Știți bancul cu indianul care stătea pe malul râului și se uita la nevastă-sa cum spăla vasele, moment în care se dezlipește un bolovan și dă peste doamna indiancă, trecând-o spre veșnicele plaiuri ale vânătoarei? La care indianul, sfătos, trage un puf din pipa păcii și zice Damn, son, încă o mașină de spălat distrusă de calcar. Howgh!

Am urât spălatul vaselor de când mă știu. Cu pasiune maximă, pasiune amplificată și de faptul că, fiind copilul cel mai mare, eram și cel care spăla vasele întotdeauna, că doar ce aveam de făcut decât să spăl 20 de farfurii, oale și linguri, cu apă rece, că pe vremea comunismului construiai oameni puternici, nu gladiole, ca acum, care se plâng că nu au apă caldă.

După ce m-am mutat singur, am avut o perioadă în care trăiam pe margine și lăsam farfuriile în chiuvetă, la noroc. Dacă reușeam să aduc vreo creștină pe-acasă, în scopuri biblice, cu siguranță o păcăleam să îmi spele și vasele, fiind simpatic și lăsând impresia de om neajutorat și cu nevoi speciale. Dacă nu reușeam, ceea ce se întâmpla destul de des, după vreo 2 săptămâni ajungeau la gunoi, pentru că dezvoltau viață proprie și eu nu mai voiam să le ating. Sigur, asta până când am descoperit farfuriile de unică folosință și au venit și în București livrările.

Anyway, pot spune că o căsnicie te aduce cu picioarele pe pământ, pentru că, deși eu speram că mi-am luat mașină de spălat vase cu rezistență la calcar și, simultan, procesator de copii, nu aveam niciun râu prin preajmă, era protejată de orice intemperii și chestii de astea periculoase, ea avea pretenția bizară de a spăla vasele cu rândul și nu știu cum se făcea că, întotdeauna, când venea rândul meu, erau mai multe vase de spălat. Lucru de nesuportat.

Așa că, pot să vă spun că, de vreo 15 ani am mașina de spălat vase și este, cred, poate singurul device din casă absolut de neînlocuit, dacă nu vreau să mănânc iar din farfurii de carton. Am schimbat câteva branduri de atunci, toate fac același lucru, cu aceeași calitate, contează detergentul folosit, timpul de spălare, presiunea apei, calitatea ei, folosirea unui anulator de calcar, pentru că nu se știe niciodată când începe să treacă un râu pe lângă voi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    E unul din puținele electrocasnice căruia nu-i văd rostul. Deși am avut într-unul din apartamentele în care am stat cu chirie, vreo câteva luni nici nu știam ce e în locul ăla, până mi-au spus niște prieteni veniți în vizită. Probabil pentru familiile cu copii o fi folositoare, dar la mine n-a prins, deși nu mă dau în vânt după spălat vase. La fel, cuptorul cu microunde.
    Mașina din poză e OK, i-aș găsi utilizare.

    • #2

      LOL !
      ”Probabil pentru familiile cu copii o fi folositoare”…!?
      Este sigur foarte folositoare pentru o familie cu copii dar zic eu ca este buna si pentru un burlac. Acum sunt doua feluri de burlaci , un tip este cel descris de Arhi in autobiografia lui si alt tip de burlac este ala care spune ca spalatul vaselor il relaxeaza ceea ce miroase putin a gay.
      Am doua electrocasnice care sunt centrul existentei mele pe aceasta planeta : masina de spalat vase si masina de uscat rufe.
      Daca s-ar inventa si masina de sters la cur ar fi mai mult decat perfect !

    • #3

      bideu, mon ami

    • #4

      Se putea ca primul comentariu sa nu fie a cuiva care explica ca nu vede rostul masinii de vase? :))

      Asa decurge orice discutie intre detinator de masina de vase si nedetinator de masina de vase. Mereu cel din urma va explica ca de fapt nu exista nevoia pentru aceasta masina de vase.

    • That’s ok, sunt oameni care inca spala rufele la rau.

    • #6

      @Walter White, sunt multe lucruri de care nu avem neaparat nevoie, dar sunt utile. De exemplu o persoana care locuieste singura si nu este prea pasionata de gatit, nu prea are nevoie de o masina de spalat vase pentru ca pana se strang suficiente farfurii, trec 2-3 zile cel putin. Si parca nici nu-ti vine sa o pornesti pe un program de minim 45 de minute pentru 2 farfurii, 2 cani, 1 cutit si o furculita.

    • Pentru mine Porcu’ (așa îi spunem noi, este aspiratorul nostru robot) este minunea tehnicii de care nu știu cum am fost văduvit până la inventarea acestei minunății. 🙂

    • #8

      @gigi, dacă ma lasă arhi sa pun linkul de mai jos… pentru vreo 1300 de lei chestia asta te și spala, te și usucă, te și încălzește la buci. :))
      www.dedeman.ro/ro/bideu-electric-ls-daewon-dib-c410-alb-forma-rotunda/p/3040486

    • #9

      Eu locuiesc singură. Îmi doresc o mașină de spălat vase. Aproape orice aș face în bucătărie rezultă un ceva de spălat. Din păcate locuiesc cu chirie. 🙁
      Am aflat că sunt și unele mici, de 2-3 seturi, dar nu încape în ele o cratiță mai mare sau tava de aragaz și decât să iau mașină de spălat vase și să spăl cratițile la mână, mai bine spăl tot la mână până vin vremuri mai bune.

      Dar mi-am luat robot-aspirator, îl iubesc. Pisicul e încă sceptic.
      Device-urile fără de care n-aș putea să trăiesc: frigider, aragaz, mașină de spălat rufe automată. Dar probabil cei mai mulți nu ne mai gândim la ele ca la ceva special.

    • #10

      “Am doua electrocasnice care sunt centrul existentei mele pe aceasta planeta : masina de spalat vase si masina de uscat rufe.”

      Bag pl, cu mașina de spălat vase mai e cum mai e, dar uscător de rufe? Dacă pun stoarcere la 1200rpm, vara pot lua tricoul direct din mașina de spălat și până cobor scările e deja uscat.

      Iarna se usucă tricourile de pe o zi pe alta. Hanoracele la 2 zile, ceea ce e ok, că nu am un singur hanorac.

  2. #11

    La fel si eu, urasc sa spal vasele, ce idiot am fost ca nu am luat mai de mult masina de spalat vase.

    Inainte, negociam cu sotia sa spele vasele si faceam eu tot restul treburilor casnice.

    O am din iunie si pot sa zic ca e cea mai importanta din casa, dupa Roborock.

    Am masurat inainte cata apa consumam pe zi, 100 litri pentru spalat vase (30 litri apa la o spalare), acum masina consuma doar 10 litri.

    Nu sa mai fim primii din bloc cu consum 19 m3/luna.

    • #13

      ambii s au despartit de neveste

    • #14

      Ai grija! E o capcana! Articolul ala e scris de o femeie care probabil vrea sa isi convinga iubitul ca barbatii puternici spala vasele.

    • #15

      este fascinant cat de prosti ne cred astia doi.

    • #16

      casnica
      Cred ca ii cam doare la basca de ce credem noi ca cred ei.

  3. #17

    Spui ca masina de spalat vase e singurul electrocasnic de neilocuit doar pentru ca nu ai fost nevoit sa speli rufe cu mana.

    Sa ne amintim ca parintii nostri spalau inclusiv scutece. 🙂

    Dar da, sunt de acord ca e esentiala, dar nu e singura.

    • #18

      pisoi, sunt copil ceausist. am spalat tone de haine in cada cu apa rece. sa fim seriosi. am facut armata, mi-am spalat hainele la cismeaua din curte, iarna. sa nu vorbim de ce nu stim, cum s-ar zice

  4. Cele mai bune 3 lucruri din casa:
    Masina de spalat vase,
    Robotul de aspirat,
    Uscătorul de rufe.

    • #20

      As pune pe primul loc masina de spalat haine, ca nu prea ai ce sa usuci daca nu le speli mai intai.

    • #21

      Serios Andrei? Daca nu ai masina de spalat rufe nu ai ce usca? Nu intrevezi nici un scenariu in care ai ce usca si daca nu ai masina de spalat rufe?

    • #22

      @boris, nu mister. Nu intrevad niciun scenariu in care un om normal care nu are masina de spalat haine isi cumpara uscator.
      Tu ai auzit vreodata de o astfel de situatie? Daca da, as fi curios ce l-a determinat pe acesta sa aleaga uscatorul in locul masinii de spalat.

  5. #23

    De acord. #1 masina de spalat rufe cu uscator, #2 masina de spalat vase, #3 un roborock. Este incredibil cat de mult TIMP economisesti daca le ai, mai ales daca ai familie mai mare.

  6. Pt mine uscătorul de rufe a fost game changer. De la a avea tot timpul rufe la uscat sa le ai gata de pus in dulap in 2ore e distanta mare. Mașină de spălat vase e destul de pretențioasă, la oale murdare rău nu prea face fata, timpii de spălare sunt f mari. Intr adevăr detergentul face diferența.

    • #25

      La oala murdara rau merge foarte bine Finish Quantum Max din ce am vazut la mine dar oala o clatesti si tu putin macar asa de sanchi la chiuveta , nu o bagi cu ciolanul de porc inca in ea.

  7. #26

    Dintre toate treburile casnice, spalatul vaselor mi se pare cel mai okish. Urasc sa dau cu aspiratorul, urasc sa sterg praful.
    Daca aveam bucataria mare (gen peste 10-12 m2) poate ca as fi luat una. Dar asa, pentru 2-3 vase o data nu e un capat de lume

    • #27

      La fel. La spălat vase pun o muzică, mă holbez pe geam și până să îmi dau seama ce s-a întâmplat lucesc toate ca-n reclamă.

      Dacă tre să întind rufe, sau să dau cu aspiratorul, în schimb, acolo este cu totul altă durere.

    • #28

      Miroase a gay-ish

  8. #29

    Sincer, pe vremurile când mâncam mai mult în oraș sau nu aveam copil și găteam doar când și dacă aveam chef… am zis și eu ca nu vreau. Acum nu mai concep sa spăl vase, te și puturosesc toate gadgeturile. După câteva luni am înțeles ca nu as putea sa spăl niciodată la fel de bine vasele cum o face mașina de spălat. La fel și paharele.

    Eu recomand Whirpool sau orice mașina care are sistemul ala de se întredeschide singura după ce termina de spălat. După 15 minute le găsești și uscate, fara urme.

    • #30

      toate astea noi se deschid

    • #31

      Eu am avut una luata acu 3-4 ani care nu avea opțiunea asta, iar acum când m-am mutat am fost tentata sa iau același model, insa am găsit altul cu opțiunea asta și leduri care te atenționează ca spala, pentru câteva sute de lei în plus. Încă se găsesc destule care nu se deschid, iar dacă își ia cineva abia acum ar fi păcat sa nu se bucure de vase și curate și uscate :))

  9. #32

    Amin. Este de neinlocuit. Spalatul vaselor e una din muncile de Sisif pe care le facem prin casa si cum suntem familie mare am calculat ca pierdeam zilnic cel putin o ora cu spalatul vaselor la mana.

  10. #33

    Jumătatea “Nu văd utilitatea mașinii de spălat vase” sau cum să spui ca nu gătești acasă fără să spui asta.
    Iar jumatatea care nu crede ca e capabilă sa spele chestii extreme, pot posta cratiță moștenită de la bunica, din ‘70, care avea grăsime arsă prin diverse locuri de vag bănuiai care e culoarea originala, ce după câteva utilizări/spălări e ca noua.
    Nu o sa reusesti sa depășești o mașină de spălat vase ca performanța, punct. Pentru ca mâinile tale nu suporta nici temperaturi de 70 grade, nici jeturile de apa cu nisip sau ce mnezo conțin pastilele alea, nici sa speli 2 tavi de friptura arse pe margini cu tot cu farfurii in 10 litri de apa.
    Ca la cutia automata: toți o înjură pana încearcă una și după aia greieri.

    • #34

      Totul pana la cutiile automate

    • #35

      Uite eu am condus automata, si nu odata. Dar in continuare parerea mea despre ele e … meh.

    • #36

      tu esti special.

    • #37

      “Ca la cutia automata: toți o înjură pana încearcă una și după aia greieri.”

      Nu doar că am condus, dar am și lucrat cu ele, pe vremea când eram inginer în domeniul auto. Nu, mulțumesc. Îmi place cutia manuală și nu știu de ce ar vrea cineva să îmi bage altceva pe gât.

  11. #38

    Subscriu la titlul acestui articol.
    De când am mașină de spălat vase, toate sitele, strecuratorile și accesoriile mici de bucătărie s-au transformat dintr-un galben maroniu în argintiu strălucitor.
    Oricât le-aș fi spălat manual înainte tot nu se curățau cum trebuie.

  12. #39

    Cea mai bună invenție de la mașina de spălat rufe încoace. Îi tot spun soțului ca m-am născut în epoca potrivită, pentru ca la râu, sigur era mult mai dificil de ajuns
    Am descoperit recent si uscătorul de rufe și îi mulțumesc cerului pentru asta. Îi mulțumesc și soțului că nu s-a împotrivit achiziționării și montării

  13. #40

    Ce e acela anulator de calcar?
    Eu am mașină de spălat vase, dar partea cu calcarul nu am luat-o in considerare pana acum.
    Ca si detergent îl folosesc pe cel marca proprie de la lidl (W … ceva), mi se pare cel mai ok raport calitate/pret.

    • #41

      2 litri de oțet puse în interior, lăsat cîteva ore sau peste noapte și apoi un ciclu scurt de sintetice, o dată pe lună sau la 2 luni, depinde cîte cicluri de spălare face lunar. O Whirpool (de rufe) din ’96 lucrează și acum, doar cu pompa de apă și contactul de la ușă schimbate (bine, e dată la altcineva, dar încă merge).

    • #42

      Că n-am apucat să continui…
      La masina de spălat vase se pune de regulă pe țeava de alimentare un filtru care contine cristale de polifosfat. Dar vasele trebuiesc clătite bine și să nu iei apă de băut după el că ramîi fără dinți.

    • #43

      @marinel, stai ca nu inteleg. Dupa ce spal vasele la masina, le mai spal/clatesc din nou ca sa le pot folosi? In conditiile astea, da-l naiba de calcar. Cand se strica, cumpar alta.

    • #44

      Da. Dacă mașina are filtru cu polifosfați, trebuie să clătești vesela, altfel ai riscul ăsta de care spun.
      La fel, pentru cei care și-au pus același tip de filtru înainte de centrală, apa caldă va ”contamina” vesela, legumele, etc, spălate la chiuvetă. Și nici să nu iei apă caldă de la chiuvetă ca să pui în mîncare.
      Acum dacă raportăm la chimicalele din mîncarea din magazine, n-o fi cine știe ce, dar ținînd cond că o folosești cu anii, cam da.

  14. #45

    Mi-am luat anul asta prima masina de spalat vase, pentru ca nu o consideram un lucru necesar. Doamne ce prost am fost ca am amanat achizitia unei msv pana acum. Consum de 11 l de apa la o spalare + timpul economisit. Alta achizitie a fost aspiratorul robot, o minunatie. Bai ce prost am fost.

  15. #46

    am fost o necrestina care nu a crezut in Ea :)))), acum am o mini bosch, sa i dea cine vrea sanatate, si ei si mie ca am facut gestul.

    ps: nu mai spun ca mi a venit magica idee dupa ce mi am executat frumoasa bucatarie la comanda, mi am smuls paru din cap sa o fac sa fie bine si sa placa ochiului.

    • #47

      Si eu tot asa am fost, sceptica, pana m-a convertit sora-mea, mi-a facut una cadou de casa noua, acum vreo 10 ani, sunt super. Daca e vorba de electrocasnice fara de care nu pot trai, clar as zice ca masina de spalat haine e mult mai importanta decat aia de vase. Ca e mult mai nasol sa speli haine de mana, decat vase. Dar, oricum, e mare ajutor la casa omului.

  16. #48

    Am mașină de spălat vase, dar n-am folosit-o niciodată. Pentru mine, spălatul vaselor e terapeutic.
    Urăsc vasele și tacâmurile murdare.
    @Costi: mai taie din ele, dă-le dreacu’. 10 litri pe lună la spălat vase? Spălați doar o dată pe lună?

    • #49

      a vrut sa zica 10 litri pe ciclu de spalare, atat consuma o masina

  17. #50

    In schimb, nu am aceeasi parere despre aspirator robot. Incredibil cat de mult ajuta, mai ales daca ai apartamentul mare si un bebe care incepe sa stea pe jos 🙂

  18. #51

    Imi doresc masina de spalat vase de la primul apartament .Deh, burlacita, bucatarie mica, nu avea loc. Apoi m-am mutat intr-un apartament cu bucatarie de 12mp, am tot impins ideea partenerului , nu, ca merge si asa. Un copil mai tarziu …poate trebuia sa dimensionam o masina de spalat vase :)) Vrem sa ne mutam acum , din alte considerente si acest device e primul pe lista de cumparat.

  19. #53

    Pai nu te-ai insurat cu ea, boss?

  20. Să fiu eu singurul care are 2 mașini de spălat vase?
    Una pentru vase curate, una pentru vase murdare.
    Și ca să nu le încurcăm există un magnet care se mută pe cea cu vase murdare tot timpul.
    Niciodată nu trebuie scoase, re-aranjate în dulapuri, etc.
    Rareori spălăm vase mari sau chestii greu de curățat – de mână – și ghici al cui e rândul să spele vasele atunci.

    • Când mi am făcut conceptul pentru casă, am desenat două mașini de spălat vase exact în aceeași idee. Avem un catralion de farfurii și tot felul de pahare și păhăruțe și lingurițe și pla mea. Mi se părea foarte logic ce zic, să le folosesc alternativ și să nu tot fac genuflexiuni ca să mă plimb după aia la dulapuri cu tot felul de tâmpenii. Pentru 1500-2000 de lei soluția mi se părea foarte bună. Plus că mașina pe care o avem acuma în apartament are personalitate și uneori nu ia pastila, fără să mă ajute codul de eroare care nu are nici o legătură cu ce se întâmplă. Să am o rezervă … ar fi altă treabă.
      Meh, zise nevastă mea, în locul ăla punem vitrină frigorifică ca să ținem legume în ea.
      S a dus plii proiectul meu…dar ideea cu 2 mașini de spălat vase e bună.

    • #56

      Și eu mi-am luat mai multe mașini de spălat, ca să nu mai stau aiurea. Am una pentru rufe murdare, una pentru rufe curate, una pentru albe și alta pentru colorate.

  21. #57

    S-a zis aia de barosani cu “noi nu avem ce vase spala pentru ca mancam doar in oras” ?

    Da fratiuc, e mana cereasca masina de spalat vase. Noi le schimbam la 2-3 ani ca avem 37 de grade germane. Cred ca e timpul sa ne luam o statie de dedurizare.

  22. #58

    Mașina de spălat rufe este cea fără de care nu as putea trăi efectiv. Mi se pare inimaginabil să spăl rufe la mana, blugi, pulovere. Vasele sunt pistol cu apa pe lângă rufe. Utile sunt toate device-urile care te ajuta (mașină de vase, mașină de rufe, aspirator robot, uscător de rufe) cel din urmă e pe lista, urmează a fi achiziționat. Cu calcatul văd că nu se stresează nimeni sa inventeze ceva…

  23. #62

    Fără mașina de spălat vase
    Aș fi fost ca Dracula fără sînge,
    Ca maestrul Lăcătuș fără minge

  24. #63

    arhi, fara legatura cu masina de spalat vase, ce poti spune despre fotoliul de masaj ? ca la giveaway nu l-am vazut, inseamna ca e ceva de capul lui ?

  25. #65

    Google Chromecast. Nu pot trăi fără el.

    • #66

      Nu pot trăi fără oxigen, apă și mâncare. În rest, mă descurc.