Azi am fost la prima zi de Netcamp, ziua de lansare în cursă a ideilor pentru finala de miercuri. Sincer, mă aşteptam ca să rămân uimit de ce proiecte se lansează, ce idei au crema cremei onlineului, prezentă acolo.

Oamenilor, m-am speriat de ce a fost acolo.
În rromânia, un proiect în online se traduce în agregator. Agregăm de pe facebook, agregăm elevi de liceu, agregăm informaţie imobiliară. Nimic, DAR ABSOLUT NIMIC util, un site/soft/program/cms, ceva ce sa ma faca sa ma indragostesc de el şi să îl folosesc.

Spicuiesc din memorie.


Site de luat decizii în comun. Nu mă întrebaţi ce e aia, că asta am înţeles şi eu. Sala era în delir, uitând că există google wave, google docs, google analytics sau chiar şi conferinţa de pe yahoo.

Site de vândut maşini. Adică îţi pui pe maşină un sticker cu adresa sitului şi numărul maşinii şi eu te văd în trafic şi fug pe site, plătesc taxa, caut numărul maşinii şi te contactez. Da, bun proiect.

Site de turism, unde fiecare turist să îşi spună impresiile de pe unde umblă, iar noi să aflăm şi să fim pregătiţi de ce e mai rău. Desigur, până şi bookings.com are asta şi cam orice site de turism care se respectă. Nu, nu am greblat internetul ca să ne interesăm dacă mai există aşa ceva, noi am avut o idee şi am pornit la drum.

Site de cumpărat vacante ciudate si speciale, oferite sub forma de vouchere. Desigur, primul dintre toate, deşi Kuantero a lui Noro Ferseta care are 1 an nici nu există.

Site de închirieri imobiliare. Clar oricine e dispus să plătească o sumă modică de 7 lei pentru a avea privilegiul de a vedea o casă. A, poate să facă asta gratuit dând un telefon? A, anunţul telefonic sau de la a la z face asta moca? Păi da, dar e internet frate…

Site de agregat feedurile magazinelor online, pe baga unor preferinţe prestabilite. De fapt, acele preferinţe nu au cum să existe decât dacă sunt iniţial utilizate şi de magazinele respective, adică întâi magazinele din rromânia ar trebuie să se schimbe, după care ideea să funcţioneze. A, da, şi să aibe feed.

Site de găsit oameni asemeni mie de pe reţelele sociale. De necomentat, m-a durut burta de râs.

Site unde elevii de liceu să se adune şi să facă o reţea, să şi pună orarul sau referatele. Orlando a pus o întrebare simplă. Cu câte şcoli începeţi? Răspunsul? Facem reclamă masivă în adsense şi vin singuri, prin word of mouth. Nu, nu am vorbit în şcoli. Nu am făcut nici un studiu dacă s-ar cere. Nu, noi facem adsense şi se duce ca focu`.

Site de fotbal pe facebook. Fără cuvinte.

Site de virale de pe toate siturile video. Dar virale de calitate, nu orice prostii. Ce să zic, am râs.

Ultima şi cea mai tare, un tip s-a gândit el că tot se vorbeşte de publicitatea pe bloguri şi că a inventat un widget, care să fie instalat pe toate blogurile şi să trimită datele de trafic către publicitari. Eu i-am zis că a inventat gaura din covrig, el a zis ironic că poate fi de acord cu mine. Orlando i-a zis că ce a inventat el se numeşte adserver. S-a dat jos singur de pe scenă.

Concluzia? Nu există idei. La noi ideile se numesc agregatoare. Agregatoare de orice fel. De material video, de informaţie de pe diferite situri, de conţinut creat de alţii şi tot aşa. Nici un rromân nu inventează ceva ca twitterul de exemplu. Ceva util, nou, nemaivăzut. Nu, noi agregăm ce fac alţii.

Nu există pregătire. De nici un fel. Marketing, vânzări, nimic. La prima întrebare care îl scoate din cochilie pe onlainer, s-a dus naibii şandramaua. Faceţi proiectul bazat doar pe rromânia? Nu, clar nu, îl dezvoltăm aici după care plecăm cu el în toată lumea. Cui vă adresaţi? Tuturor. Nu aveţi cum. Ba da, suntem o echipă tânără şi puternică, vom demonstra asta.

Adică mizerii. Adică nici o idee clară de bussines, de utilitate. Nu ştim de ce avem ideea. Nu ştim cui ne adresăm. Nu ştim dacă va avea succes. Nu ştim cum să o monetizăm. A, nici nu ne-am gândit la monetizare, să o vedem noi întâi făcută.

Ăsta e online-ul din România. Simplu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. ala cu viralele e tare , dar nu la fel de tare ca ala cu siteu de vanzari auto .
    ce foloseste omul mai usor : un numar de inregistrare de pe un site unde trebe sa dai bani ,ca sa contactezi proprietarul masinii din fata ta , sau NUMARUL DE TELEFON AL ACESTUIA ?

  2. Mda… cam trist.

  3. Te-a dezamagit asa de tare?

  4. si comparativ cu anul trecut ? tind sa cred ca mai rau 🙂

  5. #5

    anul trecut am fost doar in ziua 3 si nu am urmarit ce proiecte au fost prezentate

  6. Arhi, te-a adus rezultatul alegerilor la perioada si-ti pute totul 🙂
    Lasa, o sa emigrezi, scapam si de tine. Esti un om cu mentalitate prea veche pentru noua Romania 🙂

  7. Nici un rromân nu inventează ceva ca twitterul de exemplu.

    Probabil se vor găsi câțiva să facă o clonă de twitter. Că deh, doar a zis Arhi 😀

  8. #8

    nu baaaaaaaaaaa, nu clona de twitter, ci un tool la fel de misto, la fel de addictive.

  9. #9

    avem cirip.ro :))
    sunt cateva startupuri care fac ceva tare, ubervu si brainient sunt 2 exemple, dar mai sunt si altele.

  10. haidi bre, ce dreak, noi suntem la capitolu’ “important e să participi”. și e foarte bine că e așa, că n-au de unde să apară din neant oameni cu idei, cu viziune șamd. că nu e ca și cum suntem campioni mondiali la vreo douăj de probe și dăm rateruri ca nesimțiții pă online.
    nu?

  11. Hmm…eu as fi propus agregator de mancare, da nu online…LIVE!

    La modul serios: am idei mult mai bune, si tot mi se par de rahat.

    Update:mi s-a soptit ca agregatoru’ alade mancare se numeste frigider sau ceva de genu’

  12. #12

    sorin, ubervu agrega comentarii, brainient agrega videouri. AGREGATOARE, asa cum spuneam

  13. Un post excelent. Oglindeste perfect apele in care ne scaldam. Nu suntem in stare sa construim mai nimic (nici in online, nici in offline). Si mizeria de campanie electorala a fost in acelasi ton, nimic despre construit, numai box si gargara.

  14. aaaa cred ca gaseam ceva mai inovator decat ce ai insirat aici

  15. Stai sa mai cresc si eu si poate vin eu cu vreo idee :))

  16. oamenii de la noi care au idei nu pierd vremea la conferinte ci pun ideile in aplicare

  17. E mai usor sa furi si sa faci agregatoare decat sa scremi o idee noua.
    Poate atat ne duce bila.

  18. #18

    nostri 😉

  19. #19

    nostri, nu nostrii

  20. Arhi, iti simt “durerea”. Pe forumul meu de webmasteri am cateva mii de oameni. Cam juma is “pusti” din astia intre 15 si 25 de ani. IS SATULA sa tot sterg topics despre warez/port/agregatoare. Numar pe deste oamenii care chiar au facut ceva. Un site de continut original, ceva ce presupune mai multa munca decat instalarea unui vbulletin nulled si copy-paste de undeva.

    Bine ca n-am fo’ pe acolo, ca imi faceam sange rau, zau asa.

  21. #21

    cred ca te ucideau si arogantele :))) ei, s-a mai facut, nu s-a mai facut, ideea mea este nepretuita:))))

  22. Am aflat si despre asta.
    Mai departe.

  23. Ai uitat sa spui de widgetul – Drunken Friendly
    Si tin sa te corectez putin, site-ul auto de fapt realizeaza un short url
    format din numele site-ului si un cod de 3-4 caractere sau personalizat, mai usor de retinut decat un numar de telefon; fara taxe.
    Poti spune ca este o aplicatie care nu face mare lucru, dar poate fi extinsa, idei sunt, dar nu pentru 48 de ore.
    Maine o sa fie pusa aplicatia si o veti putea testa, eventual revin cu un link.

    • #24

      Emanuel, am citat din memorie. nu eram in sala cand a fost prezentat respectivul widget. sunt convins ca e mai usor de retinut o serie de litere decat o serie de cifre:)) iar oamenii vor da buzna sa puna pe masina un url initeligibil, in loc de numarul de telefon si specificatiile masinii.

  24. #25

    ala care e capabil pleaca dincolo sa-si puna in practica ideea nu sta aici la un salar mizer unde sa plateasca n impozite si jeguri ambulante unui nou presedinte idiot

  25. (creating) content is king & future. agregating != content => esec din start. gresesc undeva ? si nu ma refer aici la reinventarea apei calde gen cirip.ro sau alte chestii/clone de gen.

  26. merita mentionat si ca ideile erau toate “foarte simple”, sau cel putin asa s-au autoflatat multi, uitand ca ideile simple sunt alea bune si rare. Cum n-au fost sa fie astazi!

  27. @erikk de fapt e vechiul preşedinte idiot. mă rog, not the point.

    Bun, şi oamenii ăştia de acolo, dacă nu le au, de ce se mai bagă?
    Frate, dacă nu ştiu să înot, stau în plm la mal. Nu ştiu să dansez, stau pe scaun. Nu ştiu presiunea din cauciucuri, mă duc la vulcanizare. Nu ştiu să repar maşina, mă duc la service. Că nah, io-s mai atipic, nu-s ca tot rromânu’ să se priceapă la toate.

    Deci, revin, dacă n-au nici înclin, nici în mânecă, ce mai caută acolo?

  28. #29

    F4D, depinde de ce se fura. cineva imi explica inainte pe messenger ca daca furi/copii un site ca travian, poti face multi bani si ca nu ai cum sa inventezi tot timpul ceva nou, ca pe internet s-a cam inventat totul:)

  29. Salut Arhi,

    Imi pare rau ca ai fost dezamagit de prezentarea Netcamp, totusi cred ca ai omis sa mentionezi cateva proiecte practice, inclusiv cele 3 intrate in finala.

    Desi am participat doar ca parte din audienta, consider o actiune curajoasa faptul ca acele persoane s-au urcat pe scena.

    Mi-ar placea sa vad ca sunt ajutati cu sfaturi, nu stiu daca a critica in ansamblu poate aduce ceva constructiv.

    Cred ca o doza de respect cuplata cu sfaturi este cea mai potrivita reactie, iar ironia nu poate duce decat la adancirea problemelor pe care le observi oarecum corect.

    Numai bine.

  30. Ai si tu dreptatea ta, dar pornesti de la niste premise gresite:
    1. ca agregatoarele nu aduc nici o valoare. Sa amintesc Google Reader si poate chiar Facebook? (share on Facebook de pe alte site-uri cam asta face)
    2. Ca in alte parti se genereaza numai idei bune. In orice loc unde exista idei bune, exista o anumita masa critica. De ce crezi ca nu sunt multe start-up-uri valoroase in Europa? Nu exista masa critica de startupuri. Masa critica exista momentan doar in san francisco. Daca am avea si noi sute sau chiar mii de startupuri ca la netcamp in fiecare an, cateva ar fi bune probabil.
    3. Ca inclusiv chestii ca Twitter au reusit din prima. Twitter s-a chinuit un an intreg cu doar 5000 de utilizatori. au avut noroc cu SXSW unde au explodat. Jaiku a aparut inaintea lor si nu au facut nimic, cu acelasi concept. Iar Evan a recunoscut ca daca nu era Evan, creatorul Blogger, nu ar fi investit nimeni in el suta aia de mii de $ cu care a rezistat un an, pana a reusit sa scoata Twitter din groapa.

    Crezi ca daca ai fi folosit Twitter in prima zi, ti s-ar fi parut ca e urmatorul Google?

    Asa ca respect celor care au curajul sa urce pe scena, cu riscul de a se face de ras, respect celor care macar au pus mana si au facut ceva, fie si un prototip sau o prezentare.

    Ne asteptam sa facem urmatorul Facebook in Romania cu o atitudine deloc potrivita. Guess what? Nu se va intampla!

  31. #32

    Ma cand ai un “antreprenor” “vizionar” ca Fusu
    Si un mare blogger ca Zoso la ce te astepti ?
    Pierdere de timp conferintele astea daca as avea blog as scrie un articol despre evenimente de genu da nu imi pierd timpu cu chestii inutile …. cu un blog …

  32. De ceva detectoare de status de yahoo cred ca ar fi mare nevoie la ora actuala. :))

  33. Dragos,din punctul meu de vedere, de creator de continut “general” sau nisat (am niste situri si pe nise, una chiar “incomoda”sa zic pentru publicul larg) “agregatoarele” in mare parte “fura” din continutul meu si se “lauda” ca imi ofera exposure si trafic. Let’s be serious. Ma lipsesc de traficul lor, asa cum am facut-o mereu. E mai usor insa sa faci scrapping decat sa iti misti neuronii in fiecare zi sa scrii ceva de calitate.

    Cred ca aici e durerea noastra. Nu neaparat ca sunt oameni cu idei de startup. Bine fac. Sa fie cat mai multi. Problema este ca majoritatea reinventeaza apa calda si au impresia ca restul sunt idioti si nu stiu ca ideea lor este deja rasuflata. Discutam aici de calitatea indoielnica a multor new releases si despre faptul ca toata lumea incearca idei “comode”, care presupun minim de munca. Dupa cum spuneam, mai usor troznesti un “agregator’ din asta, decat sa scrii in fiecare zi cateva sute de article de pilda sa te sustii cu materiale personale. Pentru asta iti trebuie clar investitii uriase, nu doar cateva sute de euro pentru un programator pe RAC de iti reinveteaza si el apa calda.

    Oricum e un inceput pana la urma. Din zecile de prostii cu care se vine ca propunere, vor fi si cateva care chiar merita atentia. Asta e partea pozitiva …

  34. Daca venea cineva cu ideea de twitter la Netcamp-ul asta, presupunand ca twitter-ul nu s-ar fi inventat, cred ca radea lumea si cu curu’!

  35. #36

    Buei arhi, tu cu ce idee ai venit? Ca si tu te dai onlainer rotunjor. Presupun ca ai stat acolo pe cate o buca si te-ai hahait. Daca ai un asa spirit fin de observatie de ce nu iti propui pentru viitorul netcamp sa vii tu cu o idee revolutionara daca toate celelalte iti miros urat. In plus ai auzit de Brainstorming unde cantitatea trece inaintea calitatii? Think(Read) about it.

    Pe de alta parte din ideile expuse la care te-ai distrat tu copios daca le privesti mai atent unele nu sunt deloc rele. Spre exemplu “Site de turism gen bookings.com“. E loc pe piata din ro pentru asa ceva daca situl este bine facut si actualizat permanent cu posibilitatea sa vezi in timp real cu informatii corecte daca sunt locuri unde vrei sa te duci, cat costa in total pentru toate optiunile pe care le vrei si sa poti face rezervarea automat din site.

    La fel si cu celelalte idei. Sunt unele care merita atentie, nu numai hahaieli grosolane si aratat cu degetul: Ia uite şi pă ăsta ce prost e, nu vine cu o idee gen twitter.

    Ideile revolutionare gen twitter, google, windows, IPhone samd nu se nasc pocnind din degete si nici ca sa ii faca lui arhi placere la netcamp.

  36. #37

    si Twiter-ul este util pentru ca…
    -e foarte util sa stii cand se caca Radu de la Pitici gratis
    -afli ce mai fac unii pe care nici nu mai stii de unde ii cunosti
    -daca ai multi followeri ti se pare ca esti l’ombelico del mondo
    -ai unde sa scrii ca ai mai pus o poze pe hi5 sa vina acolo follower-ii sa ti-o vada
    -sa anunti ca ai ferma pe facebook

    Hi5, facebook, twiter nu mi se par utile prin nimic. Parerea mea.

    PS: ar trebui sa sterg conturile de hi5 si facebook, dar le-am gasit o utilitate. Asa m-au gasit la intalnirea de 10 ani. O sa fie utile in 2019 din nou

  37. @Dragos – exemplul care l-ai dat cu agregatoarele e aberant. Google si Facebook nu au plecat la drum cu reader si share on facebook, au plecat de la cu totul alta idee.
    In momentul in care s-au dezvoltat, si-au dat seama ca pot aduna mai multi utilizatori daca ar pune la dispozitie o astfel de functie. Si asta au facut. Dar functia respectiva, de agregare, a venit ca un plus adus intregului proiect. Proiect ce nu se bazeaza pe agregare.

    @Arhi – nu am ajuns la netcamp, dar ma jur ca am o super idee. Daca gasesti un investitor cu 30-40 mii de euro dispus sa ma asculte, promit sa-ti dau 20% 🙂

    PS: Uite o idee venita pe moment: Arena Leilor online. Stiu ca sunt business angels si alte cacaturi dinastea, dar s-ar putea face un site cu niste investitori stabiliti dinainte (fusu ar merge bine in proiectul asta) care sa arate respectul fata de ideea cuiva si sa nu o puna in practica.
    Daca eu propun o idee pe site-ul respectiv, sa am acces la respectiva idee doar eu si investitorii. Plus un mic forum unde pot primi intrebari si oferi raspunsuri 🙂

  38. Da, in principiu Arhi are dreptate. Numai ca poate e prea dur 🙂

    Pe de alta parte:

    1. E clar, nu in fiecare zi se poate inventa un twitter. Cati participanti au fost? 100 ? 500 ? Sa fie, fratilor, 1.000 ca sa ai de unde alege, normal.

    2. In alta ordine de idei banuiesc ca au fost oameni exclusiv din Bucuresti. Si eu, de exemplu, m-as fi dus sa vad ce se intampla acolo, dar din celalalt capat al tarii e mai greu.

    3. Ar fi trebuit organizata o preselectie, cu siguranta. Si astfel, unii ar fi scapat de ridicol.

  39. Nu poţi face nimic deosebit, dacă nu crezi că eşti în stare să faci ceva deosebit, ba mai mult te plângi că nimeni nu e în stare să facă ceva deosebit.

    În altă ordine de idei, problema la noi e faptul că oamenii nu se gândesc să creeze ceva care să acopere o nevoie, care să satisfacă un segment de piaţă neacoperit; la noi toată lumea se gândesşte să facă bani. Nu contează ce, să facem acolo ceva, ca să iasă repede bani. Din acest motiv nu prea apar idei originale.

    PS: Arhi, ce legătură au google docs şi google analytics cu site-urile de luat decizii în comun???! Sunt în ceaţă la faza asta!

  40. #41

    faceti si voi ceva sa pot sa bag la loto de acasa, fara sa mai merg sa stau la coada intr-o camera de 3 pe 3 unde pute a transpiratie de mori!
    da. stiu… in romania e dificil sa faci un site de genul acesta … dar uite ca prin majoritatea tarilor europene exista!

  41. Articolul e bun, dar uneori ideile originale nu prind iar cele reciclate au succes pt ca folosesc alte metode de promovare. De ex am auzit ca painea feliata a fost un fiasco pana a fost marketata cum trebuia. Poate principiul asta se aplica si in online.

  42. Eu am propus “Site de cumparat vacante ciudate si speciale, oferite sub forma de vouchere”. Strict legat de ideea mea, chiar ar fi fost primul. Primul ce vindea pahete sub 1000 E cum are KUANTERO. Urma sa spun de ei dar se terminase minutul de prezentare 😀 Cu pret minim de 1000 E + TVA nu cred ca le merge prea bine in RO. Si in plus, tu ai cumpara ceva de 1000 E de pe un site ce are 3 bare de google ads?

    Acum legat de idei. Erau idei de afaceri online. Nu proiecte tehnice inovative. In 48 de ore nu reinventezi roata. Ai 15 oameni din diferite domenii la dispozitie cu care poti incepe o afacere care sa faca bani. La “event-ul” asta am venit chiar sa punem in practica ceva nu sa ne laudam cu ideile geniale.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.