lacrimi

O să public mailul de mai jos DOAR pentru că vorbim de un copil care și-a pierdut mama și pentru că medicii din românia sunt, în marea lor majoritatea, de cea mai joasă speță, pentru că cei buni au plecat de mult prin alte țări.
Întrebarea mea ar fi de ce, nici măcar în acest mail, nu e publicat numele medicului care i-a omorât mama?

Buna seara,

Imi cer scuze pentru indrazneala, dar as vrea sa va rog daca se poate sa scrieti despre cazul mamei mele de malpraxis..s-a operat de micsorare de stomac la cantacuzino si in urma unor complicatii a decedat pe 14 decembrie 2015.
Medicul afirma ca a facut stop cardiac, insa IMLul mi-a confirmat septicemia aparuta in urma unui abces splenic, depistat la colentina si ignorat de medicul si colegul mamei.
Povestea a aparut pe scurt la stirile protv aseara, din pacate nu au dat si numele medicului, pentru ca nu a putut fi gasit(pentru o replica, protv sustine cannu poate fi publicat intrucat are dreptul la asta).
Aproximativ intr-o luna cand iese raportul de necropsie final o sa putem da niste detalii socante de ce i-au facut in sala de operatii fara consimtamantul ei sau al familiei, de-a lungul celor 5 operatii facute dupa cea initiala (detalii pe care le-am aflat neoficial de la medicul legist care nu intelegea nici el ce a vrut sa faca medicul cu mama si credea ca poate familia stie).
Mi-ar placea sa trag un semnal de alarma legat de birocratia de care se ivesc familiile indurerate atunci cand vor raspunsuri si explicatii suplimentare, cat de greu am ajuns la IML, cat de ignorata am fost la Colegiul Medicilor (unde sunt sigura, plangerea mea zace necitita pe un birou si pana la urma ce institutie este asta?! platita din cotizatiile tot a medicilor, deci nu este pentru a ii evalua/sanctiona sau a le lua licenta – ca spoi cine ar mai cotiza, ci pentru a ii proteja).
In plus, chiar la IML mi-au spus ca sunt atatea cazuri de malpraxis in Romania nepedepsite, doar pentru ca nu avem protocoale scris sau clare.
Iar ce m-a uimit si nu am stiut niciodata, poate nu stateam in opinia unui singur medic, este ca un medic cu caz de malpraxis in Romania plateste daca pierde in istanta daune civile familiilor, insa nu i se ridica dreptul de a profesa mai niciodata. Informatia, daca medicul care te trateaza are sau nu un caz de malpraxis sau macar o plangere in acest sens, nu este publica si majoritatea nu stim de unde o putem accesa, daca se poate..nici acum nu stiu.
Directorul spitalului accepta inca medicul in Cantacuzino, desi explicatia lui catre acesta a fost ca nu isi explica nici el de ce a murit mama, o ancheta interna sau o sanctiune luata de spital catre medic nu exista, iar medicii pot declara absolut ce vor, pana si un banal NU STIU, pentru ca din pacate ei nu au nimic de pierdut.

Astept un raspuns si as fi onorata daca m-ati ajuta cu o postare!

Numai bine!
Loredana Dita

Toată răspunderea pentru conținutul mailului îi aparține expeditorului, doamna Loredana Diță.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. Am ceva personal cu medicii din momentul in care mi-au spus ca al meu bunic are doar o simpla raceala, apoi a decedat a doua zi. Nu putem sa generalizam, sunt medici si medici, eu am suflu sistolic si din ce am inteles este o boala ereditara, am fost la Doi Cocosi (cardiologul Chiriac parca, s-a intamplat acum ceva ani), am fost la el, mi-a facut analizele si intr-o ora mi-a spus ca am nevoie de o operatie urgent altfel o sa am mari probleme, ma chema la 3-4 zile si ajunsesem sa dau cateva sute de euro lunar bazandu-ma orbeste pe medic, asta pana am fost la altul, acelasi diagnostic dar diferenta a fost ca el nu mi-a impus operatia si nici nu i-a vazut rostul, mi-a prescris aceleasi medicamente si timp de 6 ani de zile am fost la diferiti doctori si am impartit bani in stanga si in dreapta pentru a afla ca am suflu sistolic, asta pana cand nu-mi amintesc exact ce s-a intamplat si am zis gata, nu o sa mai iau nici o pastila, stiti ce s-a intamplat de atunci? Au trecut 8 ani si sunt sigur ca Dr. Chiriac a murit de batranete.

    Asta a fost o poveste, sa vorbim si de medicul de familie? Sau de spitalul judetean? Sau de orice spital privat? Se abuzeaza de cunostinte, hai sa facem o paralela: veterinarul, practic aceeasi teorie caci tot o vietate e si animalul respectiv, dar de ce aceleasi preturi? O unghie rupta de caine pe care s-a dat cu dezinfectant si apoi s-a bandajat a costat 2 milioane, apoi a coborat cainele de pe masa respectiva si a cazul bandajul, a treia oara a spus doctorul ca daca-i mai cade bandajul e mai destept fata de un om, nu i-a mai cazut dar l-am intrebat de unghie daca-i mai creste, el a zis ca nu, asistenta ca da, profesionalism nene. Era sa uit, acum 2 zile am vazut pentru prima oara in viata mea un caine drogat ce-si ia filme si cade din picioare, ce se uita in acelasi punct o ora, ce se sperie de o chestie cu care se juca, etc, am vazut asta dupa ce am venit de la Vet-Zone Constanta.

    Nu condamn toata categoria ci condamn coclitii de abuzeaza de cunostinte si prostesc oamenii din jur, condamn doctorii ce nu-si dau interesul, mortii tai, te-ai facut doctor pai esti doctor pana la capat, nu doar cand ai bani sau esti sponsorizat, ai depus un juramant.

    Sunt curios cum o sa fie generatia noastra de medici, medicii de la ora actuala sunt niste pupatori ceausisti.

    • #2

      Alin, te ar ajuta putin sa spui de ce a murit bunicul tau. O simpla răceala nu exclude si o alta cauza a morții apărută subit. Apoi suflu sistolic e doar un semn. Poate fi caracteristic unei boli ce necesita operație sau poate fi funcțional, unde conform celor zise de tine, te încadrezi tu. Poate primul doctor făcea parte din acea vasta categorie a uscăturilor. Sa ii pui pe toti intr un coș, fără sa argumentezi corect, obiectiv, unde s-a greșit s-ar putea asemăna cu ce a facut primul cardiolog la care ai fost: inducere in eroare.

    • Aveam 11 ani si au trecut 13: cauza? Tehnic nu stiu, a scapat gripa/raceala de sub control. Nu vreau sa-l idolatrizez dar toata lumea il stia de om muncitor si santatos.

      A fost o perioada in care m-am gandit ca mi-a fost ascuns adevarul caci eram mic dar teoria s-a pastrat: muncea de la 6 dimineata pana seara, avea un viciu, alcoolul, dar nu exagera, practic e recomandat un pahar de vin, nu? Asta facea el doar in timpul iernii doar din productie proprie, bunicul meu era tru si eco inainte de moda, era tatuat, purta tot timpul o palarie de dom’ Semaca si nu exista manca doar din productia prorie, nu, nu facea oua, dar gainile faceau, pe langa asta avea si alte animale.

      Care-i scopul descrierii? A dus o viata sanatoasa, a muncit, avea o forta de neimaginat si ma fascina cand spargea semintele cu unghiile, raceala respectiva l-a pus la pat si asa a zacut bazandu-ne pe faptul ca doctorul are dretate si e ceva minor.oficial a decedat din cauza varstei, neoficial cred ca a fost tratat superficial, nimeni nu i-a luat varsta in calcul. Logic imi e greu sa cred ca moartea naturala vine in urma unei raceli, daca-i moarte naturala atunci te ia prin suprindere, dar nu zaci 2 zile in pat.

      Asta laud si nu o sa uit niciodata: dupa ce mi-a facut cadou de ziua mea m-a parasit, in aceeasi seara.

  2. #4

    Niste asigurari de malpraxis care sa tina cont de istoricul fiecarui medic, de pregatirea continua a lui si de un rating care sa reflecte preocuparea managementului spitalului de prevenire a astfel de cazuri ar ajuta….Cand tu ca manager de spital decizi sa angajezi un medic cu istoric prost, cu un cost de asigurare de malpraxis mare care poate sa iti scada ratingul general al spitalului si in consecinta sa iti creasca costul asgurarii pentru ceilalti medici atunci poti fi tras la raspundere si eventual trimis la plimbare.

  3. #5

    Eu de cate ori am fost patit cu medicii, de atatea ori am fost socat de masochismul si setea de bani. Dar nu e vina lor, ci a sistemului care i-a creat.

    • Nu exista sistem fara oameni, in societatea noastra. Oamenii creaza sisteme. Deci este vina lor, a doctorilor care cer. Si a noastra care dam.
      Da, stiu bine, cand te arde si e urgenta dai, DAR DE CE SA DAI cand acel medic este PLATIT sa faca ceea ce trebuie, dar el tot iti mai cere bani?

      Sa nu fiu ipocrit, am dat, cand mi s-a cerut SAU cand mi-a placut mie ce a facut medicul. Prima oara, ca sa nu am surprize-surprize [ghici ce, nu sunt singurul, primul si nici ultimul] si a doua oara mi-a facut mie placere. Iar a doua oara, de cele mai multe ori, i-am dat un cadou, nu bani.

      De asta, incerc, cat se poate, sa evit doctorul, iar cand nu se poate, incerc sa merg la privat, desi costa mai mult. Nu este o garantie, pentru ca si acolo am intalnit fosile si rebuturi, dar am intalnit si medici buni.

      Vorbim de tari civilizate, dar scuipam chistocul de tigara, inca fumegand, in mijlocul trotouarului, langa un copil care se joaca…

    • #7

      Nu puteai sa inchei un mesaj decat cu celebrul mesaj despre fumatori. Ei sunt raul in tara asta! Trebuie sa ii starpim rapid, ca pe niste lighioane.

      I god bad news for you mate:
      1. In afara tarii se arunca chistocul de tigara la voia intamplarii
      2. Militantii anti-fumat sunt militantii aia care protesteaza pentru orice. Nici ei nu stiu prea bine ce vor, dar vor pe principiul: “vrem de toate si orice, vrem sa fie ce nu e”.

      Hai sa-mi iau minusuri, dar pe bune. Sa nu uiti sa imbulzesti lumea in metrou cand te duci luni dimineata la birou.

  4. #8

    Si totusi in tarile civilizate (la care tanjim toti) nimeni nubse pronunta pana la finalizarea anchetei (care intra adevar e corecta, bazate pe protocoale). Si totusi in tara de cacat romania se platesc asigurari de malpraxis degeaba pentru ca mafiotii de la asigurari nu despagubesc pe nimeni ( dar nu prea ii injura nimeni). Si da, sunt multi medici de rahat in rromanica, dar unii mai si mor de epuizare ca lucreaza cat pentru patru.

  5. #9

    O sa incerc sa explic cateva lucruri – as prefera daca am putea lasa la o parte diferitele emotii si ne-am uita obiectiv la situatie.

    Romania este intr-o situatie critica – lipsa de fonduri, dotari si pregatire din sistemul medical fac genul asta de situatii o realitate la ordinea zilei in toata tara dar daca s-ar actiona asa cum propun destui – prin ridicarea licentei pentru situatiile de genul ( desi multi ar gasi asta moral indreptatit – si nu ii condamn) nu s-ar obtine decat o scadere semnificativa a numarului ( deja mic ) al medicilor din tara.

    Da, ar exista dreptate – si de asemenea sectii goale – iar ca stat conteaza mai mult sa nu-ti omori propriul sistem medical (care si asa de-abia mai respira) decat sa imparti dreptatea in mod perfect.

    Sistemul din Romania este unul permisiv cu greselile doctorilor – este un lucru stiut si de acestia si in mare parte si de populatie – aceasta permisivitate este pretul pe care “il platim” pentru diversele si multiplele lipsuri pe care sistemul medical le sufera atunci cand vine vorba de resursele puse la dispozitia medicului.

    Nu stiu cine s-ar mai obosi sa faca medicina in Romania sau sa ramana aici dupa ce termina daca s-ar aplica aceeasi strictete in managementul cazurilor de malpraxis ca in vest – date fiind conditiile de aici spun sincer ca este aproape imposibil sa faci anumite specialitati si sa ramai neatins legal indiferent de cat de competent si interesat esti.

    Desi oamenii sunt suparati – statul stie asta – de-asta avem urmatoare situatie:

    Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 – unde scrie asa – art 643.
    “Personalul medical nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii:
    a) cand acestea se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament, viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicale si sanitare folosite;
    b) cand actioneaza cu buna-credinta in situatii de urgenta, cu respectarea competentei acordate.”

    Vedeti partea aia cu conditiile de lucru, dotari insuficiente, infectii nosocomiale si alte rele asociate? Nu cred ca avem un spital in tara asta unde aceste conditii sa nu se intruneasca in mai mare sau mai mica masura.

    Ca o nota finala – @Alin – faptul ca doctorii ti-au spus ceva si inca nu s-a intamplat nu inseamna ca s-au inselat – frecvent in medicina lucrurile nu merg cum te-ai astepta. De asemenea multi doctori exagereaza intrucat “sperierea” pacientului poate sa-l faca mai compliant si aderent in privinta tratamentului.
    Cat despre juramant – este o chestie spusa in cor intr-o ceremonie festiva – nu are prea mare valoare pentru nimeni si sunt ferm convins ca nu toti cei prezenti il spun sau se considera legati de el. Nu cred ca medicii sunt singura categorie de indivizi care fac genul asta de “juramant” – politia rutiera care ia diferite atentii in stanga si in dreapta nu are si ea un juramant pe care trebuie sa-l faca? ( aici chiar nu stiu – dar presupun ca asa ar fi).

  6. #10

    Acum doua saptamani a murit sotia unui fost coleg de scoala. Au plimbat-o intre 3 spitale pana a murit. Cand si-a dat sufletul au descoperit ca avea varicela. Avea 39 de ani si doi copii de 2 si 6 ani.

    • #11

      De varicela nu se moare. Probabil a avut alte probleme de sanatate.

  7. #12

    Cum si-a petrecut Mircea Badea noaptea dintre ani? Aparent si-a petrecut-o citind arhiblogul si scriind voios despre ce a inteles el din ce a citit.

    De anul nou? Bre, io zic MB a facut o fixatie pe arhiblog. Asa ceva… 😀

    www.mircea-badea.ro/blogarasii-ticalosesc-putred-si-voios/

  8. #13

    Din păcate, medicii români nu mai au răbdare, iar asta se vede în primul rând în calitatea comunicării cu pacientul. Pe de altă parte, se și trage mult de ei și nici nu sunt plătiți decent.

  9. #14

    ” pentru că cei buni au plecat de mult prin alte țări.
    Întrebarea mea ar fi de ce” …….au plecat din tara fara sa-si plateasca studiile?

    un contract bun cu tara ta ar fi ca la sfarsitul studiilor sa mai stai p’acilea vreo 5-7 ani (timp in care sa-ti platesti anii de faculta), iar apoi daca te roade sa pleci…..drum bun, cale batuta!

  10. #15

    Ce s-a intamplat este o tragedie. DAR….intr-un fel previzibila.
    Asa cum a auzit in stirea de la Pro, doctorul VROIA sa se specializeze in operatii de slabti si avea nevoie de recomandari!!!! Si de aia s-a oferit sa o opereze.
    Iar ea lucra acolo in spital.
    Pai, daca lucra in spital ea nu stia ca astfel de operatii se fac doar in cateva spitale din Romania? Si Cantacuzino NU este printre ele? Pai de ce credea ea ca nu se fac in toate spitalele? Ca nu au medicii recomandari? Sau ca este nevoie de aparatura specializata si de doctori supra-specializati.
    Si daca nu am avea in Romania: doar aici este singurul centru de excelenta din Europa de Est in bariatrie. La Spitalul Ponderas vin la doctorul Copaescu si la doctorii din echipa lui pacienti din toata Europa. Pentru ca in tarile lor nu se incumeta nici un doctor fara ani de specializare in spate sa faca operatii de genul asta. Si pentru ca nici un spital care nu are aparatura necesara nu doar pentru operatie ci si pentru ce se intampla dupa operatie nu permite medicilor “sa-si faca mana” pe prietenii creduli.
    E ca si cum as merge la spitalul de plamani pentru ca am un medic prieten care mi-a promis ca imi pune o proteza de sold !!!!
    De aceea doctorul Copaescu nu a facut “victime” si nici doctorii pe care pentru asta i=a pregatit nu pentru altceva.
    Si nu, nu vreau sa zic ca biata femeie e de vina. Mai ales doctorii din spital care stiau ce se intampla sunt de vina. Ca doar ei stiau ca cel are opereaza nu are “mana facuta”, ci vrea sas i- faca pe pacientul cel mai credul 🙁