Mă gândesc demult dacă e oportun să scriu ceva, nu știu, nu o carte, că nu sunt capabil să o termin, dar măcar un articol mai detaliat despre ce înseamnă ADHD pentru noi și cei de lângă noi și despre cum puteți trăi frumos lângă o persoană care are așa ceva. Bine, dacă vorbim despre o relație, cel mai important e să găsiți un om care să vrea să stea lângă voi și să vă înțeleagă chiar dacă păreți doar ciudat, cu hachițe și crize de nervi fără sens. Dar, poate, asta e mai greu, nu știu. Poate am fost eu mai norocos, că bani sigur nu am avut.

Anyway, e o grămadă de material de genul pe interneți. Nu neapărat în mainstream media, nu neapărat în cea românească, pentru că, în românia, încă e considerat ceva rușinos să ai așa ceva, doar nu ești nebun, nu? Dar, de existat, există, și de calitate, și nu, și păsărici care caută atenție și confirmare, și oameni care știu despre ce vorbesc. Eu nu știu dacă am căderea de a vorbi sau de a da sfaturi despre asta, cel mai probabil nu, dar pot doar să vorbesc despre lucrurile prin care am trecut o viață, gândindu-mă doar că sunt blestemat și atât, ca să aflu, la apusul vieții, că nu sunt singur, că e ceva comun, că suntem mulți așa și că, dacă lucrezi la asta, poți să îți ameliorezi viața și stările.

Unul din lucrurile care îi deranjează pe cei din jur este că oamenii cu ADHD par fără sentimente. Nouă nu ne e dor de oameni, locuri, lucruri așa cum vă e vouă. Sincer să fiu, nici nu știu cum vă e vouă sau ce simțiți voi când vă e dor, pentru că eu nu am simțit niciodată asta. Pot, sigur, să imit faptul că mi-e dor de ceva sau de cineva, pot vorbi, din ce am învățat, de-a lungul timpului, pot să îi șoptesc iubitei că mi-e dor de ea. Dar cum este senzația, nu știu. În limbaj științific, chestia asta, în engleză, se numește object permanence. Nu știu cum îi spune în română.
Mai explicit, dacă nu ești lângă el, pentru un ADHD-ist nu mai exiști. Timpul trece oricum extraordinar de repede, mai ales după o vârstă, pe care cred că am atins-o. Și trec zile, luni, poate ani, dar este absolut irelevant, pentru că, pentru mine, tu ai plecat ieri. În același timp, dacă te întorci, pentru mine e ca și cum nu ar fi trecut niciun fel de timp între. Nu simt nevoia de adaptare, să o luăm de la zero sau ceva. Faci parte din bula mea, cercul meu, continuăm ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Fun fact, eu nu salut niciodată dacă caut vreun om pe messenger, whatsapp, telegram, pentru că o consider o legătură neîntreruptă între mine și respectivul, e ca și cum am sta în aceeași casă, în camere separate. Și mă enervează când respectivii mă caută și încep ca pe mail Salut, ce faci, bine, sănătos, alea?

Cum am zis, poată părea răceală sau indiferență, dar nu e adevărat, nu este răceală, vă iubim, ținem la voi, ne placeți. Doar că, cât timp nu sunteți lângă noi, creierul nostru vă îndosariază pe undeva și vă lasă în cold storage. Iar faptul că, după atâția ani, am înțeles asta și de ce se întâmplă, pentru mine a fost un miracol, pentru că întotdeauna am crezut că, de fapt, sunt nebun, un fel de Dexter schizoid, care nu simte nimic pentru nimeni. Nici nu vă imaginați cât de îngrozitor este. Cert este că, dacă ne revedem după mult timp și mă vezi că sunt fericit și că sunt vorbăreț cu tine, înseamnă că, cu adevărat, mi-ai lipsit și cu adevărat mă bucur foarte mult că te văd. Doar că, pentru mine, e ca și cum ne-am fi văzut ieri, sau acum o oră.

Un alt lucru deranjant la o persoană cu ADHD este impulsivitatea extremă și intensitatea emoțională care poate speria și îndepărta oamenii. Dacă un ADHD a decis că poate să îți spună că te iubește, înseamnă că, cu adevărat te iubește și, în felul său, te va iubi până la moartea lui. Dar asta nu e atât de deranjant cum este impulsivitatea. Toată viața m-am luptat cu asta, neînțelegând de ce sunt așa, de ce efectiv crăp dacă nu fac atunci, pe loc, ce vreau, dacă nu îmi cumpăr ÎN ACEL MOMENT chestiile pe care le vreau, altfel leșin și o iau razna. Dar dacă impulsivitatea s-ar manifesta doar așa, ar fi minunat, dar se manifestă ÎN TOATE aspectele vieții. Faptul că îi spui șefului care te-a enervat Auzi, mai dă-te-n morții mă-tii de prost, mă cac pe jobul tău nu e nimic ieșit din comun. Sau Hai să plecăm la mare. Nu, nu luna viitoare, nu mâine. Acum. Și ne urcăm în mașină și ne ducem la mare. Poate părea funny, la început, când trăiești lângă cineva de tipul meu. Dar, după câțiva ani, îți cam vine să îl împuști și să fugi în lume. (Aici ne referim la primul paragraf) Pentru că evident că ți se ia ca toată viața să fie formată din decizii luate pe loc, care trebuie și îndeplinite pe loc, că altfel moare omul.

Nu mai zic de exploziile emoționale, care pot fi nervi, de fapt, în majoritatea cazurilor sunt nervi, pentru cele mai mici chestii, chestii care altor persoane li se par insignifiante și deloc de băgat în seamă, dar care, pe noi, ne urcă pe pereți. Iar reacțiile sunt, cumva, chiar urâte, exagerate, vulcanice și poți părea foarte ușor sărit de pe fix.

Pe de altă parte, creierul unui ADHDist funcționează în alți parametri decât un creier normal, este într-o continuă agitație și calculează, calculează încontinuu și oferă outputuri către nicăieri, pentru că totul se petrece în background și nu este ceva conștient. Asta pe lângă gândurile obișnuite, minim pe 2-3 pplanuri simultan, melodia care cântă singură în cap, melodia pe care o fredonezi doar mișcând limba în gura închisă și melodia care îți cântă în boxe. Dar rezultatele astea se traduc, întotdeauna, în intuiții care devin realitate în majoritatea cazurilor. De mulți ani mă bazez pe intuiție în multe din acțiunile și deciziile pe care le iau. Dacă nu îmi place un om, prima oară când îl văd, nici măcar nu mă chinui să înțeleg de ce sau să îmi schimb părerea. Am învățat că, în 100% din cazuri, am dreptate și că omul respectiv are ceva greșit în el. Creierul meu a remarcat asta și a notat undeva, doar că nu știu să traduc rezultatele.

Despre cât de greu ne vine să suportăm refuzurile, romantice sau nu, despre cum suntem afectați în fiecare zi de contrastul unui Dunning-Kruger, despre cum tot timpul creierul ne șoptește că nu suntem buni, că suntem urâți, că lumea nu ne place și că toți din jurul nostru s-au săturat de noi, poate altă dată.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

71 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Multumesc pentru articolul asta. De aproape un an si jumatate, satul de calcule si melodii in cap si trecere de la nervi la fericire si viceversa, am vizitat un psihiatru. Depresie si anxietate, tratament. Nu s-a intamplat nimic spectaculos, eu uneori zic ca sunt neschimbat, familia mea in schimb spune ca e o schimbare majora, am mai multa rabdare, sunt mai calm, etc. In fine. Cam pe atunci ai inceput sa scrii despre ADHD si sincer, aveam toate simptomele. Am intrebat-o pe doctora despre ADHD, nici nu am ajuns la capatul frazei, mi-a spus sa nu cumva sa imi dau filme, daca nu am avut simptome in copilarie, nu exista sa dezvolti ADHD cand esti adult. Sincer, dracu mai stie ce era in copilarie, dar faza asta cu raceala de care povesteai, a lovit tare. Am in jurul meu oameni pe care ii iubesc. Am un prieten foarte foarte bun pentru care mi-as da viata oricand. Nu am vorbit cu el la telefon de o luna, ne trimitem mesaje, videouri, etc fix cum zici tu, fara hello, ce faci, blabla. Mi-e dor de el? Nu. E atat de straniu ca uneori trebuie sa imi imaginez faze, gen moare cineva subit, oare as avea ceva reactie, sentimente, manifestari? M-au macinat mult gandurile astea pe la 20-25 de ani, pe urma mi-am spus ca sigur am eu ceva la cap si asta e. Si acum citesc articolul asta…

    30
    • #2

      cand erai tu copil, ADHD nici nu exista dpdv medical. vezi ca antidepresivele dau rezultate proaste la adhd. am trecut si eu pe acolo, perioada cipralex si zoloft. dar ajunsesem sa ma simt rau fizic de la ele. daca vrei sa vezi cu adevarat cum te simti, bea cafea. daca cafeaua de dimineata te linisteste si te ajuta sa te concentrezi, in loc sa te agite, daca reusesti sa dormi daca bei o cafea, aia e. pentru ca iti aduce organismul in acelasi ritm cu creierul, e ceva similar medicatiei de adhd

    • #3

      Poate nu exista, dar ea ma intreba de simptome si nu imi amintesc sa fi avut probleme de concetrare in copilarie. In schimb, acum e jale. Cafeaua de dimineata ma ajuta, da. Seara nu stiu, pentru ca am somnifere sa imi opreasca filmele si muzica din cap. Singura pastila care ma ajuta sa functionez era Alprazolam-ul, l-am denumit pastila Fuckitall, luam jumatate si se facea liniste si puteam sa lucrez. In schimb, mai ales dupa fazele drugtest-uri la volan si frica mea maxima de dependente, luam extrem de rar. Ultima pastila cred ca am luat-o prin februarie, mi-a zis doctora ca alprazolam nu e tratament, trateaza doar efectele, nu si cauza. Tratamentul meu e Prozac si somnifere. In fine, citind despre ce scrii ma tot gandesc sa mai cer o a doua opinie la un alt medic, doar ca m-am saturat sa iau pastile si sa o iau de la capat.

      13
    • #4

      Din câte am mai citit pe subiect în domeniul tratamentelor ăstora e nevoie de foarte mult trial and error.
      Substanțe care merg la cineva nu merg la fel la altcineva care are fix aceleași simptome. Suntem destul de la început în înțelegerea acestor mecanisme.
      Deci eu te-aș încuraja puternic să ceri și o a doua și o a treia părere și îți doresc să ai putere să “o iei de la capăt” ori ce câte ori e nevoie ca să fii bine.

      5
    • #5

      din pacate, nu exista un tratament propriu-zis. exista substante tip amfetamine, care iti aduc corpul in ritmul creierului, pentru o perioada de 12 ore pe zi. nu mai iei, esti la fel. si nici nu poti lua incontinuu, ca numai dependent de amfetamine nu vrei sa fii. autocontrol, auto educatie plus speranta ca nu mai e mult si mori dracului si scapi si aia e.

    • #6

      Fix asa si la mine cu calculele, fac in cap chestii si anticipez miscari mai ceva ca equalizer de-si porneste ceasul cand sta se bata :)). daca pui o o sacosa cu sticle in fata unei usi, ma uit vad cum se deschide si daca se deschide spre sacosa, imediat sar sa o iau ca sigur iese cineva si sparge sticlele.

      la fel cu telefoanele la incarcat pe spatii mici, sigur te suna careva, vibreaza, cade si se sparge. si multe altele de genul, astea-s nicte exemple minore. anticipez chestii in trafic sau cand merg pe jos despre ceilalti oameni si am niste reflexe foarte bune – chiar asa, voi aveti asta cu reflexele?

      plus ca nu pot sta pe scaun cand vbesc la tel (aici nu am o problema in a vbi, urasc discutiile in scris pt ca dureaza mult sa zic ce-am de zis), ma invart intr-una si fumez fara sa imi dau seama. plus ca nu pot face doua lucraruri de-odata neam! dar daca imi zici ceva, intri intr-un buffer si iti raspund dupa ce inchei actiunea. wierd :))

      2
  2. #7

    Și uite așa, după prea multi ani, aflu că e posibil sa nu fiu sociopat (faza cu aparenta lipsa a sentimentelor sau alegerea persoanelor după intuitie) sau dus cu pluta (faza cu creierul agitat și imaginația aia tâmpită unde pur și simplu poți vedea imaginile in fața ochilor indiferent de scenariul imaginat; nu mai zic de dinamica gândurilor) ci că e posibil sa am adhd. Good to know!

    23
  3. #8

    „bea cafea. daca cafeaua de dimineata te linisteste si te ajuta sa te concentrezi, in loc sa te agite, daca reusesti sa dormi daca bei o cafea, aia e. ”

    Shit… Am să consider că n-am înțeles ce a vrut să scrie autorul.

    17
  4. Dar sefu trebuie sa ne ierte daca avem adhd si il injuram de mm?

    16
    • #10

      poate are si sefu adhd. ce faci in situatia respectiva daca te injura si el? cine va intelege pe amandoi?

      7
    • #11

      Poate daca ai avea sindromul tourette

      6
  5. #12

    “Dacă nu îmi place un om, prima oară când îl văd, nici măcar nu mă chinui să înțeleg de ce sau să îmi schimb părerea. Am învățat că, în 100% din cazuri, am dreptate și că omul respectiv are ceva greșit în el.”

    Lucrand in vanzari, la mine asta se traduce foarte bine prin timpii si energia pe care-i aloc fiecarui client. Partea mai nasoala e ca nu pot explica altor colegi din alte departamente (tehnic, management, etc) de ce ceea ce iese pe gura acelui om e fie bullshit, fie vrea de fapt altceva decat ce a zis, fie ne duce cu zaharelul si din milioanele de euro promisi se va lasa praful pe toba…

    8
  6. #13

    Posibil, dar nu spune si ca iti place să stai izolat, ca refuzi sa iesi sa faci ceva, ca nu vrei sa asculti cand ti se zice ceva, decat daca ti-o zic ai tai, restul nu contează deloc, ca ce faci tu e super orice ce fac ceilalți e banal, usor, nu conteaza.

    Comentariul soţiei când i-am trimis linkul.
    Păreri?

    14
    • #14

      100%

    • #15

      Faptul că te detașezi repede? Că poți trăi fără orice, oricând? Că privești din exterior detașat câteodată…? Că mereu spui imediat sau maine, cand trebuie sa faci ceva?

      De la a mea…

      11
    • #16

      nu ma atasez de lucruri, nu imi pasa de ele
      si intotdeauna o sa incep ceva de maine. sau saptamana viitoare

  7. #17

    sper sa nu te superi pe mine daca iti spun ca simptomele pe care le-ai descris mi se par potrivite pentru cei care au schizofrenie, dar asta poate pentru ca in ultima perioada am citit aproape zilnic articole de peste tot referitoare la aceasta afectiune. Am mai spus pe aici ca ‘interesul’ pentru schizo a aparut dupa vestea cumplita ca marea mea iubire din liceu s-a imbolnavit de schizo iar familia l-a abandonat intr-un ospiciu unde a murit in conditii inumane. Am vrut sa inteleg cu ce s-a confruntat si daca puteam sa gestionez situatia iar de atunci tot citesc si nu ma pot opri desi nu-mi mai foloseste la nimic. Si plang…

    Despre ADHD am aflat de la tine si pe undeva ma identific, cred totusi ca sunt multi care simt ca tine doar ca prefera sa para ciudati/prost crescuti/aiuriti etc pentru altii decat sa mearga la doctor. Cineva care a fost diagnosticat cu o afectiune psihica nu mai are nicio sansa sa intre pe piata muncii iar cei mai multi sunt abandonati de familii. Daca ai ocazia sa discuti cu un psihiatru o sa-ti spuna niste povesti cumplite despre acesti bolnavi carora sistemul nu le da nicio sansa.

    Mai stiu ca afectiunile psihice au simptome diferite pentru fiecare, ca sunt greu de identificat inital, ca trebuie monitorizare medicala indelungata, ca initial se pune un diagnostic provizoriu doar pentru ca diagnosticul final este invalidant mai ales intr-o tara ca RO.

    16
  8. #18

    Salut, Arhi. Am 28 de ani si acum dupa ce am citit articolul de mai sus, incep sa realizez ce se intampla cu mine de aproape o viata intreaga. Voi consulta si un specialist. Multumesc pentru ca mi-ai deschis ochii! Multa sanatate, doamne ajuta!

    12
  9. #19

    @Arhi: “Mă gândesc demult dacă e oportun să scriu ceva, nu știu, nu o carte, că nu sunt capabil să o termin […]” m-am oprit din citit doar sa-ti spun ca ai fost absolut capabil nu numai sa termini de scris o carte, dar sa si parcurgi corectura 🙂 Aștept așadar cu interes viitoarele recidive!

    4
    • #20

      Da, da’ si cat l-au fwtut unii la cap niste ani!

      4
    • #21

      Eu “decât” sa-mi dea sa recitesc / corectez 😀

      4
  10. Si eu sunt unul din ciudatii care nu inteleg sentimentul de dor. La fel am crezut ca sunt psihopata si am invatat sa zic prietenilor si celor dragi ca mi-e dor de ei, sau sa raspund “si mie” ca sa mimez reciprocitatea, ca sa se simta ei bine.

    Am si melodii care canta din senin in cap, probleme care se rezolva in paralel in background si apare solutia in cele mai inoportune momenente, hyperfocus cand am de facut/rezolvat ceva si nu pot nici dormi pana nu e gata si multe altele. Diagnosticul dat e parinti cand eram copil: cascata, neatenta, zapacita, aiurita, indaratnica, agitata, etc.

    Deci da, clar nu esti singur.

    9
    • #23

      probleme care se rezolva in paralel in background si apare solutia in cele mai inoportune momenente

      hyperfocus cand am de facut/rezolvat ceva si nu pot nici dormi pana nu e gata si multe altele

      astea doua le am si eu. credeam ca din crestere, ca sunt obsedata sa nu las lucrurile neterminate, ca nu se cade etc

      3
    • Tin minte si acum problema de la bac la mate, care era foarte simpla, dar eu pur simplu nu am reusit sa ma adun sa o rezolv atunci…. a venit solutia dupa trei zile, din senin, cand stateam si ma prajeam relaxata la soare citind ceva literatura. S-a blocat firu de executie, probabil

      3
    • #25

      Hai sa va explic eu ce inseamna sentimentul asta de dor. Lasa telefonul din mana 2-3 ore fara sa verifici noutatile si ai sa simti dorul de deschide o aplicatie. Ai o melodie din copilarie care iti place foarte foarte mult si o asculti cand ai ocazia? E, asta e dorul de a auzi melodia respectiva.

      3
  11. #26

    man… nu asa suntem multi?.
    Ce nu recunosc e cu multi-tasking-ul referitor la pragraful tau cu melodii… dar la mine poate e acoperit de ce fel de suruburi imi trebuie la scara de lemn+ enumerare de solutii pt a lipi capacul de la hidrofor + ce nu am trecut pe lista pentru iesirea la cort din weekend

    4
  12. #27

    Multe din simptomele astea sunt prezente și la tulburare bipolara, narcisism, BPD. In fact, am citit niste statistici horror. Sunt mult mult mai mulți decât credem.

    8
  13. #28

    ADHD. In loc de cei doi de “D” e “R”si “I”

    9
  14. #29

    Ce prost esti lool

    7
  15. #30

    Apropo de adhd, iar a revenit bugul cu butonul de raspunde din dreptul comentariilor care activeaza formularul la prima atingere, nu la click. Pe safari ios, la un moment dat se rezolvase.

    8
    • #31

      @alex cred ca problema era la tine, nu a fost reparat niciodată bugul asta 😉

      9
  16. #32

    Acu cativa ani citeam un articol legat de subiectul asta si mi se parea ca ma regasesc in unele, destule chestii. Oricum stiam ca sunt introvert af si nu mi-am mai batut capul, am pus info intr-o cutie si aruncat-o prin spatele creierului.
    (Azi toata ziua mi-a sunat in cap o melodie care culmea se numeste Different side :)) )

    3
  17. #33

    introspectia adhd e asemanatoare cu cea a personajului din Însemnări din subterană de Dostoievski

    ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Ensemn%C4%83ri_din_subteran%C4%83

    youtu.be/F1wUFTxYKsc

    youtu.be/4As1HNWN91g

    2
  18. #34

    in continuare la comentariul cu Dostoievsky, un paper academic ce analizeaza nuvela aia sociologic

    scholarworks.utrgv.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1712&context=leg_etd

    2
  19. #35

    O gramada de bolnavi pe aici, aha..oamenii sunt diferiti si atat. Cu diferentele acestea am ajuns sa dam din deget pe ecrane de telefoane, sa dam pedala la tesle si sa avem la un clic toata informatia imaginata vreodata. Cum iesi din tiparul de oaie de turma gata, adhd, asperger, autism si altele. Ok

    18
    • #36

      adhd nu e o boala. problema ta e ca nu înțelegi asta. si te manifesti de fiecare data cand scriu despre. imi pare rau pentru tine

    • #37

      Asta am zis si eu, ca nu e o boala. Dar daca o iei pe repede inainte.. Am in jurul meu cativa ca tine

      11
  20. La naiba. Acum am și ADHD. 😀

    16
  21. #39

    M-am prins de cativa ani ca ar trebui sa ma testez, dar nu mi-am facut curaj. Poate sunt doar “cam nebuna”, cum zice mama. Poate nu. Cum aflu?

    3
    • “here is a small one-time fee of $2.95 for this most sophisticated ADHD” – fapt nementionat nicaieri pe pagina PANA CAND nu ai bagat emailul si numele [o fi pe undeva pe site, dar nu stau sa caut special] – chestiile astea “shady” ma dau peste cap si nu ma deranjeaza sa stiu ca am de platit o suma, care este mica in cazul asta, DAR vreau sa aflu asta INAINTE de a da testul, nu taman la final, ca ma *** pe el de test!
      My ADHD kicked in, merci, pas!

      17
    • #42

      nu stiu, men, am patit la fel cand l am facut, dar eu stiam ca o sa imi ceara bani, doar ca atunci era 1.5 euro, ceva genul.

    • #43

      Cred ca tocmai am aflat rezultatul si eu, cand am pierdut 10 minute sa il completez si m-au apucat toti dracii ca abia dupa timpul pierdut, cer bani.

      12
    • #44

      69%, fairly prominent, in conditiile in care unele raspunsuri nu MAI sunt verzi datorita autocontrolului. Damn
      Kind of knew it.

      1
    • #45

      vezi ca exista si un test de autism asperger. fa-l si pe ala, s-ar putea sa ai o surpriza, eu dintotdeauna m-am gandit ca ai putea fi in spectru, datorita răcelii cu care tratezi unele situatii.
      oricum, astea sunt asa, ceva care sa iti zica daca merita sa mergi sa cauti mai departe, subt teste indepth la psihiatri, NU psihologi, ca aia nu sunt medici.

    • #46

      Am facut si eu testu de pe autism360. imi zice ca: Minor/Borderline ADHD. Asta imi explica multe din starile mele psihice. E ok testu chiar daca costa 15 lei.

      2
    • #47

      Damn, am citit descrierea si mi-a picat fata
      Am mers mai tarziu decat am vorbit, sunt stangace si necoordonata. Nici nu stiu daca e nevoie de test, ca si pt ADHD as fi pariat ca iese cum a iesit
      Also, cat de ciudat e ca te-ai prins inainte sa am eu vreo banuiala ‍️

  22. #48

    I’ve always admired how you can juggle so many things at once. Your ability Is amazing!

    5
    • #49

      Dar tu ca “proprietar ” de ADHD ,poți să recunoști un alt ” proprietar” ?

      6
  23. #50

    iaca na! aia cu “vorbesc cu tine ca și cum ne-am văzut ieri deși tu locuiești de 15 ani pe alt continent, nu ne-am sunat/scris/etc” mi se aplică și mie; o fi un adehașde mic? who cares!? vorba lu’ bunicu’: “de-oi muri, să-mi porți căciula, de-oi trăi…” vezi tu ce ai de făcut…
    cît despre “Poate am fost eu mai norocos, că bani sigur nu am avut.”, @Arhi, nu e asta! ești tu frumos!

    3
  24. #51

    Cand publici articole despre anumite afectiuni psiho, la nivel de simptome ma regasesc in toate cate putin. Clar trebuie apelat la un specialist cu experienta sa identifice exact problemele mele. Inca din copilaria comunista am avut probleme, viata nesigura si agitata, singuratate si lipsa de prieteni, probleme scolare, supus frecvent la bullying si din partea profesorilor si a colegilor. In maturitate, le-am trait pe toate, schimbat/pierdut zeci de locuri de munca, putine relatii interumane, casatorie nereusita, divort, etc. Am mai si imigrat prin cateva tari ca sa fie singuratatea si mai crunta, noroc de societatea in care am nimerit acum este cat de cat corecta, ma simt ajutat si inteles, parca nu sunt numai eu ciudatul, aventurierul, nebunul. Chiar si asa lovit din toata partile mereu m-am ridicat, rezilient si am mers mai departe, nici nu mai stiu cate meserii am facut, de la inginerie pana la maturat si la cules fructe de prin livezi. Voi cei ce ati avut si aveti vieti normale cu stabilitate si famile, nu va stresati, totul e bine, pensia va va fi linistita, suntei cei mai fericiti si realizati!

    7
  25. #52

    Ce faceți bă? Uite eu chiar acum voi deschide usa de la bucatarie ca sa intru in bucatarie si chiar acum dau acest comentariu

    8
    • #53

      Pisica lu’ Schrodinger, vericule, azi o vedem si nu e!

      4
    • #54

      @Nea Zapada:

      Dar ai auzit bre ce s a aflat, ca l-a gasit pe baiatul lui Ralph Schumacher ca e bulangiu, homosexual. :)) Pai si care e noutatea ma intreb eu? Ca in ziua de azi, daca nu esti putin bulangiu esti la marginea societatii. Cine e bulangiu are toate avantajele. Eu acum daca ma duc sa ma angajez acuma la o firma d asta mare, la o d asta multinaționala internationala , cum dracu ii zice, cea mai moderna , deci eu daca ma duc si zic – ,,domne vreau si eu sa ma angajez la dvs, dar n am studiile necesare, nu prea ma pricep la postu asta pe care il vreau, n am
      calificarea necesara”

      Si el stii ce mi zice? domne, nu conteaza, daca sunteti putin bulangiu, macar o tenta asa, sunteti amgajat. Si eu as insista, iti dai seama- ,,domle dar eu nu am pregatirea, studiile necesare etc” Domle daca esti bulangiu, direct manager te punem ce nu intelegi? :)))

      5
    • #55

      Domnu’ Freige, esti in eroare de greseala: Ralf Schumacher însuși (însăși) joacă în echipa cealaltă.

    • #56

      înșiși, ca e they/them

    • #57

      One life has a man and one holl in the ass!

      2
  26. #58

    Am si eu chestia cu dorul, dar nu inteleg, asta inseamna ca am ADHD ? Adica asta e un simptom clar sau doar un posibil simptom ca ai?

    2
  27. #60

    toate ca toate, numai eu am văzut-o pe tipa din dreapta cu două (2) sprâncene la ochiul drept și două (2) pleoape la ochiul stâng?? iar cea din stânga are ceva probleme cu buzele? și ceva cu ochiul drept…

    1
  28. #65

    Am mai gasit una. Se presupune ca ADHD e o problema. Lipsa problemei putem spune ca e optim. E, optimul acesta, in filozofie, se numeste idealism transcendental, la Kant. Un fel de iti intra in cap ideile din afara, intr-o forma cat mai exacta, de fiecare data cand esti in dispozitie. Iar in cap, ideile alea, asa cum sunt ele cat mai ideale, iti atrag atentia, stai pe ele si le analizezi ca au o substanta consistenta. Ideea aia poate sa fie un concept abstract, vorbe scrise sau vorbite, situatie istorica, perceptia unui obiect.
    Gen asa e lipsa ADHD.

    No. Un ganditor francez vedeta, din ce am cautat cu AI Perplexity. Zice ca structurile de putere, gen statul, regele, patriarhul sau oligarhul, pot sa afecteze idealul transcendent. Gen il blureaza si ramai cu el stricat. ajung ideile superficiale si nu poti sta pe ele.

    www.perplexity.ai/search/transcendental-idealism-obstru-d9cujvSXQ6GqFSlKSqYbMA

  29. #66

    I-am trimis sotiei articolul. Nu sunt oficial (adica de la doctor) cu ADHD, dar stiu din copilarie asta. Sunt de acelasi leat cu tine. +/- 1 an. Zici ca am scris eu articolul. I-am si zis asta sotiei. Nu am mai citit comentariile, m-am incarcat cu textul tau, multumesc mult!

    1
  30. #67

    Bai, facui testul, minor/borderline ADHD, stau asa acuma, credeam ca sunt doar lepra uneori. Pot sa-i zic nevestei sa ma trateze cu manusi.

    1
  31. #69

    Ce-ai scris tu mi se potriveste ca o manusa, nu mai zic de unele comentarii. In copilarie mi se zicea inainte de bataie ca sunt branza buna in burduf de caine.
    Anyway, nu prea ma incanta tratamentul mai ales ca e doar de moment. Dar e adevarat ca te ajuta cafeaua? Nu beau deloc cafea dar as putea sa ma apuc daca are vreun efect pozitiv.

    2
  32. #71

    Autism moderat si adhd aici, de 6 luni fac Taijiquan, recomand. Nu te apuca de el cu video-uri de pe net, cauta-ti o sala si iesi din viata de zi cu zi. Iti doresc sa gasesti un instructor care face lucrurile traditional. Meditatie am facut toata viata, e singura chestie care m-a salvat de somnifere. In cazul meu, Taiji-ul ma ajuta sa uit 2 ore de agitatia interna imposibil de ‘uitat’ in alte circumstante. Incet, incet, am reusit sa mentin starea mai multe zile la rand. Ai facut Wushu, parca, ca si mine, poate o sa-ti placa, e legatura dintre meditatia Chan si partea practica a artelor martiale.

    1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam