Legat de acest filmuleț, mi-am adus aminte de ceva. De mult, de foarte mult timp, nu mai există această formulare Ați fost oprit pentru o verificare de rutină. Nici ca cetățean pe stradă, nici ca șofer. Polițistul te poate opri DOAR cu o motivație clară.

Poliţistul ia măsura legitimării atunci când:

a) persoanele încalcă dispoziţiile legale;
b ) există indicii temeinice că persoanele pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
c) persoanele sunt suspecte (după comportament, bagaje, îmbrăcăminte, locul unde se află, creează suspiciuni în rândul poliţiştilor aflaţi în misiune);
d) persoanele pot da lămuriri în legătură cu fapte sau alte aspecte care prezintă interes pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu de către poliţişti;
e) persoana solicită intrarea într-un perimetru legal restricţionat.
f) persoana legitimata este folosita ca martor asistent in procesul penal.

În mod normal, polițiștii reali știu asta și nu o fac. Se pretează la mizerii paznicii ăia de la parcuri, recent avansați ca poliție comunitară, pentru că ori nu știu, ori simt nevoia de etalare a puterii.

În rest, rămâne cum am stabilit. România are nevoie de noi reguli de comportament pentru polițiști, pentru că nu e normal ca orice pizdulice să înjure un polițist și să nu pățească nimic. Chestia aia se numește ultraj și poate fi arestată și călcată pe cap în același timp, pentru că s-a împotrivit arestării.

Din păcate, cât timp polițiștilor le e frică să facă ceea ce trebuie…