campionatul mondial de lol

Scris de Dragoș Orboiu

League of Legends este unul din cele mai populare jocuri de tip MOBA (Multiplayer online battle arena) şi unul din jocurile electronice (esports) cu cea mai puternică scenă competitivă. Termenul de e-sport e relativ nou şi înseamnă acţiunea de a practica, la nivel profesionist, jocuri pe calculator. Jocurile cu scene competiţionale puternice sunt Heartstone, Dota2, CS:GO, Starcraft 2 şi League of Legends (LoL). Mâine începe Campionatul Mondial de LoL, cu premii totale de peste 2 milioane de dolari. În următoarea lună, cele mai bune 16 echipe din lume se vor bate pentru trofeu şi marele premiu.

Scena profesionistă a LoL-ului este foarte vastă, împărţită pe mai multe regiuni, cu reguli foarte stricte referitor la echipe şi jucători.

O să încerc să explic cât mai bine partea competitivă (profesională) a jocului:
– În primul rând, există exact ca în fotbal (sau aproape orice alt sport) ligi de diferite valori. Ceea ce în fotbal ar fi Liga 1/Premiership în LoL se numeşte LCS (League Championship Series). Este cel mai înalt eşalon valoric din League of Legends şi în funcţie de regiune, poate purta diverse nume (LCK – LoL Champions Korea în Coreea, LPL – LoL Pro League în China, etc.).

Al doilea eşalon valoric este cunoscut sub numele de Challenger Series (desi, din nou, poate purta alte nume în anumite regiuni). Fiecare regiune are aceste 2 ligi (sau măcar una dintre ele) iar echipele care joacă în aceste ligi sunt echipe profesioniste, cu antrenori, analişti, sponsori ba chiar şi psihologi sportivi. De exemplu, aşa arată “gaming house”-ul unei echipe de top din China:

– Cele mai importante regiuni sunt Europa, America de Nord, Coreea, China şi Taiwan. 14 din cele 16 echipe ce participă la campionatul mondial vin din aceste regiuni (2 din Taiwan, câte 3 din restul).

Acum să trecem la jucători, că ei sunt cei mai importanţi. Un jucător profesionist, membru al unei echipe din unul dintre cele 2 eşaloane valorice trebuie să cunoască foarte bine jocul şi poziţia pe care joacă, trebuie să aibă reflexe extrem de bune şi să fie dispus să muncească foarte mult.

De obicei, un jucător profesionist se poate antrena chiar şi 10-15 ore pe zi. Se poate antrena singur (să-şi menţină reflexele şi nivelul înalt de joc) sau se poate antrena cu echipa (dezvoltând relaţii de joc mai bune, învăţând să comunice cu echipa, sincronizându-se mai bine cu ceilalţi coechipieri).

Bineînţeles, e plătit de echipa pentru care joacă (dar primeşte şi salariu din partea Riot Games – compania care a dezvoltat jocul – dacă joacă în LCS). Există un salariu minim (pentru a nu se face abuzuri) iar jucătorii foarte buni bineînţeles că au salarii mai mari. Exact ca în sporturile tradiţionale (gen fotbal), similarităţile sunt destul de mari.

Alte similarităţi: există o întreagă echipă de comentatori şi analişti. Exact ca în fotbal, se analizează meciurile atât înainte cât şi după, se comentează în direct meciul şi există şi interviuri cu jucătorii/antrenorii.

Singurul român care joacă într-o echipa din LCS (mai exact Europe LCS) se numeşte Andrei “Odoamne” Pascu. Este membru al echipei H2K, echipă care este calificată la campionatul mondial.

500px-EULCS-H2K-2015-Summer

Cum am zis şi la început, mâine începe campionatul mondial. Pentru cine doreşte să urmărească, o să las câteva linkuri utile:
worlds.lolesports.com/en_US/worlds – site-ul oficial, sunt acolo toate detaliile legate de grupe, echipe, transmisiuni şi aşa mai departe. H2K va juca al 3-lea meci al zilei împotriva uneia din cele mai bune 3 echipe din lume.
twitch.tv/riotgames – pentru a urmări meciurile pe twitch
youtube.com/lolesports – pentru youtube
www.azubu.tv/lolesports – pentru azubu

Meciurile din grupe se vor juca în Paris, meciurile din sferturile de finală la Londra, semifinalele în Bruxelles iar finala în Berlin la Mercedes-Benz Arena. Dacă aveţi intrebări, răspund în comentarii cu cea mai mare plăcere.

P.S: între 29 octombrie şi 1 noiembrie, 16 cele mai bune echipe din lume la CS:GO vor juca la Cluj la Dreamhack într-un turneu “Major” (ca echivalent aş zice turneele de grand slem la tenis).
P.P.S: ştiu că nu am explicat cum se joacă LoL şi ce presupune. Ar ieşi un articol de 5 ori mai lung, aşa că m-am rezumat să explic scena profesionistă/campionatul mondial. Pe scurt, scopul jocului e să distrugi baza inamică. Primeşti gold si XP omorând inamicii, turnurile inamice sau minionii de pe hartă. Cu gold îţi cumperi iteme iar xp-ul te ajută să faci level up. Un mic video care poate ajuta: www.youtube.com/watch?v=S9QTD3gzsCE
Un documentar cât de cât ok (primele 15 minute sunt relevante): www.youtube.com/watch?v=of1k5AwiNxI

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.