Suntem un grup vesel de oameni și femei pe aici. Zic eu relativ inteligenți, cu relativă experiență de viață, cu câteva școli făcute, unii sunt și militari, alții au fost, e acoperită cam toată plaja necesară.
Mno, vă rog să îmi spuneți și mie la ce folosește mizeria asta?

Ce trebuie să învățăm noi, ca cetățeni ai republicii USL, din faptul că, în fiecare miercuri va începe să ragă mizeria asta?
Nu de alta, dar poate nu a ajuns la mine, dar voi, cumva, ați fost informați despre codurile de sunete ale alarmelor? Sau acum ați aflat prima oară că există un cod de alarmare și de încetare a alarmei? Sau știți care e cel mai apropiat adăpost antiaerian, pe unde e accesul și știți să îl folosiți?

Pentru că, dacă nu, toată mizeria asta e ca să se învețe oamenii cu sunetul, la modul A, nu e nimic, iar testează sirenele jegosul ăla de Arafat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cea mai buna tactica e sa fim atacati miercuri intre 10 si 11. Ca atunci si aia 1% care stiu ce-i cu porcaria asta cred ca e tot parte din testare. Chiar si cei din structurile interne…

    4
  2. #2

    Nu stiam ca exista coduri, o sa ma apuc sa caut, pana mea.

    Pe zona mea nu functioneaza nici o mizerie de alarma, au f@@@t toate adaposturile, deci….sa ne cam pupe, la cartierul cu caini veseli e bine.

    1
    • #3

      Conform legislației in vigoare privind organizarea si asigurarea activitatii de instiintare, avertizare, prealarmare si alarmare in situatii de protectie civila, semnalele de alarmare a populatiei, institutiilor publice si operatorilor economici sunt:

      – Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde intre ele.

      – Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.

      – Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde intre ele.

      – Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.

      In rest… nu mai conteaza… ori e prea tarziu, ori nu este nevoie pentru noi…
      Zic si eu…

      3
    • #4

      Doar legislatia din RO poate sa inventeze un cod de PREALARMA inainte de alt cod de ALARMA.

      3
    • #5

      Si pana stai sa descifrezi codu’ vietii, te-au ciuruit rusnacii. Mai bine puneau instalatii de sonorizare puternice si in caz de pericol, o voce sa zica ce avem de facut. Parca vad cum stau romanii sa se certe c-au fost 16 sunete de cate 3 secunde, nu 15 de cate 4 secunde cum zic altii. Culmea, acestea insemnand cu totul altceva una fata de cealalta. Logica romaneasca.

      1
  3. #6

    Domnu’ meu fiț mai atent…s-a spus clar la radio. Să fie siguri că funcționează. Punct. Să nu ne trezim că, diverse și noi n-auzim sirena. Cât despre coduri…nu “e”. “E” decât teste. Mulți nici nu știau că au sirene pe bloc. :))

    Oricum e atât de minunat să vezi oameni care aprobă aceste aberații, mai ales când te gândești că un S300 lansat de pe o navă “prietenă” din marea neagră ajunge în București cam în cât? …3-5 minute? Unde se ascund bucureștenii în 3 minute? Apucă să coboare scările barem? Îi va feri Dumnezeu? Maica Domnului?

    Da, da’ care-s șansele ca un S300 să fie lansat către București? Well…

    2
    • #7

      Acum cam totul e OK mai putin faptul ca S300 e racheta antiaeriana. Ca le folosesc rusii in Ucraina ca sa dea cu ele in populatie in lipsa de altele mai bune, e altceva, dar ma indoiesc ca o sa atace cu S300 daca se hotarasc sa dea si catre noi ceva din mareata lor civilizatie. Probabil vor folosi Kalibr sau alte rachete de croaziera. Problema lor este ca nu mai au asa multe. Vad ca nici pe la Ucraineni nu prea au mai dat asa ceva.

    • #8

      @Alex: pe 14 ianuarie au folosit o rachetă Kh-22 Buria pentru a distruge blocul de apartamente din Dnipro. Aia era pentru portavioane. Să nu uităm că discutăm de orci.

      S300 e sol-aer

    • #9

      Sol-aer confundam mere cu pere. My bad.

      Eu mă întreb totuși dacă într-adevăr vom fi atacați avem atâta antiaeriana cat sa ne apere. Că e rachetă care de regulă se folosește în antiaeriană sau că sunt kalibr…avem cu ce le doborî? Ok suntem NATO dar…since Ukraine I don’t know.

    • #10

      avem avem. numai HIMARS avem 54.

    • #11

      Perfect!

    • #12

      @Arădean: sistemele HIMARS sunt de atac, nu de interceptare. Pentru aparare aeriana avem Patriot si Hawk, plus scutul de la Deveselu.

    • #13

      himars avem 18 din cele 54 contractate si nu stiu daca sunt antiaeriene.

    • #14

      Dacă e lansată o rachetă de la 200 de km și ajunge in 5 minute, ar însemna că circula cu 2400 km/h. Adică de 2 ori viteza sunetului. Viteză constantă, adică de cum e lansată. Ceea ce nu e cazul evar, pentru S-300, care e grav subsonică, și nici măcar pentru putinele rachete hipersonice ale Rusiei, care ating viteză hipersonică la un moment dat. Astea fiind spuse (dacă nu e suficient) in caz de Doamne ferește rachetele nu vor fi lansate de la 200 de km de București, că ar fi navele de pe care se lansează în bătaia Himars de pe coasta noastră a Marii Negre. De fapt, ce lansează acum Rusia o face de undeva de la Crimeea încolo, la mult mai mare distanță de București. In plus, la ce se întâmplă acum, pe imaginile in timp real din satelit pe care americanii le au, își dau seama dinainte când Rusia pregătește un atac, după mișcările navelor, pe care le urmăresc încă de când se întorc din misiunea precedenta spre portul unde se încarcă cu tura nouă. In realitate, Ucraina dă alarmele antiaeriene cu câteva ore înainte să ajungă la ei.
      Sigur, oricare din informațiile astea ar fi suficientă, dar măcar o idee generală despre distanța dintre București și Vama Veche ar fi suficientă să îți fi dat seama că o rachetă nu îți lovește blocul la 3-5 minute după ce e lansată.

      1
  4. #15

    Ziceau ceva de 16 secunde urlet, 10 pauza – alarma in caz de dezastru parca azi dimineata la stiri… Testare in prima miercuri din fiecare luna…

  5. #16

    E cam ca la Night Watch. 3 lungi cu pauza lunga e dezastru natural, 5 medii cu pauza medie e prealarma aeriana, 15 surte cu pauza scurta e alarma aeriana. Daca il auzi pe-al saselea, cauti adapostul. Aici le puteti auzi cum suna.

    www.isugorj.ro/semnalele-de-alarmare-ce-se-transmit-cu-ajutorul-sirenelor-electrice-si-electronice/

    • #17

      Later Edit: Ma duc in beci la inundatii si in pod cand vine bomba…

  6. #18

    Petrică.

    Ăla din povestea cu lupul.

  7. #19

    ORGANIZAREA ŞI ASIGURAREA ALARMĂRII PUBLICE

    Semnalele de alarmare a populaţiei şi semnificația acestora:
    PREALARMA AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

    ALARMA AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.

    ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

    ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

    Deci cand suna alarma, luati cronometrul din rucsacul anticutremur, antiinundatie si antivijelie si vedeti cate secunde trec intre sunete. Dupa care scoateti harta cu adaposturile din acelasi rucsac si porniti de indata acolo.
    Sau nu.

    Oricum, e bine sa mai induci asa un pic de panica si anxietate la lume.

    • #20

      Cind vor incepe sa urle alea automate si putin mai tirziu alea manuale pornite de Dorel de la ISU, sa vezi atunci chin cu decodarea codurilor, mai ceva ca la biroul cifru…

  8. #21

    depinde de localitate probabil, dar in Bihor/Oradea, s-a tot scris in presa de cateva zile despre testarea alarmelor. Inclusiv pe mediile sociale au fost articole/informari legate de ce reprezinta alarmele etc.

    cum e in alte locuri:

    in Viena e in fiecare sambata din luna octombrie, intre 12 si 13. Ca turist, prima data cand auzi alarmele alea te ia prin surprindere

    in Cehia, in prima miercuri din luna, la ora 12 se testeaza toate alarmele.

    1
  9. #22

    În Olanda se testează alarmele în prima luni din fiecare luna, la ora 12. Mereu aceeași ora și aceeași zi, sa știi ca e test. În principiu ideea e sa fie siguri ca funcționează, pentru ca altfel eu nu am găsit coduri sau asa, ca să înțeleg pentru ce e alarma…când am întrebat pe ici pe colo, mi s.a răspuns ca dacă aud alarma în alta zi/ora sa întru pe internet sau sa dau drumul la radio. Ok,mersi…what can I say….Tot nu știu unde e adăpost anti aerian..

  10. #23

    Pai cred ca asta e inceputul: verifica faptul ca functioneaza si ca pot fi auzite.
    Pasul doi ar trebui sa fie campania de informare asupra codurilor…

  11. #24

    Mama ce bulan, daca nu erau astia nu ma trezeam la timp pentru sedinta.

    1
  12. #25

    la copil pierdut se poate da ro alert d-ala, dar la d-astea de razboi trebuie stat cu cronometrul langa sa masori alarma?

    Bine ca nu zic d-aia cu “no panic”. A bubuit “ok panic”

    2
    • #26

      In caz de razboi reteaua de telefonie poate fi la pamant.

    • #27

      vine musk si ne da starlink

    • #28

      daca e deja la pamant am intrat in panica toata populatia: nu tut tik tok, nu tu fb. Pai daca pica toate intr-o ora sunt in Bulgaria.
      I-am zis sefului ca pot sa vina sa ia masina de firma din Grecia daca iese cu d-astea.
      A zis sa stau linistit ca el ma asteapta acolo ca face mai putin pana la granita

    • #29

      Statiile CB de pe camioane, sau turisme (cine are).

  13. #30

    Nu foloseste la nimic, in Brasov sunt degeaba sirenele. Si autoritatile, tot degeaba, suntem pe cont propriu.

    Nu am auzit nimic, ceva vag doar cu geamul deschis. Se auzeau mai tare masimile de pe drum.

    In caz de ceva real, suntem f…ti………mai in siguranta m-as simti in Ucraina, dupa razboi bineinteles.

    • #31

      E ca și cum testul a produs informații utile?

  14. #32

    nu vad o problema in verificarea functionarii sistemelor de alertare mai ales in conditiile in care avem un razboi prin preajma. mai degraba daca nu ar verifica ar fi ceva gresit.
    plus ca pentru multi e o surpriza totala ca exista asa ceva. in mod normal ar trebui sa fie si exercitii de evacuare pentru incendiu sau alte dezastre sau catastrofe gen atac aerian, inundatii, cutremur, firea etc

  15. #33

    Stie cineva care e sunetul de alarma cand scapa leul ala mare de la zoo? Cam asa si cu astia …se crapa pamantul, ne ataca ungurii, intra Dunarea in oras, au vreun cod anume? Ca daca e inundatie fugim ca prostii in adapostul antiaerian si murim inecati!

    • #34

      Au dat concetatenii traduceriile mai sus, nu trebuie decat sa invatam. E un fel de morse pe leapsa, mai ales cand ai lacul morii la doua strazi de tine. :))))))

  16. #35

    Atâtea comentarii & tot nu s-a răspuns la întrebare: pentru ce s-a făcut mizeria asta?

    „Să verifice dacă merg.”

    Pentru ce!?!?

    • #36

      Pentru ce, ți se spune în titlu. Fii mai atent. :))

  17. #37

    “Mizeria” asta era si acum cativa ani, doar ca din motive necunoscute mie nu s-a mai facut si lumea pare ca a uitat de ea si acum se mira din nou. Imi aduc aminte destul de clar ca in 2018 – 2019 se tragea sirena in prima miercuri a fiecarei luni.

    1
  18. #38

    In caz de Doamne fereste, cred ca apasa Gica pe buton si lasa alarmele sa sune continuu pana ne prindem ca parca totusi ceva nu e bine.

  19. #39

    Nori negrii se arată in zare!….
    Usor-usor ne obișnuim cu gândul !….nu-l spun care, dar îl bănuiți!
    Sper sa nu fie așa! Amin!

  20. #40

    Acu ca zici, parca era si in Franta chestia asta de test in fiecare luna, dar nu mai stiu daca era la 1 ale lunii sau alta data. M-asteptam sa fie azi, parca n-a fost, noroc cu postarea ta. Evident ca nici aici nu se stie ce si cum sa se faca daca e sa sune pe bune.

    1
  21. #41

    Să vă povestesc o întâmplare: în anii 90 s-a organizat un exercitiu de alarmare in statiunea Tușnad. Bine, exerciții de alarmare se organizează anual sau la doi ani, în fiecare localitate, să nu creadă responsabilul ISU din Tușnad că zic eu aici cî nu s-a mai făcut nimic de atunci încolo la ei. La unul dintre hoteluri era cazat un grup numeros de turiști din Israel. Când au început să sune sirenele, toti israelienii, frumos, grupați, aliniați s-au prezentat la recepție întrebând „unde e locul de adunare, adăpostul unde trebuie să mergem?”. Exercițiile sunt bune. Treaba e că, nu le luăm noi în serios.

    1
  22. #42

    Din ce am inteles, nu testeaza sistemele in sine, ci fac preselectie pentru Vocea Romaniei. Cei cu ureche muzicala care nimeresc corect ordinea alertelor trec direct in semifinale.

  23. #43

    Sunt bune exercițiile astea, condiția e să fie făcute cu cap. A dat cineva mai sus exemplul turiștilor israelieni.
    Să exemplific cu un caz de notorietate – Rick Rescorla, un ofițer american de origine britanică, veteran al războiului din Vietnam (o imagine celebră a lui din timpul bătăliei de la Ia Drang este pe coperta cărții “We Were Soldiers Once…and Young”, carte care a stat la baza filmului cu același nume, cu Mel Gibson & Co) era în anii 1997-1998-1999 ceva șef al securității la firma de investiții Morgan Stanley, ce-și avea sediul într-unul din turnurile gemene din WTC, pe la etajul 40 în sus. Tipul a reușit să treacă peste reținerile și fumurile personaului și ale conducerii firmei (“ce băi, avem noi timp de prostii din astea, noi avem investiții de miliarde de făcut, lasă-ne cu prostiile tale, Moș Teacă” – un fel de “Ce-ai cu noi bă, pentru ce să dăm cu var?”) și a organizat și repetat niște drill-uri, niște antrenamente de evacuare ordonată a întregului personal. Și erau cateva mii de angajați, nu o mână de oameni. Drillurile respective s-au repetat apoi, periodic. Ei bine, când a venit 11 septembrie și atacurile teroriste respective, din aproape 3000 de angajați, Morgan Stanley a pierdut 12, restul fiind evacuați cu succes de Rescorla, care și-a pierdut viața atunci. Iote de aia sunt bune genul ăsta de antrenamente.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam