a dus sa nasca normal si s-a termina totul cu cezariana. Sigur – totul super ok ( la Filantropia) in limitele spitalului desigur.

      Daca nastea acasa – cam cum ar fi fost…

    • #4

      Ai nascut tu acasa in Olanda sau doar ai citit ceva stiri sau site`uri gen cyd?

    • #5

      ca sa vezi ca asculti doar ce iti zice “ce se intampla doctore” sau alte cacaturi de genu: www.expatica.com/nl/healthcare/Why-the-Dutch-cherish-home-births_100749.html

      30% nasc acasa da? si restu din zona lor sunt 2%. Deci despre ce vorbim? despre ce zice lavinia stanciu sau cum draq o cheama, sau olivia steer?

      ia si mai citeste ceva: en.wikipedia.org/wiki/Home_birth

      Deschideti in puii mei ochii si documentati’va inainte sa scrieti de’a pula “in olanda sigur se naste toata lumea acasa ca asa a zis x” mai citesc 3 proshti si zic mai departe: “pai asa am citit eu pe blog la cetin, ca lumea naste acasa in olanda, a zis comentatorul C, un idiot”

    • #6

      @Cetin, in style.css la linia 1928 pune un background: #ddd2c6 none repeat scroll 0 0 pe .widget_newsletter ca se vede foarte urat la scroll cand ramane newsletteru fix

    • #7

      pus. same shit

    • #8

      la mine inca nu apare, curata wp_cache`u

    • #9

      nu am cache

    • #10

      tot acolo pune si un z-index:1

    • #11

      vezi ca ai ceva probleme mai mari. style.css il incarci de 2 ori. si

      apoi ai pus pe:
      .widget_newsletter input[type=”email”] {
      border: 1px solid #ddd;
      background: #ddd2c6 none repeat scroll 0 0 z-index:1
      margin-bottom: 10px;
      width: 100%;
      }

      that’s wrong
      tre sa ai (3 clase mai sus)
      .widget_newsletter {
      background: #ddd2c6 none repeat scroll 0 0;
      z-index:1;
      }

    • #12

      am pus unde ai zis tu, la linia zisa de tine

    • #13

      mie acolo mi`o aratat chrome`u.. ti`am zis sa pui pe clasa .widget_newsletter nu pe .widget_newsletter input[type=”email”] (ca asta se pune pe inputu de email)
      and then, background: xxasda; z-index: 1; nu cu spatii intre ele ci cu; vezi chat

    • #14

      linia 1928, see? i.imgur.com/7r3C0d0.png
      am pus acum, merge, danke :*. nu stiu de ce incarca css de 2 ori

    • #15

      hai sa te mai ajut putin sa faci sa fie frumos:

      adauga asta in style.css (undeva tot in zona aia):

      .widget_newsletter.fixto-fixed {
      top:0 !important;
      padding:10px 0;
      }

    • #16

      done

    • #17

      @Shutz: Bea o cafea si calmeaza-te putin. Nu am postat comentariul asta pentru flame sau alte agitatii.
      Nu am citat din Olivia Steer sau alte mimoze autohtone. Citez din ce aud la cativa oameni din jur. Intamplator culeg capsuni in Olanda si tot intamplator cateva dintre cunostinetele mele olandeze au fost puse de curând in situatia de a alege unde sa nasca. La fel de mirat am ramas si eu când toate au ales sa nasca acasa, cu moasa.
      Daca citezi expatica ca sursa de referinta, da-mi voie sa nu iau chiar in serios ce ai de spus. Ai recuperat insa cu wiki.
      Din pacate trebuie sa recunosc ca e posibil sa ma fi inselat la procentaj, cazand in capcana “bulei in care te inconjori”: am generalizat pornind de la cateva exemple apropiate mie.
      Oricum, cel cu cezariana (ca e folosita doar in cazuri justificate dpdv medical e 100% adevarat. E inclus pana si in unele de sanatate ca daca vrei cezariana fara sa fie justificata medical, o platesti tu

      De jignirile gratuite nu zic nimic, zic ele destule (despre tine).
      Hai, facem pace?

    • #18

      place? 🙂

    • #19

      arata decentel. acum sa vedem de ce sa incarca css dublu

    • #20

      In Olanda si in toate locurile civilizate unde se intampla asa ceva ambulanta e in fata casei cu medicii pregatiti de orice. Dar idiotii (ma refer strict la cei care vor asemenea experiente) de la noi habar n-au de asta si se lauda ulterior ca de fapt asistenta medicala la nastere nu are nici un sens. Chiar vad din asta un soi de razvratire impotriva sistemului sau a dracu stie cui.

    • #21

      Uite, Shutz, e posibil sa gresesti si tu putin. Citez din linkul trimis de tine (cel de pe expatica, desi personal il consider un fel de TPU, la ce informatii “de bine” am primit de acolo):

      “Some 30 percent of Dutch women deliver at home while around 60 percent do so in hospital, mostly for medical reasons”

    • #22

      incepe din header.php

    • #23

      am inceput, nu e decat unul singur. mm, dunno

    • #24

      Buba e mai mult ca sigur aici /wp-includes/general-template.php (accesibil din cpanel sau ftp)
      probabil de acolo incarca de doua ori css-ul. In header.php doar se apeleaza bloginfo().
      Daca nu au cunostinte de php, nu ti-as recomanda sa te bagi

    • #25

      n`are nici de css (vezi cum o trantit codu acolo, ce indent, ce lizibilitate? copy/paste!), da cu indrumarea corecta se descurca vaz 🙂

    • #26

      am si de una si de alta

    • #27

      ai… lipsa, ca altfel nu puneai veci asa ceva in css: background: #ddd2c6 none repeat scroll 0 0 z-index:1
      😀

    • #28

      Sorry, dar sunt de acord cu shutz… Acu sa nu te superi pe mine, nu zic ca nu intelegi conceptele de baza… dar are dreptate shutz…

    • #29

      @C In Olanda ai optiunea sa alegi cum vrei sa nasti, in spital sau acasa. Esti alocat de catre medicul de familie (huisaarts) unui birou de moase (Verloskundigenpraktijk) iar ele sunt responsabile de urmarirea sarcinii. In plus, te ajuta sa decizi cum vrei sa nasti in functie de situatie. Tot moasa va rezerva si patul de spital si va asista la nastere sau vine acasa pentru nastere (nu foarte frecvent). In cazul in care apar complicatii un spital va prelua pacienta. Nasterea in spitalul olandez e similara cu o clinica privata din Romania (am trecut prin ambele variante) doar ca sunt mai spartani si mai putin speriati de bombe. Totul este suportat de asigurare, care a decontat partial si nasterea din spitalul din Romania. Siturile gen expatica sunt ok dar rareori au informatii complete sau la zi.

    • #30

      Normal este ca amândoi parteneri să aibă aceeași vârstă ,nici mai mic nici mai mare .De la 4 ani între cei doi e deja mult

  2. #31

    eu nu vreau sa nasc

    • #32

      buna ziua.
      in castel la Luna se cauta ceva povesti cu si despre doamne. nu ne zici nimic?

    • #33

      Diferențele de vârstă își vor spune cuvântul la un moment dat ,. Diferențele de vârstă de 4-5 ani sunt deja prea mari .Așa ca femeia si bărbatul se maturizează la fel. Trec prin aceleași etape ale vieții mai ales când sunt de aceeași vârstă . Eu sincer nu sunt deloc de acord că bărbatul sa fie mai mare sau mai mic decât mine

  3. #34

    Sunt curios cum pot naște în lighean în sufragerie, dacă există neșansa sa fie cordonul ombilical în jurul gâtului sau copilul nu e în poziția corectă pentru “exit”.
    Se face cezariană în bucătărie sau continuam travaliul până llse strigă bingo dublu?

    • #35

      Iti pot raspunde eu la intrebarea asta, pentru ca am o prietena care a patit-o. Cand moasa vede ca bebe are cordonul in jurul gatului, se opreste si cheama instant salvarea. Vine salvarea si tanara mamica (a se citi toanta) ajunge la spital, unde toata lumea se poarta cu ea fix cum merita o persoana care a putut pune in asa hal in pericol viata unui bebe. Dupa aia tanara mamica incepe sa urle cat de prost a fost ea tratata in spital, cum au tipat la ea asistentele si cat de urat a privit-o doctorul (care doctor a avut de rezolvat si o hemoragie masiva cu ocazia asta, plus o ruptura urata care, daca ar fi existat epiziotomie, nu s-ar fi produs). Probabil se astepta sa o primeasca aia si cu un covor rosu si sa o aplaude pentru decizia iresponsabila de a naste acasa si de a nu mai face ultimele eco (daca le facea, afla ca are copilul cordonul in jurul gatului). Din fericire totul s-a terminat cu bine, insa doar datorita moasei, care a refuzat sa mai asiste nasterea si a apelat la specialisti.

    • #36

      asta e problema. ca vacile astea cretine considera ca TOTUL e legat de ele, nu realizeaza ca pun in pericol viata unui om, momentan copil. isi asuma dreptul de viata si moarte asupra lui, desi NU IL AU.

    • #37

      Eu am nascut natural doi copii ce au avut cordonul in jurul gatului. Unul din ei l-a avut infasurat de 2 ori. Nimeni nu s-a panicat, nu au facut cezariana. Copiii au fost perfect sanatosi. Nu am nascut in Romania. Cordonul nu se stranguleaza asa usor. Voi astia care va dati cu parerea ati pus mana pe vreun cordon vreodata? Daca ar fi asa usor de intrerupt fluxul sanguin, cati copiii s-ar naste morti avand in vedere ca se rasucesc de sute de ori in uter? Si daca s-ar fi facut eco, ce? Primul meu copil si l-a infasurat in jurul gatului in timul rotirii din travaliu. Nu sunt absolut deloc pro nastere acasa. Dar lasati-o mai moale pe asta cu cordonul.

  4. #38

    In Olanda e legal sa fumezi. Mi se pare normal ca vor aia sa nasca acasa. Mai tragi un fum, mai ai o contractie.

  5. #39

    Chiar nu sint bani pentru sănătate ?
    Citeam despre cit de des se blochează aplicația pentru cardul de sănătate ,cit a costat ,ce mentenanța e necesara si cite milioane-zeci am plătit si plătim pentru asta

    Sa nu mai aduc aminte de hexigate …

  6. #40

    Nu stiu dacă ai scris boss
    E vorba de scandalul de la Pantelimon
    Data viitoare cînd te internezi vopsește ți parul si mustața ,nu care cumva sa considere șefa ATI ca ești prea batrin ca să mai faci umbră pamintului si sa-ati aduci contribuția in societate

  7. #42

    Am citit mesajul medicului cand marea masa de fomei / bloggerite de succesuri era uber pornita impotriva lui si in afara de cateva exprimari agresive nu prea ai ce sa-i reprosezi.

    Da, sunt tari in care se naste in apa in prezenta unei moase; facilitatea este oferita in proximitatea / incinta unui spital iar in caz de nevoie (complicatii et co) in cateva minute ajungi sub atenta manuire de bisturiu a unui doftor.
    Da, ca pacienta ai drepturi DAR si obligatii.

    Si lista poate continua.

    Cei care vreti sa dati cu rosii / pietre, mai bine va directionati atentia catre ceva constructiv si aflati ce s-a intamplat cu programul initiat de Unicef “Maternitatea, spital prieten al copilului” si de ce a fost lasat de izbeliste in 2013 cand trebuia facut handover-ul catre MS.

  8. #43

    These are dark times, there is no denying. Our world has perhaps faced no greater threat than it does today.

  9. #45

    De ce spui ca ne asteapta vremuri urate? Eu chiar ma bucur, vor crapa ca niste vaci incaltate . Ce e rau in asta ? Se numeste selectie naturala. Ramanem astia mai putin spalati pe creier. Deci, vremuri bune.

  10. #46

    cand am fost la cursul vietii de puericultura cu jumatatea mai buna, am avut sansa sa cunosc acele persoane care asista nasterea si sunt un fel de sprijin pentru mame sau asa zic ele. cele doua personaje care ne explicau cum sta treaba cu nasterea au incercat de-a lungul celor doua intalniri sa ne convinga pe noi si inca 6 cupluri ca medicii sunt niste nenorociti si vor sa faca rau si de fapt moasele (sau cum dracu sunt astea de asista) stiu cel mai bine cum sa asiste o nastere. medicii sux/macelari/rai/stelisti etc. moasele rulz/ingere/bune/specialiste etc
    pe scurt femei nebune. am fost la spital pt adevaratul curs si a fost mult mai bine si mai practic.

  11. #47

    Exact ce i-am spus si doctorului mihaila, exact acelasi lucru iti spun si tie: intr-o tara normala, care se vrea europeana si conform recomandarilor OMS, multe dintre procedeele care inca se fac la Stat in Romania sunt depasite si barbare chiar. Nu mi se pare ca a cerut ceva extra: gen sa se poata plimba si naste cum vrea ea – stii doar ca nu e cea mai naturala pozitie nasterea pe spate cu picioarele in sus, nu – daca sanatatea atat a ei cat si a copilului e ok. Care e problema ca s-a trezit o doamna sa ceara normalitate? M-am saturat sa tot aud ca ba aia a nascut asa si cealalta asa dincolo si pe noi nu ne lasa nici in camera de asteptare sa ne vedem sotul cand suntem in travaliu. Am ajuns la concluzia ca nu se vrea schimbare, ca dovada si raspunsul doctorului. El tot motiva ca “vai, ca protocolul nostru nu permite bla bla”. Heeelau, nu vorbesc de tampite care trec peste medic si isi pun fatul in pericol.. Ce a cerut tipa ar trebui fiecare femeie care naste la stat sa ceara acest lucru ca sa evoluam in puii mei odata.
    Si eu am nascut la stat, si eu m-am dus cu “pretentii” daca e cumva sa ma iau dupa parerea unor medici sau altor perdoane dar am vrut sa fiu tratata ca o persoana decenta nu ca un gunoi. Si ete nah, nici nu le-am dat bani si uite ca s-a putut macar 60% din ce am cerut. Deci se poate. Daca s-ar vrea

    • #48

      tipa, printre altele, a cerut sa manance si sa bea si sa nu fie epilata inghinal. nu, astea nu sunt chestii normale

    • #49

      a nu se intelege ca sunt de acord cu boul ala.

    • #50

      Si pe buna dreptate a cerut asta: pentru ca te epileaza desi nu este nevoie in cele mai multe cazuri. Eu m-am dus complet epilata, crezi ca mai era nevoie sa ma faca cu lama inca o data? Pentru ce? Ca sa ce?
      Faza cu mancatul depinde de cate ore stai in travaliu si nu e nimic daca mananci ceva, si pe mine m-au lasat. Nu iti imagina tocanite si nu stiu ce. Pentru ca daca stai vreo 24 de ore in travaliu si nu mananci nimica e nasol din punct de vedere al energiei pierdute, energie pe care trebuie sa o ai cand nasti. Nu inseamna ca automat te caci pe tine in timpul nasterii daca mananci biscuiti. Dar stiu ca e usor de vorbit din exterior

      www.babycentre.co.uk/a544481/eating-and-drinking-in-labour

    • #51

      ahahaha asa e, vorbesc fix din exterior. stii, cand eu participam la prima nastere, tu te jucai ca floricica prin timisoara, hai sa nu ne cacam pe noi cu argumente de astea.

    • #52

      Si tu hai nu ma lua cu rahaturi de genul ca e penibil. Oau, da, esti mai mare decat mine, nu stiam ca asta nu imi da dreptul la o parere. Da,
      vorbesti din exterior pentru ca nu tu ai mers sa nasti ci sotia ta. Asa vorbesti de parca stii tot ce se intampla in spitalele de stat in ceea ce priveste nasterea si restul sunt vax albina. Bine mai…

    • #53

      pasarica, tu mi-ai spus ca eu nu am de ce sa imi dau cu parerea, fiind din exterior. faptul ca ai stat cracita la o nastere nu te face experta si habar nu ai ce stiu eu sau la ce am participat eu. asa ca inainte de a cere ceva, masoara-ti in pula mea cuvintele si dupa aia vino cu pretentii

    • #54

      Deci ăsta e un fapt ştiut, că o femeie când naşte dobândeşte toate cunoştinţele din domeniu, fără facultăţi, examene si experienţă în domeniu. Faptul că nu sunt înlocuiţi medicii de mămici se datorează faptului că ele nu vor să îşi piardă vremea cu aşa ceva, dar să nu uităm că ele ştiu mai bine. Te pui Cetin cu o mamă care a născut? însăşi prin faptul că vorbeşti cu ea îţi scade iq-ul.

    • #55

      Nu era vorba de asta Andrei. Nu ma dau desteapta si nici nu ma cred medic. Ca daca eram asa, ramaneam in codru sa nasc singura nu? Nu o lua ad litteram tot…

    • #56

      cine are pretenţii să meargă la clinică privată, cât e naşterea acolo 5000 lei? se respectă un protocol, mi se par aberante multe din pretenţiile doamnei, şi nesimţitul putea să îi explice pe rând nu să jignească, că cei pe care îi jigneşte sunt clienţii lui. Mă gândesc dacă un licurici dinăsta la început te face troacă de porci, ce o să facă la 40-50 ani? ar trebui eliminaţi din sistemul medical că mai mult îl strică. Adică ce facem aici vrem civilizaţie şi plătim asigurări de biscuiţi? Total de acord cu omenia, aia nu costă şi nu ar avea ce căuta acolo oameni care nu o au, sau nu au răbdare.

    • #57

      Stiu ca e vechi postul dar am sa incerc sa comentez la el. As vrea sa subliniez concluzia lui Cetin “ti se face ce vrei, nasti cum vrei, dar platesti pentru ce ai cerut si ce ti s-a facut”. Sotia mea a nascut in SUA deoarece muncesc de ceva timp aici, sunt relocat cu munca aici, da, conditiile sunt mai bune insa trebuie sa stiti ca si costurile sunt foarte mari. Intai factura se duce la asigurare (daca ai) asigurarea acopera partea ei apoi vine factura la tine cu ce trebuie sa acoperi. Daca zic ca un packet pana la nastere de cezariana se duce la 35.000-40.000 $ catre asigurare cand nu sunt complicatii (spitalul vreo 14k, anestezistii 5k, doctorul ginecolog 6k care e separat, contul copilului vreo 4k, analize, ecografii cel putin 5k daca nu 10k) s-ar putea sa fie vazuta altfel nasterea intr-o tara cu apa calda. . Sistemul medical e privat aici (exista exceptii Medicare/Medicaid cand ai salariu extrem de mic insa tot platesti pt asta) insa desi esti tratat ok, ti se da tot ce vrei, factura iti vine la final pentru ca tocmai din acest motiv, la final ti se calculeaza tot ce ai cerut (ai vrut 2 sau 10 epidural, sunt alte costuri). Pe scurt, poti naste cum vrei tu ti se indeplinesc ce pretentii ai si la final platesti, cu asigurare sau fara, tot platesti. As putea da mult mai multe detalii din perspectiva mea, mai ales ca am fost bagat cu forta in sala de operatie alaturi de sotie si am stat 3 zile internat cu ea, as putea spune in ce consta totul sau ce am inteles eu, dar ca si concluzie, platesti in functie de ce ceri. Totusi, stii de la inceput, cu cel putin 6 luni inainte ce te asteapta si iti planifici cum sa joci si pana unde sa te intinzi (cum nasti, ce buget esti dispus sa aloci, ce spital alegi, cum sa nu faci prostii la job sa te trezesti fara asigurare sau daca faci sa-ti iei tu direct asigurare, etc).

      De mancat cum a zis si Cetin, e riscant, se recomanda la cezariana sa nu fi mancat cu ceva timp inainte. Dar na, nu ma pricep prea bine, doar la ce am asistat.

      Pentru cine e interesat de toate detaliile poate cere adresa de mail de la Cetin sa ii fac o descriere mai lunga, avand in vedere ca postul e vechi si nu mai e de actualitate si un comentariu lung aici nu ar fi actual.

  12. #58

    Se poate atinge si aspectul cezarienelor facute la stat fara indicatie medicala dar cu riscuri suplimentare pentru care plateste tot contibuabilul? Cred ca asta e cea mai mare risipa pe nisa asta, de departe.

    • #59

      Se platesc cezarienele si la stat. Doar ca in loc de 300Eur se plateste vreo 300 de lei.

    • #60

      300 de lei nu acopera nici consumabilele, ma rog, doar daca sunt diluate 1:100. Nu neaparat costul e principala problema, ci ca e facuta la cerere, fara indicatie medicala, desi nasterea normala pentru o sarcina fara complicatii e cea mai sigura. Mai pe scurt, riscam viata copilului si a femeii doar pentru ca nu vrea sa i se largeasca pasarica.

    • #61

      @Raul:
      Pentru un copil de 2800gr e 300 Ron, pentru un copil de 3000gr e mai mult, iar daca copilul e la 1500-1800gr atunci platesti minimum. Daca sunt gemeni, atunci pe al doilea il iei la jumătate, iar la tripleti unul e gratis.
      Cel mai bine e ca atunci când îl pune pe cantar si zice ca are 2500gr de exemplu, sa spui sa mai puna sa fie 3kg in capăt.

  13. #62

    Hai că am ajuns să vorbim de epilarea femeilor la naștere

    Boss ,vrei să ne omori?

  14. #63

    Femeia tre sa sufere ,ca d-aia e femeie

    Bărbatul suferă toată viața si nu se mai plînge

  15. bai…mie tonul lui mi s-a parut la fel ca al ei. Oricum, scrisorile deschise sunt curvistanul atentiei de la ora asta.
    Si jumate din cereri puteau fi formulate asa: respectati protocolul.

  16. #65

    Trebuie sa bage statul pachete diferentiate de servicii medicale in functie de contributia la casa de sanatate. Pentru ca oamenii se nasc egali, dupa care se dez-egalizeaza, iar unii ajung sa aiba mai multi bani, altii mai putini. Asta e realitatea, m-am saturat de hipstereli ieftine.

  17. #66

    buna Cetin,

    Am 29 de ani si 2 copii. Prima nastere la privat a doua la stat. Prima nastere a fost prematura, motiv pentru care am fost sfatuita ca la urmatoarea nastere sa merg la un spital de stat (risc crescut de nastere prematura deci riscul ca eu sa fiu despartita de copil in caz ca unul dintre noi avea nevoie s a mearga la ATI). Nu a fost bine niciunde. Prima data actul nasterii in sine a mers bine, fara dureri, fara vulgaritati din partea personalului medical. Am nascut pe o masa ginecologica, dar oarecum in picioare, adica s-a modificat pozitia mesei astfel incat sa nu imping “la vale” a fost comod si pentru mine si pentru medic. Am fost incurajata sa vocalizez si sa fac orice simt ca trebuie sa fac pentru a naste. Da, am urlat de vreo 2 ori, dar nu de durere. Daca e sa compar e urletul ala care iti da avant cam ca la halterofili (pe aia nu-i intreaba nimeni daca urla si cand se fut ). Copilul a fost bine eu am fost bine. Sotul meu nu a mai apucat sa vina cu mine pentru ca pana s-a echipat el corespunzator bebe era nascut. Da, sunt una dintre femeile alea care au avut un travaliu lin si o nastere rapida. Ce a urmat dupa la privat nu a mai fost atat de OK, efectiv m-am tiganit cu “fetele de la neo-nato” sa imi aduca copilul sanatos, fara probleme de respiratie si mentinere a temperaturii corporale (am nascut la 34 de saptamani)care nu avea nevoie sa stea la incubator. Vroiam sa alaptez si, in pana mea!!!, eram disperata sa imi vad copilul. Alea tot insistau sa dorm, sa ma odihnesc cica. A facut sotul meu “scandal” (a se citi amenintari cu datul in judecata) si mi-au adus copilul dupa 4 ore!!!! infundat de lapte praf. 3 zile am stat in clinica si am fost tratata groaznic. Aveau rooming-in si m-am certat sa lase copilul cu mine. de fiecare data cand veneau imi spuneau ca nu-i bine nimic din ce fac. Pe banii mei!

    A doua nastere la spital de stat . nasterea in sine a fost groaznica. Am avut un medic ginecolog excelent, nu am nimic ce sa ii reprosez, datorita lui am reusit sa duc sarcina la termen. Dar la spital am picat pe mana unor individe cu pretentii de moase, mai tarziu am aflat ca in spital sunt doar 3 moase calificate restul sunt asistente care “au furat meseria”. Am mers la spital “gata de nascut”. Deci nu am stat in salonul de travaliu. Cum am intrat pe usa sectiei am fost tratata ca un gunoi! Ca pe mine m-a apucat sa nasc la 4 noaptea! Ca fac gura si am fite (am cerut sa mi se vorbeasca cu respect si sa mi se spuna ce medicamente mi se administreaza). Am fost consultata extrem de brutal, pizda de serviciu mi-a facut tuseu vaginal pe contractie, chiar daca i-am spus sa astepte cateva secunde.Mi-au luat telefonul din mana sa nu imi pot suna medicul care era de garda la sectia de ginecologie cu cateva etaje mai sus: “ce tot va sunati ginecologii? ca tot noi va nastem”. In sala mai nastea o femeie. Eu sunt tare de stomac, nu m-a deranjat asta. in schimb m-a deranjat extrem de mult atitudinea ce cacat a personalului. Nu sunt o mimoza, dar in puii mei alea vorbeau si tipau ca in satra. Femeia incepe sa urle si “moasa” ii spune unei asistente “uita-te si la asta ce urla!! o ustura pizda”. Ce m-a speriat a fost ca una dintre moase s-a spuit pe femeie si i-a apasat pe burta cu salbaticie. Cand am vazut asta m-am blocat, nu am mai avut contractii din om m-am trasformat intr-o creatura al carei singur instinct era sa faca orice , dar sa se ridice de pe masa aia si sa fuga! Am impins in gol disperata, am simtit ca ma rup in mii de bucati, dar vroiam sa fac orice numai sa se termine si sa scot copilul din mine. Atat ma bucur ca am mai avut luciditatea sa ii spun “moasei” sa nu se suie pe mine. Cotul moasei este o practica interzisa!!! f riscanta care poate duce la rupturi ale uterului, de altfel femeia respectiva era sa moara, a avut nevoie de vreo 5 pungi de sange si i s-a facut histrectomie. Sub orice crtica!!! Orice ai spune tu sau alti comentatori nasterea nu e o boala, e un act fiziologic normal. Nasterea este un moment special in viata fiecarei familii si sa spui ca ai avut o nastere buna doar pentru ca ai scapat cu viata este … nici nu am cuvinte. In schimb am fost surprinsa pentru ca la maternitatea aceluiasi spital am fost tratata foarte bine si toti cei implicati in sectia respectiva isi faceau treaba cu profesionalism.
    Acum ma intorc inapoi la subiectul dezbatut. Mie una nu mi s-au parut deplasate nici una dintre doleantele gravidei. Ce este deplasat in a avea tatal copilului cu tine cand nasti? tatal nu e la fel de implicat? este doar un donator de sperma? Ce este atat de deplasat in a cere sa bei si sa mananci daca ti-e foame in travaliu? Eu chiar cand nasteam prima fetita am baut pe masa de nasteri aproape 2 litri. La stat nu mi s-a permis, dupa nastere m-am simtit vlaguita, am si lesinat de la dezhidratare. Ce e atat de aberant sa lasi cordonul ombilicat sa pulseze? Acest lucru a salvat viata baietelului meu! Din cauza ca am impins ca o disperata (mi se zicea ca imi omor copilul ca nu vreau sa il nasc!!) a iesit lovit la cap cu torticolis, alea au vrut sa il ia, noroc ca ajunsese medicul meu si a preluat el fraiele, cordonul s-a taiat doar dupa vreo 15 minute timp in care copilul s-a oxigenat cu sange din placenta. Ce este gresit in a dori sa nu te rada pubian? Ce, nu stiu medicii ginecologi si moasele ca ne creste par? In tarile cu apa calda gravidele sunt sfatuite sa nu se rada, nici sa se epileze pentru ca ambele variante aduc risc de infectie si este ultimul lucru de care ai nevoie in sarcina!! (pe langa asta e destul de greu si de riscant sa incerci sa te razi cu ditamai burtoiul). De ce se uita lumea si personalul medical cu sprancenele ridicate ca nu vrem sa fim despartite de copii? daca ar sta cu noi nu ar avea ele mai putina treaba de facut?

    Se tot aduce lipsa banilor in discutie, dar omenia nu costa!!!

    • #67

      dada, in tarile cu apa calda se face totul ca in vis. hai, sa fim seriosi si sa mergem mai departe

    • #68

      Cand am spus eu ca e usor de vorbit din exterior (pentru ca nu el a nascut) s-a inflamat Cetin de parca am spus o grozavie mare… Nu inteleg reactia atat fata de mine cat si fata de tine, tot la fel de urat reactioneaza.
      Dar asta e adevarul. Ca esti la stat sau la privat, cazurile in care nu ti se respecta minimul de drepturi (nu ifose si tampenii) sunt muuuulte. Nu sunt snoaba, nu am ajuns sa apreciez mai mult privatul sau tarile cu apa calda, nu asta e important ci faptul ca nu se doreste o schimbare. O schimbare in abordare, in a naste frumos fara umilinte maxime si hotarari luate asa, fara a consulta mama. Chiar spunea si Radu de numarul mare de cezariente care sunt facute pe banda rulanta. Multe sunt aiurea rau de tot. Eu inca sper la o schimbare in bine. Dar pana atunci cred ca merita vociferate practicile depasite si chiar periculoase. Si nu ma refer doar aici ci in tot sistemul medical.

    • #69

      Din bun simt pt femei subiectele astea n-ar trebui discutate de barbati… doar ca sa ne aflam in treaba. Faptul ca sotia ta nu a avut problema cu nasterea sau a fost multumita nu inseamna ca restul de 95% nu au dreptul sa se planga de niste drepturi decente, pentru care nu trebuie neaparat resurse materiale. Dar e mai usor sa zicem, nu sunt bani, mars fa si naste pe camp.
      Si ca sa “ma laud” ca nu vorbesc pe din afara, sotia a nascut la Regina Maria. S-a dorit nastere naturala, a stat in travaliu aproape 24h si intr-un final jegurile au “ajutat-o” sa nasca prin cezariana, fara a face minim de eforturi pt a finaliza nasterea naturala. Din fericire toata lumea a fost si este sanatoasa, dar modul cum s-au comportat pe banii mei si pe muzica mea a fost de cacat din punctul meu de vedere. Sotia…dupa 24h de travaliu a zis c-a fost multumita, dar trauma a trait-o. Ne e usor sa comentam noi barbatii, mai ales daca unii dintre noi avem o sotie mai puternica psihic si fizic si ni se pare ca le e usor. Durerile din timpul travaliului se spune ca sunt similare cu durerile eliminarii unei pietre …doar ca pot dura intre cateva ore si 24h. In Romania nu exista un loc unde o femeie sa nasca decent si sa fie respectata, nici macar in privat.

    • #70

      eu cred ca pot discuta asta, pentru ca aici vorbim, CEL PUTIN EU, de posibilitatile economice ale unui spital, nu de cacaturile pe care le mesteca daniela cu umanitate, demnitate and shit, la care nici macar nu m-am referit si nu le contest. cat despre travaliu…am avut, de la 19 ani, pietre la rinichi periodic. stiu ce e durerea. si poate dura si cateva zile, nu doar 24 de ore. timp in care vomiti, te caci simultan, ai senzatia de urinare continua si alte placeri de astea. nu cred ca o discutie de genul se poate baza doar pe argumente gen Ea a nascut, deci stie ce e durerea.

    • #71

      Ah… pe de alta parte, ce crezi. Si statul roman a decontat vreo 30 mil pt nastere, o nimica toata.

    • #72

      Problema cu durerea asta este ca fiecare o percepem foarte foarte diferit.
      Am fost la un curs din asta de cacat despre nasteri, Lamaze…
      Acolo ne-a dat o bucata de gheata s-o tinem in mana 20-30 de persoane.
      80% dintre noi printre care si sotia n-au avut nici o problema s-o tina pana s-a topit complet. Altii/altele au putut s-o tina in pumn doar 1-2 minute si n-as zice ca erau fitosi. Pur si simplu unii suporta durerea foarte bine cum ai zis si tu, dar altii daca nu beau niste apa si nu mananca putin sunt sleiti de puteri dupa 1-2 ore si le zice marsh la cezariana, ti-a placut sa te fu^&, ai vrut sa nasti natural si acum te caci pe tine…

    • #73

      sunt de acord, dar daca mananci si ajungi la cezariana, ai belit-o. regulile astea sunt pentru nasteri standard. nu cred ca exista vreun ginecolog care sa iti interzica sa te intremezi, cand e clar ca nasterea va dura mult. desigur, in afara de maimuta asta de Iulian Mihaila care, nu stiu daca am mentionat, merita calcat pe cap

    • #74

      Sotia de exemplu din cauza asta cred eu n-a putut continua travaliul pt. ca nu mai avea energie nemancand nimic de la 4 dimineata si band doar putina apa cat sa nu se deshidrateze initial. Astia i-au zis initial sa nu bea apa deloc, dar dupa ce am ridicat tonul a fost ok. Daca intra la cezariana ii fac clisma inainte si e good to go… De asemenea, acum dupa scandalul cu Hexi am inteles de ce-i fac “preventiv” antibiotice, nu pentru ca asa se face si e bine sa faca preventiv ci pentru ca stiu si ei ca folosesc dezinfectante apa de ploaie fie ca sunt hexi fie ca sunt altele. Desi m-a deranjat atunci, acum inteleg c-a fost spre binele ei, dar tot e o ruleta ruseasca si cu astea. In fine, a fost ok pana la urma… doar ca a costat triplu (in loc de 1500 -> 4500 + 3000 de la stat) si in final tot ei erau nemultumiti ca n-am vrut sa facem un test care se face gratuit la stat si la ei era 1000 RON ( screening auditiv + inca o chestie cu boli genetice). Am facut screeningul la sanador cu 250 RON… Ideea e ca te prind intr-un moment in care banii nu conteaza si te jupoaie. De asemenea au incercat sa ne tina o noapte in plus fata de contract pt ca… mai aveau de dat niste lapte praf. Una peste alta sunt sigur ca a fost mai bine decat la stat, dar tot m-am simtit violat pe banii mei.

    • #75

      eu am dat cam 1000 de euro la fiecare copil. plm, stiam ca asa va fi, am fost pregatit din timp

    • #76

      In tara fara apa calda si caldura (nu exista sistem centralizat) in care capsunaresc eu, la stat, nasterea si tratamentul a fost peste ce am experimentat in Ro la privat. Atitudine, ajutor, poftiti papuci de unica folosinta ca v-ati udat sosetele, doriti ceiut si senvis, etc. Si pentru mine, pentru masculul insotitor, si pentru nevasta. Doriti sa trageti din gazul asta sa vedeti cum e? Stati jos si luati o gura mare 🙂 Si nu e unul dintre cele mai laudate sisteme medicale din UE, ba din contra.
      Iar despre practica moasei de a pune cotul sau genunchiul, au fost absolut stupefiate cand au auzit de asa ceva? Cica cum sa faci asa ceva?!

    • #77

      Deci din tot ce am scris ai ramas cu aia cu tarile cu apa calda… ii bun. Eu nu am zis ca e ideal acolo, nicidecum. dar daca acolo o individa se pune pe tine aia pe langa ca nu mai are drept de practica poate merge si la racoare. Aici cotul moasei se da asa din oficiu la fel ca epizitomia facuta cadou, in alte tari epiziotomia facuta cadou e considerata mutilare genitala. Am avut norocul sa stau niste ani intr-o asemenea tara, sistemul lor medical este departe de a fi perfect, asemenea mostre de inumanitate ca la noi nu am vazut. Aici te rog si va rog spuneti-mi mie cine ii ia dreptul de practica uneia care pune cotul moasei de cate ori e pe tura la fiecare gravida? cine? Cine sanctioneaza o asistenta ca te-a facut troaca de porci ca ai venit la urgenta (deci pe neasteptate) cu 4 fire de par pubian? eu am facut reclamatie pt felul in care am fost tratata. Mi s-a ras in nas!!! mi s-a spus sa aduc martori!! (poate de asta nu le convine sa fie tatal prezent). Asistenta care m-a mosit a plans cu lacrimi (macar atata satisfactie am avut) ca eu sunt nerecunoscatoare ca ea m-a ajutat!!! Despre ce vorbim aici? Lipsa banilor justifica orice?

    • #78

      e ultimul comentariu pe care ti=l aprob. vorbesti de-ampulea, ca una din retardele de pe net, despre modul de tratament, despre oameni care iti vorbesc urat si alte cacaturi, incercand sa acreditezi ca eu le aprob, pe cand eu am spus din start ca aici vorbim de posibilitatile strict economice ale unui spital de stat si ce ar trebui sa primesti, condamnad destul de clar comportamentul acesta si mesajul rezidentului respectiv. restul, ce vorbesti tu, sunt aberatii de pe forumuri de mamici cretine si aici nu ai ce cauta daca mai continui. iti atrag atentia ca toate comentariile sunt in moderare, deci daca vrei sa te apuci sa scrii un mare post in care explici cat de multa dreptate ai, vorbind pe langa topicul a ce vorbesc eu, ti-l voi sterge si nu il va citi nimeni. nici macar eu. multumesc.

    • #79

      si vreau sa mentionez ca nu te jignesc, ci doar asa suna comentariul tau.

    • #80

      Mersi Cetin mersi. FYI nu sunt membra pe nici in forum de mamici. Si sa ma leg strict de potenta economically a unui spital it I spun can pe FISA mea de externare am gasit chestii de 345 de lei de care nu am beneficial ca de exemplu 5 seturi perfuzie adult, mile nu mi s-a facut Nici o perfuzie. Am mention at asta managerului mi s-a raspins sec ca daca aunt pe FISA s-au folosit. Treaba ta daca aprobi sa nu comentariul, dar majoritatea cererilor formulate de mama in cauza nu Costa.

    • #81

      stai linistita, ca nevasta-mea a facut o radiografie si a gasit pe chitanta substanta de contrast cu care am venit de acasa. doar vreo 800 de lei. te rog sa intelegi ca eu nu ii apar. mie medicii din constanta mi-au omorat copil de 8 luni jumate in burta maica-sii. daca m-ai intreba ce urasc pe lume mai mult decat medicii, nu as sti ce sa iti spun. ideea e strict de ce poti primi pe un cacat de asigurare cu care toti se sterg la cur. despre umanitate…in alt post.

    • #82

      Intai de toate imi pare rau pentru copilul tau…
      Apoi am recitit textul tau si ce am comentat eu, mea culpa. Intr-o anumita masura e ca in bancul ala cu doi chei se trag de par, sorry. Dar cam 80% din doleantele din scrisoarea aia nu costau. Apoi bani in sistemul de sanatate sunt, dar 1) se fura, 2) ce nu se fura se foloseste aiurea. 3) cand se investeste se investe prost, extrem de prost si cam niciodata in resursa umana. Nu pretind ca am dreptate, nu pretind ca sunt cea mai desteapta, dar sistemul e de cacat pentru ca oamenii din el sunt de cacat (cu exceptiile de rigoare desigur). Sunt de cacat si profesional si uman si cu riscul de a o lua iar pe carari am vrut sa fac reclamatie “moasei” nu am putut pt. ca respectiva nu era moasa era asistenta. Deci nasti la spital, dar te asista o asistenta cu fumuri…

      Tot legat de bani si de achizitiile din sanatate. Am o cunostinta reprezentant de vanzari in domeniul medical. Tipa nu are nimic in comun cu medicina, biologia, chimia, nici macar cu vanzarile, in schimb arata foarte bine si proasta nu e. Flutura din gene si vinde n cutii de medicamentul X de care spitalul nu are cu adevarat nevoie (de ex bandaje pt. arsuri la spital TBC) asta in timp ce pretind ca nu au bani pentru lucruri esentiale.

      Legat de curentul de nasteri acasa, vreau sa iti spun ca dupa nasterea baietelului in mintea mea creata a incoltit gandul ca daca voi avea inca un copil il voi naste acasa sa nu mai trec prin asa ceva nici eu nici copilul (micutul s-a ales cu o infectie intraspitaliceasca de care de abia am scapat atatea injectii a facut ca pielea ii era ca o sita…). Intre timp au trecut 7 luni, m-am linistit si am decis ca totusi nu ma joc la ruleta ruseasca cu viata mea si a unui copil nevinovat, deci imi voi lua un sejur de vreo 6 luni undeva intr-o tara in care practici periculoase nu sunt norma plus ma blindez de pe acum cu o asigurare de sanatate. Facand o analogie ma gandesc ca orice femeie sanatoasa la cap nu si-ar pune copilul in pericol de dragul hipsterelii. O fac din cauza fricii, din cauza povestilor de groaza din salile de nasteri din Romania.

  18. #83

    bo$$, pornind de la un caz particular eu zic sa generalizam. nu legat de ce au comentat/pretins cei doi, ci in general legat casa de asigurari si sistemul de sanatate in romania.
    se tot batea apa in piua pe tema unui pachet minimal de servicii. dupa stiinta mea, nu s-a realizat. ca e mai simplu sa divide et impera.
    pachet minimal, adica: pe specialitatea A ai actele medicale 1, 2, 3, pe B alte 5 si asa mai departe. stai in salon de (insert number here) persoane, ai o asistenta la (insert number here) bolnavi etc. ca niciun sistem de sanatate nu e perfect, vezi cate critici se aduc in tari cu apa calda unor sisteme la care noi ne uitam cu jind (atat ca pacienti cat si ca medici, atat ca accesibilitate a pacientului cat si ca dotare a spitalului, e deja offtopic).
    vrei mai mult decat atat? pai faci o asigurare complementara sau platesti din buzunar. a, binenteles, cu informarea pacientului ca atata se poate si ca astea sunt actele decontate de casa de stat si astea de aia privata, daca are asa ceva.
    dar nu, asa ceva nu se poate in romania. (ironie trista).
    daca intre timp s-a rezolvat problema, imi cer scuze ca am vb. degeaba, rog a se sterge comentariul.

  19. #84

    Daca tot povestim de css-uri, mai poti adauga o clasa care sa nu permita selectarea textului de sub butonul de comentariu.
    .subscribe-label {
    -webkit-touch-callout: none;
    -webkit-user-select: none;
    -moz-user-select: none;
    -ms-user-select: none;
    user-select: none;
    cursor: pointer; /* Optional, sa apara mana pe label */
    }

    Poti sa o adaugi deasupra /* IMPORTING FONTS & ICONS, e ok.

  20. #87

    Pentru a evita efectul asta, cand dai click pe notify, ca sa bifezi chestia respectiva.

    s32.postimg.org/efvdk37c5/why.png

  21. #89

    Am asistat la o discuție ireală legată de celebra postare (sau de postări, că replica ăluia n-ar fi existat dacă n-ar fi scris respectiva mai întâi).
    Main theme: cuuuum să-și permită să ceară mamelor să fie epilate inghinal și să facă o clismă? Ce oroare, avai! Au urmat povești despre cum au născut ele, defecând la fiecare contracție (sper că nu mâncați citind chestia asta). Și despre cum moașele ștergeau cu betadină urmele de… înțelegeți. Ce nu pricep eu este: atâta respect ai pentru oamenii care-ți vor aduce pe lume copilul? Să-i pui să te șteargă de fecale?
    Da. o clismă e neplăcută, been there. Dar hey, n-am auzit pe nimeni să fi rămas cu traume psihice și să meargă la terapeut din cauză c-a făcut o clismă. Avem un cârd de pretenții – ”să mi se dea, să mi se asigure”, dar minimul respect pentru medic și echipa lui unde este?
    Sigur, nu vorbesc aici de nașteri cu probleme, cezariene cu complicații șamd, când ultima grijă a mamei e să se fi epilat inghinal. Dar dacă tot planifici toate cele dinainte, de ce omiți tocmai propria igienă și respectul pentru cadrele medicale? Sunt servitorii tăi?
    (Persoana a doua e cu sens generic, desigur).

    • #90

      Stai linistita ca nu pune nici un medic mana pe fecalele ei. Pentru asta sunt infirmierele si la nevoie asistentele care sunt sunt chiar eminente cenusii sa zici ca e sub demnitatea lor…

  22. #91

    @ cetin
    Sunt deacord 100 % cu tine !!!

  23. #92

    Cred cu sinceritate că ne așteaptă o perioadă de degradare umană. Oamenii au trăit mult prea bine în ultimul timp și acum au tot felul de nevoi, doresc să se întoarcă la origini, doresc să elimine vaccinurile și să se trateze cu NMG. Omițând că sunt sănătoși acum și au o speranță de viață mare tocmai datorită cuceririlor medicinei.

    O, da! Poți să mai spui asta. Însă părerea mea (formată după ce am citit prin diverse locuri) este că perioada de degradare umană va fi nu din cauză că oamenii doresc reîntoarcerea la natură și vor doar naturiste și fără vaccinuri. Nu, va fi din cauza abuzului de antibiotice. Ironic, sunt mulți care sunt împotriva vaccinurilor, dar bagă în ei antibiotice la primul strănut. Ironic pentru că prin respectivele antibiotice ei vaccinează bacteriile care se află întâmplător în corp. Bacteriile devin rezistente și la respectivul tip de antibiotic. Deja au apărut în SUA, Europa și China cazuri de super-bacterie, adică una care rezistă la aproape oricare dintre antibioticele disponibile. Chiar și la Colistin. Cazul din SUA e relatat aici: goo.gl/IgAJTP De fapt e vorba de o genă a bacteriei, numită mcr-1, care este în așa mod poziționată pe bacterie încât poate fi transmisă foarte ușor și altor bacterii, transformându-le și pe acestea în mutanți.

    Închei cu o imagine oarecum comică. De fapt mai mult tragică decât comică. Puteți da click, nu e cu păsărici roșî: Carl Nathan’s History of Medicine imgur.com/ZJoTloL