eggsandbacon

Un articolaș interesant, despre mitul nitraților și nitriților, atât de absolut de cancerigeni. Nu știu cât de bazat este, nu am verificat sursele din el, dar pare bine scris.

Oricum, interesant. Sunt atât de sătul de psihoza asta cu nitriți, nitrați, raw vegan și alte gunoaie, de nu vă imaginați. La fiecare 2 zile apare câte un expert gen Menciposchi sau Oana Cuzino, care îți zice că sigur vei face cancer dacă nu mănânci iarbă sau pâine de la ICA.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “A Ferengi without profit is no Ferengi at all.”

    • Ce păcat că scriptul ăsta nu-mi permite să dau de mai multe ori like la comentariul ăsta.

  2. #3

    Poza e superba

  3. #5

    Cat timp faci sport si ai un meniu variat, o bucata de bacon nu va omori pe nimeni. Datele se schimba cand bagi numai junk food toata ziua.

    • #6

      Noi inca nu ne permitem sa bagam junk food toata ziua. O zi de lucru ar insemna doua shaorme si-un burger ceva. Romanii inca au implementata in minte partea cu 3 mese pe zi, ciorbe, felu 1, felu 2 etc, si asta e un lucru bun.

    • #7

      Din categoria junk food nu fac parte doar shaorma sau mancarea de la McDonald’s. Mai intra si produsele de patiserie, dulciurile, mezelurile, pizza. Da o au implementata in minte, dar alea 3 mese le baga o data la pranz , dimineata o cafea, o tigara, covrigi, gogosi iar seara ceva tot din categoria fast food ca n-are timp de gatit, vine flamand de la munca si nu se satura cu o salata.

    • #8

      de parca italianul cu pasticceria lui de dimineata e mai cultivat sau englezul cu renumitul english breakfast. E mai misto sa zici de romani ca sunt asa si pe dincolo, e in trendul zilei de astazi.

  4. Imi e foame, si nevasta inca doarme.

  5. In emisiunea de la ProTv Oana nu zice nimic de mancat iarba. Ea nu este vegetariana.

    Apropo: sotul unei vedete de pe la noi s-a apucat de rawveganism. La niste analize doctorul, evident rauvoitor, l-a obligat sa bage peste si lactate, pentru ca era “prea sanatos”

    • #17

      Andi Moisescu?

    • #18

      Exact. Andi a imbatrinit 10 ani in astia 2 de raw veganism , a albit incredibil si are un ten zbarcit de zici ca sta pe camp. #uniinugandesc

    • #19

      Imi plac articolele Oliviei dar sincera sa fiu cred ca as intreba si sotul inainte daca are vreo parere daca ii si place ce fac. Al meu sot mananca orice (doar sa nu-i fuga farfuria din fata) insa tin cont ca lui ii plac mai mult chestiile vegetale. Fac mancare in asa fel incat sa fie vegetala dar sa am posibilitatea si eu sa-mi trantesc leguma de baza adica o bucata de pui, peste sau vita. Principiul meu este ca ceea ce mi se potriveste mie nu este obligatoriu sa i se potriveasca si altuia (chiar sotul tau fiind) asta pentru ca poate nu avem acelasi gen de munca, de stress zilnic, de mod de a privi lucrurile si atunci si consumul de calorii poate fi altul.
      Ma uitam si la Narcisa Suciu care din vegetariana convinsa cand a ajuns in tara aia e e frig si poate are alt gen de viata brusc si peste noapte a devenit mancatoare de carne. Ea care promova atata de mult vegetarianismul si explica de fiecare data cat de sanatoasa e mancarea fara carne, lapte, oua

  6. #20

    oarecum cam mananca rahat articolul ala.
    faptul ca tolerezi o cantitate de nitriti/nitrati, nu ii face ok, sau benefici pentru organism.
    cel putin asta e parerea mea.
    de cand m-am ocupat cu acvaristica am luat o instalatie de osmoza inversa + filtru uv care distruge si filtreaza destule. bun pentru acvariu, bun si pentru mine. dar dureaza pana te obisnuiesti cu gustul apei. sau lipsa lui :).
    de nitriti teoretic ar trebui sa se ocupe statile de epurare.

    • #21

      p.s. ca idee am luat instalatia dupa o intamplare chiar cretina.
      am acvariu de 400 de litrii.
      acu multi ani, schimbam apa cu apa direct de pe conducta. a fost o seri de ploi tapene de vreo 2 saptamani, dupa un schimb de apa toti pestii s-au balonat, branhiile s-au acoperit de dare sangerii, si au murit in 48 de ore. e posibil sa fi fost de la nivel foarte ridicat de clor in apa (desi las apa pentru 48 de ore inainte de schimb) sau alte magarii.
      asa ca urmatoarea achizitie a fost instalatia de mai sus. + 2 cartuse unul cu carbune activ, si unul cu un filtru mai grosier puse inainte de instalatie.

    • Ai mutat un “i” de la primul comentariu de la beneficii si l-ai pus la al doilea comentariu la litri 🙂

    • #23

      Faza cu pestii a fost de la sulfatul de aluminiu pus in apa de aia de la Apa Nova. (se pune pentru a limpezi apa cand vine foarte tulbure si filtrarea obisnuita nu face fata)
      Daca bei apa de osmoza fara s-o treci prin cartus de remineralizare nu te vad bine pe termen lung.

    • #24

      normal ca este si un cartus de remineralizare.
      le schimb pe toata in linii mari cam o data la 1 an.

    • #25

      deci user…tu renunti la niste lucruri din apa …ajunse acolo printr-o cale cat de cat naturala…si bagi in apa, in locul lor, niste produsi de sinteza….hmmm… 🙂

    • #26

      Astea nu se schimba la interval de timp, se schimba la numar de litri. Cartusul ala de remineralizare e bun pentru X litri de apa de osmoza.

    • #27

      bungabunga, cand le schimb sunt sub litrajul maxim. membrana de osmoza o schimb mai des de exemplu.
      am 2 iesiri, una pentru acvariu, si una pentru consum. unele din filtre care sunt comune, trebuie schimbate mai des. cel de remineralizare care e pe iesirea de consum uman desi nu ajunge la litrajul specificat (4000l) il schimb la 1 an. sa fie.

      Attilla, renunt la o gramada de porcarii din apa + tratament uv, si apoi bag doar niste chestii utile inapoi. in mod ideal nu ar trebui. dar eu nu am incredere nu neparat in statia de epurare, nu am incredere in tevile prin care vine apa.
      vezi ce inseamna osmoza inversa + filtre, ca nu am timp sa tin o prelegere :). informatii sunt destule pe net, si fiecare poate sa ia deciziile pe care le considera utile. eu am ales sa imi montez asa ceva acasa. pretul initial a fost de ~15 milioane filtrarea + vreo 3 milioane uv-ul luat ulterior.
      si mai dau pe an in jur de 3-4-5 milioane pe chestii schimbate. asta ca sa obtin o apa ok din toate punctele de vedere, verificata la laborator. radical diferita de ce imi vine pe teava.

  7. #28

    Citeste cu atentie articolul si vei vedea urmatoarele:
    1. e pomenit un studiu care face legatura intre cancer si nitrati; autorul spune ca studiul a fost invalidat; nicio referinta la studiu sau la articolele care il invalideaza; deci trebuie sa il credem pe cuvant
    2. referinte la bloguri similare, cu povesti despre nutritie; foarte proasta practica pentru a sustine o argumentatie
    3. referinte la studii stiintifice: niciunul din studiile referite nu arata ca ca nitratii/nitritii nu influenteaza riscul de cancer
    4. mai mult, vezi punctul 8 din referinte; autorul spune ca, in conformitate cu studiul 8), concluzie e ca nu exista legatura intre cancer si ingestia de nitrati; cand citim studiul 8), vedem ca el spune tocmai invers, adica exista o legatura intre cancer si nitrati la persoanele cu aport scazut de vitamina C; ori autorul e un bou care nu stie sa citeasca sau nu intelege ce citeste, ori e un mincinos deliberat

    Cauta pe internet referinte despre autor. Majoritatea review-urilor sunt negative si spun ca un prick increzut care nu da doi bani pe pacienti si cere o gramada de bani fara sa aduca rezultate.

    In concluzie, articolul asta e mai degraba din seria articolelor rebele, care refuza orice dovada stiintifica si gadila orgoliul machoistic al barbatului exasperat ca nu mai are ce sa manance, ca toate sunt cancerigene.

    Nu spun ca nitritii/nitratii sunt rai sau buni, ca nu am dovezi in niciun sens. Spun doar ca articolul asta e de doi bani si nu e sustinut de nimic. Asa ca, daca vrei sa iti faci o parere avizata, cauta o sursa mai serioasa decat doctor gaOz asta

  8. Daca intri la Raicu pe blog, exista o lista cu legumele si fructele care nu trebuie consumate….ADICA TOT!!! Mi se pare deja o idiotenie, o sa ajungem sa lingem copaci pentru ca sunt naturali, desi cred ca tot se gaseste si atunci unul care sa zica ca ursul care atinge copacul e cancerigen, coborand foarte des in poloarea din Brasov….

  9. Datorita pasiunii mele pentru gastronomie si nutritie ma documentez destul de mult cu privire la ce gatesc, cum gatesc si ce ingrediente sa aleg. Este coplesitor numarul de mituri din astea alarmiste – nu manca carne rosie c-o sa mori, nu manca rosie ca o sa mori ,carnea cu cartofi e moarte curata; bacon cu omleta? MORI! Mai trist este ca unele informatii chiar de la doctori (faptul ca e doctor nu inseamna neaparat ca are si dreptate, u kno, d-asta e bine sa te documentezi din mai multe surse).

    Studiile care arata ca carnea procesata si tratata cu diverse este daunatoare sanatatii exista si sunt reale, dar rezultatele lor au fost mult exagerate. Ca in orice domeniu – excesul este cel care-ti dauneaza, nu faptul ca mananci ocazional niste kaizer.

    Cu rauveganii chiar n-am nimic – e alegerea lor ce si cum mananca (ba chiar vreau sa mananc si eu odata un meniu din asta, din curiozitate). Problema mea este cu acei rauvegani care isi forteaza copii sa tina aceeasi dieta ca si ei. Pe astia i-as impusca in genunchi si i-as lasa sa moara intr-un abator.

    • #31

      cum definesti “acei rauvegani care isi forteaza copii sa tina aceeasi dieta ca si ei.”…plm…nu e normal ca un copil sa manace ce vede ca se mananca acasa?

    • Nu. Un copil mic mănâncă ce i se da. Cand e destul de mare sa poata face o alegere o s-o faca el.

      Exista un caz in SUA in care o mama a fost acuzata de omor pentru ca si-a hranit copilul nou-nascut pe stil rawvegan. Si ce crezi, copilul a murit!

    • #33

      cel care hraneste un nou nascut cu altceva decat lapte…e doar idiot…indiferent de orientare sexuala, religioasa sau culinara

      iar un copil care e destul de mare sa faca o alegere si isi doreste respectiva alegere ….dar inca asculta de ma-sa si ta-su…e un fatalau, dupa fusta ma-sii…etc…iarasi indiferent de de orientare sexuala, religioasa sau culinara a parintilor

    • #34

      Attilla, plm, ce inseamna in opinia ta un copil suficient de mare? Plm? Adica cam de pe la ce virsta ar putea el sa hotarasca ce-i place si ce nu, si cam ce plm ar vrea el sa manince de la virsta aia incolo?

  10. #35

    Mmmmm… bacon! Acum mi-e foame. Multumesc, Arhi!
    Pe de alta parte, am citit acum vreo cateva saptamani un articol in care omul zicea ca nu intelege frenezia asta a dietelor “la moda”, pentru ca daca iei 100 de oameni, o dieta o sa functioneze la 2-3. Problema apare atunci cand media se concentreaza pe cei 2-3 si face reclama dietei.
    Imi pare rau, nu mai gasesc articolul, dar mi-aduc aminte si ca zicea ca apar frecvent alimente “la moda”, care sa fie categorisite drept nesanatoase o luna mai tarziu.
    Cred ca asta s-a intamplat si cu baconul, nitritii, nitratii, bifidus essensis si asa mai departe.

    • #36

      Domnule, una este dieta și altceva înseamnă un mod de viață. Știi de ce ajung mulți la spital în perioada sărbătorilor? Că mănâncă de sparg? Greșit!
      Corpului nu-i trebuie decât vreo trei săptămâni ca să-și readapteze metabolismul. Iar după o perioadă de post, adică vegană, perioadă în care ai băgat fără cap, că na, n-ai de unde să știi tot, sunt suficiente doar două sarmale pentru unii oameni ca ambulanța să fie la ușă.
      Așadar, poți mânca tot ce-ți place, însă mai devreme sau mai târziu vei înțelege ce-ți face bine și ce nu.

  11. să fim serioşi. am mai zis pe aici că alerg cu o rudă de la ţara diagnosticată cu cancer. sunt genul de oameni care mănâncă ceea ce cresc. şi cresc super bio. cu toate astea analizele acelui om sunt atât de proaste încât nu se ştie dacă va suporta chimoterapia. chiar mă gândeam că toată treaba asta cu bio e cumva un mit. omul ăla e, de exemplu, anemic, deşi laptele e de vacă iar brânza aşişderea, găina e crescută super ecologic iar pentru grădina foloseşte piatră vânătă, ceea ce se face din timpuri străvechi. cu toate astea? şi da, analizele au fost proaste de la prima internare, nu acum, după câteva luni de la diagnostic. deci?

    • Chiar daca mananci totul eco-bio-etc. tot trebuie sa ai o dieta echilibrata. Degeaba mananci carne si lapte bio, daca aia e tot ce mananci. Spre exemplu carnea se digera mai greu, are nevoie de fibre ca sa se digere ca lumea (adica fructe si legume proaspete, seminte).

      (nu ma refer la cazul tau, ma refer in general la chestiile “bio”)

    • ştiu că răspund tîrziu dar am precizat că omul ăla are grădină. din primăvară până în toamnă nu-i lipsesc legumele crescute de el. nu mai vorbesc de pătrunjel, mărar, leuştean că e banal. pune că taman e sezonul şteviei şi al lobodei, ceapa verde, etc… deci? ca fructe îşi cumpăra mere. acum. pe urmă se fac altele. toate cum s-a rânduit din vremuri la ţară că bunicii noştri nu trăiau cu avocado, da aveau iarna varza murată, murături, mere ascunse în fân şi care era mai gospodar struguri în piviniţă. da struguri, struguri. vinul era separat

    • La tara NU SE MANANCA BIO! La tara, taranul pune azot (asa din ochi – azotatul ala de amoniu se pune dozat, nu cum crede tzatza Floarea), bea apa din fantana (care e la 7-8-10 metri sapata – de multe ori cu comunicare directa cu haznaua stimabilului tzaran), stropesc pomii dupa cum ii taie capul, dau la animale amestecuri de furaje de iti sta mintea-n loc, sa nu mai zic de datul de antibiotice. Anemia nu are nici o legatura cu calcemia. Anemia e data de lipsa de fier din corp, de acid folic si vitamina B). Va, rog, nu va mai imaginati ca la tara e ca-n sanul lui Avram. Ah, si sa nu uitam de vremurile frumoase ale comunismului cand se foloseau pe scara larga ingrasaminte chimice si pesticide (DDT) care sunt demonstrat cancerigene. Sau voi va imaginati ca ele au “disparut” dupa 20 de ani? La noi la tara, in foarte putine locuri mai e ceva “bio”.

    • #41

      sunt de acord. de asta prefer hypeemarket, macar stiu ca nu mananc chmic cu galeata, dupa urechea lui tataie, gen “mai pune-o mana de azotat, sa iasa rosii”

    • ştiu cum e la ţară şi că puţini ţărani mai produc ceva bio. oamenii ăştia de care am zis nu vând absolut nimic, tot ce au-au pentru ei, pentru consumul lor. înafară de piatră vânăta nu folosesc, pentru grădina, altceva. păsările le cresc cu porumb. puii pe care îi mai iau de la ei, atunci când ajung acolo sunt diferiţi, nici nu ştiu cum să mă exprim ca să fiu bine înţeleasă, carnea lor, textura este complet diferită de puiul din comerţ. inclusiv gustul. ouăle sunt diferite şi prin culoarea gălbenuşului şi prin consistenţă. brânza este de la văcuţa lor, cât or să mai poată să ţină văcuţă, şi mai au câţiva clienţi din sat care vin şi cumpără. în cazul pe care l-am menţionat ştiu ce vorbesc. iar anemia şi calcemia sunt diferite. omul este anemic. în condiţiile în care majoritatea produselor consumate sunt din gospodăria proprie şi sigur sunt curate. din păcate, în marea majoritate a timpului nu am cum să ajuns să iau de la ei una alta. pe de o parte din comoditate, pe de alta dintr-un soi de jenă, ştiind că au pensii mici. cât despre apă au staţie de pompare şi cişmea în curte. ţăranul care se respectă nu face fântâna lângă căcăstoare. asta se ştie din bătrâni. una din bunicile mele mergea cu găleata de lături câţiva zeci de metri până la pârâu. nu arunca nimic în curte pentru că avea fântână.

  12. La cate prostii bagam in noi…nici nu mai conteaza…

    • e cam ca si condusul pe drumurile romanesti: feresti o groapa ca sa dai intr-alta..

  13. #45

    Cineva spunea că medicina a evoluat atât de mult încât e foarte greu să mai găsești pe cineva sănătos.

    Referitor la mâncat sănătos, eu sunt de părere că fiecare dintre noi simte ce-i face bine și ce nu. Nu trebuie să-i impui nimănui stilul de viață, căci și-l găsește singur mai devreme sau prea târziu.

  14. #46

    Nici nu mai am rabdare sa ascult rahaturile astea. Toti sunt experti orice, in chimie organica, medicina si ce vrei tu. Cel mai bun exemplu e cu laptele, te ingrozesti cand jumate iti vor spune cat de rau iti face si jumate cat de mult bine iti face. Eu aleg sa-i cred pe doctori, unii buni, altii rai, dar care statistic salveaza mai multe vieti decat toti expertii de pe net asa ca ascult parerea catorva si-mi fac o idee. Urmaresc o emisiune a doctorului de familie (vi-o recomand www.dw.de/program/in-good-shape/s-11938-9798) si unde zicea ca din discutiile avute cu colegii care se ocupa de cercetare la universitatea Charite din Berlin (oameni pe care eu ii cred si le respect munca, mi-au salvat sotia) tendinta unanima este sa sa se puna de acord cu faptul ca alimentatia influenteaza foarte putin aparatia multor boli, inclusiv a cancerul si sa accepte tot mai tare ideea ca aparitia lor este influentata in cea mai mare masura de codul nostru genetic. Eu ii cred pe baieti si am decis ca singura regula pe care o aplic in viata este sa gasesc balans in tot ce fac, inclusiv alimentatie. Ma feresc cat pot de mult sa mananc carne de animal crescut la inghesuiala si asta pentru ca imi e mila de ele, nu pentru altceva. Vinod Khosla a investit in ceva business care produce carne artificial si eficient din punct de vedere a productiei. Eu nu sunt reticient idei, ba chiar ma bucur ca nu mai cresc animalele in conditii mizere. Suntem ceea ce suntem datorita unui spatiu-timp aflat pentru putin timp intr-o stare relativa de echilibru ce a favorizat aparitia vieti si a carui entropie din pacate evoluaza ireversibil. Si universul dinte spre echilibru termodinamic. Aleg si eu echilibru, cel putin din instinct.

    • #47

      George, încearcă să stai o lună fără produse lactate. Nu e mult. Apoi revino cu un comment aici. De ce ai face asta? Măcar din curiozitate. Sunt alimente care au mult mai mult calciu, chiar dacă sunt negre și nu albe precum e laptele. 😉 Asta dacă te gândești la calciu. Plm acum, până la urmă fiecare face ce vrea, e decizia fiecăruia. Cozi mai mari ca la farmacie și mega image n-am mai văzut în alt loc.

    • #48

      Dude, mananc saptamanal tot felul de seminte unele chiar bogate in calciu, dar cand imi e pofta de o bagheta cu miere si cu lapte, apai mananc paine cu miere si cu lapte. Dupa cum spuneam mai sus, mananc de toate fara sa fac abuz de nici una dintre ele. In schimb astia cu raw, din prea putine optiuni mereu fac abuz de cate ceva. Imi ascult corpul, de obicei cand am pofta de ceva, sunt f mari sanse sa am nevoie de substantele compusii continuti de acel produs. Pofta nu inseamna abuz.

  15. Mencinicopschi parea om serios, dar a luat-o pe miriste cu analizele lui alimentare. Nu stiu ce l-a apucat, ca nu era asa cand lua bani pe cercetare de la stat.

    • #52

      Nitrate toxicosis can occur through enterohepatic metabolism of nitrate to nitrite being an intermediate. Nitrites oxidize the iron atoms in hemoglobin from ferrous iron (2+) to ferric iron (3+), rendering it unable to carry oxygen. This process can lead to generalized lack of oxygen in organ tissue and a dangerous condition called methemoglobinemia. Although nitrite converts to ammonia, if there is more nitrite than can be converted, the animal slowly suffers from a lack of oxygen.

      Humans are subject to nitrate toxicity, with infants being especially vulnerable to methemoglobinemia due to nitrate metabolizing triglycerides present at higher concentrations than at other stages of development. Methemoglobinemia in infants is known as blue baby syndrome. Although nitrates in drinking water were once thought to be a contributing factor, there are now significant scientific doubts as to whether there is a causal link.

      T. M. Addiscott & N. Benjamin 2004 “Nitrate and human health”
      A. A. Avery “Infant Methemoglobemia – reexamining the role of drinking water nitrates”

    • @andrei – ce-am inteles eu:
      Blablablabala nitrites blablablablabal s-ar putea sa nu fie totusi de la nitriti.

      E corect? 😀

    • #54

      @jollyca – studiile stiintifice pun la indoiala faptul ca nitratii din apa ar cauza “blue baby syndrome”

    • #55

      @Andrei: No, be ma atunci, ca-i buna!, Numa’ vezi ca-i rece*

      *Miez de vara undeva in Transilvania. Un cioban sta sprijinit in boata linga o fintina pe care scrie: Atentie! Apa otravita!
      De fintina se apropie un turist transpirat, ignora anuntul, scoate ciutura din fintina si da sa bea.
      Baciul: no, ma, nu be ca-i otravita!
      Turistul: Tesik?
      Baciul: No, be ma atunci ca-i buna! Numa’ vezi ca-i rece!

    • #56

      @andrei: deci cu alte cuvinte e vorba de intoxicatie cu nitrati si nu cu nitriti.
      Dragilor, lucruri sunt relativ simple, dar datorita asemanarii semantice, intre nitrati si nitiriti se fac deseori confuzii. Deci:
      1.) nitritii: se folosesc cu precadere in industria alimentara pe post de conservanti. Sunca aia roza, frumoasa, apetisanta, cu cit este mai roza si mai apetisanta, cu atit are in compozitier mai multi nitriti. Dece se se pun nitriti in mezeluri? Pai deja am explicat, si din cauza ca dau culoarea respectiva, destul de nenaturala a carnii. Spun ne-naturala, pentru ca de obicei carnea prelucrata si netratata cu nitriti are mai degarba o tenta cenusie, si nu roz spre rosu. In plus, dar aici e posibil sa spun prostii, au proprietatea de a retine apa, si prin injectare….
      2.) nitratii. Se regasesc mai ales in apa, si cu precadere in apa de fintina/put. Ajung in pinza freatica din sol, in urma ploilor, iar in sol ajung cu precadere din cauza utilizarii ingrasamintelor.
      Deci, Attilla, nitratii ajung in apa de baut tot pe cai naturale…

  16. #57

    Da, ce tare, luam sfaturi de la Andreea Raicu care a mancat timp de 20 si ceva de ani tampenii iar acuma e vegana, cand e sa te ia, te ia nene, daca nu faci sport poti sa mananci tu verzituri toata viata ca tot o dai in alte d-alea, sport nene si iarasi sport.

    • #58

      sah si table…. 🙂

    • #59

      in cazul andreei raicu, cardanul si produsele aferente la ce categorie intra?

  17. #60

    Asta trebuia scris inainte de postul cu Apa Crapatica.

  18. #62

    Aveau aia de la Mondenii (in vremurile lor bune, de mult apuse) un personaj reprezentativ pentru discutiile astea fara sens: nutritionista Otilia Suncaru, care recomanda cura de slabit bazata pe cefe de porc in sange.

    Cam tot atata baza are si isteria cu nitratii din alimente. 😉

  19. #64

    Cind e vorba de produse alimentare si efectul nociv/benefic asupra organismului uman exista multi factori care nu prea sa vad. Cel mai important este cel financiar: cercetarea cost iar cei care dau bursele de cercetare impun conditii. Un cercetator care e finantat de o firma asociata cu productia de alimentara nu va publica articole care sa infiereze industria care-l finanteaza. Cel mai des este opusul: fac articole in care rezultatele sint interpretate intr-un fel care sa apere industria (vezi ghostwriting).

  20. #65

    Am vazut ca aproape tot internetul, a pus botul la campania aia facuta de o marca de apa carbogazoasa. E la fel ca painea lu’ domn profesor, care se lauda ca-i extraordinara si ca-i un fel de elixir al vietii vesnice. Daca esti ca mine, cu bunici morti de infarct, atac cerebral+parkinson si cancer, ai sanse mari sa crapi la o varsta nu foarte inaintata, la ceea ce ma si astept, desi am trait o viata relativ sanatoasa. Oricum, tu poti sa fii un guru al sanatatii si sa eviti toate toxinele posibile, ca intr-o zi tot trece un tir dinala ce scoate un fum ce eclipseaza Soarele, pe care-l inhalezi si care mictioneaza pe efortul tau depus in a te pastra sanatos. E destul de putin probabil ca sa murim de la ce bem sau mancam, avand in vedere ca in urma cu vreo 2-3 ani, am citit o stire unde o tanara de vreo 20 de ani, a murit pentru ca in toti acei ani a mancat doar pizza, nici macar n-a fost alaptata, ci i-a dat ma-sa o felie de pizza si totusi, a trait peste 20 de ani, ceea ce impresionant.

    • #66

      “Am vazut ca aproape tot internetul, a pus botul la campania aia facuta de o marca de apa carbogazoasa.” Oare a pus botul sau e o campanie organizata?

  21. #67

    nu stiam povestea nitritilor care cauzeaza “cancer and shit”, dar stiam ca-ti loveste la temelie rinichii – probabil in cazul unor concentratii mari. uite aici cum astia si-au luat-o nasol de tot de la nitrati si nitriti: adevarul.ro/locale/alexandria/islaz-satul-fantanilor-apa-moarta-1_50ad3dde7c42d5a663916043/index.html

  22. #69

    esenta este ca omenirea nu a descifrat inca mecanismul producerii cancerului. nimeni nu stie de ce unii se imbolnavesc si altii nu. tot ce se poate face este sa se verifice statistic influenta unor factori externi (esapament, poluare, azbest, fum de tigara, nitriti, alte produse chimice…). cuvantul cheie este “statistic”.

    • #70

      asa scria si conu’ iosif vissarionovici:

      moartea unei persoane este o tragedie.
      100,000 de morti?… o simpla statistica.

  23. #71

    Infarctul previne cancerul

  24. #72

    Ma enerveaza aia care cred ca daca mananci toata viata frunze de varza traiesti milioane de ani.Asta depinde de mai multi factori.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam