Sunt la o conferinta legata de legile internetului. Va rog sa puneti intrebarile ce va intereseaza, ca sa pot sa le transmit la randul meu.
Raspunsuri:

  • Raspunderea legala asupra continutului unui site apartine detinatorului legal.
  • Este o bălărie acel mit cum că dacă eşti hostat in US nu mai răspunzi legal faţă de ce scrii pe site. Se aplică legea rromână.
  • Siturile tip Pret Bomba sunt perfect legale
  • Trackerele de P2P se supun aceleiasi legi rromanesti. Simplul fapt ca sunt in limba rromana deja le pune sub incidenta legii din rromania
  • Sharingul de material fără copyright este ilegal. Deci orice tracker care găzduieşte aşa ceva e ilegal. Altă discuţie nu există, conform oricărei legi, nationale sau internaţionale
  • Cea mai importantă chestie auzită până acum. Dacă tu reclami la HOSTING un furt sau orice încălcare a legii, HOSTINGUL e obigat să anunţe organele în drept de a cerceta problema, NU TU.
  • Poti vinde si cumpara bine mersi baze de date cu emailuri de firma, nimeni nu te va deranja
  • Poţi da în judecată pe cineva pentru furt intelectual, dar ai cele mai mari şanse să pierzi. Nu avem experţi judiciari, iar cei ce sunt, au vârsta lui Tutankhamon şi nu au idee despre ce vorbesc
  • Crearea de subtitrari este ilegala, pentru ca incalca dreptul de autor al creatorului de scenarii!
  • Daca esti blogger si ai reclama pe blog, INCLUSIV ADSENSE, esti obligat prin Legea 365/2002 sa iti afisezi datele personale pe site, adica numele si modalitate de contact.
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

138 comentarii Adaugă comentariu

  1. deci n-ai idei… nu stii de ce te-ai dus acolo 🙂

  2. #2

    eu am idei, dar sunt oameni care au idei mai multe, sunt mult mai inteligenti decat mine si sunt curiosi. si ei merita sa intrebe, nu?

  3. #3

    cat de legale sunt site-urile cu licitatii in timp real, gen pretbomba .etc si de ce nu le inchide nimeni, ca par a fi o mare teapa.

  4. #4

    O sa fie vreo treaba cu trackerele romanesti? Desi au servere in alte tari?

  5. Hai sa te intreb si eu ceva:

    Daca unii imi fura content/poze de pe blog unde as putea face plangere si ce sanse as avea de castig?

  6. #6

    criserb, aia stiu eu direct. trebuie sa dai in judecata proprietarul sitului si sa ai o decizie judecatoreasca definitiva ca sa suspende acel site

  7. pai stai nene olecuta, cu ce argument se aplica legile noastre daca eu sunt hostat in SUA? pentru ca sunt cetatean roman, pentru ca domeniul e cu ro, sau de ce?

    nu de alta dar daca imi deschid o firma cu nume romanesc afara, cetatean roman fiind, nu se aplica in nici un caz fiscalitatea si legile romanesti; ma intereseaza principiul pe care il folosesc baietii, ca sa stiu cu ce o sa eschivez cand o sa fie cazul.

  8. a si nu ma refer la raspunderea fata de ce scriu pe site ( mi se pare normal ca daca te da omul in judecata pe ce ai bagat intr-o instanta de aici sa raspunzi ) ci la aplicarea diferitelor taxe, par example aia cu muzica, care la americani nu a tinut…

  9. #9

    pentru ca esti cetatean rroman, de aia. chiar daca situl ar fi .jp si ar fi scris in rromana, poti sa il dai relaxat in judecata, pentru ca se aplica 3 principii de drept, adica locatia, limba si proprietatea fizica

  10. #10

    la fel si la cea cu muzica, legea se aplica pentru ca esti cetatean rroman

  11. #11

    Chiar ca suntem in RROMANIA si e un cacat. Legi mai proaste ca aceastea nu vezi:)).

  12. da arhi, am completat intrebarea, eram prea adormit sa o spun bine din prima [-( [-(

  13. ce se intampla daca detinatorul site-ului pe care vreau sa-l dau in judecata este persoana fizica sau firma straina?

    multumesc 🙂

  14. nu sta in picioare arhi, daca un cetatean roman isi deschide firma cu sediul in afara, nu i se aplica fiscalitatea si taxele noastre; principiul asta merge numai pe penal;

    cum ti-am spus ma intereseaza daca stie cineva de acolo, exact un principiu sau un text… eu ma indoiesc profund ca au acoperire in textul vreunei legi pentru aplicarea unor reguli romanesti, pe un site hostuit in afara; oricum mai facut sa ma gandesc sa schimb proprietarul domeniului cu un meserias din Congo :))

  15. #15

    mage, situl nu e firma, ci e reprezentarea ta personala in virtual. a, daca situl apartine unei firme care are sediul in alta tara, da, atunci nu i se aplica, dar pana atunci, tu esti cetatean rroman, iar SEDIUL TAU e in rromania.

  16. Si despre site-urile p2p nu cred ca e ilegale 🙂
    Pentru ca legea parca spunea ca se considera infractiune numai daca faci bani din distributia de materiale cu drepturi de autor! Sau nu e asa? 😉

  17. corectamundo, deci bagam domeniul pe numele varului meu indepartat din Congo, Abak No Tacse, si am scapat de figuri; mersi 🙂

  18. Întrebare: pozele cu oameni ale căror feţe sunt vizibile, făcute în locuri publice se blurează sau nu?

  19. #19

    Buddy, sharuirea de material fara copyright e ilegala.
    Mage, eu am domenii luate pe numele batranului meu unchi Sun Ling Dai, din provincia Hunan. Desigur, folosesti si un proxy chinezesc pentru asta…
    Robintel, doar la cererea sa expresa

  20. Dar daca faci un tracker sau orice de P2P in engleza,pe host de afara?

  21. Daca site-ul e inregistrat pe o firma din US , hostuit in US, cu domeniu .ro si continut in romana, ce lege se aplica?

  22. #22

    in orice tara din lume e ilegal acest sharing, deci nu fugi decat de legea rromana, eventual, doar ca daca esti prins, vei fi judecat tot in rromania, pentru ca esti cetatean rroman

  23. #23

    Rin Tin TIn, tot legea rromana, numai ca ar trebui sa il convingi pe ala din US sa vina in rromania sa se judece. putin mai greu :))

  24. #24

    Pt necunoscatori-un tracker are hostate doar baza de date, care asigura functionalitatea trackerului si torrentele. Materialul torrentului este in calculatorul lui X, iar apoi un Y si un Z vor trage de la X si apoi vor sta la seed pt a trage si restul doritorilor. Materialele respective nu sunt hostate pe serverul trackerului. Un tracker doar face legatura intre useri pt a putea trage unul de la celalalt.

  25. #25

    Exact, deci faciliteaza o ilegalitate. A se vedea condamnarea piratebay de acum 3 saptamani

  26. #26

    “Exact, deci faciliteaza o ilegalitate. A se vedea condamnarea piratebay de acum 3 saptamani” – Facilitează o crimă și deținerea unei arme de foc. Utilizatorul care descarcă material ilegal e pasibil de pedeapsă, nu cel care găzduiește tracker-ul. Nici nu mai are rost discuția, nu ai dreptate.

  27. #27

    ionel, aici e o sala plina de avocati. acum 3 saptamani, proprietarii piratebay au fost condamnati la 1 an de inchisoare pentru asta. faptul ca tu speri ca nu e real nu inseamna ca nu e si adevarat.

    iar exemplul tau e profund relevant. daca eu detin o arma si ti-o pun la dispozitie DE BUNAVOIE sa ucizi pe cineva, sunt vinovat la fel ca si tine

  28. #28

    Da, dar PirateBay este un tracker 0-day.
    Trackerele romanesti nu sunt 0-day, ele doar “copiaza”, deci trebuie inchise mai intai trackere scene si 0-day si deabia dupa aceasta si trackere romanesti:D.

  29. #29

    clar, e furt de categoria a 2 a. ma copii, fiti naibii atenti, ca astea sunt LEGILE in vigoare, nu legendele de care ati auzit voi pe net

  30. #30

    mda, legi de cacat, tara “rromaneasca” de cacat.
    Politie de cacat[am citit la visurat pe blog:))]

  31. Referitor la protejarea trademarkurilor:

    Daca am un site care este acuzat ca incalca un trademark intr-o alta tara 9de ex. Germania), eu (proprietarul) fiind roman si site-ul gazduit in state, cel care ma da in judecata pt. incalcarea trademarkului trebuie sa ma dea in judecata in Romania sau ma poate da in judecata in Germania?

    Mentionez ca trademark-ul resp. nu e incalcat in Ro.

    Merci

  32. #32

    Cat de legale sunt titrarile puse pe net ? Autorii lor pot pati ceva ?

  33. alex >> GMail spre exemplu, e un serviciu Google, da? Totusi, in Germania exista deja o firma de posta cu acest nume, prin urmare cand au intrat in DE au trebuit sa foloseasca alt nume de domeniu (si pentru serviciu). Nimeni de la posta germana nu s-a gandit sa dea in judecata GMail pentru ca are un trademark IN ALTA TARA.

    arhi >> Insisti cu PirateBay. Stiu ca e facilitarea criminalitatii, insa vreau o explicatie clara: care e diferenta intre ei si isoHunt? De ce isoHunt n-a patit nimic inca? De ce pirateBay nu e inchis, desi autorii sunt dupa gratii? Am impresia ca PB a avut probleme fix pentru ca vindea si reclama, plus ca promova warez-urile in mod clar, in timp ce IH isi mentine imaginea de simplu-motor-de-cautare. You get the point.

    Ah, da, cum e cu legea aia noua care zicea ca n-ai voie sa fotografiezi interioare sau persoane in interiorul apartamentelor? Circula un exemplu, cum ca esti pasibil de procese daca pozezi un bloc si se intampla sa iasa cineva pe geam fix in secunda aia. Daca ala se recunoaste in poza, are dreptu’ sa te beleasca.

  34. @ V >> E munca voluntara, 100% originala, care ar fi problema cu ele?

  35. #35

    daimon, pirate bay a fost condamnat fix pentru facilitarea unei infractiuni. bine, e cu mare cantec iar eu sunt ultimul care ar sustine asa ceva, dar eu acum incerc sa le explic tzancilor ca zvonuri si legende sunt una iar legea reala e cu totul alta.

  36. #36

    V, titrarile sunt perfect legale. nu e interzisa creatia, ci doar sharingul de material fara copyright vorbesc prostii maxime,sunt ilegale, exista deja procese pe rol in aceasta directie

  37. Actually aia de la pirate bay n-au fost acuzati de incalcarea legilor privind drepturile de autor or smthg ci doar de complicitate.

    Si oricum, datorita “tehnicalitatilor” privind metoda specifica prin care se face file-sharing pe trackere le-a fost destul de greu celor din Suedia sa-i condamne pe aia de la Pirate Bay. S-o vad la noi pusa in vigoare si sa ne radem cu logurile in care sunt aratate IP-urile diverselor institutii publice de pe care se face filesharing si piraterie la greu.

  38. #38

    Am intrebat, pentru ca sunt unul dintrei cei care face asa ceva.
    Think, al cui nume incepe cu V ? 😛

  39. #39

    V, nu prea stii cum functioneaza un blog, este? :))

  40. #40

    Judecătorul care a dat sentinţa în procesul împotriva celui mai mare site de file-sharing din lume, The Pirate Bay, este acuzat de corupţie, acesta fiind membru al Asociaţiei Protecţiei Drepturilor de Autor din Suedia.
    Proprietarii The Pirate Bay intenţionau să meargă la Curtea de Apel pentru recurs, dar acum consideră intentarea unui proces care să anuleze prima judecată şi reluarea procesului iniţial.

  41. #41

    Meeku, Suedia e singura tara care are legea atat de stupida, incat poti fi condamnat ptr complicitate la crima, dar criminalul sa fie binemersi pe strada

  42. #42

    Era lamurire pentru dAImon. 😛 Dooh ! 8|

  43. #43

    veverita abc

  44. #44

    cred ca totusi e doar bc 😛

  45. 1. Este o bălărie acel mit cum că dacă eşti hostat in US nu mai răspunzi legal faţă de ce scrii pe site. Se aplică legea rromână.

    Am si eu o nedumerire: de cand are Romanina jurisdictie in US ? sau orice tara intr-o alta tara ?

    2. Trackerele de P2P se supun aceleiasi legi rromanesti. Simplul fapt ca sunt in limba rromana deja le pune sub incidenta legii din rromania

    La fel, daca nu sunt hostate in romania, poate doar utilizarea cetatenilor romani in romania intra sub jurisdictia legilor romane. altfel ura si la gara, nexam jurisdictie.

    Multumesc.

  46. #46

    In prmiul rand exista acorduri de cooperare, dar nu asta e problema. Legea se aplica PROPRIETARULUI, nu sitului, ce dracu e atat de greu de inteles?? Esti roman, poti sa il hostezi si pe luna, tot te supui legilor romanesti.

  47. Wow, nu se știau lucrurile acestea?! Sunt de bun simț 🙂

    Cel puțin faza cu ’eu am site-ul în America nu ai ce-mi face’ este de râs!

    Mă bucur că ai scris acest articol, o să-ți trimit un email cu o inițiativă a unui grup de oameni.

  48. #48

    Florin, dupa cum vezi legendele primeaza 🙂

  49. Bun, şi dacă cumperi domeniul şi hostingul prin, say, Godaddy, care îţi oferă şi posibilitatea de ascundere a datelor propitarului? Mă îndoiesc că se deranjează GD să răspundă vreunui poliţai român care le cere să divulge aceste date. Dacă aveţi un exemplu concret în sens contrariu, chiar vă rog să-l daţi. Nu lege de pe foaie, ci chestia concretă.

  50. Cred ca toate treburile astea juridice ar trebui adunate pe un site, la care sa te duci sa intrebi atunci cand iti prinzi urechile…nu exista inca asa ceva, nu?

  51. #51

    aici vorbim strict de domeniile dot ro. oricum, in cazul unei solicitari prin procuratura, ea se face prin colaborarea organelor legii interstatale, deci nu ghita din pantilimon face cererea, ci procurorul districtual din texas sau unde e godaddy. daca e vb de dot ro, chiar daca nu cumperi prin rotld, cel ce vinde e obligat sa dea absolut toate datele, pentru ca e country TLD, nu comercial TLD

  52. #52

    “Daca esti blogger si ai reclama pe blog, INCLUSIV ADSENSE, esti obligat……sa iti afisezi datele personale pe site”

    Ce naiba e tampenia asta?! Voi o respectati?

    Ion Popescu, Romania :p

  53. #53

    asta scrie in lege. eu personal o respect, dar nu pentru ca e legea, ci ptr ca e bun simt

  54. Cum e aia ca daca esti hostat in SUA raspunzi legilor din Ro ? De ce ? Ca e scris in romaneste ? :))

  55. #55

    Asteptam cu mare interes ca cineva sa cheme in instanta Google pentru ca faciliteaza ilegalitati prin indexarea de torrents.
    Procesul TPB nu face nici cat o ceapa degerata, avand in vedere ca sentinta nu e definitiva si judecatorul in conflict clar de interese. In cel mai rau caz, vor supravietui doar trackerele din Korea de Nord si zimbabwe. Nu’i stres.
    @Teniescu: pentru ca tu, ca persoana care ai inregistrat domeniul, esti roman.

  56. Robintel a scris pe 12 Mai 2009
    Întrebare: pozele cu oameni ale căror feţe sunt vizibile, făcute în locuri publice se blurează sau nu?
    ARHI a scris pe 12 Mai 2009
    Robintel, doar la cererea sa expresa

    pe bune, exista legea asta in rromania ? nu de alta, da’ cum se face ca mai exista paparazzi liberi ? intreb si eu ca prostu …

  57. @altered ego: dar stii ca poti inregistra domenii fara sa iti dai numele, da? 🙂 Atunci ce facem ?

  58. Pentru ca esti cetatean roman Teniescu. Arhi a explicat de 1000 de ori.

  59. #59

    Traim linistiti, ce sa facem.
    Sunt sigur astea vor fi primele legi din rromania care sa se aplice ca la carte..

  60. @Pizzi: iti zic si tie. se poate inregistra un domeniu fara sa iti dai numele. Adica sa fie inregistrat doar pe Teniescu. Pe cine leaga? 🙂

  61. Daca esti implicat intr-o ilegalitate, ti se va afla numele. Daca pornesti de la ideea ”nu imi dau numele, nu ma prinde nimeni”, esti deja pe drumul gresit. E ca si cum ai sta cu inima impacata ca daca spargi o banca si nu-ti lasi buletinul la ghiseu, scapi basma curata.

  62. @Pizzi: da, posibil sa se poata afla numele. dar astia care rup cardurile si multe altele folosesc egold si n-au nici o grija.

  63. #63

    Teniescu, vorbim de domenii dot ro

  64. #64

    sa presupunem ca de pe un pc din reteaua rds filberlink ( cei cu ip dinamic ) se fac ilegalitati : scam , spam , ddos , hacking , etc . cum se poate condamna o persoana , sau cum se face legatura cu acea persoana , daca ea nu are profit in mod direct ( adica sa scoata bani pe numele propiu ) , tinand cont ca acum ip-ul este distribuit lui , peste 10 minute unui copil de 10 ani .

    si cand se va incepe sa se inregistreze toate actiunile facute pe internet de catre internet provider ?

  65. #65

    cand vor incepe *

  66. #66

    @ice4r0: 1 aprilie 2009. Te’ai trezit cam tarziu.

  67. ice4r0: loguri, loguri, loguri

  68. ice4ro, ce zici daca de exemplu in timp ce de pe un pc din reteaua rds filberlink ( cei cu ip dinamic ) se fac ilegalitati : scam , spam , ddos , hacking , etc . , usa apartamentului in care e acel pc este pusa la pamant de 8 “negri” de 2 pe 2, care printr-o coincidenta te gasesc pe tine in aceeasi camera cu acel calculator ? si apoi cand la procuratura iti sunt aratate fotografii facute timp de o luna care demonstreaza ca tu erai in acelasi apartament exact in perioada in care de pe acel pc se desfasurau activitati ilegale, cum le explici acele mici coincidente ?

  69. Către cei nedumeriți cum stă treaba cu domeniile.

    1. Declararea unor date false la înregistrarea numelui de domeniu se constituie fals în declarații.

    2. Ești român, ți se aplică legile române.

    3. Registrarul este obligat prin lege să divulge datele personale indiferent câți para dai ca ele să nu fie afișate la whois.

  70. Ahh ce minunate legi … frumoasa tara …

  71. De fapt, daca faceai toate chestiile alea si iti pui astfel de intrebari inseamna ca ti-ai merita soarta daca te-ar prinde :))

    canadianu, ce facea el nu pare hacking, eventual script kidding :))

  72. #72

    ce loguri ? sa presupunem ca pe pc-ul respectiv nu exista nici o dovada iar singura dovada ce il poate lega de aceasta activitate sunt ip-urile dinamice .

    ps : canadianu stiam ca iti trebuie mandat sa intri in casa omului . si mandatul nu se poate obtine doar dupa un ip si alte prostii de astea .

  73. bai omule, nu logurile tale, logurile lui erdeesh de exemplu, si pe ale alora pe are i-ai hax0rit, ca nu pari sa fii in stare sa le stergi. Si inca o gramada de alte loguri [-(

  74. @bogdan
    am zis eu cumva cum se cheama ce face el ?
    @ice4ro
    esti prea prost, stai jos
    @arhi
    deci cum e cu legea aia cu blurarea ?

  75. #75

    “ps : canadianu stiam ca iti trebuie mandat sa intri in casa omului . si mandatul nu se poate obtine doar dupa un ip si alte prostii de astea .”

    Inchide PCul acum, pentru binele tau si al celor din jur.

  76. #76

    nu fac eu de astea , nu ca nu as vrea dar inca nu am cunostiintele necesare sa fac si sunt curios sau mai degraba preventiv sa stiu ce ma asteapta . plus ca intrebatul e moca ,asa ca de ce sa nu il solicit pe arhi daca tot e acolo [-(

  77. #77

    wow , cate genii pe aici :% ma duc sa plang si eventual sa ma spanzur cu cablul de net .

    @canadianu : iapula

  78. n-am cum, ai luat-o tu deja

  79. #79

    hai hai, terminati, ce aveti, nu despre asta e vorba, va rog

  80. #80

    ok deci in loc sa ma jignesti aiurea , nu mai bine ma lamuresti ? nu credeam ca s-a implementat inca logarea traficului utilizatorilor de catre isp 😕

  81. Citeva completari la ce a notat Arhi in insemnare (tot de la conferinta scriu).

    “# Este o bălărie acel mit cum că dacă eşti hostat in US nu mai răspunzi legal faţă de ce scrii pe site. Se aplică legea rromână.” In plus s-ar putea sa fie aplicabila si legislatia americana (in functie de subiectul in disputa). Probabil mit-ul e legat de aplicarea legii romane pentru un domeniu gazduit in afara. Daca e urmarita 100% calea legala, s-ar putea sa ia ceva timp. Daca insa gazduitorul site-ului e mai deschis, s-ar putea sa ii fie suficienta decizia romaneasca. Depinde si de obiectul disputei.

    “# Siturile tip Pret Bomba sunt perfect legale”
    Zau ca nu imi aduc aminte cind am discutat asta azi 🙂
    Dar parerea mea este ca pot fi ilegale – e o chestie de interpretare a ceea ce inseamna “joc de noroc” – am scris sapt trecuta mai pe larg – legi-internet.ro/blogs/index.php/2009/05/08/licitatii-bomba-joc-de-noroc-sau-afacere

    “# Trackerele de P2P se supun aceleiasi legi rromanesti. Simplul fapt ca sunt in limba rromana deja le pune sub incidenta legii din rromania”
    As zice ” simplu fapt ca se adreseaza pietii romane”.

    “# Cea mai importantă chestie auzită până acum. Dacă tu reclami la HOSTING un furt sau orice încălcare a legii, HOSTINGUL e obigat să anunţe organele în drept de a cerceta problema, NU TU”
    e SI TU, nu NU TU 🙂
    Pentru ca noi am discutat de aplicarea legilor in domeniul gazduirii, ne-am referit doar la obligatiile gazduitorului.
    Tu ai oricum, cf dreptului comun, o obligatie generala de a raporta catre autoritatile competente orice infractiune de care stii.
    Si acum o sa discutam ce sunt autoritati competente… 🙂 Si asta e o lunga discutie.

  82. ice4r0, Legea de pastrare a datelor de trafic e in vigoare – deci exista o obligatie a ISP sa pastreze datele pentru 6 luni.
    Da, te prind 🙂

  83. bogdan te minte, stai calm, n-au cum sa te prinda
    ;))

  84. @ canadianu’
    Citeste legea 8/96 art 88 si urm.
    www.legi-internet.ro/legislatie-itc/drept-de-autor/legea-dreptului-de-autor.html#143

    Exista si exceptii, una din ele care se incadreaza in ce zici tu:
    “portretul unei persoane general cunoscute, daca portretul a fost executat cu ocazia activitatilor sale publice”

  85. #85

    Bogdan, referitor la anuntarea organelor, am uitat sa precizez de ce am bolduit. eu m-am confruntat cu problema asta iar ispul mi-a explicat ca e obligatia mea sa iau legatura cu organele competente, adica ei nu au nici o treaba

  86. chestia aia e valabila pentru activitati comerciale, adica nu poti folosi fotografia unei persoane cunoscuta pentru o reclama fara sa-i platesti drepturi de autor, si n-are nici o legatura cu ce am intrebat eu. da’ nah, stiu ca ii e greu lu arhi sa recunoasca … 😛

  87. #87

    dude, citeste ce iti spune bogdan, ca legea canadiana nu e la fel cu cea rromaneasca. de parca nu ai sti….

  88. #88

    ok multumesc de raspunsuri . nu era vorba de script kidding si nici despre hacking , ci despre scam . restul exemplelor le-am dat aleatorii .
    eu sunt din pitesti unde sunt o gramada si am observat ca majoritatea scammerilor sunt prinsi din propia prostie , caci scot bani pe numele lor direct sau sunt dati in gat de catre prietenii lor si complici . nu stiam ca a fost implementata legea de pastrare a datelor , aici nu e folosita , ori nu stiu autoritatile pe cine sa caute , ori sunt prea incompetenti in acest domeniu . bineinteles , mai e si varianta mitei , dar nu cred ca se aplica in cazul acesta

  89. hai sa inchidem blogurile, nu mai facem poze, si gata..
    toata lumea e fericita
    arhi, daca eu te pozez pe tine pe strada si tu iti gasesti fatza pe la mine pe site e vreo problema?la fel si pentru numerele de inmatriculare la masini..

  90. pai de aia ti-am cerut sa-mi dai textul legii, ca sunt si eu curios daca asa de departe a ajuns cretinismul in rromania. nu de alta, dar daca chiar exista, cineva condamnat pe baza ei poate sa scoata niste bani frumosi la CEDO 😉

  91. @Arhi, era vorba de ISP sau de hosting ?
    Daca era vb de ISP, se poate sa aiba dreptate, daca e vb de hosting – NU (cel putin nu pe legea 365).

    @Canadianu.
    Legea romana nu face nicio distinctie intre activitati comerciale si necomerciale, deci interpretarea ta este eronata, IMHO.

  92. #92

    cipoc, concluzia a fost “daca se impinge la absurd si gasesti un judecator prost dispus, poti fi condamnat”
    canadianu, daca e dragut Bogdan, poate iti da el textul de lege, ca eu nu il stiu

  93. e ca la telefonia mobila, totul se stocheaza, in caz de probleme se analizeaza… pe baza informatiilor se trece la actiune, la organizare de flagrant etc.
    Parerea mea e ca singurul motiv pentru care nu ii prind pe unii este pentru ca nu vor, si nu pentru ca n-ar avea resursele necesare sau baza legala

  94. #94

    Bogdan, erau de la o firma de hosting, nu ISP

  95. pt ce sa fiu condamnat?ca ti`am incalcat intimitatea?zic si eu ca te`ai bagat aiurea in fata mea ca eu vroiam sa pozez ce era dincolo de tine..
    chiar ar avea sustinere asa ceva?

  96. bogdan, cu riscul de a ma repeta, cum se face ca paparazzi nu sunt inca la inchisoare ?

  97. @Arhi – atunci e ok.
    BTW, am dat exact textul articolului mai sus:
    Citeste legea 8/96 art 88 si urm.
    www.legi-internet.ro/legislatie-itc/drept-de-autor/legea-dreptului-de-autor.html#143

    Incalcarea articolului este o contraventie, deci nu poti fi inchis.

    Nu cred ca trebuie sa exageram, eu va spun care e legea, nu cum se aplica ea. Important e ca daca tu esti nemultumit de o poza care este “un portret”, deci nu ca ai aparut undeva in secundar, etc. – ai un text legal pe baza caruia poti actiona.

    Deci nu e vorba sa nu faci poze, ci daca primesti o atentionare sa stii la ce se refera.

  98. am citit linkul tau si, din nou cu riscul de a ma repeta, nu-i vad relevanta. arata-mi unde scrie ca eu trebuie sa-ti blurez fatza daca vii tu sa ma ameninti cu raketii

  99. Ultima “idee” mi se pare pura tampenie. Cum sa imi pun numele frate? Pai fac contract cu statul sau cu firma?

  100. Nu stiu ce e discutia cu blur-ul…
    Noi am discutat ca in masura in care este o poza tip portret, persoana din poza trebuie sa iti dea consimtamintul in a-i fi folosita poza. (citeste legea pentru exceptii) Asta zice legea 8/1996.
    Daca nu – e contraventie.

    Sigur – poti sa o faci si iti asumi riscul. Daca nu vine Gigelul din portret sa iti zica ca nu-i convine, ai scapat.
    Care e problema ?

  101. #101

    “Este o bălărie acel mit cum că dacă eşti hostat in US nu mai răspunzi legal faţă de ce scrii pe site. Se aplică legea rromână.”
    Din cate am inteles din comentarile voastre asta pentru domenile .ro
    Ce se intampla cu celelalte extensii com/net/org etc?

  102. #102

    nu conteaza extensia, ci omul ce detine acea extensie. esti cetatean rroman, poti detine si extensie .jp, tot te supui legilor rromanesti

  103. Sa mai raspund la 2 intrebari :
    1. “Concediaza-ti seful! a scris pe 12 Mai 2009
    ce se intampla daca detinatorul site-ului pe care vreau sa-l dau in judecata este persoana fizica sau firma straina?”
    Trebuie sa vezi care este subiectul disputei si in functie de acesta legea aplicabila ( te uiti pe legea 105/1992 sau – daca e in UE – cred ca sunt si ceva Regulamente aplicabila) si instanta competenta.

    2. dAImon a scris pe 12 Mai 2009
    “Bun, şi dacă cumperi domeniul şi hostingul prin, say, Godaddy, care îţi oferă şi posibilitatea de ascundere a datelor propitarului? Mă îndoiesc că se deranjează GD să răspundă vreunui poliţai român care le cere să divulge aceste date. Dacă aveţi un exemplu concret în sens contrariu, chiar vă rog să-l daţi. Nu lege de pe foaie, ci chestia concretă.”

    Well, faptul ca GD sau altii au aplicat un privacy whois nu inseamna ca nu au si obligatia de a da datele personale in anumite circumstante anumitor autoritati. Privacy whois are rolul protectiei datelor personale, nu anonimizarii titularului domeniului.

    Recunosc ca este o problema complicata si inca nediscutata. ICANN discuta de vreo 10 ani pe tema asta si inca nu au luat nicio decizie concreta – vezi gnso.icann.org/issues/whois/ pentru mai multa documentatie.

    Practic vorbind – stiu de niste avocati din .ro care au obtinut datele personale din spatele unui privacy whois de la un gazduitor din state. (deci se poate).

  104. Am vrut sa zic: “Recunosc ca este o problema complicata si inca nerezolvata complet, dar discutata”

  105. #105

    in ce conditii e spam-ul “legal” ?

  106. #106

    si mai ales, de ce firmele care au luat amenda pentru spam le numaram pe degete ?

  107. @ Bogdan: normal ca se poate. intimitatea individului este protejata pana la un anumit punct. Poate ca nu pot cere eu, ca persoana fizica acele date, dar in cazul unui proces, in cazul in care alte instante intervin si le solicita, exista obligatia de a preda datele respective. Nu vad ce vi se pare asa complicat… chestia asta e aplicabila in orice domeniu (de la adrese reale, proprietari de masini si pana la telefonia mobila)
    Va dati seama ce debandada ar fi daca ne-am putea pune toate datele sub protectia anonimatului, iar politia sau SRI-ul sau cine mai are nevoie de ele nu le-ar putea solicita si primi

  108. #108

    “…Tu ai oricum, cf dreptului comun, o obligatie generala de a raporta catre autoritatile competente orice infractiune de care stii….”
    hehehe daca s-ar aplica legea asta toti am fi la zdup… dar hey rromania e un zdup… qed… 😆

  109. #109

    auras, momentan in rromania orice spam e legal, ca nu are cine sa il sanctioneze

  110. #110

    Legat de logarea activității pe net.

    Ca să obții acces la internet prin fiberlink trebuie să bagi username și parolă.

    Baftă la furat conturi de fiberlink 🙂

  111. #111

    Daca subtitrarile sunt ilegale, atunci dubbing-ul cum e?

  112. #112

    @Gollum: sunt ilegale toate cat timp nu platesti pentru copyrightul de a folosi scenariul pentru subtitrare, dublare sau ce vrei tu acolo.

  113. Doamne, oamenii ăştia sunt victime sigure dacă vrea cineva să-i agaţe prin justiţie…

  114. #114

    Sa inteleg ca ai citit comentariile? ><

  115. #115

    ar trebui sa le blurezi pe toate 😉 =))

  116. auras a scris pe 12 Mai 2009

    “si mai ales, de ce firmele care au luat amenda pentru spam le numaram pe degete ?”

    Pentru ca autoritatile romane nu vor/pot sa-si faca treaba/sa aplice legea.

  117. :)) A ieşit varză pe aici. :)) Cetin, cred că ar trebui să faci un articol lămuritor, că aici s-a divagat puternic.:((

  118. bogdan, deci tuturor celor fotografiati de paparazzi ca si-o trageau cu nu stiu cate amante sau ca se scarpinau in cur le-a fost lene sa dea un telefon ziarelor/televiziunilor/etc. si sa le zica ca n-au voie sa publice pozele
    iar chestia cu portretul, la care faci tu referire in legea copyright-ului, care n-are nici o treaba cu legea privacy-ului, cu riscul de a ma repeta, se refera la faptul ca nu ai voie sa folosesti in scopuri comerciale portretul cuiva fara acordul lui.
    si ca sa se mire prostii, in tarile civilizate se aplica principiul “ceea ce se afla intr-un loc public SAU (ta dah !!!) este vizibil dintr-un loc public (adica eu pot fara probleme sa-i fac poze de pe strada, dintr-un copac, din elicopter, etc., lui arhi cand si-o trage cu nevasta in apartamentul lui, daca a uitat sa traga perdelele) este public”. hai in plm ca nu e asa de greu de folosit google, ce dracu

  119. #119

    După ce am citit articolul ăsta – Court Upholds Hacking Conviction of Man for Uploading Porn Pics from Work Computer – mă întreb care sunt șansele ca așa ceva să se aplice și la noi 🙂

  120. #120

    ”Trackerele de P2P […] Simplul fapt ca sunt in limba rromana deja le pune sub incidenta legii din rromania”

    Cum s-ar putea demonstra faptul ca sunt in limba romana,trackere respective?Majoritatea pe care le stiu sunt exclusiv in EN,iar torrentele asemeni.E de ajuns o singura propozitie ca trackerul sa fie catalogat ca fiind romanesc?Care sunt criteriile care definesc limita dintre romanesc si strain?
    Ma gandesc ca s-ar putea aplica principiul ubicuitatii in materie penala,fapta savarsita in strainatate e considera a fi savarsita SI in tara de origine a faptuitorului.
    Dar daca domeniul apartine unei persoane,iar site-ul e creat/administrat de o alta persoana?Cine raspunde?Caci raspunderea e singulara in domeniul acesta.
    Multumesc.

  121. #121

    cum sa fie singulara? Daca proprietarul domeniului e instiintat ca are asa ceva pe domeniul sau si nu ia nici o masura devine automat complice

  122. #122

    Complice,insa nu doua persoane si o singura raspundere penala.
    Oricum,ciudata chestia cu ”limba romana”.Sunt curios ce text de lege prevede astfel.

  123. #123

    Lock, nu stiu, am uitat sa notez. Oricum, e o legislatie si o zona foarte blurry. Eu doar am vrut sa subliniez ce e legal sau nu, pentru ca oamenii au convingerea ca Bill CLinton a dat o lege pe internet si ca trackerele 0 day sunt mai vinovate decat cele care nu sunt 0 day

  124. crearea de subtitrari e ilegala? pe asta n-o mai stiam.
    [-(

  125. da da, super tare argumentul cu limba. adica daca de exemplu eu o “knock up” pe una, da’ nu aplic pentru cetatenia rromana pentru borac, da’ il invat sa vorbeasca limba rromana, atunci el poate fi judecat de statul rroman in caz ca face vreo boroboatza. de unde plm le scoateti bah, din putzul gandirii ? si zi asa arhi, cei care ti-au dat raspunsurile la intrebari erau avocati …

  126. #126

    ba, tu esti tampit? am repetat cred de 20 de ori ca se aplica CETATENILOR ROMANI. unde pula mea vezi tu aiurelile tale?

  127. #127

    Era vorba de trackere, Arhi.
    Exista trackere/indexuri de torrent care au interfata si in limba romana, desi ele sunt situate in Bangladesh, sa zicem. Nu stiu care bourean a presupus ca poate statul roman face ceva in cazul asta.

  128. @ canadianu
    In fond crezi ce doresti.
    Cred ca in cele mai multe cazuri pozele de paparazii nu pot fi calificate ca si “portret”. Iar unora care apar in poze le si place chestia asta.
    In plus aplicare este mai dificila. Sau faci plingere la cei ce pot depunde plingerea, sau mergi pe o raspundere civila delictuala, care ia mult timp, trebuie sa dovedesti prejudiciul etc.
    Legea privacy-ul o exista in Canada. In Romania avem doar pe domeniul datelor cu caracter personal.
    Poate se va schimba prin noul cod civil, desi noile prevederi ar putea sa duca la contrariul – legi-internet.ro/blogs/index.php/2009/03/18/viata-privata-in-noul-proiect-de-cod-civ#more824

    Ref la subiectele legate de aplicarea legii in timp si in spatiu. Cel mai bine puneti mina pe o carte de drept sau un articol de specialitate inainte de a comenta sau pentru a veni cu argumente rezonabile. Arhi a simplificat un pic lucrurile, ca sa fie pe intelesul tuturor. Eu as fi zic mai degraba : ” ” simplu fapt ca se adreseaza pietii romane”

    Vezi de ex.
    Principiul personalitatii legii penale (art. 4 C. pen.) – “Legea penala se aplica infractiunilor savârsite în afara teritoriului tarii daca faptuitorul este cetatean român, sau daca neavând nici o cetatenie, are domiciliul în tara”.

    Sau daca ne referim la delicte – Revista Romana de Drept Privat – Competenta jurisdictionala in materie de delicte savarsite pe Internet -Alina Oprea, Doctorand, Universitatea Pantheon-Assas

    O zi buna
    Log out…

  129. arhi, esti prost, te-n pula mea
    ARHI a scris pe 12 Mai 2009
    pentru ca esti cetatean rroman, de aia. chiar daca situl ar fi .jp si ar fi scris in rromana, poti sa il dai relaxat in judecata, pentru ca se aplica 3 principii de drept, adica locatia, limba si proprietatea fizica

    si inca una, din textul articolului :
    Trackerele de P2P se supun aceleiasi legi rromanesti. Simplul fapt ca sunt in limba rromana deja le pune sub incidenta legii din rromania

  130. Culmea ca cei de la www.seminariileavocatnet.ro/ au ca parteneri site-ul kappa.ro si din cate stiu pe download.kappa.ro se gasesc programe piratate ce se pot downloada gratuit, fara nicio problema. Cam ciudat, nu?

    In fine, mi se par ciudate unele legi cum ar fi a doua, penultima si ultima.

    Ce treaba are faptul ca am ADSENSE pe blog cu datele mele. Daca am adsense e treaba mea si nu stiu la ce ar trebui sa am datele. Doar pe cei de la adsense ii intereseaza datele ca sa aiba unde trimite banii, in rest nu conteaza. Daca tot e blogul meu, ce intereseaza pe altul ce pun eu pe blog in materie de advertising?!

    Crearea de subtitrari mi se pare a fi ilegala pentru ca iei filmul de pe un tracker strain si pui subtitrarea la el si il mai departe… piraterie in serie… dar cum sa incalce dreptul de autor al creatorului de scenarii. Adica eu ar trebui sa ma uit la un film in coreeana fara subtitrare? Si ce dracu mai inteleg eu din film, atunci? Luand in calcul faptul ca filmul e cumparat.

  131. #131

    Tzukune, ca sa traduci Harry Potter, cartea, iti trebuie licenta. Exact acelasi lucru se intampla cu un film.

  132. @Arhi: Pai cartea da, dar filmul nu stiam ca are nevoie de licenta pentru a fi tradus.

  133. #133

    pai filmul nu e opera artistica, e bun public? :)) :))

  134. e public, face parte din cultura universala 😛

  135. Multe din aspectele discutate sunt reglementate de legea 365/2002.
    Eu am fost dat in judecata de un primar pentru un mesaj postat de un utilizator al unui site pe care il detin (afaceriagricole.net) .
    Am invocat prevederile legii pentru continutul gazduit, transmis, sau la care se faciliteaza accesul si am castigat (art. 12)

    Ce ma intereseaza pe mine este cum declarati veniturile obtinute din Adsense in situatia in care nu se foloseste o firma.
    Folositi o firma inregistrata in strainatate pentru veniturile din reclama? Daca da, unde?

  136. l-am intrebat si pe Sebi aseara, dar probabil avea treaba si nu a raspuns.

    Daca eu cunosc un tip, care fura stiri de pe diverse site-uri + nu precizeaza sursa, ce as putea sa-i fac?

    Nu mi se pare corect ceea ce face. Are blog pe wordpress.com, si am incercat sa-l raportez, dar se pare ca m-au ignorat.

    So ?

  137. Pai la filmele proaste care se fac, cel putin in Romania, nu cred ca le poti da denumirea de opere…. cu atat mai putin artistice.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.