Mă uitam la comoția cerebrală care i-a apucat pe toți când au auzit că magazinele se închid mai devreme și, cu un ochi râd, iar cu unul plâng.

Pentru că da, în condițiile de față, închiderea magazinelor mai devreme nu face decât să le transforme în focare de infecție, majoritatea oamenilor sunt la muncă și își lăsau cumpărăturile pentru seară, iar acum se vor călca pe capete prin megaimajuri, transpirând, expirând covid și inhalând covid. Totul pentru că undeva, acolo, nimeni nu gândește, ci doar ia măsuri de ochii lumii, ca să câștige alegerile.

Pe de altă parte, magazinele ar trebui închise la 7 seara, maxim 8. Ce facem noi aici e o formă de sclavie, deși prima dată când am văzut în Germania că magazinele mici, marketurile, benzinăriile, se închid la 8 maxim, ura și la gară, s-a spart ușa, mi s-a părut nebunie.

Dar nu este. Oamenii ăia care lucrează în schimburi pentru ca noi să mergem să ne cumpărăm o pungă cu chipsuri la ora 10 seara, pentru că atunci avem noi chef, nu sunt sclavii noștri. Au și ei viață, familie, copii, nevoi. Viață pe care nu o pot trăi, pentru că au nevoie de job și atunci, se duc și își pierd orele din drumul spre moarte punând marfă la raft și scanând mizerii pentru cumpărători sictiriți.

Desigur, trebuie schimbări. Trebuie ca oamenii să nu mai fie ținuți la birouri ca vacile, pentru că așa au impresia șefii că se muncește mai bine, după terminarea programului, cu suplimentare neplătite. Mizdele corporatiste trebuie să înceteze să închidă laptopurile la ora 5 după masa, nu înainte de a trimite ultimul mail, încheiat cu Te rog, am nevoie de ele mâine dimineață la prima oră. Trebuie ca însăși magazinele să nu mai țină angajații 2 ore după program ca să facă sclavie gratis, umplut rafturile pentru mâine, spălat pe jos și restul, toate pe timpul gratuit al angajatului.

Dar, trebuie multe. Dar un prim pas ar fi să înțelegeți că și cei de acolo sunt oameni.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Acilea unde stau, nu există magazin deschis după ora 20. Interesant e că austriecii n-au probleme în a-și face cumpărăturile la ore cu bun simț.
    Da, e drept că-n loc să-mi iau o pungă de pufuleți îmi iau 10, dar loc în debara am destul.
    Extrem de rar se-ntâmplă să mă trezesc că-mi trebuie ceva-n miez de noapte și să n-am acasă.
    E drept că șaorma nu mai găsesc la ora aia, dar dacă am pofte d-astea…mi le pun în cui. 😀

    • #2

      Am stat prin Austria vreo 6 luni in 2005-2006. Erau alte vremuri, cind internetul era si el la inceputuri, cel mobil era ceva ezoteric. Greu cu comunicatiile atunci. Imi amintesc ca Spar-urile se inchideau pe la 20:00, iar duminica erau inchise, se organiza talcioc in parcare. Lidl se deschidea devreme, marfa se vindea rapid, la ora 10:00 nu mai aveai ce sa cumperi (nici nu am cumparat cind am vazut carne cu mucegai verde in galantar, da, Lidl in 2005, atunci am auzit de el). Bancile inchideau la 17:00, oamenii terminau serviciul la 17:00, deci nema timp sa treci pe la banca. Unii colegi se tot inghesuiau sa plece pe la 16:30 de serviciu, ca aveau treaba la banca. Apoi am inteles eu care e smecheria, cind am avut si eu nevoie sa merg la banca, cam ca bunica lui Seinfeld, care s-a trezit la 5:30 sa mearga la banca. Simbata era zi de banca, fiecare mai avea ceva de facut, mai un extras de cont, mai o plata de facturi, ca online banking nu exista atunci. Cardurile pe care primeam diurna erau austriece, nu mergeau in afara Austriei, ca mai aveam ceva treaba din cind in cind prin Germania sau Elvetia, asa ca plecam din Austria pentru 2-3 zile cu cash. Chestii facute pe genunchi, de niste idioti sinistri, dar de, austrieci, nu romani. Multi colegi de-ai mei au ramas la prima iesire din Austria fara fonduri fara sa stie, a trebuit sa se intoarca pina la granita sa scoata bani din primul bancomat. Unii au scos bani de pe cardurile proprii, ce teapa au luat la cursul de schimb.

    • #3

      si acum au carduri care nu merg in afara tarii

    • #4

      @Finch: Io-s mutat în Austria abia din 2017, așa că ce-mi spui tu pentru mine e SF.
      Eu cumpărăturile mi le fac doar de la Merkur, că-i aproape de casă.
      Eu întotdeauna când ies din Austria mă asigur că am cash la mine pentru că știu că băncile austriece au niște comisioane nesimțite pe lângă cursul de schimb făcut în dauna clientului.

    • Tot in Austria si eu. Cumparaturile le fac online de la Billa si programez delivery dimineata f devreme intre 6-8.
      Merg la Spar-ul de la colt, doar pt urgente/paine etc

      Cu putin planning se poate si in RO, nu trebuie sa te inghesui in supermarketuri.

  2. 1. Insesi magazinele.
    2. Care majoritatea oamenilor, ca 5 milioane sunt pensionari, 6,5 milioane sunt beneficiari de asistenta sociala si doar 8,5 milioane lucreaza…
    3. As fi de acord ca la ora 20:00 sa se inchida majoritatea magazinelor, sambata la ora 14:00 sau 16:00 si duminica inchis.

    • #7

      Wow, de unde ai scos-o p’asta cu 6,5 milioane de beneficiari de asistență socială (care nu-i tot una cu asistații sociali, dacă la asta te-ai gândit)? Ai vreun link ceva, sau e “după ureche”? Nu că celelalte cifre ar fi corecte, dar asta chiar sare calul. 🙂

    • De aici:
      www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=6%2C5+milioane+de+beneficiari+de+asistenta+sociala
      Am zis clar: beneficiari de asistenta sociala, nu asistati social. Si celelalte cifre sunt publice peste tot. Ca mai variaza de la an la an, o fi, dar in niciun caz in Romania majoritari nu sunt ‘oamenii din campul muncii’.

    • @Cad, clar eu zic ca trebuie impuscati toti “beneficiarii de asistenta sociala”. Nu mai repetati bazaconiile scornite de Digi sau EuropaFM ca nu faceti decat sa vada lumea ce caractere infecte si pline de ura aveti. Vezi ca tu confunzi asistenta sociala cu protectia sociala 2 kkturi diferite. Ia zi, tu ce ai face cu persoanele cu dizabilitati sau cu copiii orfani ?

    • #10

      hrana pentru caini, evident. fresh meat

    • #11

      Și ai citit articolul sau ai rămas doar la titlu? E suficient să te uiți pe piramida aia cu vârful în jos și te lămurești cam ce legătură și logică are comentariul tău cu contextul.

    • #12

      Ati mers prea departe ca logica si context. Cine a zis ca trebuie impuscat careva? Eu doar am contestat ideea de majoritate care lucreaza in timpul zilei, nu ca ailalti trebuie ostracizati. @Gica/Gicu, am pus un link cu rezultatele unei cautari, nu cu un articol anume, ca sa alegeti ce sursa doriti. @N draga, m-ai nimerit din prima…NOT. Daca stiti alte date/cifre, va rog sa puneti un link cu statisticile corecte, audiatur et andera pars, nu dat cu pietre din prima. Usile, usile cu intelepciune sa luam aminte!

  3. #13

    Dar aia in Danemarca, unde toate magazinele (sau, ma rog, 90%) se inchid la 18:00 cum s-or descurca? Mai gasesti supermarketuri mari pana la un maxim 23:00 (ex. Netto). Asta in Copenhaga.

    Si fix din motivul asta se inchid devreme – familie, copiii, prieteni, viata. Stiti voi, aia pe care de fapt o traim.

    • #14

      Tot in Danemarca mai erau si 7/7 parca, deschise tot pana la ora 23:00.

    • #15

      Dacă s-ar merge după logica ta (… familie, copiii, prieteni, viata. Stiti voi, aia pe care de fapt o traim.), tot mapamondul ar trebui să aibă două variante de program de lucru: bugetarii/prestatorii de servicii luni-vineri 8.00-16.00 și corporatiștii luni-vineri (sâmbătă) 9.00-17.00. Au trecut peste două secole de când s-a inventat lucrul în schimburi, ture, prin rotație, program flexibil și alte forme de organizare a programului de lucru. De ce s-ar aplica doar la magazine programul ăsta și nu și la celelalte activități? (întrebare retorică)

    • #16

      90% dintre supermarketuri sunt Netto, Rema șamd. Și da, închid la 22:00 sau 23:00 majoritatea. Am stat un în Copenhaga, nu cred că e prea diferit din acest punct de vedere de Româia la supermarketuri.

  4. #17

    Ca proprietar de magazin as fi cel mai fericit daca s-ar intampla cum zice Cad. Dar sa se aplice aceleasi reguli pentru toti. Pentru ca ghici ce, nu ai pierde vanzare, doar ai educa clientul sa cumpere in alt interval orar.

    • #18

      exact. nevoile raman aceleasi, se schimba programarea lor

    • #19

      Automat, daca ai program mai scurt, ai nevoie de mai putini anajati.
      Normal ca orice patron de magazin si-ar dori sa isi micsoreze costurile de exploatare.

    • #20

      da, clar, daca ai program mai scurt cu 2 ore, ai nevoie de jumatate de angajati. voi va auziti sau asa sunteti voi?

  5. #21

    Uraaaaaaa, putem vota! P.S. Da, oameni ăia merită un program redus!

  6. #22

    În același timp se pare că un lanț de magazine prezent la fiecare colț de stradă ar fi decis deja reducerea salariilor că na, se lucrează doar până la 9pm, pleacă chiaburul de angajat mai devreme acasă. Pare a proveni de la cineva care are în familie un angajat la ei, dar nu știu câtă bază să pun pe informația asta. Însă mi se pare perfect veridică, de ce să nu punem lucrurile în cârca angajatului, de ce să-l lăsăm să respire un pic?

    • #23

      ce lanț?

    • #24

      Mega. Despre el mi s-a spus. Că ei sunt peste tot, cum întorci capul, pac, Mega :))

    • #25

      Pare credibil ce spune cunostinta ta.
      Cei care lucreaza minim 3 ore pe tura de noapte (de exemplu intre 22:00 si 01:00) trebuie sa fie incadrati la tura de noapte si primesc automat un bonus la salariu.

      Daca nu mai exista tura de noapte, se pierde acest bonus, care este perceput ca o scadere a salariului.

    • #26

      draguta gandirea asta de protectie a sclavilor, nu? vai, ce ne doare pe noi ca raman ei fara bonus. phew, noroc de aparatori de astia care ii trimit la munca pana la ora 23.59, ca sa vina inapoi la munca la 7

  7. #27

    Pe vremea cind lucram in Germania, casierele alea erau in majoritate cu jumatate de norma si platite cu 630 sau 830 DM pe luna, nu mai tin minte exact, dar era o smecherie ca angajatul cu jumatate de norma nu era impozitat. Viata soferilor de TIR e mai putin importanta decit a casierelor de Kaufland? Ca aia au mii de ore neplatite pe an asteptind in vami, la incarcat, la descarcat… Cit mai e diurna unui sofer?10- 15 euro?

    • #28

      Ai perfecta dreptate.
      Sunt foarte multe categorii de persoane care lucreaza seara si in weekend pentru ca noi, ceilalti, sa putem sa avem viata cu care ne-am obisnuit.

      Pe acelasi principiul daca inchidem magazinele la ora 20:00 sa spunem, ar trebui sa inchidem si restaurantele, terasele, cluburile, etc. la aceeasi ora.
      Ma refer la o perioada normala, nu in pandemia de Covid.

      Si atunci ce va face angajatul de la magazin cu timpul liber? Il va petrece acasa cu familia, posibil se va uita la TV sau va urmari un film pe Internet.
      Dar ce faci daca nu iti mai merge internetul? Ca nu mai ai nici Call Center sau echipe tehnice la care sa suni, fiindca si ei au familie si dreptul sa a petrece timpul cu ei.
      Si atunci astepti tot weekend-ul si te uiti pe pereti pana luni dimineata cand se redeschide firma de net.

    • #29

      internetul, curent, gaz si utilitati sunt munci ce tin de securitatea statului si trebuie sa functioneze 24/24, oriunde in lume. altfel s-ar inchide la Cernavoda la 5. magazinul nu e. restaurantele incep munca la ora 1 dupa masa, in majoritatea cazurilor. sa ne oprim, mersi

    • #30

      Pai si angajatul care lucreaza pana la ora 24:00 incepe munca la ora 16:00.
      De ce aici trebuie sa il protejam si pe cel de la restaurant nu? Nu inteleg dubla masura.

      Si nu mai spun nimic legat de internet, dar intreb de locurile de joaca pentru copii sau de “tiribombele” din parcuri.
      Angajatii de acolo sunt la fel de prost platiti ca cei din magazine, dar la ei este in regula sa ii chemam la munca in weekend.

  8. #31

    Ce vrumos va fi in viitor, cu cipuri 5G implantate in creier. Ai nevoie de o punga de chipsuri sau un “balonas” la ora 1 noaptea? Cobori frumos la magazinul de la parter (la vechiu Nea Gigel), ti-ai luat ce ai nevoie, automat esti scanat la iesire si ti se scad banii imediat de pe card.
    In magazin doar robotei, ce aseaza marfa pe rafturi, fara nici-un ajutor din partea oamenilor.
    Fara probleme cu programul de munca, ore platite suplimentar, invoiri si scutiri “medicale”.
    Si uite asa viata merge inainte. :).

    • #32

      dap, toata lumea e interesata sa controleze analfabeti si sa ii faca sa mearga la chiosc

    • #33

      Se cheama automate stradale, in tarile fara populatie salbatica sau cu procent mare de suedeji se gasesc peste tot ( vezi japonia ). Nu trebuie chip-uri in creier sau roboti in magazine, trebuie doar politie si legi pentru a descuraja furtul/distrugerea.

    • #34

      @Alex, n-ai inteles nimic.. Ai nevoie de o punga de chipsuri sau un „balonas” la ora 1 noaptea? Te gandesti la ele si au plecat spre tine roboteii sa ti le aduca in fata usii. Gata platite. Ca de aia ai cip in creier :))

    • #35

      Nu e nevoie de chip, deja au aparut intr-o gramada de tari, inclusiv la noi, self service, nu vezi tipenie de om la servit, iei produsele, le scanezi cu tel, la casa fara casier scanezi de pe tel, ti-a luat banu, abia atunci iti deschide usa, si atunci vezi singurul om, paznicul.
      la fel curieratul; in fiece cartier vor fi delivery points, primesti sms cu un pin, te duci, scanezi cod bare, bati pin, iti ejecteaza coletu, deja platit cand l-ai comandat. Emag are instalate langa C…four easyboxuri…
      deja mancare, toale, samd practic poti comanda orice online, nu mai ai nevoie de magazinul fizic.
      la restaurante poti scana meniul de acasa, dai comanda online, te duci la locatie, iti aduce la masa direct ce ai comandat …oameni, deocamdata!!in viitor probabil vreun hospitality robot…
      La hoteluri deja self service si self payment se implementeaza…la fel in gari si aeroporturi ptr bilete
      in cativa ani digitalizarea, SAP, coduri de bare samd vor face ca spre 100 milioane de joburi sa dispara…asta in servicii, automatizarea deja distruge joburi cu tona in industrie, depozite, transporturi samd
      Pana si curatenia in diverse spatii se poate face cu roboti sau tunsul peluzelor…ce sa mai zicem de camere, drone, masini autonome…
      Robotii sunt scumpi, deocamdata, dar costurile scad, plus ca nu cer pauze de tigara, concedii, prime, doar piese schimb, ulei, service …

  9. #36

    Din ce imi aduc aminte, pana prin 2010 hypermaketurile se deschideau la 8-9 si inchideau la 21; in prezent majoritatea deschid la 7 si inchid la 22.

    • #37

      Iti aduci tu ceva aminte, doar ca pe dos. Eu tin minte Real si Metro deschise non stop.

    • Cand era Real in Afi Cotroceni era non-stop. Mergeam noaptea prin mall si-mi era mila de oamenii care lucrau acolo, ca era pustiu

    • #39

      @C, avem asa:
      Angajatul 1
      – lucreaza pe tura de zi timp de 8 ore
      – serveste cateva sute de clienti si are 2/3 pauze a cate 10 minute in care trebuie manance si sa se duca la baie.
      – primeste salariul X
      Angajatul 2:
      – lucreaza pe tura de noapte timp de 8 ore
      – serveste 10/20 de clienti maxim si pe langa cele 2/3 pauze oficiale poate sa-si mai ia inca 2-3 pauze neoficiale, fiindca nu i se simte lipsa
      – primeste salariul X+25%

      Da, si mie imi este mila de angajatul de pe tura de noapte.

      PS: faptul ca tu te “plimbai” prin mall noaptea este unul dintre motivele pentru care era mentinut deschis, deci esti raspunzator pentru “chinul” angajatilor.

  10. #40

    E bine sa lucreze mai putin, sa stea acasa cu familia. Fara bani, cu masa goala, dar cu familia. Pentru ca nu s-a gandit nimeni sa-i intrebe si pe aia daca vor sa fie “salvati”. Asta e mai putin imnportant, hai sa “salvam” tot ce se poate salva…

  11. #41

    E bine sa lucreze mai putin, sa stea acasa cu familia. Fara bani, cu masa goala, dar cu familia. Pentru ca nu s-a gandit nimeni sa-i intrebe si pe aia daca vor sa fie “salvati”. Asta e mai putin important, hai sa “salvam” tot ce se poate salva…

    • #42

      oh, ce te pricepi, simt eu ca esti un miez in domeniu. cat timp magazinul nu pierde din vanzari, omul va munci mai putin si va primi mai multi bani. mentalitatea de sclav te tine la pamant, nu altceva

    • #43

      E bun factorul asta economic, justifica tot. Dar factorul uman nu il ia nimeni in calcul.
      Dacă muncești așa non stop pentru că bani, case mașini si mese pline îți zic sigur că rămâi fără familie. Si fără prieteni. Bonus poți capătă depresii sau alte afecțiuni psihice.
      Dar nu contează, să fie bani…

  12. #44

    Ai dreptate cu asta, 100%.
    Imi aduc aminte ce se revoltau niste amici din Bucuresti cand le spuneam ca, in Germania, targurile de Craciun se inchid pe 24 decembrie, la ora 14 (in unele landuri chiar la 12:00). Oamenii pleaca acasa, iar majoritatea chioscurilor se demonteaza incepand de pe 27. Mai raman doar cateva pana dupa Anul Nou, dar au alt regim, nu fac parte din “targul de Craciun”.
    “Huoooo, cum sa inchizi targul de Craciun in Ajung, ce e asta, baaaaa”.
    Dar vanzatorii aia nu au si ei familie? Nu vine si la ei Craciunul?
    “Aaahhhh… daaa, dar si ce daca, noi suntem clienti, noi avem drepturi!”.
    Mars, mah.

  13. Eu as prefera sa mai fie un hypermarket deschis 24/7. M-as duce dimineata la 2 sau 3 sa-mi fac cumparaturile doar sa nu mai stau la cozile din Auchan / Lidl sau Cora.
    M-am saturat de cozi.

    • #46

      Baga comanda online, o ridici gratis de la rel clienti daca nu vrei sa platesti transport si ai scapat de cozi.

    • Ar fi o idee daca cel care strange legumele / fructele nu le-ar alege pe cele mai lovite.

  14. #48

    nu poti sa faci asta prin initiativa la nivel privat. sunt mult prea lacomi. doar daca vine prin reglementare de la autoritati. sper sa fie in viitorul apropiat.

  15. #50

    Cred ca este exact invers. Trebuie sa intelegem ca si acolo sunt oameni si de multe ori este alegerea lor sa lucreze pe turele pana la ora 23:00 sau 24:00.
    Majoritatea magazinelor ofera bonusuri pentru aceste ture, iar pentru un angajat care lucreaza pe salariul minim pe economie sunt foarte importante aceste bonusuri.

  16. #52

    Oare o asemenea măsura nu ar duce la mai puține locuri de munca ? Nu ar fi mai mulți șomeri ? nu afirm , dar mă întreb

    • #53

      posibil, cine stie. dar cei care raman vor fi tratati mai uman.

  17. #54

    Aici unde stau (NRW), majoritatea sunt deschidse pana la 21, chiar si pana la 22 (unele Edeka). Da, duminica sunt TOATE inchise. Poate cu asta ar trebui sa se inceapa si la noi.

    • #55

      poate, ar fi un prim pas. desi, dupa cati aparatori ai sarmanilor oameni care trebuie sa munceasca mult, nu ai zice ca se va intampla ceva vreodata

  18. asa era si pa suedia, dar nu mai merge treaba. Acu supermarketurile astea mari au deschis zilnic pana la 10.
    si nu moare nimeni.

    • #57

      Asta-i tendinta peste tot in Europa. Si in Marea Britanie au inceput sa fie din ce in ce mai multe magazine deschise in weekend si pana seara tarziu in timpul saptamanii.

    • #58

      dada sigur, asta e tendinta peste tot. incredibil:)))))))))))))

  19. #59

    De 2 ani dau cu sapa prin Belgia si am avut acelasi soc legat de magazine. Tot ce nu e magazin de arabi/turci sau carciuna se inchide pana la ora 1900 si nu deschide duminica.
    Azi e ziua armistitiului, e inchis peste tot.
    Au cateva non stopuri si benzinarii dar cam atat.
    La inceput a fost aiurea dar sunt 100% de acord cu programul asta.

    Vanzatorii au drepturi, sindicate care ii reprezinta, traiesc ok din salariul lor, sunt la ani lumina cu drepturile muncitorilor fata de RO.

  20. #60

    Sincer, mi-e greu sa o judec pe asta din pozitia de om ce castiga peste medie. Am cunoscuti ce spuneau ca se cearta colegii pe turele de duminica ca sunt platite dublu si pentru ei e diferenta intre a aduce o ciocolata la copii sau nu. SI eu cand eram tanat si sarac aveam un al doilea servici, asa ca ajungeam zilnic dupa ora 8 seara acasa, dar cu banii aia schimbasem gazda cu gandaci si purici (no joking) cu o chirie relativ decenta.
    Suntem o tara saraca, iar oamenii sunt nevoiti sa inghita mizerii.
    Sigur, se poate da o lege – mi-e greu insa sa judec daca ar fi o lege buna sau nu.

  21. #61

    Pe de alta parte, la compania unde am lucrat (in Bavaria) 8 ani in logistica, era mereu scandal cand, in perioada incepand cu Black Friday si pana la Craciun, se lucra si in ture de noapte (22:00 – 6:00, cu pauza de o ora).
    Asta din cauza bonusului, desigur. Sefimea incerca sa fie echitabila si nu punea mereu aceiasi oameni – o saptamana A, B si C, saptamana urmatoare D, E, F etc. In ordine alfabetica, in functie de cati oameni se calcula ca este nevoie.
    Si desigur – “cum, de ce nu m-a mai pus pe mine, am lucrat bine, am indeplinit normele”. Si da-i si explica-le ca e alfabetic, nu e nimeni favorizat etc.
    Nu apar drepturile saracilor de-a fi exploatati. Dar unde sunt salarii mici, oamenii se agatza de orice bonus posibil. Asta este realitatea (nici pe alte meridiane nu e cine stie ce salariu pentru muncitorii din depozite, desi isi rup carca si ar merita considerabil mai mult).

  22. pe vremea mea era o vorba: munca e pentru negri si elefanti. acum ar trebui actualizata cu political corectu “roboti”. joburile repetitive, care amortesc creierul nu ar trebui facute de oameni.

  23. #63

    Nici nu imi dau seama daca pentru Romania este o solutie reala inchiderea mai devreme a magazinelor. Masura asta are cu siguranta legatura cu”hai sa mimam ca facem ceva”.
    Este greu la inceput sa faci cumparaturi saptamanal sau comanda online saptamanala. Dar in timp te obisnuiesti si iti prinde si bine pt. ca-n felul asta nu mai cumperi toate “cacaturile”.
    Pentru chips la 22:00, pofta-n cui ,oricum nu sunt bune pt templul Domnului. 😀

  24. Nu mai e nici Germania ce era odata. Sint destule magazine deschise pina la 22 si multe Kaufland-uri chiar pina la 24. Exemplu Kaufland Stuttgart-Mühlhausen.

  25. #65

    Oamenii aceia daca sunt sclavi, nu sunt din cauza asta, din cauza programului cu clientii. Lucreaza in ture cum lucreaza multi altii din diverse domenii de activitate.
    Sunt orase mai mici unde magazinele nu sunt deschise atat de mult, precum in Bucuresti.
    In Bucuresti e programul asta deoarece asta cere orasul. Eu acum sunt in metrou. Obisnuesc sa ma duc seara la cumparaturi, destul de tarziu, cum fac multi altii: nu e mami, tati, buni sau nevasta care sa mi faca cumparaturile.

    E munca la patron infect si atat, chiar si un conglomerat de supermarketuri: e coada la casa = au prea putini angajati. Nuu, sigur se va rezolva asta daca se reduce programul cu clientul = vor mai da afara din angajati.

    De unde si pana unde asocierea asta a programului prelungit cu clientii, cu munca grea in supermarket? N au nicio legatura una cu cealalta. Asta tine de cum isi adminstreaza fiecare taraba afacerea.

    Nerespectarea orelor legale de munca, neplata orelor suplimentare, munca pana la epuizare: pai asta e alt subiect. Si cu program redus ei tot acolo ajung( mai sus exemplu cu concedierea ).

    • #66

      Yep, pe acelasi principiu ar trebui sa se inchida tot dupa ora 18. E pana de curent la 20? Asta e, oamenii au familii, nu repara nimeni la ora aia. Exemplele din articol sunt doar niste exceptii pe tot globul, nicidecum majoritate. Si ce sa vezi, tarile date exemplu sunt recunoscute pentru comportamentul “antisocial”, chiar daca au timp liber mai mult. Sa-i asemeni cu sclavi e cel putin dus la extrem. Exista sporuri de noapte&co, acum ca romanasii nu le platesc, zda mamii lor.

      As baga asta vreo luna in bucuresti ca experiment si dupa sa vedem cum e cu traficul 😉