Că anul 2020 a fost unul cumplit, știm cu toții. Că și anul 2021 se anunță cumplit, intuiesc că știm câțiva.

Nu pot să nu observ, totuși, cum anumite segmente ale economiei au crescut, de exemplu imobiliarele. Foarte mulți dintre noi, inclusiv prieteni de-ai mei, au realizat brusc că un apartament cu 2 camere, pe care îl foloseau doar pentru somn și binging înainte, acum devine o închisoare frumos mobilată și au simțit brusc nevoia de mai mult spațiu. Sau de curte. De aer, de libertate.

Ei bine, din aceștia, unii au mers la bancă și au realizat că nu se pot muta, pentru că nu mai sunt eligibili unui credit imobiliar sau ipotecar, din diverse motive: în pricipal, din cauza scoringului.

Sunt, totuși, uimit, cum oameni adulți, în toată puterea cuvântului, cu studii superioare, aud în 2020 prima dată de scorul FICO sau că băncile acordă creditul și pe baza acestui scor.

Și mai află că dacă ai făcut greșeli în tinerețe, ai zis că e ok să uiți să plătești un card de credit sau   un credit de nevoie personale, sau chiar să întârzii niște rate fără să anunți banca, vei fi penalizat.

Scorul FICO sau scorul de credit este, pe scurt, un algoritm folosit de instituțiile financiare prin care se stabilește gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut – fie el bancar sau credit IFN. Este un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 inseamnă slab, iar 850 – excelent, și face parte din raportul de credit de la Biroul de Credit.

Mai exact, de fiecare dată când o persoană aplică pentru un credit, datele sale înregistrate la Biroul de Credit sunt prelucrate, iar punctajul obținut influențează atât decizia de aprobare sau de respingere a solicitării, cât și valoarea împrumutului.

Un scor de credit mediu sau ridicat, cu valori cuprinse între 550 și 850, contribuie la un istoric de credit pozitiv și denotă responsabilitate demonstrată în timp din partea clientului care a solicitat împrumutul. Iar o relație fidelă cu instituția financiară parteneră se traduce prin multiple avantaje pentru client, precum: obținerea cu ușurintă a unui credit ipotecar, oferte mai avantajoase pentru cardurile de credit sau chiar obținerea de împrumuturi în situații de criză.

Un scor de credit scăzut, cu valori cuprinse între 300 și 549 poate fi un criteriu de respingere a unei cereri de împrumut sau poate veni cu o serie de condiții dezavantajoase de obținere a împrumutului: perioadă scurtă, cost mai ridicat, valoare DAE mai mare sau chiar imposibilitatea accesării unui credit ipotecar.

Partea interesantă la toată povestea asta e următoarea: fiecare individ își poate verifica, oricând, gratuit, scorul FICO propriu.  Este nevoie de CNP și un număr de telefon, nimic mai mult. Dar există și aici un DAR.

Interogarea scorului, dacă se face la bancă, îi poate scădea valoarea, pentru că se consider că ai aplicat deja pentru un împrumut și ai fost deja respins pentru lipsa de eligibilitate.

Există soluții, cum ar fi OceanCredit, unde poți face oricâte interogări vrei, fără să te afecteze cu nimic. E bine, recomandat și indicat să verifici scorul pe care îl ai măcar o dată pe lună, dacă intenționezi să accesezi un credit și nu vrei să ai surprize la bancă.

Discuțiile astea, de fapt, ar trebui să aibă loc din liceu, de la orele de economie, dacă se mai țin, și copiii să știe încă dinainte să intre în lume de afară și să realizeze că nu prea poți face tâmpenii amuzante, la vârsta respective, fără să aibă repercusiuni mai târziu. Și că finanțele țin de propria responsabilitate și trebuie manageriate, din primul moment, cu cap.

                                                             articol sponsorizat

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.