Eu am fost genul de elev leneș. Cel căruia toți profesorii îi spun Brânză bună în burduf de câine. Începând cu clasa a 5 a, după ce m-a păcălit mama că îmi ia bicicletă dacă iau premiul 1 (și nu mi-a luat) nu am mai învățat niciodată pentru școală. Întotdeauna am fost strict cu ce rețineam din clasă și nimic mai mult. Inclusiv pentru BAC sau admiterea la facultate nu am învățat. Și le-am luat. Desigur, nu cu crenguțe de laur, dar nici nu mi-a păsat vreodată de ele.

Ideea e că, fiind leneș, nu am stat niciodată să fac copiuțe. Pentru că întotdeauna mi s-a părut o muncă titanică, făcută absolut degeaba, pentru că dacă mă apucam să citesc și să scriu copiuțele, învățam și subiectele. Ceea ce s-a și întâmplat o dată, la ceva examen la fizică, unde m-am apucat să scriu cu acul pe pixul BIC toate formulele de care aveam nevoie. Formule pe care le-am învățat și, desigur, îmi părea rău că le-am învățat, nu am apucat și eu să simt fiorul celui ce copiază.

Din ce știu, în clasă predomina, la fete, copiuța sub fustă, pentru că nu le căuta nimeni acolo, iar la băieți, acordeoanele puse sub haină. La mine predomina cartea pe bancă, pentru că, fiind în banca 1, nu mă urmărea nimeni niciodată, accentul era pe cei din spate.

Voi ce metode foloseați?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

105 comentarii Adaugă comentariu

  1. Mi-am pus o singură dată copiuțe sub fustă, la facultate, prinse în ciorap semi-transparent. N-am putut să copiez cine știe ce, că am stat lângă un tip lângă care nu-mi doream să-mi ridic fusta prea sus:)).

    În principiu, pe telefon. Cu el pe masă. Din cărți/cursuri nu am putut, pentru că niciodată nu le aveam, nu le cumpăram, nu mă interesau. Din ce prindeam pe la ore/cursuri + un mic research pe net, luam ușor peste 8-9 – asta la materiile care nu-mi plăceau deloc, pentru că de regulă nu am copiat.

    • #2

      OK, si de la clasa a 5a in sus cum te-ai descurcat?

    • #3

      Eu prefer tehnica “mi-a șoptit o păsărică”…

    • tu înţelegi că seniorul se referă la vremuri în care nu existau telefoane, da?

  2. #5

    Am folosit multe, unde dintre cele mai bune a fost imprimarea pe eticheta de la sticla de Cola / apa.

    Scanam eticheta apoi o editam in photoshop si o scoteam pe hartie autocolanta lucioasa. La inceput foloseam doar 1 sticla pentru formule. Pentru un prieten am scos 11 sticle pentru teza de limba romana, iar apoi ca sa fim smecheri i-am oferit si profesorului o sticla de suc sa vedem daca se prinde .

  3. #6

    “Pentru că întotdeauna mi s-a părut o muncă titanică, făcută absolut degeaba, pentru că dacă mă apucam să citesc și să scriu copiuțele, învățam și subiectele”

    eh, asta ar trebui sa bage in cap mai multi

  4. #7

    Scris textul in Word cu font foarte marunt, tras la imprimanta si lipit pe un pix alb. Nu vede nici dracu. O profesoara mi-a semnat lucrarea cu el si nu si-a dat seama.

    • #8

      Aș vrea să clarific un aspect. Ca să nu vadă “nici dracu”, textul imprimat e tot cu alb, nu? Și scris invers.

    • #9

      Nu, e scris cu negru.

    • #10

      asi vrea sa scriu si eu cu un negru

  5. Notele mele de trecere (5,6) transmit faptul ca nu mi-a placut invatatul, dar ca nici nu am stiut copia (de fapt imi era lene sa fac copiute).
    Am apelat la mila colegilor ” hai, ba, zi si mie” iar in cazurile in care ma ameninta corijenta, ma prezentam cu un buchet mare de flori la TOVARASA si-i sopteam tandru in ureche “nu mai fac”.

  6. #12

    Avem asa: fituici mici-mici de tot care incapeau in palma, scris cu alfabetul chirilic+cifre romane scrise cu litere rusesti pe banca/rigla, scris cu pix fara pasta pe ciorne si privit intr-un anumit unghi astfel incat sa vad ce-am scris…
    Cea mai uzitata a fost partea cu litere rusesti, pana m-a prins profa de istorie intr-a XII-a si m-a felicitat, deoarece asa ceva nu mai vazuse 🙂 Evident, a vazut dupa ce am predat lucrarea si mi-a corectat-o conform cu ce scrisesem, nu m-a pedepsit.
    N-am luat niciodata 1 pt. copiere din simplul motiv ca nu am fost prins.

    • #13

      buna asta cu chirilicele, well done, dude…

    • #14

      chirilica am facut si eu, cel mai simpatic a fost cand am facut copiutele si am plecat de la test lasand-o pe colega mea de banca cu copiute scrise in rusa, inca imi scoate ochii. Stiu ca la un moment dat in liceu printam cu scris gri spre alb minuscul pe foile “de ciorna”, si asta pentru ca aveam o profesoara de arte speciala care vroia sa stim toate detaliile despre compozitori- de la ani la copii si casatorii. Oh the joy.

    • #15

      Valeria hanii, pai rusa nu e a doua ta limbuţă? 🙂

    • #16

      baxty dier, ba cam e prima) Liceul l-am facut in .ro

    • #17

      Confirm ca a fost prima. Dupa, s-a obisnuit.

  7. Noi avem uniforme prin scoala generală. Vara, iarna, aveam sacou.

    Ei, și făceam asa: făceam o fițuică medie, care să încapă în palmă, de care legam de o ață pe care o treceam prin mânecă și o legam de pantaloni. Ața era mai scurtă decât brațul întins, dar potrivită pentru brațul îndoit în poziția de stat în bancă. Copiam de acolo și, în caz de ceva, întindeam mâna și foaia dispărea dintr-o mișcare în mânecă, ca la magicieni.

    • #19

      eu credeam ca baieti ascund altceva pe maneca

    • #20

      daca tu zici maneca la crac atunci da, unii mai ascundem chestii interesante pentru tine pe acolo. 🙂

    • #21

      daca se duce in jos pe crac nai nimic interesant

  8. I didn’t! Am incercat. Am facut fitzuici profi, scrise marunt marunt si citet. Guess what? Le stiam pe dinafara pe urma. Asa ca nu le-am folosit niciodata. Oricum nu ma ajuta fata la copiat.
    Adica am incercat de vreo doua pri cindva cind eram mai pustan si am rasolit-o.

  9. la gimnaziu n-am prea copiat. Am patit in schimb sa nu invat un comentariu si mi l-a dictat colegu de banca. Si in loc de “toamna a pus stapanire pe natura” am inteles “doamna”

    La intrare la liceu i-am dat unei tipe ceva la romana si ea mi-a zis cum sa incep un exercitiu de la mate

    nici la liceu nu am prea ars-o cu copiute. La bac am copiat cu cartea pe masa.

    La facultate insa….cel putin in ultimul an nu cred ca am avut un examen fara copiute. Metoda: ne imparteam cursurile in 4. Le scriam pe computer, le scoteam la imprimata cu 2. Dupa care copiam.
    Mai neplacut a fost cand la un examen au aparut vreo 3 camere. Imagineaza-ti sa te uiti dupa profa, dupa camere. Plm. Greu am copiat atunci.
    Camerele erau de la emisiunea aia de ccat de la prima cu cerutul in casatorie.

    • #24

      Noi la fuckultate ni le faceam servite direct. Erau anumite lucruri atat de complicate incat nu aveai cum sa le pricepi nici daca le scriai de 5-6 ori. Trebuia f mult focus sa pricepi ceva

  10. Pixurile cu cerneala invizibila au facut ravagii in scoala la mine. Am fost primul de a copiat astfel iar dupa am vandut, fara sa exagerez, 150. Cu profit bineinteles. Oh..vremurile..
    SEcretul era sa nu apesi prea tare ca dupa zgariau foaia. Practic pictai cu ele.

  11. #26

    cartea/caietu in banca si sange rece. am fost prin o singura data, si atunci din bulan maxim.

  12. #27

    Eu am fost fricos in generala dar in liceu am recuperat. Caietul in banca, copiuta legata cu sfoara si bagata in maneca (cand s-a rupt sfoara, mi-a trebuit o pereche de bracinari curati). La testele grila ala care stia punea palma pe banca si ridica un deget corespunzator literei sau numarului.
    In facultate, am adaptat pentru cativa, statii walkie-talkie: Le faceam iesire de casti si microfon, legam casca si microfonul cu lita de transformator (emailata), microfonul in maneca dreapta, casca in maneca stanga si era unul sus cu caietul care dicta. Pe vremea aia abonamentul avea 170 min in retea si 20 nationale asa ca nu prea se incurca lumea cu telefonul mobil (ma rog, erau niste neveste de spoitori care intrebau la telefon daca Parlament se scrie cu “p” mare sau “p” mic).

  13. #28

    Nam avut nevoie s-a copiez la scoala pentru cam invatat bine.

    • #29

      Invata-t, ba, dk tt vri sa scriiiii corct.

    • #30

      vnd catre de gramatik, mi-e numi mai trebe ca am invatat du pe ea tot

  14. #31

    Nu prea copiam de pe fițuici, dar când copiam țin minte că mai scriam cu creionul pe bancă sau puneam chestii prin penar. Copiam mai degrabă de la colegul de bancă. Mai nasol era când se dădeau două subiecte diferite în funcție de paritatea rândului.

    Oricum, true story: în generală am copiat o dată cu așa avânt de la coleg încât am scris și numele lui și au fost două lucrări cu numele Dragoș N. El a luat 9, tot el (adică eu) 8.

  15. Iată genul de articol pe care Ponta l-ar considera provocator.

  16. Eu nu ma pricepeam deloc la copiat. In clasele mici nici nu era cazu’, ca eram destept, comentariile la romana mi se pareau usoare, le citeam de doua ori si le stiam pe de rost. La fel capitalele la geografie sau formulele la matematica. Nu prea le intelegeam eu asa, dar aveam note bune. Ieseam mereu premiant, poate as fi fost chiar un strasnic activist de partid daca nu veneau “capitalistii”. Dar na, atunci nu realizam, inca era bine, mergea Caritas-ul, iesise Constantinescu presedinte, Coca-Cola in fiecare duminica.

    Dup-aia cand s-au mai complicat treburile si formulele au devenit tot mai ciudate (de exemplu S-urile alea lunguiete, functii sau cum le zice) stateam si eu dupa 5, ca na, baiat bun, ma treceau si pe mine clasa pana la urma. Daca ne lasa sa copiem bine, daca nu aia e. Da’ am avut noroc in viata c-am dat Bac-ul in 2003 si atunci a fost grila, practic nu trebuia sa scrii nimic in afara de nume si bifele de pe tabelul ala cu variante. La matematica am stiut sa fac exact 3 exercitii din 30, adica de 1.90. Dupa ce le-am rezolvat glorios pe alea, m-am pus sa calculez cate mai tre’ sa nimeresc sa iau 5, ca la bingo, pana s-a indurat o supraveghetoare sa-mi sopteasca ce bifase o colega olimpica. A fo’ fain si pe vremea aia, veghea FMI-ul, revenise Iliescu, Lucky Strike toata ziua, s-a deschis prima agentie de pariuri…

  17. #38

    Mane, altii isi fac suporturi pentru scule si tu ai timp sa stai intr-o rana la web si sa discuti despre cum copiai in liceu…

  18. #39

    Singura data cand am vrut sa copiez (pentru ca nu credeam ca-s in stare sa invat materia aia) si mi-am facut copiute, am invatat atat de bine facand copiutele incat am luat 10.

  19. #40

    OOo, pai de unde sa incep… Cu liceul evident (inainte de asta nu era nevoie):
    – copiat de la un coleg care invata si cu care te intelegi bine;
    – in clasa aveam linoleu crem pe jos, scriam ce imi trebuia cu pixul si calcam peste. DIn banca se vedea daca te uitai atent, din picioare nici o sansa.
    – Aflat grilele (acolo unde era cazul) si codificat in jocuri de x si 0 pe o coala. Profii o ignorau;
    – servite – metoda clasica. Puneam un serial si eram atent la el in timp ce mana scria automat. Timpul nu era pierdut 😛
    Prin facultate:
    – mapa de plastic lipita pe interiorul camasii deschise, cu tricou pe dedesubt, cand proful nu era atent, scoteam servita;
    – mapa de plastic lipita pe interiorul bancii, foaie cu forumule. Daca proful se uita in banca, nu vedea, ca era plasata pe “acoperis”;
    Evident si metodele clasice cu telefon, carte, scris pe banca, fituica. Am incercat si cu casca dar m-am panicat si am iesit din examen :))

  20. Pe vremea mea, încă mai stăteam cu manualele aranjate frumos pe bancă, deci trăgeam cu ochiul în ele când profii făceau turul clasei.

    Apoi dacă nu era banca prea netedă puneam caietul sub foaie și, la fel, trăgeam cu ochiul.

    Sub fuste nu puneam nimic. Erau mai comozi pantalonii, așa că scriam lecțiile pe bilețele și le puneam sub craci. Când stăteam picior peste picior cu stângul, când cu dreptul.

    Să copiez de pe telefon nu mi-a ieșit niciodată. Eventual mai scriam o formulă matematică pe bancă.

    Mai auzisem și de varianta “scrie ușooor cu creionul pe foaia de test, cât să nu vadă proful, dar suficient cât să vezi tu. Apoi, oricum scrii peste și mai dai un pic cu guma”…

  21. cea mai sigura metoda: toceam materia, memoram tot ce puteam si apoi o reproduceam la examen …

  22. #44

    In primara am copiat la…. dictare cu cartea pe genunchi. M-a parat colega de banca. Am luat 2.

    In clasa a 8a la teza la istorie, aveam walkman si inregistrasem toate lectiile pe casete. Eram in geaca, cu walkmanul la buzunarul de la piept pe exterior. Gaurisem geaca si trasesem firul de la casti prin gaura respectiva, pe maneca stanga. Stateam cu castile in palma si cu capul rezemat, cu urechea lipita de casti. Imi amintesc cum schimbam de zor la casete/derulam/etc sa gasesc lectiile. Am luat 10.

    Tot in clasa a 8-a aveam o fituica si a vazut profa de geografie ceva, la lucrare. Vine la mine sa-i arat palmele. Intre timp mototolisem fituica aia atat de tare incat nu mai ramasese mai nimic din ea. Am prins-o intre cele trei degete cu care iti faci cruce si am exclamat nervos “N-am nimic doamna profesoara! Ce aveti cu mine?” aratandu-i ambele palme, ca italienii. Nu a vazut-o 🙂

    Dupa generala nu m-a mai interesat…

  23. #45

    Am fost unul dintre elevii buni în liceu, mi-am dat interesul și am învățat. Am fost unul din aia care erau atenți la ore asa ca am prins cam tot ce trebuia fără sa fac prea multe acasă. Nu prea m-am înțeles cu matematica și franceza. În clasa a 12a la franceza aveam “servite” 3 bucăți. Am văzut ce s-a dat, m-am făcut ca știu, am scris o foaie în franceza mea și după aia când a trebuit sa duc teza am scos hârtia bună și i-am dat-o. Când m-am dus la profa a luat hârtia și mi-a zis sa scriu primele 2 rânduri din teza mea pe o alta foaie. A vrut sa ma lase corigent chiar înainte de bac, m-a făcut un pic sa transpir rece vreo 2 săptămâni, dar după cum am spus eram unul dintre cei buni, și pe lânga asta am vazut-o ca a luat mita de la un prieten de-al meu ca sa îl treacă și după aia mi-a fost transmis ca sunt trecut. Nu am mai dat ochii cu ea.
    În facultate am încercat sa fac din alea cu fontul mic dar nu au avut rost pentru ca la inginerie nu prea ai ce copia iar majoritatea examenelor au fost la tabla cu demonstrație.

  24. #47

    Nu am copiat decat in facultate dar cand m-am dus cu gandul sa copiez pai am copiat, nene! Preferatele mele erau foile apasate sau foile scrise cu pix UV – ma puneam intr-o banca intermediara si copiam cu sange rece. Era win-win, in sensul ca scriind inca o data formulele erau sanse mai mari sa le retin iar la examen daca nu eram sigur ma puteam verifica.

    PS: Casti “invizibile” am produs eu vreo 2-3, cu fir, cu bluetooth … dar la copiat nu era genul meu si oricum intr-o facultate de inginerie nu prea te ajuta casca.

  25. #48

    Liceu,lucrare de control fulger la tehnologie.Evident nu stiam nici unul o boaba,mie imi pica ceva cu fluxul de lucru la nu’s ce tip de strung.
    Am scris tot,absolut tot,nu aveam timp sa scriu.Exact subiectul meu era mare afisat pe un tablou in clasa:)))
    A venit profesorul la mine,s-a prins ce si cum,mi-a facut semn sa tac din gura sa nu zic nimic nimanui.Toata ora a stat cu ochii pe mine,colegii tot incercau sa copieze de la ine,sau “strigau” sa le soptesc si lor.Am luat nota 10:)))

  26. #49

    In facultate foloseam fituici mici, cat sa incapa in palma, scrise in word cu font foarte mic. Practic, aveam tot cursul impartit in toate buzunarele de la blugi si camasa. Aveam si un “index” pe care il foloseam la inceputul examenului cand primeam subiectele, si apoi cautam exact in buzunarele unde aveam subiectele primite. Am fost tentat sa folosesc si metoda “casca”, chestia aia mica bagata in ureche si conectata la telefon, la care iti dicta un prieten. Deh, minute aveam, insa semnalul era relativ: de exemplu in doua sali din subsolul facultatii de Cibernetica din ASE nu aveai semnal deloc.

  27. #50

    Și la facultate ce faci? Te apuci sa scrii cărți pe acordeoane? În timpurile astea handsul e la putere.

  28. #51

    clasele 1-4: nu prea tin minte sa fi copiat. Ce faceam insa era de-a dreptul stupid: nu imi faceam toate temele acasa, ca sa prin mai mult timp de joaca. Asa ca o minteam pe mama ca am ore de la 7, ajungeam in fata scolii la 6:30, scoala inchisa, si imi terminam temele pe scarile de la intrare.

    clasele 5-8: cu cartea sub banca, scris pe banca cu creionul, copiat de la colegi. In general era vorba despre materiile reale, unde eram tufa. Invatam binisor in generala.

    liceu: aveam bancile clasice, de cate 2 persoane, din alea cu scaune rabatabile, spatarul fiind banca din spate. Impreuna cu colegul de banca am descoperit ca scaunele se pot ridica sau lasa daca umblai la suruburi. Am lasat scaunele mai jos si am copiat 4 ani linistiti, nederanjati de nimeni. In clasa a 12-a am descoperit fituicile acordeon. Viata mea s-a schimbat atunci.

    facultate: exclusiv acordeoane. Nimic altceva. Cursuri intregi scrise de mana pe fasii de hartie. Ma ajuta si faptul ca, avand o memorie buna, retineam cam 30% din ce scriam si ideile generale. Prioritizam in functie de ce credeam eu ca e mai probabil sa ne dea la examen.
    Aparusera telefoanele mobile si cartelele Cosmote cu 2000 de min; aveam colegi care cheltuiau averi pe inchiriat hands-free modificate.
    Ce e amuzant e ca vroiam sa ma fac profesor; unul din motivele pentru care m-am razgandit a fost faptul ca nu as fi suportat ideea de a fi copiat de catre elevi.

  29. #52

    Copiute in maneci si sub fusta, cartea pe banca, cartea in banca, copiute strecurate intre metalul si lemnul bancii. In functie de profesor si materie. Astea sunt cele traditionale. Mai neortodoxa era faza cu rotatia lucrarii, care a pornit in clasa a 10-a cand, proaspat transferata la Filologie de la Mate-Info, am facut lucrarea la matematica pentru tot randul, una cate una, matematica de filo fiind o gluma dupa ce scapasem de inspectorul de mate, un psihopat, de la mate-info. Profu’ de la filo, odihneasca-se in pace, a fost atat de impresionat ca nu ne-a pedepsit.

    Distractia s-a terminat cand am plecat din tara pt facultate. Aici primul care te prinde si te denunta e colegul de banca, si pedeapsa era exmatricularea, deci m-am multumit cu note mediocre in facultate, ca mai si munceam. Pe de alta parte, obisnuiti cu studenti din astia cinstiti, belgienii sunt cam prea relaxati. Colegii rusi copiau pur si simplu conversand in rusa, iar daca li se tragea atentia spuneau ca isi cer pixuri, etc.

  30. #54

    Nu mai stiu in ce clasa eram, gen gimnaziu si trebuia sa retin la istorie niste ani de domnitori romani. Am scris pe banca usor cu creionul. Sters apoi.
    Apoi, scriam pe copiute si nu le mai foloseam pentru ca retineam despre ce este vorba.

    La bac, bulan total: la romana proba orala, ce am invatat, aia am tras. La romana scris, ce am invatat mai bine, aia a picat. La mate am scos nota care ma interesa sa promovez bacul (5.5 parca).
    La facultate, ne repartizam cursurile si invatam fiecare cate unu sau doua cursuri. Cel mai mare bulan a fost cand un prof a cerut toate cursurile la un examen, a cerut sa vina cineva sa traga din ele pentru alegere subiecte. Toate degetele spre mine aratau, cunoscut fiind bulanul meu. A trebuit sa aleg de vreo patru ori pentru ca nu-i conveneau profului, subiectele (ambele) erau prea simple/usoare. La final, unu a fost ales de mine si al doilea de catre el.

  31. #55

    Si da, am uitat sa adaug si nu mai pot edita, am si eu acasa niste bascheti din aia cu formule, nu am stiut mult timp ce am pe talpa, pana cand am dat de o zi cu ceva ploaie si am observat schemele (polinom, binom parca).

  32. #56

    Pus cartea in catedra. Foit, comentat, aruncat cu ochiul la vecini. Mutat la catedra. Copiat din manual.

  33. #57

    eu in general am avut note mari la scoala (si facultate), dar n-am reusit sa copii decat cand copia toata clasa cu cartea pe banca. mai ales ca fiind foarte miop, nici cu ochelari/lentile de contact n-am cea mai buna vedere, iar cand ma simt vinovat se vede pe fata mea, asa ca am preferat sa invat cat de cat, de obicei fix cat e nevoie ca sa iau o nota marisoara. si tin minte ca in liceu aveam niste colegi cu parinti cretini care se plangeau la sedinta cu parintii ca ai lor copii invata 5-6 ore pe zi (sau sa fie mai mult?), iar eu aveam note mai mari ca ei si imi faceam temele in maxim 2-3 ore. pt aia mai tineri: da stiu, eram ultimul tocilar ca imi faceam teme si nu chiuleam de la ore.

    • #58

      si iata ce nasol ai ajuns. profesor in finlanda, doctor, plm etc. cred ca esti chinuit si suferi in fiecare moment

    • #59

      de curiozitate, ce medie aveai la lb. romana?

    • #60

      nu eram bun la romana, dupa cum se vede mai sus, chiar daca am scuza ca am scris la repezeala si nu m-am obosit cu chestii gen diacritice si topica in propozitie. aveam medii de 8-9 si la bac am luat 8.50

  34. Nu prea mi-am facut. La BAC am avut câteva și am avut nevoie de ele la istorie, că dracu mai știa toți anii ăia, când aveam în cap numai formule matematice deoarece aveam proba la mate peste 4 zile.
    apoi in facultate, metoda papirusului. 2 bețe de urechi, cărora le tăiam capetele cu vată, lipite de-o foaie lungă (vreo 2 A4 cap la cap), apoi sucite ca un papirus. și desupra, un elastic, ca sa nu se desfacă.
    Mi-am făcut astea de 3 ori, la 3 examene dificile. Colegul de care invatasem metoda era as, adica tinea papirusul in aceeași mana ca si pixul, si scris in timp ce citea de pe copiuta. asa dexteritate n-am vazut in viata mea la un copist.

  35. #62

    Io nam copiat in veata mea. Ce vreii s-a insinui???!

    • #63

      salut
      ai niste greseli gramaticale destul de grave in comentariu.se vede ca nu ti-a placut scoala

    • #64

      Capitain obvious:))

    • #65

      @w esti sufletu’ la petrecere boss

  36. #66

    Fiind coleg de generație cu unu Arhi adică născut în ’74 din nefericire pentru mine nu am reușit să copiez neam. Prin a noua aveam 1.90 iar în a doispea m-am oprit la 1.94.Am încercat,martor îmi e Dumnezeu,zamolxe si budha da orice mișcare făceam mă turna profu si daca era orb.Era ca si cum faru din Alexandria încerca să se piteasca după pix.M-am simțit discriminat si abandonat de divinitate.

    • #67

      maestre…:))) bine, eu intr-a 9a aveam 1.60. dintr-a zecea pana a 11 a am crescut 20 de centimetri

    • #68

      Da meștere si alea din spatele meu rasfoiau toată biblioteca județeană.Bine trebuia să aiba ochi buni ca era cam întuneric.

  37. #69

    Arhi, ai trecut si tu pe metoda EVZ de crestere a numarului de afisari, fiecare imagine cu pagina ei separata? nu era mai simplu si mai frumos cum era inainte, cu overlay si fara parasit pagina articolului?

    • #70

      da.

    • #71

      da ma, dar la fiecare 2 afisari o afisare o doneaza pentru cainii maidanezi

    • #72

      Cool. E vreo sansa sa revii la overlayul vechi?

    • #73

      cateodata formatarea wp da cu eroare. nu imi aduce afisari in plus asta, dimpotriva, in minus, pentru ca pe overlay eu am analytics

    • #74

      nevermind, it’s back 🙂 hurray!!!

  38. #75

    Si eu aveam asa memorie vizuala, ca aveam copiute coli a4 amestecate printre ciorne, dar stiam exact ce scrie pe ele si nu era nevoie sa le mai privesc. la fel si cand lipeam pe picioare pe sub dres, stiam ce e in ele.
    recunosc insa ca am folosit cu brio metoda copiat de la colegii din fata, mai mult pentru verificare, sau sa observ un hint ceva.

  39. #77

    toti astia de comenteaza pe aici ca au copiat la bac sunt din aia care se crucesc cand vad rata de promovare la BAC de acum? Pai fara camera si cu profesoare vorbite de la un liceu la altul sa inchida ochii sa iasa bine scoala lor, e simplu mesterilor.

  40. #78

    si ca sa fiu in topic, in clasa a IX-a, din cauza manecii prea lungi am fost prins in teza la istoria muzicii si am luat 1. Media 3 pe trimestru si sumbra amenintare de a mai da o data la liceu admitere. Trimestrul 2 si 3 am avut 10 si respectiv 9 media. Diriga nu credea ca mai ma tine sa copiez si nici nu s-a mai uitat la mine. Am mai dat si la altii ca-s milostiv. Sarnaaa doamna Liagiaaaa

  41. #79

    Și totuși, pentru ce examen sa fi fost copiuta din poza 15 ?

  42. #81

    Fiind de mic stiut prin scoala drept bolnav de masini, profesorii se cam obisnuisera sa am mereu la mine vreun manual auto sau de reparatii auto. De unde si felul meu de a copia(cu un tupeu cam nerusinat): cumparasem pe la vreo 11 ani un manual de Opel Rekord C in germana, rupt vai mama lui, il jumulisem de continut si bagam in el paginile cu comentarii sau formule matematice, insa in germana. Acum, cand lucrurile au evoluat si deja existau cerintele gen “comentati ce a vrut sa zica scriitorul X in opera Y” pur si simplu scriam ce ni se dictase in clasa(bineinteles, cu niste scheme mecanice pe langa, sa dea bine). In privinta matematicii, in special geometrie, trebuia sa imi storc un pic capul si sa realizez totul in asa fel incat sa nu se prinda profesorii, adica tot scheme mecanice, insa cu formulele langa ele.
    Treaba a tinut pana la facultate, cand deja pe profesori nu-i mai interesa de ce erai tu pasionat si iti ziceau scurt “fara manual pe banca”.

  43. #82

    Facut facultatea la Poli, am copiat la un singur examen cu cartea pe banca si am picat…. SI acum lucrez intr-un domeniu total diferit fata de ce am invatat in facultate … Iar pentru tinerele sperante ale tarii, facultatea nu o sa te pregateasca pentru un anumit loc de munca…, ii mai civilizeaza pe unii din cuca macaii, inveti ce e aia bauta crunta si mai scapi milogu’n traista…. Ps. Invatati in plm o meserie.

  44. #83

    eu nu prea am avut nevoie sa copiez in primele 12 clase. ce retineam din clasa plus “recapitularile” din recreatiile premergatoare orelor au fost suficente sa ma treaca cu medii peste 7 de cam toate materiile. pe final am dat cateva chix-uri (in special la analiza matematica si fizica), dar nu am avut totusi nici o corijenta.

    in facultate am fost fricos si picam intr-o veselie pentu ca evident nu invatam nimic mai mult decat la liceu. cand era totusi de copiat, acordeoane sau colegi. metoda cea mai zanatica care a mers de vreo 2, 3 ori era la materiile und eprofesorii isi lasau asistentii sa conduca examenul. adica asistentul dadea ce subiecte vroia, eu scriam ce subiecte stiam. daca se prindeau, era mult prea tarziu si nu a comentat nimeni vreodata.

    oricum ar trebui remarcata diferenta uriasa intre facultatea la care am inceput si cea la care am terminat. acelasi domeniu, aceleasi materii si evident acelasi stil de a (nu) invata al meu precum si frica de a copia. in bucuresti picam pe banda rulanta, la alba iulia nu am avut nici macar un singur esec. am terminat si functionez exact pe specialitate de mai bine de 10 ani fara probleme.

    • #84

      deci decentel de multe branze bune…:)))

  45. #85

    Liceul Mihai Eminescu, 1988, clasă de pisde + 4 băieți. Urma teza cu unul din cei mai de temuți profesori, Romulus Popa Bran (cel căruia o generație mai mare ca mine i-au publicat în Dobrogea Nouă condoleanțe și i-au trimis și coșciug acasă). Am petrecut două pauze ca să scriem pe geam. Din picioare nu se vedea nimic, din bancă trebuia să te uiți în așa fel încât să nu suprapui textul cu macaralele din port. Mi-a atras proful de vreo 2 ori atenția că teza mea era în față nu “la poarta 1” dar nu s-a prins. Nu mai țin minte ce-au făcut ceilalți de pe celelalte rânduri, ăștia de la geam am luat 8.

    • #86

      Liceul Mihai Eminesc e liceu de …. fete de cind s-a inventat Constanta.

    • #87

      “Baietii” adevarati mergeau la Mircea. Sau la 6. Sau la Energetic.

  46. #88

    A 18-a oara cand am dat examenul la Bazele Electrotehnicii am iesit din sala si m-am dus in sala de lectura sa fac lucrarea.
    Erau 2 profesori la catedra si doi in spatele salii, am asteptat pana au inceput colegii sa dea lucrarile ca sa-i blocheze pe profesorii de la catedra, iar cei din spate se uitau pe o carte gasita la mine in banca 🙂
    Cand am intrat nu aveam vedere catre cei din spate, am riscat.
    In rest nu prea copiam ca eram lenes, ne dadeau pana la urma profesorii 5 de mila. Dupa ce cotizam bine la bugetul facultatii.

  47. #89

    Problemele mele au fost asa: unu, daca nu ai experienta la copiat, nu incerca prima data pe miza mare. Doi, ai sanse mai mari sa te prinda atunci cand schimbi metoda.

    Prima data am copiat la bac, la astronomie, la oral. Nimerisem un subiect pe care nu il invatasem fiindca nu imi placea. M-au prins si am primit a doua sansa (de data asta eram doxa – am luat 10 pana la urma).

    Cand am schimbat metoda, eram in facultate. Bazele Electrotehnicii, cu Nicolae. Omul m-a prins si mi-a zis ca pot sa mai vin de cate ori vreau, dar ca o sa trec doar cand o sa fac de zece. Nu stiu de cate ori am dat examenul ala (salutare, Costi!). Cand l-am luat, am avut si subiecte suplimentare. Cred ca mi-a luat vreo trei ani sa iau examenul. Intre timp, am intrat la Medicina, dar m-am lasat repede. M-am intors la Politehnica si am terminat in opt ani. Acum profesez cu placere si succes inginerie, dar tot ce stiu util am invatat singur, dupa manuale americane.

    In fine, in ultimul an de faculate mai eram vreo sase in grupa. Ne lasau sa copiem oficial, in timp ce aia din anul doi care dadeau examen in aceeasi sala erau supravegheati strict…

  48. #90

    Am copiat o singura data in viata mea la teza la romana in a 8-a. Stiam sigur ca o sa am eseu la una din 3 nuvele – asa ca le-am scris pe toate trei in mijlocul caietului de teze. La teza cand am aflat ce nuvela era pur si simplu am rupt foile celelalte din mijloc lasand doar eseul care trebuia.
    Nimeni nu s-a uitat in caietul meu pentru ca eram al mai t̶o̶c̶i̶l̶a̶r̶ erudit din scoala.

  49. #91

    nu am copiat niciodata ! adica nu m-au prins.

  50. #92

    cu telu bre
    nu erau smart pe atunci dar asta nu inseamna ca nu puteam face conversie la un .txt intr-un format acceptat de tel, aveam un siemens m55 😀
    ce vremuri…

  51. #93

    Cine ati vrea sa ne conduca ?_Dumnezeu si ingerii?_Ce asteptari putem avea de la alesii nostri?_Ei sunt exact ca noi, au defectele noastre pintre care acela de a obtine foloase necuvenite. N am copiat niciodata dar sunt in minoritate, asa ca…tac.

  52. #94

    Un coleg si-a pus fituicile in buzunarul de la piept de la camasa. Din pacate, camasa era de “panza topita” si se vedea tipla prin ea. Saracul, nici n-a stiut ce l-a lovit…

    Altul, la fizica la Gabriela Cone, a avut servite, dar a trebuit sa mai completeze pe ici pe colo… Numai ca a completat cu pix negru iar servitele erau cu albastru…

  53. #95

    Tot la examen la Cone… pe la jumatatea timpului alocat, o vad ca se uita tinta, dar tinta in ochii mei. Ma uit si eu, se uita si ea, ma uit si eu… zic ce Dzeu o fi ca nu facusem nimic. Dupa care se ridica, vine drept catre mine, se opreste in dreptul meu si… se adreseaza colegului de langa mine – Va rog sa va mutati in ultima banca.
    Baiatul incepe sa straga incet, cat mai incet… Cone cu nerabdare:
    – Va rog sa va ridicati imediat si sa va mutati in ultima banca.
    Cand se ridica, avea servitele asezate sub fund.
    Ideea e ca dna Cone era putin sasie si de fapt, cand ma tintuia pe mine il supraveghea pe colegul, care probabil se gandea ca eu sunt in vizor ca na, nu la el se uita…

  54. #97

    Poveste similara, prima banca, branza buna. Chiulit la lucrare/teza, venit ulterior cu servita (subiectele tezei scrise de acasa). Aberat o pagina de ochii lumii in ora, la sfarsit cand sa o predau o inlocuiam cu cea pregatita de acasa. Dintr-a saptea pana intr-a doispea, cand la ultima teza de latina am dat-o direct impaturita, atat de mult a ajuns sa imi pese.
    Bonus: prima generatie cu “camere” la BAC. N-am vazut fir de camera in sala aia de liceu central de capitala. Noroc ca invatasem noaptea de dinainte cat sa dau si la altii.

    • #98

      L.E. ca uitai: la fizica, prima banca, scris formule cu creionul pe ditamai ghiveciul de ficus. In liceu, tot la fizica, venise un coleg de la alta clasa si a “asistat” la ora ca “ii placea profesoara foarte mult”; noi am dat test, el ne-a suflat din caiete.
      La Bac nu stiu daca se pune ca la istorie am invatat pe rupte iar la subiect m-am pierdut in cerinta (actiune politica/fenomen politic/fapt istoric si efectele lor) si am scris tot ce am invatat, un secol jumatate de istorie in 3 pagini cu scris mic. 9.30, hell yeah!

  55. #99

    Am copiat si eu, si-n liceu, si-n facultate… Dar nu am fost cine stie ce as. Copiam la ce nu ma interesa ca materie. Prin anul 2 am fentat tot semestrul de Marketing si m-am strecurat in sala la examen pe final, printre cei prezenti, si am bagat o servita. (Cand rar se intampla sa am cosmaruri, unul dintre ele este ca trebuie sa dau din nou examenul de Marketing. :-))

    Aveam pe unul in an care a ramas repetent pe motiv de copiat, si a trebuit toata facultatea sa-i minta pe ai lui, groaznic, mai ales ca sor-sa facuse aceeasi facultate si il mai intreba de una-alta… Noroc ca toti erau in provincie.

    Dupa ce-a ramas repetent, tipul devenise un samurai al copiatului. Profii stiau ca e “copist”, miza insa era sa-l prinda in fapt. Never again!
    Era atat de Zen, incat am auzit ca si dupa facultate, cand s-ar fi dus sa se angajeze, pe la Stat pe undeva, la proba scrisa a bagat “servita”. Sa mai zica cineva ca la Stat te angajeaza numai pe shpaga… 🙂

    • #100

      maest5re, dar cati ani ai tu? cum adica repetent in facultate?

    • #101

      Vai, dar cat de nedelicat esti! 🙂

      Era imediat dupa 89. Ca sa treci anul, trebuia sa ai toate examenele luate. Altfel, repetai anul, iar la 2 repetentii succesive puteai fi exmatriculat.

      Nu stiu cum mai este acum, dar in Politehnica din Bucuresti erau cativa profesori care te lasau repetent daca te prindeau copiind. Cred ca regulamentul era sa te exmatriculeze pt copiat, asa ca domnii in cauza considerau ca-ti fac o concesie lasandu-te repetent.

    • #102

      acum e bologna. restanta o duci pana termini facultatea, nu repeti anul…

    • #103

      ps: nu as fi zis niciodata ca esti mai in varsta decat mine, nu ti se vede varsta, din comentarii. si ca sa preintampin o intrebare, e ceva bun:))

    • #104

      N-am depasit 17 niciodata.

  56. #105

    Cea mai sigura metoda de copiat(inventata de mine,pt ca n-am mai auzit sa faca cineva);
    Un microfon de nokia 3120;ii pui un fir(litzat de la casti,numai sa aiba vreo 5 fire+1 ata si le rotesti;asta pt rezistenta);Ideal ar fi firul auriu.La capat ii cositoresti un jack(o mufa);inregistrezi la microfon ,pe calculator,sau mp3 player,ca si alcelea au functia de record(dar se aude un bruiaj in general),si iti inregistrezi subiectele.Exemplu:ai 12 subiecte de invatat si tu le dictezi ,pe calculator,folosind un microfon,pe fiecare in parte si denumesti 1,2,…etc. 12.mp3.La subiectul 1 cand dictezi,spui:1.Sa se stabileasca calculeze numarul maxim de…(ce subiect ai tu acolo).Exact asa spui in dictare.La final spui punct.Dupa care treci la subiectul urmator 2….Atentie cand dictezi s-ar putea ca literele de indici sa nu-i intelegi,cum ar fi a indice b,si atunci la”b”ii spui ca ar fi de la Bucuresti.Faci o verificare dupa!Inregistrarile le poti salva in format mp3 sau wma,iar folderul de pe mp3 sau mp4 trebuie sa fie gol.sa nu le amesteci.Trebuie sa ai putin parul lung,nu foarte mult,cat sa acopere gaura la ureche si ceafa.Difuzorul il introduci in ureche,perfect perpendicular cu ajutorul degetului mic.Nu trebuie sa se vada cantul de la difuzor,ca atunci nu intra cum trebuie,si nu numai ca se vede,dar se si aude.Il dai dupa ureche,si-l lipesti cu adeziv de lemn(de la abison cred ca este unul bun);este alb si cand il dai pe piele,astepti un pic sa se usuce si devine perfect transparent.Dupa uscare,daca freci pielea unde l-ai aplicat,se exfoliaza precum pielea arsa de soare.Deci este bine ca la final sa nu umbli la el(sa nu te freci).Mp3 player-ul trebuie sa-l tii la curea,deschis cand intri in sala,difuzorul sa nu urle foarte tare,decat daca este galagie,dar apoi sa-l dai mai incet(la limita).Firul il prinzi la maiou,cu scoci(dar sa fie un pic larg ,pt ca daca te intorci ai sa-l rupi),il scoti pe la spate(la ceafa) si il duci prin par(acolo il lipesti),dupa ureche si apoi il treci in ureche,si lipesti firul de ureche.Aplici adeziv pe ureche(sa nu iasa),dupa care presezi parul deasupra,pana se usuca adzivul.Nu exagerat sa para dat cu gel,sau uns,etc.Deci parul uscat deasupra adezivului(dat in cantitate mica,cu degetul).o SA AI O CAMASA PESTE PANTALONI(DECI SA ATARNE),iar firul il scoti pe la burta.Acolo ai sa ai mp4 player-ul ,iar cand dai de la 1 la 12(subiectele),inainte sau inapoi,nu ridici camasa ,ca tarnu,sa se vada.Te faci ca stai si te gandesti si tii mana la burta,si finut muti inainte.Pt lipirea difuzorului de nokia 3120,folsesti pistol de lipit si super-glue.Dupa ce ai cositorit firele,le aplici super glue.Dupa intarire,firul il rotesti un pic (ii faci o bucla)si il lipesti iar peste ,ca sa ai rezistenta(cand tragi de el sa nu se rupa din cositorire).Obligatoriu ceafa acoperita cu un guler,sau daca nu parul mai lung,si lipit in zona cu firul cu adeziv pe piele.La dictat sa nu dictezi repede,ci incet dupa cum scrii,tu.Sa dictezi tare,si iti recomand mp3recordersetup,care era odata pe softpedia.com.Daca nu luati altul(bifati pe softpedia freeware ca sa gasiti gratis)si ..Voila!Sper ca ati inteles!Va doresc note mari!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam