În 2007, un amic și-a luat un apartament într-un complex rezidențial. Lucra la o televiziune de marcă, își permitea multe. Valoare casei? Vreo 180 000 euro, la vremea respectivă. Desigur, credit ipotecar, garantat cu casa, avans 20%. Decent, la salariul său, omul își permite. Deși erau prieteni care îi spunea bă cuaie, nu fi tâmpit, e foarte scump, cu banii ăștia îți faci o casă lângă bucurești și îi pui și turnulețe.

Desigur, oamenii îi voiau răul, așa că și-a luat casa.
După aceea, în 2008, omul a realizat că el poate mai mult și că ar fi bine să se lanseze în afaceri. Chiriile explodaseră, dacă îi ziceai unuia că vrei să îi dai 500 euro pentru chirie în bucurești, te scuipa în gură, ce dracu, 500 euro sunt bani?

Așa că a mai contractat un credit ipotecar. De 300 000 euro. Încă un apartament, undeva pe șoseaua Andronache. Avans dat înainte, 40 000 euro, luați drept credit de nevoi personale de la altă bancă. Apartamentul încă neconstruit, trebuia să mai dea 40 000 la recepție.

Și a venit criza. Toți știau în 2008 că e ceva putred. Doar el zicea că sunt zvonuri de căcat.
Și totuși…
Apartamentul său de 180 000 nu mai valorează 180 000, ci 65 000. Desigur, pentru bancă, acest mic amănunt nu contează. Așa că l-a anunțat că îi taie creditul și îi confiscă apartamentul dacă nu vine cu garanții reale pentru diferența de la 65 000 la 180 000.

Între timp, a fost gata și apartamentul celălat, de 300 000. Banca a decis că acel apartament nu face o lețcaie mai mult de 50 000. Doar că el dăduse deja 40 000 și mai trebuia să facă rost de 40 000, pentru recepția apartamentului.

Și banca respectivă a decis că e necesar să aducă garanții pentru diferența până la 300 000. Între timp, pe dezvoltator îl durea în penis, el vânduse la acel preț, nu îi păsa de valoarea reală a casei. În insulele baleare, costul real e perceput în funcție de ce temperatură are apa mării dimineața.

Rezultatul? În acest moment, prietenul nostru stă cu chirie. Băncile i-au luat toate casele. Așteaptă să fie dat în judecată pentru diferența de bani. Între timp, banca care i-a oferit creditul ipotecar l-a dat în judecată și i-a luat mașina. Un SUV frumos, care valora 30 000, a fost evaluat la 9 000 euro. Pentru diferență, are poprire pe salariu. 30% din salariu lunar. Celelalte bănci probabil vor face coadă, să dea în judecată prima bancă, să aibă și ei o porție mică din cei 30%.

De ce am scris asta?
Pentru că lumea a realizat că acum e momentul să facă un credit. Au observat ei piața și au descoperit că piața e la minimum posibil și trebuie să acceseze repede un credit ipotecar, care să le rezolve problema.

Oamenilor, dragilor, tăntălăilor. Europa e în căcat. Nimeni nu mai crede în euro, în capitalism sau economie de piață. E un atac general concertat asupra monedelor naționale, cineva face bani grei de pe urma aiurelilor ăstora. Prețul monedelor fluctuează, nimeni nu știe ce va fi mâine, iar voi vă gândiți să luați un credit ipotecar, pentru că e casa voastră?

Să lămurim această problemă. Cât timp ai un credit ipotecar, casa nu e a ta. E a băncii. Când nu mai plătești rata, zbori. Interesul și mânăriile sunt foarte mari în domeniu, iar dacă aveți impresia că acei executori judecătorești care organnizează licitații între prieteni, cu casele băncilor, sunt doar legende, treziți-vă, nu sunt legende. Sunt oameni care au făcut miliarde, cumpărând apartamente ce valorau 50-60 000 euro cu maxim 15-20 000.

A 2 a idee, creșterea prețurilor apartamentelor în bucurești a fost fix falsă și umflată artificial de agenții imobiliari și mafioții din domeniu. Un apartament la mine în bloc valora 8 000 USD. Fix. După 3 ani, deja costa 60 000 Euro. În 2008 ajunsese să se vândă cu 90 000. Acum prețul fluctuează în jurul a 40 000 Euro.

ESTE LOC DE SCĂDERE. Multă, mare. Nu mai puneți botul la specialiștii imobiliari gen conso.ro, care anunță cam la fiecare 2 luni că prețurile au ajuns la limita minimă și nu se poate mai jos de atât. Se poate mult mai jos de atât, pentru că vorbim de apartamente din blocuri vechi, achiziționate prin vechiul ICRAL, apartamente pentru care s-au plătit sume de genul a 70 000 lei ceaușești, și aceia în rate.

Fiți puțin mai inteligenți decât talpa gâștei, sacrificați-vă cu chirie încă 2-3 ani, până încep să se liniștească lucrurile și acel cineva care acumulează capital din piață va considera că e suficient și va lăsa economia să meargă.

Atunci, veți mai vedea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. Pai bine tu Arhi, dai sfaturi de najpa la oameni care stiu ce vor? :)) Cineva trebuie sa plateasca pentru prostie, cineva trebuie sa profite de pe urma ei.

  2. AM LUAT SI EU UN ASTFEL DE CREDIT , cu dobanda si smekerii ascunse am ajuns sa dau mult mai mult decat ma asteptam initial.dau un sfat tuturor care va ganditi la asa ceva : pare o idee buna la inceput dar pe termen lung e mega teapa,creditorii sunt niste jegosi si daca nu mai poti sa dai banii te-ai ratat pe viata.succes!

  3. #3

    Adica cum 70.ooo de mii ceausisti? 7 RON?
    In rate? da buliiiii…….

    MONake!!!!

    • #4

      aciduzzu » nu ma. erau la vremea respectiva cam 20 de lei la un dolar

    • Imediat după revoluție când au cumpărat ai mei apartamentul de la ICRAL, inițial rata avea o valoare normală, dar cu inflația galopantă din 90 au ajuns să dea ceva gen câteva sute de lei lunar deși cam atât costau niște gume Turbo. Rata nu s-a indexat până la capăt și au ajuns să dea pe apartament muuuult mai puțin decât pe mobila dinăuntru.

      Și după vin coioșii care vor să vândă cu sume astronomice, de parcă l-ar fi construit ei cu cârca, nu l-ar fi luat de la ICRAL pe mărunțiș.

  4. #6

    In 2002 am vandut un apartament cu doua camere(confort II). 6000 $. Mi-am luat unul cu trei camere(confort I). 10.000$, in aceeasi zona. Prin 2006-2007 deja ajunsese la 150.000 de euro, iar acum nu-l dau cu mai mult de 60-65 MAAAAXIM.

  5. #7

    Bai romanule…i-ati casa, nu asculta invidiosii.. si vezi sa fie de la 800 euro in sus… pe maxim 30 de ani..ca sa nu fii mai prejos…. sa ai si tu casa ta!!!

  6. Probabil ca asa e…preturile vor continua sa scada. Dar inaintea lor, vor scadea nivelul de trai si forta de cumparare a romanilor. In urma cu 3 ani, cu salariul mediu traiai ok….acum, tot cu salariul mediu, esti la limita subzistentei. E destul de complicat…scaderea preturilor la apartamente, e doar o consecinta a scaderii drastice a veniturilor. Chestile astea sunt legate…scade una, scade si cealalta. Asa ca multi s-ar putea sa astepte degeaba.

    • #11

      Mai degraba invers: scaderea veniturilor e o consecinta a scaderii preturilor.
      Ne-am bazat cresterea economica (doar) pe imobiliare, nu ne mai bazam pe altceva.
      Cum aveam niste bani – hai sa ii bagam in terenuri si in case, ca e greu sa facem un business care aduce un venit mic si sigur. Terenurile or sa tot creasca cu 400% pe an, ca doar asa declara expertii pe la tv.
      Mai mult – daca e o fabrica in oras (tractorul, o fabirca de confectii, o farbica de chibrituri, orice) hai sa o falimentam, sa o darmam si sa vindem terenul de sub ea ca e mult mai valoros. Nu conteaza ca ceea ce demolam acum, ar fi luat 10 ani si sute de mii de euro sa construim, nu conteaza nici ca dispar mii de locuri de munca, tot ce conteaza e sa avem profit imediat, si dupa noi potopul.
      In concluzie, o sa iesim din bula asta imobilara mai saraci decat am intrat.

  7. #12

    Deci stai putin ca nu pricepe eu:

    Trecand peste faptul ca articolul e un mare adevar si aflat sub ochii oricui vrea sa vada nu inteleg un lucru:

    “”Apartamentul său de 180 000 nu mai valorează 180 000, ci 65 000. Desigur, pentru bancă, acest mic amănunt nu contează. Așa că l-a anunțat că îi taie creditul și îi confiscă apartamentul dacă nu vine cu garanții reale pentru diferența de la 65 000 la 180 000.””

    Adica a facut un credit de 180k euro, a cumparat apartamentul, a girat la banca cu apartamentul respectiv(ipoteca cu imobilul cumparat cu respectivul credit) si acum baanca i-a taiat creditul si il obliga sa gireze cu altceva pentru diferenta dintre valoarea actuala(65k euro) si cea a creditului?

    Am inteles bine? Daca da, e cel mai mare blushit pe care l-am auzit. Chiar presupunand ca exista o asemenea clauza in contract (desi imi e greu sa cred) este clauza abuziva si orice instanta din lumea asta ii va da castig de cauza. Banca i-a dat niste bani atunci si a acceptat ca si garantie acel imobil. Valoarea lui actuala e egala cu 0 in context. E un contract simplu: tu imi dai, eu iti garantez ca daca nu iti dau inapoi poti sa-mi iei imobilul x. Restul e apa de ploaie.

    Realizezi ca in contextul asta 90% dintre tampitii care au luat credit cu ipoteca in varf de bula ar trebui sa gireze cu ceva care face de 2-3-4-10 ori mai mult decat acel imobil ipotecat?

    Daca aveau acele bunuri iti garantez ca ipoteca respectiva era achitata de mult.

    Sau ar trebui sa auzim prin ziare numai de imobile confiscate pentru ca, desi isi platea rata la timp, nu a avut cu ce sa gireze diferenta dintre pretul pe bula si pretul actual.

    So … ceva e gresit, dar ce?

    • #13

      Trebuie sa fi bolnav la cap sa crezi ca un apartament normal in rromanica valoreaza 300000 euro. Cind spun normal ma refer la cel accesibili celor din clasa medie. Asta chiar e prostie. Iar prost nu e ala care cere ci ala care da.

      Bancile prefera sa plateasca sa spunem 100000 euro unei firme de avocatura care le scrie un contract standard de ipoteca beton decit sa se trezeasca cu pierderi de 10 ori mai mari.

    • @Lucian – nu e niciun bullshit. E firesc. Aia au dat creditu pe un bun evaluat la 180.000 si acum el mai valoreaza 65.000, deci nu mai acopera ipoteca. Prin urmare pot face fix ce vrea curu lor. In State e super cearta pe tema asta, iar autoritatile au ajuns sa santajeze bancile ca sa nu mai execute silit pe pacalicii (au si ei pacalici cu gramada) care au cumparat credite garantate cu ipoteci supraevaluate. Si atentie aia se intampla cu aia care inca isi permit sa plateasca rata. Ceilalti… Sunt 8 milioane de case executate silit in State. Cate sunt in tot fondu nostru locativ.

    • #15

      Dude, daca tu ti-ai cumparat un creion despre care se credea ca i-a apartinut lu’ Nerva (ai auzit de el, sper) printr-un credit de 1 mil de euro si apoi se descopera ca de fapt e creionu’ lu Gigi de la etaju 3 care l-a dat cu praf de mort sa iasa altceva la datarea cu carbon 14 si valoreaza exact 10 eurocenti, banca tot fix 1 milion de euro are de recuperat de la tine. Acuma tu lucrezi la SRL si ai salariu 12000 RON brut. Banca are toate motivele sa fie ingrijorata ca nu-si va mai primi meleonu inapoi si deci iti cere garantii suplimentare. Tu le dai, nu le dai, tot 1 meleon ai de rambursat. Si pentru ca la noi nu exista faliment personal, banca te va urmari de acel meleon pana la adanci batraneti.

    • Totusi cred ca Lucian has a point. Daca intelegerea a fost la modul, “daca nu platesc, imi iei casa” si atat, atunci nu e nici vina omului si nici a bancii ca a scazut valoarea ipotecii. La urma urmei cine a acceptat evaluarea initiala, nu tot banca? nu tot ei au fost de acord, ca “da domne, ap. asta valoreaza 180 000” acum vin si zic “nenea stai asa ca acum noi nu credem ca mai valoreaza atat, mai vino cu ceva…”
      Trebuie vazut cat de exacta e exprimarea din contract pe tema asta.

    • #17

      madpinguin » exprimarea e foarte clara. banca e obligata prin lege sa faca anual reevaluarea proprietatii. nu mai valoreaza atat pa si pusi. desigur, exista o margine.

    • #18

      In USA treaba e mai complicata decit o vezi tu. Casele executate silit si cu panouri de lemn pe geam atrag vagabonzi, curve, drogati si asa mai departe. In asemenea conditii orasul: 1) trebuie sa cheltuiasca mai mult pentru politia care patruleaza zonele respective, stringe mai putin bani din taxele de proprietate. Iar cei care pot sa-si plateasca ratele dar sint singuri pe strada de case abandonate vor incerca sa plece de acolo. In vara era un mare scandal intr-un oras unde zeci de case abandonate aveau piscinele transformate in incubatoare pentru tintari care pot transmite boli de genul west nile virus.
      Asta e doar un aspect…

  8. Excelent formulat 🙂 Pacat ca cei care trebuie sa citeasca postul tau sunt la banca si completeaza cererea de credit.:)

  9. #20

    Lucian,si mie mi se pare un mare rahat ce scrie aici.se pare ca e ceva cu numele asta.Dar din cauza ca toti retarzii si-au luat case la preturi mega umflate a si inceput criza bancara.Banca si-o ia in dinti cand scade pretu la imobil

  10. @Lucian
    1. da, fix asa e. daca scade valoarea proprietatii cu care ai garantat, tre sa sari la cap cu altele noi, pana acoperi diferenta de bani (in cazul in care banca se hotaraste sa-ti ceara).
    2. nu e clauza abuziva. contractul a fost semnat de buna voie si nesilit de nimeni.
    3. si nu, nu castigi tu procesul, daca ii dai in judecata.

  11. #22

    Lucian, cauta pe gugle “non-recourse loan” si “recourse loan”. Ce vrei tu se intampla doar in anumite state americane (cateva). In Europa cam nicaieri.

  12. #23

    Felicitari ! Foarte adevarat ce ai scris !!

  13. #24

    arhi,in 2007 o amica si-a cumparat garsoniera cu 90.000E in complex rezidential si ma sfatuia”cumpara acuma,ACUM….pe viitor se vor scumpi”.
    In 2011…se chinuie impreuna cu parinti sa plateasca rata plus cheltuilei lunare….cheltuieli lunare babane atata timp este o “firma de management al complexului” ce se ocupa cu intretinerea spatiilor comune,gunoi,curatenie etc.
    Aaaa si sa nu uit ca au mai adaugat ca si garantie la creditul existent si un apartament in tulcea…pentru ca bancile anual trebuie sa reevalueze ipotecile.

  14. Nici eu nu am incredere in banci. Ba mai mult, apar si in biroul de credite pentru intarziere la palta ratei (de 80 de ron) pe care o aveam acum ceva timp.
    Cu toate astea, acum am facut un credit. In conditiile in care platesc lunar chirie de 250 de euro…..sa platesc lunar 280 rata nu mi se pare o chestie foarte naspa. Da, ca aceasta rata va fi influentata de cacatul ala de euribor, asta e.

    • #26

      Problema ta pe termen lung nu e euribor-ul ci faptul ca o sa creasca euro daca nu se inteleg astia la bruxelles.
      Plus cel mai probabil ai facut credit pe 20-30 de ani. Te gandesti ce inseamna asta? Ca o sa platesti un credit cam jumatate din viata?

    • problema nu e ca ca-l platesc jumate de viata, importanta e presiunea pe care o exercita creditul asupra veniturilor mele.
      As plati toata viata o rata de 10 lei la un venit de 1000, 2000, 3000 lei.

  15. #28

    salutare,

    eu am o gâscă acasa, de aproximativ 2 ani! (nimic nou aici). Insa de fiecare data cand se vede cu familia ei imi vine influentata si cu o falca in cer (cealalta fiind in pamant) si incepe teoria lu’ papuc ca de ce nu facem si noi un credit sa ne luam o casa asa cum a facut frate-su (2008, 180.000 Eur, credit Ipotecar, bla bla) – destept tare, nu?
    Bineinteles, ca eu incep cu teoriile lui nenea chibrit, lungi, plicitisitoare dar sustinute!!!, conform carora doar idiotii au facut asa ceva in ultima vreme. Ulterior imi da dreptate ca la urmatoarea reunine cu ai ei sa vina iar imbrobodita acasa!

    Multumesc arhi pentru acest post…inca un spit pentru ea si pentru ai ei! 😀

    • #29

      am avut si eu un specimen asemena si am trimis-o la ai ei sa isi aplice teoriile intre ei 😀

    • #30

      bre, vladimire, suna naspa credit juma de viata.
      dar, ia gandeste-te, nu suna mai naspa chirias TOATA viata in romania?
      ma gandesc la pensionarii cu case cumparate de la ICRAL dupa revolutie.
      astia ce faceau acum cu pensii de 800 de lei si cu chirie de platit?

      in incheiere, mui* bancilor, cu clauzele lor abuzive.

    • #31

      geany » ori stai cu chirie, ori platesti credit, cam tot aia e. in vremurile astea ATAT de grele, e un risc urias sa faci un credit. nu pentru ca ai pierde casa, pentru ca poti considera ca ai stat cu o chirie mai mica, dar pierzi avansul si asta nu e chiar de ici de colo

  16. nici nu stii cat ma bucur ca stau cu chirie la doar 100 eur / luna. ce-mi dadeam eu cu pumnii in oo daca imi luam casa / apartament / garsoniera cu un credit imobiliar.
    nu e mit cu executorii si cu prietenarii lor. cunosc caz. unii se lauda 🙂

  17. #33

    creditul imobiliar este ok la inceput,cand te feliciti ce ieftin a fost de fapt apartamentul tau,vai doamne ce chilipir ai cumparat.
    bineinteles ca dupa 1 an de rate iti schimbi radical parerea si cand ratele cresc apasa din ce in ce mai rau pe tine si pe salariu.
    @george…asa o am pe mama,imi da exemple de copchi de-ai colegilor care se incumeta si acum sa arunce 70.000 pe o chichineata spunand ca”este vremea sa cumparam,acum,ca doar ce…ne asteptam sa luam un apartament pe gratis??”
    Exemplu concret,niste cap de melci au luat cu prima casa un apartamente pe la mama dracu prin berceni si dorm pe saltea,nu au nimic cumparat in apartament ca nu le mai raman bani dupa plata ratelor dar sunt fooooarte fericiti ca au domne casa lor cum e traditia la romani,propriitar!!!
    Acum stau si ma gandesc,ca dupa 3 ani de chirie am cheltuit cateva mii de euro pe chirie dar am economisit enorm avand in vedere ca in 2007 un apartament de 2 camere decent(nu rahova barca sau prelungirea ferentari)era 120.000 negociabil,super oferta,accept credit etc.

  18. #34

    Si eu sunt unul dintre cei care au luat un credit pentru casa, ce e drept este luat prin prima casa. Consider ca nu am facut o greseala pentru ca inainte de a semna contractul am calculat foarte bine toate variabilele, inclusiv cat valorez eu pe piata muncii. Am considerat aceasta mutare ca fiind necesara pentru comfortul meu dar totodata si ca pe o investitie pentru viitor. Desi imi permiteam un apartament cu doua camere mediocru, am ales sa imi cumpar o garsoniera(pentru care am platit 34000 euro) decenta si sa pastrez(pentru vremuri grele) intrun depozit diferenta de bani pe care as fi platit-o ca sa cumpar apartamentul.

    Creditul este facut pe o perioada de 18 ani si rata este de 200 euro (cat o chirie pentru o garsoniera cat de cat ok). Am considerat ca 11000 de euro dati in plus bancii ca dobanda este o suma rezonabila pentru aceasta perioada de timp (dabanda lunara ar fi de 50 euro).

    In cazul in care nu o sa mai pot munci o perioada de timp, o sa platesc rata din banii pusi deoparte la inceput (consider ca nu o sa fiu somer mai mult de maxim 1-2 luni). In cazul in care raman invalid sau cine mai stie ce o sa ma impiedice sa muncesc forever… o sa reusesc sa acopar rata din chirie si practic garsoniera o sa se plateasca singura. Ce e drept, eu am norocul/sansa sa am casa (a parintilor) la 40 de minute de Bucuresti, loc in care pot ajunge cu maxi-taxi sau cu trenul.

    Ca sa nu o mai lungesc mult, ceea ce vreau sa spun este ca poti lua un credit ipotecar fara sa iti iei teapa daca stii foarte bine ceea ce faci si poti sa gandesti pentru macar 5 ani de acum inainte. Eu ma astept ca in urmatorii 2 ani rata mea sa fluctueze intre 200-260 euro/luna, lucru pe care l-am estimat cand am semnat si desi o sa doara putin la portofel este acceptabil.

    P.S: Pentru cei care au cumparat case scumpe in plina bula nu am compatimire sau pareri de rau pentru ca desi au avut atatea exemple de care sa tina cont (bula imobiliara din japonia in ’90 a fost la fel ca a noastra) au facut tocmai pe dos. Istoria ne poate invata sa nu repetam greselile.

  19. Da, bancile au fost smechere si oamenii prosti. Dar daca se ajunge la o explozie a bulei, bancile sufera si ele. OK, statul poate sa le salveze o data, ca in cazul subprime din SUA, dar asta e doar bagarea mizeriei sub pres. Si de la un anumit nivel se poate ca toata economia sa se duca dracului in jos si sa ajungem mult mai rau. Si da, chiar daca omul de rand o sa sufere cel mai mult, bancile n-au niciun interes sa o incaseze si ele.

  20. Nu ma pricep, dar din ce citesc pe aici, am inteles ca daca iti scade valoarea imobilului cu care ai girat, trebuie sa mai girezi cu altceva.
    Ce se intampla daca nu mai am cu ce sa girez?

    • #37

      Adrbr » papa credit, se inchide creditarea si iti ia casa

    • #38

      daca iti vezi de rate luna de luna nu au treaba cu tine chiar daca valoarea garantiei a scazut

  21. #39

    Eu stau cu chirie. Am niste bani in banci si astept sa mai scada piata. Momentan imi permit o garsoniera confort 2-3. Astept ca de banii aia sa pot cumpara o garsoniera buna in zona buna, in jur de 30 metri patrati. Mai astept un an. Credit n-o sa-mi fac nici mort. Sau poate ceva pe maxim 5 ani… ca nici la interviu nu te intreaba unde te vezi peste 30 de ani 😀

  22. #40

    Nautilus » apartamentul parintilor mei a costat fix 77 000, platibili in rate. la cativa ani dupa revolutie, era pretul la cateva chile de carnati, iar ei inca plateau rate la icral. neindexate

  23. #41

    Nu e destul de clar acest articol.
    1. Banca iti ia casa in caz ca valoreaza mai putin decat la momentul accesarii creditului in caz ca nu aduci garantii reale, chiar daca esti bun platnic?
    2. Ce inseamna garantii reale?

    • din alea pe care poti sa pui mana, nu doar promisiuni(gen asigurari, gir, cesiuni) 🙂

  24. pai ala a fost una dintre metodele de futere a Romaniei.

    ideea de credit este simpla: nu te indatora mai mult decat poti. La inceput a fost 30% pe urma a crescut limita aia. Acolo s-a petrecut muia. de fapt, nici macar nu s-a intamplat la noi muia, noi doar am preluat niste sloboz aruncat de americi.

    Eu acum dau pe 3 camere, cam 350E/luna (in doua credite). Evident, pe langa astia au mai mers aproximativ 10k la inceput si or sa se mai duca niste 10k in renovari. am luat 300E chirie timp de 10 luni, deci el si-a scos 3000E intre timp.

    calcule au fost facute destul de la rece si mi-a dat ca imi permit. si ca suma nu trece de un procent care sa insemne ca stau in casa si imi manc dejtele.

    dupa 11 ani de stat pe unde apuci, la un moment te cam saturi de chirie, lipsa lucruri proprii si alte cacaturi d-astea

  25. #44

    AStea-s tactici si manevre jidovesti, frate. Eu propun desfiintarea bancilor si revenirea la troc.

  26. Creditul ca creditul, nici macar nu e vorba de asta (desi tot din banii tai munciti dai). Dar ideea de a te lega la cap minim 30 de ani pentru 4 pereti mi se pare prostie maxima, indiferent daca apartamentul respectiv costa 200 de mii sau 50 de mii. Acum daca ne intreaba cineva daca peste 30 de ani vom mai fi cu acelasi partener nu stiu cati dintre noi pot da un raspuns sincer si afirmativ. Dar in schimb nu avem nici o problema sa juram credinta vesnica unei banci. Pai eu in 10 ani poate vreau sa ma duc la polul nord, poate ma fac calugar(ita) buddhist(a), poate se da liber la calatoriile pe marte si vreau sa ma mut acolo.

    • #47

      Moldoveanca » word.

    • #48

      pai toate activitatile alea te fac sa nu mai ai nevoie de o banca si ei te pierd de client. asa, te tin in lesa cu creditul, stai in patratica ta, muncesti in acelasi oras unde ai casa, faci si copil si te spameaza cu cont de economii pentru el, ajungi la batranete, termini de achitat si… mori. ei si-au atins scopul si te-au folosit ca pe aia din matrix de erau criogenizati si alimentau nu stiu ce dracu 😀 bancile sunt moartea!!!

    • asa, si faptul ca ai o casa cu ce te opreste in a te duce unde ai tu chef?
      argumentul este valabil numa daca ai <30 de ani. Dupa o sa intelegi ca nimic nu te poate retine nicaieri.
      vrei sa pleci in x-ulenia? Vinzi/inchiriezi apartamentul. La chirie, daca ti l-ai facut sa arate cum vrei tu, o sa iei aproximativ aceeasi bani cam cat dai pe rata. Te gandesti ca ai pierdut banii de renovare: il vinzi.
      Exista si acolo un risc. Banii pe care i-ai dat pe apartament sa fie mai multi decat cei pe care i-ai dat. Ghinion. Nu toata lumea poate sa castige.

      Creditele au si ele un scop in viata. Si daca rata nu te afecteaza, nu o sa iti mance ficatii banca. Am acum bani sa inchid doua credite. Intrebarea este: si daca pe urma raman fara loc de munca, de unde acopar creditul principal? Asa ca stau si am dileme "ce masina de spalat sa imi iau, ce lavabil, bla bla bla"

    • #50

      animaloo – da, pana in 30 de ani. dar cred ca dupa 30 si impulsurile astea de plecare sunt mai diminuate pentru ca apare familia, apar copiii etc. Uite Arhi de cand tot vrea sa plece in Grecia 🙂 Eu nu militez pentru o varianta sau alta, ci doar pentru a nu se baga la credite chiar oricine. Nu cu grad de indatorare de 70%. Multi din cei visatori se vor duce in cap, dar pana atunci… momentan visele lor transpuse in credit tin preturile sus pentru cei calculati, care tocmai fiind calculati nu se baga.

    • #51

      Radu » eu am zis ca incepm planurile de plecare si calcule din 2012, din motive obiective

    • #52

      Arhi – nu stiam si asta. Super tare! Atunci bafta. Si, daca-mi permiti si o gluma – de ce? Candidezi pentru Parlament si daca nu castigi pleci? 😀 Orice-ar fi, sa nu plece si arhiblogul!

    • #53

      Radu » am copil mic, trebuie sa aiba o anumita varsta pentru a putea pleca

    • radu: ideea e ca sub 30 de ani mai ai necunoscute. in plus, la 30 de ani ai si ceva mai multi bani. Si ceva mai multa experienta de viata si cam stii unde vrei sa ajungi.

      “Nu cu grad de indatorare de 70%” – nu vezi ca sunt bagati in aceeasi oala si aia care au 30-35% si aia care au 50% si aia care au 70%?
      Cum sa iti faci credit de casa, ca stiu eo pe cineva care si-a luat led cu buletinu si i l-au luat.

  27. Eu am ceva restante destul de mari,dar nici nu mai imi fac credite nu pentru ca as fi in biroul de credite si nu mai pot sa scot.Dar ar fi bine sa creeam noi banii nu sa platim la altcineva , la care nici nu stim dac vom mai plati in continuare.Uneori este vb si de lipsa de discernamant din partea noastra,cerind unii credit pentru o masina de 40 000 de euro,ca de 10.000 nu o fi buna ca nu stie…”gati sau spala vase”bla,bla bla. Mai e si sistemul care ne face iluzia ca avem nevoie de una si de alta dar de fapt nu avem.Sistemul consumerist ne face iluzia nevoii si noi acceptam.Cine e devina?intregul.Oricum datoriile nu se vor mai plati,pt ca oricum nu e de unde.Lumea merge spre colaps financiar,dar asta e o alta discutie

  28. #56

    nu exista solutie universal valabila pentru toti cetatenii.
    calculul rebuie personalizat, cum scria cineva mai sus.
    avantajele in perioada asta sunt date de preturile scazute si, dupa mine, de ofertele de creditare prin prima casa.
    de ce zic de prima casa – ai avans mic, mic, mic, cum nu pupi in alte conditii (cel putin asa era cand am luat eu, in prima serie, acum 2 ani, insa nu cred sa se fi inasprit conditiile).
    apoi, ratele nu cresc cum vrea muschiul bancii, ci doar dupa euribor.

    eu l-am prins la un minim istoric si a mai crescut.
    in doi ani, rata mi-a crescut cu un milion.
    rezonabil.

    • #57

      esti idiot..problema e pretul urias nu creditarea. Din cauza unor vite ca tine au sarit preturile in aer la cotete.

  29. #58

    Si eu mi-am luat casa in 2007… si am dat pe ea 150keur… Stii unde.. ca ti-am zis in alt post ( o sa fim aproape vecini cand o sa te muti)…
    Pentru asta, am imprumutat cam 100 keur de la banca.

    Ce-a facut prietenul tau e prostie curata…. mai ales faza din 2008…
    Insa de aici si pana la “ce prosti sunt astia care-s datori la banca ” cum se mai insinueaza , e drum cam lung.
    In 2007 de ex, am hotarat sa fac mutarea asta ( dintr-un ap in Crangasi intr-o casa pe pamant) pentru ca mi-am permis chestia asta, fara sa pun presiune pe bugetul familiei prea mare, si pentru ca preturile cresteau ( acelasi tip de casa s-a vandut in 2008 cu 220keur). In 2007 nu se putea anticipa corect ce urma in 2008 ( in a doua jumatate) si in plus de asta, oricat de conservator as fi eu ( pe principiul cat produc atat consum), mi-am data seama ca oricat as vrea nu o sa am sansa sa-mi iau aceasta casa altfel, never ever… In plus, prin absurd, daca as fi optat sa economisesc ceea ce platesc acum ca si rata pana as fi obtinut suma totala, as fi fost in postura de a-mi lua casa cand as fi avut cam 57 de ani… La varsta aia, nu cred ca mi s-ar mai parea o asa idee buna… Basca faptul, ca pana atunci, as fi trait intr-un kkt de apartament de 2 camere intr-un cartier de cocalari ( cum e Crangasiul)…
    Prin urmare – Da am credit, Da o sa platesc probabil dublu la banca fata de pretul casei, dar fac asta in 25 de ani – si intre timp locuiesc in ea…

    • si mai si futzi in ea, deci esti imoral. Chiar daca esti casatorit presimt io ca faci futing si duminica (ziua Domnului) si miercurea si vinerea (in post ma animalule?)

    • #60

      Doar duminica… in rest sunt ocupat cu produsu’ de bani ca s-o platesc 🙂

      In alta ordine de ide… te cam fute grija de pula mea nu?

    • n-ai inteles bre ca daca ai credit ipotecar esti de blamat? Eu doar mai gasesc motive sa blamez toti ipotecatii

    • #62

      aaaa… pai asa putea sa ma intrebi daca am sapca…

  30. Cetin, ar trebui astia 2 ani de rahat sa de deschida naibii ochii. Si io-s falnic posesor de credit (leasing la masina) si chiar ii spuneam ‘soarelui’ ca, dupa mai, cand inchei tarasenia, daca mai vin vreodata cu ideea sa iau ceva pe datorie, sa-mi trozneasca una peste mecla. Zau daca ma supar, cu toate ideile mele ‘feministe’ si despre respectul in relatii, plus alte daravele din astea.

    Io m-am lecuit foarte lejer, din fericire pe suma mica. Cum mama ciorilor sa mai dai cu stiloul o data pentru prostii din astea CAND STII CE DE RAHAT A FOST TOTUL. Ca de prin 2008-2009 ne-a tremurat dosul de teama ca ramanem pe drumuri, ceea ce unii au si experimentat. Fara job si cu vreo 300 de euro datorie pe luna, asa de rapid te dezmeticesti … sau asa ar trebui.

  31. 300e pentru o masina vs 300e pentru o casa (chit ca pe termen lung).

    da. cei care isi iau credite imobiliare sunt tampiti

  32. #65

    mi-e mila de bietul om..a pierdut tot asa aiurea

  33. #66

    pai daca banca iti ia casa si te pune sa platesti si diferenta atunci nu mai bine te lasi de munca si traiesti pe ajutor social decit sa platesti la banca toata viata pentru ceva ce nu mai ai? la o adica tot atitia bani faci si ca somer.

  34. Apartament cu 4 camere, Hunedoara, 40 de milioane în 2001. Acum cică face peste un miliard. Doar că nu îl cumpără nimeni şi nici nu vreau să vând. Deocamdată.

  35. #71

    Māi oameni buni! Tâmpitul āla care a scris articolu e un mare idiot! Mā pumā nu mai generaliza tu situatia la nivel european cā faci o mare greseala ! Romania e un loc de cācat pt cā oamenii sunt de cåcat !!! Se vede dupa cum comunicati! Sa va f•t in gura de cacanari! Cu oameni ca voi se duce totul de rapa

  36. Ipoteca e una, proprietatea e alta.
    De cand cu darea in plata (legea dateaza de prin 2017 cred), daca returnezi bancii imobilul care e garantie la credit, se cam stinge obligatia.
    Am iesit de mult din sistem, dar parca la retail se fac reevaluari statistice, nu trimite nimeni evaluatorul pe teren sa reevalueze apartamentul.
    De curiozitate, la ce banca/banci avea domnul respectiv creditul? In ce moneda?

    • Ah, si sa nu uit: evaluarea facuta de banca poate fi contestata daca valoarea imobilului e considerata gresita. Si atunci garantia este reevaluata

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.