Că anul 2020 a fost unul cumplit, știm cu toții. Că și anul 2021 se anunță cumplit, intuiesc că știm câțiva.
Nu pot să nu observ, totuși, cum anumite segmente ale economiei au crescut, de exemplu imobiliarele. Foarte mulți dintre noi, inclusiv prieteni de-ai mei, au realizat brusc că un apartament cu 2 camere, pe care îl foloseau doar pentru somn și binging înainte, acum devine o închisoare frumos mobilată și au simțit brusc nevoia de mai mult spațiu. Sau de curte. De aer, de libertate.
Ei bine, din aceștia, unii au mers la bancă și au realizat că nu se pot muta, pentru că nu mai sunt eligibili unui credit imobiliar sau ipotecar, din diverse motive: în pricipal, din cauza scoringului.
Sunt, totuși, uimit, cum oameni adulți, în toată puterea cuvântului, cu studii superioare, aud în 2020 prima dată de scorul FICO sau că băncile acordă creditul și pe baza acestui scor.
Și mai află că dacă ai făcut greșeli în tinerețe, ai zis că e ok să uiți să plătești un card de credit sau un credit de nevoie personale, sau chiar să întârzii niște rate fără să anunți banca, vei fi penalizat.
Scorul FICO sau scorul de credit este, pe scurt, un algoritm folosit de instituțiile financiare prin care se stabilește gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut – fie el bancar sau credit IFN. Este un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 inseamnă slab, iar 850 – excelent, și face parte din raportul de credit de la Biroul de Credit.
Mai exact, de fiecare dată când o persoană aplică pentru un credit, datele sale înregistrate la Biroul de Credit sunt prelucrate, iar punctajul obținut influențează atât decizia de aprobare sau de respingere a solicitării, cât și valoarea împrumutului.
Un scor de credit mediu sau ridicat, cu valori cuprinse între 550 și 850, contribuie la un istoric de credit pozitiv și denotă responsabilitate demonstrată în timp din partea clientului care a solicitat împrumutul. Iar o relație fidelă cu instituția financiară parteneră se traduce prin multiple avantaje pentru client, precum: obținerea cu ușurintă a unui credit ipotecar, oferte mai avantajoase pentru cardurile de credit sau chiar obținerea de împrumuturi în situații de criză.
Un scor de credit scăzut, cu valori cuprinse între 300 și 549 poate fi un criteriu de respingere a unei cereri de împrumut sau poate veni cu o serie de condiții dezavantajoase de obținere a împrumutului: perioadă scurtă, cost mai ridicat, valoare DAE mai mare sau chiar imposibilitatea accesării unui credit ipotecar.
Partea interesantă la toată povestea asta e următoarea: fiecare individ își poate verifica, oricând, gratuit, scorul FICO propriu. Este nevoie de CNP și un număr de telefon, nimic mai mult. Dar există și aici un DAR.
Interogarea scorului, dacă se face la bancă, îi poate scădea valoarea, pentru că se consider că ai aplicat deja pentru un împrumut și ai fost deja respins pentru lipsa de eligibilitate.
Există soluții, cum ar fi OceanCredit, unde poți face oricâte interogări vrei, fără să te afecteze cu nimic. E bine, recomandat și indicat să verifici scorul pe care îl ai măcar o dată pe lună, dacă intenționezi să accesezi un credit și nu vrei să ai surprize la bancă.
Discuțiile astea, de fapt, ar trebui să aibă loc din liceu, de la orele de economie, dacă se mai țin, și copiii să știe încă dinainte să intre în lume de afară și să realizeze că nu prea poți face tâmpenii amuzante, la vârsta respective, fără să aibă repercusiuni mai târziu. Și că finanțele țin de propria responsabilitate și trebuie manageriate, din primul moment, cu cap.
articol sponsorizat
NOU
Te citesc de mult, dar nu comentez pentru ca nu imi place sa ies in evidenta, insa aici trebuie sa intervin un pic. In loc sa imi dau datele mele personale unui ifn (telefon, cnp, etc), mai bine imi fac cont direct pe site-ul biroului de credit si obtin acel raport direct de la sursa. Am citit un pic termenii si conditiile acestui ifn si acea zicala veche este inca valabila: “if the product is free, it means that you are the product” (sau mai exact datele tale). Fiecare face cum il taie capul dar eu zic ca e bine sa sari peste un intermediar care nu aduce plus valoare ci doar se foloseste de datele tale.
Later edit: raportul generat de Biroul de Credit imi indica un scor de 749 de puncte. Nu ma laud, doar zic ca este foarte detaliat acel raport – 11 pagini despre toate creditele mele, inclusiv sumele depuse in ultimii 4 ani
NOU
mersi!
in 3 minute am avut si eu raportul de la Biroul de Credit direct de pe site.
scor: 714
NOU
Am facut cont, dar cum generez un raport nu am idee. Interfata aia ma bate.
NOU
@Zarax
Faci o cerere pentru “Situatia Inscrierii” si iti genereaza raportul.
NOU
@Zarax: Adaugare solicitare din meniul de sus. Apoi, situatia inscrierii.
Apoi te duci pe solicitarile mele, o selectezi (Vizualizare).
Si dai descarca.
NOU
„In loc sa imi dau datele mele personale unui ifn ”
–
„Biroul de Credit este o societate pe acțiuni (firmă) care are ca acționari 25 de bănci. A fost creat de băncile comerciale în anul 2004, pentru a colecta informații privind piața creditelor acordate clienților persoane fizice.”
NOU
@Boros: Andrei s-a referit la OceanCredit, nu la Biroul de Credite.
NOU
@Emil
Nu e nicio diferență: ambele sunt firme.
NOU
773 😛
NOU
“Biroul de Credit e suprasolicitat
Serviciul de verificare a scorului de la Biroul de Credit este momentan suprasolicitat. Nu-ți fă griji, ți-am păstrat un loc în linie… ”
Le-ai blocat platforma cu ditai traficul.
NOU
Nu ti face griji e corect
NOU
A aparut o problema! va rugam contactati Administratorul.
NOU
oare dna Elena Udrea cat avea scorul? cu acel împrumut de milioane din cauza căruia nu dormea noaptea?
NOU
La inceput mic, cam 100 de euro pe noapte!
NOU
100 de euro pe noapte e scor mic????
NOU
Oare nu merge sa dam like si la commenturi ? @vladone , am ras cu spor :))
NOU
Ideea de baza e sa nu cumperi cacaturi de care nu ai nevoie cu bani care nu sint ai tai. Ca e ultimul aifon, ca schimbi masina veche de 3 ani cu alta noua. In general daca ai un venit de 10.000 lei pe luna pune macar 2000 deoparte si uita de ei pentru un timp. Ca sint bani de vacanta, ca e fond de urgenta pentru cind se strica masina de spalat sau sa ai cash pentru 5-6 luni in caz de somaj sau, ca acum, pandemie, pune ceva deoparte! Asta v-o spune cineva care pina la 52 ani nu a stiut ce este si nici nu a avut nevoie de un credit score (aici mai e un avantaj: nu ai datorii, poti oricind sa iti bagi pula si sa iti iei lumea in cap). Am 54 acum, am doua carduri de credit vechi de mai putin de doi ani, folosite sub 10%, achitate imediat. Probabil voi aplica la un credit in vara, cind se vor face 2 ani. Sa iau o casa. Si asta doar fiindca am sa pun jos 20%, sau la anul, ca sa pun jos 30%. iar rata va fi substantial mai mica decit chiria pe care o platesc acum pentru o casa in unul din cele mai scumpe orase. Asta fara sa fi vindut nimic din ceea ce am agonisit in Romania fara sa fi luat un leu imprumut vreodata.
mircea, portar de noapte.
NOU
La cum cresc preturile, ce consideri tu 30% anul asta s-ar putea sa fie 20% anul viitor cand vrei sa cumperi… 🙁
NOU
Nu prea ai stofa de portar … dupa vorba, dupa port.
NOU
@Zarax. Poate ca da, poate ca nu. In jurul meu pe o raza de 10 km s-au evaporat anul asta ocupantii a 13.000 locuinte. Din casele pe care le urmaresc, una singura s-a scumpit cu 1000. Alta s-a ieftinit cu 5000 iar una, cea mai scumpa si pe care probabil nu mi-o voi permite, s-a ieftinit cu 24.000. Unul din 6 chiriasi are restante de mai mult de 3 luni la plata chiriei. ceea ce inseamna si ca un procentaj similar de prorprietari e in urma cu plata mortgage-ului. Somajul inca e la cote de neimaginat acum 2 ani, americanul de rind nu are cash sa traiasca pina saptamina viitoare, fiindca rate la televizoare de 2 metri, masini de 170.000, casa prea mare, copii la facutate, etc. Cred ca pina nu isi revine economia nu vor creste preturile caselor, chiar daca apare ceva inflatie.
NOU
Normal ca iti trebuie scor cand bancile nu mai au nevoie de banii tai, cand statul e aservit bancilor si nu invers e trist ca macar n-au obrazul sa iti spuna in ce hora joci
NOU
Important este ca la scoala sa se faca ore de religie.Trebuie sa ne pregatim de intrarea in noua era medievala care nu are nevoie de oameni educati.
NOU
Legat de ocean credit, atunci cand te verifică îți apare in interogări si îți afectează si scorul Fico…o spun din experiența…după 6 luni a dispărut interogarea de la ocean
NOU
Daca nu am aplicat vreodata la vreun credit, oare am un scor mic, asemeni americanilor, unde trebuie sa dementrezi intai cu alte credite ca este bun platnic, inainte de a lua unul pe termen lung?
NOU
cred ca da. trebuie sa fi luat credit si returnat. dar nu te baza pe ce spun, ca nu sunt 100% sigur
NOU
O să îți fie afectat scorul daca nu ai mai avut credite. Ei nu știu cum te comporți tu, daca îți plătești ratele la timp etc.
NOU
Poti face rapid un card de cumparaturi care in baza lor de date tot ca si credit apare – asa iti mai ridici scorul.
NOU
Mi_a zis un amic de la banca la un moment dat ca daca iti faci un credit., sa zicem de 1000 de lei si il platesti in ft putin timp(2sapt/rapid) inapoi vei avea maxim score. Ca tu esti vazut ca cel mai bun platitor in baza lor de date. E bataie de cap da cica functioneaza
NOU
Daca crezi ca esti stapana pe tine si finantele tale fa un card de credit la banca unde ai deja cardul de salariu si plateste 1 luna 2 cu carduld e credit cumparaturile online
si la final de luna inainte de scadenta pune banii inapoi din salariu.
NOU
uite cum apare:
“Nu ai un istoric la Biroul de Credit
Momentan, nu figurezi în baza de date a Biroului de Credit. Din acest motiv, nu îți putem oferi o soluție de finanțare până nu vei avea un istoric de credit. “
NOU
“Datele despre persoana vizata nu indeplinesc criteriile minime pentru calculul
scorului.” – asta imi apare mie care nu am avut credit pana acum.
NOU
“Can’t get a job cause I don’t have a car cause I can’t get a job cause I don’t have a car.”
NOU
@Ioana dimpotriva, bancile isi planifica cashflow-ul cas si cum tu nu iti platesti anticipat plus minus marje. Platind anticipat iti strici scoring-ul, chiar vei fi si penalizat pentru plata anticipata.
NOU
@Johnny: tu esti un exemplu perfect de om care nu intelege ce citeste, ca sa ma exprim elegant. Uite ce spune banca mea:
How do payments affect your score?
Your payment history considers your repayment behavior over time. Consistently making on-time payments reassures lenders and is perceived as less of a risk.
Payment history VERY HIGH IMPACT
0
Late payments
GREAT
Late payments have a high impact on credit scores. You haven’t had any reported, so keep it up!
NOU
@Ioana: Amicul care ti-a zis asta nu stie cum functioneaza FICO sau bancile. Daca iei credit si il platesti rapid banca nu face bani de pe urma ta (dobanda putina)
NOU
Card de credit am de vreo 10 ani, am platit luna de luna integral la salariu ratele aferente. Sa inteleg ca as avea scor bun… Oricum nu intentionez vreodata sa fac un credit, dar e bine de stiut in caz de necaz.
NOU
FICO tine cont de un mix de credite, daca ai un card de credit platit luna de luna nu inseamna ca ai FICO maxim. Exista o pondere pentru fiecare tip de credit in parte. Cardul de credit creste scorul daca nu e folosit in intregime: Daca ajungi la limita e un flag pentru banca (inseamna ca nu te descurci), ideal ar fi sa folosesti cam 60% din banii de pe cardul ala. Cardul de credit mai conteaza si daca iti iei un credit ipotecar (inseamna ca ai acces la niste bani in caz ca ramai fara intr-o luna)
NOU
Intrebare, poate cineva mai priceput stie sa-mi zica. Am avut un card de credit (card avantaj) de la Credite Europe timp de 2 ani, mereu platit la timp. Am incercat de acum un an sau cand a aparut oceancredit sa-mi interoghez scorul, imi zice ca nu exista nimic pe numele meu. Am incercat acum si prin biroul de credite, si cand am dat sa validez contul printr-un cod pe sms imi spune ca nici o institutie nu m-a raportat ca as fi avut un credit la ei prin urmare nu au nr meu de telefon. Intrebarea e, doar anumite carduri de credit conteaza la scor? Sau doar creditele? Mi se pare dubios ca nu exist in baza de date.
NOU
avand in vedere ca credit europe s-a dus ladreaq, o fi din cauza asta. si eu am avut si a probleme cu si din cauza lor
NOU
Nu te-au introdus in Biroul de Credit cand ti-au dat cardul, de asta nu figurezi acolo.
NOU
Nici mie nu îmi figurează fostul card de la Credit Europe Bank pe niciunde. Odată achitat l-am tăiat cu foarfeca oricum, cei mai de căcat ever.
Acum că am făcut și interogarea asta, văd că nu îmi arată cardurile de credit deloc, deși am tot folosit, figurez doar cu creditul de casă și m-a luat capul.
NOU
Care este baza afirmatiei “ Interogarea scorului, dacă se face la bancă, îi poate scădea valoarea, pentru că se consider că ai aplicat deja pentru un împrumut și ai fost deja respins pentru lipsa de eligibilitate.”?
Ca eu nu am auzit de asta pana acum.
Daca ai aplicat deja pentru un imprumut si ti-a fost aprobat, bancile sunt obligate sa il raporteze la BC si cred ca si la CRB.
Calculul scorului nu imi amintesc sa se faca pe baza de intentii.
NOU
Și pe site-ul biroului de credit spune că fiecare interogare scade scorul …
NOU
Sint doua categorii de interogare credit score. Hard inquiry si soft. Soft, cind iti verifici tu scorul, si hard, cind o banca te verifica fiindca ai cerut un imprumut sau un nou card de credit, sau cind iti schimbi societatea de asigurari. Astea hard iti scad temporar scorul si apare timp de doi ani si cite interogari hard ai avut. Vorbesc de State, dar nu vad de ce in Ro ar fi altfel calculat Fico score.
NOU
@Mircea: deci daca un angajat al bancii vrea “sa-ti faca o gluma” iti poate verifica de cateva ori pe saptamana scorul? Sau exista si o metoda care sa previna acest lucru?
NOU
Habar n-am dar eu m-am bagat repede la OceanCredit si mi-am aflat scorul.
Apoi am citit primul comentariu si am regretat ca n-am facut-o de la inceput.
Mi l-am “aflat” si de la biroul de credit si acolo apare ca Ocean Credit m-a interogat deci articolul e cam minciuna ca daca o faci la banca e mai grav decat daca o faci la IFN-ul vietii.
NOU
Odată m-a sunat o fufistina de pe la BT sa îmi propună un card nou de cumpărături, blabla. Eu știam că sunt cu gradul de îndatorare la maxim, că făcusem credit la alta banca, ea nu și nu, haideti că aici figurați că sunteți client vechi, cu prioritate, cu morți la tava. Am zis okay, m-a ținut în telefon 20 de minute cu o sută de întrebări ca la final sa îmi zică aaah, da, ne pare rău, nu mai puteți face inca un card de credit. Sa înțeleg acum că vaca aia mi-a făcut interogare din asta fara sa îmi explice consecințele interogării ? Nu că m-ar fi afectat, că eu am încheiat genul asta de relații cu bancile, dar… pe unul care plănuiește la un moment dat sa apeleze la împrumut chiar il poate afecta. Plus, și daca e o scădere minora a scoringului, mi se pare de căcat să facă asta fara sa îți explice care e efectul.
NOU
Mircea, vezi că hard inquiry fără a rezulta într-un împrumut se poate șterge la cerere.
Faci țidulă la bancă (sau cine a făcut hard inq.) și ți-l șterge.
Și crește la loc scorul.
În plus, e bine să verifici nu doar FICO ci și Transunion și Equifax — vezi CreditKarma.
Câteodată sunt diferențe iar lista de conturi nu e întotdeauna la fel.
NOU
MIG-29, da. Teoretic, da, ți-o poate face.
Practic, nu.
Că dacă monitorizezi scorul și vezi o scădere atunci te duci și vezi interogarea.
Interogarea se face cu social security number (CNP).
Orice folosire a SSN-ului trebuie autorizată de tine.
La telefon, în scris sau într-o aplicație.
Așa că nu.
NOU
@Nea Ilie: corect si multumesc pentru completare. Chase calcula credit score cu Trans Union, apoi au schimbat pe experian cred si diferenta la mine era de vreo 30 puncte, cred. Oricum sint very good…
NOU
@MIG-29: Un angajat al bancii nu poate face o gluma pentru ca si-o ia grav. Atunci cand faci o interogare in BC trebuie sa bifezi(ca angajat) ca exista o cerere de la client. in cazul interogarilor online bifa o pui tu si se face automat. daca observi ca ai fost interogat fara sa fi facut tu cerere poti cere explicatii la institutia care te-a interogat.
NOU
Pentru cei care vor sa ia un credit imobiliar, le recomand sa apeleze la broker. Este gratuit (el fiind platit de banca de unde vei lua creditul), te scapa de multa alergatura si, poate cel mai important, e posibil sa ai parte de o oferta speciala pe care bancile le ofera doar brokerilor.
Asa am patit eu, stiam absolut orice dobanda de la fiecare banca cu toate asigurarile suplimentare-obligatorii. Apropo, nu va bucurati cand vedeti oferte cu IRCC mic, ele pot fi mascate frumos sub forba unor asigurari de viata si de locuinta obligatorii care vor valora 10-15% din rata.
Dupa multe intalniri cu ofiterii de credite (de multe ori, stiam eu mai multe informatii decat stiau ei), m-am hotarat sa apelez la un broker. Mi-a zis ca nu colabora cu toate bancile, dar nu a fost problema. Mi-a prezentat o oferta pe care sigur nu o gasisem pe site-ul bancii, oferta includea 5 ani de dobanda fixa si asigurarea de viata gratuita. Am semnat si aia a fost.
Fun fact: stiam ca un vecin de bloc era in discutii de credit cu aceeasi banca. I-am zis ce dobanda am obtinut eu si mi-a zis ca el nu stia de oferta asta (vorbise direct cu banca). Le-a zis despre acest aspect si a reusit sa obtina aceeasi oferta 🙂
NOU
Exact si mie brokerul (de fapt o moldoveanca) mi-a zis ce si cum, cind si mai ales cit…
NOU
Ce fel de scara e asta de la 300 la 850? Zici ca au ales 2 numere pe random.org si aia a fost. Nu pot ca tot omul sa inceapa de la 0? Si sa termine intr-un numar rotund gen 1000?
NOU
Si la Mc de ce e meniu mediu si mare? Unde e cel mic? Meniul mediu cum e calculat? 😀
NOU
E gindita de ala care a decis ca apa fierbe a 212 grade, ca masina merge 12 mile cu un galon si ca desi pe moneda scrie one cent, lumea ii zice penny.
NOU
Hai sa iti zic una care explica situatia – la fiu-miu la scoala (sa ne intelegem, vorbim despre Timisoara, un liceu respectabil de matematica, cu 100% promovabilitate la BAC, an de an, cu profi buni, cu mai de toate) s-a anuntat la final de clasa I ca e nevoie sa alegem optionalul pentru anul urmator. Aveam de ales intre matematica distractiva si educatie economica. Am ales a doua doar eu, o doamna si un tatic (asta din urma, doar dupa ce i-am explicat de ce cred eu ca e necesar). Restul au ales mate distractiva, ca sa mai faca o ora de mate pruncii, pe langa cele 4 saptamanale. Logica lor – pai sa vada ca mate poate fi funny. Apoi ne miram de ce oameni din multi-fucking-nationale, care fac achizitii pentru firma de milioane de euro pe an (pe bune, am o fosta colega care se incadreaza) se milogesc de banci cand le creste rata la franci elvetieni. Cand ii intrebi de ce au ales asta, iti spun cu o candoare vecina cu nebunia – eu nu merit o casa? Ca la alt fel de credit nu ma incadrez….
NOU
„Cand ii intrebi de ce au ales asta, iti spun cu o candoare vecina cu nebunia – eu nu merit o casa?”
Nu e nebunie să ai acoperiș deasupra capului. Poate „casă” a fost interpretat de tine la propriu, în loc de „locuință”.
NOU
@Boros, o fostă colegă: ”da’ merit și eu o geantă x (am uitat marca), nițel peste 1500 lei (cam jumate din salariul ei), acuma cât sunt tânără”
NOU
Nu, boss. Daca nu îți permiți, nu meriti. Simple as that.
NOU
„Daca nu îți permiți, nu meriti. Simple as that.”
Cine își permite să-și cumpere o locuință, sau casă, cu banii jos, integral?
NOU
Ai luat credit in Franci, huh? Nimeni nu zice de credit, ci de ăla in franci. Sau în yeni. Sau alta chestie financiara hazardata
NOU
“Momentan, nu figurezi în baza de date a Biroului de Credit. Din acest motiv, nu îți putem oferi o soluție de finanțare până nu vei avea un istoric de credit.”
Și cum fac istoricul ăla, trebuie sa cumpar kkturi in rate?
NOU
Nu neaparat, si un card de cumparaturi e suficient chiar daca nu folosesti functia de a cumpara in rate deoarece el tot ca si un credit apare.
NOU
Cred ca cel mai usor e sa iti faci un card de credit, cand ai nevoie sa cumperi ceva, cumperi cu el, nu cu banii tai, apoi pui banii inapoi dupa ce vine extrasul de cont.
NOU
Faptul că de 9 ani plătesc taxele la firmulița mea, nu am avut o zi întârziere vreodată și nicio datorie niciunde nu înseamnă că sunt un bun platnic; om responsabil care își va achita whatevăr?
Văd că sistemul ăsta mă evaluează pe dos: Trebuie să demonstrez că am sau am avut datorii pentru a mă îndatora și mai mult.
#viațăcrudă
NOU
Taxele le platesti catre stat, nu catre banca. Scorul de credit se calculeaza pe baza istoricului tau cu bancile, sa vada cei care iti dau bani ca stii ce e un credit si ca esti de incredere cand vine vorba de returnat banii luati imprumut.
NOU
„Văd că sistemul ăsta mă evaluează pe dos: Trebuie să demonstrez că am sau am avut datorii pentru a mă îndatora și mai mult.
#viațăcrudă”
România mister-ului Isărescu și entităților ARB.
NOU
@Boros, probabil se aplică același sistem și la alții, nu este specific românesc
#dictaturabancară #ocultamondiala #joscabala #1907!
NOU
Ai fi surprins, Dan, dar evaluările din restul Europei sunt altfel decât ale SUA.
twitter.com/MissHQ/status/1348666673671278594
Pe de altă parte, vorba unui internator pierdut: The credit score system isn’t about your ability to pay your loans back, but it is your score on how much money they can squeeze out of you.
NOU
Am decat 708. In septembrie aveam 647, deci sunt pe calea cea buna.
NOU
“Am decat 708”.
Cum se traduce asta in romaneste?
NOU
i.kym-cdn.com/entries/icons/mobile/000/031/622/cover1.jpg
Te felicit pentru faptul ca n-ai ajuns niciodata prin Bucuresti!
NOU
merge surprinzator de bine si inregistrarea pe site-ul biroului de credit si generarea raportului(scor 778 ca sa ma laud si eu pe ziua de azi :D)
NOU
Babaetzi, credit scorul tau arata bancii ca esti un platitor de rate bun sau rau, si pe baza lui banca decide la ce dobinda iti ofera imprumutul. Veniturile tale din ultimul an insa sint cele care ii spun bancii CITI bani iti poti permite sa platesti lunar inapoi. Asa ca degeaba ai credit score 850 fiindca timp de 20 ani ai cumparat seminte si bere la pet cu cardul de credit si le-ai achitat la salariu, mai trebuie sa ai si un venit simtitor mai mare decit rata. Acuma daca vrei credit cu buletinul, aia iti dau … bani de seminte si bere la pet…
NOU
Am 700, e ok. Păcat că nu am nevoie de credite 🙁
NOU
Scor 798. Ciudat, acum o lună am încercat o descoperire pe contul curent și banca a spus că nu mă încadrez din cauza … Biroului de Credit. Ceva lămuriri ?
NOU
probabil esti in biroul de credit, ca si mie imi arata vreo 740 si am procese cu banci pe rol
NOU
Foarte bun articolul si super utila informatia. Cica nu am scot de credit. Ca nu sunt informatii. Asta in ciuda faptului ca am avut un credit si l-am achitat acum ceva ani. Oricum, bravo pt articol!
NOU
@Sabina: orice informatie dispare de la biroul de credit la 4 ani de la data celei mai recente actualizari: Infomatia raportata acum 4 ani in ianuarie dispare acum in ianuarie (indiferent daca e pozitiva sau negativa)
NOU
Sper ca Ocean Credit protejeaza datele utilizatorilor la eventuale atacuri informatice sa nu pateasca ca Equifax acum 3-4 ani in urma. La vremea respectiva directorul securitatii informatice la Equifax era o tanti cu educatie muzicala.
NOU
Nu mai țin minte scorul, dar când am fost să-mi iau primul credit – pentru apartament – mi-au zis că sunt în baza de date cu clienți răi platnici.
Cum am reușit faza fără să iau măcar vreun credit?
Schimbasem serviciul și la noul job au zis că musai să-mi facă un card la altă bancă, doar cu aia au convenție. Cum mi-era cu totul indiferent am zis ok, dar păstrasem și vechiul card – pe cont la vechea bancă. Doar card de debit, strict să intre salariul, fără extensie, fără nimic. Mai aveam vreo 3 lei pe el. După 1 an se bagă un comision de administrare anual și ajung cu doi lei pe minus, raportată la rău platnici, etc..
Luat altă zi de concediu ca să plătesc ăia 1.98 lei și să semnez toate țidulele că sigur-sigur vreau să mi se închidă vechiul card …
NOU
o să fiu cinică, dar tot la educație financiară, sau poate civică/juridică intră ideea de a citi un contract atunci când îl semnezi. în contractele de cont scrie că dacă nu există debite (plăți, extrageri, etc) de pe un cont o anumită perioadă de timp (6 luni sau 1 an, depinde de bancă, sau de cont), contul devine ”dormant” (sau așa se chema când mai aveam eu treabă cu d-astea) și are niște comisioane de-ți sar mucii. și textul ăsta nu e chiar neinteligibil pt cineva cu o inteligență medie care nu e analafabet funcțional.
și tot la educație financiară- închide toate conturile/cardurile pe care nu le mai folosești.
NOU
@elena: i call this bullshit. In BC NU se raporteaza informatii despre carduri de debit (de aia ii zice birou de CREDIT). In plus, nu se raporteaza sume mai mici de 30 de lei iar intarzierea minima e de 30 zile. Adica: Trebuie sa ai restanta de 31 de lei cu intarziere de 31 zile. Cand suma scade la 29 Lei…BC da eroare si zice ca suma e sub limita de raportare! Asa ca pe tine nu puteau sa te raporteze cu sumele alea nici daca era card de credit pentru ca BC nu primeste informatia! Da eroare!
NOU
@ Alex
Așa o fi acum, atunci m-au pus pe drumuri să achit debitul.
Probabil că era genul de cretineală care s-a reparat între timp, dar eu am prins perioada în care era activă.
Sigur erau mulți în situația mea, că nici măcar nu a trebuit să aștept dez-raportarea ca să iau credit, a fost suficientă o hârtie de la BRD cum că nu mai am datorii la ei.
Bomboana de pe colivă a fost că cereau cardul-card ca să poată închide contul, noroc că l-am găsit. Nu știu cum procedau nefericiții care nu mai găseau plasticul după un an sau doi.
@ Ady-P
Ba citisem contractul – nu cu cinci perechi de ochi, că doar era un amărât de card de salariu fără extensie, fără nimic. Comisioanel erau rezonabile. Dar credeam că un card de debit e card de debit, fără extensie înseamnă fără extensie – adică dacă nu se mai pot lua bani pur și simplu se respinde plata și se închide contul. Acuma m-am prins că banca își pune comisioanele și la cardurile fără extensie …
NOU
Am intrat si eu pe oceancredit, dar mai intai am avut grija sa periez linkul, sa intru direct pe “oceancreditro”, fara sa includ parametrii de promovare ai blogului asta.
Asta e, deh, daca nu-s o persoana suficient de buna ca sa am cont pe blogul asta deosebit de exclusivist, fac si eu ce pot.
NOU
sigur, dar daca ai periat parametrii, stii ca oricum arhiblog.ro apare ca sursa a clickului, nu? multumesc foarte mult pengru ajutorul dat in aceasta campanie.
NOU
Din pacate OceanCredit minte. Facusem o interogare in trecut cand am aflat de ei si uite ca apare in Biroul de Credite.
Am fost de curand sa cer informatii despre un credit la Raiffeisen si ma trezesc ca doamna de acolo imi da o foaie sa semnez interogarea cu toate ca eu nu am cerut, iar cand i-am spus acest lucru a scos alta foaie pe care am semnat ca nu sunt de acord. Cu toate acestea apare in Biroul de Credite.
Eu sunt curios de unde a stiut ce venit mediu raportat la ANAF am pe ultimele 6 luni fiindca in raport nu-l gasesc. Sau informatia acesta nu este de la Biroul de Credite
PS: Nu are legatura numele banci cu persoana in sine.
NOU
daca citesti cu atentie, o sa vezi ca zice ca Interogarea nu afecteaza scoringul, nu ca nu exista. Cum.ai vrea sa ai scor fara interogare?
NOU
@Arhi: Era o vreme cand interogarea iti afecta scoring-ul (cu 5-10 puncte). Stiu ca se gandeau sa scoata chestia asta la un moment dat(nu mai fac chestiii de BC de 1 an, poate s-a schimbat ceva-asa ziceau cei de la BC)
Logica era asa:
– te duceai la 5 banci sa ceri oferte si toate te interogau pentru ofertare si aveai scor mic la ultima
– Autoritatea a zis ca e dreptul clientului sa ceara oferte si ca nu e ok sa scada scoring
– BC avea optiune de interogare fara sa scada scorul doar ca angajatii bancilor nu o foloseau
– BC a facut astfel incat sa nu scada scorul dar sa se vada ca ai fost interogat de x institutii
De ce trebuie sa se vada? Pentru ca tu poti lua credit de la vreo 5 banci la rand in 1-2 ore si e clar ca nu o sa mai poti plati sau ca depasesti gradul de indatorare(in cele mai multe cazuri).
BC a venit cu solutie si pentru asta: Banca 1 poate raporta instant deschiderea de credit si banca 2 vede asta…doar ca mai toti fac raportarile automat prin niste sync-uri care ruleaza noaptea sau odata pe saptamana(worst case).
Ask me daca vrei sa stii mai multe despre cum functioneaza.
NOU
@arhi: exista scor similar la ANAF/ANOFM pentru cei care au schimbat prea multe locuri de munca ? Ca nu ma mai angajează nicio companie, nici macar Mcdonalds sau Mega Image. O fi văzut că am schimbat 10 locuri de munca cu contract semnat ( la unele am lucrat 3 luni , la altele nicio zi ca era teapa – call centere, supermarkete, fast fooduri) între anii 2016-2020, numai la privat.
NOU
nu
NOU
Tot legat de credite.
Cum a scăpat familia noastră de țeapa cu francii elvețieni – și totodată de comentariile amabile de genul “așa vă trebuie dacă ați fost tâmpiți, trebuia să citiți contractul și să vă pice fisa cum va evolua piața”.
Soacră-mea era gata să ia creditul în CHF când îi pune o ultimă întrebare funcționarei de la bancă “dar găsesc valuta asta de cumpărat la casierie chiar când am rata?”
Oamenii care nu au încredere în faza cu conturile și transferurile se simt mai bine să aibă bancnotele în mână.
Iar funcționara “da, sigur, dacă nu la noi, atunci la altă bancă”.
Se și vedea biata soacră-mea bătând orașul după bancnotele exotice, penalitățile curgând, etc.
Așa că nu a mai luat.