parinti-protectivi

Cât timp am fost la piscină, pe lângă grăsunele acelea otova, tip ardeal, cu burdihan și șolduri imense, de la consumul în exces de slănină, gulaș și alcool, am mai urmărit și copiii oamenilor.

Nu, nu în stilul acela, mintoșilor!
Dar nefăcând nimic, în afară de a zăcea ca un biliboi, am tot avut timp să mă uit la oamenii din jurul meu.

Era în piscina de 1.35 m un copil de vreo 6-7 ani. Cu aripioare de acelea de decathlon pe mâini, se distra de mama focului, țopăia, făcea ca broasca, pufăia apă, se învârtea, tot o scânteie și o veselie. Până când a venit mama lui, cu o falcă în cer și una în pământ și l-a scos din piscina, țipurind ca frații Petreuș. Ce cauți aici, ți-am zis că e prea mare apa, tu ai voie să te joci în piscina copiilor.

Piscina copiilor e o zeamă de 30 de centimetri adâncime, plină de bebeluși cu pamperși și de urina lor. Pentru că, dacă vă amăgiți că bebelușii fac pișulică la toaletă, vă dau o veste proastă…

Revenind, bietul copil a intrat în ciorba aia urinogenă, s-a pus în fund și stătea uitându-se în jur. Se dusese pe gârlă toată distracția sa, în apa care era mai mică și decât grosimea aripioarelor de pe brațele sale.

Am observat tot mai des problema asta.
În societatea noastră post-comunistă s-au cristalizat 2 tipare educaționale. Copiii fără nici un fel de limite impuse inhouse, prin urmare extrem de tâmpiți în afara casei, cei ce urlă, grohăie și ți se împiedică printre picioare prin orice spațiu public, cerând șuturi în cur și care se transformă în adolescenții idioți de mai târziu.

Și copiii ultra protejați. Cei care, dacă se urcă pe bicicletă, primesc două rânduri de căști, cotiere, genunchiere, protecție inghinală, protecție dentară plus mască chirurgicală pentru față, să nu cumva să inspire vreo muscă și să facă vreun anticorp. Cei care la ștrand intră cu colac și dacă apa are 50 de centimetri, iar ei au 1 metru jumătate.

Oamenilor, nu vă mai creșteți copiii în cuști de sticlă. Lăsați-i să dea piept cu viața, acum cât puteți să fiți acolo lângă ei și să îi ajutați. Lăsați-i să cadă, ca să învețe cum să se ridice. Lăsați-i să primească o palmă, ca să știe când și cum o pot da înapoi.

Copiii ultraprotejați de azi se transformă în adulții inadaptați de mâine. Cei ce nu sunt în stare să facă sex, dacă nu au o hartă detaliată a regiunii, plus instrucțiuni de utilizare.

Serios, nu e o glumă. Vrem să creștem oameni, să creștem adulți de sine stătători, care să ne dea o cană de apă la bătrânețe, chiar dacă nu ne e sete. Cum credeți că vor ajunge să se descurce în viață, dacă voi le neteziți și cutele de pe chiloți, ca nu cumva să le stea strâmb organul?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

75 comentarii Adaugă comentariu

  1. Perfect de acord , cu o exceptie , in aceasta perioada a anului la Paradisul Acvatic( si inprejurimi) nu prea sunt ardelence, brasovence sau alte natii conlocuitoare ci in general locuitori de la sud de Carpati care au venit “la munte la aer curat”, soldurile s -ar putea sa nu fie de la slanina si guyas … doar zic.

    • #2

      sigur, sunt vinituri, cunoastem

    • #3

      Ce dracu’ mai conteaza? Arhi tot de ardelence o sa scrie :))

    • #4

      pai nu? daca a zis edy din comentarii ca alea sunt vinituri, clar totul se schimba cu 180 de grade.

    • #5

      Prietenas, tocmai ai facut o generalizare de cacat. Te las totusi sa te bucuri de superioritatea ta genetica…

    • #6

      pretenas, te uiti la Umbre, este?:))))))

    • #7

      nu-i bai :)))

    • #8

      Da Arhi. Si sudistii se mai uita la Umbre. 🙂

    • Senior, fara suparare da larga majoritate in perioadele de concediu/vacante sunt vinituri asa cum le zici tu, eu le zic bucuresteni. Si nu zic doar eu ci si statisticile din turismul brasovean, altfel te invit in alte perioade mai in afara sezonului si ai sa vezi si altfel de specimene nu doar cu solduri late :))) . Altfel bucuros ca ti place la Bv, Poiana Bv , acest Kaprun si Ischgl al romanicii :))

    • #10

      yep, sunt convins ca luni era plin de turisti, inclusiv clasele de zeci de copii venite la zilnicele lectii de inot. nu, nu imi place la brasov/poiana bv. din cauza prea multor turisti, sa ne intelegem.

    • #11

      ardelenii acesti moldoveni mai prosti si mai urati ai lui Senior, no offence sunt combinatie interconlocuitoare :))

    • #12

      termina ma cu prostiile, nu am nimic cu ardelenii. combat reactiile astea stupide, cum e ceva naspa despre “ai nostri”, clar, sunt vinituri. asa fac si retarzii aia din timisoara. Niste hoti din Olt au furat niste cacat pretios timisorean. hotii si leprele sunt din alte locuri, timsorenii reali sunt minunati.

    • #13

      Boss, are dreptate omu’, unde ai văzut tu ardelence în Iașov?

    • Ia nu va certati…avem la parnaie si noi si voi.

    • #15

      arhi, din punct de vedere brasovean, perioada asta e no go la paradis, pentru ca sunt o gramada de oameni pe acolo fiind kinderii in vacanta. nu nebrasoveni, ci doar o gramada mult prea mare.

    • #16

      tell me about it…

    • #17

      @edi: in romaneste se spune gulas. Daca vrei sa faci pe desteptul si sa-i spui pe ungureste, no, pai draghe, vezi ca nu ti-o iesit, ca se scrie “gulyas”.

    • #18

      Arhi, unde ai fi gasit tu ardeleni in Brasov n-am idee. In conditiile in care trenurile de Iasi scot din judet jumate din populatie in fiecare concediu…

  2. #19

    Stii cum ii? Pe de o parte sunt complet de acord cu tine Arhi dar pe de alta parte ca viitoare mama ma rog din tot sufletul sa nu devin o dilie obsedata de control care sa-si verifice copilul la fiecare 5 secunde. Si e foarte usor sa devii asa: e suficient sa faci asa o analiza a tuturor pericolelor din jurul copilului, pericole care s-au dublat de cand eram noi mici incat sa o iei razna putincel. Asa ca nu stiu cum te descurci tu Arhi, mai ales cu 2. Poate numai femeile-s de vina ca voi pareri mai relaxati 😀

    In alta ordine de ideii…mama cata libertate de miscare si explorare aveam eu cand eram mica..Oare cum statea maica-mea linistita ca eu sunt afara cine stie unde? Ca nu ramaneam tot timpul in fata blocului, asta-i clar …

    • #20

      De ce e Daniela protejată, că parcă nu-mi amintesc niciun minusfest la adresa ei. A fost și l-am ratat? 🙁

    • #21

      aa trimis FFN

    • #22

      M-ai făcut de m-am uitat iar pe pagina aia cu “voi”, nu că chiar aș fi crezut c-o să găsesc ceva, dar dacă totuși, nu mi-ar fi părut rău?

      Și era cât pe ce să renunț, noroc că mi-a dat prin cap să mă uit și la dedicații 🙂

    • #23

      Am vrut sa vad si eu cum e with immunity on 😀 Deja incep sa ma satur 😛

    • #24

      s-au inmultit pericolele Daniela, nu zic nu, desi nu stiu cat puteai tu sa identifici factorii de risc cand erai mica, dar eu consider ca si mijloacele de protectie s-au inmultit
      sper sa nu genereze un conflict parerea mea, doar ca la mine sistemul nervos simpatic se activeaza mai greu si mai rar decat la majoritatea oamenilor, cu alte cuvinte sunt mai relaxata

  3. Dupa cum ai impartit in doua categorii, viitorul suna excelent…idioti si inadaptati,nu ca azi, contabili si ingineri

    • #26

      Era o vorbă din anii de imediat de după împuşcare…
      Se zicea că numărul inginerilor a crescut necontenint, tinzând să-l depăşească pe cel al intelectualilor. Cred că acum extrapolarea acestei axiome ar putea fi efectuată sine-die şi asupra contabililor, economiştilor, finaţiştilor etc.
      Şi al altor seminţii de diverse alte specializări.
      Ca să nu fiu un inginer egoist. 🙂

  4. #27

    “cei ce urlă, grohăie și ți se împiedică printre picioare prin orice spațiu public, cerând șuturi în cur și care se transformă în adolescenții idioți de mai târziu.”
    Nu stiu de ce l-am vazut pe Sova citind asta.

    • #28

      Sova a fost coleg (se pare..) cu mine la Balcescu. Vindea adidasi si tigari pe terenu’ de sport; pana venea dobitocul de director (Giurgiu) si ii dadea pe toti cumparatorii afara minus pe Sova. Ah sorry, si pe (fostu) patron de la clubu’ Fire, ca si el (etc). Lume, lume.

  5. Și uite care este de fapt problema generației noi. Și eu sunt de părere că un copil trebue să fie educat doar când e mic, gen cei 7 ani de acasă ca să zic așa, dar unii nu îi educă, îi învață să fie proști, îi învață că vecinul, fost activist de partid ajuns la 70 ani, are dreptate când îi gonește de la canapeaua blocului și na, trebuie să fim respectuoși cu oamenii ursuzi în vârstă că ei sunt bătrâni și știu mai bine.

    Mai punctez și eu niște tipuri de generații: cei care visează să ajungă proxeneți că au văzut ei pe cineva cu mercedes care se ocupă și nu îți trebuie nici școală, cei care au ca scop zilnic o “combinație” din care să le iasă o cafea și niște țigări la bucată, cei ce termină licee și facultăți cu medii mari, dar nu sunt în stare să ia un interviu de angajare pentru că singurele discuții până atunci au fost doar cu părinții, o mătușă și verișorul de la Baia Mare și printre ei mai suntem noi câțiva ce am avut coate julite în copilărie, și indiferent de mediocritatea din generală și suportarea comparărilor cu alte bibelouri din clasă, știm unde vrem să ajungem și ce vrem să facem. Chiar dacă m-am născut la 7 ani și ceva după revoluție, pot să mă mândresc cu faptul că știu ce-i aia țeavă cu gornete pentru că un an-doi am suflat în ea de mi-a venit rău, știu ce-nseamnă să mă urc în vârful pomilor după corcodușe și știu ce înseamnă să îmi rup genunchiu’ când mă grăbesc să sar un gard de 3 ori cât mine, pentru că n-aveam de ales, în curtea în care mă aflam erau 3 câini mari. Nu, nu eram hoț, dar acolo erau prune mari :))

  6. #30

    “grăsunele acelea otova, tip ardeal, cu burdihan și șolduri imense, de la consumul în exces de slănină, gulaș și alcool”. Se zice palinca, faina descrierea. Grasune tip muntenia sunt ? :)))

    • #31

      nu tot alcoolul e palinca, chiar daca ii da aceasta denumire

    • #32

      Corect, mai exista si spirtul trecut prin paine.

    • #33

      In Muntenia nu avem grasi, suntem lenesi, prosti, saraci si asistati, nu castigam bani ca desteptii si munctiorii din ardeal sa ne permitem slanina d-aia buna, cu fainosag.

    • cu noua varianta: mona radler

    • #35

      @animal00: “mona radler”… pfui… niste amatori, bai, n-ai cu cine…

  7. #36

    pot sa banuiesc de unde vine treaba asta cu excesul de cocoloșală. Cred ca se transmite din generatie in generatie. Adica parintii ultra protectori au fost crescuti la randul lor de parinti la fel. Mai exista si exceptii, cand hiper protectivitatea sare o generatie, recte copilul, prea terorizat de parinti, decide sa nu aplice acelasi tratament propriului copil. Sau mai e si varianta grupului de mamaici idioate de pe facebook, care sa sfatuiesc una pe alta numai de bine

  8. #37

    scurta poveste:
    fi-mea e la munte, intr-o tabara de schi. si ma suna ieri ca a cazut, ….dar stai linistit tati ca n-am nimic.

    iti inchipui cat de uscata am gura si cacat am si acum la cur, dar nu pot sa zic ca n-o s-o mai las in tabere.

    pe de alta parte am un coleg cu o fetita care e dusa si adusa de mana de la scoala pana acasa . toata saptamana asta IN FIECARE ZI m-a intrebat ….. ce-ti face fata?..cum e?…e bine?? asa e el mult mai prapastios.

    vezi sunt 2 tipologii distincte de a creste mormoloci, chiar daca amandoi ne iubim progeniturile ca pe ochii din cap

  9. #38

    mi-a placut maxim aia cu si anume cutele de la chiloti 😀

  10. #39

    > Cei care, dacă se urcă pe bicicletă, primesc două rânduri de căști, cotiere, genunchiere, protecție inghinală, protecție dentară plus mască chirurgicală pentru față…

    Asta-i echiparea mea cand ma dau cu rolele… una e cand pica 40kg pe asfalt de la 1.5m si alta e cand pica ~90kg de la 1.8m.

    • #40

      si pana la ce ora te lasa ai tai sa stai afara?
      la mine strigau de pe balcon: ”incepe mihaela!!”

  11. #41

    Ce vroiai sa vezi la un Aquapark? brazilience cu buci de otel? ala e loc de grasi, vin sa stea tolaniti, altfel mergeau la ski, cat despre bazinul pentru copii eu il desfintam, faceam unul cam de 1.5 m adancime dar utilizat doar cu permisiunea parintilor, ca voi parintii aveti obiceiul de multe ori sa gasiti tapi ispasitori.

  12. Fix despre asta discutam azi dimineata cu sotia in masina. Cum atat eu, cat si ea am crescut in cartiere in plina dezovoltare in anii ’80, cu gropi imense pline de apa in care prindeam mormoloci, cu fundatii de bloc pline de fiare si sarme, cu santuri neastupate, etc, si pe langa care ne jucam cu (mai mult sau mai putin) stirea parintilor. Pus si simplu stiam ca e destul de periculos in unele locuri, pentru ca ni se spusese de 1-2-3 ori, si ne pazeam singuri. Nu aveam pe nimeni care sa ne sufle in ceafa si sa stea pe noi, big brother style. Sigur, au mai fost cazuri cand a mai cazut cate unul in cate o groapa cu apa si l-au scos tovarasii de joaca, piciul respectiv alegandu-se doar ci ceva sperietura, cel mai probabil o cafteala de la parinti, dar si cu o patanie de povestit mai departe celor interesati.
    Ne-am cocotat in ciresi, corcodusi, visini, meri, pruni si pe scarile podurilor fara sa ne zica nimeni la fiecare 10 secunde “nu urca”, “nu fa”, “ai grija” si altele similare. Sincer, ma surprind uneori facand asta cu fiica-mea de 2 ani, dar incerc sa-mi impun sa o las sa aiba experiente cat mai diverse, sa invete din greseli. Daca se impiedica si cade nu ma reped sa o ridic, nu reactionez sub nicio forma cu “vai de mine, aoleu, drama de pe lume, ai cazut”, ci o incurajez sa se ridice singura, adoptand un ton calm, din care sa inteleaga ca nu e o tragedie, ca sunt acolo, langa ea, si ca totul e in regula. Nu suntem, sub nicio forma, adeptii principiului drobului de sare. In principiu, incercam sa ne conducem dupa principiul ala din Finding Nemo, “you can’t never let anything happen to him, then nothing would ever happen to him”.
    Copiii trebuie lasati sa experimenteze, sa alerge, sa cada, sa invete din greseli. Asta nu inseamna ca trebuie lasati sa-si bage degetele in priza (bine, nici nu vad cum le-ar intra degetele in gaurile alea, dar o andrea, un cui ar fi o unealta potrivita 🙂 ) sau sa vada pe pielea lor cat de ascutit e cutitul de bucatarie. Astea-s cazuri speciale, cand chiar trebuie supravegheati si impiedicati sa-si faca rau singuri din curiozitate si nestiinta. Dar la chestiunile – sa le zicem – banale, get topait, alergat, urcat, gustat, etc, noi credem ca e bine sa permitem copilului sa invete singur, neingradit, necocolosit. Pana la urma, e vorba de experiente care il modeleaza si il obisnuiesc cu ceea ce e in jurul lui. Putina libertate nu strica, plus ca e si obositor si stresant pentru tine, ca parinte, sa tot stai cu gura pe el. Relaxarea lui e si relaxarea ta, si viceversa.

    • #45

      “dar o andrea … ar fi o unealta potrivita”

      subscriu :D!

  13. mai trist e cand isi indoapa copiii cu antibiotice de mici pentru orice cacat…

    • true story*

    • #48

      Dar se ştie că antibioticul este parte din medicaţia standard pentru copii. Şi face parte din clasa vitaminelor administrabile copiilor.
      Nu se mai foloseşte mentosan acum.
      Se dă nativ, în masă, Zinat, Augumentin, Nurofen, Aulin etc…

      :mrgreen:

    • #49

      Nurofen si Aulin nu sunt antibiotice. Sunt antiinflamatoare care, in cazul unei viroze, se pot administra copiilor in functie de virsta si de temperature.

  14. #50

    Dar de ce te șifonezi matale de imbecilitatea în a-și crește plozii a altora.
    Lasă-i să-și rateze progeniturile fericiți.
    Din partea mea să fie niște așchilopați toți.

    • Copii tai vor creste printre copiii altora. In orice parc, la orice loc de joaca, la gradinita, la scoala. Si ei nu vor intelege de ce altii sunt luati cu masina de la scoala, iar ei trebuie sa mearga pe jos 2 minute…

    • #52

      Problema e ca de progeniturile lor se vor lovi progeniturile noastre… N-o mai zis p’aia cu pensia, ca n-are rost:))

    • #53

      @ costin
      Io le-am explicat copiilor mei de ce trebuie să meargă pe jos, de ce televizorul livrează gunoi și de ce un fotbal, un pescuit sau un dat cu bicicleta face mai mult bine decât 5 ore de stat cu ochii beliți la monitor.
      Și au priceput piticii.
      ps.
      Dacă le spui simplu și cu drag, piticii pricep foarte multe, trebuie doar să îți faci timp pentru ei.

  15. #54

    Am intrat cu fiică-mea de 9 ani in Aerosmith roller coaster in Disneyland. La insistentele ei bineînțeles.
    Când a început mi-a spus ca vrea jos.
    În timpul cursei mi-a spus ca mă urăște și mi-a tras o Palmă.
    Când am coborât, plângea.

    După ce am ieșit afară a spus ca mai vrea odată. Face palm.
    Peste 30 minute făceam replay

    • #55

      …esti un trist ! daca ai ajuns sa primesti o palma de la c@c@tul tau de copchil…si te mai si lauzi …

    • #56

      fekete se exprima urat insa are dreptate – daca copilul tau ti-a dat o palma poate mai ai de invatat ca parinte, poate vrei sa lasi grupurile de pe FB in urma…

    • #57

      Bigbear. Primul impuls a fost să-I spun lu Fkt că proasta de mă-sa nu ar fi trebuit să fete și să păstreze ce a conceput pe centură.
      Dar exprimarea mea și lacunele în exprimare, sunt de vină pentru interpretarea greșită și prea exagerată. Și cum edit nu există, mergem mai departe.

    • #58

      @Adi poate ai zis tu ceva, te-ai uitat urat

  16. si asa ajung sa le fie teama sa plece de acasa, sa le fie dor cand pleaca de acasa, sa nu poata sa se stabileasca intr-un alt oras decat cel natal si sa faca emisiune de la 23:00

  17. #61

    “dacă vă amăgiți că bebelușii fac pișulică la toaletă, vă dau o veste proastă…”

    Am una si mai proasta: nu doar bebelusii :)))

    • #62

      …mda ! corect ! si eu ma mai pis in chiuveta cand sunt beat, dar numai daca sunt musafir la careva acasa…

  18. #63

    ”Copiii ultraprotejați de azi se transformă în adulții inadaptați de mâine. Cei ce nu sunt în stare să facă sex, dacă nu au o hartă detaliată a regiunii, plus instrucțiuni de utilizare.”
    Ei bine… cred că nici ție nu ți-ar fi confortabil să-ți lași puștii în apa mai adâncă dacă ai în cap fix exemplul cu sexul pe moment. Mai ales p-aia mică, cred că ai pune-o numa’ pe șezlong. :))))
    Dar da, ideea de bază a articolului e fix ce trebuie.

    • #64

      Da da, ar trebui sa-i faca cineva (oricine, numai el nu) o poza peste cativa ani cand vine fiica-sa acasa cu un rocker ardelean. Zeu al bloggingului :))))

    • @Paul, cu Lordul de #Cluj, Vasile Manu :)))

  19. #66

    Tzop si eu sa iti spun ca… bai frate… cum o dai, nu-i bine.
    Am si eu in posesie una bucata copil, 6 ani, de gen feminin desi dupa comportament nu ai prea spune. Acum vre-o 4 ani, dupa ce am facut o criza de nervi ca fiica-mea se uita pe pereti toata noapte in loc sa doarma, am mers la un consilier psihologic, ca am zis ca poate nu-s eu calificat sa fiu parinte. Sa ma invete o cucoana cu scoala sa imi educ copilul in asa fel incat, sa nu fie EMO la 15 ani. Dupa vre-o 2 ani de “terapie” saptamanala, am renuntat.
    La fel cum spuneai si tu in articol, psihologii ne invata sa “este normal” sa iti cresti copilul ca pe un tampit. Respectiv, daca copilul vrea sa urle intr-un restaurant supra-aglomerat, dandu-se cu curu’ de podea, sa il lasam, ” ca este normal”.
    Sa nu ne certam copilul, pentru ca il traumatizam.
    Cand i-am spus ca i-am tras o palma la cur dupa ce a urlat la mine si mi-a zis ca nu face X lucru ca nu vrea, si ca eu nu am ce sa ii fac, psiholoaga mi-a zis ca sunt prea rigid. Trebuie doar sa imi mangai copilul si sa ii spun ca iubesc.
    Doar ca eu am facut cam ce mi-a zis d-na in linii mari, iar acum copilul meu vrea chestii ACUM, ca daca nu, urla cat o tin plamanii. Vrea ca totul sa se intampla cum vrea ea, cand vrea ea, ca doar eu o iubesc. Iar pe mine ma mananca palma de mor 😀
    Ca ultim exemplu, ii spun d-nei ca fiica-mea nu vrea sa dorma singura nici in ruptul capului, desi am incercat cam tot ce se putea, iar ea imi spune ca … ” eh… nu este pregatita.” Ceva de genul ca sa astept cativa ani. Really?
    Eu ca om ce am incercat “calea civilizata”, astazi ma intorc umil la parerea ca sa cresti un copil bne este o arta. Pentru ceilalti, exista palma la cur.

    • #67

      Un psiholog care stie intradevar cum se creste un copil stie si ca orice copil are pe langa nevoia de afectiune si nevoia de limite. Nu-l invatam ca exista limite de teama ca-l traumatizam? nasol, va fi un adult inadaptat.

  20. Mie imi e din ce in ce mai teama de ideea de a face copil. Peste tot in jurul meu vad doar parinti super panicati, parinci care controleaza tot ce inseamna viata copilului, ii super protejeaza si alinta de ajungi sa nu te intelegi cu puradelul daca nu e ca el.
    Inclusiv sor-mea face asa 🙁 si inainte de a avea copil era ferm convinsa ca o sa faca altfel lucrurile.
    Eu as vrea sa ii car pe ai mei cu mine pe coclauri si imi imaginez ca o sa fiu super relaxata. Bine ca nu am planuri de reproducere prea curand.
    Ah si inca o treaba, planeta oricum e supra populata, nu toti trebuie sa ne reproducem in mod obligatoriu :).

    • #69

      lasa ca se reproduc pentru tine arabii si tiganii. 😉

    • #70

      @miticosul: and who gives a flying fuck? doar ca sa citez din clasici…

      daca eu un fac copii, deci n-am pentru cine sa ma ingrijorez mai tarziu, ce-mi pasa de arabi si de tzigani ca se reproduc? pana ajung ei sa-i calareasca pe ceilalti, trec decenii, timp in care eu de mult as fi material de cosciug.

  21. eu încerc să-i las lesa destul de lungă fie-mii, da’ nu pot uita că unul dintre prietenii mei din copilărie a murit la 10 ani, tocmai când se distra mai mult la ştrand 🙁

  22. #72

    Juno in teorie totul este frumos si bine. Cand ajungem la practica e durere. Eu cred ca exista suficienti oameni care stiu sa monteze un bec, sa puna un parchet, etc. Dar noi, romanii de 20 de ani ne-am hotarat sa importam capitalismul. Il importam dar il rescriem pe alocuri rezultand ceva tipic romanesc. Cred cu tarie ca este normal sa apelezi la un specialist atunci cand competentele iti sunt depasite. Problema este una singura si e mare – tara asta nu are specialisti – nici in cultivarea cartofului, nici in cresterea copilului. Toata lumea face de toate si cand nu merge se reprofileaza. Sfaturile pe care le-ai primit de la consilierul psihologic puteam sa ti le ofer eu sau orice om care scrie pe siteul asta. In contrast cu ce am spus mai sus, nu cred ca te invata cineva cum sa-ti cresti copilul. Pacat ca ai platit serviciile doamnei nu cred ca te-au ajutat prea mult.

  23. parerea mea este ca de vina pentru felul in care unii parintii isi trateaza copii, este chiar clasa politica

  24. #74

    Dupa cit de activ era copilul cu siguranta nu era ardelean. Asa ca mama lui, aia cu solduri si burdihan nu era nici ea ardeleanca.

    my 2 cents

  25. #75

    un nepot de-al meu cand era pe la vreo 7-8 ani incepuse cu figuri: ca el nu vrea sa mai iasa la joaca in parc, ca vrea mai multe jocuri electronice, ca sa-l lase sa priveasca wrestling, etc – fitze importate de la white thrash-ul intalnit la scoala.

    intamplarea face ca avea un prieten obez, genul ala fara gat, un cap ca de porc ingemanandu-se cu umerii. monstruletul era rezultatul unei mame tampite – desi uber-milfa, si-acum mai balesc la ea… 🙂 – care se plangea ca purcelusul freaca pana la urzeala o pereche de blugi in 2 saptamani, ca nu-l poate uneori trimite la scoala de cat de oparit si carne vie se face intre pulpe, dar avea grija sa-i cumpere saci de chipsuri si butoaie de pepsi. ea nu stia gati mai mult de cartofi prajiti, si in afara de shopping, pasiunea ei maxima era sa-si contemple cresterea unghiilor.

    vara-mea atat i-a zis lui nepotu-meu: mami, vrei sa ajungi ca cezar? ok, atunci o sa-l rog pe tati mi faca alt baietel.

    pustiul are acum 14 ani si e campion de natatie. grasul s-a pierdut pe drum…