1984

Curtea Constituțională a respins legea cartelelor pre-pay luate doar cu buletinul, o lege adoptată de Parlament acum trei luni și care îi obligă pe utilizatorii de cartele preplătite să se legitimeze. În viziunea judecătorilor această lege este doar o completare a așa-numitei legi Big Brother, pe care, de asemenea, au declarat-o neconstituțională.

Am fost un susținător al ideii de a cumpăra cartele de telefon doar cu buletinul. La momentul respectiv, motivația că astfel nu se va mai putea suna anonim la 112 mi se părea destul de corectă, deși e extrem de subțire.

Între timp, odată cu ultimele evenimente din zonă, cu Turcia care pur și simplu închide internetul sub regimul musulman al lui Erdogan, cu rusia care obligă bloggerii să se înscrie la poliție în momentul în care își deschid un blog, cu NSA care se loghează la serverele germane ca să își updateze hărțile europene și toate mizeriile astea, parcă nu sună atât de rău să ai măcar posibilitatea de a da un telefon fără ca un frate mai mare să ți se uite peste umăr la conversație. Indiferent care ar fi aceea.

Partea cea mai haioasă a discuției este adusă de, țineți-vă bine, Asociația pentru Implementarea Democrației.

Securitatea României, combaterea terorismului și a altor tipuri de infracțiuni care aduc atingere gravă atât securității naționale, cât și securității cetățeanului, sunt puternic afectate de decizia luată de plenul Curții Constituționale, slăbind capacitatea instituțiilor cu atribuții în domeniu de a contracara amenințările la adresa acestora. Mai mult, decizia luată de CCR vine într-un moment și un context geopolitic regional și internațional deosebit de sensibile, îngreunând considerabil capacitatea de intervenție și reacție a instituțiilor statului în fața unor potențiale pericole la adresa României

Deci pe bune? Asociația pentru implementarea democrației luptă pentru introducerea supravegherii electronice? Ca și cum ți-ai da un șut în coaie, liniștindu-te că e pentru sănătatea ta?

Cui aparține mizeria asta, mai exact? Noroc de internet.
Pentru că aflăm că proprietarul ei este domnul Alexandru Cumpănașu. Pardon, director executiv.

Conform informaţiilor jurnaliştilor EVZ, Ministerul Administraţiei şi Internelor virează 3,8 milioane de lei într-o fundaţie cu activitate aproape inexistentă: Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID)

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a lui Alexandru Cumpănaşu a fost încă de la început membră în Comitetul strategic pentru sprijinirea activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie, din cadrul Ministerului de Interne. Comitetul a fost înfiinţat anul 2006, ca organism consultativ, pentru sprijinul DGA.

Citiți, vă rog, articolul din EVZ. E din 2010 și e teribil de savuros. Veți vedea cum PSD și PDL, de mânuță, sponsorizează cu bani publici un ONG democratic.

Președinta asociației este o anume Mihaela Călin. Din CV-ul de pe linkedin nu aflăm mare lucru, decât că a scris pe inpolitics, care este un site asumat anti-ponta, pro basescu și că toată cariera ei a însemnat președinția asociației mai sus amintite.

Deci un ONG, cu conducere de ambele părți ale eșichierului politic, suge la țâța prea plină a ministerului de interne, după care se pronunță hotărât pentru democrația lui 1984.

Pare foarte în regulă, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. după care se pronunță hotărât pentru democrația lui 1984

    Ma intreb cati vor intelege cum e cu democratia lui ’84.

  2. #9

    Nu iti trebuie SIM sa suni la 112.

    • #10

      sigur. ai incercat?

    • #11

      Normal că se poate, scoate SIM-ul din telefon și îți apare pe ecran „Emergency calls only”. Baterie să ai, SIM nu trebe. Pe nokiile vechi puteai apela 112 și cu tastatura blocată.

    • #12

      bai baieti, dar voi, VOI, ati incercat SA SUNATI? ca va vad cunoscatori.

    • #13

      Merge și fără semnal gsm.
      În caz de urgențe adevărate poți suna la 112 și fără baterie în telefon.

    • #14

      Merge și fără telefon cred. Am ieșit pe balcon am strigat 112 și în 15 minute era o salvare în fața blocului iar eu eram îmbrăcat într o cămașă destul de incomodă.

    • msrp:functioneaza si daca te gandesti intens

    • #16

      ec.europa.eu/digital-agenda/en/112-romania Nu am incercat, m-am uitat la descrierea oficiala a sistemului. N-am nicio vina daca romanii iar zic una in Europa si alta fac in tara.

    • #17

      ba ai, ca ar trebui sa verifici inainte de a afirma chestii care SUNT usor verificabile

    • #18

      Si anume cum pot verifica sistemul de urgenta a unei tari fara a ma afla in ea? Si e grav ca ti se pare normal sa nu crezi descrierea data sistemului de urgenta ci sa trebuiasca sa verifici.

    • #19

      nu e treaba mea ca nu esti in romania. eu nu imi dau cu parerea despre sistemul de urgenta din germania, prin urmare, poate ar trebui ca nici tu sa nu ai parerei ferme despre ceva la care nu ai acces, bazate pe ce gasesti pe internet. sfat moka, cine stie, maine iti cauti vindecarea unei boli tot prin acelasi sistem si mi-ar parea rau

    • #20

      E totusi o diferenta intre siteul oficial al sistemului european de urgenta si vreun forum obscur in care sunt prezentate ultimele medicamente naturiste.

    • #21

      ti-ai demonstrat singur ca nu e nici o diferenta…

  3. #22

    de ce e anticonstitutionala o lege care functioneaza in germania? o avea constitutia lor gauri?

    • #23

      Pola mea. Să se facă câte o copie a Constituției germane sși să se împartă tuturor statelor. Aia este CONSTITUTIA.

    • Da

    • #25

      @Msrp – n-ar fi rau. N-ar fi rau deloc. Evident, noi tot am gasi mijloace de a ne baga picioarele-n ea de constitutie 🙂

    • #26

      @Jordan: si cand incepi sa faci diferenta intre ce e bine si ce e rau? Sa nu uitam ca multe popoare au facut niste chestii odioase chiar in baza constitutiei si a legilor. Ca tot veni vorba de nemti, legile de la Nurnberg au fost la fel de misto atunci privite cel putin de o buna parte a populatiilor invecinate: da frate, uite ca nemtii au fost in stare sa scoate niste legi ca lumea. Am vazut la ce s-a ajuns…

      Ideea e ca nu toate legile pot avea aplicabilitate in orice popor – depinde mult de istorie, de traditie, de vecini si de multe altele.

    • Evident, si daca “turkish lokum” e nemtesc e mai bun decat la noi

  4. #28

    Niste basisti

  5. Ma trec fiori de fericire ca fac parte din acest popor unic! Va dam guvid, nemtilor! Si voua, englezilor! Nu veti ajunge niciodata la nivelul nostru.

  6. #30

    Și comuniștii pretindeau că avem democrație. Adică puterea aparține poporului. Exista și un termen specific, democrație populară (sau anii puterii populare, trebuie să-l fi auzit). Acum avem democrație reprezentativă – poporul își exercită puterea prin reprezentanți aleși. Adică fix la fel, diferă doar cum și pe cine alegem. Nu s-a schimbat nimic fundamental, iar democrația singură nu garantează nimic. Și rușii au democrație, prin reprezentantul lor ales, Putin. Democrația fără separarea puterilor în stat, sau fără respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale, este doar un cuvânt.

    Avem Poliția Animalelor, care se numește Federația Comisariatul pentru Societatea Civilă, bine că nu i-au zis Comisariatul Poporului, și care tot ONG este, că de ce n-am avea un ONG care se numește Poliția, și ne mai mirăm că Asociația pentru Implementarea Democrației vrea orice altceva?

  7. #31

    Daca un guvern, biserica sau orice agent comercial vrea date private, pe care sa le foloseasac pentru campanie electorala, propaganda religioasa, campanie de publicitate sau sa identifice inamici si sa le puna pumnul in gura, o poate face usor, fara sa fie nevoie de o lege care sa ajute.
    In schimb, daca trebuie opriti cei care dau telefoane false la 112, cei care tepuiesc prin telefon de genul “mama am avut un accident, vezi ca trimit pe Gica sa-i dai bani”, nu o poti face decat avand o baza clara cu cine detine numerele de telefon.

  8. Sper ca niciodata, sa n-am nevoie de 112. Dar in schimb era o manevra tare interesanta pentru cei carora le placea sa sune lumea cu necunoscut in toiul noptii, oricum interesant nu ar fi fost pentru ca e democratie ;))

    • #33

      Tu nu ai nevoie să suni la 112 dar apropiații tăi cred că au.

      Da, știu răspunsul: ce te bagi în seamă, nici măcar nu ai poză la profil.

    • @ msrp – pe premisa ca esti baiat, te rog eu, nu-ti pune tu o poza cu sânii goi la profil.
      Ca tot era o cerere din asta pe aici …

    • #35

      M-ai dezamagit… sa stii ca si eu am sanii destul de mari.

    • @msrp, de azi inainte am sa ma rezum sa comentez doar la subiect. Nu ma mai intereseaza ceea ce spuneti despre mine. O zi frumoasa sa aveti si in caz de urgente sunati la 112 😛

    • #37

      Te vei rezuma sa comentezi doar la subiect? E pacat ca nu vei mai comenta pe acest blog…

  9. #38

    Poti suna la 112 si fara telefon!

  10. Eu am sunat la 112 fara sa pun mana pe telefon.
    Revenind la lucruri serioase eu ma bucur ca nu a trecut aceasta lege.
    Nu orice femeie care are fusta scurta e curva, nu orice barbat care poarta ochelari e un drogat, nu oricine are un tatuaj e un fost puscarias.

    Nu orice posesor de cartela suna ca un tampit la 112 cand nu are ce face sau e interlop. Altele sunt problemele adevarate in tara…

    • #43

      Pana ajungem sa le rezolvam pe cele “adevarate”, trebuie sa ne ocupam de cele “mici” (vorba aia: pana la Dumnezeu, ne mananca sfintii). Cum ar fi educatia. Iar a suna la 112 de-a-mpulea tine oleaca si de educatie.

      Si tot de educatie tine si a vota cum trebuie, a-ti vinde votul pe o sticla de ulei. Iar cand lumea va vota cu capul, va fi si mai bine in tara.

      Mai devreme am pus ghilimele la problemele “mici”. A suna de-a-mpulea la 112 ti se pare o problema “mica” pana cand salvarea nu vine la timp pentru a-ti salva un copil bolnav de apendicita pentru ca s-a dus inainte la 2 alarme false. Atunci problema devine “mare” si tot tu ijuri sistemul.

    • miticosul, astia ar trebui sa dea o lege prin care, daca ai sunta la misto la 112, sa primesti 3 ani de puscarie cu executare. Si ai terminat cu prostii.
      Exista o lege asemanatoare pentru cei care anunta in gluma ca e o bomba in scoala. E parnaie direct.

    • #45

      @rosudirect – Legea aia exista. Dar daca eu imi cumpar un pre-paid si sun de-ampulea mergand prin tara, fara sa am pun punct fix (asta doar asa, ca sa fiu sigur, nu ca STS ar fi in stare sa-mi gaseasca pozitia … n-au fost ei in stare sa gaseasca un avion, dara-mi-te pe mine) … cum e?

  11. #46

    Din cauza ca un oarecare cumpanasu ce a bagat in buzunar bani publici zice ca decizia CCR e naspa, inseamna ca ea e buna? 🙂

    Si eu sunt pentru introducerea unui control la cumpararea cartelelor prepay. E absurd sa existe o modalitate prin care oricine sa poata face orice fara sa poata fi depistat. Daca exista posibilitatea asta de urmarire, nu mai proliferau tepele cu accidentul sau alte rahaturi de genul asta.

    Cumpararea unei cartele prepay ar trebui sa aiba in spate cu totul alte motivatii decat alea de a te ascunde in spatele ei.

    • #47

      nu un oarecare cumpanasu, inteleg ca locul de munca implica formulari de genul, dar din pacate e vorba de Asociatia pentru Implementarea Democratiei, nu de un domn cumpanasu, care vorbeste in piata. Asociatie care primeste bani publici pentru a emite opinii

    • #48

      @vasilica si restul visatorilor – bai baieti, nu mai visati la tampenii de genul asta, pentru ca si daca vor da legea asta pana la urma (sunt insistentii si vor mai incerca) cartele neinregistrate vor exista garantat. Sunt mai multe metode, dar n-are rost sa-ti impovarez dovleacul cu ele… vedem atrunci.

  12. #49

    Acu` să fim serioşi, au ei americanii (patria mumă a supravegherii) posibilitatea de a cumpăra telefoane de unică folosinţă şi să nu avem noi posibilitatea de a lua o cartelă pre-pay.
    Pe de alta parte dacă s-ar vrea s-ar putea identifica apelantul în baza IMEI-ului şi a altor rahaturi gen lista celor mai frecvente apeluri efectuate de respectivul în ultima perioadă, triangulaţie în cazul în care este online etc.
    Nu e neapărat să declarăm datele la cumpărarea cartelei însă ar fi mai comod pentru ei.
    În plus ma gândesc că ar fi o oportunitate de a face un ban în plus pentru baieţii isteţi care ar avea un anumit acces la baza respectivă de date, de genul datelor de la registrul comerţului, de la rotld sau alte instituţii ale statului, if you know what i mean.

    • #50

      Cred ca glumesti, si eu ma uit la filme, sunt la curent cu tehnologia noua dar totusi, ai vazut cazul cu avionul din muntii Apuseni, aia nu aveau prepay si nu au fost in stare sa foloseasca calumea tehnologia.
      Eu cred ca era o lege foarte buna, cea cu inregistrarea cartelelor prepay, pentru ca trebuie sa avem responsabilitate, atat prietena mea, eu, mai stiu si altii, plus tata care are o firma am primit telefoane enervante, pentru ca asa sunt unii oameni lasi, cand au ceva cu tine le place sa te f… la cap, si unii sunt asa de insistenti ca te suna non stop, pana trebuie sa iti inchizi tel. si sa treci pe alt nr. pe militie nu te poti baza.

    • #51

      În Apuseni a fost problema mai întâi de birocraţie şi mai puţin de tehnologie.
      Şi tu crezi că dacă ar fi trecut legea ai fi avut TU posibilitatea să afli cine te freacă la telefon noaptea cu număr ascuns?

    • #52

      PS. Treaba cu prietena care primeşte telefoane noaptea cu număr ascuns nu te pune pe gânduri?

    • #53

      nu ma pune pe ganduri, mai ales ca am vazut si desfasuratorul, erau apeluri enrom de multe ( copii sau adulti suparati pe viata) pentru ca cine foloseste numar ascuns e un las, si mai ales ca nu iti spune nimic doar te streseaza psihologic

    • #54

      Ahh, ok atunci!
      E clar că nu te pune pe gânduri dacă ai consultat desfăşurătorul.

  13. seems legit.

  14. Arhi se poate suna la 112 sau alte institutii linistit. Astia degeaba au baze de date si tehnologie, ca nu le folosesc cu cap. Sa nu uitam de ce s-a intamplat in Apuseni cu localizarea. Mie mi-e teama ca daca le dam si CI, in loc sa caute in zona de pericol indicata, cauta acasa, la adresa din buletin. Cum nu vor gasi pe cineva acasa, dau si o amenda, asa ca au fost pusi pe drumuri degeaba. 😀 Nu conteaza daca intre timp solicitantul a murit sau nu, Amenda ca si Prostia merge mai departe.

  15. Asociația pentru Implementarea Social-Democrației

  16. #60

    In Franta e mai interesant, nu poti sa cumperi SIM din piață sau de la o toneta care vinde ziare, trebuie sa faci comanda pe site iar sim-ul iti este trimis acasă, nu functioneaza nici sa te duci la un magazin al unei firme de telefonie, acolo ti se spune ca abonamentul sau cartela se pot comanda doar online … am patit-o pe pielea mea.