Mi-a dat un coleg aseară un link cu cineva care se ruga de oamenii din bula ei să se ducă să vadă un film, recte Colectiv, dar numele este complet irelevant, legat de ceea ce spun eu.

Sunt sătul maxim de milogeala culturală a femeilor din agențiile care se ocupă de subiectul numit teatru și film, eventual carte. Vai, mergeți neapărat să vedeți filmul, nu lăsați arta să moară, cumpărați această carte, dacă tot a murit autorul, vă rog eu mult, haideți la film.

De ce mi-e silă? Pentru că și noi, și ele, știm foarte bine că noi nu suntem targetul smiorcăielilor ăstora. Noi mergem la filme, noi mergem la teatru, noi ne cheltuim și ultimii bani din buzunar dacă vedem o carte care ne interesează. Da, noi suntem bula greșită pentru genul acesta de milogeală, pentru că există o limită de filme, teatre și cărți pe care le putem ingurgita. Desigur, nu le intereseaza, pentru ca e important să primească like și reacții, care să poată fi cuantificate într-un raport despre câtă muncă au depus.

Știți unde ar trebui să meargă ei, dar nu o fac? Către copii și tineri. Aș fi foarte fericit să văd că ăștia de la lanțurile de cinemauri din românia să facă acțiuni săptămânale pentru filmele pe care le lansează. Să împrăștie prin școli, licee și facultăți, tichete de reducere la filme, teatre, cărți, pentru că ACOLO se află viitorii lor clienți, acolo sunt cei pe care trebuie să îi educi că filmul, arta, cartea sunt cele ce le formează caracterul. Sau și ele.

Da, aș vrea să văd asta. Aș vrea să văd tichete și cupoane de reducere pentru copii și tineri lăsate prin cartiere sau satele din jurul orașelor mari. Aș vrea să văd târguri de carte adresate acestor categorii, unde prețurile să nu fie costul cărții plus adaosul de târg. Aș vrea să văd multe.

Dar nu o să văd, pentru că e mai ieftin să angajezi o piariță care să se smiorcăie public despre cum cultura și cum ne scufundăm și căcături de astea. Gândirea pe termen lung nu aduce profituri pe termen scurt, așa că mai bine faci săli goale, cu cheltuieli minime. Banul e în cont, rapoartele sună bine, toată lumea și-a făcut treaba.
Smiorc.
Și o opinie în podcastul lui Cismaru, care e foarte mișto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.