Înainte de orice, uitați-vă puțin la acest înălțător discurs al lui Eugen David, de la Alburnus Maior. Ascultați-l cum această libertate l-a costat 12 ani de luptă pe el și pe cetățenii din Roșia Montana.

După care să spicuim puțin dintr-un material publicat aici.

Reuşim să îl găsim pe Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior. Ne conduce la el acasă un coleg de breaslă, fotoreporter al unui ziar din Cluj, care îşi face veacul pe la Roşia Montană. David stă într-o casă nouă, cu etaj, cocoţată pe un deal, la capătul unui drum de ţară, plin de noroi. Aflăm că a lucrat mai mulţi ani ca inginer la mină, iar acum se opune proiectului RMGC.

Deci omul a lucrat inginer în mină, iar acum nu mai lucrează. Iar din veniturile obținute din nelucrare și-a făcut o mică coșmelie nouă, cu etaj. Caz clasic de imbogatire din turism. Oamenii vin la fanfest, noi le vindem iarba, oamenii nu o mai calca si gata. Sigur nu din banii vreunui magnat. Dar revenim la magnati imediat.

Am lucrat în mină pe vremea lui Ceauşescu, pentru că aşa era situaţia atunci. Poate că m-au trimis părinţii, asta nu înseamnă că mi-a şi plăcut.

Ne opunem mineritului, mineritul nu este viitorul. A, da, am fost miner, dar asta pentru că m-a pus mama, dar mie nu mi-a plăcut. Mie mi-a plăcut să ies în piață, să protestez, să zic de una și de alta, sa promovez turismul, natura, iubirea in natura etc.

DZV: Dar dacă toţi ceilalţi membri ai comunităţii vor fi de acord cu proiectul şi se vor muta… Veţi rămâne singur aici, împotriva tuturor?
E.D.: Pe mine nu mă interesează de comunitate şi nici de aşa-zisele beneficii pentru România, pe mine mă interesează de mine. Eu nu voi putea opri niciodată acest proiect, dacă este legal. Dacă el va respecta legile, eu nu îl voi putea opri.

Cum, dar vai. De 12 ani luptăm alături de comunitate și ne lăudăm că sufletul nostru este alături de ei. Dintr-o dată pe mine mă interesează doar de mine? Dar vai, stimate domn, parcă reprezentați ceva? E trist să afli că un om în care niște oameni și-au pus speranțele, de fapt își urmărește propriile interese. BIne, de asteptat, dar totusi trist.

DZV: Cine finanţează organizaţia dumneavostră? Luaţi în calcul posibilitatea de a fi manipulat de diverse grupuri de interese?
E.D.: Sunt mai multe asociaţii care contribuie financiar şi noi încercăm să le selectăm atent. Eu ştiu tot în Roşia asta. De exemplu Sorin Jurca (vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Roşia Montană, care se opune proiectului minier-n.red.) este cu fundaţia Soros.

Fundaţia Soros a înfiinţat ONG-ul lui Sorin Jurca. Ei au picat în plasa lui Soros. Au început o campanie, aşa, pe unde aveau chef. Soros a fost acţionar la Min Mont, iar Min Mont era acţionar la Gabriel. S-a retras din Min Mont de faţadă.

Putem lua asta ca o declarație oficială, nu? Faptul că se știe că Soros baga bani in diverse asociatii, in functie de interesele proprii.
Si cam aici se opreste orice discutie despre tara, patrie, popor, cianuri. Niste scame umane, platite din banii unui tip care si-a facut averea din distrugere, incearca sa isi faca un viitor cat mai luminos, cat se mai poate.

Ce conteaza ca intre timp situatia la Rosia devine din ce in ce mai neagra, oamenii din ce in ce mai saraci, iar buruienile umplu campurile pregatite pentru seringile de la fanfest. Important e sa ne facem casute cu etaj, cochete si elegante, din care sa putem blama nedreptatea si, nu-i asa, vestitele cianuri.

Post scriptum
Numai mie mi se pare frapantă asemănarea dintre sigla celor de la salvati rosia montana si steagul ungariei? A fost la aprobat in biroul lui Soros?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu un singur lucru nu înţeleg la aceşti oameni care vor să se îmbogăţească rapid şi cu orice preţ (distrugând natura, vegetaţia … etc). O.K. o fac pentru ei şi familiile (copiii, nepoţii) lor, da ? Dar nu-şi dau seama că prin acţiunile lor de fapt distrug inclusiv viitorul odraslelor lor ?

    • #2

      RBoy » asa e, pe viitor pot sa ii trimita la pascut

    • #3

      Pai stai tati,ca pana se distruge natura eu cu nepotii mei am murit deja de cateva ori!
      Gandirea este simpla si poate chiar logica,de ce sa stau eu la maiou patat cu mustar doar sa nu moara o specie pe cale de disparitie.Noi vedem prin paduri dinozauri?Mare lucru,un koala mort,un panda pe toata planeta,se mai intampla si de-astea!

    • #4

      Ne mutam pe luna in viitor, avem nevoie de aur sa construim sateliti si rachete. NOT

  2. #5

    RMGC e OMVul aurului. Cred ca am mai pus intrebarea asta:cand se va termina aurul ce vor lucra rosienii? Turism la lacul cu cianura? Poa’ sa bea Basescu o galeata de apa din lac, turistii nu se vor inghesui acolo. Prea ne grabim ca fata mare la maritat…

    • #6

      eu » si acum, acum ce vor lucra? la pascut?

    • #7

      Da alti cetateni din mediul rural care nu stau pe munti de aur ce lucreaza?

      Hai sa nu disperam ca mor oamenii de foame ca nu pot lucra in mine.

    • #8

      Dupa ce clica FSN+Conventia Democrata au omorat toata industria orasului meu industrial… in mod surprinzator oamenii au cautat/gasit solutii. Capsunari (atat de infierati de tot internautul cu clase cat trenul incununate de fibra optica), spalatori de batrani in Italia(altii care trebuie umiliti cu orice chip)…”joburi” in alte orase infloritoare ale tarii. Eu nu le doresc raul rosienilor dar mi se pare exagerata campania asta de “hai sa vindem ultimele resurse ca sa lucreze o mana de oameni 10 ani”… si pe urma revenim unde-am plecat si ne scarpinam undeva sa le gasim iar de lucru ca ei altceva in afara de minerit nu cunosc. Aurul in ziua de azi e o chestie… nepretuita. Inteleg ca ti-e ciuda ca Petrom&co se kk in capul romanilor … nu inteleg dc vrei musai sa scapam de aur. Nu-i destul cat i-am sponsorizat pe rusi cu aur si nemti cu petrol? Acuma tre sa scapam de ultima farama de bogatie? Aurul ala nu apartine rosienilor. Si nici canadienilor.

  3. #9

    Cred ca am mai spus asta si intr-un articol anterior dar daca ma repet, sa-mi fie cu iertare. Aurul de la Rosia Montana nu este DOAR al locuitorilor de acolo. Si ne-a Vasile din Pocreaca si tanti Ileana din Sabaoani si Ilie din Videle au, ca cetateni ai acestei tari, dreptul la o bucatica din aurul ala iar soarta exploatarii ar trebui decisa de un referendum precedat de o dezbatere publica (daca asa se face, nu stiu). Ca orice privatizare/vanzare facuta de institutiile statului, si aceasta va fi una in gaura iar gaura va fi pentru noi, cei care inca mai calcam printre granitele tarii, si nu pentru Borbely, Ungureanu sau cum s-or mai numi ei – politicieni, in general. Eu as merge pe ideea ca daca nu suntem in stare sa facem in contract din care statului sa-i revina o bucata buna din tot ce inseamna profit in urma extractiei sa mai asteptam pana vom fi capabili, ca natiune, sa scoate aurul ala de acolo.

    • #10

      Bogdan » mai informeaza-te. daca tu ai avea aur sub casa proprie, aurul ala ar fi al meu? aham.

    • Bogatiile subsolului sunt ale statului roman, sau cel putin asa era pe vremea cand am facut eu Drept Civil in facultate.

    • #12

      jollyca » asa e si acum

    • #13

      Daca aurul respectiv e resursa naturala publica si nu sunt cateva lingouri puse de bunica-mea acolo, ma gandesc ca e a statului, asa cum zice si Jollyca, si ca statul urmareste interesele catatenilor sai, cetateni printre care ma numar si eu, si tu – noi.

    • #14

      Bogdan » tru, dar statul e imputernicit de tine sa ia decizii in numele tau. din pacate, ca in orice chestie rromaneasca, o mana de labari pun piedica unei majoritati clare.

    • #15

      Nu e aurul lor , al celor din Rosia , nici al lui nea Vasile sau tanti Ileana. E al statului.Care face ce vrea. vezi articolul 136 din constitutie, www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=4#t4c0s0a136
      Noroc ca am actiuni la stat 🙂

  4. #16

    Nici nu-mi vine să cred, dar Roşia Montană este cam singurul subiect despre care n-am nicio părere. Pe de-o parte proiectul ar crea locuri de muncă şi dezvoltare locală (inclusiv turistică), pe de altă parte vor exista distrugeri majore, pe de-o parte distrugerile majore ar trebui [teoretic] reconstruite, iar reconstrucţia înseamnă evoluţie, pe de altă parte trăim în România şi nimic din ce s-a distrus nu s-a prea reconstruit….
    decisions, decisions, decisions …

  5. Imagineaza-ti urmatorul scenariu:
    Actul 1
    Doi baieti stau cu drujbele pornite langa o padure neatinsa. “Forestierii nu vor decat sa munceasca!”
    Actul 2
    Cei doi se intorc multumiti acasa, cu constiinta muncii bine facute. In spatele lor, in planul secund se vad 2 versanti exploatati la “ras”, barbieriti.

    Din fericire, padurea se mai reface, fie spontan, fie prin reimpaduriri. Dar procesul dureaza zeci de ani si totusi este reversibil.
    Din pacate ce se poate intampla la Rosia Montana are parti ireversibile(sau reversibile la nivel de ere geologice – daca intereseaza pe cineva)

    O similitudine cu viata de zi cu zi. Nu-i asa ca ai doi rinichi? Asa-i ca exista un potential castig financiar imediat din vanzarea unuia? Si poti trai in continuare cu cel ramas. A, nu mai poti face multe lucruri pe care le faceai inainte, dar poti trai.
    Te-ai duce la “piata” sa-ti vinzi un rinichi? Cred ca nu. Te straduiesti sa gasesti solutii de a face bani cu “capul”, sa fi mai inovativ, sa aduci ceva nou, sa cresti numarul de “unici”, sa-i targetezi pe cei cu putere financiara (relevanti pentru cei care cumpara publicitate) etc.
    Si asa dai cu piciorul unui posibil “castig financiar” – dar cu efecte ireversibile (asta daca nu-ti creste unul nou in loc 🙂 )
    Nu stiu daca Romania a ajuns in pragul “vanzarii unui rinichi”. Probabil ca daca acolo s-a ajuns e timpul sa “stingem lumina” si sa ne luam “La revedere” ca altfel ne va lua dracu’
    Me thinking…
    PS. Ideea in 2 acte e din ceva reclama – nu-mi asum creditul.

  6. #18

    Eu cred ca au gasit Izvorul Tamaduirii sub munte si nu vor sa ne zica si noua:P

    Recunoaste ca iti este frica ca ne iau ungurii aurul daca nu sutem vigilenti; fie le retrocedam ardealul cu aur cu tot fie il urca seara in camioane.

  7. #19

    Eu il votez! E primul roman care defineste crezul national – eu si burta mea, la dracu cu restul.

  8. Ecologistii mor de grija planetei, si planeta moare de grija lor. Oricum balanta ecologica a luat-o razna de mult, si ne ducem pulii de suflet. Macar sa profitam pana in ultima clip. Seize the moment.
    Rosia Montana trebuie exploatata. Cat despre jegul de mai sus… pana la urma toti sunt niste jeguri.

  9. #21

    Despre minerit sau neminerit n-am nici o parere. Nu cunosc asa ca nu ma bag. Insa au ajuns sa ma agaseze teribil campaniile de promovare ale RMGC

    • #22

      Sorin Dozescu » inteleg. daca scriam un articol anti rosia, era o opinie de bun simt. daca sunt pro, e o campanie si sunt platit. yeee.

    • #23

      Nu ma refeream la articolul tau. Era o constatare la modul general. Sorry daca ai inteles asa! Era, ca si in cazul tau, doar o opinie personala.

    • #24

      Sorin Dozescu » scuze atunci. am primit cam o duzina de comentarii de genul asta si se simtea saturatia:)

    • #25

      Banuiam eu 🙂 . Am fost si cam vag; reformulez: Insa au ajuns sa ma agaseze teribil campaniile de promovare/contestare ale proiectului Rosia Montana. Sa-l faca intai si apoi vedem cum sta treaba. Ma enerveaza pentru ca-mi aduce aminte de fiecare data de Aeroportul (virtual) Brasov. Latra contestatari si sustinatori de o gramada de ani si rezultate spre zero. Deocamdata avem (sunt brasovean) un gard, un panou cu vreo 2 poze, o maneca de vant arsa de soare si rupta, vreo 3-4 gramezi de pamant si cam atat.

  10. #26

    Acuma ma gindesc ca o persoana care a lucrat ca inginer in mina stie mai multe despre ce se intimpla acolo altul care traieste in Bucuresti si nici macar nu are educatia in domeniu.

  11. Bagati Rosia Montana in duba!

  12. Demagogia ‘salveaza’ Romania! 🙂

  13. Eu nu pot sa inteleg ceva: daca ai fost miner si in Rosia Montana exista o traditie in acest domeniu de 2000 de ani, cum de nu-ti doresti relansarea acestei industrii, singura care a sustinut comunitatea si in lipsa careia, zona e moarta?

    • #30

      Anda » pentru ca iei suficienti bani din alta parte

    • da, Arhi, cred ca asta e raspunsul. Daca Eugen David s-a realizat, traieste mai bine, nu-i mai pasa de ceilalti care nu au fost atat de norocosi. Dar stii cum se zice: sa nu uiti niciodata de unde ai plecat!

  14. #32

    Prea des aduci vorba de Rosia Montana si cu cit mai mult vorbesti de ea, parca cu atit mai antipatica mi-e ideea exploatarii. Si da: si eu sint un tip pe care il intereseaza in primul rind propria persoana. Iar daca eu nu am absolut nici un beneficiu din aurul ala, de ce as fi de acord ca cineva sa faca un lac de cianura in locul unui munte? Pe ideea asta rationez oare gresit ca tu ai ceva de cistigat de aici fiindca nu trece luna si mai bagi ceva subliminal despre RGMC sau cum ii cheama?

    • #33

      mircea » subliminal?

    • #34

      subliminál, -ă adj. (psih.) Care este inferior pragului conștiinței ◊ „Fotografiile subliminale sunt imagini proiectate cu o viteză mai mare decât poate percepe spectatorul, dar care se pot fixa în subconștientul său.

    • #35

      mircea » multumesc pentru explicatie. totusi, intrebarea mea era retorica, incercand sa iti explic ca nimic din ce scriu nu e subliminal, ci e direct si explicit.

    • #36

      Ok, rectific:” Pe ideea asta rationez oare gresit ca tu ai ceva de cistigat de aici fiindca nu trece luna si mai bagi ceva direct si explicit despre RGMC sau cum ii cheama”…

    • #37

      mircea » daca scriam contra, ma mai intrebai asta?

    • #38

      🙂 Scrie, si o sa vezi! 🙂

    • mircea, ca sa sustii un blog ca si asta, este nevoie in mod constant de subiecte “fierbinti”, cu grad mare de emotivitate. esti de o vreme buna cititor si comentator aici, ar trebui sa stii ca anumite subiecte apar in mod regulat: cainii vagabonzi, biserica ortodoxa, minoritatile, regele Mihai si monarhia si inca cateva… pentru ca sint daca vrei asa, subiecte premium, cu succes garantat (reactii, comentarii contradictorii).
      in aceasta categorie de subiecte se afla si Rosia Montana.
      beneficiul lui este atragerea si intretinerea unei comunitati cat mai mari.
      bogatia lui este lumea virtuala pe care si-a creato.
      spre deosebire de alti colegi ai lui, este autentic si credibil.
      de aceea il indragim si il citim in fiecare zi.

    • #40

      @Arhi, o intrebare cel putin la fel de directa ca si articolul: acesta este un articol platit sau nu? Dar celelalte articole despre RM/RMGC? Raspuns prin DA sau NU e suficient, nu e nevoie sa te justifici in nicio directie, e treaba ta ce faci cu blogul tau. Doar asa, informativ.

    • #41

      Grigorre » intrebare. daca articolul era anti RMGC, ma mai intrebai asta, sau considerai ca e o opinie normala, de patriot care nu isi vinde tara?

    • #42

      Te intrebam in ambele cazuri, pentru ca nu ai precizat niciodata. Scrie un articol anti RMGC si vei vedea ca te intreb.

      De fapt, te intreb acum, ca sa nu mai fie nevoie de nici o formalitate:
      Intrebarea nr. 1: Ai fost vreodata platit de RMGC sau reprezentantii lor sau orice alte parti ca sa publici un articol favorabil la adresa inceperii exploatarii miniere acolo?
      Intrebarea nr. 1b (ca sa acoperim si o ipoteza stupida): Ai fost vreodata platit de RMGC sau reprezentantii lor sau orice alte parti ca sa publici un articol nefavorabil la adresa inceperii exploatarii miniere acolo?
      Intrebarea nr. 2: Ai fost vreodata platit de opozantii RMGC sau reprezentantii lor sau orice alte parti ca sa publici un articol impotriva inceperii exploatarii miniere acolo?
      Intrebarea nr. 2b (ca sa acoperim si o ipoteza stupida): Ai fost vreodata platit de opozantii RMGC sau reprezentantii lor sau orice alte parti ca sa publici un articol favorabil la adresa inceperii exploatarii aurului acolo?

      Poti sa raspunzi si selectiv, se va intelege ca daca omiti o intrebare raspunsul la aceasta e “DA”.

      Sper ca acum am inlaturat orice urma de echivoc.

    • #43

      Grigorre » nice. irelevant. move on

    • ARHI » de ce nu-i răspunzi omului sincer, nesimţitule?

      grigore, iţi răspund eu (pentru mine, desigur): nu, nu, nu, nu (cu menţiunea că ambele tabere s-au oferit să sponsorizeze un pişcot, o shaorma, ceva)(menţiunea doi: voi cât plătiţi opiniile pro unui falit gen goţiu? să ştiu cât să cer când mai vine vorba.)

  15. #45

    Si tiganii care fura au aceeasi scuza: Nu au ce sa lucreze. Deci e ok.

    • si totusi, nu-i poti compara pe rosieni cu tiganii. Ardelenii sunt oameni muncitori, nu se vor dezice de munca si militeaza pentru obtinerea, in mod cinstit, a painii, prin munca, nu prin furt sau cersit.

    • #47

      Ardelenii astia muncitori ce vor lucra dupa inchiderea exploatarii?

    • @eu: proiectul asta atrage in jurul sau alte 1000 de firme din diverse domenii, asa ca in zona se vor deschide si alte, sa le zicem, afaceri. Asa ca, dupa proiect, vor putea munci in constructii, transport, chiar turism (ca RMGC are alocati bani si pt asta) s.a. Oricum, vor sti exact cand nu vor mai avea loc de munca,vor putea pune bani deoparte sau se pot reorienta, din timp, spre un alt job. Putini romani pot spune ca vor sti exact cand vor redeveni someri, ca sa poata, vedea atunci, in functie de cum va fi piata, ce vor face.

  16. #49

    Arhi, daca tu ca cetatean roman crezi ca vei vedea un leu daca demareaza proiectului, ai imbatranit degeaba. Iar placa cu locurile de munca nu tine, hai sa taiem toate padurile, sa vezi acolo locuri de munca.

  17. #50

    20.000 de tone de cianura crezi ca se mai vindeca vreodata? Pt cateva tone de aur nu cred ca merita sa distrugem o zona intreaga. Exista si metode mai putin poluante dar sunt mai scumpe si nu vor canadienii. oamenii aia pot sa isi creasca animale si legume, ca majoritatea taranilor de la noi, care e problema daca nu esti scalvul unuia, adaica angajat, nu poti trai? Cred ca traiesti mai bine liber si mai pot scoate si un ban din turism, uite eu vreau sa merg acolo in vara sa vad cum arata si ma gandesc sa stau la o pensiune taraneasca.

    • #51

      La ce nivel de arsenic si metale grele e in apa aia p’acolo, eu nu m-as duce ca turist nici acum.

    • @Andrei: tonele alea de cianura sunt doar materia prima. si mi se pare normal sa fie atatea, avand in vedere ca va fi cea mai mare exploatare de aur din Europa.@borg:nici nu prea ai de ce sa te duci ca turist acum: cladirile sunt darapanate, apa poluata, ditamai craterul, posibilitati de cazare-nema. In proiectul asta stiu ca sunt incluse si ecologizarea, si restaurarea patrimoniului, premise care pot dezvolta turismul si aici.

    • Poate că sunt incluse în proiect ecologizarea și restaurarea patrimoniului dar personal nu cred că după ce vor mulge tot aurul din munte va mai rămane cineva pe-aici căruia să-i pese că vacile roșienilor beau apă poluată. Și aceste lucrări de ecolgizare cum se vor face astfel încât să nu mă deranjeze pe mine, un călător în căutare de relaxare, într-o zonă în care se exploatează pământul dar unde se vrea dezvoltarea turismului? Eu cred ca chestiile astea cu noi locuri de muncă și dezvoltarea turismului sunt niște bancuri insipide și, sincer, mă simt luat de prost cand mi se adresează o reclamă în care mi se spune ca de fapt o ditamai compania nu se gândește la mega-profit ci la bunăstarea unor oameni simpli, pe care sunt sigur ca nu i-ar fi băgat nimeni în seamă dacă nu aveau un munte plin de aur în spatele casei.

    • @Nicu: turismul se va dezvolta tot gratie acest proiect, in special cel minier. Prin restaurarea patrimoniului si dezvoltarea infrastructurii, plus publicitatea gratuita pe care a primit-o zona o data cu venirea RMGC-ului, turismul e aproape garantat. In legatura cu ecologizarea, proiectul e facut in asa fel ca ultimii 7 sau 9 ani, nu mai stiu exact, sa fie dedicati inchiderii minei si ecologizarii. Sunt lucruri normale pentru un proiect modern, doar noi, romanii, nu suntem obisnuiti cu ele.Nu au cum sa te deranjeze niste actiuni de ecologizare prin care iti va fi mai bine, cu un mediu mai curat in jurul tau.

  18. #55

    daca rmgc n-ar face reclama desantata peste tot, poate as fi de partea lor. dar cu atata reclama peste tot, treaba asta “pute” rau.
    nu pot sa cred ca asta este cea mai mare teapa a romaniei. mai mare decat caritas, dacia felix si altele.
    in plus, chiar daca exploatarea nu ar fi cu cianuri, nimic din banii aia care ar reveni statului roman nu ar aduce vreun beneficiu vreunui cetatean, decat daca e politician. ori, pentru beneficiile personale ale unor indivizi numiti politicieni muncim destul acum. nu mai trebuie sa dam chiar toate resursele tarii unor “investitori” pentru care unica masura este pretul actiunii la bursa. sau chiar credeti ca aia de la rmgc au venit aici ca le-a fost mila de bietii oameni din jud Alba ca n-au de lucru, si sau gandit sa le faca un bine…

    • daca nu si-ar fi facut reclama, tot era o problema. Te gandeai ca poate au ceva de ascuns. Tu reprosezi RMGC-ului exact ce poti reprosa oricarei alte firme mari: ca-si face reclama. Multa, daca are cu ce. Toate reclamele RMGC-ului sunt axate pe informare, pentru ca de informare e nevoie intr-un proiect de interes national. E normal sa-si faca reclama, sa fii informat despre proiect, pentru ca,pana la urma, e un subiect care te intereseaza.

  19. #57

    pe mine ma oftica faptul ca noi nu putem sa exploatam aurul care e al nostru… daca relatiile externe presupun ca ambasadorii romani sa stea aplecati si cu vaselina la indemana, atunci nu ma mai mira nimic…

    • #58

      si sa zicem ca nu e vorba de ambasadori… probabil alte lobby-uri sau alte slugi, nu stiu exact intreaga poveste

  20. #59

    Auzi, chiar, da’ ştii să-mi explici de ce nu s-a mai pornit odată exploatarea aia? Că precis nu contează nici cei de la fânfest, nici diversele ong-uri. Ca în toate privatizările româneşti (vezi numai Petrom), lucrurile ar fi trebuit demult demarate. Că m-am şi săturat să-i aud pe ăştia de la RMCG, ce campanii costisitoare de promovare fac cu plimbări de oameni prin Noua Zeelandă, câte spoturi TV cu “oamenii din Roşia nu-şi doresc decât să muncească” etc.
    Şi totuşi … exploatarea de ce nu a pornit? Că doar nu s-a trezit statul român deodată să refuze nişte comisioane grase. Mie asta mi se pare chiar mai interesant de aflat.

  21. #60

    Daca Traian ar fi avut si el pe vremea lui niste ONG va dati seama cat aur avea acum tara asta ingropat? Bine , am fi baut apa din acelasi loc cu vitele si acum dar asta e alta poveste.

  22. #61

    Nu sunt ecologist, fânfestist, roacker betivan sau vreun batut in cap. Dar. Unu la mana. Padurile de acolo cu toata poluarea actuala tot asigura o gramada de oxigen necesar faunei si chiar si noua. Doi la mana nu ma intereseaza ca o mana de oameni nu au ce sa munceasca in zona aia cand pentru asta ar trebui sa fie defrisata o portiune atat de mare de paduri. Din partea mea sa moara de foame daca nu vor sa se mute in alta parte ca sa aiba un loc de munca. Nu ma doare doar de mine, ma doare de impactul ecologic ce se produce prin defrisarea unei surse maricele de oxigen pe care il vor resimti copiii nostri si copiii copiilor nostri. Trei la mana. RMGC duce niste campanii tipice a la antena3. Numai chestia asta ma face sa imi doresc din tot sufletul sa nu demareze proiectele respective niciodata. Patru la mana. Nu imi pasa de banii obtinuti de stat din exploatare. Banii aia nu ii vom simti niciodata noi oamenii de rand. Se vor duce in buzunarele coruptilor, se vor duce la BOR, dar nu se vor imbunatati sistemul de invatamant si nici cel al sanatatii, elemente de care avem nevoie ca de apa in zilele astea. Banii aia pe care statul ii va lua ii avem an de an in bugetul statului si nu am simtit nici o diferenta. Am primit imprumuturi nerambursabile si nu am fost in stare sa le cheltuim in dezvoltare. Asa ca sa ne scuteasca pana la urma cu beneficiile din care vor profita o mana de oameni care traiesc de atatia ani in poluare si saracie dar nu au avut bunul simt fata de propriile lor persoane si de familii sa isi miste in cacat curul de acolo. Ca oricum le e greu rau si mor de foame in clipa de fata nu? Ce poti sa pierzi cand nu mai ai nimic? Pai sa moara frate daca nu si-ar misca de acolo curul nici cand le ajunge cutitul la os. Si planul RMGC de refacere a zonei dupa ce termina exploatarea e o gluma macabra. Compari beneficiile aduse de paduri si a faunei deja dezvoltate in zeci de ani cu cele ale unor pomisori ca vai de mama lor? Nu-mi zice ca or sa planteze ei mii de copaci vechi de 20 ani.

    • #62

      Da. De aia aproape nu sunt de acord cu exploatarea la Roşia Montană. Un caz similar, deşi nu la fel de grav se-ntâmplă în Munţii Şureanu (zona Sebeş-lacul Oaşa-Transalpina etc). Pădurile de-acolo sunt defrişate masiv fie pentru fabricile din Sebeş, fie pentru reabilitarea “Drumului Regelui” cum îi mai zice Transalpinei, fie pentru construirea unor pensiuni groteşti pentru dezvoltare turistică. Eu sunt oricând pentru dezvoltare. Iar pentru dezvoltare turistică, în ţară, cu atât mai mult. Însă, din păcate, nimic din ce se face la noi nu se face cu minimă inteligenţă. Totul e haotic, grotesc de urât şi extrem de scump şi slab calitativ. Cine vrea să fie turist în România trebuie să aibă o doză ridicată de inconştienţă şi ochi care văd numai ce-i frumos, făcând abstracţie de multele aberaţii.
      Deci NU, eu nu mai vreau defrişarea pădurilor. După cele din zona despre care vorbesc mi se rupe sufletul, mi se pare că sunt cele mai frumoase păduri din ţară, iar în curând vor rămâne doar defrişări masive înconjurate de 2-3 copaci.

  23. Din partea mea sa moara Rosia Montana daca asa vor oamenii de acolo ( in special cei care citesc de pe cartoane cat de grea este viata acolo si cum nu au ei de munca, eu renuntam la colaborarea cu firma care a facut reclamele daca eram in locul lor 😀 )

    Va invit sa veniti in frumoasa Bucovina sa vedeti cum un “colt de rai” se transforma intro Romanie pura. Padurile sunt taiate la greu, fabrici care polueaza apar mereu, in orase se acopera spatiul verde si se fac parcari. Citeam pe net ca in Radauti primaria a taiat toti copacii dintr un cartier pentru ca aveau vara omizi si locuitorii se plangeau si daca esti tampit, in loc sa tratezi mai bine tai copacul.

    Macar la R.M. se distruge ceva pentru a scoate aur. In Bucovina se distrug padurile pentru a se imbogati in mod egal PDL, PSD si PNL ul, se distruge spatiul verde pentru a face parcari si se taie copacii din oras pentru ca am omizi ( daca nu ar asa trist cred ca am putea si rade la ultima parte )

    In Romania se merge pe principul sa furam si sa distrugem, vedem noi mai incolo ce facem, plus ca aia care fura se pot muta in alte tari 🙂

  24. #64

    am citit comentariile voastre si am eu o intrebare:
    daca tot se vrea exploatare miniera la Rosia Montana si exista atat de multi mineri acolo( la cum se prezinta la tv ai zice ca acolo s-a varsat trenul cu mineri), de ce nu putem noi, romanii, sa exploatam ce e acolo??? de ce trebuie sa dam altora sa ia tot si noua sa ne dea ceva de genul 1%? daca tot suntem atat de buni in minerit si aurul de acolo ne apartine noua, romanilor, de ce nu iesim noi la exploatat???

  25. Arhi, ai văzut documentația proiectului propusă de RMGC?
    Eu întreb acu, cât de capabili sunt oamenii de la RMGC dacă aia e tot ce au putut să producă în 15 ani? Ce încredere am eu ca om cu rude acolo că voi putea să-mi vizitez rudele în viață după un astfel de proiect?

    Știu, pe tine te doare cum mă doare pe mine că va fi cutremur în București. Dar de aci până la argumente pro e cale lungă.

  26. Mie îmi vine să vomit de ciudă când văd câţi proşti comentează aiurea pe aici. Duceţi-vă la Roşia, staţi de vorbă cu oamenii de acolo, vedeţi de ce este apa poluată, cum arată muntele ăla pe care-l credeţi un picior de rai.
    Ce plm vă place să faceţi pe ecologiştii când nici nu ştiţi cum e Roşia Montană? Mai puneţi mâna pe o carte, mai citiţi şi nu mai săriţi ca o babă proastă atunci când auziţi cuvântul “cianură”, că aşa nici mujdei n-o să mai mâncaţi pt că, vă spun eu, usturoiul conţine arsenic. Nici p’asta n-o ştiaţi… Deştepţilor!

    • #67

      Habar nu aveti despre ce vorbiti domnule. Am lucrat pana acum 2 ani la ANPM si ce am vazut ca si nivel de poluare in Rosia Montana este o nimica toata pe care natura o poate rezolva si singura in decursul a maxim 15-20 ani. Cat despre cianura care intr-adevar este mult prea nociva pentru mediu si comparatia cu arsenicul din usturoi mi-e mie jena sa va mai zic ceva, dar va recomand cu caldura sa va vedeti de treburile dvs la care va pricepeti si sa nu mai faceti comparatii stupide menite sa duca lumea in eroare.

      Daca in momentul actual purificarea naturala ar dura 15 ani, dupa folosirea cianurilor in exploatarea zacamantului durata de purificare a solului va dura intre 35 si 40 ani doar cu interventia permanenta a omului (statului), si aproximativ 80-85 ani fara ca cineva sa intervina. Aria afectata de poluare va fi de peste 4000 MCH, adica pe intelesul dvs. cat aproape 3 orase, fiecare de dimensiunea Cluj-Napoca ca suprafata, cu importanta specificare ca in decursul a maxim 2 ani vor fi otravite 51 de paduri ce se afla la peste 50 km distanta de zona de exploatare. Va invit sa cititi rezultatele cercetarilor noastre eliberate de ANPM in anul 2010 si sa trageti singuri concluziile punand cap la cap toate informatiile. Nu discut preferintele mele referitoare la acest subiect, dar am considerat ca o mica indrumare catre cifrele exacte cu care lucreaza statul ar prinde bine celor interesati.

      Numai bine.

    • #68

      care va să zică de aia îmi trec mie răcelile de la usturoi, din cauza arsenicului … Oare dacă-l iau pe viitor în stare pură fără să-l mai filtrez prin usturoi am şanse să nu mai răcesc niciodată? 😀 Ce-mi recomanzi, să-l tratez şi pe fiu-meu?

      Şi acuma m-ai enervat, am să plec într-un weekend la Roşia să văd muntele 🙂

  27. #69

    People, lucrurile nu stau chiar cum credeti. In lume sunt cativa mari jucatori pe piata aurului si care controleaza pretul. In momentul actual nu le convine ca unul dintre ei sa vina cu o cantitate mare de aur pe piata din care nu ar castiga. Ideea e exact cea cu capra vecinului, pana nu exista conditiile sa castige toti, nu se da drumu. Asa ca trebuia facut ceva. Aici intervin ong-urile de mediu si restu care “pun piedici” proiectului. Nu m-as mira ca toata povestea cu mediul sa fie de fapt joc intern al RMGC ca sa lungeasca perioada de gratie pana cand ceilalti jucatori de pe piata ii lasa sa porneasca exploatarea. Pentru ca daca statul le zice acuma ca e liber la exploatare si sa bage productie, s-ar putea ca ei sa nu poata tocmai din cauza cartelului de mai sus. Asa ca o freaca cu imbunatatiri in zona, campanii in care arata intentiile lor bune etc. Dar nu pot acuma exploata pana cand pretul pe piata nu creste. Un liber din partea statului i-ar prinde acum cu chilotii in vine pentru ca daca nu incep exploatarea, au cam pus-o pentru ca stau pe timpu lor. Daca chiar credeti ca conteaza toate asociatiile si ong-urile de mediu, pai, conteaza pana cand pretul devine corect. Dupa aia o sa descopere brusc ca is multumiti de masurile luate pentru prevenirea poluarii and stuff. In felu asta stau pe timpu statului.
    Politicienii de la noi is impartiti intre cele doua, rmgc, cu ideea “sa bagam sa castigam numa noi” si ceilalti jucatori, cu ideea “sa stam pana castigam si noi”. Chestia cu locuri de munca si mediu si tralala e doar praf in ochii celor care cred ca au o parere care e luata in considerare.
    Eu personal sunt pro. Si in momentul in care toate chestiile is cum trebuie, se va face indiferent de parerea unora sau al altora. Exploatarea aia aduce alte chestii folositoare, mult mai mult decat redeventa statului si niste locuri de munca. Tineti un ochi pe pretul aurului.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam