lafarge

Cică proprietarii sunt euforici, duduie economia, prin urmare prețurile apartamentelor au crescut până la peste 1000E pe metrul pătrat. Desigur, motivația reală este că ei cred că, dacă se adoptă legea dării în plată, prețurile vor scădea masiv, așa că oamenii încearcă să se asigure dinainte, să zică că lasă mult din preț.

Marota asta cu scăderea masivă prețurilor a fost, desigur, indusă de bănci, amenințând cu avansurile uriașe și vai, tinerii care nu vor mai putea accesa case. Nezicând nimeni de tonele de apartamente recuperate de la sclavii lor pe viață, consumatorii, apartamente ce zac nevalorificate în scriptele băncilor, ca să iasă bine la activele anuale.

Da, prețurile vor scădea. Dar nu atât de drastic pe cât anunță hrăpăreții de la BNR. Pentru că majoritatea apartamentelor sunt oferte de proprietar, cotinețe vechi și ceaușiste. Iar oamenii au o limită psihologică proprie la care își evaluează bunul și nu vor scădea niciodată sub ea. Iar complexurile rezidențiale care au făcut miliardari din carton (carton la propriu, vezi Asmita Gardens) nu vor suferi cu nimic, profiturile lor au fost uriașe, având în vedere că prețul de construcție pe mp pătrat este undeva în jur de 300E.

Iar constructorii noi probabil vor rezolva problema finanțărilor șuntând băncile și oferind credit de dezvoltator. Foarte simplu și foarte elegant. Până când băncile vor începe să primească dobânzi negative la banii depozitați la BNR și vor fi obligate să dea drumul la creditare, în condiții normale, cu experți normali, nu șmenari care spun orice ai nevoie, pentru 200 de euro.

Deci da, e momentul să nu cumpărați nimic, prețurile se vor așeza puțin.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Gresit. Acesta este momentul dumneavoastra, dragi romani. Incepeti sa faceti credite, eventual in forinti, franci elvetieni si coroane daneze si nu ratati magnificele sanse de a cumpara noile apartamente periferice in Ciorogarla, la ” doar 25 de minute de centrul animat al capitalei ” .

    Ofer consultanta profesionala financiara pentru a va ajuta sa va ghidati in aceasta cazuistica. Pretul de inscriere incepe de la 820 E pe sedinta, va multumesc pentru atentie !

    • #2

      820€ sau un bax de hartie igienica in Venezuela, oricum e cam acelasi lucru, nu?

    • #3

      Oho, vremuri de aur, era bine sa mai fie ca in 2013, si singurele probleme si crize sa fie la hartie igienica, faina si sapun.

      Acum lipsesc atat de multe incat este foarte posibil ca intr-o zi in locul pamantului venezuelan sa fie pur si simplu aer si noi sa plutim :v .

    • M-ar interesa si pe mine un credit in moneda din Botswana, la o dobanda acceptabila, sa nu dau rata mai mare de 250 de puli pe luna.

      Multumesc pentru amabilitate.

    • #5

      @bancosul: Domnu’ Catalin Botezatu cic-ar fi interesat si el. Si nu neaparat de credit.

    • @nea_zăpadă mi s-a părut că l-am văzut la ghișeu…

  2. #7

    Dar ce haios ies beneristii aproape zilnic sa anunte sfarsitul lumii

  3. #8

    Pretul MEDIU a crescut la peste 1000 de euro/mpu. Pretul pentru un apartament decent intr-o zona decenta era de vreun an peste 1000 de euro/mpu.

  4. #10

    In Popesti e isterie, se vinde tot la stadiul de proiect.

  5. #11

    Se vind apartamente noi in draci.
    Proiectele mai de doamne-ajuta se rezerva complet la stadiul de autorizatie de constructie.
    Iar au luat-o toti pe aratura.

  6. #12

    Blocurile Asmita Gardens au grave probleme la structura de rezistenta, iar solul pe care s-au construit este foarte prost, necorespunzator pentru blocuri cu un asemenea regim de inaltime. Nu vor avea o soarta prea buna la un cutremur.

    • #13

      Hancule, tu esti?

    • #14

      Ai dovezi? Sau “ai auzit pe net”, “se stie”, “are un prieten”?

    • #15

      @Sarpele: Dovezile sunt procesele dintre dezvoltator si constructor. Pana la urma s-au inteles desi nu am inteles cum poti sa acuzi ca un constructor ti-a facut prost blocurile, il dau in judecata si dupa te trezesti ca “hai ca nu cad la prima bataie de vant” Dar romanul nu da serch pe google sau ………. poate da 😀 poate asa se explica ca trec in fiecare seara prin zona si la primele doua blocuri la sosea (cele care au worldclassul la parter) se vad aprinse becuri in maxim 10 apartamente. STiuuuuuuu, ma insel eu,Le a cumparat cineva drept investitie sau au cumparat si nu se sta in ele. Sunt gata de 100 de ani si nu sunt inca vandute toate. Am vazut si privelistea. Extrem de frumoasa 🙂

    • #16

      Asta este cea mai mare problema in Romania si suntem niste prosti ca nu facem mega-scandal. Nu exista o lege a constructiilor, nu este clar definit cine raspunde, pentru ce.

      Blocurile vechi sunt…well tot mai vechi, blocurile proaste sunt tepe care la primul cutremur o sa pice.

      Am avea legislatie mura in gura din Chile, un copy paste ceva, dar ar inchide toti “dezvoltatorii” din Romania. Si de ce sa faci asta cand poti sa construiesti scump si prost, ce daca mor niste fraieri peste cativa ani, si daca se deschide un proces, pe langa faptul ca o sa dureze 15 ani, nu exista baza legala pentru asemenea situatii.

      “In Chile, oamenii nu mai vorbesc cu teama despre seismele care le zguduie in mod frecvent tara si asta pentru ca aici constructia de locuinte a devenit prioritate nationala, iar autoritatile au creat un sistem care permite doar ridicarea acelor imobile care respecta cele mai inalte standarde de proiectare si constructie.”

      stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/exista-viata-dupa-cutremur-la-romania-te-iubesc.html

  7. Se contruiește în prostie. Peste tot vezi “Complex Rezidențial”, cu nume din ce în ce mai atrăgătoare, ca “Green forest” si altele asemănătoare. În zone care până mai ieri erau vai de ele, pline de gunoaie și câini vagabonzi.
    Nu-i rău că se fac, se mai înfrumusețește Bucureștiu.
    Ce-i nasol e modul de contrucție al acestor zone rezidențiale “beton”. Majoritatea sunt făcute cu picioarele, cu materiale de proastă calitate. Și după ce-ați văzut filmulețul cu fier-betonul ala din iran de-l rupeai dând cu el de bordură, să nu ne mai mirăm cum, după nici 3 ani de la construcție, apar crăpături în zidurile de rezistență, cum s-a întâmplat la blocurile alea de lângă Auchan, cu câțiva ani în urmă. S-au mutat locatarii super-fericiți și după 2 ani voiau să vândă acolo că era blocul crăpat în toate ungherele.
    Tot mai bine ceva luat făcut după 77, în anii 80.

    • #18

      Injinerii lu’ Ceașcă au început iar să subdimensioneze structura de rezistență în anii 80 (anii foamei). Eu pun pariu că la următorul cutremur blocurile de dinainte de 77 vor cădea sau vor fi serios avariate (nelocuibile), vor trebui rase de pe fața pământului, blocurile de după 77 vor fi parțial avariate, dar toata lumea le va evita, având structura de rezistență deja slăbită, iar o parte din blocurile noi de carton se vor face moloz. Vor fi la mare căutare cele noi și bine construite.

    • #19

      Cele interbelice sunt oricum praf și pulbere, nici n-au nevoie de un cutremur ca în 77.

    • #20

      @deea. Mda….trist.
      Deci vechi nu e bine, nou nu e bine, la casa e scump si fiecare al doilea om e inginer.
      Ai dreptate.
      De aia nici nu o mai sun pe Scarlet Johansson, sa ramana parasita, ca apartamentele de la fantani sau ca alea noi de pe dorobanti. Ma dar asa. Parasita brutal. Sa nu poti sa stai in ea de parasita ce e :)))))))
      Ca pana la urma, daca stau sa ma gandesc nici nu imi placea asa de mult. E si crapata, si contruita prost si din ’84 :)))))))))))

    • #21

      Plus că atât blocurile dinainte de 77, cât și cele după 77 sunt făcute șvaițer. S-au dărâmat pereți de rezistență într-o veselie după ’90, ca să-și facă tot românul #opân speis. Degeaba o fi fost construit bine blocul, dacă structura de rezistență a fost afectată din cauza unor nerozi.

    • #22

      @deea: sincer, esti olivia steer a constructiilor.

    • #23

      Ok. Vedem dupa cutremur 🙂

    • Apropo de cum sunt construite blocurile noi, urmaresc de ceva timp pagina aceasta:
      www.facebook.com/arhitectiiajuta/?fref=ts

    • #25

      @deea
      Vezi ca ai luat-o pe aratura…mai usor cu pileala…

    • #26

      @deea ICa o concluzie la tot ceea ce spui, o gaura in mijlocul campului ar fi cea mai recomandata, corect? Sau ar trebui ca toata familia (bunici, parinti, copii, nepoti, stranepoti) sa moara impreuna,in aceeasi casa? De ce sa mai cheltuie unii dintre ei bani? Sa moara singuri?

  8. #28

    poate o fi bună o locuință în altă țară … sunt cetățean ioropean! și am drepturi, ce pla mea! sau p!zda mea ? :mrgreen:

  9. #29

    In acest moment, oricum ai face, nu este bine. Poti cumpara acum, insa pretul la case nu se justifica (caut de ceva timp, asa ca pot spune ca stiu care sunt preturile), sau poti astepta, insa nu ai siguranta ca va continua programul Prima Casa. Nu toti au salarii de ‘jde mii de euro/luna sa cumpere cu cash.
    Oricum, oferta apartamentelor din Bucuresti este vai de ea. Apartamentele noi, la un pret decent, sunt la cucuietii din deal, iar cele vechi, care arata jalnic/semijalnic, au niste preturi de iti sar ochii.

  10. #30

    Acum mai multi ani in Vama Veche niste italieni grabiti sa nu piarda bula imobiliara au construit un bloc de apartamente de doua camere. Ma rog, au inceput doua, dar doar pe unul au reusit sa il termine. Celalalt a ramas in paragina si functioneaza ca un WC in aer liber pe 2 nivele in fiecare vara. Chiar pe plaja, inspre bulgari, probabil multi le stiti.

    Well, cand inca bula nu se sparsese si apartamentele nu erau gata italienii lacomi cereau pe unul 43.000 euro. O mizerie de garsoniera dubla, fara incalzire, in care sa stai maximum o luna pe an. Si acum tot cam pe acolo cer. Cu alte cuvinte n-au vandut pana acum niciun apartament iar speranta moare ultima. Speranta dezvoltatorului imobiliar.

    Eu cred ca se poate sa traim intr-o lume in care proprietarii de locuinte stau cu ele nevandute si viseaza sume colosale rupte de realitate iar posibilii clienti nu platesc banii aceia, fie pentru ca nu ii au, fie pentru ca asteapta “sa scada preturile”.

    Legea cererii si a ofertei nu se aplica in Romanica, cel putin nu in domeniul imobiliar. 😀

  11. mai face si un prieten francisc un ban cinstit. ca e baiat bun !

  12. #33

    Eu maine ma duc sa semnez actele pentru un apartament de 54mp luat cu 50k, bloc din 84. Ce vezi pe net la preturi de peste 1000e/mp in blocuri de dinaintea cutremurului la 10/10 sau 4/4 sunt anunturi postate zi de zi de zi de agentiile imobiliare … poate pica vre`unul …

    • 2 camere? in ce zona, la ce etaj din cate?

      astia de la hercesa fac un bloc nou in locul fostei fabrici de paine titan si se lauda cu preturi de 50k la apartamente de 2 camere. abia au ridicat 2 nivele. insa nu stiu cum sunt materialele

    • #35

      Trist sa locuiesti in bucuresti. Am stat si eu o perioada acolo si pur si simplu nu merita. E fortat, va chinuiti degeaba. Mai bine ati baga efortul respectiv in a gasi un loc de munca la fel de bine platit in alt oras mai locuibil.

    • #36

      @m poate, doar ca este amuzant ca am rude care spun asta si vin mai mereu in vizita la mine cand au nevoie de un doctor sau cand mai vine un var la facultate.
      @francis langa parcul titan, bloc din 1984, mi`a fost frica de bloc nou ca tot am auzit povesti

  13. #37

    O crestere cu 20% a avansului poate se va traduce intr-o scadere cu 15% a preturilor. La revedere avansul pe care l-am platit 🙁 desi pretul total pe care l-am platit a fost cu 15% mai mic decat evaluarea. Hello again. Pretul platit a fost cu 7% mai mic decat pretul cerut initial.
    Se poate concluziona ca majoritatea preturilor pe care le vedem initial la ce cautam sunt cu x% mai mari decat pretul platit in final, iar preturile rezonabile, de la care incepem sa negociem sunt cu x÷2 mai mari decat pretul final. Posibil ca “scaderea” sa se traduca in simplul fapt ca preturile initiale viitoare (cele cu x% mai mari acum)vor fi egale cu pretul final de acum. Haha. Darea in plata s-ar putea doar sa faca sa dispara bullshit-ul de pana acum 🙂 sau hai, sa scada cu maxim vreo 5% preturile. Preturile finale de acum, nu cele crescute artificial, de care scrie in articol. Alea vor scadea cu max. 5% + cresterea artificiala

  14. #38

    Deci crește oferta de apartamente de închiriat, dar prețul chiriei crește și el? Fuck logic.

  15. #39

    Si mie mi se pare nelocuibil Bucurestiul.
    Sufocant. Agresiv.
    Altfel, chiar.misto.

    • #40

      Pai e sufocant ca vin toti de a coada vacii si uita sa mai plece…Nu stiu cum dracu se face ca toti pe care-i stiu care se plang de ce oras de rahat e Bucurestiul…nu prea sunt de-aici la origine.
      Bine, tot ei sunt aia care se plang de trafic dar vin cu masina desi stau langa metrou…

    • #41

      @Habarnam: Pai critica Bucurestiul cei care au un termen de comparatie. Cei care au crescut acolo nici nu stiu cum e in alte parti, de unde si ideile preconcepute (gen “coada vacii”).
      Cand aud pe cate unul cu coada vacii in gura nu pot sa nu imi amintesc de o poveste a parintilor mei care au vizitat in anii ’70 niste rude din magnifica noastra capitala.
      Rudele (bucuresteni cu state vechi) ii intreaba: “Ei, cum va place la capitala, e mai bine e mai modern decat la voi la tara, nu?” (ai mei traiau atunci intr-un orasel marisor, dar pentru ei tot “la tara” era).
      Problema e ca rudele din Bucuresti traiau la casa cu curte pe o strada neasfaltata, aveau porc in spatele curtii si gaini. Si buda era afara. Ai mei traiau deja intr-un apartament mic. “In provincie”. “La tara”.

      Concluzie: fie ca va place sau nu, Bucurestiul s-a modernizat masiv o data cu generatia noastra si o data cu restul tarii. Fitele si aerele de superioritate au justificarea zero.

      In episodul urmator: cum traiesc ardelenii si banatenii in case din chirpici exact ca si restul tarii. Asta ca sa nu suparam pe nimeni (mai mult decat pe altii).

    • #42

      niciun bucurestean nu o sa vina vreodata sa zica, neintrebat, cat de tare e el pentru ca sta la bucuresti. nimeni nu isi exacerbeaza mandria de a fi bucurestean asa, de-ampulea, suntem prea ocupati sa muncim sau sa ne pierdem vremea in traficul inundat de masini de la tara. INTOTDEAUNA sunt de astia de vin de la coada vacii si incep sa arunce cu cacat din senin, despre cat de nasol e si cat de mitici sunt bucurestenii. dupa care pleaca suparati ca li se zice adevarul. ca vin de la coada vacii si sunt niste tarani cocliti care vin aici ca sa castige si ei un salariu mai mare decat ce au ei la tara.

    • #43

      Pai normal, si eu cred ca nu merita sa locuiesti pt salariu intr-un oras care nu-ti place. Desi e o opinie destul de revolutionara pt unii.

  16. #44

    Pretul de 300€/mp este pt low standard si nu include pretul terenului si nici alte cheltuieli: Proiectare, studii, avize, platforme betonate, gard, etc.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.