Mai ţine minte cineva de leatul meu, cam câte cornete cu ace şi-au scos din fund? Dar indizoace de metal din carnea picioarelor? Rupeam crengi de alun, că erau rezistente, puneam pe ele capace de muştar şi ne luptam în spade. Aveam la vânătăi şi lovituri…
Umpleam doze de tractor cu fosfor, după care le percutam cu un cui legat cu un zgârci de cauciuc. Amestecam miniu de plumb cu pietricele, în punguţe mici şi le explodam dându-le de pământ. Fugeam de la ore şi ne căţăram în castanii din curtea şcolii, trecând din copac în copac, în speranţa că ocolim toată şcoala aşa.

Citeam articolul ăsta şi realizam că am ajuns într-o lume în care UE, autorităţile, lumea de pe stradă, wikileaks şi Julian Assange, toţi te împing să îţi creşti copilul într-o bulă de sticlă, vai, nu, că sticla se poate sparge, într-o bulă de plastic, rezistentă la gloanţe. În nici un caz nu se mai pune problema ca al tău copil să poată cădea de la 3-4 metri dintr-un castan bătrân, direct pe burtă. Ai putea fi arestat.

Vânzătorii nu mai au dreptul să vândă jucării decât dacă sunt conforme cu stasurile UE. Dacă cumva vând, iau amennzi. Întrebarea mea, de părinte este Unde mai e libera mea alegere? De când un ţărănete cu cuşmă de vizon decide cu ce au voie să se joace şi cu ce nu au voie să se joace copiii unui întreg oraş?

Mă uitam cu atenţie la film, jucării cu bile înaăuntru, zornăitoare, care e clar că sunt făcute pentru copii mici de câteva luni, 1 an, erau sparte şi puse pe tejghele, ca să vadă poporul infamele bile, cu care copiii lor s-ar fi sufocat. Desigur, dacă ar fi avut forţa un viezure bătrân, controlor de OPC, ca să poată să îl spargă, după care să îl înghită.

Jucăriile astea au şi ele un sens şi o vârstă la care copiii se joacă cu ele. Nu poţi să pui pe o nenorocită de zornăitoare că este numai pentru copiii de peste 3 ani. La 3 ani, Cleopatra Stratan cânta la Sala Palatului, nu ţinea o zdrăngănitoare în mână, întrebându-şi mama Auzi, eu cât mai zdrăngăn asta, că aş vrea să cânt puţin la pian.

Înţeleg perfect nevoia de atenţie permanentă, pentru e fi evitate întâmplări de genul acesta. Dar de la aşa ceva până presupunerea că un copil de câteva luni va sparge bucăţi o jucărie, după care se va apuca tacticos să înghită câte un pumn din ele, în speranţa că îşi va înfunda faringele, e cale lungă, de nici Ion Creangă nu a străbătut-o.

Şi totuşi noi am crescut bine mersi, nu mi-am rupt în viaţa mea un os, nu am avut decât o singură rană mai dură, când alergam la fotbal şi am alunecat în mocirlă, de mi-a intrat fundul spart unui borcan în buca dreaptă. Şi acum am cicatricea aia drăguţă :mrgreen:

Preferăm să îi cumpărăm copilului un Pokemon, că e în trend, decât să îi luăm un zmeu şi să îl învăţăm să îl ridice la 30 de metri în aer. Le luăm elicoptere teleghidate, dar nu îi învăţăm cum se face un avion din şipculiţe de lemn.
Pirogravură? Ce e aia? Un stil de muzică?

Nu, nu îmi spuneţi că nu mai e ca pe vremea noastră.
Doar noi suntem de vină. Ne-am tâmpit, ne-au tâmpit emisiunile panicarde de la TV, vedem în jurul nostru numai duşmani şi droburi de sare.
Şi nu cred că ne mai deşteaptă nici dracu`.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. am 21 de ani, n-am prins chiar vremurile tale, dar am avut o copilarie fericita. am crescut o perioada cu cheia de gat, am avut tevi cu cornete si mingii facute din hartie si ziare si lipita cu banda adeziva. eu am prins si moda laserelor si a pistoalelor cu bile, si nu-mi dadea mama voie sa umblu cu ele, ca-s periculoase, si i-am luat bani si mi le-am cumparat din piata de la “rusi”. acum, vad in fata blocului, copii de 10-12 ani, care se joaca pe telefoane, care vorbesc despre bianca dragusanu sau despre mihai bendeac. arhi, ne ducem dracu’. eu, dupa master, plec in suedia. tu ce mai astepti ?

    • #2

      @cutiuta-milei: sa cada drobul de boc

    • Tu vezi copii? Si eu am copii in bloc, dar ii vad doar cand se duc sau vin de la scoala. In rest, stau toti in case si se intalnesc pe YM, la un Counter, un meci de Fifa. Cand prindem cate unul pe afara cu mingea, trebuie sa-i facem poza sa le demonstram si altora ca exista.

  2. Normal ca nu mai este 🙂 acum avem internet, baruri, puburi, tv cu zeci de mii de canale etc.

  3. @cutiuta-milei

    Am fost cumva vecini? 😆
    La vara eu si vecinii mei de bloc vom face o paparuda ca in vremurile bune.
    Inca nu a inceput sa ninga sa ma dau cu capul de WC din varfu’ dealului pana in vale. Sper ca nu imi voi rupe noada curului.
    Si ca sa fie un an de final cat de cat ok desi BOCiu il face pe tata sa strambe din nas cand aude din gura cuvantul “pensie” ,eu voi merge cu ursul,capra,Mos Craciun,Mos Gerila,sarpele sau cu ce se mai poate duce omu’ de sarbatori sa le incante auzul unor necunoscuti pentru 10 lei :mrgreen:

    • S-a dus si voia buna. Acum doar ciorile colinda. Si cine stie ce dumnezei au aia… Benga si Denga, parca.

  4. Tin minte ca eram cam piroman. Aveam un dispozitiv format dintr-o teava mai groasa, un tub de spray infipt intr-un capat, iar in celalalt era un loc unde puneam carbid. Mai era si celebrul surub cu catran si pungulita 😀

    • #8

      Mama ce bubuiam cu alea de carbid…

    • mama ce ne mai placea sa mergem noaptea la vecinii ce ziua ne prindeau mingea de fotbal si ne-o taiau sa le bubuim cu “tunurile de carbid” langa geamuri, asta da distractie, fugeam apoi ca potarnichile, care unde vedea cu ochii. Noi mai bagam carbid in sticle de plastic si puneam un pic de apa, le fixam bine dopurile si le ascundeam iarna sub un morman de zapada facut la marginea drumului, nici Arnold nu vedea “explozii” din asta in filmele lui :)) .

  5. Ca bine zici, am crescut la tara si stiu si eu de unele lucruri de care zici tu. Cand am cazut prima si ultima oara din copac, de la o inaltime mai mare de 4 metri am fugit ca din gura de sarpe sa nu ma vada bunica, ma lipaia direct daca ma prindea. Imi aduc aminte cand imi faceam sabii din lemn sau cand pierdeam toata ziua pe marginea barajului la pescuit.
    Ce vremuri….acum toti alearga care mai de care sa aiba cele mai tari gadget-uri/masini sau te miri ce ca sa aiba cu ce se lauda.

  6. #11

    pai si asta e de plins? nu pentru mine.
    la fel am crescut si eu: cu cornete si prastii, cu bombe de carbid si cazemate din crengi de copac, cu batai cu castane cu cei din blocurile vecine, alergind de dimineata pina seara pe coclauri sau ducindu-ma cu oile cind ma trimitea bunicul. si n-am iesit deloc rau.
    astia micii de azi habar n-au de astea acum. dar la fel nici noi nu stiam de jocurile parintilor sau bunicilor nostri.
    dar cine are urechi de auzit, ochi de vazut si mai ales creier de judecat va sti sa-si creasca copii ca sa iasa bine. ceilalti? – duca-se. vor fi cei condusi, cei care se vor vinde pe galeti, o sticla de rachiu sau un sac de cartofi. asa a fost intotdeauna, doar metodele se mai schimba cu timpul.
    lumea nu e pentru toti, si niciodata nu a fost. citva reusesc, ceilalti nu conteaza – sunt masa de manevra. fericirea lor sta in punctajul de la counterstrike sau contrastul plasmei luata in rate cadou de sarbatori.

  7. Mi-am rupt la oase ( deh, eram mai fragil :)) ), mi-am spart capu, m-am batut, m-au batut tatii la jumatate din cartier, am dat foc la capitele cu fan pe la bunica-mea la munte, am furat cu varameu capse detonatoare pentru dinamita de minerit “de la tac’su de la servici”, veneam mai lesinat de foame acasa decat un caine jigarit dupa o zi de “bagabonteala” cu baietii, ma uitam pe gaura din zid de la cinema Bucuresti cand dadeau Emanuelle si nu te lasau inauntru, si inca cate am mai facut pe care nu le mai tin minte. Si uite ca am ajuns mare, sanatos (cred, ca de controlat imi este frica), stiu ca Puccini este compozitor si nu joaca pentru Verona, stiu ca muzica inseamna mai mult decat un beat pe 128BPM, stiu ca matematica chiar e folositoare in viata si inca multe altele. O copilarie trebuie traita ca o copilarie, trebuie sa inveti din tot ce se intampla in jurul tau, asa ca daca nu te inneci cu o bila de plastic la 3 ani, ai sanse mari ca pe la 20 sa te inneci cu o gogoasa. Viata trebuie traita fara nici o restrictie, nu am nevoie de stat sa imi spuna cum sa imi cresc copilul, cum sa ii port de grija si ce fel de copilarie sa ii ofer. Un parinte care isi iubeste odrasla si ii pasa de viata lui, stie sa filtreze ce este bun sau nu pentru “ala micu”.

  8. #14

    ma uimeste cand vad ca am facut aceleasi lucruri cand eram mici. chiar daca intre noi sunt 25 de ani, zone total diferite etc. carbid, praf de chibrit cu punguta, tevi, etc le-am facut pe toate. sunt singuru care se mai juca cu cateii sau cu mainile prin lac si cate o data mai uitam sa ma spal pe maini inainte sa mananc?
    btw acu daca mai da un copil cu carbid, e terorism sau amenda cat casa?

  9. #16

    m-am uitat si la film, pai hai sa dam 250 de euro pe o papusa barbie si 750 de euro pe o casa pentru tantisor. sunt fumat, iar vad conspiratie peste tot.

  10. Copiii se joaca counter strike acum …. Dezastru.. toti stau in casa zombie la calculator..e pustiu afara…pfff

  11. Ieri am fost la tara la taiat de porc. Am vazut copii jucandu-se cu zapada si construind un omulet din nea. La oras nu se mai face asa ceva. De fapt, se fac omuleti, dar pe calculator.

  12. Eu cred ca de fapt pe aia de la mUE ii doare fix in pula de siguranta copiiilor nostri. Problema e ca sunt niste producatori de jucarii “safe” care trebuie sa vanda, si cum nu pot concura cu chinezii la pret, ung mai-marii europeni sa dea legi in favoarea produselor lor. Teoretic, generatiile mai noi ar trebui sa fie mai destepte decat alea mai batrane (evolutie) si daca noi nu am crapat jucandu-ne cu diverse chestii, nici astia mici de acum nu ar trebui sa pateasca ceva.

  13. …si buzdugan din smoala nu faceai?

    • Arc din lemn de alun cu sageti de papura inmuiate in smoala. :mrgreen:

      Ce misto e cand iti culegi tu alunele! Muntii Aninei sunt plini cu aluni.

  14. Inca mai e libertate de alegere da oriunde te uiti acuma ti se indreapta atentia catre PC si net si social media.

    Social media e noua de tractor si tunu de carbid intr-una.

    Daca n-ai facebook e ca pe vremuri cand n-aveai prastie sau tun de gornete

  15. “doze de tractor”= injectoare 😀 (de la motoare cu ardere prin compresie). Noi le ziceam diuze.
    Si da, tin minte prea bine.

    Si da, pulifricilor nici nu li s-au lasat coaiele ca se uita dupa fete si le fluiera. C-asa au vazut ei ca fac aia la TV.
    Daca nu m-as fi mutat la oras nici n-as fi stiut ce e aia laba. Am facut-o (la14 ani) cand mi-a picat in mana “Infractoarea mov”. Acuma, astia de 14 ani iti dau lectii de sex.
    Si drac’ mai stie ce fac….

  16. UE e o mare porcarie din punctul asta de vedere. Anul asta am reusit sa ajung o luna in Tailanda, unde mi-am dat seama cat de diferita e lumea si cat de ok poate fi fara toate restrictiile astea, fara toata aceasta paranoia. 90% din aceasta luna am mancat street food. N-am avut nici o problema (digestiva) si mancarea e mai gustoasa decat la restaurante. In plus, am asistat la o scena foarte interesanta intr-un tren. Trenul trecea exact prin mijlocul unor maghernite, cartiere de saraci, cu case construite din deseuri, cartoane, resturi. Iar trenul s-a oprit exact in mijlocul unei maghernite de-asta, acest cosmelii fiind la 1-2 metri de tren. La geamul de langa statea o familie cu un copil de vreo 5 ani care se uita pe geam. Din cosmelia din fata geamului unde era copilul a iesit un nene pe la vreo 50 ani, mare, tatuat, cu dinti lipsa, imagine clasica de violator tigan de la noi. I-a zambit copilului, a intrat inapoi si a iesit cu un mic Tweety de plastic pe care i l-a dat copilului. Parintii copilului i-au multumit zambind iar trenul a pornit. 5 minute mai tarziu, sub ochii parintilor, copilul rodea jucaria de zor. Nu s-a pus problema de dezinfectare sau ceva similar. Nu vad o asemenea scena in paranoia in care traim in UE.

  17. Vinatoare de sopirle pe terasamentul caii ferate, dat pe derdelus cu capacul de la buda, foc de tabara din brazii de craciun, carut cu rulmenti din placaj si doua sipci, salam Victoria prajit in spatele blocului pe o tabla ruginita din demolari, navigare pluta din polistiren in pasajul inundat de sub calea ferata, curse de electrocare duminica in poligonul de prefabricate, raidurile cu bicicletele la furat prin lanurile de porumb de linga Timisoara , porumbul copt in bidoanele cu smoala pentru repararea acoperisului, prastiile cu bile de rulment, capsele aprinse, de la pistoalele de puscat in perete aruncate printre picioarele fetelor pe coridoarele liceului, harta bine actualizata cu pomii fructiferi din cartier, ale caror fructe nu ajungeau niciodata sa se coaca, iar acum putrezesc toate pe pamint, mingea de fotbal din piele cu siret, grea ca o ghiulea… etc, etc.

  18. Ma acu copii nu se mai joaca vati-ascunselea sau bat mingea pe strda
    Acu stau pe net/au iphoane joaca FIFA

    Nu mai e copilaria cum era odata asta e
    Dar si multe jucarii de pe piata is …. CRETINE …

  19. Libera alegere o ai tu, la varsta asta. De la 1 la 10 ani mai greu 🙂

    Trendul protectionismului a fost lansat chiar de catre comercianti care s-au saturat ca in America sa fie dati in judecata in secunda doi pentru fiecare intamplare nefericita, evident, intamplare care nu prea s-ar putea replica (vezi procese gen sunt gras hai sa dau in judecata McDonald’s)
    Guvernele si asociatiile nu au facut decat sa preia trendul.

    Dar oricat negi tu, ai sa vezi ca si copii nostri vor vorbi aceleasi lucruri peste 30 de ani. Timpul le schimba pe toate si mereu “pe vremea noastra a fost mai bine”

  20. Ahh carbitu ce mai bubuiam …. stiu ca odata am reusit performanta sa bubui atat de tare pe strada la bunica ca au pornit vreo 4 alarme de masini si vreo 10 vecini au iesit speriati din curte :))

    Cate geamuri (cred ca la toti vecinii) am spart cu mingea pe strada

    Ehe ieseam dim si ma intorceam seara ce mancare ce internet ce …. sau iarna veneam inghetat ca toata ziua ne dadeam cu sania sau jucam fotbal ….

  21. #30

    Pupa-te-ar tata Arhi, in timp ce citeam articolul imi treceau falsh-uri prin fata ochilor si-mi aduceam aminte de mijita (ascunelea), 10 gardiana stop(trebuie sa-i prinzi pe restul copiilor), camai-camai (atat cu pistoale facute din degetul mare si aratator cat si cu tubermane), bambilici (terenul de tenis impartit in 4), plus o groaza de jocuri care nu mai imi vin acum in cap …

    P.S. Am pus in paranteza o explicatie a jocurilor pt ca e posibil ca il alte zone ale tarii sa se numeasca altfel.

  22. #31

    Eu am 27 si am prins vremurile alea.
    Cand eram mici, ne jucam in fata blocului de dupa-masa pana seara tarziu, cand ne strigau parintii nostri sa intram in casa. Si acuma parca mai aud: “Mirceaaaa, hai in casa ca e unspe, cat mai stai?”. Iar noi am fi intrat in casa numai pentru mancare si desene animate daca s-ar fi putut…
    Ne lipseau multe, dar cat de fericiti am fost! Alea sunt amintirile cele mai dragi mie, si da, sunt lucruri pe care copiii din ziua de azi nu au cum sa le mai traiasca…poate doar in orasele mai micute sa se mai pastreze ceva din joaca noastra de altadata.

  23. Ma, dar voi chiar n-ati mancat ciocolata Cipiripi? Am vazut peste tot vorbindu=se de Turbo, lazer, cincin, suc TEC si nu mai stiu ce dropsuri insa, de asta nu ati pomenit deloc.
    E ciocolata fabricata la sarbi. De ceva timp a inceput sa apara din nou pe piete. E mai buna decat Milka. O cunostintza merge zilele astea in Serbia si i-am zis sa imi cumpere 200 ciocolatele de-alea mici. Costa 2000lei vechi/buc. le folosesc pe post de desert. In .ro costa 5000lei una de-aia. Echivalentul ei, de-alea, suedeze sau americane, ca n-am stat niciodata sa vad unde-s fabricate, costa 10.000.

  24. Ce urma mai lasau “bombele” cu miniu de plumb…
    Si apropo de plumb, ne faceam plumbi pt. undita topind capete de tevi (teava de plumb? OTRAVA!!!) intr-un capac de cutie de crema de pantofi (Guban), pe aragaz, si turnand in matrita scobita intr-un cartof. Fara manusi, fara ochelari, si n-am patit nimic. Unde o fi fost Protectia Copilulului si OPC atunci?

  25. #34

    Cine mai joaca astazi “finante”? Sau ratele si vanatori? Sau castelul? Sau flori, fete sau baieti? Am cazut din copaci, de pe casa si cotet ( nu mi-am rupt nimic- la fel ca si Cristian fugeam sa nu ma vada bunica; in schimb la scoala, mi-am rupt si mana si piciorul, intr-un mod banal si stupid :mrgreen: ), m-am agatat in cuie si am taieturi de cate 8 fire- urcandu-ma in podul bucatariei dupa pisici. Sa nu mai zic de cap spart de la “turcii si romanii”. Toata vara nu stiam ce e ala televizor si am crescut ca “o floare” pe ulitele de la bunicii mei ( inflorind si acum la 31 ani)!
    Astazi cam totul se rezuma la televizor, calculator si jocuri pe telefon sau etc. Pacat!! Sunt foarte putin cei care mai cresc asa cum am crescut noi si acestia sunt stigmatizati de “ceilalti”.

  26. #35

    Da, asa e, noi am trait alte vremuri.Ai facut un remember de nota 10.Iar articolul de nota 20.Felicitari.

  27. #36

    Ploiesti:

    lupta cu ingliţa şi proiectile din sârmă, îndoite în U între “grădina” vs “etajul 1”, expediţii “ca indienii” sa sărim gardul pe la combinate, să moară paznicii fugărindu-ne, mersul prin smoală proaspăt topită, să moară ăia că le stricăm munca, fotbaluri interminabile prin norul de fum de pe maidan, furat sticle şi borcane din spate de la Alimentara, să le aducem NOI la RRR, să ne luăm 1 leu pe ele, că nici cinemaul şi nici îngheţata nu erau moca în RSR etc.
    pocnitori din catranul de la chibrituri în şuruburi prinse-n piuliţe, cu coadă de nailon, pe care le aruncam în sus şi când cădeau pocneau. sau pocneau când le verificam de ce nu au pocnit 😀
    Şi mai aveam o distracţie cretină rău: păstram bateriile consumate şi ne urcam în autobuzele aglomerate şi le dădeam drumul pe sub picioarele oamenilor. Cum tărănoii ăia de tovarăşi şoferi mânau ca turbaţii, să vezi distracţie cu un autobuz întreg făcând ceea ce azi se numeşte “waving”.

    • #37

      @Old Shatterhand: asta cu wavingul…mortala

    • Ahahaha… mi-am adus aminte de o faza. Am spart un depozit cu apa minerala. Pe santierul din Anina am dat peste un “bar”, o baraca acolo, si-n spatele asteia era o cusca cu gratii. Cred ca era apa care se da oamenilor pe canicula. Eram asa de mic incat, ma puteam strecura printre ele si “luam” apa minerala pentru mine si tovarasii de joaca. Ori de cate ori treceam pe-acolo, ne serveam cu 2 sticle.
      Infractor la 7 ani. ❗ 😆

  28. Cand citesc si imi amintesc ma ia socul si imi vin toti dracii dupa cum am evoluat..in loc sa fim mai liberi decat acum 20 de ani,parca suntem mai stransi cu usa de atatea standarde aberante.

  29. @Cata ai surprins exact esenta.
    asa e. nu pot concura cu chinezii.

  30. Perfect de acord. Sa nu mai zicem ce efect are acest comportament excesiv de ocrotitor asupra copilului cand va ajunge mare. In USA este un fenomen si am putea sa invatam din greselile lor.

    Link relevant si amuzant

  31. chiar acum citeva zile vorbeam despre subiectul asta cu prietenii…desigur pe mine m-au apucat dracii mai grav ca NU MAI AVEM DREPTUL SA NE APaRAM de exemplu atunci cind guvernul le baga droguri LEGALE copiilor nostri pe git..sau politia protejeaza traficantii….bunicul meu daca mai traia …….

  32. #43

    inca una din jucariile periculoase ale copilariei mele misto: tunurile cu carbid.
    se taia cam pe jumate un tub de spray golit de tot si se lipea etans la cald de un tub de PVC de cam 50-60 cm.
    intr-o parte a sprayului se facea cu un cui o gaura mica.
    apoi se uda o bucatica de carbid, cat sa inceapa sa emane gazul ala inflamabil si se bara in tun.
    se acopereau cu mainile gaura din spray si gura tubului, se astepta 10-15 secunde sa se acumuleze gazele, apoi se descopereau gaurile si apropia de gaura din spray un chibrit aprins.
    bubuia asurzitor, foarte misto.

    stie cineva despre ce vorbesc?

  33. #45

    m-a luat entuziasmu si am citit pe diagonala comentariile, n-am observat ca se spusese de tunul meu cu carbid.:)
    sorry
    bai, oricat as fi de acord cu tot ce s-a scris, tunurile alea acum mi se par periculoase si nu stiu cat de linistit as fi sa stiu ca ciutanii mei se joaca cu asa ceva.

  34. #46

    mai este o chestie: in copilarie aveam maidane destul de aproape de casa.
    acum, cu exceptia copiilor care traiesc in cartierele marginase, unde rahat mai gasesti maidan in orase?
    peste tot s-a construit.

  35. Ah, am incasat odata un cornet din ala cu ac, pe vremea cand aveam fo 18 ani si eram mare pitzi cu streci albi pana deasupra geniunchiului, albi, gen. 😀
    Mi s-a acul atat de tare in buca ca mi s-a inrosit curu de ziceai ca mi-a venit cicu in statia de autobuz. Mi-o fost o rusine atunci….da’ azi ma bucur ca probabil niste pusti s-au distrat maxim pe seama mea.
    Si apropo de alegerea jucariilor, uite aici discutie relevanta.

  36. #48

    “Omu’ rosu”: se ia una bucata lita(sarma subtire) destul de lunga, se leaga un capat de surubul sinelor de tren; se leaga o piatra de capatul celalalt si se arunca peste firele de tensiune 😀
    Lita ia foc, face o mare flama => omu’ rosu 😀

  37. #50

    ‘ve been there, done that. Da, este adevarat ca ni s-a si indus o paranoia in legatura cu jucariile. Dar pe de alta parte, e si oarecum binevenita: fie-mea, la varsta de aproape un an a vazut in parc un copil care se juca cu masinute (dintr-alea mici, de metal). Am lasat-o sa se uite la el cum se joaca (la varsta aia, nu e in stare de joaca in grup in adevaratul sens al cuvantului). Am fost distras o secunda de discutia cu celalalt parinte si in secunda 2 am vazut-o una din rotile masinii in gura, mestecand-o. Da, vina e a mea – ar fi trebuit sa-mi dau seama ca se poate rupe roata aia. Dar ce se intampla daca un parinte inconstient cumpara asa ceva si ii da copilului de un an sa se joace si nu sta cu ochii pe el ca pe butelie?

    Si nu in ultimul rand, paranoia asta e buna pentru producatori. Acum 20 de ani parca nu erau in febra optimizarii costurilor atat de mare cum e acum si nu cumparau vopsea facuta pe genunchi in china cu cine stie ce mizerii in ea (plumb si alte dude toxice). Ii mai responsabilizeaza un pic.

    Ce vreau sa subliniez aici e ca depinde de noi cum ne crestem copii. Asa cum producatorii de benzina sunt obligati sa se conformeze unui standard (cifra octanica, de exemplu) – asa mi se pare ok si producatorii de jucarii sa se conformeze unor standarde minime de siguranta. Nu e vina lor daca noi transformam asta in isterie.

  38. #51

    Hochei cu crose improviyate şi pucuri din cutii de pasta tomate, A fost fain până s-a spart gheata pe râu.

  39. Pe langa multi de aici eu inca sunt copil. Am 21 de ani si am prins trecerea de la un stil de copilarie la altul. Am prins baba oraba, ascunsa prin cartier, 7 pietre, ratele si vanatorii, somata, parola, tuburi cu cornete, prastii si multe altele. Am avut norocul (spre disperarea parintilor) sa fie santiere multi ani in zona mea… locul nostru preferat de joaca. Abea asteptam sa vina vacanta mare sa plec la bunici unde stateam pana incepea scoala. Acolo plecam dimineata si veneam seara. Ma urau toti vecinii ca le luam odraslele la hoinarit cand ele aveau treaba acasa. Culegeam sticle de bere si de vodca penala de pe rau si le vindeam sa-mi iau batoane de ciocolata. In weekend eram de dimineata la 4 pana seara pe baraj la pescuit si oricum nu prindeam nimic. Mai tin minte ca ne laudam fiecare cu ce carti citeam si era o mandrie sa citesti cat mai mult. Chit ca eram la tara si multi ar zice ca fiind copii de tarani ei nu citeau. Ne duceam la biblioteca din orasul apropiat si imprumutam carti pe abonamentele celor care invatau la liceu acolo. Eram o gasca de 4 draci care ne strangeam si acum toti au terminat cate o facultate si ne-am rasfirat prin tara … eu mai am putin pana termin fiind mezinul grupului.
    Atunci s-au format prietenii adevarate… mi-am facut prieteni pe care pot sa ma bazez la orice ora … prietenii care au trecut testul timpului … superficialitatea din ziua de azi ma sperie.
    Parca era ziua mai lunga atunci… aveai timp sa faci mai multe. Acum nici bine nu te-ai trezit ca o trecut ziua… o trecut saptamana si mai grav o trecut ANUL.
    Am zis ca am prins si trecerea dintre stiluri de joaca. Tin minte si acuma ca am venit intr-o vara de la tara si am ramas socat cat de mult s-a schimbat cartierul. Parca peste noapte au aparut gastile de cartier, salile de jocuri, taxe de protectie, copii care pufaiau o tigara la cotul blocului si faceau posta o doza de bere. In spatele blocului am o scoala generala si nu de putine ori vedeam cum se aduca copiii in spate si beau.
    Problema e ca si parintii au o vina in faptul ca odraslele lor prefera celularele decat joaca afara. Am vazut la bloc la mine asta vara ca s-au aduna copii la scara cu paturi si se jucau. Am zis ca revine moda… cand sa vad ca aveau telefoane mobile de jucarie si alte bazaconii care imita tehnologia.
    Am adunat multe cicatrici din copilarie da nimic grav. Culmea… mi-am rupt mana cand eram mare deja dar cat eram copil nimic grav.
    In mare parte cred ca o asemenea copilarie te formeaza pentru viata. Inveti bunul simt, respectul… inveti sa deosebesti raul de bine si inveti ca pentru orice fapta trebuie sa-ti asumi responsabilitatea …pacat ca multi nu realizeaza lucrul asta…

    Nu zic neaparat ca trebuie si copiii din ziua de azi sa faca ce am facut noi. Dar daca le controlam fiecare actiune si ii crestem intr-o bula de plastic mai rau le facem. O sa ajunga la o varsta cand o sa dea piept cu viata reala si nu o sa se descurce.

    Asa e copilaria vazuta prin ochii unui om care a trecut prin tranzitie… stiu ca nu sunt avizat sa dau sfaturi de crestere eu fiind inca un copil … mai am pana sa ma formez … mai am de trecut teste pe care viata mi le pregateste minutios… si ma simt pregatit sa le infrunt. Singura mea speranta e ca peste 20-30 de ani copiii din ziua de azi sa povesteasca si ei cu nostalgie despre copilaria lor.

  40. Articolul tau imi aduce aminte de o faza de acum 2 saptamani cand am avut curentul oprit o zi intreaga, ce crezi ? am atatia pusti in cartier ca reusisera sa faca 4 echipe de fotbal ! pana atunci nu vedeam decat 3/4 care mai ieseau sa bata mingea..

  41. #54

    Imi cer scuze pentru marele post dar treb citita aceasta scrisoare pentru ca descrie copilaria noastra. Am 23 si sunt uimita si socata de ceea ce se intampla cu pustii din ziua de azi “:

    “O scrisoare nostalgica adresata celor care fac parte din generatia noastra, generatia X. Nascuti la mijlocul anilor ’80, vedem acum in anul 2008 cum casa parintilor nostri e de 50 ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o ei si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre vreo 50 de ani.

    Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar ne pricepem la istorie si politica mai mult decat cred batranii, care bombane in spatele nostru ca .

    Suntem ultima generatie care a jucat , , , , , , , ; ultimii care au strigat , ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care ne-am jucat pe jocuri video (remember Mario??) si primii care au vazut desene animate color.

    Noi am purtat jeansi elastici, evazati, geci de blugi de la turci, iar cel care avea haine de firma gen Lee sau Diesel era deja lider de gasca. Baietii si-au scris numarul fotbalistului preferat cu pasta de dinti pe tricou, iar fetele si-au cusut pe haine stelute si inimioare.

    Am invatat poezii in romaneste la gradinita, nu in engleza, si am cantat La Multi Ani, nu Happy Birthday la aniversari. Spuneam si in loc de . Am sorbit din ochi Beverly Hills, Merlose Place, Twin Peacks, Dallas si cine zice ca nu se uita, ori minte ori n-avea inca televizor. Ne uitam la desene animate de la italieni si ne era ciuda ca nu aveam si noi subtitrari sa intelegem de ce naiba s-a certat Mila cu Shiro. Reclamele de la posturile straine ne innebuneau si de abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum sau pustile alea absolut superbe cu apa. Intre timp ne indulceam cu Tango de vanilie si ciocolata si clasicele bidoane cu apa turnate in cap ce ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.

    Noi am ascultat si Metallica si Backstreet Boys si Ace of Base si Dj Bobo si Michael Jackson si inca nu aparusera manelele. Singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, iar noi nu stiam pasii, dar toata lumea dansa. Spre deosebire de copiii din ziua de azi noi am auzit si de Queen, Abba cat si de noile nume precum 50 Cent si Britney Spears. Pe ei daca ii intrebi vor spune ca . Am citit Licurici, Pif si Hercule (care aveau cadou niste jucarii bestiale) si am baut Cico si suc la Tec fara sa ne fie teama ca au prea multe E-uri, iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticluta fara sa ne fie teama de virusi.

    Noi am injurat arbitrul ca ne-a furat meciul cu Danemarca si poate ca tot noi i-am trimis 10.000 de mailuri de . Noi nu ne dadeam bipuri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround, taceam toti sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Play Station, ci tetris si jocuri pe televizor, de care ne plictiseam dupa o luna dupa ce le cumparam si se umpleau de praf in dulap. Abia asteptam la chefuri sa jucam sau sau sau sau orice alt joc care ne dadea ocazia sa pupam pe gura pe cine . Noi suntem cei care inca au mai cerut sau li s-a cerut prietenia, noi roseam la auzul cuvantului si tot noi dadeam cu banul cine sa intre in farmacie sa cumpere prezervative pe care sa le umplem cu apa si sa le aruncam in cap la colegi, noi am completat mii de oracole sperand ca iubitul sau iubita va citi acolo unde scrie ca ne place de el/ea.

    Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere sau cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special ca sa nu poata fi deschise de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am baut doar apa imbuteliata, ne-am tavalit si balacit prin toate baltile si nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam.

    Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost martorii a 3 schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca, noi suntem cei care inca mai tinem minte emisiunea . Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de first timers.

    Daca esti de-al nostru… felicitari!”

  42. #55

    Off topic:
    ai scrie un articol despre asta?
    gaia-health.com/articles301/000301-big-pharma-scores-big-win-medicinal-herbs-disappear-eu.shtml

    ma gandesc ca ai o capacitatea de a mobiliza lume
    😉

  43. Arhi , lucrurile s-au schimbat mult pe pamant si in tara asta in special. Pai tu nu vezi ca orice bolnav in stadiu terminal dupa ce calca pragul spitalului are senzatia ca medicul e obligat prin lege sa-l vindece ? Pai cum sa pui tu zgarci la pocnitoare sau sa nu ai pretentia ca iti cresti odrasla in glob de cristal? Pe de alta parte, care nu baga in el metri cubi de Cola pe luna si cacaturi cu gust fantastic de visine ?

  44. ne tâmpim şi ne dobidocim cu paşii modei şi tehnologiilor avansate.

  45. Prietena mea vrea sa vadă o poză cu “cicatricea drăguţă”.

  46. Cand eram “copil paduri cutreieram” . Jucam mingea de dimineata pana seara, tot timpul aveam gaura in tenisi, in dreptul degetului mare. Dupa aia au aparut tenisii cu crampoane…alt must have la vremea mea. Varul meu are 15 ani si stie ca eu sunt din Iasi/ Moldova, mai precis Republica Moldova. Cand i-am zis ca sunt doua Moldove, nu-i venea sa creada, a trebuit sa ii arat la harta, dar are clan la cs, nivel 100+ la Metin si ” printesa mea, viata mea”. De prost nu e prost…dar nu stie nimic din ceea ce stiam eu la 15 ani, iar de citit…nu cred ca are vreo carte citita pana in prezent.

  47. #60

    Inca una ca mi-am adus aminte: carucioare cu rulmenti.
    Se ia una bucata placaj, 2 bucati lemne mai de doamne ajuta, 4 rulmenti si cuie, dupa cum se gaseau in jurul blocului.
    Se puneau rulmentii doi cate doi pe capetele fiecarui lemn.
    Lemnele se bateau in cuie pe placaj, unul fix deci era nevoie de cel putin 2 cuie zdravene (puntea spate) unul batut intr-un singur cui (puntea fata, trebuia sa fie mobila pentru a putea lua curbele). Agregatul functiona cu un copil putere care impingea la celalalt copil care statea cu curul pe placaj si picioarele pe capetele lemnului pentru a coti. Se puneau doua agregate d-astea in paralel si obtii astfel reteta perfecta pentru trezirea intregului cartier la 7 dimineata 😀

  48. #61

    Pocnitorile alea mai contineau si “aurolac”-total interzis acum din cauza ca e argintiu. Unde e sageata aia cu cui ruginit care mi-a facut o gropita pe obraz la pachet cu 3 injectii antitetanos? Si sania infipta in buca lu’ actualu’ meu naș de cununeala?

  49. #62

    Ce subiect! Mulțam Arhi. Citirea comentariilor mi-au starnit o groază de amintiri. Talentul meu de a povesti lasă de dorit așa că voi face o sinteză a jocurilor periculoase pe care le-am precticat împreună cu amicii din copilărie. Sunt din Galați, așa că denumirile pot varia. Ok, să încep:
    – pocnitori cu fosfor de lachibrit (TENDOANE în Galați);
    – cheia de la șifonier (da da :-)) , slabe dar ușor de făcut),
    – doză (injector tractor),
    – două șuruburi cu piuliță (se lansau în aer);
    – contracapsa (aici intră industria metalrgică 😉 )
    – versiunea săracă a contracapsei: pus capse pe linia de tranvai
    – petarde cu pietre, minium de plumb si bronz aluminiu
    – pocnitorile cu carbid (tubul de spray)
    – praștia cu pietre, corcodușe (foarte efective) și ”bile de cocs” (minereu de fier, excursii la Cătușa, Gălățenii știu)
    – praștia cu calibre de metal (bolduri cu gămălie sau cablu)
    – praștia cu calibre versiunea ușoară (elasticul pe degete și calibrele din hârtie – folosită la șcală)
    – pușca cu calibre, trăgaci din cârlig de rufe (suport elastic din tub PVC sau ”crăcană” din cablu)
    – ”suflătoarea” de cornete de hârtie (cornetele ha ha)
    – versiunea simplă
    – versiunea cu trei tuburi
    Cam de astea îmi amintesc. Aștept completări sau corectări. 🙂

  50. #63

    Scuze pentru greșelile strecurate, emoțiile.

  51. #64

    Pe mine m-a lovit o masina cand aveam 7-8 ani. Tin minte doar ca un nene socat ma aduna de pe jos si pe mine ma cam dureau toatea alea. (Am iesit in fuga pe strada). N-am patit nimic. Ai mei au aflat de intaplare dupa mult, mult, timp.
    Apoi, pe la 10-11 ani, m-a calcat chiar taica-miu cu roata din spate a daciei pe laba piciorului. (Coborasem din masina si s-a gandit sa dea chiar atunci cu spatele). Imi amintesc ca mi-au iesit ochii din cap de durere.
    Pe la 11 ani am cazut, cu bicicleta alergand, in barba. Cazatura in barba a fost mai naspa decat povestea cu lovitura masinii. Cel putin eu asa am simtit-o. Am ajuns la spital, iar medicul, dupa ce mi-a cusut barba crapata, mi-a pus un bandaj care-mi inconjura si capul. Maica-mea era sa faca infarct cand m-a vazut cu capul in bandaje. Ea credea ca m-am lovit la cap (ceea ce era foarte adevarat, de fapt), dar ea a fost fericita ca era doar barba. Am ramas cu semn.
    Racheta de tenis e periculoasa? Ca pe la 11 ani alergam la tenis si m-am impiedicat in propria racheta. In cadere m-am urcat cumva pe ea si am reusit sa-mi julesc la sange tot bratul drept. Si am rupt si racheta din lemn, facuta la reghin. Am semn in cot.
    Si altele. Insa nici eu n-am avut vreun os rupt vreodata. (Sper sa nu cad maine pe gheata)

    Pe de alta parte, barbata-miu imi povesteste povesti de scara. Asa le zicem noi. Cand era el puradel si se urca pe lift si facea traznai p-acolo. Era sa dea de vreo doua ori foc la casa, iar tubles-ul (tubul ala cu carbid si nu mai stiu ce rahaturi) era pasiunea lui.

    Dar sa nu uitam ca noi suntem generatia ”de aur” cu cheia la gat. Adica ne distrau chestiile astea acum 25 de ani, cand ne rugam de parinti sa ne lase afara, ca altceva n-aveam de facut in afara de teme si de citit. Aaaa, ca mi-am amintit de teme: facute iarna la lumina lumnarilor, ca lumina era oprita intre orele 18 – 21 (sau alte intervale orare), in bucatarie, ca era mai cald acolo, la aragaz.

    In rest, lumea evolueaza. Astea au fost copilariile noastre. Ale lor, spre fericirea noastra, sunt si vor fi altfel.

    P.S.: The onion au tot timpul dreptate 😀

  52. #65

    laser jucarie periculoasa? iti poate distruge vederea?am stat cu el in ochi minute-n sir cand eram mic si n`am nici pe dracu..unde mai e farmecul daca nu mai poti sa pui laser cu cap de gagica pe bloc sa vada toata lumea sau sa-l enervezi pe vecinul din blocul de vis-a-vis? in ce lume traim? oph oph ohp :-<

  53. #66

    nu stiu zau arhi, eu aveam niste colegi de copilarie din asta care nu mai sunt printre noi deoarece la un moment dat s-au jucat si pe linia de tren.

  54. #67

    @arhi “Mai ţine minte cineva de leatul meu, cam câte cornete cu ace şi-au scos din fund?”…..in fund era bine…acul ala i l-am bagat lu unu in ochi…chiar pare mai frumos un IM sau un counter…parerea mea….7 pietre…iti tragea ala mai mare o minge de 35 in cap de ramanei lat……..si tot asea…partea negativa exista in toate

  55. parintii nu cumpara decat ce e dupa stas-ul UE dar isi lasa copii sa vegeteze in fata calculatorului sau mai rau in fata TV-ului

  56. #69

    Am 22 de ani, deci sunt tinerel, dar am prins cam tot ce a enumerat arhi mai sus. Tin sa precizez ca dupa ce despodobema bradul luam cel mai bun cutit din casa :)) pt a da jos crengile de brad ca sa-mi fac sabie :)). Chiar tata mi-a adus o teava sudata de la servici special pt a fi umpluta cu carbin ca sa pot dudu :)).Vara faceam carabina din tuburi cu 8 tevi= 8 cornete :). Acum postoaicele de 10 ani de la mine din cartier se sarutau intre ele vara asta, eu m-am chinuit 4 luni sa-mi conving vecina sa ma pupe pe obraz, tin minte ca ii dadeam srvetele parfumate (rare pe vremea aceea, erau smecher daca aveai servetele). Eh ce vremuri!

  57. #70

    iepurasul isteric: tot vad e ca pe trend sa dai in televizor acu, spune-mi si mie care e diferenta intre net si tv? asta din punctul de vedere al unui copil nesupravegheat.
    daca ne gandim doar ca sta toata ziua si o freaca,nu la propriu, poate sa o frece mai mult pe net.
    eu vad mai rau netu decat tv-ul pentru copii.
    daca e de prostit, pe net da direct pestre un hardcore black on white bisexual threesome si stii ca s-a damblagit pe bune.
    nu ca as fi fan tv, nu ma uit ca nu imi place. dar vad e pe trend dupa ce am stat 15 ani cu ochii in ecran sa ne cacam pe noi. astazi sunt mai curios si vreau sa stiu si eu cam ce argumente ai tu cand zici ca tv ul e mai rau decat netul pentru un copil.

  58. #71

    adevarul e ca generatiile sunt mai tampite cu cat sunt mai noi. vad diferenta ca de la cer la pamant dintre cei ca mine (varsta de 20 de ani) si cei cu un an, 2, 3.
    cand aveam vreo 4 am primit primul Lego (si acum sunt fan) si pe cutie era semnul acela cu interzis copiilor sub 3ani. am intrebat-o pe maica-mea ce inseamna si mi-a explicat ca sunt unii copii pana in 3 ani care inghit piese si am fost foarte mirat zicand “ce copii prosti. pai cum sa mananci o jucarie asa tare”. cand am mai crescut am avut pistoale si pusti cu bile si ma jucam cu cei de la bloc de-a mafiotii. cred ca am avut zeci de mini-vanatai de la bilele alea, dar nu m-am plans niciodata.
    sunt sigur ca in curand n-o sa mai ai voie sa dai cuiva masinute burago si hotwheels daca n-are 18 ani. niste idioti astia de la mUE.

  59. #72

    eram impiedicata rau cand eram mica, numai vanatai aveam. Cand i-am zis lu’ mama ca vreau role a belit niste ochi la mine de ziceai ca-i cer dispozitive de rupt picioare, :)) Cand in sfarsit le-am primit am facut niste julituri emorme in genunchi , exact pe rotule. Deci nu puteam sa indoi genunchii, ca mi se crapau juliturile. Am mers 2 sapt si ceva ca un robot, cu picioarele tzepene. Dupa ce mi-au trecut am facut altele la fel. Dupa asta m-am lecuit de role. :)))

    De treburile alea cu carbit imi era frica, se jucau baiatii cu ele. Aveam la bloc un baiat poreclit “carbit”, cred ca avea carbit la el mereu, in casa cred ca avea ascuns si in perna. Nu stiu de unde tot aducea atata carbit, ca santiere in lucru nu erau prin zona noastra.

    Cea mai tare jucarie posibila a fost totusi pistolul cu apa. Aveam bani doar de d-ela mic, de incapea o cana si ceva in el. Muream de ciuda ca n-am si io d-ela mare, pusca d-aia de care vedeam pe cartoon network in reclame. Unii copii aveau de-aia.

    Alta dixtractie cand eram mai mica, intre 7 si 9 ani era sa adun castane si ghinde. Adunam cate 3-4 sacose din fiecare, apoi de depozitam sub pat.
    Cand se uscau mi le arunca mama pe ascuns. Pe asuns, ca daca o vedeam, ma rugam de ea si boceam juma’ de zi. :))
    Aveam 2 colege de clasa care faceau la fel ca mine. Una aduna si conuri de brad.

    A, si ma mai jucam… elastic, sotron… sotronul desenat la mare arta, nu stiu copiii din ziua de azi cum se deseneaza sotronul complex si cu urechi…
    A, si faceam ca handicapata pistoale si inimi din polistiren harjait de bloc. :)) Daca ne adunam mai multi la distractia asta se facea o mizerie incredibila. Acum cand vad copii ca fac asa ma apuca nervii cat pot sa fie de tampiti, dar si eu faceam la fel.

    Alta mare distractie mai era sa ma duc prin case parasite. Bine, asta mereu o faceam cu alti copii, nimeni nu se ducea singur. Pe vremea mea inca mai erau prin oras case d-astea mishto, misterioase si mari, care erau parasite,si nu chiar in paragina de tot, era cate ceva de vazut. Unele dintre ele cred ca era si ilegal sa fie demolate, acum realizez ca erau poate parte din patromoniul national, case boieresti foarte vechi,sau de precupeti, cu tamplarie misto si balcoane de fier forjat..si… in fine… le-am vazut pe toate disparand in praf cand au fost demolate. Ma uit la cladirile moderne ridicate pe locul unde-au fost acele case frumoase si cu istorie… si-mi pare bine ca macar am apucat sa le vad si eu. Unele case cred ca erau pe strazile respective inainte de asfalt. Poate unele au avut curti mai mari pt loc de trasura.
    Tin minte ca incercam sa-mi imaginez ce oameni au trait in ele, si cum erau, cate generatii or fi trecut pana sa vad eu casa parasita…

    Nici copiii din ziua de azi nu mai sunt la fel, dar nici Romania nu mai arata … in nici un fel…

    Ma uit parca cu “amareala” si parere de rau la multe claduri urate, moderne, cu mult aluminiu… cand stiu ce casa “fermecata” a fost in locul ala, si cand imi amintesc cum i s-au surpat zidurile sub greutatea buldozerelor… Trist..
    Uitati un blogulet interesant despre case de-astea. Inca mai sunt cateva…

    Eh… uitati aici… nostalgie. casedeepoca.wordpress.com/

  60. @luca : TV-ul – o gramada de vedete care devin idoli pentru copii si asa ajung sa creada in Mos Craciun si ca BauBau nu exista. Pornografie exista si pe tv si pe DVD-urile parintilor.

    Internetul – o gramada de comunitati online in care fiecare din spatele tastaturii incearca sa fie cat mai “cul” si astfel apare tendinta de a copia comportamentul inexistent al altor indivizi, astfel reducandu-si sansele de a avea o personalitate si de a nu gandi la fel ca turma, aminteste-ti ce cum a luat avant curentul EMO, au tampit toti pe internet, in 2 luni erau toti vopsiti, tunsi si imbracati la fel, fara sa omitem cele cateva cazuri tragice in care au incercat sa imite pasarile.

  61. #74

    da baaa ce vremuri.

    oricum nimic nu egaleaza joaca cu tevile cu cornete in blocurile nou construite.

    doar structura,scarile interioare ,plafoanele si materialele de constructii.

    in crangasi era un sirag de 6 blocuri de genu asta,incepand de la baza podului grand pana spre piata incolo.

    le stiam pe de rost,fiecare sarma,fiecare bucata de bca,fiecare usa.

    stie cineva cum e sa stai pe terasa unui bloc cu 10 etaje,in constructie si sa arunci cu pungi de apa in masinile care circulau pe soseaua de dedesubt?

    m-a prins tata m-a batut cu centura de pionier(stiti cum era stema nu?) pana m-a lesinat.

    inele de cravata de pionier nu fura chiar nimeni bai nene?ce teroare era in scoala…aveam colectie si le vindeam la 50 de bani stiu ca era un leu bucata.

    pe tamponu`tramvaiului nu s-a plimbat nimeni?mai tineti minte calatoriile cu autobuzul pe scara,cum era frate cand gaseai vreo bunaciune si te lipeai de gaoaza ei?:))))

    ce vremuri.

    p.s. sunt invizoace ba grasule,nu indizoace.de la faptul ca erau invizibile.

  62. #75

    deci pana la urma ramane cum am stabilit, copilu sa stea cu joaca pe afara ca de nenorocit se nenoroceste si pe net si pe tv daca nu e supravegheat.
    ce inteleg prin supravegheat, nu sa stai paznic, sa ii explici ce si cum…uite tati taratura asta face asa ceva pentru bani etc etc. dar mai repede mi-as lasa copilul 2 ore la animax decat sa intre singurel pe animax.ro.

  63. salll alll

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam