Începând de luna viitoare, guvernul MRU va introduce legea prin care va penaliza neigienizarea anuală a apartamentelor și caselor proprietate personală. Mai exact, dacă nu îți zugrăvești casa anual, vei primi o amendă graduală, primul an 200 lei, următorul an 400 și în al 3 lea ți se confisca casa, pentru că nu resppecți legea.

Părerile oamenilor sunt împărțite, unii sunt de părere că e bine, că astfel crește sănătatea locuitorilor din case, plus că ar crește nivelul de fericire al ocupanților, care ar trăi în case mai curate și mai luminoase. Alții sunt de părere că foarte mulți oameni nu au bani să plătească o zugrăvire, care poate costa și 500 euro, dacă e ceva simplu, sau câteva mii, dacă vine și cu reparații și inovații.

Hahaha, ce glumă bună. Nu?
Nu. pentru că guvernul s-a gândit că trebuie să introducă o taxă de toaletare a terenurilor aflate în proprietatea țăranilor. Nu îl toaletezi anual? 200 în primul an, 300 în al 2 lea, 400 în al 3 lea. Adică să nu mai avem terenuri pârloagă, nu îl lucrezi, pune iarbă și teren de golf.

Desigur, sunt convins că printre cei ce citesc aceste rânduri sunt o majoritate de capete pătrate care remarcă extraordinara vigilență a statului și cum astfel toate terenurile vor fi lucrate, crescând producția la hectar.

La fel de desigur, nu luăm în seamă că PROPRIETATEA MEA e a mea. Dacă pe terenul ăla eu vreau să pun o umbrelă de plastic și o sperietoare de ciori, AIA PUN, pentru că e proprietatea mea. A MEA, nu a statului, nu a primăriei, nu a unui conglomerat de ministere.

Încă și mai sigur, nu ne va păsa că cel ce nu a avut bani să își lucreze pământul, sigur nu va avea bani să plătească amenda dată cu larghețe de mizeriile care conduc rromânia. Sărăcia nu e un motiv să nu îți lucrezi pământul, nu?

Ah, cum, nu i-a trecut nimănui prin cap că de fapt legea asta e o mizerie care va ieftini la maximum prețul terenurilor? Totul în favoarea baronilor agriculturii, care nu vor mai trebui să arendeze terenuri de la amărâți, le vor cumpăra pe câteva zeci de lei, cu amenințarea că altfel vine fonciirea și le ia vaca din curte, că nu și-au plătit amenzile de toaletare. Nu, serios, nu v-ați gândit? Ciudat. Interesați-vă cam care e lupta pe terenuri pentru culturi de rapiță, rapiță din care se face biodiesel. Cum concernele energetice încearcă să achiziționeze milioane de hectare de teren, pentru a putea cultiva biodieselul.

După care mergeți și scuipați-i în gură pe sărăntocii ăia care nu sunt în stare să își lucreze pământul, spre greața sublimă a guvernelor pedeliste.
Asta este practic ultima mânărie majoră din agricultură, înainte de trecerea în neființă a portocaliilor.
Să fie primit…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

136 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    La ora asta tarzie din noapte nu ma pot prinde daca vorbesti serios sau…doar glumesti 🙂
    Ba..tu ai innebunit?? Cum mama dracului sa faca asa ceva? Prosti mai suntem, ne meritam soarta cu varf si indesat!
    Sa mai dea legi dinaistea misto ca doar romanul suporta! Imi vine sa injur acum, dar sa injur raaau de tot. Injuraturi din alea ca la usa cortului! Banuiesc ca nu o pot face aici …

  2. #2

    Evident ca parerile vor fi impartite. Mie unul mi se pare o chestie de bun simt care ar trebui aplicata in mai multe domenii in Romania, inclusiv in cel al domeniilor .ro. Nu-l folosesti nu stiu cati ani? Ok, iti bagam taxa anuala. N-o platesti? La revedere.

    Asta cu proprietatea privata e o gargara de fapt, inclusiv la americani unde daca ai pus semn sa nu-ti intre nimeni pe proprietatea privata tehnic vorbind ai dreptul legal de a-i impusca pe cei care incalca regula, daca nu ti-ai tuns iarba din fata casei ai primit amenda. Da, da, e proprietatea ta, dar cand ai un gunoi de casa neingrijita care prin aspect duce la scaderea valorii intregii zone mai bine ai vinde-o cuiva care sa se ingrijeasca de ea. La fel si cu terenurile – ai un cartier de case iar langa el camp deschis cu buruieni in care traiesc fel de fel de lighioane? Realizezi ca daca nu se da o lege care sa reglementeze asta, romanul prin natura lui de puturos innascut nu va face nimic pentru a remedia problema. Bine, oricum ma indoiesc ca se va rezolva ceva cumva vreodata in romania. Daca n-a fost civilizata zona asta de mii de ani, nu vad sa vina vreo schimbare; cel putin nu in timp util incat s-o mai prindem noi sau copiii nostri.

    Sincer cand am citit titlul si prima fraza m-am bucurat crezand ca e pe bune si ca se refera la fatadele caselor si a blocurilor…

    • #3

      Daca tot vorbesti de americani, primaria are dreptul sa-ti vinda proprietatea daca nu ti-ai platit taxele catre primarie.

  3. #4

    Dar ti se pare normal sa primeasca subventie de la stat chiar daca nu iil lucreaza?

    • #5

      exact unde mai pui si subventia!

    • #6

      Sarpele » care e legatura dintre supraimpozitarea ilegala si subventiile platite de stat? sau ai zis si tu ce aveai pe suflet, asa.

    • #7

      @ Arhi. Stiu o gramada de oameni care isi lasa terenurile parloaga, dar incaseaza subventia de la stat. Subventia aia ma gandesc ca este acordata pentru a produce ceva. Logic si normal ar fi ca statul sa recupereze acea subventie din TVA si alte impozite, dar cum taranu’ bea banu’ la carciuma in loc sa munceasca pamantul, atunci a aparut nevoia acetui impozit pentru ca prin subventiile alea se pierd bani de la buget. Si ghici din banii cui sunt platite acele subventii… Oricum ai da-o, e un cerc vicios si intr-un fel sau altul trebuie intrerupt. Probabil ca celor care nu beneficiaza de subventie de la stat, nu li se aplica legea asta.

    • #8

      pai stai putin domnule, cand bea la crasma nu plateste TVA oricum? sau ce, palinca din crasma are scutire de taxe si accize?

    • #9

      @Sarpele

      Din pacate ai o gandire incorecta. Esti spalat pe creier.

      Pai nu statul trebuie sa se asigure prin oamenii angajati la institutiile sale ca subventiile se acorda corect? Pai nu, ca le e lene sa faca munca de teren. Macar mai fac verificari din elicopter si prin satelit, dar alea nu sunt concludente decat intr-o foarte mica masura. E anormal ca subventiile acordate gresit sa fie recuperate prin supraimpozitarea tuturor cetateniilor care detin terenuri.

    • #10

      @darius > Daca statul acorda acea subventie INAINTE ca pamantul sa fie lucrat, nu are sens sa trimita inspectori in teren. Acea amenda sau supraimpozitare sau taxa sau cum vrei sa-i spui nu poate fi aplicata decat in urma unui control. afirmatiile tale au logica decat daca subventiile s-ar acorda dupa campania agricola. Si chiar si atunci, verificarile nu se pot face decat prin sondaj, suprafata si numarul de persoane care cer subventie fiind uriase. Si ca sa lamuresc ideea: nu sunt de acord decat cu amendarea celor care iau subventii degeaba de la stat. Legat de spalarea mea pe creier, vezi ca ai uitat sa spui ca sunt basist, portocaliu si gras prost.

  4. #11

    nu stiu cate cunostinte ai tu despre agricultura, dar sa zicem ca ai.
    problema terenului agricol nu e ca taranu nu are bani sa il lucreze. ci ca l-au lucrat in cel mai prost mod posibil pana acuma. oamenii cand si-au luat pamantu inapoi acu 20 de ani au sarit cu sapa, coasa si plugu cu boi, irigatiile le-au furat ca ce le trebuie lor si uite asa s-au obtinut niste culturi de-ampulea si rasplata de pe terenul muncit a devenit zero. am o livada cu copaci batrani care abia mai produce dar tot imi da o mie de euro pe an.
    de vreun an de zile am spus oamenilor ca sa zic asa ca vreau sa trag o plantatie de afini sa vezi rasete si sfaturi cum sa imi vad de treaba mea.
    daca dai terenu ciobanilor iei un kg de branza la mia de metrii, nu zic ca e mult, dar nici putin. sau pui o cositoare, o greblatoare si o balotiera si ai strans iarba pe care o vinzi si tot scoti niste profit.
    si din cele vazute de mine sunt extrem de putini cei care nu au bani sa lucreze pamantu asa ca sa nu ne gandim repede la ei ca sunt nesemnificativi.

  5. #12

    Mda, situația actuală e minunată. Și te miri că iei din supermarket ceapă olandeză (ie: dintr-o țară cu suprafața de 6 ori mai mică decât România, în care 5% din populație lucrează în agricultură). Eu i-aș obliga să scoată și producție la hectar, nu numai să-l cultive. Ca mulți români confuzi dreptul de proprietate cu dreptul de a face ce vrei.

  6. #13

    Arhi, nu poti trata chestia cu dreptul la proprietate garantat in termeni absoluti – daca e proprietatea ta nu poti face exact orice cu ea – referindu-ne strict la terenuri, nu poti de exeplu cultiva canabis pe ele. Daca ne referim la cladiri, mai ales daca e cladire istorica, nu te poti apuca sa-i aduci tu ce modificari vrei tu sau s-o zugravesti roz bonbon in buricul targului. Evident fiind vorba de romania multe legi din astea sunt trecute cu vederea ca “lasa dom’le, e proprietatea omului, ce conteaza ca arata ca curul de rad si curcile de tara asta”. La fel consider ca e si cu terenurile agricole – nu stiu de ce, dar oriunde pe unde am fost n-am vazut sa fie mai neingrijite decat la noi. Inclusiv daca sunt necultivate iarba e obligatoriu tunsa sau sunt folosite drept pasuni. Sa fie oare vreo lege care interzice lasarea lor in paragina?

    Cat despre agricultori, de reticenta nefondata de care vorbeste super_fotbal m-am lovit si eu cand m-am dus la niste gospodari sa le sugerez sa cultive tutun, eu suportand toate costurile si ocupandu-ma de logistica, iar ei incasand valoarea a 75% din recolta – “Ăăăă… păi e mult prea multa bataie de cap cu tutunul, trebuie curatat, intretinut…”. Asa baieti, dati-i bataie cu graul care creste si printre buruieni si cu totii departe vom ajunge.

    • #14

      Matei » exemplele tale sunt irelevante si nu au legatura cu subiectul. cat timp e proprietatea mea, fac orice atata timp cat nu implica ceva ilegal. iar a-mi spune ca daca nu pun rapita pe el e ilegal, e putin cam mult. a, ba nu, e chiar foarte mult.
      observ cu interes ca, exact asa cum preconizam in articol, aveti capul bagat in cur si nu realizati ca astfel sute de mii de hectare vor fi cumparate ieftin de diversi potentati, creând o nouă categorie de iobagi moderni. e bine, nu ne atinge pe noi, cat timp nu ne taie internetul, noi sa fim sanatosi.

    • #15

      Bine Arhi, si daca se da o lege si devine ilegal sa-l lasi in paragina atunci ce faci? Legile care interzic cresterea canabisului realizezi ca nu au existat dintotdeauna si au fost introduse la un moment dat, la fel ca si cu asta cu lasatul in paragina.

      Gresesti cand spui faza cu “cat timp nu ne taie internetul”. Personal imi doresc o romanie mai civilizata si realizez ca civilizarea nu se poate face la poporul asta decat cu bâta, in unele zone fiind traba asta mai evidenta decat in altele. Dadeai mai jos un exemplu cu “ce ar fi daca ar fi ilegal sa nu-ti speli masina” – da, as fi perfect de acord, chestia asta afectandu-ma si pe mine. Sau nu. Pentru ca masina mea oricum e mereu curata (pe cat e posibil la jegul de la noi). La fel si fatada casei. La fel si iarba din fata casei. Si da, daca as fi agricultor iti garantez ca nici terenul nu mi-ar sta in paragina. Dar intram deja in detalii si ma astept la contraargumente de tip “n-ai de unde sti ce-ai face pana n-ai fost agricultor”, “tu nu stii ce presupune cultivarea unui teren”, “nu toata lumea isi permite”, etc.

    • #16

      Inainte de toate, mi-a fost lene sa verific daca exista acest proiect de lege deci comentez pur ipotetic.
      In principiu, daca terenul este proprietatea mea fac ce pula mea vrea cu el/pe el atata vreme cat ceea ce fac nu intra sub incidenta vreunei legi. Punct. Orice lege/ordonanta de orice fel/hotarare de guvern/ordin de ministru sau mai stiu ce plm care incalca dreptul meu de proprietate recunoscut prin constitutie este atacabila. In plus, in privinta terenurilor agricole exsita deja o lege care stabileste sanctiuni asemanatoare: legea 18/1991 la art.74 si urmatoarele spune asa: “Art. 74. – Toti detinatorii de terenuri agricole sunt obligati sa asigure cultivarea acestora si protectia solului,

      Art. 75. – (1) Proprietarii de terenuri care nu isi indeplinesc obligatiile prevazute la art. 74 vor fi somati in scris de catre primariile comunale, orasenesti sau municipale, dupa caz, sa execute aceste obligatii.
      (2) Persoanele care nu dau curs somatiei si nu executa obligatiile in termenul stabilit de primar, din motive imputabile lor, vor fi sanctionate, anual, cu plata unei sume de la 50.000 la 100.000 lei/ha, in raport cu categoria de folosinta a terenului. (nota: sumele stipulate in articolul asta nu cred ca mai sunt actuale)
      (3) Obligarea la plata sumei se face prin dispozitia*) motivata a primarului si sumele se fac venit la bugetul local.

      Art. 76**) – (1) Toti detinatorii de terenuri atribuite in folosinta in conditiile prezentei legi, care nu isi indeplinesc obligatiile prevazute la art. 74, vor fi somati in conditiile art. 75 alin. (1).
      (2) Cei care nu dau curs somatiei pierd dreptul de folosinta asupra terenului la sfarsitul anului in curs.”

      Totusi, asta nu ma impiedica sa cultiv terenul cu mijloacele de care dispun la momentul respectiv (arat cu creanga si semanat cu mana) si apoi, chiar daca recolta nu iese, pot arata ca am cultivat terenul. Pai daca pot face dovada ca am cultivat terenul, implicit ies de sub incidenta viitoarei legi discutate aici (inclusiv a legii 18).
      Si aici, legat de legea 18 si articolele 74 si urm. as mai spune urmatoarele: este ok daca s-ar aplica doar in cazul celor carora li s-a CONSTITUIT drept de proprietate asupra terenurilor (adica tu icsulescu te-ai dus la primaria din Dîlga si ai cerut teren (desi nu ai avut vreodata in proprietate, nici tu nici familia ta de la maimuta incoace) din rezerva primariei obligandu-te sa-l muncesti). Dar atata vreme cat ascendentul meu a avut trenul in proprietate, inainte de confiscare, si obtinerea acestui teren de catre ascendent nu a comportat asumarea de obligatii din partea sa (ma refer aici la conditii si/sau termene), este absolut treaba mea ce fac cu sau pe acel teren. Din pacate legea 18 nu distinge si astfel, daca nu platesti amenzile si mai si lasi terenul de parloaga, statul te poate executa silit. Si ghici cine o sa participe la licitatii?
      In privinta zugravelii, cred ca s-ar potrivi mai degraba unei pacaleli de 1 aprilie. Sint curios sa vad cine o sa-mi intre in casa pentru a constata ca nu am zugravit pe anul in curs. Si in baza caror criterii si metodologii vor putea stabili data ultimei zugraveli? C14 sau cum?
      @Matei la comentariul #2: logica bunului simt spune ca daca statul nu mi-a dat proprietate (si in privinta terenurilor agricole aceasta echivaleaza cu CONSTITUIREA dreptului de proprietate) nu poate nici sa mi-o ia pe criteriul “nu te folosesti de ea/ nu produci nimic de pe urma faptului ca esti proprietar de teren”. Pentru ca nu statul mi-a dat teren ci eu l-am cumparat (mai corect bunicul/strabunicul meu l-a cumparat sau a dat la schimb sange/un brat/un picior/etc prin vreun razboi).
      @Sarpele comentariul #3: in mare parte este vina celor care acorda subventiile fara a face verificari. Dar nu stiu de ce am eu impresia ca nu orice proprietar de teren primeste efectiv subventia respectiva ci doar aia care sint “baieti buni”… In orice caz, daca ai luat subventia si ai baut-o exista parghii legale de recuperare a prejudiciului fara a fi efectiv nevoie de executare silita pe teren: poprire pe venituri; n-ai venituri? o sa ai la un moment dat, ca doar trebuie sa traiesti din ceva… daca nu, o sa mori la un moment dat, si copii tai sau rudele care vor veni la succesiune, vor mosteni si datoriile tale; daca nimeni nu accepta mostenirea, va mosteni statul (numai ca in cazul asta statul nu va putea vinde terenul catre cei ce vor sa cultive “rapita”).
      @yaser la comentariul #21: mosule, masina poate sta pe domeniul public, poate nu sta, dar terenul proprietate personala iti spun eu ca nu sta pe domeniul public.

    • #17

      naim » aia cu zugrveala e o EXEMPLIFICARE a amestecului statului in proprietatea mea

  7. #18

    pentru o bucata mai mare de 20 de prajini iei subventie care e de cateva milioane. ti-ar conveni ca acea subventie sa se dea degeaba la oameni?
    legea aia nu zice ca iti ia statul pamantul si nici sa te amendeze pentru umbrela, dar nici sa zici ca il cultivi si incep sa creasca scaietii si tu sa iei banii.
    asta e problema noastra in loc sa ne apucam de munca, lucru care ne fereste de legea asta ne vaitam ca ne ia statu umbrela.

    • #19

      super_fotbal » dude, e o cu totul alta treaba. ce legatura e intre faptul ca statul impoziteaza excesiv ceva, dupa care e idiot si da bani de cultura unora ce nu cultiva?
      prietene, faptul ca NU TE ATINGE nu inseamna ca e bine. este un abuz. ti-ar place sa iei amenda anual pentru ca nu iti speli masina? saptamanal? da-o-n pula mea, chiar atat de imberbi puteti fi incat sa aprobati un abuz doar pentru ca voi considerati ca e benefic si ce e mai important, nu va afecteaza? daca maine va taie internetul, iesiti in piata sa dati foc lui base, desi vi se pot da n motivatii ca de fapt e mai bine pentru toata lumea.

    • @super_fotbal
      1. nu are nici o legatura tema articolului cu ce spui
      2. Sa stii ca in ultima vreme se cam verifica daca ai cultivat ceva pentru subventia primita. Stiu cazuri concrete care s-au gandit ei ca merge smechereala cu subventia si supa un an au dat banii inapoi

    • #21

      frate am ajuns in situatia in care sa ne rasculam ca ne obliga statu sa ne lucram terenu.

    • #22

      @Super Fotbal

      Si tu crezi ca daca te va obliga statul sa iti lucrezi pamantul iti va fi mai bine? Noi romanii vom profita de produsele noastre la un pret mai bun, iar fermierii vor avea venituri decente? Eu nu cred. Sa vezi dupa aia taxe si impozite, preturi de nimic la export, ca doar statul roman trebuie sa plateasca cumva datoriile externe si cele la FMI. Ceausescu a procedat exact la fel. Toti oamenii munceau, dar nu aveau o ceapa degerata. Toate legile astea “noi” provenite din directive internationale, mascate sub deviza “sa le fie bine cetatenilor” au in spate interese ascunse.

  8. Oligofrenii astia de ne conduc isi inchipuie ca o simpla amenda o sa scoata agricultura romaneasca din rahat?! Dar de ce nu fac ceva chiar util pentru tarani, gen eliminat intermediarii din pietele agroalimentare, sau poate chiar niste inlesniri fiscale pentru agricultorii mici care produc o anumita cantitate, sau conditii de creditare mai bune pentru taranii care isi strang peticele de pamant in asociatii, sa obtina suprafete mai mari… Ah, rahat, din nici una din chestiile alea nu iese spaga, plus ca mai tre’ sa si muncesti sa faci legea, sa o redactezi … kkt, mai bine dam o amenda si gata.
    Nu stiu cum naiba, dar cand e de furat, ii duce mintea imediat cum sa faca: www.zoonapolitikon.ro/2012/02/22/ce-a-mai-ramas-de-praduit/

    • #24

      Cata » cuaie, nu vezi ca poporul e de acord? sa le dea amenzi, futu-i in gura. ei stie si cunoaste, se face dreptate. traim intr-o lume de imbecili, care se vor trezi probabil mult prea tarziu.

  9. #25

    Sa obligi pe cineva sa produca nu mi se pare normal, este absurd, omul are dreptul sa tina terenul degeaba, dar macar sa-l toaleteze, sa nu strice privelistea sau sa puna gard de 2 m si lasa buruienile sa creasca cat vrea. Nu ma intereseaza daca are un cacat in curte sau nu, ma intereseaza sa nu-i simt prezenta eu ca cetatean care ma plimb pe strada langa curtea sa.

  10. #26

    arhi FTW. iar astia, hotii, nu sunt ei de vina, ca asta e natura umana, power corrupts. astia, care zic ca e bine sa faca si sa dreaga statul, sunt de vina. ei. majoritatea. care dau drepturi nepermise unor omuleti, unor birocrati. si democratia care le da lor dreptul sa aleaga si pentru ceilalti. e mai rau ca in dark ages, pe langa faptul ca majoritatea asta te forteaza sa faci orice le foloseste lor, si se numeste ca e legal, mai si tipa ca e Corect. cred ca oamenii astia care vor stat-tatuc ar trebui sa isi faca o organizare a lor si sa ne lase pe noi astilalti in pace. sa vad eu cum se descurca ei intre ei, hehe. radem, glumim, dar suntem cu cizma statului pe gat.

  11. #27

    Nu stiu daca are legatura cu schimbarea guvernului, dar in ultima perioada am auzit de legi si propuneri legislative care nu am crezut ca pot fi date intr-o tara normala, si de niste oameni normali. Imi vine sa ma iau dupa vorbele BUG Mafia, sa-mi bag in ea si sa le-o fac cadou.
    La taxa pentru toaletare, cred ca au sa se aleaga cu niste procese pierdute la CEDO, pentru care tot noi o sa platim despagubirile, ca, daca ar raspunde vreun angajat al ministerului pentru ce scoate din gura, si chiar din pix, nu am mai auzi atatea imbecilitati.
    Trag totusi sperante ca 21.12.2012 e pe bune.

    • #28

      Ce plm, tu nu sti sa citesti? Arhiblog.ro ~ Din tara unde nici apocalipsa nu vine!

  12. cum ar fi sa pot creste porci in apartament si statul sa n-aiba voie sa ma oblige sa-l zugravesc sau sa-l curat sau sa ma opreasca din ce fac? cred ca ai fi maxim de fericit sa ai un asa vecin.

    • #30

      Cum ar fi sa iti spuna statul ca esti obligat prin lege la fiecare 2 saptamani sa iti zugravesti apartamentul cu vopsea 10 milioane galeata? Doar culorile aprobate de ei si publicate in Monitorul Oficial? Doar de zugravi acreditati de primarii si consiliile locale? Verificat o data pe saptmana de inspectori care te joaca pe degete ca sa scoata si ei de-o spaga, avand in vedere cat de subiectiva este o astfel de lege

  13. #31

    E proprietatea ta, dar atata timp cat ce faci tu cu ea zgarie retina, mi se pare normal sa te oblige sa faci frumos. Ai vazut cum arata toate “parloagele” pe la tara prin Austria, Germania, Franta s.a.m.d.?

    De aia arata toate blocurile ca niste sorcove, ca fiecare face ce-l taie capul. Am fost acum cativa ani la niste prieteni in Franta, si la avizierul blocului era un afis in care se specifica clar cu ce nuanta de vopsea sa isi vopseasca fiecare balconul. Era trecuta si adresa magazinului unde se gasea nuanta respectiva.

    • #32

      Si ce legatura are asta cu noul Iphone?
      Sa faca si o nationalizare daca tot suntem acolo,nu?
      Si apoi o licitatie romaneasca,sa acoperim cumva datoria nationala…

  14. #33

    proprietatea TA nu e A TA. un sclav nu poate avea proprietati. daca intr’adevar ar fi proprietatea ta nu ai fi nevoit sa platesti impozit pe acea proprietate, impozit care este o chirie mascata, ca sa nu-si dea seama sclavul ca e sclav. deschide-ti-va ochii si mai ales mintea…

  15. #34

    *deschideti-va

  16. #35

    Ce nu se da intai o lege in care autoritatile sa raspunda (personal si nu doar institutia), pentru gropile din asfalt, aspectul parcurilor si spatiilor verzi, tufisurile de tip mini jungla de pe marginea drumurilor, scoli, spitale, etc, si apoi sa arate cu degetul la datoria civica a cetateanului.

  17. #36

    De data asta trebuie să fiu de acord cu tine. Nici eu nu suport ca statul să-mi impună mie ce să fac pe proprietatea mea. (Idem pentru cretinățile legate de case și blocuri. Mi se rupe că sunt adevărate curcubee.)

    Sunt curios ce pot să-ți facă dacă tu te apuci să cultivi buruiană. În plus se pare că pauzele astea după ani și ani de agricultură intensivă ar fi benefice pentru refacerea pământului, mai ales dacă ai de gând să te apuci de agricultură ecologică. Pe asta ar trebui să pună guvernul accent printre altele, nu rahaturi industriale care produc roșii fără gust sau rapiță cu care să poluăm în continuare planeta. Prin urmare nu pot decât să transmit guvernului un călduros mă piș pe voi dacă aprobați prostia asta.

  18. #37

    Eu vad altfel situatia: impozit pe terenul agricol iar pentru cei care produc ceva cu acel teren, scutire de impozit pe profitul realizat indiferent ca planteaza ceapa, ca face filme porno in iarba sau teren de golf.

  19. #38

    Oeicum eram pe la coada tarilor cu dreptul asupra proprietatii.
    Si cica am scapat de comunism, dar cand te gandesti ce de-a prostii au intrat in loc, parca nu e mare diferenta

  20. #39

    In Franta…Paris mai exact exista o lege din anii 1800 spre sfarsit care spune ca o data la 10 ani trebuie sa iti repari/zugravesti fatada imobilului pe care il ai cva proprietate. Cine a fost prin Paris macar in concediu poate spune ca nu prea exista cladiri cojite ceea ce face ca orasul sa arate minunat.
    Cat despre proprietatea privata cu care ai dreptul sa faci orice…pai asa pot sa spuna si mosii care au cate un Wartburg sau o Dacie 1100 care au prins radacini pe trotuar sau in spatele blocurilor…e masina lor si Primaria nu are dreptul sa o duca la REMAT pt a elibera spatiul urban. Proprietatea ta se afla pe teritoriul statului si statul trebuie sa aiba grija de teritoriul sau in ansamblu. De eceea exista deja legi de mediu care spun ca pe pamantul tau nu poti sa faci de ex. o groape de 20 metri adancime decat in anumite conmditii. De exemplu terenurile de unde se scoate pietris sau nisip si care sunt in camp(nu albii de rauri) trebuie obligatoriu sa fie transformate in iazuri si populate cu pesti. O fi proprietatea ta dar se afla intr-o tara unde se aplica niste legi de mediu. terenurile parloaga duc de ex la desertificari.
    Civilizatia implica ffff multe legi restrictive.

  21. #40

    In Franta…Paris mai exact exista o lege din anii 1800 spre sfarsit care spune ca o data la 10 ani trebuie sa iti repari/zugravesti fatada imobilului pe care il ai cva proprietate. Cine a fost prin Paris macar in concediu poate spune ca nu prea exista cladiri cojite ceea ce face ca orasul sa arate minunat.
    Cat despre proprietatea privata cu care ai dreptul sa faci orice…pai asa pot sa spuna si mosii care au cate un Wartburg sau o Dacie 1100 care au prins radacini pe trotuar sau in spatele blocurilor…e masina lor si Primaria nu are dreptul sa o duca la REMAT pt a elibera spatiul urban. Proprietatea ta se afla pe teritoriul statului si statul trebuie sa aiba grija de teritoriul sau in ansamblu. De eceea exista deja legi de mediu care spun ca pe pamantul tau nu poti sa faci de ex. o groape de 20 metri adancime decat in anumite conmditii. De exemplu terenurile de unde se scoate pietris sau nisip si care sunt in camp(nu albii de rauri) trebuie obligatoriu sa fie transformate in iazuri si populate cu pesti. O fi proprietatea ta dar se afla intr-o tara unde se aplica niste legi de mediu. terenurile parloaga duc de ex la desertificari.
    Civilizatia implica ffff multe legi restrictive

  22. #41

    in privinta terenurilor nelucrate eu vad altfel problema , cele situate la marginea drumurilor importante .pe care le vedem mereu. aproape toate au fost cumparate de investitori imobiliari (bisnitari) care asteapta un pret bun pe ele . pentru astia amenda e cam mica.taranii in marea majoritate isi lucreaza terenurile .dar ale lor nu prea se vad pentru ca nu sunt la strada

  23. #42

    in privinta terenurilor nelucrate eu vad altfel problema , cele situate la marginea drumurilor importante .pe care le vedem mereu. aproape toate au fost cumparate de investitori imobiliari (bisnitari) care asteapta un pret bun pe ele . pentru astia amenda e cam mica.taranii in marea majoritate isi lucreaza terenurile .dar ale lor nu prea se vad pentru ca nu sunt la strada

  24. #43

    arhi, probabil privesti cu ochi buni sutele de km2 pe care buruienile au crescut cat copacii. sau e normal ca pe proprietatea ta sa aduni gramezi de gunoaie. ca doar mirosurile si ganganiile stau tot acolo. nu-i deranjeaza pe altii. hai las-o

  25. Inca o mizerie de lege scoasa de “minunatul”guvern!
    Bun…sa imi zugravesc casa interio-exterior anual? Pai ce dracu fac banii noaptea la matrita? Interior o zugravesc la doi ani, bucataria de doua ori pe an , ca asa vrea muschiul meu. Daca vad ca intr-o cameara apare ceva…o pata pe tavan de la o tigla sparta…o zugravesc. Dar si asta costa.Dar exteriorul casei sa il zugravesc in fiecare an? cand nu necesita …e o nebunie…ce ma scutesc de la impozit daca o fac? si cu toate scutirile nu as acoperi asemenea cheltuiala…O fac atunci cand trebuie…nu ca imi impun ei anual…Tampita lege…
    Cu terenurile nelucrate…asa este, se urmareste scaderea drastica a preturilor pentru a le cumpara unii…altii…Din cate stiu eu, daca terenul nu este lucrat nu se primeste subventie. Pentru cei care sunt batrani, singuri, saraci , nu pot sa lucreze terenul sa li se ofere un pret real, dar capitalismul…e capitalism…
    Eu cred ca cel care a gandit legea are sechele din copilarie…a trait intr-o casa jegoasa in interior-exterior, balarii in curte si se gandea … daca ajung la guvernare va fi prima lege pe care o dau…AHA…nu a mancat in viata lui portocale si a intrat la astia PORTOCALII!
    Oarba dupa ei!

    • #45

      @Doina: “Pentru cei care sunt batrani, singuri, saraci , nu pot sa lucreze terenul sa li se ofere un pret real, dar capitalismul…e capitalism…”

      Haha, deci stai putin, sunt batran, singur si nu pot sa lucrez terenul, deci ori nu mai am putere de munca ori sunt o putoare oridnara. Mai mult de atat sunt si sarac, dar totusi am un teren de cateva hectare la marginea satului si da-l in ma-sa ca nu cere de mancare. Dar daca e vorba sa-l vand sa cer la pretul pietei. (buna asta cu pretul pietei)

      FUCK logic!

      Pentru orice imbecil care nu poate gandi pentru el, de vina sunt portocalii, rosii, galbenii si albastrii. Noi nu suntem de vina niciodata. Lenea si nesimtirea nu se pune. Se pune doar: sunt proprietar, sa mi se dea si sa mi se faca.

    • #46

      @Daniel Andrei.
      Ai dreptate cu aruncatul vinei pe partide, dar….
      Vad ca esti tare suparat pe propietari. Tu esti propietar de ceva? Daca ar aparea o lege ca cei care stau in apartamente ar trebui sa planteze musetel pe balcon ca sa nu mai fie lenesi, ce ai mai spune? Sau cei care stau la casa si au peste 400 mp sa creasca struti?

      In general oamenii care lasa pamantul parloaga sunt batrani. Aia mai tineri sunt peste tot pe langa tine, taximetristul care merge cu gps, muncitori in constructii, badigarzi sau ce or mai fi ei……Taranii pe care ii injuratii ca nu isi toaleteaza nimic…nu mai exista.

      Cat despre pretul pietei, cand o sa te gandesti tu sa iti vinzi laptopul sau ceva….il vei vinde la pretul pietei. Asa ca mai usor cu morala si cu propaganda comunista.

  26. La asta m-am gandit si eu, ca or sa scada foarte repede preturile la terenuri, pentru ca toti or sa vrea sa scape de generatorul de amenzi.

  27. Astia nu mai stiu din ce sa scoata bani. Dar atata timp cat “poporului” i se pare ok, atunci sa ne dea in gura. Banuiesc ca cei care sunt de acord cu aceasta ineptie n-au vazut un teren agricol in viata lor.

  28. #49

    Legea cu zugraveala e o maxima idiotenie in forma prezentata de Arhi. Clar, nu mai e nevoie de comentarii. Cu taxa pe parloaga sunt oarecum de acord, in forma prezentata in sursa citata in blog. Masura ar trebui sa loveasca exact in aia care sunt proprietari de terenuri agricole, le-ar putea munci, dar au dureri la doi metri de cur de la munca. De la taxa sunt scutiti cei care nu pot munci terenul din motive neimputabile lor. De aia e teren agricol, sa faci agricultura pe el. Te-a dat mama si tata la facultate si ai ajuns un mare inginer care lucrezi la oras(ca agent de paza) si nu mai vrei sa muncesti terenul, si ai tai nu mai pot, asta e, vinde-l si la revedere. E o noua lege pornita pe o idee buna, aceea de scadere a terenurilor necultivate. Problema e creierul de cacat care gandeste masurile de a se ajunge la rezultatul dorit. Ca la noi la nimeni.

  29. @Daniel Andrei, nu ma refer la cei puturosi…caci stiu ca sunt multi…Nu am spus: sunt sarac, nu pot sa lucrez terenul…sa mi sa dea, sa mi se faca…Tu stii ca in zona noastra sunt terenuri arendate , arendasii primesc subventia , iar cand vine timpul sa dea proprietarului terenului produsele care i se cuvin conform contractului de arenda produsele ii pune in fata un document de calamitate…adica…nu a facut nimic…produse…iar arendasul-magnat…exporta produsele? De asta ce zici? Iar proprietaru plateste impozitul pe terenul respectiv.
    Nu sunt pentru a nu primi nimeni nimic gratis ! Daca o bunica a a ta ar avea teren si i l-ar cumpara X cu o suma de nimic tot asa ai vorbi?
    Legile trebuie sa fie astfel incat sa ofere posibilitatea de a lucra pamanul, nu de a da in cap taranilor, oferand mai intai variante, apoi daca nu vrei, esti puturos te taxez. Ce avantaje s-au oferit pana acum? Un maldar de acte…pentru orice vrei sa faci in agricultura ca mic producator, motorina super ieftina…Te duci cu produsele in piete te intampina mafia pietelor…ori le vinzi lor , ori stai in strada cu produsele…Corect?
    Fuck logic? sau portocaliu?

  30. Astia sunt Tampiti.Ce viseaza noaptea fac ziua sau cum? Ce plm ii intereseaza pe ei ce fac eu cu pamantul meu? Pot sa plantez ce vrea muschiul meu atata timp cat sunt legale sau il pot lasa asa.Guvernul plm

  31. Unde dracu’ aţi văzut voi pârloage pe marginea drumului? Că io nu reuşesc niciodată să văd peste gunoaie, boscheţi etc.

  32. E din ce in ce mai bine … o sa ajunga oamenii sa isi vanda pamanturile pentru simplu fapt ca nu le pot lucra si nu vor avea bani sa plateasca amenzile. Probabil aici se doreste sa se ajunga ….

  33. Poza de final…asta le doresti? ceva de genul Vesnica pomenire? ca daca e asa, ma bag si eu!
    Sunt unii oameni care detin o cutie de carton in loc de cap, doar ca sa nu le ploua in gat si striga in gura mare ca ei sunt de acord cu amenzile astea, dar daca le vine si lor randul iar costul se ridica la mai mult decat au prevazut? oare tot asa vor gandi?
    Tin minte ca asta vara, cand ne-au innebunit arderile necontrolate, majoritatea terenurior virane/parloage intinse pline de gunoaie si boscheti, erau ale primariilor locale, oare astea vor fi amendate?

  34. #55

    Eu unul am ghinionul ca la tara sa am ca vecinatate un astfel de teren lasat parloaga. E al unui cetatean care nu a mai dat pe acolo de cativa ani, si nici nu-l da in arenda (ca nu primeste cat ar vrea el) dar nici nu-l vinde (ca e de la mama). Rezultatul: pe acel teren crec o gramada de buruieni si de ciulini, incat nu e bun nici macar de pasunat.
    Unii vor spune ca e problema omului si ca n-are decat sa faca cu terenul ce vrea el. Ei bine, nu e chiar asa, pentru ca vantul transporta semintele de buruieni si pe terenurile invecinate. Ca urmare eu am cheltuieli cu ierbicidarea si prasitul cu aproape 60% mai mari decat media zonei. Si in conditiile astea imi doresc sa-l oblige statul ca macar odata pe an sa curete acel teren.

    • #56

      Iti doresti sa vina statul sa faca ceva pentru tine, in loc sa iti doresti sa traiesti intr-o tara normala, unde ai putea sa-l dai in judecata si sa-i ceri daune pentru pagubele pe care ti le produce.

      Ia vedeti voi ce inseamna conceptul de “Small Claims Court” si cum ar putea acestea sa rezolve concret si punctual toate problemele pentru care tipati sa vina statul sa faca si sa dreaga: en.wikipedia.org/wiki/Small_claims_court

  35. #57

    propun,pe aceeasi logica, celor care nu isi fut nevasta sa le-o futa statul si sa le taie puma si ouale ca nu le folosesc

  36. Ba voi credeti ca proiectele astea de lege le nascoceste cineva? Nu frate, sunt imprumutate din alte tari unde functioneaza astfel de legi, asta e problema, ideea e buna, mediul in care e aplicata e neprielnic. Nu poti sa obligi o pensionara cu 200 RON pensia sa-si zugraveasca locuinta ca nu mai are ce manca, de toaletat terenurile cred ca ar trebui sa se ocupe viitorii mostenitori dar nici obligativitatea asta nu e justificata pentru ca nu sunt bani. Oricum eu am o problema cu tendinta romanilor de a respinge tot ce devine obligatoriu, dar asta e offtopic…

  37. Ti-as da dreptate daca noi am fi primii care implementam asa ceva. Dar poate ca sintem ultimii.

  38. #60

    Cre` ca e suparat porumboiu ca a iesit vasluiul din europa si s-a gandit cum dracu sa mai faca un banutz:)

  39. #61

    Da bre, ai dreptate. E pământul tău faci ce vrea muşchiul tău pe el.
    Tot pe aceeaşi idee, vecina sau vecinul tău ar putea ţine în apartament vreo 5 câini morţi – e apartamentul lor – e dreptul lor.
    mah.

    • #62

      Da, coa, poți să ții și 10 câini morți dacă vrei. Dacă-i speli, nu put, adică nu deranjează pe altul, poți să-i ții cât vrei. Libertate negativă se numește.

  40. #63

    Arhi, de ceva vreme nu mai intru pe comentarii direct si e ok. Stiu ca si acum, daca nu sunt de acord cu tine imi vei da ban si sincer nu ma deranjeaza.
    Stiu, legea pulii suna ft prost, in ideea ca e clar, cei saraci vor saraci si mai tare, iar cei bogati se vor imbogati si mai tare. Dar in acelasi timp eu m-am saturat sa aud de 15-20 de ani ca noi putem hrani cu pamanturile noastre 80 mil de oameni, dar abia daca hranim 8 mil. M-am saturat sa avem productivitate atat de scazuta in agricultura incat sa zici ca e clar ca 99% dau cu sapa pe terenuri (si din pacate asa si e). Taranii au refuzat si refuza in continuare sa se asocieze pentru a fi cu adevarat competitivi si prefera sa se chinuie cu o productie ft proasta la hectar, sau daca chiar au productie e pentru ca in anul acela Dumnezeu ne-a dat minune de ploi exact cand trebuia, iar preturile scad drastic si nici nu au cui sa vanda pentru ca nu se asteptau ca toata lumea sa produca atata. Suntem in secolul 21, hai sa facem agricultura de secolul 21.

  41. @Probiu, ce treaba are zugraveala?

    • @gaby: Fata la joc! (citeste articolul in intregime nu pe diagonala cum zicea un batran) 🙂

  42. #66

    Legea ar fi buna, dacă ar exista asociații agricole de stat (sau chiar private) unde îți poți închiria locul pentru 20-30 % din recolta finala, atunci da: ai o alternativa buna, nu vrei? – amenda cât casa (familia mea deține 2 terenuri agrare la o distanta mare de casa 100 km, pe care le-am înscrie oricând într-o asociație, le-am oferit sătenilor de acolo sa le cultive for free și nu a vrut nimeni- acum sunt pârloaga). M-am saturat sa vad o mulțime de locuri “pârloaga” și noi sa importam cereale. Cat despre zugrăvirea anuala mi se pare o ABERAȚIE greu de pus în practica și mai ales de verificat.

  43. Pai eu am casa in constructie de 2 ani de zile, nu e finisata la exterior, etajul trebuie terminat. TRebuie s-o termin la comanda? Da asta e treaba?

  44. #68

    Eu unul sunt de acord cu principiul “taxei de toaletare”.
    In fond cu banii luati de la puturosul sau smeckerul sau ce-o fi ala care nu face nimic cu terenul se face ceva: se… toaleteaza terenul.
    Respectivul are o care de atac evidenta: cere scutirea de la plata pentru motivul ca terenul sau n-a fost 😛 toaletat.

    In fata blocului meu sunt niste …nu stiu ce-s alea. Au fost odata niste sere. Acum e un fel de ceva unde stau cainii vagabonzi din cartier. Crede-ma c-as plati periodic guonoierii da faca curat acolo. Dar nu pot ca nui proprietatea mea.

    Inchipuie-ti ca vecina de palier are crescatorie de caini, sobolani si gandaci de bucatarie. Pe proprietatea ei! Iar gandacii si infectia nu stiu legea proprietatii. Nu-i asa c-ar fi buna o lege ca sa o oblige sa plateasca firma de gunoieri care trece periodic pe acolo?

    Nu-s expert in domeni dar situatia e asemanatoare si pentru terenuri agricole. Chiar daca gandacii si sobolanii sunt diferiti.

  45. #69

    Și încet încet ne dăm seama că suntem fix pula. Proprietatea e o vrăjeală ca să nu ne simțim slugi cu totul. Dacă ar fi „democrație” ca lumea și un sistem de impozitare (RE-PULAMEA-DISTRIBUȚIE, CĂ ASTA ESTE IMPOZITAREA) ar avea bunul simț de a-ți arăta la sfârșitul anului ce au făcut cu banii din fiecare taxă. Ai plătit impozit pe venit? Uite bă cetățene, ne-ai dat o sută de lei, dar noi ți-am dat serviciile astea.
    Să nu mai zic că amenda se dă unui vinovat pentru crearea unui prejudiciu. Scuzați-mi libertarianismul, dar care pula goală este prejudiciul când tu NU faci ceva cu terenul/apartamentul tău? Maxim poate fi un prejudiciu adus ție însuși. Caz în care te pup, statule, cară-te-n morții tăi de-aici.

    • #70

      @Mihai: dacă ai fi citit cu atenție comentariile ai fi văzut că aduci prejudicii și altora.

    • #71

      DACĂ aduci prejudicii altora, ok, iei amendă. Așa preventiv mi se pare un abuz imens.

    • #72

      @Mihai: și cum propui să se facă asta? Să se recolteze semințe de buruieni de pe terenul agricol al lui Teo și să se compare genetic cu toate buruienile de pe pârloaga ta pentru a se identifica planta de la care provin? Sau să fie examinați șobolanii și alte dăunătoare pentru a se constata dacă s-au hrănit sau s-au adăpostit în maldărul de gunoaie de pe proprietatea ta?

    • #73

      Nu are nicio legătură ce ai zis tu.
      Ai gunoi pe terenul tău lăsat în paragină. Mirosul nu ajunge la vecini. Pe cine deranjezi?

    • #74

      Deci după părerea ta mirosul e singurul mod în care poți să deranjezi proprietata altora altora. Semințele de buruieni și dăunătoarele n-au nici o legătură, pentru că așa ai hotărât tu.

    • #75

      Dar cand e terenul statului plin de balarii cine vine sa le curete? Basescu sau noul cuplu prezidential Ponta/Crin? E frumos sa deghizezi abuzul in numele civilizatiei, cand tu administrezi asa de civilizat. Proprietatea e un drept. Daca Arghezi sa zicem, ar vrea sa se ingroape in curtea lui, pe terenul lui…..ar fi un mare nesimtit, lenes si cretin….ca sa nu mai zic ca o sa si puta si ingrasamantul creat in groapa o sa strice florile Papadopolinei

    • #76

      @adastra: dacă instituțiile statului își lasă terenul în paragină nu văd de ce nu ar putea fi trase și ele la răspundere în virtutea aceleiași legi. Nenea care a venit inițial cu ideea chiar se referea la CFR (grup de companii deținute de statul român) ca la o posibilă țintă.

      Cât despre dreptul de proprietate, vezi citatul din Constituție dat mai jos de Nicoleta. Zice „conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”, nu „faci ce vrei, fără limitări”.

    • #77

      Da, în cazul semințelor bla bla orice alt deranj, dai amendă. Dar nu dai preventiv. Îmi place să cred că legea îți spune ce NU AI voie să faci, nu ce AI.

    • #78

      @Mihai: deci e simplu: dacă ai buruieni sau gunoaie pe pământul tău iei amendă.

    • #79

      Greșit. Dacă buruienile sau gunoiul de pe pământul tău prejudiciază pe altcineva iei amendă. O micămică diferență.

    • #80

      Buruienile de pe pământul tău îi prejudiciază pe alții prin simplul fapt că au semințe. Sau tu ți-ai pus plasă de tânțari în jurul și deasupra terenului?

  46. #81

    Bineînţeles că dacă se va aplica legea aia cu zugrăvelile ar trebui emise facturi, altfel nu cred că ai avea cum să dovedeşti că ai zugrăvit sau nu. Normal, o să coste destul de mult în comparaţie cu zugrăvelile făcute la negru. TVA-ul de la zugrăvelile câtorva milioane de case anual ar trebui să vină o sumă frumoasă.

    Cât despre terenuri, mi se pare tare să obligi pe cineva să facă agricultură când toţi au fost învăţaţi să lucreze cu calul şi plugul şi nu s-a sinchisit nimeni să îi înveţe cum să obţină fonduri EU.

    Să zicem că ăştia bătrâni aşa au făcut toată viaţa şi e cam greu să încerce ceva nou, dar sunt o mulţime de şcoli de arte şi meserii pentru agricultură. Înafară de-ai “învăţa” cum să dea cu grebla în curtea şcolii, nu fac nimic. Bine, nici elevii nu sunt tocmai inteligenţi, iar cu birocraţia asta nici nu ai cum să le obţii, mai ales când statul nu îşi dă interesul să facă detaliile uşor de accesat, doar au pus nişte pagini ambigue aruncate pe “saitul” lor şi câteva spoturi publicitare vai de mama lor acum câţiva ani (parcă).

    • Si daca am invatat sa imi zugravesc singura, eu , sotul meu, daca e curat , ce factura sa vrea? Cine nu vrea nu da cu un trafalet in camere chiar si la exterior.

  47. #83

    Bunica mea zicea ca e pacatos ala care nu-si lucra pamantul. Cand vezi atatea suprafete nelucrate te apuca disperarea. Da, e proprietate privata, dar taxele pe pamant in Romania sunt printre cele mai mici (proprietatea e in general taxabila peste tot, poate cu exceptia tarilor arabe). Cine nu poate sa-si lucreze pamantul (nu are bani, e prea batran, e bolnav sau pur si simplu nu vrea) in mod normal ar trebui sa-l arendeze sau sa-l vanda. Statul nu-l poate obliga sa faca asta, dar il poate “incuraja” prin cresterea taxelor.

    DAR, un mare DAR… tare ma tem ca, tipic pentru tarisoara noastra, scopul real al acestei masuri este cel descris de Arhi.

    • #84

      Ai început de la „păcătos” și ai ajuns la „a încuraja” prin niște taxe care nu îți dau înapoi nimic. Nu urmăresc logica.

    • #85

      Mihai » nu mai citi comentarii, ca o iei razna, serios. eu am abandonat, e incredibil.

    • #86

      Omul nu lucreaza paamantul, statul il taxeaza, il forteaza sa-l vanda sau sa-l arendeze. Cuiva care il lucreaza. Dreptate divina, Mihai si Archy.

  48. In spiritul articolului tau: Stelian Fuia (ministrul Agriculturii) vrea să taxeze suplimentar terenurile nelucrate. Prin Jurnalul (versiunea online) am gasit stirea.
    Si se pare ca au de gand sa nu treaca legea prin Parlament, o vor trece prin ordonanta de urgenta. (De ce dracu’ mai plang dupa prezenta opozitiei? Si ce rost au avut dezbaterile pentru votul uninominal?)

  49. #88

    @ Mihai.
    Ai început să împungi.
    😀

  50. #89

    Guvern de retardati si vanzatori de neam asta avem. In loc sa oferi subventii, ajutoare pentru cumpararea de utilaje (tractorase de ex) pentru taranul de rand care vrea sa se modernizeze, in loc sa incerci sa tii cat mai mult din pamant in proprietate romaneasca tu vii si ii dai in cap.
    De dupa revolutie incoace parca s-a dorit eliminarea oricarei forme de productie alimentara romaneasca. S-a falimentat tractorul brasov ca sa nu mai ai de unde cumpara tractoare cat de cat ieftine, a aparut monopolul nenorocit al supermarket-urilor si al tiganilor bisnitari din piata, nu s-a investit nimic in infrastructura satelor si in promovarea si sprijinirea agriculturii. Din unul din cei mai mari producatori de cereale din perioada interbelica am ajuns sa importam si patrunjel.
    E usor sa vorbesti cand nu cunosti situatia si cand nu stii cat costa aratul, prasitul, insamantatul etc. Si la urma urmei, terenul meu, proprietatea mea, chiar daca e teren agricol atata timp cat nu ii schimb destinatia prin construirea de ceva pe el nu vad care ar fi problema statului. Si pentru teren chiar e bine sa il lasi sa se odihneasca o perioada sa se regenereze solul.

  51. @Probiu, se pare ca unii se prind mai greu 😀 dar nu sunt eu ala.Ia cauta tu legea asta, a zugravelii.
    @Arhi, i-ai indus in eroare pe unii 😀

  52. Cred ca se vor gandi serios romanii de peste hotare sa se intaoraca acasa. O sa aiba de lucru la zugravit.:)

  53. #92

    pare ca nu e dezvoltat simtul prorpietatii private…a ramas la categoria “moft”

  54. hai bai sa culegem semnaturi sa votam o lege prin care demnitarii nu mai primesc salariul de la buget, poate cand or sa fie nevoiti sa umble dupa sponsori ca sa-si pastreze scaunul o sa-i intereseze mai mult binele tarii.

    • #94

      io » si daca sponsorii ii [pun sa le faca legi dedicate?

    • daca legile dedicate nu aduc foloase si populatiei atunci politicianul isi pierde scaunul iar sponsorul clientii

  55. #96

    Word, brother Arhi! M-ai uns pe suflet cu articolul asta!

    Mentorul in viata al tututor bolshevicilor din tarisoara noastra, nea Ilici, a spus-o cel mai bine: “Proprietatea privata e un moft!”

    A iesit exact cum ai scris ca o sa iasa: boborul e de acord, ai dreaku’ de tzarani nesimtiti bogatzi saraci imbuibati speculatori batrani care nu munceste pamantul ca sa aive ei ceapa romaneasca ieftina la carfur. Da’ neaparat ieftina, ca daca era scumpa, ziceau ca e mai buna aia olandeza.

    Bre, astia care ati salivat ca e bine, ca va zgarie voua retina cand mergeti sa va cocalariti si sa aruncati peturi la pik-nick pe campii, repede mana sus cati ati iesit sa dati zapada de pe aleile din jurul blocului vostru. Aaaa, la oras e altfel, nu, orice masura a statului e buna, sa le interzica, da-i dreku, dar sa le interzica lor si sa le ia lor, nu mie.

    Si, draga Arhi, ca sa vezi cat de trogloditi sunt, ei nu au inteles ca “legea” despre zugravirea anuala era doar un contrapunct absurd la ce se va adopta (real) cu terenurile. Nu, n-au inteles nimic si chiar au pus botul.

    Bre, hai repede, zugraviti odata ca ma enervatzi!

  56. @Minime, exact ce ziceam si eu 😀 se prind mai greu

  57. 1. ai un link pentru legea ref. la igienizarea anuală a apartamentelor si caselor proprietate personală? mie imi pute rau partea cu confiscatul casei (in sensul ca nu cred).

    2. ref. la toaletarea terenului – argumentul acapararii terenurilor la pret minim nu sta in picioare

    • #100

      S-a dat o lege care zice ca daca nu crezi ca s-a dat legea zugravelii obligatorii, iti confisca casa direct. Cred ca te incadrezi.

    • #101

      In rest, sunt si eu de acord ca casele (sic!) proprietate personala sunt sfinte si ale noastre. Terenurile agricole, vezi bine, sunt proprietate impersonala, adica ale altora, asa ca sa le confiste statu’!!!

  58. @Wideblog, are si de ce.Nu exista legea.Era o caterinca insa asta cu pamanturile e pe bune.

    • @gaby: stiu ca legea “cu pamanturile” e pe bune; exista exceptii la respectiva lege, precum proprietarii batrani (dubioasa exprimare, ce inseamna asta?) sau bolnavii; in rest, mi se pare normal ca un cetatean in putere, proprietar de teren, sa se duca din cand in cand sa-si coseasca pajistea (si sa valorifice, eventual, fanul) sau sa-si curete terenul de balarii

  59. #104

    Asta e un alt post de trolling finut? 🙂

    Cum pana mea sa-mi zugravesc casa o data pe an?!?!?… Pai da cine pana mea isi zugraveste casa/apartamentul 1 date pe an ?!?!

    La faza cu terenurile sunt de acord. Eu as baga la cele intravilane si obligatia imprejmuirii ca sa nu devina ulterior drumuri, cai de acces etc…

  60. Adica e ok ca din masina sa vezi gunoaie pe terenurile de la sosea ca doar plm, e terenu taranului, face el ce vrea cu el. In plus de asta, nu zice nicaieri ca toaletare inseamna cultivare, asta doar le place lor sa spere. Toaletare (sau “igienizare” cum zice in articol) probabil inseamna sa strangi cainii morti de pe teren ca sa nu mai puta tot satul.

    Nu te-ai intrebat niciodata de ce dupa ce treci vama de la Nadlac casele arata intr-un anume fel? Pentru ca primaria ii obliga pe unguri sa le zugraveasca ca sa arate frumos. Ai fatada la strada? Vopseste-o!

  61. arhi, sa te vad eu avand niste un teren. Si langa terenul tau, un propretar sa aibe buruieni.
    Sa te vad atunci cum bagi bani sa te lupti cu toate semintele de la vecinu. Seminte bune de buruian serios.

    • #107

      Eu sunt in situatia asta… si din cauza asta spuneam mai sus ca ar trebui in plus sa-l si ingradeasca, pentru ca e cale de acces pentru tot felul de cocalari, ciori ( da, sunt rasist la faza asta …. probleme?!) cu tot felul de idei….
      Si da, e plin de buruieni ( implicit serpi plus alte taratoare si rozatoare) si e foarte misto…
      Si nu, nu a vrut sa mi-l vand mie pentru 30 eur/mp ( in conditiile in care in zona se dau si cu 20 eur/mp) pentru ca el vrea 50 eur/mp… dar n-ar bani sa-l toaleteze si sa-l ingradeasca…

  62. #108

    Tu spui ca dreptul la proprietate este inviolabil, eu spun ca orice bun care nu este insusit prin propria munca/ eforturi nu face decat sa incurajeze lenea. Ambele sunt principii de baza ale capitalismului, acum daca stai sa te gandesti cum au primit unii dintre acestia terenurile inapoi dupa momentul epic de cotitura numit “revolutie”.

    Pot chiar sa ma hazardez si sa zic ca cei care nu isi muncesc terenurile sunt aceasi care nu au facut-o niciodata.

    • #109

      alxzen » de exemplu lui bunicu i-au luat pamantul comunistii. ca si celorlalti locuitori ai comunei. ia explica-mi, cum si-a primit el pamantul inapoi, in felul ala naspa.

    • #110

      idem, nu a primit nici 10% din ce avea, restul fiind impartit aleatoriu. Intre timp ghici ce se intampla cu terenurile respective?

      Mi se pare interesanta starea in care au ajuns satele de la noi asa ca mereu cand am ocazia vorbesc cu oameni de la tara din diferite zone despre cum este la ei, si situatia nu este singulara.

    • #111

      Inainte de a muri imi povestea bunica mea cum la momentul respectiv cand mintile luminate au decis ca toti trebuie sa fim egali in saracie cei care au venit si au luat terenuri/ animale/ utilaje din au fost chiar frati/veri mari activisti de partid.

  63. #112

    e gresit dupa parerea mea sa dai amenzi la oameni si sa le confisti terenurile pe motiv ca nu le lucreaza. cu exceptia ca singurul motiv pentru o asemenea lege e sa confiste paminturile oamenilor nu vad dece sa se faca asa si e chiar o incalcare a drepturilor de propietate. eu cred ca o asemenea lege nu o sa vada lumina zilei niciodata. daca guvernantii sunt cu adevarat ingrijorati de faptul ca terenurile nu sunt muncite atunci ar trebui sa incurajeze munca prin masuri pozitive cum ar fi subventii de la stat, achizitionari a produselor samd. sunt tari in Europa precum Norvegia de ex care cumpara litrul de lapte de la fermieri la un pret mult mai mare decit este in magazin. fermierii in Norvegia nici macar nu beau lapte produs de ei ci prefera sa-l cumpere in magazin. sunt de asemenea sigura ca exista fonduri in UE care ar permite asemenea subventii si atunci cind oamenii se vor pune pe picioare cu productia atunc statul nu ar mai fi nevoit sa subventioneze. insa dupa parerea mea in Romania multe legi sunt cu dedicatie.

  64. #113

    Am crezut initial ca ti-au invadat postacii blogu. M-am lamurit in final, atata pot ei. N-ai cu cine…

  65. #114

    din Constitutia Romaniei – ARTICOLUL 44
    (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

  66. #115

    @me again. Mie imi place cum gandesti, dar ce spui depaseste cu mult realitatea romaneasca. La ce pierderi si kilometrii de sina are CFR-ul (ma bucur ca stii ca sunt detinute de statul roman. Probabil ai terminat facultatea) nu o sa curete nimeni nici o buruiana. Amenzile intra la datorii…Datoriile intra la buget si toata lumea e fericita.

    Cat despre proprietate e normal sa existe limitari…dar atata timp cat ne dam seama ca unele sunt absurde nu traim inca in gulag.

  67. #116

    deci asta e pe bune??? ca daca da mi se pare SCANDALOS!! ahhh, cat urasc deranjul ala facut la zugraveala, mizeria, efortul, stresul, nervii intinsi la maxim, muncitorii cretini si COSTURILE! jur ca ma mut de aici

    • #117

      nu te muta! avem nevoie de oameni ca tine in tara! nu se poate… nu!

    • #118

      si da, am auzit si eu niste chestii. daca te muti in germania, de exemplu, si ai ghinionul sa iti apara niste muncitori acasa sa faca tampenii (cum fac muncitorii de obicei), macar sunt buni la metafizica, fizica samd. e o specie naspa muncitorii astia, dar in afara e altceva, totusi!

  68. #119

    plin de anarhisti p-aici, dar toti vor ceva de la stat. funny.

  69. #120

    Sa inteleg Arhi ca problema care se pune este ca vin chiaburii pe stil nou si ne cumpara pamantul parloaga la pret de nimic ?
    Si daca-l cumpara ce or sa faca cu el ? Nu cumva or sa-l cultive sa scoata niscai profit ? Or macar sa-l bage in intravilan (daca e aproape de vreo localitate ?
    Si daca-l cultiva nu o sa fie oare ceva mai multa papica ? Or scadea nu or scadea preturile la alimente asta-i alta treaba.
    Sau cumva crezi ca astia, chiaburii pe stil nou, daca nu mai cumpara terenul lui tata Maria lasat parloaga, nu stiu sa aduca din import graul ala din care facem painea (asta naspa) de toate zilele ?
    Eu zic ca oricum o dai “potentatul zilei” tot in castig iese.
    Basca, ca peste vreo 20 de ani vine o noua colectivizare ! Ce, nu crezi ?

  70. #121

    Domnu Mihai Grecia si daca il cultiva smecherii cu rapita pentru bio diesel crezi ca ai ceva de castigat? Statul roman ramane cu fix pix pentru ca rezultatul respectivei culturi pleaca fix in germanica, terenu e distrus pentru ca asta fac culturile de rapita, distrug solul in 3 ani si noi romanii ramanem cu fix ***a.
    Nu zic ca nu trebuie luate masuri impotriva lasarii acestor terenuri de parloaga, dar progresul nu il obtii prin amenzi si constrangeri.
    Nu mai bine faci niste legi care sa permita celui care vrea sa isi lucreze pamantul niste facilitati pentur cumpararea utilajelor, nu mai bine faci curatenie in piete de tiganii capusa???

  71. #122

    Unii oameni nu inteleg ca odata cu bunastarea (provenita din munca, nu din combinatii) cetateanul devine mai civilizat din proprie initiativa, din inertia lucrurilor. Daca stii ca ai asigurat un trai decent, ca statul vegheaza asupra drepturilor tale atunci pui mana si muncesti si automat terenurile/proprietatea ta vor deveni mai curate si mai ingrijite.Asta trebuie sa faca statul: sa incurajeze munca si respectarea legilor de catre toti cetatenii.Nu sa inventeze legi prin care lasa loc de interpretari ca sa dea drumul la confiscari cu japca, spagi pentru inspectorii care vin in verificare etc.

    Oricum Arhi, toti batutii astia in cap o sa observi din comentarii ca vai, ei nu sunt de acord cu legea zugravelii ( :))) buna asta), dar asta cu terenurile li se pare absolut normala. E mai usor pentru ei sa spuna pai aia de la sate sunt lenesi si betivi, batranii sa-si vanda terenurile daca nu le pot munci (la preturi de nimic, pai ce vor sa se imbogateasca fara munca; adica proprietatea lor privata nu trebuie respectata). Asa isi explica ei de ce nu merge agricultura in tara asta. Nimeni nu arata cu degetul adevaratul vinovat : statul roman si incompetentii/lacomii care il conduc. Si aia care ma veti acuza ca sunt unul dintre cei care dau vina pe statul roman pentru orice va zic din start – sunteti prosti. Bai nu mai stiti sa faceti diferenta dintre legile dupa care se ghideaza capitalismul si cele ale comunismului, totul e o confuzie in capul vostru. Sunteti spalati pe creier.

  72. #123

    La aia cu zugraveala obligatorie, ok, ai dreptate.
    Dar faza cu pamantul TAU?! Stii care e contraargumentul pt. treaba asta? Strazile astea (asa-zise autostrazi sau drumuri nationale) care arata ca “pisatul boului”. De ce? Pt. ca romanul are PAMANTUL LUI pe care nu il da la nimeni. Si s-a construit cum s-a putut.
    Stiu, democratie, dar daca tu nu poti sa iti cultivi singur pamantul, uneste-ti fortele cu inca 20 si cumparati 2 tractoare. Sau da-l in arenda. Sau FA CEVA! Nu il lasa parloaga PT CA E PAMANTUL TAU. Da, stiu, suna comunist, dar mie nu mi se pare o idee ATAT de rea sa facem si noi ceva in agricultura. Apropo, cai ai mers pe afara, era mult parloaga? Numa’ zic…

  73. Sa-mi dau cu parerea si asta dupa ce am citit articolul din link-ul postului.
    In primul rind e vorba de igienizarea terenurilor agricole. Nu are de-a face la modul concret cu igienizarea fatedelor in vreun fel. Asta e doar o comparatie folosita de arhi.
    Daca ne referim strict la terenurile agricole, o asemenea lege parca exista deja. O toaletare/igienizare a terenului agricol aflat in proprietatea mea ar trebui sa fie necesara si obligatorie.
    Vrei sa scapi de efectele acestei legi ? E simplu, te duci la vreo directie agricola si scoti terenul din circuitul agricol. Aaa, costa de rupe pentru ca poate fi vorba de suprafete mari, ca este extravilan etc, asta e.
    Insa eu ca agricultor nu sint de acord sa ma chinui sa produc ceva pe terenul meu cultivat si in jur, la altii, sa creasca buruieni aiurea. Acele buruieni se inmultesc si ma fac pe mine sa platesc suplimentar pentru eliminarea lor. Adica produc seminte si se imprastie pe terenul meu. Cam asta vad eu ca ar fi motivul si scopul legii.
    Daca e sa divagam pe ideea de culturi de rapita si altele, deja vorbim prea mult.
    Si orice lege poate fi retrasa daca se revolta lumea la modul serios. Sau nu e lege organica. (?) Ceea ce e putin probabil.

    Ok, e proprietatea ta, a mea, a oricui. Cita vreme am acte pe ea si platesc impozite, nu o sa mi-o confiste nimeni. Vorba vine, ca Iliescu a tras sa se garanteze dreptul la a avea o proprietate ( abia abia ) si nu garantarea proprietatii.

    @vlad34, exista subventii pentru agricultori. si nu sint chiar mici. Ceva de genul 300 euro la ha. Mai trebuie ca taranul sa mai faca si ceva daca vrea sa-i fie bine. Momentan taranii lenesi dau in arenda terenurile si primesc subventia plus ceva din productie.

  74. #125

    Eu daca vreau sa fluier… fluier! E terenul MEU si fac ce vreau cu el! Toate lejile sunt cu dedicatie in ultima vreme…

  75. #126

    Dar care e problema? Nu iti poti lucra singurl terenul? Da-l altuia sa-l lucreze (in arenda, nu trebuie vandut) si mai primesti si tu ceva, fara sa faci nimic. Ce legatura are asta cu zugravirea casei? Nu ai ales o analogie prea buna.

    Tot importam o gramada de cacaturi, poate ar fi mai bine daca le-am produce. Oricum taranii sunt prosti, decat sa lase la pret, prefera sa arunce marfa, dupaia se plang pe la televizor ca nu le-a cumparat nimeni castravetii si au fost nevoiti sa-i arunce.

    Prea sarac sa iti muncesti pamantul? Nu exista asa ceva, exista ori prea batran, prea bolnav, prea puturos etc. Si cel mai sarac om din lumea asta poate sa isi sape pamantul sa isi puna cateva seminte in el si sa isi ingrijeasca recolta. Nici nu e mare lucru sa ingrijesti o recolta de porumb, floarea soarelui sau grau. De seminte faci rost cumva, nu e chiar asa de complicat.

    • #127

      Ubercool » sunt sigur ca iti incepi dimineata cu 2 Ha de prasila si stii exact ce lenesi imputiti sunt taranii din romania. clar ca de seminte faci rost cumva, exista pubele speciale unde saracii se duc si iau cat au nevoie, dupa care isi iau batul si inteapa pamantul, punand cate o samanta in fiecare gaura, dupa care iau apa in gura de la rau si uda semintele, ulterior bagand si o prasila cu degetele, cam de 3 ori. si tot asa, futu-i in gura de penali puturosi, cum nu stiu ei sa faca rost de toate chestiile.

    • #128

      Bunica-mea sta intr-un sat de langa Calarasi si satenii de la ea sunt organizati intr-o asociatie. N-a mai cumparat bunica-mea ulei, faina si malai de ani de zile. Nu s-a imbogatit din asta, dar macar pamantul se lucreaza si nu mai da banuti pe produsele alea. Adica, daca ar exista mai multa organizare, poate s-ar putea lucra tot pamantul existent si neexploatat. Bine, nu-ti imagina ca e ceva foarte evoluat, se sapa, se planteaza si se sta la mila naturii, daca ploua ori ba, dar e mai mult decat nimic.
      Bai, harnicilor, bai, care sunteti voi harnici, n-ai cum sa sapi hectare intregi cu lopata !

  76. #129

    Despre zugraveala prefer sa nu comentez, pentru ca e un subiect de o prostie nemarginita, insa as vrea sa comentez in legatura cu pamanturile. Nu-ti poate interzice nimeni ca sa cultivi buruieni pe terenul tau, asta daca nu fac o lege ce stipuleaza clar si neinterpretabil faptul ca trebuie sa cultivi plante ce pot fi folosite pentru consumul uman sau animal, ori pentru a cultiva plante medicinale, ceea ce cred ca incalca niste drepturi ale proprietatii.

  77. 1. Cu majorare de impozit in cazul unui lot agricol total nelucrat sunt de acord 2. Contra amenzii pentru neintretinere (buruieni) asupra terenului riveran cu soseaua – nu prea avem ce face…
    3. Zugravelile interioare sunt in majoritate cu vopsele lavabile, deci acestea se mai spala…
    4. Zugravelile exterioare… tin de climatul extern, deci treaba este mai complicata…

  78. Câți din cei care au scris aici au dat cu sapa prin porumb (cu grebla macar) o zi în viața lor, de dimineață de la 5.30 pana seara, pe arsita? asta ca sa inchid subiectul “taranii e puturosi si betivani si nu muncește pământul”.
    Pana la “zugraveala anuala obligatorie” sugerez guvernului o lege pentru obligativitatea “unui dus zilnic obligatoriu” poate ne scoate din “mireasma” în care suntem scufundati.

    • N-ai vrea cumva sa si aram pamantul cu plugul tras de cai? Apropo, am dat si eu cu sapa prin porumb, dar parca tot mai bine si repede isi face treaba o prasitoare trasa de tractor. TREBUIE sa ne modernizam!

  79. Pur si simplu este ” superb” in Romania.

  80. #134

    astia gen ubercool chiar au drept de vot?

    Bai nene, daca esti asa harnic precum bravezi, du-te si cumpara un HA de pamant arabil si apuca-te de agricultura. Ce dreaq mai mergi la piata cand poti tu sa produci. Nu mai dai bani nici amaratilor aia puturosi si betivani care isi arunca recolta la gunoi.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.