Bine pe mine mă miră, în continuare (știu, sunt naiv) cantitatea de oameni dispusă în a-și ține banii în chestia aia. Nu mă înțelegeți greșit, sunt heavy user de revolut, îl folosesc chiar zilnic, fără exagerare, dar, ducă-se la cer mama lui Frankfurt dacă aș îndrăzni să țin în contul ăla mai mult decât banii de coșniță zilnică sau ceva aproximativ. Eu îl folosesc pentru cardurile selfdestructing, plăți pe siteuri dubioase (îl am legat la paypal și Apple Pay), trimis bani prietenilor, primit bani rapid de la oamenii care mă bat la cap să joc la loterie pentru ei, prostii de genul.

Dar cum să îți ții banii, mii de euro, într-un cont despre care îți poate vorbi doar un indian dintr-o aplicație? Adică, serios, am avut bani blocați în revolut, dar era o glumă, erau 800 de lei (glumă versus cei 40k ai domnului de mai sus, m-am enervat pentru că îi încărcasem în cont să fac o plată și plata pla) și efectiv nu am avut cu cine vorbi în mod direct. Doar un script tâmpit, în care un indian, probabil plictisit, își cerea scuze, dar acestea sunt regulile și să am răbdare, că problema se va rezolva. S-a rezolvat în vreo 2 zile, dar efectiv e plin internetul de oameni cărora li s-au blocat contul și problemele nu sunt rezolvate nici după măcar un an.

Well, trecând peste stupiditatea gestului, să revenim la oile noastre naționale.
Din păcate, oamenii știu ceva, dar nu știu corect, atunci când își ascund banii în conturi de fintechs de genul acesta. Practic, da, daca iți ții banii într-un cont tip Revolut. Sunt o grămadă, oferă cam aceleași servicii, unele sunt localizate, cum e Qonto, Yuh, Chime, sau Remitly, altele sunt worldwide, gen Revolut, N26 sau Wise.
Da, poți să îți ții banii relativ ascunși într-un cont de acesta, dar doar în cazul în care ascunzi banii de o persoană sau o instituție de drept privat. Pentru că, la persoana de drept privat, ai ajuns dator în urma unui proces și a unei hotărâri judecătorești. Când banii tăi sunt în altă țară, recte Lituania, deciziile judecătorilor români nu mai sunt obligatorii pentru nimeni și, pentru ca, de exemplu, Revolut Lituania, să facă o poprire, are nevoie de decizia unui judecător lituanian. Fun fact, dacă aveți bani în revolut și îi țineți în lei, se supun legislației românești, pentru că aveți cont românesc, la Libra Bank. Când îi convertiți în euro, ei sunt deja în Revolut Bank Lituania și nu mai depind de românia. Cu o singură excepție.

ÎN NICIUN CAZ când este vorba de datorii la stat. Pentru că aceste datorii sunt cu titlu executoriu, nu există discuție, proces sau altceva. În plus, trebuie să fii ușor tâmpit să îți ții banii pe care îi ascunzi DE FISC în contul unei bănci/fintech care are activități în românia. În clipa în care are activitate în românia, se supune legilor românești. Adică declară proprietarii de conturi la ANAF, raportează ANAF-ului orice tranzacție peste 9999 euro, oferă acces la bazele de date statului român, cam tot ceea ce fac și băncile din românia. Pentru că asta e legislația, care mai e și armonizată european, pentru acea așa zisă combatere a spălării de bani. Și, repet, orice datorie la stat, asumată de ANAF, este cu titlu executoriu în orice bancă din UE, plus cele cu care românia a încheiat convenții.

Vreți să vă ascundeți banii, nu știu, de un creditor, de fosta nevastă? Folosiți fintechs localizate, fără activitate în românia. Sigur, va fi mai complicat, dar este cost of doing business, nu-i așa? Qonto, de exemplu, e localizat pe Franța și Spania, parcă. E un fel de revolut, dar pentru firme și PFA-uri. Vă ascundeți în spatele unui PFA, deschideți contul, nimeni nu vă știe, nimeni nu vă raportează nimănui.

Anyway, ideea este STOP BEING DUMB. Mai ales atunci când e vorba de banii voștri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.