Mie îmi plac câteva mâncăruri pe lume, singurele pe care LE DORESC. Supa de pui cu tăieței de casă și piftia. Dar piftie ca în bucovina, pentru că în restul țării e o mândrie ca, de exemplu, mațul de la caltaboș să miroase a rahat, cum se exprima o doamnă olteancă, așa e bun, doamna Ametcea, e mirosul natural al porcului, acolo e dulceața. De aia eu nu mănânc niciodată chestii făcute în casă când merg în vizite. Pentru că puțini români au auzit că urechea la porc se pârlește, după care se rade, după care se spală, după care procedeul se reia.

În fine. Problema noastră este că am intrat în pană de idei cu mâncărurile. Avem cam jumătate de an de când am renunțat la mâncăruri cu prăjeli grele, cefe la grătar și altele, iar acum pur și simplu, când vine momentul de a face mâncare, intrăm în panică.

NOI AZI CE GĂTIM?

Voi ce mai gătiți?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

119 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    urmeaza o salata de morcovi cu telina, nuca si maioneza, a fost salata de conopida cu usturoi, conopida pane, pulpe de iepuras la cuptoras, pasta de peste homemade, salata de sfecla rosie cu peste marinat… etc

  2. #2

    Da-i cu peste – n-ai cum sa dai gres 🙂 Preferabil de apa sarata ( cu carnea alba), facut la gratar, cu ulei de masline, ceva salata si aia e 🙂

    • #3

      incerc, dar nu sufar pestele…

    • #4

      ia-ti o Dorada ( mai mare 6-800 g) proaspata din Metro ( sau de unde oi gasi p-acolo), o cureti, o speli si o arunci pe gratar ( foc potrivit). Ai rabare sa se faca bine fara sa se arda inainte s-o intorci – altfel o faci bucati. In paralel faci niste cartofi natur ( taiati bucati relativ mari si fierti; dupa ce-i scoti, pune sare si unt pe ei). Baga si o salata ( preferabil din ceva frunzis – salata verde, ice-berg, latuci etc) si pe urma sa-mi zici cum a fost…
      Mancarurile cele mai bune sunt cele proaspete si simple…

    • #5

      Dorada, proaspata, in metro, in timisoara? Mda… Keep your hopes high.

  3. #6

    si da, bucovinenii par a sti sa gateasca, cel putin soacra si alte 2-3 familii unde am mancat

  4. #7

    numa nenorociri ai pus acolo domle, numa nenorociri…

  5. #8

    ma gindeam la niste ficatei. Ceva de genul: www.arhiblog.ro/ficatei-cu-ceapa/
    :)))

  6. Iepuras la cuptoras :-)asta vara am observat o folosire excesiva a diminutivelor. Cel putin in ardeal unde stau eu, adicatelea Iasi.
    Nu ma scoteau din bonulet, facturica, prajiturica…
    Si ontopic mancarica de mazare cu bucati de prosciutto, ciorba de perisoare.

  7. #12

    de curiozitate, mi-ar placea sa mananc shaorma cu caviar :))))

  8. #13

    adihadean.ro, te inspiri de acolo

  9. #17

    Daca ai o oala de lut, du-te la selgros/real, ia un pui griller, 4-5 mere rosii. Asezoneaza puiul cu sare si piper, interior/exterior, aseaza-l in oala, crapa merele in 4 si punele pe langa pui. Pune capacul si la foc mic spre mediu in cuptor. Se face cam in 2-2,5 h. Se serveste cu salata si mujdei cu smantana. Se stinge cu o bere.

    PS: Nu uita sa inmoi oala juma de ora.

  10. Fasole rosie + mazare + porumb (+ ceapa si ardei putin calite inainte)

    amestecate cu piept de pui cubulete mici, calit si el separat in ceapa + ardei + sos de soia

  11. Felul I: Tarator
    Felul II. Muschiulet la cuptor in chimichurri.
    Taratorul e simplu de facut: doua iaurturi, o cana de apa, 2/3 dintr-un castravete mare ras, doua ulei de linguri de masline, o lingurita de sare, 3-4 catei de usturoi. Amesteci totul si gata. Se serveste rece…
    Muschiul de porc se pune intreg in chimichurri minim 4 ore la maturat. Apoi se pune intr-un vas de Jena acoperit cu folie de aluminiu in cuptorul preincalzit, 25 minute. Chimichurri se face din otet balsamic, ulei de masline, apa, ceapa maruntita, piper, boia iute, usturoi, dafin, patrunjel, rosie tocata si ardei gras maruntit.
    E beton!

    • Felul I se mai numeste Ayran :)) In teorie cam asa ar trebui facut. Recomand. E rapid si bun.

    • #21

      Jules, ayranul este iaurt cu apă. Şi cu sare, opţional. Ce scrie mircea este tarator original.
      Amandouă bune, dar chestii diferite. Taratorul e supă, ayranul e băutură.

    • #22

      Dupa descriere, parca e tzatziki, nu supa.

  12. #23

    Eu improvizez foarte mult si incerc sa gatesc o data sau de doua ori pe saptamana, apoi am mancare de pranz de-a gata, doar o incalzesc. Micul dejun, la fel, e hotarat dinainte, iar cina e, de obicei, ceva gen ce am mancat la pranz sau ceva foarte usor (de mancat, nu neaparat de facut).
    Ziceam ca improvizez. Am mereu in casa paste, orez, ceva faina (incerc ca toate astea enumerate sa fie integrale) usturoi si cate ceva in congelator sau conserva (de obicei ciuperci, spanac si mixuri de legume); astea pe langa condimente, ulei, the usual. Cand se apropie ziua de gatit (adica mai am o portie-doua din mancarea facuta anterior), incep sa ma gandesc cam ce am prin casa si ma gandesc cum le-as putea combina. Printre preferatele mele (ca gust, executie si transport/stocare) sunt cele de tip “pot pie” sau diverse ingrediente tuflite-ntr-un jena si legate cu un ou amestecat cu cascaval.
    Iar daca poftesc la ceva anume neaparat si nu este in plan vreo gateala maxima, imi pot face pofta la masa de seara, imi mai permit din cand in cand cate-o mancare “mai interzisa”, dar nu zilnic:P Chiar e foarte economic (si am fost surprinsa sa vad ca si sanatos) sa faci mancare-n casa, din timp. Nu mai mananci haotic un pateu pe drum, un covrig inainte de pranz, 5 feluri la pranz, nustiuce dup-amiaza, iar ceva pe drum seara, apoi iar un “binge” la cina. E clar micul dejun, e clar pranzul, iar cina se rezolva singura :mrgreen:
    Dar, pentru ca m-am laudat pe mine insami (sper totusi sa-i fie de folos cuiva), sa-ti zic ultima reteta, facuta acum cateva zile: am facut un amestec de ou, cheddar si smantana, un orez integral fiert simplu, un amestec din spanac si ciuperci, plus usturoi calit si condimente dupa gust, apoi le-am pus in straturi, le-am dat la cuptor si e foarte tare.

  13. Felul I: Tarator
    Felul II. Muschiulet la cuptor in chimichurri.
    Taratorul e simplu de facut: doua iaurturi, o cana de apa, 2/3 dintr-un castravete mare ras, doua ulei de linguri de masline, o lingurita de sare, 3-4 catei de usturoi, marar si daca vrei nuci maruntite sau menta. Amesteci totul si gata. Se serveste rece…
    Muschiul de porc se pune intreg in chimichurri minim 4 ore la maturat. Apoi se pune intr-un vas de Jena acoperit cu folie de aluminiu in cuptorul preincalzit, 25 minute. Chimichurri se face din otet balsamic, ulei de masline, apa, ceapa maruntita, piper, boia iute, usturoi, dafin, patrunjel, rosie tocata si ardei gras maruntit.
    E beton!

  14. #25

    Ador puiul pe pat de sare. Iar pentru desert tort de clatite cu smantana + scortisoara si/sau mere in pijama.

  15. #26

    Arhi, mai arunca o privire si la Adi Hadean pe blog. Are multe chestii f. misto acolo…

  16. #27

    In NL exista o solutie pentru asta: www.hellofresh.nl. Iti trimite saptamanal o cutie acasa ce contine 3/5 retete (dupa alegere) si ingredientele in cantitatile necesare. De asemenea au o varianta si pentru sportivi, precum si o cutie cu fructe. 3 retete, 2 persoane, 39 euro livrat la usa. Toate produsele sunt bio.
    Poate face cineva asta și în RO.

  17. Deschid random cartea de bucate și… cum mi-o fi norocu’

  18. Food pr0n! 😀

  19. Nu stiu cum le spune in alte zone, pe la mine se numesc hremzli, un fel de clatite din cartofi, care merg de minune cu un iaurt de oaie sau de care o fi…..o mamaliga ,, pe carofi ‘’ cu o branza de burduf aruncata peste niste ceapa prajita..sau o mamaliga cu branza de burduf la cuptor, mamaliga obligatoriu sa aibe si cartofi….si lista ar putea continua..

  20. #33

    Ciuperci umplute cu putin cascaval si branza sarata.
    Peste la gratar (sardine, dorada, caras) – nici un alt mod de preparare a pestelui nu se compara cu gratarul.
    Orice faci in cuptor, adauga pe deasupra catzei de usturoi taiati jumatati. Se vor coace agresiv si vor fi o minunatie in gura. Recomand vita la cuptor cu cubulete de cartofi bine patrunse, sa se sfarame in furculitza, fara alte adaugiri decat usturoiul si un pahar de chefir alaturi. Sau un Oettinger nefiltrat. Sau Valentins. Nu Paulaner, e prea dulce si nu-si justifica pretul.
    Nu uita hartia de copt si putin ulei de masline. Si preferabil cuptor electric, nu cu gaze.

  21. #34

    Pai deocamdata se mai gasesc in piete legume chiar proaspete (conopida, varza, fasole verde, vinete, dovlecel, etc.) N-o sa mai tina mult, asa ca eu gatesc diverse variatiuni pe teme de legume deocamdata (ghiveci, la cuptor, stil musaca etc.) Plus ca la noi in casa o ciorba/supa nu lipseste niciodata. Alte chestii pe care le-am gatit in ultimul timp: limba de porc cu sos de rosii, tocanita de pipote, spanac cu ochiuri, aripioare de pui la cuptor, conopida la cuptor cu branza si oua, dovlecel scazut, supa-crema de dovleac placintar (prima data am facut-o, foarte buna), supa de gaina, taietei de casa cu nuca, varza calita…
    Trebuie sa recunosc ca barbatu-meu e un “cat de multa carne de porc kind of guy” asa ca 90 la suta din ce am insirat mai sus il dispera, dar ce sa-i fac, nu ne putem hrani doar cu ceafa de porc, costita de porc, halva si baclava, cum ar dori dansul. Fiu-meu, in schimb, e copilul ideal, mananca ce-i pui in fata fara comentarii si singura chestie pe care nu o suporta deloc, dar absolut deloc, sunt mezelurile si carnatii de de cumparat (de casa mananca).

  22. #35

    Eu sunt o fericita. Stau langa cumnata-mea si nu gatesc. Gateste ea si pentru noi. Stiu, ma pricep, dar nu ca ea.

  23. #36

    Azi:
    – Mic dejun: 2 chiftele din legume, o bucata de branza de vaci (de la tara, doua felii de pita si un castravete.
    – Pranz: sarmale din legume cu smantana (multa, c-asa-mi plac).
    – Cina: o bucata de placinta cu spanac si braza si un iaurt.

    • #37

      vai ce trist e meniul tau 😀
      cred ca as manca asa ceva doar dupa 2 zile de foamete.

    • #38

      Mi-am notat sa te invit la masa doar dupa ce anunti cel putin doua zile de foamete. 😀

    • #39

      Tot ce ai scris pentru mine e o gustare 🙂

  24. #40

    in Bucovina nu se spune piftie, se cheama “racituri”. Cand am auzit prima data piftie, ma gandeam ca e un fel de chiftea/chiftele.

    • #41

      da, pai zi-le tu astora de racituri, barabule si curechi…

    • #42

      Word!

    • @arhi word si de la mine. Cind aud de piftie ma apuca durerile de cap. Cind spun racituri ii apuca pe restul.

    • #44

      asa le stiu si eu, “racituri” servite cu mamaliguta alaturi

    • #45

      Racitura se zice si in Dobrogea, mai exact in Tulcea.

    • La noi la Sibiu sunt pur și simplu “răci”.

    • #47

      La Constanta se stie si de racitura si de piftie insa am auzit ca ar avea un nou nickname – “dardaiala” 🙂 (puneti voi diacriticile)…si da – multe nenorociri ai afisat in pozele alea!!!

    • #48

      dârdâială?:))))))))))))))

    • #49

      sau mai simplu: kocsonya :))

  25. #51

    hrisca cu rata

  26. #52

    1. Carne de porc: feliute subtiri nebatute, amestecate cu 5 linguri mustar, sare, patrunjel, piper –iuteala cat suporta familia!, se tin ½ ora la congelator, dupa care se baga in tava la cuptor incins cam ½ ora.
    2. Piept pui taiat feliute condimentat cu sare, piper, patrunjel, oregano, o lingura ulei, aruncat in tava la cuptor pana e aproape gata. Pentru ultimul sfert de ora de cuptor se adauga 3 ardei kapia sau ardei gras rosu taiat bucati maricele si vreo 2 legaturi ceapa verde, de asemenea taiate maricel. Se serveste cu smantana foarte rece in farfurie.
    3. Fasole facaluita. Fasolea fiarta in 3-4 ape, in ultima se adauga ceapa, morcov, albitura. Se scurge, se mixeaza (calduta) cu ulei. Daca adaugi si zeama de la o lamaie are o aroma excelenta. Se poate servi cu ceapa maruntita in ea, cu usturoi, cu ceapa calita deasupra. Si patrunjel!
    4. Ficat de pui la cuptor. Ficatii bine spalati, sare, piper si 4-5 mere taiate cuburi. Fara ulei.
    Patrunjelul asigura in general necesarul de sare in mancare. Depinde cat de bine suporta familia verdeata in mancare!

  27. ghiveciuri din toate legumele de la piata, calite in apa lor proprie au in putin ulei-la sfirsit le amestec cu smintina sau brinza si le pun la cuptor-yummy

    • #59

      knafe trebuie sa facem si noi, ca nu se mai poate

    • #60

      Am mancat si eu de la sirieni, ei ii spun Kunafa si e fabuloasa insa nu cred ca iese din prima acasa, e o combinatie subtila de branza, taietei si sirop, prima oara doar te calibrezi 🙂

  28. #61

    Se iau 3-4 cartofi mari, se curata de coaja unirform. Se spala in apa calda de 40-45 grade. Se ia un tocator de lemn, cartofii se feliaza uniform (puteti folosi o rigla daca sunteti incepatori). Se ia fiecare felie si se taie pai uniform (folositit tot rigla daca nu va pricepeti). Se pun toti cartofii pai intr-un bol, se spala cu apa rece de data aceasta, apoi se sareaza potrivit, dupa gust.
    Se pune tot continutul intr-o tigaie plina cu ulei (care a stat in prealabil, 10 min la foc potrivit). Cartofii care nu sunt acoperiti in totalitate de ulei sunt indepartati si pastrati pentru decorarea farfuriei.
    Dupa 15 minute, totul este gata. Se serveste cu ketchup sau cu usturoi, dupa preferinte.
    Pofta mare!

    *cartofi prajiti crestinesti, varianta punkreas 😀

    • #62

      sarea scoate apa din alimente, niciodata nu pui sare inainte de a praji ceva, il transformi intr-o talpa

    • #63

      Nu zic nu, merge la carne, dar la cartofii prajiti, eu fac o exceptie. Nu mi s-au parut niciodata ca n-ar iesi cu textura ok, dimpotriva. Poate am eu vreo tehnica secreta:))
      Cei cu sarea pusa dupa prajire sunt la fel de buni ca aia de la mec. Adica atat de fara-de-gust, incat e nevoie din start de un sos foarte gustos, ca sa compenseze si care cred eu ca e cel putin la fel de nesanatos ca sarea prajita de pe cartofi.
      In alta ordine de idei, o reteta belgiana era ceva gen: se prajesc in baie de ulei (friteuza), apoi se mai prajesc o data, in tigaie, astfel ies moi la interior si crocanti la exterior. N-am incercat sa gatesc asa niciodata (de obicei cand fac c.p. vreau sa-i mananc cat mai repede:))), dar mi s-au gatit asa si sunt buni, merita gustati macar.

    • #64

      @arhi: mie nu mi se pare ca sarea are acel efect asupra cartofilor
      @DeeDee: totul depinde de forma cartofilor. Daca sunt prea subtiri, o sa se prajeasca mai repede si s-ar putea sa se arda, daca sunt prea grosi, se fierb mai mult. Deci trebuie acordata o mai mare atentie atunci cand sunt taiati. Din aceasta cauza folosesc un tocator (nu ca nu as putea sa-i tai in mana ca gozpodinele), dar am mai mult control asupra grosimii lor. Si foarte important este sa fie cu totii la fel de grosi, altfel risti ca unii sa se prajeasca prea mult sau sa fie putini prajiti 😀

    • Pe TVPaprika, la “Sa gatim ca Heston”, a dat Heston asta reteta lui de cartofi prajiti perfect (dupa parerea lui, cine-o mai fi si el).
      Deci: se taie grosuti cat un deget, se spala, se fierb 20 de minute. Se scot din apa si se pun 30 min. la congelator sa scoti apa din ei. Se scot de la congelator si se prajec in ulei la temperatura mica, dupa o vreme se scot si se pun in alt ulei, de data asta incins maxim.
      Uite asa, o sa ai niste cartofi prajiti perfect, crocanti la exterior, pufosi la interior. Cu mentiunea ca intre timp ai mancat altceva ca altfel ai fi murit de foame pana s-au gatit cartofii.

    • #66

      Punkreas si Alunelu: Desi sunt in prezent foarte multumita de cum imi ies cartofii, o sa tin cont de sfaturile voastre. Multumesc! 😀

    • #67

      Mai, daca pentru voi cartofii prajiti n-au gust daca nu puneti sare aveti o problema 😀

      Am auzit si eu te tehnica belgiana de prajit cartofi. Presupune sa fierbi cartofii in ulei practic inainte de a-i praji.
      Personal fac atat de rar cartofi prajiti incat nu merita sa ma complic. Prajit in ulei incins, scos, scurs, pus in bol, amestecat branza de capra si mancat. Optional cu salata verde sau ceva.

    • #68

      Ca branza n-ar fi sarata:P

    • #69

      Haha, colac peste pupaza am primit cadou de la gf un tricou cu un imprimeu animat ce reprezinta niste cartofi prajiti 😀

    • #70

      fara sare:)))))

  29. #71

    Chinese. pui cu urechiuse de lemn si orez cu legume 🙂

    • #72

      unde gasesti urechi de lemn??

    • #73

      in Dragon. in cazul tau, la orice Mega Image, vezi ca au un raft special cu chinezesc, si sunt ff ok. sa iei si noodles, ca sunt super ok

    • #74

      Atentie la eticheta, alea din Mega nu sunt urechi de lemn, sunt alt soi.
      …nu ca ar conta, pentru ca se gatesc la fel.

  30. #75

    o tocanita de cartofi la ceaun neaparat la foc de lemne , simpla asa fara carne , doar ceapa, ardei, cartofi, morcov, buliion, sare, piper.
    Pofta Buna !
    Off : da un mail sa iti scriu ceva .

  31. #77

    Now that’s what I like to call food porn!

  32. #78

    Nu e neaparat sa renunti la ceafa la gratar ca sa ai o dieta sanatoasa, cel mai important e cum combini mancarea. Eu tin cont de urmatoarele: protenia nu o combin niciodata cu carbohidrati (cartof, orez, paste) ci doar cu salata sau goala. Ideea e ca sucurile gastrice nu pot digera impreuna combinatia asta alimentara. Atfel poti manca carnea la gratar, cuptor, etc dar combinata corect. De asemenea exclus orice fel de bautura indulcita, fructele doar pana la amiaz si in rest legume cat cuprinde.
    Idei de retete: orez integral fiert si calit putin in unt la care am adaugat morcov, putina telina si o radacina de patrunjel (toate date pe razatoare) pe care le-am servit cu ciuperci pleurotus gatite la tigaie cu ulei de masline si usturoi. Asta am mancat astazi.
    Mai poti face paste integrale cu ton si rosii proaspete, vita inabusita cu legume in unt, varza calita cu porumb, concopida la cuptor cu sos de iaurt si cascaval, supa crema de legume, orez integral cu legume, etc.

  33. #80

    si cum se rade urechea la porc :))

  34. #83

    Aloo gobi+Daal+Basmati+Aam ka achar. Please use a popular search engine to look that shit up.

  35. #84

    nu stiu cum naiba se face ca intotdeauna cand se deschide un subiect despre mancare, toti zic cele mai complicate si sofisticate retete, numai cu incrediente de genul “carne de centaur in sos de lacrimi de unicorn”..is singura care o mancat ciorba de varza si cartofi prajiti cu snitel?

    • #85

      No offence, dar tocmai le-am citit pe toate si nu e asa.
      Care dintre ele ti se pare unicorneasca?:)

    • #86

      oh, da!
      si fara analiza proteino/carbo/hidro!
      meniul zilei: musaca de cartofi cu amestec de porc si vita. pt seara zacusca.

    • #87

      +100000

    • #88

      E prilej pentru toata lumea sa-si arate the kitchen penis.
      Eu am mancat azi o saorma. De vita. Cu muraturi, sa ma dreg.

  36. Eu am tras o salata beouf acu câteva zile, cu carne de pui. S-a terminat a doua zi… Și-a avut cam 3 kile…

  37. #91

    se face rost de niste ceapa, usturoi, ulei, ceva legume, carne etc. si se gatesc cam o ora-doua, apoi se arunca toata porcaria la gunoi, se cumpara o saorma si se consuma relaxat

  38. #92

    Hmm.. o galerie n-avem shi noi? parca aveam…

  39. #94

    Daca o arzi de partea dietetica a fortei uite o idee se pranz:
    – chiftele de curcan coapte la cuptor (carne tocata de la oratania respectiva, ceapa, usturoi, cartof, morcov – rase masunt, paine muiata in lapte, patrunjel, piper, putin ulei,1-2 oua)
    – garnitura de fasole verde cu usturoi si ulei de masline (plus un strop de zeama de lamaie)
    – un pahar de vin alb

  40. #95

    2 portii

    File pastrav; 500 gr

    Trei -patru tipuri de rosii (galbene, rosii, verzi, cherry, etc) – 1kg sau mai mult

    O legatura busuioc

    O legatura marar

    Trei patru fire cimbru

    Pesmet 200 gr

    Coaja rasa de la o lamaie

    Un ardei iute rosu uscat si faramitat sau daca ai fulgi de ardei iute

    Sare de mare

    Piper negru

    Ulei masline

    Otet de vin

    Faina

    Preparare

    Rosiile le tai in bucati neregulate (gen salata) intr-un castron

    Adaugi 6-7 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat si otet de vin (1-2 linguri) pana cand gustul rosiilor devine intens.

    Toci frunzele de la marar si busuioc si la adaugi rosiilor, le amesteci, dupa care le pui in frigider.

    Fileul de pastrav il sarezi si condimentezi cu piper proaspat macinat, apoi il tavalesti putin in faina si scuturi excesul.

    Intr-o tigaie neaderenta pui doua – trei linguri de ulei de masline si prajesti fileul de pastrav (in jur de 3-5 min pe fiecare parte) la un foc mediu

    In uleiul ramas de la prajire, pui 6 – 7 linguri de pesmet , frunzele de la firele de cimbru tocate, coaja de lamaie si ardeiul faramitat (atentie la cat este de iute, eventual elimini seminte si vinisoare) si le prajesti la un foc mediu.

    Amesteci cu o lingura de lemn (sa nu zgarai tigaia ca-ti rup capu’ J ) pesmetul pana cand se inchide la culoare (vreo 5 minute cred) si devine crocant. Atentie daca gusti! Desi nu pare, pesmetul este extrem de fierbinte.

    Servirea

    In farfurii mai mari, intinse, imparti rosiile, apoi fileul de pastrav il rupi/faramitezi in bucati mari deasupra rosiilor iar la sfarsit presari pesmetul crocant.

  41. #96

    *Amesteci cu o lingura de lemn (sa nu zgarai tigaia ca-ti rup capu’ J )

    Asta a ramas de la nevasta-mea citire, citat din mail 😆 😆 😆

  42. #97

    Sau o super tocanita de berbecut fiert in feteasca neagra… La ceaun, musai! Da’ stiti ce-i aia fiert doar in vin? Nici o lacrima de apa, doar feteasca neagra… Pana s-a desprins carnea frageda de pe oase…

    Aci, reteta e doar in imaginatia degustatorului 🙂

  43. Facut de mine saptama trecuta, la repezeala – spaghete cu ciuperci si rosii deshidratate:
    Ingrediente:
    o punga spaghete
    300 g ciuperci proaspete
    cateva rosii deshidratate in ulei la borcan (gasesti la Lidl)
    un catel de usturoi
    sare, piper, oregano, busuioc
    Fierbi spaghetele in apa cu sare conform celor scrise pe ambalaj.

    Intr-o tigaie incingi niste ulei si arunci cateva felii de usturoi. Scoati usturoiul dupa cateva zeci de secunde, nu il lasi sa se arda. In uleiul ramas puni ciupercile taiate felii. Dupa ce apa lasata de ciuperci se evapora pui rosiile deshidratate taiate bucatele mici. Lasi cateva minute, condimentezi dupa gust.

    Cand spaghetele sunt fierte al dente, le scurgi de apa si le pui in tigaie peste ciuperci si rosii si amesteci.

  44. #99

    Piept pui cu smantana , praz si brocoli …O bunatate!!!

  45. #101

    am un gratar electric, o nebunie…tine numai sparanghel, brocoli, chiftele de soia, vita argentina cu grasime -1% si ii place sa fie stropit si murdarit cu bere… zic si eu asa ..

  46. #103

    bai, n-am avut rabdare sa ma uit pe toate alea … da’ asa as manca o ‘saorma cu de toate’ de nu-ti inchipui!

  47. #104

    -mamaliguta la cuptor in care arunci in mijloc niste branza de capra, unt si bucati de carnati ardelenesti afumati sau altceva legat de porcarii
    -fusilli cu creveti si sos marinat
    -cartofi la cuptor cu rozmarin + carne de curcan(in ce feluri o doresti: fiarta sau la cuptor) cu doi ardei copti cu ghebe murate inauntru.
    -cartofi copti peste care se arunca niste smantana si usturoi….
    -orez cu legume: la o cana de orez pui 3 de apa+ceapa, bagi la cuptor si cand orezul fierbe cam pe jumatate arunci niste ciuperci, morcovi, mazare, conopida si/sau broccoli si fiebi in continuare pana simti ca orezul e moale. Asa legumele sunt mai crocante si mai sanatoase.
    -sarmale cu ciuperci
    -lasagna cu legume (se pot adauga bucatele de carne de pui sau curcan fierte in prealabil)
    -mancare de naut

  48. Dracul m-a pus sa citesc articolul asta si comentariile. Nu mai pot de pofta…

  49. #107

    azi am mancat ciorba de pui a la grec si pilaf de orez cu carne de pui.
    am mancat destul de des dovleac, ca`mi place si e de sezon: supa crema de dovleac, dovleac copt la cuptor cu scortisoara sau strudel cu dovleac.
    alta chestie care`mi place e avocado, il mananc crud, pasat cu o lingura de maioneza sau mustar, cu un pic de zeama de lamaie si o mana de creveti decorticati fierti aruncati in amestec. foarte satios.

    • #108

      -la doua avocado pune un catel de usturoi, un sfert de ceapa(astea doua facute pasta sau toate bagate in blender si facute pasta) si un sfert de zeama de lime(lamaie verde). Se pot manca su pita uscata sau tortillas. Arde caloriile!

  50. #109

    Mereu este amuzant sa citesti comentarii la articole de gen. 90% din romani consuma in viata de zi cu zi mancaruri atat de exotice si de gustoase, incat pana si bucatarii sefi ai unui restaurant 3 stele Michelin ar rosi. Ca doar cine mai mananca in ziua de astazi supa cu galuste, tocanita cu ciuperci sau orez cu lapte …

    • #110

      Eu observ ca toti consuma branza de capra

    • #111

      eu chiar nu am pretentii de “exotice”, dar fata de ceea ce gatea mama de exemplu, combinatii gen ficat-mar, pui-stafide, condimente ca oregano sau busuioc par chiar exotice!
      categoric nu am nivelul de rafinament impus de masterchefi, ca rata tot cu varza o fac si zaharaul caramelizat e doar pentru desert.
      dar mancare gustoasa fac!

  51. #112

    pentru fanii cartofilor recomand cartofii elvetieni “rosti”: www.retetedevis.ro/2009/11/cartofi-elvetieni-rosti.html
    la reteta asta adaug 1-2 oua batute intregi in smantana ca sa se tina mai bine amestecul dat la cuptor. nu strica nici ceva bucati de sunca afumata pentru un gust mai bun (sau carnat pentru cine prefera).

  52. #113

    – ciorba de vacuta acrita cu bors,
    – multe salate cu branza ( de capra este f. buna pentru cei cu probleme digestive, prefer de la delaco, olympus nu mai e ce a fost),
    – salata de macrou afumat cu legume crude rase si maioneza de casa(un deliciu)
    – salata de piept de pui cu ciuperci( chiar din conserva), usturoi si maioneza
    – somon file la gratar cu lamaie – scump dar foarte bun
    – cartofi la cuptor cu usturoi, ulei si cimbru – de preferat fara sa se amestece cu proteina animala dar sotul meu ii mananca cu sos tzatziki
    – saramura de crap
    – salata boeuf cu mai putini cartofi si mai multa telina fiarta
    – orez basmati cu legume (mexicane congelate)
    – supa de fasole cu multe legume ( fara carne)

    @V3nt0R : “supa cu galuste, tocanita cu ciuperci sau orez cu lapte” mi-e pofta dar nu am pentru cine sa fac, doar eu mananc din astea

  53. #114

    coada de veverita, de la nelson mondialu [al de-l stie tat ardialu]

    www.youtube.com/watch?v=JHYgBs3eg_o

    • #115

      vai…

    • #116

      pai ce voiai, salata de quinoa rosie?… 🙂

      apropo, la cati foodies si-au lasat icrele pe-aci, ma asteptam, macar en passant, sa se pomeneasca de quinoa, acest panaceu universal, miracolul care a demolat piedestalul de cristal pe care sedea rucola… romania, desteptarea!!! 😛

      (culmea e ca am incercat-o si eu, si chiar mi-a placut gustul.)

  54. #117

    Sclavi ai stomacului ce sunteti… Traiti ca sa mancati. 🙂

    Stramosii nostri cimpanzeii ,nu gateau

  55. #118

    proteine 50 %, legume 50 %.
    Eu imi cumpar proteinele de la tara (gaini, cocosi,pui,gaste,rate,porc mai rar, oua). Laptele si branza le iau din market, din astea simple.
    Gatesc multa carne, pentru ca asta mananca prietenul. Mult muschi de vita la cuptor, dupa ce ai tinut muschiulla fragezit in marinata, ciorbe acrite cu bors sau zeama de varza, supe crema,legume trase la tigaie cu friptura, tocanita de hribi, ciulama de pui si ciulama de ciuperci, piftie din curcan, pastrama gatita in casa din piept de curcan, cascaval facut in casa(extrem de bun si mult mai sanatos), oua pe apa,salata boeuf fara cartof, dar cu multa carne si maioneza adaptata dietei,dovleac copt,paste cu spanac si legume, salate cu pesto, chiftele coapte in cuptor, tocanite de ficatei, mancare de gutui cu muschi de porc, mazare cu pui,ciolan cu varza calita,ciorbe de peste,scoici,calamari umpluti, creveti cu spanac, creveti trasi in unt, salata de creveti, salata de oua, oua umplute. Peste cu multe legume la cuptor. Zilnic o salata si iarna fac multa salata de sfecla, varza,cruditati.Ostropel. Daca nu pot incorpora legume in mancare,fac un piure de telina cu morcov si un cartof sau cel mai simplu, un mix de legume mexicane trase putin in unt.
    Dulciuri : mere umplute cu nuca, dovleac copt cu miere, budinca de caramel cu nuca, iaurturi cu diverse siropuri facute in casa, inghetata din banane,zmeura(astea 2 inghetate) proteine din zer,miere si nuci. Iaurturi cu dulceturi si siropuri facute cu indulcitor natural si cam scump,xylitol.Mai gatesc amaranth cu nuci,stafide, ceva indulcitor sau sirop si are gust de coliva :D.Hrisca, Budinca de mei, ciocolata facuta in casa(ca la iranieni) din sirop de roscove.
    Cumpar mult unt de arahide cu biscuiti din hrisca si sirop de agave
    Compoturi cu o cantitate mare de fructe, pe care le blenduiesc dupa.Limonade si suc de ghimbir 🙂

  56. #119

    Eu nu am scris comentariul antecedent ca sa imi sariti iar in cap. Bunica-mea considera ca trebuie sa fiu mai dolofana si se prinda ceva de mine, pentru ea ce are 65+ este normal. Deci eu sunt o iapa schiloada 😀
    Face ea o ciorba de praz cu barabule, orez si bors sau o ciorba de potroace de mori, insa nu trebuie exagerat cu carbo 😀