Vreau brad natural. Uitați-vă cu atenție în ce hal e poluată planeta pentru a produce un singur nenorocit de brad din vinil.
My house will smell christmasy again.
Da, sărbătoresc Crăciunul, pentru că de crăciun se face bradul, care brad nici măcar nu e invenție ortodoxă. De fapt nici Crăciunul nu e ortodox, pentru că e demonstrat științific că Hesus nu s-a născut iarna. Dar na, sună prea bine colindele ca să zici că umbla-n sus și umbla-n jos, pe plajă prin Egipt.
NOU
Mi-e cam lene sa verific ce nociv e bradul artificial pentru mediu, dar eu pana acum nu am avut niciodata in casa brad de plastic. E ca si cum i-ai lua persoanei iubite o floare, cea mai frumoasa floare, dar de plastic. So..bradul natural rulzz 🙂
Sa iei unul cat mai mare ca diametru la baza pentru a pune multe cadouri sub el.
Pont: noi am luat de la bricostore un brad foarte frumos de cca 1.70m cu 90 lei. Defapt toti erau 90 doar iti alegeai ce iti placea.
NOU
Hunac Ceel » anul trecut am luat tot de acolo.
NOU
E prea frumoasă atmosfera cu care ne-am învăţat oricât de ireal ar fi.
NOU
Un brad de craciun…asa cum se vinde pe aici, cu trunchiul gros la baza cit bratul unui barbat are 7-8 ani daca nu mai mult.
NOU
Mda , e o alegere cam grea . In ultimi 3 ani bradul nu a mai mirosit a brad in casa … Nici bradul nu mai miroase ca pe vremuri 🙂 .
Brazi ieftini gasiti in piata la rahova , cam 30 de lei bucata erau anul trecut . Problema mea este ca singurul loc unde pot sa pun bradul e langa calorifer si se cam usuca dar cum anu asta m-am pricopsit cu unul gratis tot pe natural merg , la anu iau unu made in Germany ca sa nu fie in china si sa nu fi poluat la fabricatie 😀
NOU
Am vrut, si anume, sa am o opinie despre comentariu d-lui Stangaciu, dar am vazul la el pe pagina un mesaj de bun simt, precum sa-si ma dea oamenii cu apa si sapun pe organism, asa ca: leftule, esti om de baza !!!
NOU
plus ca l-ai nenoroci pe Hrusca fara colinde. Si pe romanii din canada care ar trebui sa-l suporte 12 luni.
NOU
Hornbach ruleaza fin. 89,9 lei, ascutitoare, plasa, etc…
NOU
Eu merg pe ideea de a cumpara brad natural, din import, prezent in magazinele de bricolaj. Arata mai bine (chiar daca nu miroase :D), e si ecologic, iar tarile care produc asa ceva, se ocupa si de regenerarea padurilor, ca doar din asta traiesc. Pe cand la noi…
NOU
Aha!!! Deci de fapt esti un habotnic d-ala fervent (adica iti place sa dai si sa primesti cadouri)!!!
NOU
Ce tot atatea surogate? Merg pe bradul natural, sa mai si miroase in casa a brad!
NOU
Arhi fratioare, nici pana acuma nu l-ai impodobit?
NOU
ana » nu, am un plan nou:)
NOU
Articolul ala e apa de ploaie. Pe acelasi principiu, nu ar mai trebui atunci sa cumparam nici licheane, pentru ca si alea sunt facute din plastic intr-o fabrica ce consuma curent si apa. Ca sa nu mai vorbim de masinile hibride atunci care polueaza mai ceva ca astea pe benzina. Si lovitura de gratie: atunci nici berea nu ar mai trebui consumata, pentru ca habar n-ai cat curent se consuma si cata apa se foloseste la spalarea sticlelor, ca s anu mai spun ca nu vrei sa sti ce apa iese dintr-o fabrica de bere dupa ce a fost folosita.
In fine, articolul ala e preluat de la pe la americani, speriati si ei de invazia produselor chinezesti. In plus, nu cred ca ne putem compara cu ei, care asa cum o spune si articolul, in pepinere sunt mai multi brazi decat intreaga populatie. La noi, se taie in prostie si atat. In judetul Cluj parca, spuneau ca nu mai dau voie sa taie brazi pentru ca nu mai sunt prea multi. Daca taierea asta s-ar face in paralel cu plantarea altora, atunci cred eu ca altfel ar sta treaba si pe la noi, insa din pacate, nu e cazul.
Bradul meu e din plastic, il am de 3 ani si e la fel ca in prima zi si culmea, e italienesc 🙂
NOU
Corect!
Articolul ala e 0 barat. E scris de cineva care nu face diferenta intre un articol de propaganda si unul cu substrat real. La cum se taie prin padurile noastre imi vine greu sa cred ca planteaza cineva ceva la loc. Sa zicem ca mai sunt cativa care taie “legal” dar restul ii vezi cu caruta pe la munte, plini de branzi cu destinatia piata.
Si daca e sa luam in discutie brazii de import, costurile de transport sunt identice cu PET-urile chinezesti.
In medie schimbi bradul de plastic la 5 ani? De ce? Eu cred ca are o durata de viata de minim 10 ani. Cum e mai bine, 1 brad de plastic sau 10 naturali?
Pana la urma treaba cu bradul mi se pare prosteasca. Nu are nici un substrat, nu inseamna practic nimic. Doar taiem un arbore din padure si il tinem in casa cateva saptamani dupa care il aruncam la ghena. Nu vad rostul in a taia copacul sanatos din padure ca sa ne simtim noi mai crestini 20-30 zile pe an.
Astept un studiu care ia in calcul consumul de benzina pentru drujbe, motorina tirurilor pentru transport, CO2-ul produs de utilaje si taranul care da la joagar, etc.
NOU
si la anul repetam dilema? 😀
NOU
Nu știu câți se gândesc la binele planetei când cumpără un brad. Eu nu mă gândesc. Am unul artificial de mai bine de 5 ani. E și mai ieftin (da, sunt zgârcit) și mai comod. Iar cu mirosul de brad, se rezolvă și pe alte căi. Farmecul Crăciunului nu constă în a avea un brad natural / artificial în casă.
Părerea mea. 🙂
NOU
Asa de curiozitate, cum faci sa miroase a brad prin alte cai?
NOU
Madalinul » mananci ace de brad si te basesti
NOU
Așa, de curiozitate, iei o creangă de brad și o atașezi undeva la intrare în cameră, cam la nivelul nasului tău. Și când intri în cameră, dai cu nasul de creanga de brad, zi zici: Uite bă … miroase a brad.
Sau un bețișor parfumat cu aromă de brad. Sau o lumânare parfumată. Sau un odorizant de cameră.
N-aveți pic de imaginație 🙂
NOU
Tovarasi, cand fu cu recensamantul, parca toata lumea se declara atee…Acum vad ca toti sabatoresc Craciunul “cum se cuvine”, cu brad natural sau de plastic.
NOU
nexam » craciunul nu e sarbatoare ortodoxa, mai cauta matale pe net
NOU
@Arhi: ai dreptate, Craciunul nu e sarbatoare ortodoxa, Craciunul e o sarbatoare crestina… 😀
NOU
Radu »
vorba aia, cunoaste-ti subiectele inainte de a afirma ceva
NOU
“Craciun” este un termen pe care romanii l-au imprumutat din maghiara, asa cum sunt multe altele, iar explicatia cu originea traco-dacica nu poate produce decat zambete pentru un lingvist. Explicatia oferita de Arhi este genul de argument oferit publicului in perioada nationalist-comunista, cand s-a tot incercat o romanizare fortata a tuturor elementelor care alcatuiesc cultura romana. Si in speranta ca nu voi beneficia de un comentariu in care sa ma invitati sa imi cunosc subiectele, tin sa mentionez ca activez in cadrul catedrei de romanistica de la ELTE Budapest.
NOU
e perfect posibil sa ai dreptate, eu doar ii explicam domnului de mai sus ca nu a fost inventat de crestini
NOU
Noi ar trebui sa-i comemoram pe mortii de la Revolutie, nu sa sarbatorim Craciunul. Nu stiu daca trebuie sa sarbatorim ultima noastra sansa de a porni motoarele tarii, pe care am ratat-o din plin.
NOU
@Arhi: originea sarbatorii e crestina…ce spui tu e o chestie ce tine de diferite traditii si obiceiuri locale/regionale care au fost incorporate: bradul, mos craciun si etc. Dar ai cirscumstante pentru modul in care ai formulat argumentul, asa se intampla cand folosesti pt documentare doar internetul. Nu-s ironic! 🙂 Iar semnantic “craciun”, si aici e o intreba discutie, ar putea veni, fie de la crastinum, fie de la colationem, fie de la carnatione, fie creatione…toate avand legatura cu nasterea unui zeu sau cinstirea unui zeu.
NOU
Radu » raaaaait:))) argumentul suprem
NOU
Sa-mi fie cu iertare, dar parca in biblie nu scrie ca Iisus s-ar fi nascut fix de Craciunul sarbatorit de pagani.
NOU
esti un troll
NOU
@Arhi: cum zici tu! 😀
dar, cu simptie iti zic, incearca sa iti largesti putin viziunea apeland si la niscavai carti… in domeniile in care nu ai competenta. cu cat o sa fie oameni mai pregatiti si mai cititi in blogosfera, cu atat mai bine pentru toti.
NOU
Radu » cu si mai multa simpatie iti zic, nu judeca, sa nu fii judecat. nu ai nici cea mai vaga idee ce pregatire am.
NOU
@Arhi: nu judec pe nimeni, n-am fost ironic…si nu stiu ce pregatire ai. Dar cu aceeasi simpatie iti zic, niciun om nu poate excela in toate, tocmai pentru ca e om. Insa din ceea ce am citit in articol, cred ca nu te-ai documentat suficient de bine cu privire la amarata asta de sarbatoare. 🙂
NOU
@Radu: cu tot respectul, aici gresesti. Arhi nu e om, deci are posibilitatea de a excela in toate 😮
NOU
dragos » eggzact
NOU
eu sunt la al 2-lea an de brad artificial si inca n-am apucat sa ma satur de el. chiar sunt placut impresionat ca nu mai trebuie sa adun un milion de ace de pe jos… dar probabil ca am sa revin la cel natural candva… treaba de chef…
NOU
Cred că vă voi surprinde, dar nu-mi place Moș Crăciun de-acum și gata!
Sărbătorile erau mai firești atunci când eram mică și asta probabil fiindcă nu eram încă sub imperiul consumismului sălbatic de acum.
Moșul acesta nu mai are nimic din farmecul celui pe care îl așteptam când eram copil.
Acum, din noiembrie (dacă nu cumva din octombrie) suntem bombardați cu reclame pentru Crăciun, nimic nu mai mișcă sub soare fără să intre sub incidența sărbătorilor de iarnă.
Pomul de Crăciun e o necesitate. Nu ai pom, nu exiști! Câți copaci sunt tăiați anual pentru acest moft de o seară?
carmentanu.ro/307/cine-l-a-confiscat-pe-mos-craciun
NOU
E alegerea corectă. Brazii naturali sunt special crescuți în pepiniere care nu ar exista (deci nici contribuția lor la mediu) dacă nu ar cumpăra oamenii brazi naturali.
NOU
Ultimul comentariu al lui Dorin rules; mai ales ca avem destui brazi pe cap de locuitor (ma rog, incluzand si molizii); unde nu-s destui si oamenii nu locuiesc in cutii de chibrituric, bradul la ghiveci e solutia optima; oricum, bradul de plastic nu se fabrica decat o data; dar nu e brad.
La fel ca si cu economisirea apei; noi avem apa mult mai multa decat putem folosi, care la urma ajunge in mare; nu-i ajutam cu nimic pe cei din desert economisind.
NOU
Cred că mai grav decât să poluezi prin crearea de brad artificial (pe care îl folosești 5-10 ani la rând) este să tai în fiecare an câte un brad care ajunge la vârsta de tăiere după mulți-mulți ani. Și un mare procent din brazii tăiați în fiecare an nici măcar nu sunt vânduți, ajung la groapa de gunoi înainte să fie împodobiți… Risipă.