Cum să lași un om să moară la poarta spitalului, pe motiv că nu ai voie să ieși din gardă? Cum te mai poți duce acasă și să îți privești familia în ochi, știind că ai ucis un om prin indiferență?

Și stați liniștiți, reclamația la poliție e apă de ploaie, poliția nu are niciun fel de posibilitatea de a face ceva, în afară de a respecta ceea ce spune colegiul medicilor. Ghiciți câți medici a găsit vinovat colegiul medicilor. Nici măcar gluma aia cu 10% diminuare a salariului pe 3 luni nu vor primi.

Au zis că sunt săraci, că nu au bani, că de aia iau șpagă, pentru că au nevoie. Acum au bani și din salariu și tot scârbe sunt, tot ucigași, tot la fel.

Pentru că ăștia sunt oamenii.

Acum 2 săptămâni, joi seara, soția mea a început să aibă contracții. Destul de des, destul de dureros. Am crezut că sunt contracții false, Braxton-Hicks, nu le-am dat atenție, deși erau destul de dureroase.

Desigur, ginecoloaga noastră, al cărei nume nu îl scriu doar din motivul că mi-a născut și primii doi copii, nu a vrut să răspundă la telefoane/mesaje, deși în aceste 8 luni am băgat o groază de bani în curul ei. Vineri am decis să mergem la maternitate la Ilfov, contracțiile nu se opreau, erau din ce în ce mai multe și mai tari.

Am ajuns la Ilfov, ne-a primit o anume doctoriță Roxana Dragu care, auzind că sarcina e la 34 de săptămâni, a avut o ridicare din umeri. La noi nu se naște la 34 de săptămâni. Nu vreau să nasc. Luați no spa, niște supozitoare și cam atât. Nimic, serios, nimic, pur și simplu aia a fost, ne-a trimis acasă, plină de relaxare.

A doua zi, de dimineață, contracțiile nu se opriseră. Ne ducem din nou la maternitatea Ilfov, aceea fiind maternitatea unde ar fi trebuit să nască, unde era ginecoloaga vieții care a urmărit sarcina.

Altă doctoriță, pe nume Mihaela Bernevig. Aceeași placă, aici nu se naște la 34 de săptămâni. Păi eu nu vreau să nasc, am contracții, faceți-mi ceva să nu mai am contracții. Vorbeam cu pereții, singurul răspuns era Aici nu se naște la 34 de săptămâni. Păi și ce să facem? Mergeți la alt spital. La care spital? Nu știu, căutați și dumneavoastră, vorbiți cu ginecologul, aici nu e birou de informații. Și, efectiv, ne-a dat afară din spital, soția având contracții și dureri.

Ulterior am aflat și noi că Roxana Dragu este cea care a supervizat doctorița falsă de la maternitatea Ilfov, dar astea sunt detalii.

Ok, am apelat la prieteni, ne-am găsit alt ginecolog, am ajuns la alt spital, unde au băgat-o direct în sala de nașteri, cu monitorizare permanentă a fătului, perfuzii și chestii, cu colul ușor deschis. După 3 zile, totul a fost în regulă, contracțiile s-au oprit, totul e bine, să vezi, nu a născut la 34 de săptămâni. Ginecoloaga nu a mai răspuns la telefon, așteptăm cu interes să ne sune să confirmăm consultul lunar.

Nu aș fi scris despre asta, dar mi-a venit să urlu citind cum a murit o femeie în fața maternității, iar gunoaiele alea de acolo sunt calme, relaxate, noi am făcut totul ok, suntem acoperiți de regulament.
Până când un părinte sau soț, din prea multă durere, nu o să mai țină cont de nimic.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

93 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da…dar cand zici ca in Romania e nasol, dupa ce vii de afara, iti zic unii ca te-ai ajuns…
    Cand o nascut nevasta jn Austria, au spus doctorii:”Orice vi se pare anormal, dar orice ar fi , si daca e prostie, veniti la noi”…
    Atitudinea e problema…si aia nu o schimbi cu bani..ci cu oameni dati afara si opriti pe viata sa profeseze…

    • #2

      E chestie de mândrie națională: femeea românească poate naște și în paie, se știe!

    • #3

      Pe mine ma surprinde si altceva: cate lucruri pot merge prost intr-o sarcina, lucruri ce pot pune in pericol atat mama cat si fatul/copilul. Te face sa te intrebi cum am supravietuit noi ca specie, de cand traiam in pestera si pana in zilele noastre.

    • #4

      simplu. se faceau 10 copii, femeile se maritau de la 13-14 ani, cine traia, traia, cine nu, valhalla

    • #5

      am citit cândva (și-mi pare extrem de rău că n-am păstrat cumva articolul) că s-a făcut un studiu aproximativ (pt că nu se înregistraseră nicăieri datele) care conducea la concluzia că de-a lungul istoriei au murit mai multe femei la naștere/situații/cauze conexe nașterii decât bărbați în războaie.
      ca idee, uitați-vă puțin la poveștile clasice. cam câte încep cu bărbatu’ văduv cu copil/copii se recăsătorește.
      nu, nu se menționează de ce a murit nevasta (de obicei ”boală”), dar punem un mic pariu?!

    • #6

      Sunt absolut de acord ca “atitudinea e problema”. Primul copil s-a nascut in Budapesta/Telki iar ceilalti doi in Austria/Hainburg. Doctorul din BP era ungur din Ungaria 😀 terminase medicina la Tg. Mures, in Romania …cel putin pe atunci 😀 deci cum ar veni produs al sistemului dar un adevarat profesionist si o persoana deosebita (insista sa vorbeasca romaneste cu noi). In Austria cam toti doctorii si asistentele erau din Est (inclusiv Romania), la fel, uber profesionisti, ne-au facut sa ne simtim de parca eram singurii lor pacienti. Ce vreau sa zic este ca eu cred ca profesional “we can hold our own” in fata celor din vest si imi pare rau sa citesc ca experienta lui Cetin a fost putin diferita.

  2. #7

    Frate, cum naiba ati nimerit tocmai la cucoana asta si cum naiba nu ati recunoscut-o…Chiar recent vazusem un reportaj despre cum s-a intors la munca fara probleme si cum se pare ca si tantica aia fara studii medicale e back in business pe sestache. Bine ca v-ati reorientat spre alt spital. Hai ca nu mai e mult, va tin pumnii sa treaca usor si fara alte emotii saptamanile astea.

    • #8

      aia era de gardă, ne-am dus la urgenta, daca ginecoloaga noastra nu raspundea…

    • #9

      Sunt sigura ca ati rezolvat deja partea asta, dar just in case, din experienta mea Filantropia are un triaj bun si medici destul de intregi la cap. Sigur, daca situatia va permite sa traversati orasul din Pantelimon pana acolo.

    • #10

      fii serioasa, abia imi recunosc vecinii de palier. i-am vazut numele apoi pe parafa.

  3. #11

    mie imi pare rau de ce ti se intampla. imi pare si mai rau de oamenii care mor degeaba in tara asta.

    Ce pot sa iti spun cu destula certitudine e ca lucrurile vor deveni doar mai rau. din pacate in acest moment daca nu stii sa te invarti in sistem esti pierdut. mort copt si ingropat si nici macar nu iti spune nimeni asta. walking dead. in Romania nu exista alternativa pentru oamenii cu bani. e doar o falsa impresie ca daca ai bani poti sa rezolvi ceva la privat sau la stat. urgenta, probleme complexe de sanatate care cer echipe multidisciplinare sau diagnostice complexe nu ai nici o sanse sa ti le rezolvi in sistemul nostru. ca sistemul nu e sistem… e adunatura de indivizi cu pregatire medicala.

    salariile nu au rezolvat si nu vor rezolva vreodata nici o problema a numanui.

    si spun cu responsabilitatea unui expert in management sanitar si management de spitale.

    • #12

      care ar fi solutia problemei?!

    • #13

      multumesc pentru confirmare!

    • #14

      foarte teoretic pentru ca practic ca societate suntem blocati.

      in prima instanta ar fi reorganizarea sistemului de sanatate empiric la nivel de legislatie si alte reglementari pe un sistem ce pare ca se potriveste: eu presupun un sistem de tip bismarck ca in Germania… cu asigurari sociale de sanatate si asigurari facultative si servicii public si private care le deservesc pe amandoua. primul an. asta presupune eliminarea personalului medical din legea salarizarii unice, mai multa autonomie pentru furnizorii de servicii, descentralizare, inclusiv posibilitatea ca unii furnizori sa falimenteze, plus reducerea accesului la specialisti si spital pentru populatie, adica nu mai dai ordin medicului de familie sa-ti dea trimitere ci joci cu zice gatekeeper-ul

      iar a doua pe termen mediu si lung educatia. in prima instanta vreo 100 de burse/an la facultati de renume pe management sanitar din europa pentru oameni cheie din sistem(nu neaparat care sunt ci si care vor fi) vreo 10 ani pana se construieste capacitate academica de formare oameni in tara. si cam atat de aici incolo vor evolua lucrurile cum va vrea societatea.

      dar practic nu se poate si nu se va putea pentru ca puterea aparenta in sistemul de sanatate e la guvern dar puterea reala e impartita intre cei care controleaza umf-urile si cei care controleaza casa de asigurari de sanatate. si nici unii nici altii nu vor ordine si pace pentru ca vorbim de un buget de 10 mld de euro pe an 😉

    • #15

      rezumand: solutia este eliminarea monopolului format de cnas si umf-uri!

  4. #16

    In aceasta tara de căcat exista doar vreo două orașe în care pot fi puse stenturi in cazul unui infarct, deși e o procedura de baza, descoperită cam în același timp cu plasticul. dar șpaga merge in continuare, banii incredibil de multi se fac. As vrea și eu sa vad aceste cadavre moarte pe.dinautru , acum după ce au câștigat lupta pentru salarii și spaguta (nu mi se pare deloc exagerat ca un doctor să câștige între 8 – 10k euro, salariu + șpagă) să iasă în pizda mamii lor sa lupte și pt altceva in afara de bani.

    • #17

      in spitale publice sunt mai multe: tg mures(2 spitale), oradea, cluj, arad, timisoara, Bucuresti, sibiu, baia mare(a fost si iasi dar a ars clinica ) astea imi vin in minte.

      La privat si mai multe 😛 sa stii ca mortalitatea in infarct e similara cu orice tara europeana. Programul de infarct e unul din f putinele care functioneaza bine in sistemul public.

    • #18

      socru a suferit un atac de cord si i-au pus la urgente in Spitalul Judetean Brasov stenturi.

    • #19

      Draga Tanar Anonim, mai toate spitalele din orasele resedinta sunt prinse in programul de infarct acut. Unele dintre spitale au departamentele lor de cardiologie interventionala iar altele sunt in parteneriat public-privat . Tot ce inseamnamanopere, materiale si spitalizare in cazul infarctului acut, adica daca vii prin UPU si esti diagnosticat cu infarct, sunt gratuite prin Programul National de Ifarct Acut. Intr-adevar daca vrei montarea unui stent de calitate superioara, costa in plus.

  5. #20

    Multă sănătate Lunei, să ajungă bine la capăt și să vă întâlniți cu bine cu noul junior Ametcea.

    Altminteri… este incredibil, de necuprins cu mintea ce se întâmplă. Sper măcar copiii voștri să plece din țara aia.

  6. #21

    8-10 k euro pe luna????
    Prietene esti in eroare. MARE. Sunt ORTOPEZI ( drege oase) care fac 40-60 k euro/ luna si asta in Craiova.

    • #22

      Nu stiu de unde scoateti sumele astea. Sunt chirurg, nu iau spaga nciodata si am salariu fix 9800 lei. Numai bine.

  7. #23

    Da, chiar suntem țara în care pur și simplu de doctori nu se atinge nimeni! Indiferent cât ar fi greșit, indiferent că au murit oameni din cauza lor!
    Până și celebrul Ciomu practică liniștit la o clinică privată de nefrologie din Măgurele

  8. Din nefericire, datorită situației cu care te confrunți și tu este foarte posibil să apară un John Smith @Felon.

    • #25

      well…

    • #26

      sau poate nu
      mai ales ca DIN CAUZA faptului ca unii isi mai fac si treaba

    • Asta era întrebare din teste de inteligență, dar să reformulez să fie mai simplu.
      Dacă UNII conduc corect mașina iar restul nu spre deloc, cam ce șanse ai să ai accident de mașină? Sunt și niște statistici oficiale pe undeva, comparat cu alte țări.

  9. #28

    Sănătate şi baftă întregii familii! Altfel, scenariul din paragraful 3 e déjà vu: justiţie, poliţie, armată, primării etc.

  10. #29

    Dr Branescu de la Polizu- dr ginecolog exceptional. Nu exista sa nu va raspunda la telefon. As putea sa va dau o gramada de exemple despre cat de bun doctor este, daca doriti.

    • #30

      Dr Branescu este minunat! Am nascut si eu cu el 2 copii, cumnata mea 2. Nota 10! Raspunde la telefon sau revine imediat ce poate, este foarte atent si profesionist. Plus ca la Polizu au una din cele mai bune dotari pentru prematuri. Spitalul in sine nu este cel mai modern, insa medicii sunt foarte buni!

  11. #31

    Meanwhile in Liverpool…

    • #32

      nu stiu daca esti ironic sau nu, dar nici Liverpool nu a fost departe ca reactie.

      diferenta e ca aici gasesti alternativa in general.

  12. Motivul pentru care medicii nu ies din spital în timpul programului sau nu intră când sunt liberi, zi i cum vrei, e asigurarea.
    Ok, ai un accidentat. Seara la 7 sa zic. Te cheama de acasă, intri, omul moare. Habar n-am, poa sa fie orice.
    În momentul ăla ești terminat cu dosar penal. Fizic. Nu te acopera nici asigurarea măcar. Ești în afara programului sau a spitalului, ești unde n ar trebui să fii. Punct. Lege. Regulă. Spune-i cum vrei. Ăsta e singurul motiv.
    Există spitale unde dacă ești medic și ai program până la 14:00 la sala de operație și îți intră pacient din urgență la 13:30. La revedere, pleacă la alt spital. Nu se discută aspectul. Până se sterilizeaza sala, se aduce asistența (asistente/anestezist/înca un medic daca e cazul) timpul trece. E trecut de 14? Frate, stai până mâine sau salvare și … la Cluj, dacă esti din Bistrița sa zic.
    Astea s chestii care nu le mai spune presa. “Medicul n a vrut să iasă”. Corect, n a vrut să riște. Nu vrea nici de al dracu. N are legătură cu șpagă sau alte povești. A mea e medic, și a rupt socru meu piciorul paralizat, a făcut nasoale. Nasoale de genul necroza în nici 6 ore. Asta e, nasol, la 11 seara. Până mâine …nimic, fiindcă n-avem chirurg lângă ortopedul de gardă. Sau duceți-vă la Cluj cu el.
    Nu că salvare sau altceva fiindcă nu erau salvări.
    Aia a fost, ne-am uitat cum se rupe pijamaua pe piciorul rupt care se umfla vesel, negru și puțind. Cu gheață și tâmpenii. Până a doua zi la 10 când s a putut. Ce colegi, ce telefoane…? Nu riscă nimeni. Nu există excepții la regula asta. Dacă TOATE condițiile legale nu sunt îndeplinite, n-ai să vezi vreun medic asumându-și riscul.

    • #34

      Adica vrei sa zici ca nu sunt medici. Sunt niste “functionari” cu durere in pula.

    • #35

      esti intr-o foarte mare eroare. ai vazut multe filme americane.

      In Romania nu poti fi condamnat ca medic daca acorzi primul ajutor sau intervii cu buna credinta respectand regulile. de-asta in spitale mici care vor sa scoata capul aduc medici din centre mari si fac operatii si nu au nevoie de nimic special. daca medicul are drept de libera practica si spitalul are asigurare… totul e ok.

      singurii care te pot condamna sunt colegiul medicilor si cum zicea si cetin… n-ai nici o sansa.

      la faza cu socrul tau … iti zic 100% sigur ca nu are legatura cu vrutul sau asigurarile ci cu putinta si nu zic mai mult ca s-ar putea sa ma cunoasca lumea.

    • #36

      Asta cu intervenitul cu buna credinta pentru a salva viata cuiva nu este condamnabila penal daca esti persoana fizica si practici orice altceva decat medicina. Daca eu, ospatar sau mecanic, vad pe unu’ ca se pravaleste pe jos cu atac de cord si sar sa fac prim ajutor pt ca nu e medic in preajma, daca ii rup coastele sau il omor nu ma poate pedepsi nimeni. Pentru ca am interventit cand nu aveam medic si posibilitatea sa chem medic. Daca esti medic, treaba se schimba. Un prim ajutor acordat gresit, chiar daca esti in timpul tau liber la restaurant si cade unu’ langa tine, te supune legii. Asta nu te absolva ca om, ca ai cunostinte si stai pe margine. Tot jeg esti.

  13. #37

    Asta e genul de articol, care explica foarte bine de ce oamenii vor alege sa plece din tara.
    Imi pare rau de ce ti se intampla, multa sanatate! Romania este o tara frumoasa pana cand ai de-a face cu sistemul medical…

  14. #38

    Lucrez in sistem. Intr-un cuvant e jale. Cred ca 70%din medici sunt incompetenti. Facultatile sunt slabe, in afara de cativa marea majoritate a absolventilor sunt foarte prost pregatiti. Suntem la ani lumina de vestul Europei, spitalele sunt conduse de “baroni” ei fac tot ei castiga grosul si nu lasa pe altii si de multe ori baronii sunt departe de a fi somitatile care vor sa para si defapt sunt niste imbecili. Sfatul meu e să cauți alt doctor. Multa sănătate si nastere ușoară!

  15. Faza asta cu analizele si controalele… eu am impresia, ca o fac cateodata special, sa te jupoaie de bani. Sotia a avut sarcina cu risc de avort, a avut o perioada in care o chema doctorita odata la doua zile, timp de doua saptamani si ii facea ecografie. Apoi, analize repetate, ca nu a iesit nu stiu ce bun, apoi morfologia repetata, ca a vazut ea ceva suspect, apoi iar analizele din trim. 2 repetate ca nu a iesit nu stiu ce bine… ca sa ne spuna ca totul e bine. La un moment dat am zis ca isi bat joc de noi. Eu ma intreb, cei care nu isi permit astfel de analize si controale ce fac?

    • #40

      …mor cu zile.
      Am vazut cu ochii mei un medic spunind nonsalant “pe asta nu cred ca-l mai vad viu si a 2-a oara”. Omul era pe targa, constient, discuta cu medicul si apartinatorii, persoana de vreo 58 de ani, ceva suspect de septicemie dar nu intra nimeni in viteza sa vada de ce (era de la tara, fara “plic”).

  16. #41

    Un abonament privat costa intre 100 si 300 de lei, nu cred ca e greu sa dai banii astia timp de 9 luni si sa fii tratat omesteste. Daca altfel nu se poate… Eu nu as naste niciodata la un spital de stat, unde vin hoarde de nespalate de etnie. Nu ma dau banii afara din casa, dar 300 lei/ luna (abonament ce include TOATE ecografiile, morfologiile, consultatiile si mare parte din analize, acces la Urgente etc) nu e o avere. Fara stres, fara batai de cap.

    • #42

      gandire usor de snoaba. ia vezi tu cam ce urgente acopera spitalele private, ca asa, controalele le-am facut si eu la privat.

    • #43

      de acord cu Luna: la prima complicatie, te impacheteaza frumos catre un spital de stat.
      in ultimii ani maternitatile medlife si regina maria s-au mai imbunatatit, in sensul in care au echipamente pentru nasteri premature (parca de la 36 de sapt).
      dar ele sunt doar doua maternitati private de care stiu ca pot primi prematuri. medicover intr-o perioada te trimitea rapid la stat la orice fel de contractie pe care nu o puteau gestiona.

      maica-mea a fost operata de colecist la un spital privat acum vreo 7 ani. operatie aparent banala, standard prin breasla chirurgilor. ei bine, off the record i s-a comunicat ca medicul incearca sa faca tot posibilul sa evite riscurile, dar daca apare vreun risc de tipul hemoragie, septicemie etc, cheama ambulanta si o trimit la stat. nu a fost cazul, dar a fost frumos sa platim 2.000 ron pentru a sta cu frica sa nu mergem la stat.

    • Sigur e 300 de lei? Cum am zis mai sus, noi am dat doar in doua saptamani, vreo 1400 de lei pe ecografii. Am dat peste 6000 de lei in primele 6 luni pe analize, morfologii, ecografii, sa nu mai zic de pastile… Cu tot cu abonament la clinica privata platit de firma. Am zis sa mergem sa nasca la spital privat. 9000 de lei, iar cu steluta, in caz de urgente sau complicatii, urcata in ambulanta si trimisa tot la spital de stat.

    • #45

      Mi-e greu sa cred ca asta e tot ce ai inteles din articol, dar …
      1 – Pentru tine , 300 de lei nu e mult…dar pentru ala ce castiga /familie 3000 Roni, mai da pentru chirie 1000 Roni + ce mananca…300 de lei e ceva…
      2. Tu platesti la stat niste taxe…din alea ar trebui sa fii tratata omeneste, nu din aia extra 300 de lei…cum ar fi sa platesti la restaurant sa nu iti scuipe aia in mancare ??
      3. Poate nu stii, dar…(cel putin in Arad) , la o nastere poti sta 3 sau 4 zile in spital in privat …dupa care mergi acasa.Acuma, daca ai o urgenta cu bebelasul, ghici unde vei merge ? La stat…deci privatul te ajuta sa nasti, dar la chestii de viata si de moarte te trimit tot la stat…

      Cu o gandire de genul , nu o sa schimbam nimic in Romania….

    • #46

      abonamentele la privat nu acopera nici minimul necesar pentru urmarirea sarcinii. nici macar asigurarile private nu acopera…. prefera sa iti dea niste bani cash dupa nastere.

      in rest… eu nu recomand nimanui care are sarcina complicata sa nasca in privat. de fapt nici in privat nu te primesc… ca nu au nevoie de batai de cap. in plus maternitatile de stat s-au cam dotat incepand cu 2012, inca se continua investitiile si nu prea are sens sa mergi la privat.

    • #47

      Am dat ~2000 lei doar pe morfologii in sistemul privat. Norocul a fost ca nu am avut nevoie de analize in afara de standard. Nu mi-am petmis sa nasc la privat din cauza de *. Odata pachetul standard ar fi costat 8000 lei, daca ar fi existat complicatii ar fi plusat fara numar. Suntem, eu si sotul, oameni normali, nu lucram in IT.
      Normal ar fi ca serviciul medical sa fie prestat peste tot ~la fel, cel putin din punct de vedere al protocolului. Aici mi se pare ca avem.o mare problema, fiecare face dupa cum.il taie capatana.

    • Cand bebe avea 4 luni a facut laringita. Ne-am dus la spitalul privat unde aveam abonament. Copilul avea febra, tusea f urat si avea saturatia de oxigen pe la 95%.
      Ne-au chemat salvare instant si ne-au trimis la spitalul de stat pentru ca nu aveau ce le trebuie pentru a intuba bebelusi (in caz de nevoie). Dupa 4-5 zile in spitalul de stat unde a fost oribil (asistentele nu stiau de la o tura la alta ce medicamente au fost administrate; ma intrebau pe mine) am fost externati.
      Dupa alte 2-3 zile copilul a facut din nou febra 40, am mers la privat si ne-au internat pe loc. Avea dubla otita. Cel mai probabil microb luat de la stat. Am stat 7 zile de data asta. Tratament intravenos cu antibiotic.

      Am iesit din spital, mi-am facut CV-ul si in cateva luni am emigrat in Germania.
      Vreau servicii medicale de calitate pentru mine si pentru copiii mei. Nu mai vreau doctori care sa tipe la mine ca am indraznit sa vin cu troller-ul la spital, in conditiile in care WC-urile sunt infecte si fara sapun si hartie igenica. Vreau dr care sa poarte manusi sau sa se dezinfecteze pe maini inainte sa consulte copilul de 4 luni.

    • #49

      Ce-mi plac mie astia de au prins pe undeva o informatie complet eronata, dar pt ca suna bine si merge ca argument incredibil, o raspandesc peste tot cu atitudine de “hua, prostilor saraci care sunteti, hai sa va luminez cu nestiinta mea”. Sa iti faci tu abonament de 300 RON la orice clinica privata din Bucuresti si apoi sa ceri o banala ecografie abdominala. Sa vezi cum iesi mai usoara cu 150-350 RON pe usa spitalului cu tot cu abonamentul tau de 300 RON.
      MULTA sanatate Lunei.

    • #50

      ca idee, pentru deea, un abonament la o clinica privata inseamna plata in avans a 8000-12 000 lei, depinde de clinica. si, in afara de conditii de hotel, daca ai cea mai mica problema, esti facuta pachet si trimisa la stat, pentru ca nimeni nu are dotarile de la stat. spitalul ilfov este la nivelul oricarui spital privat, in ce priveste sectia de maternitate, acolo mi s-au nascut cei doi copii de pana acum. din pacate, medicii sunt de tot cacatul. nu erau asa.

    • #51

      E adevarat ca la privat se platesc toate morfologiile trimestriale,cam indiferent de abonament;~600 lei fiecare.Dar conditiile in caz de urgenta s-au imbunatatit considerabil in ultimii ani,cel putin la medlife,care-s capabili sa trateze prematuri de la 29 de saptamani.Si daca rezervi pachetul nasterii din timp(targ de profil sau promotii interne),poti gasi super preturi.Ex:Medlife nastere martie 2020:naturala-4000lei,cezariana-7000 lei.Avantajul este ca poti plati si cu voucherele materna.Scazand valoarea lor(2000 lei),raman preturi similare cu ce te-ar ‘costa’ la stat.Si parca e mai bine sa le dai la nastere decat sa te duci sa le dai prin farmaciile din marile lanturi,pe pampersi la suprapret.

    • #52

      Ema, si ce se intampla daca tu sau copilul sau ambii aveti probleme si trebuie sa stati internati mai mult decat prevede contractul? sau daca te vei afla intr-o situatie pe care medlife nu o poate gestiona?

      ultima persoana care a nascut la privat in jurul meu mi-a spus ca de la 8000 lei, cat a fost contractul initial, suma s-a triplat aproape din cauza unor complicatii (ceva tratabil la privat). mama si copilul au stat ceva mai multe zile in spital, iar in ultimele trei zile mama s-a externat pentru simplul fapt ca alea 3 zile, doar pentru copil, o costau inca aprox 6000lei.

      ok, sa zicem ca banii nu sunt o problema, dar ramane dilema legata de urgente. toata lumea merge pe ideea “nu mi se intampla mie” si e furata de mirajul conditiilor hoteliere de la privat.

    • #53

      In momentul semnarii contractului iti asumi clar niste riscuri uriase in privinta costurilor extra care pot aparea.Mi le-am asumat gandindu-ma ca e foarte probabil sa mi se intample,nicidecum invers.Si ca daca se intampla,prefer sa se intample acolo,unde pot fi tratata cu respect si profesionalism.Nu m-am lasat nici o clipa ghidata de mirajul conditiilor hoteliere,am optat pentru rezerva dubla,pachet standard.Un loc curat cu o baie la dispozitie e tot ce-mi trebuie.Criteriul principal in alegerea mea a fost personalul medical.Care ne-a inspirat increderea necesara inca de la prima ecografie.Cu rabdarea si disponibilitatea de a asculta si raspunde oricand,la orice intrebare sau temere,intemeiata ori ba.Ca o concluzie(ca m-am lungit destul:),nu m-am dus dupa ‘luxul’ relativ ci dupa oameni.Daca dadeam din prima de ei la orice spital de stat,nici nu stateam pe ganduri.

  17. #54

    Malaxa?

    De cand nu mai e Secureanu lucrurile merg bine.

  18. #55

    Inca nu exemplu pentru Coruptia ucide. Madam Dragu e cine e. Madam Bernevig a ajuns in sistem pentru ca a fost sotia unuia (vezi Codrin Bernevig). Din pacate atitudinea majoritatii ne-a adus aici. Va urez multa sanatate in continuare

  19. Aici sunt de vina si procedurile kktului ala de politruc raed Calafat

  20. #59

    Eu nu inteleg de ce medicii sa plangeau inainte ca nu au bani…. de ce dracu` s-au mai facut medici ?

    De exemplu eu am trecut de la instalatii sanitare la IT acum vreo 7 ani pentru ca traiam de pe o zi pe alta ca instalator. Acum pot sa trec lejer inapoi pe instalatii pt ca tot pe acolo o sa castig.

    Un medic de ce nu se poate reprofila daca se vaita de saracie ?

    • #60

      pentru ca un medic invata 12 ani ca sa poata profesa, nu face un curs de 30 de zile de instalatii sau unul de programare de 3 luni

    • Știu că ești supărat, dar să lucrezi tu cu ăia de au făcut trei luni curs de programare.

    • #62

      Sunt medici care se reprofileaza.Unii se duc in vanzari, altii schimba radical meseria chiar daca au 12 ani de scoala, altii emigreaza in tari unde sunt platiti mai bine sau au un mediu de lucru mai bun.
      Multi se duc sa faca medicina, o termina, fac si rezidentiatul dar nu devin automat niste profesionisti desavarsiti.Parerea mea personala este ca din 10 absolventi de medicina cam vreo 4 hai 5 aproximativ ajung medici buni , restul ori se reprofileaza ori insista sa ramana in sistem pentru castiguri dar nu au nici o treaba cu medicina.

  21. Maestre aveai tu acum ceva timp un articol cu nașteri, maternități; unde mi-ai răspuns că la București spitalele de stat sunt bune, când eu îți ziceam de maternitate privata. Îmi pare rău că ați trecut prin astfel de momente. Apropo de răspuns la telefon, după 2 zile de la naștere, când i-au externat și i-am dus acasă, spre seară după prea mulți musafiri, stres, alăptare, etc soția a avut un mic moment de panică și la insistențele mele a sunat-o pe doctorița (ora 9 seara) care a răspuns din prima, a calmat-o, ne-a spus ce sa facem … la 23:30 îi trimite mesaj să vadă cum se simte și că o așteaptă la spital dacă consideră că vrea să o vadă.

    • #64

      da, in continuare imi mentin parerea, e ok. daca te intereseaza, o sa caut linkurile cu copiii ucisi de nepasare la regina maria, poate iti revii.

    • #65

      sorry, dar musafiri, chiar în ziua când îi aduci acasă, la 2 zile după naștere?!
      poate pe maica-mea și maică-sa (a tatălui copilului 🙂 ) să le primesc în prima săptămână acasă după naștere, dacă nu se comportă ca musafiri, ci ca oameni veniți să ajute. în rest să aștepte.
      m-am dus la cumnată-mea, a doua sau a treia zi după naștere, în spital, acasă după o lună, cu mâncare gătită, prăjituri făcute de mine (și-n spital i-am dus) și telefon prealabil, care pe lângă ”poți să mă primești”, conținea și ”îți iau ceva din oraș/piață, pâine, lapte, legume, ceva?”

    • #66

      ador cand oamenii care nu au copii au opinii despre ce ar trebui sa faca cei ce ii au:))

    • Gunoaie sunt in ambele grupuri (privat / stat). Doar că la privat s-ar putea sa ii dăuneze la business prea multe ratări de genul. Pe când la stat oricum merg, în special cei care nu au resurse. Nu e cazul, pot căuta și eu linkuri de la Pelican (spital privat local) cu morți.

      @Ady-P: Mda, musafiri, aka rude tâmpite care trebuie să vadă copilul. Eu n-am fost de acord, dar daca doamna a vrut … Apoi am avut motivul perfect sa nu le răspund nici la telefon. 2 luni după doar 3 persoane au venit în vizită.

    • #68

      @Arhi, o fi cum zici, dar cam toate femeile care au născut și cu care am ajuns cumva să discut pe temă au zis că nu prea aveau chef de vizite cel puțin în primele câteva zile. și în niciun caz nu aveau chef să facă pe gazda în sensul clasic (pus masa, servit, adus chestii, făcut pregătiri, etc).

  22. #69

    Ce relevanta are asta ? Si eu cunosc o persoana care a studiat Geologia 10 ani cu doctorat si toate cele (asta pe vremea lu` nea Nicu) dar acum profeseaza cu totul altceva.

    De ce un medic care se vaita de saracie dupa 12 ani de scoala nu poate face un curs de programator 3 luni si sa castige de 10 ori mai bine ?

    Nu are nici un sens logica ta.

  23. #73

    Cred ca cea mai periculoasa atitudine a avut-o ginecologul. Cand zici ca a urmarit sarcina pana la 8 luni, deci practic era la curent cu toate detaliile, sa nu va bage in seama, nici macar cu un mesaj “bizi, brb”, e chiar de rahat.

  24. #74

    Ce mizerie… asta nu mai tine de conditii condition precare in spital..asta este nesimtire profunda. Cat jeg uman, cata lipsa de consideratie…
    Atitudinea asta se schimba doar prin frica si palma peste bot. Dar daca faci reclamatie…sanse mari sa nu se intample nimic.
    Bafta iti doresc si sa nasteti.cu bine.

    • #76

      NHS este un gunoi criminal, locul unde oameni mor, la propriu, in sali de asteptare, in timp ce javre indiene si pakistaneze te privesc cu nonsalanta

    • #77

      Bomboana de pe coliva

  25. #78

    Acum nu caut o scuza doctoritei in care ai bagat o gramada de bani pentru ca pana la urma a fost alegerea ta sa-i dai. Nu stiu ce sa zic dar treaba cu datul banilor o sa dainuie pentru ca asa e in Romania…si de partea pacientilor sa dea si doctorul sa primeasca, pentru ca de ce nu. Dar putea sa intevina situatia pe care am avut-o eu…aici e Canada si fix acelasi lucru…sa ai un doctor dar sa ti se rupa apa fix cand doctorul care te urmareste nu e in spital si am nascut pana la urma cu o muslmanca (trai-ar toata familia ei si cu toti care vin dupa ea ca tare buna a fost). Nu stii cum iti e norocul nici aici pentru ca am auzit si review-uri proaste cu stat mult cu apa rupta si neajutat sau pus sa mergi pe un culoar cu IV-ul in brat plimband si stativul dupa tine, dar eu am stat cu tanti musulmanca asta de vorba o gramada pentru ca eu nu voiam cezariana dar ea statea cu pixul si hartia langa mine explicand calm de ce trebuie sa fac totusi cezariana…..maaaaare noroc am avut! Copil mare si care nu voia cu niciun chip sa se intoarca iar protocoalele de aici sunt foarte drastice…nimeni nu risca nimic pentru ca malpraxisul chiar se plateste cu bani grei. Parerea mea este sa cereti review-uri din spitalul unde rebuie sa nasca de la mai multi medici…poate reusiti din 2-3 sa fie cel cu care o sa nasca. eu am reusit asta in ultimele doua saptamani desi era cam tarziu…si tot n-am nascut cu niciunul din cei pe care reusisem sa-i caut de recomandari….daca am cautat 3, eu am cazut fix la al 4-lea despre care nu stiam nimic. Dar a fost de bine! Bafta multa si nastere usoara! Copiii din scorpion sunt cei mai energici….

    • #79

      nu, nu a fost alegerea mea sa dau, ci obligatia. clinica privata, bani cu chitanta, controale peste controale, amniocenteza, mii de lei dati aiurea.

    • #80

      “Nu stiu ce sa zic dar treaba cu datul banilor o sa dainuie pentru ca asa e in Romania”

      cred ca ai inteles gresit, nu i-am dat bani in plic :))))

      legat de celelalte aspecte, sunt absolut de acord ca un dr nu poate fi la dispozitia ta non-stop, dar fix cu o saptamana inainte o intrebasem, stiind ca ma apropii oarecum de termen si chiar daca n-am avut probleme pe timpul sarcinii, “ce fac in caz de urgenta?” iar dr mi-a spus intai sa o sun si unde sa merg.

      nu am sunat dr sa vina dupa fundul meu pe undeva, ci doar sa imi spuna unde sa merg din moment ce spitalul la care am fost trimisa mi-a zis sa merg acasa.

      si iata ca urmatorul dr pe care l-am gasit m-a anuntat din timp cand are concediu si m-a intrebat daca vreau dr de back-up, in caz ca ar fi nevoie.

    • #81

      Nu stiu cum sta treaba cu clinicile private in Romania si unde se duc banii din chitantele alea dar cumva trebuia sa va ia orice alt medic ginecolog care era in clinica la ora aia si sa vada despre ce vorba. Nasol! Imi pare rau de asa experiente. La mine problema mare a fost dupa operatie ca era sa dau coltul fara ca ei sa-mi gaseasca cauza de la care faceam febra 40 dupa fiecare alaptat…da’ na…nici aici nu sunt specialisti prea multi pentru ca nu-i lasa sa se formeze. Orice medic specialist care vine din afara trebuie sa faca facultatea de medicina din nou. Eeeeee mult de povestit!

  26. io din ce citesc acolo, in articol, avem “un singur medic de gardă şi era cu 5 pacienţi”. Cum ziceam, a crescut salariu ca sa arunce pisica moarta la medici. Numa ei sunt de vina.

    Intre timp, pe anu asta s-au scos doar 200 de posturi la rezidentiat. Fata de 600 de anu trecut. dar “nu avem medici”.

    • de fapt nu sunt posturi de specialist, nu ca nu sunt medici. de aia si pleaca in afara, ca aici nu au posturi

    • zici ca d-aia am scris “nu avem medici” in ghilimele?

    • #85

      hai sa-ti mai zic un secret. de cand au crescut salariile, multi nu mai vor sa faca garzi. salariul de la stat cateva ore dupa-masa la privat si viata e frumaosa si te bucuri de familie si de copii de banii pe care-i castigi.

      iar asta cu locurile la rezidentiat… anul trecut s-au scos 5400 anul asta vreo 4000 si de fapt ar fi nevoie de maxim 1000. unde crezi ca ajung cei 3000 in plus de anul asta si cei 4400 de anul trecut si tot asa? nicaieri in statistici ca nu vorbeste nimeni de cei vreo 5-10 mii de medici care se afla in Romania si nu au contracte fac doar voluntariat si garzi. si traiesc cu speranta ca vor prinde un post candva.

    • @animaloo: nu inteleg ce vrei sa zici. tocmai, ca medici sunt prea multi pentru cate posturi se scot. degeaba scoti 200 sau 600 de posturi de rezidentiat pentu o specialitate, daca atunci cand devin specialisti tu ai 10 posturi pentru ei.

  27. #87

    Imi pare rau sa aud ca ati trecut prin asa ceva. Multa sanatate si apa! Sotia a nascut in acest an in Montreal, am ajuns de cateva ori la urgente inainte de nastere, primul lucru era sa monitorizeze copilul si sa puna perfuzii. Prima nastere la a lt spital din Montreal nu a fost o experienta prea placuta. Acum a fost totul bine incat ar vrea si al 3 lea copil.

  28. Vă doresc să treceți ușor peste tot, eu am cam uitat cum a fost, am crezut că mor…
    @Luna, dacă poți, fă-i asta șerifului, îți spun eu, merită toți banii.
    Eu și coana Tanța în vreo 28 de săptămâni. Simțit bine, pufăia ea așa câteodată dar încăpățânată, nu mă lăsa să-i trag cizmele.
    Și cică iubi, mă simt bine, hai la țară la mama ta, mie acolo îmi place. Ne urcăm în mașină, hai la mama, era în decembrie. A fost un frig pe drum, eu am plecat în pantofi că nu puteam să conduc cu bocanci… Am ajuns înghețat tun. Bucuira mamei, când am ajuns ne-a așteptat cu de toate pe masă plus apă caldă la lighean, să pună gravida picioarele cică – de mine nu conta că îmi cădeau unghiile, tata cu nu știu ce afumături pe-afară, eu m-am învârtit pe lângă plită, am ospătat, ne-am dat la vorbă, hai noroc, bună țuica anul ăsta, nevastă-mea cu limonadă, am adormit.
    De frig și de oboseală cum am condus pe drum am adormit lângă firidă.
    La un moment dat mă trezesc, coana Tanța, se ținea așa de colțul la peretele din hol, crăcănată… și văd un lichid galben că începe să curgă pe jos…
    Mă credeți că n-am tremurat niciodată?
    Mă luase un zgâlțâit muream de frică…
    Prima dată am luat o pătură și i-am băgat-o printre picioare… că ce-a fost în capul meu că dacă s-a rupt apa, gata, cade copilul, își sparge capul de gresie.
    Băi și-o apucă un râs… Rădea de a venit și mama. A început și aia să râdă.
    Eu, vă spun sincer tremuram ca un rahat.
    Iese și tata, râde și ăla…
    Bă ce dreacu aveți, cade copilul dintre craci, mi-era și frică să mă uit sub fustă, ei râdeau.
    și zice coana Tanța
    – Du-te și pornește mașina…
    Am dat o cheie, nimic. Nici clanc, nici scârț.
    Intrasem în panică.
    Am ieșit în stradă să fac cu mâna la un tir, ceva, să ne ia la spital.
    A venit tata și mi-a zis că a luat el bateria s-o pună la încărcat.
    – Păi și Tănțica, hai să căutăm o mașină…
    – Lasă, că nu-i trebuie… și râdea de i se înroșiseră urechile, râs de-ăla cu țiuit.
    Până la urmă am intrat în casă, mama ștergea pe jos.
    – A, zice coana Tanța, nu-mi pare rău că am risipit un pahar de limonadă, dar te-am văzut și eu cum faci ca tătic…

  29. #90

    Eu ma mandresc, ca oltean cu origini incerte, cu doi copii ardeleni, nascuti in rai, la maternitatea EVA din Brasov, cu doctorul Ionel Aurel.
    Am batut cam 200km pentru fiecare consult de monitorizare, dar a meritat, nu ne-a injurat nimeni, am fost primiti cu caldura, desi cred ca ne era mai usor sa ajungem la Bucuresti pentru controale(aceeasi distanta)…

    Am ales BV-ul pentru ca de acolo se trage Printesa Ardealului si pentru ca asa a vrut nevasta….
    In cazuri d-astea, credeti-ma, nu te pui cu nebuna, mai ales ca ea stia ca volanesc destul de bine si ajungem la timp….

    Imi pare rau sa aud ca ati trecut prin experiente d-astea…

  30. #91

    Totul se întâmplă că ciuma roșie a beatificat bugetarul la nivel de zeu,nimeni nu mai poate da afara un specimen din asta ,nu li se cer competenta, profesionalism,doar să provină din relații, rubedenii, amantlacuri,au devenit extrem de obraznici cu cei din mediul privat ,cei care pierd jumătate din venituri sub formă de impozite,taxe pentru belșugul acestor ticăloși cu salarii uriașe , privilegii,orice partid de dreapta trebuie sa reducă la maxim aceste rămășița comunista nerestructurat,mamutul bugetar !

  31. #92

    Pot sa povestesc si eu despre copil nascut prematur la 30 saptamani, care a murit la maternitate de stat, brusc, dupa mai mult de o luna de viata. Dar ma tem ca nu am cui sa povestesc…cine o sa asculte?
    Oamenii vad ce vor ei sa vada. Eu am vazut niste medici slabi tehnic, cei care au vrut sa prelungeasca sarcina, fara sa stie sa monitorizeze suferinta fetala si sa intervina cand trebuia…pot sa invete nu 12 ani, ci 120. Tot ignoranti raman si asta pentru ca nu ii trage nimeni la raspundere.

    Spunea cineva mai sus ca putini medici sunt buni. Asa este. Cei mai multi sunt niste habarnisti.
    Sa mai spun de numarul enorm de paciente care vin din toata tara si inca dau plicul, ca sa fie tratate cum trebuie? cati pacienți poate sa vada pana la urma un doctor?
    Sunt multe de spus despre sistemul asta bolnav, cu salarii marite si incompetenti intitulati medici, pe care nu ai cu ce sa ii motivezi. Bani au, suflet canci. De aia nu raspund la telefoane cand nu li se pare ca situatia devine ‘cu risc’. Pt ca nu poti sa ii atingi.

    Eu

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.