Nu vă ascund faptul că seria de articole despre emigrare a avut un succes uriaș, în toate mediile, se transmite pe chaturi și messengeruri, plus indexare bestială în google.

Desigur, în articole nu s-a putut lămuri chiar totul, pentru că nu s-au pus toate întrebările posibile.

Una din întrebări, care se repetă în mailul meu este următoarea:
Dacă pleci și rupi legăturile cu românia, vinzi tot, nu mai ai nicio proprietate, cum îți reînnoiești buletinul, când trebuie reînnoit?

Întrebarea e foarte validă și nu am știut ce să răspund, ce spune exact legea și cum se rezolvă. Răspunsurile gen Apelezi la un prieten/rudă/anunț OLX sunt tâmpite și nu dovedesc decât lipsa cunoștințelor în domeniu.

Dacă mai aveți și alte întrebări, lăsați-le aici, poate răspund deja emigrații noștri.

LE: Există, în românia, oameni mulți care nu au domiciliu stabil. Lor cum li se face buletin? Sau nu existi dacă nu ai domiciliu?

Luați de aici, săracilor, tot eu trebuie sa gasesc

Cartea de identitate provizorie

Bine, a gasit Coste, nu eu :)

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

163 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    din cate stiu eu, daca nu ai domiciuliu stabil in RO, buletinul este retras si se emite pasaport cu mentiunea domiciliu in XX.

    • #2

      Exact. Pasaport CRDS. Ori poti pastra buletinul vechi, pana expira.

    • #3

      Exact. Confirm.

    • #4

      Daca ai nevoie de buletin totusi (pentru casatorie in tara, de exemplu) se emite unul provizoriu. Nu stiu exact conditiile. Cumnatii au trecut prin asta. Sigur se gasesc informatii pe undeva.

    • #5

      Buletinul vechi nu il poti pastra! Iti este anulat!

    • #6

      Scuze! Am citit articolul, cand a aparut si nu am vazut later edit-ul.

  2. #7

    Eu dupa indelungi dezbateri in familie am rezolvat simplu..am aplicat pt cetatenie italiana..apoi am renuntat la cea romana..xac din acest motiv..pt a nu mai depinde de buletin si alte chestii.

    • Si ai platit taxa aia nesimtita de reuntare la cetatenie?

    • #9

      da, dar poti aplica ptr cetatenie dupa un numar solid de ani.

    • #10

      Da am platit si acea nenorocita taxa..ca sa aiba si gura lor de mancare..in italia poti aplica dupa 5 ani de rezidenta permanenta

    • #11

      Eu n-am renunțat la cetățenia română dar tot nu înțeleg de ce mi-ar trebui pașaport sau buletin românesc. La ce m-ar ajuta să am sau cu ce m-ar împiedica dacă nu-l am?

    • #12

      Nea Ilie, aceeasi intrebare am avut si eu. Pana când am descoperit ca-mi trebuie un act românesc -pașaportul – pentru a-i putea face certificat de naștere românesc fiului meu. 🙂

    • #13

      Doar o preocupare in plus.
      Am renuntat de lehamite..plus faptul ca nu am pe nimeni in minunata tara nici propietati..exclusiv lucrand si avand rezidenta italiana..actualmente si cetatenie..cea romana deja nu ii vedeam rostul.
      In viitor optez pt o alta cetatenie a unei tari mai inapoiate..dar mai primitoare.

    • #14

      @Diana, păi și ăla mic de ce-ar avea nevoie de un certificat de naștere românesc? Dacă vrea să fie cetățean român poate aplica pentru asta când o fi el de capul lui, nu?

    • #15

      Nea Ilie…am zis sa-l scutesc pe fii-miu de alergatura si in plus acum ce am auzit de la un coleg ca na mai lasa un bunic o mostenire la nepot, mai vrei sa faca ceva prin Ro…nu se stie niciodata. Il scuteste de alergatura si de documente inutile de tradus, copiat, apostilat, cozi…puii mei!

  3. #16

    Iti faci CRDS – www.mae.ro/node/1428

  4. Si eu sunt curios, ca imi expira buletinul in martie
    Stiu ca e o idee buna sa ai si pasaport si pe cat posibil sa le faci astfel incat datele de expirare sa fie diferite (macar la un an diferenta). In principiu stiu ca se poate rezolva la ambasada/consulat dar sunt curios cum/unde se poate rezolva in tara si daca e util pasaportul cu domiciliul in alta tara

  5. #18

    Lasa boss, macar sa pleci tu, n-ai visat niciodata ca o sa ai viza de flotant de Mioveni.

  6. #19

    Cum evitati ‘dubla impunere’ a veniturilor, respectiv cum dobanditi rezidenta fiscala (ptr mai mult de 183 de zile petrecute in tara in care v-ati stabilit)? E utila in ultimul timp, de cand ANAF impoziteaza tot ce misca…

    • #20

      Daca nu stai in tara, esti salariat in Spania sau Italia de exemplu, nu te impoziteaza ANAF-ul, stai linistit.

    • #21

      Pentru Franța, trebuie sa printezi si sa completezi documentul ‘Cerfa 730 – certificat de résidence fiscale en France’ apoi il duci la autoritățile franceze sa-l semneze. Cere de la munca o adeverința de salariat pentru anul in curs si anul anterior.
      In Romania duci actele la sediul Anaf din orașul unde ai reședință și completezi un document specificând ca in Franța se plătește impozitul pe anul anterior.

      Despre buletin, dacă nu găsești pe nimeni sa te ia in spațiu poți sa iti faci buletin temporar care are o valabilitate mai mica dar nu poate fi folosit ca act de identitate, aici ai grija sa ai pașaport valabil.

      Daca ai mașina cu număr de romania inmatriculeaz-o in străinătate sau vinde-o si asigura-te ca a fost scoasa de pe numele tău.

      @cetin – trebuie sa dai o bere comunității

    • #22

      cred ca de fapt ar trebui invers…

    • #23

      Ma refeream sa dai o bere celor care au scris și au dat sfaturi, nu celor care vor sa emigreze.

      Cel mai bun sfat este sa caute pe facebook grupuri de români din zona respectivă, te ajuta enorm mai ales la problemele care le întâmpini cu birocrația într-o țara străină.

    • #24

      cum ziceam, avand in vedere ca eu ii pun in legatura si datorita mie comunica, berea e ptr mine

    • #25

      Cartea de identitate temporara poate fi emisa pentru maxim un an. E o solutie buna pentru cei cu pasaport CRDS care sunt in Romania pentru cateva zile/luni si au nevoie sa rezolve kkturi legale.

    • #26

      *din cauza 🙂

  7. #27

    Iti faci pasport cu rezidenta in strainatate la ambasada romaniei. Iti anuleaza buletinul.

  8. #28

    In momentul in care ai rezidenta intr-o alta tara din UE, ai doua posibilitati:
    1. sa mergi inainte cu buletinul pana la expirare
    2. sa renunti la buletin si sa schimbi pasaportul normal cu pasaport de rezident.

    . Pentru punctul 1: dupa expirare esti ‘obliga’t sa schimbi pasaportul, atunci cand iti expira, cu unul de rezident. In pasaportul de rezident nu mai scrtie orasul/municipiul din ro in care ai rezidenta ci scrie :Rezident Italia/ Spania/Etc
    Nu inteleg de ce ai mai dori buletin de ro dar cealalta varianta este ca cineva sa te ia in spatiu pe teritoriul romaniei pentru a avea mai departe buletin.
    Schimbarea pasaportului cu unul de rezident se face la ambasada din tara de rezidenta, predand buletinul sau o declaratie de la politie ca ai pierdut buletinul (nu stiu sigur daca o declaratie pe proprie raspundere e buna)
    A nu se intelege ca avand pasaport de rezident iti schimbi automat cetatenia. Nu iti schimbi decat rezidenta. Ori nemai fiind rezident in Ro, nu esti obligat sa mai ai buletin.

    • #29

      Pasaportu’ CRDS nu e vazut cu ochi buni de functionarii publici romani. Pe deasupra, pasaportu’ asta are mai putine drepturi decat cel normal. E o diferenta de un cuvant in lege.

    • #30

      Cum are pașaportul CRDS (sau posesorul) mai puține drepturi?

    • #31

      cu pasaportul CRDS nu-ti schimba bani la BRD…si cu nici un pasaport….vor doar buletin care sa aiba o adresa si CNP. Aia de la BRD nu stiam ce cauta in pasaportul canadian si cand am intrebat-o de ce rasfoieste atat mi-a zis ca nu vede CNP-ul. Si n-a mers nici cu cel romanesc…ca nu aveam adresa……..hilar dar e edevarat

    • #32

      daca si tu te ai dus la scurgerile alea…

    • #33

      Nu pasaportul CRDS are mai putine drepturi ci unii functionari din Romanica sunt spalati pe creier si reactioneaza ciudat la vederea pasaportului, cam ca olteanul cand a vazut prima data girafa.

      Nu ai niciun drept in plus cand ai buletin ci doar iti faci nervi mai putini atunci cand iti deschizi un cont in banca, ceri o copie dupa hotararea de divort de la judecatorie sau iti cumperi o cartela prepaid de la proastele alea de la Digi. Desi parca mai nou nu mai cer nici alea buletinul.

    • #34

      El zicea că pașaportul normal îți conferă mai multe drepturi (conform nu știu cărei legi) decât cel CRDS.

      Voi comparați pașaportul CRDS cu buletinul.

  9. #35

    Ca la emigrant la emigrant, raspunsul e foarte simplu. Conform legii romanesti din momentul in care anunti pe la autoritati ca locuiesti permanent in alta tara pe pasaport ti se pune un abtibild ca esti cetatean roman cu domiciul in strainatate. Moment in care ti se ia buletinul, ca CRDS nu ai voie sa ai buletin, indiferent cate proprietatile/locuintele vietii ai in Romanica.

    Sigur, cei trei milioane de romani care locuiesc de zeci de ani in strainatate cu buletinul in buzunar (including yours truly) contrazic dramatic aceasta dorinta a legii romanesti.. 😀

    Daca totusi iti expira buletinul cand nu te afli pe ogoarele patriei si ti-l doresti in continuare (e util, recomand celor ce pleaca sa il pastreze) si nu mai ai nicio proprietate prin Romanica nimic nu te impiedica sa il rogi pe unchiul de la tara (mai ai un unchi in viata in Romanica, nu-i asa?) sa iti faca un flotant/mutatie si apoi sa iti faci buletin. Hai, baeti, ca romanul s-a nascut poet si buletinul nu e greencard, se obtine semnificativ mai usor.

    • #36

      si atunci ce faci, nu mai anunti autoritatile, ca sa nu te trezesti CRDS?

    • #37

      Da, asta a fost varianta agreeata pana acum de cei mai multi romani, sa ignore cu seninatate legea. Cunosc romani care au o a doua cetatenie de 10 ani si n-au anuntat pe nimeni ca locuiesc in strainatate.

      Dar de cand a venit din nou PSD-ul la putere mai nou *este obligatoriu* sa anunti daca te cari din tara. Bine, nici amenzile daca nu anunti nu sunt mari asa ca nu e grav daca nu anunti. Vreo suta de lei, cam cat lasa unii comentatori de aici bacsis la chelner intr-o seara, e ok. Iar daca nu ai nicio proprietate in Romanica atunci autoritatile romane ti-o ling cu blandete, ca n-au cum sa te forteze sa le platesti amenzile.

      Decat daca vrei buletin. 😀

    • #38

      @Arhi: nu cred ca te pot face CRDS din oficiu, trebuie sa ceri tu asta explicit. Daca iti expira buletinul si nu il reinnoiesti nu te fac automat CRDS.

    • #39

      De asta spuneam si in alte comentarii ca populatia aceea de 19 mil din statistici nu este cea corecta.
      Toata lumea pe care o vad aterizand pe OTP intra cu buletinul in tara. Si multi daca nu chiar majoritatea nu vin dintr-un city break.

      Eu anul acesta am stat in Romania vreo saptamana doar pentru schimbarea buletinului.

  10. #40

    In mod normal poti fii cetatean roman fara domiciliu in Romania si atunci scrie pe pasaport ca ai domiciliul in strainatate. Dar eu cred ca e indicat sa faci asta doar daca ai intrerupt absolut toate legaturile cu tara, deci nu ai nicio proprietate (de exemplu teren), nici abonamente/cartela de mobil sau conturi in banca in Romania.
    Pentru ca birocratia din Romania e multa si ciudata si s-ar putea ca functionarul de la ghiseu sa se uite la tine ca la poarta noua cand vrei sa te identifici cu pasaportul.
    Chiar si cu buletin de Romania e bine ca la adresa din el sa locuiasca cineva pentru ca eventuala corespondenta sa fie citita la timp. Deci solutia cu “Apelezi la un prieten/rudă” nu e neaparat neinspirata/rauvoitoare.

  11. #41

    Cel mai bine pasaport cu rezidenta internationala, asa cum s-a scris mai sus. Insa recomand facut in tara si trimis la consulat/ambasada Romaniei din tara de rezidenta. E mult mai ieftin in tara si comod de trimis in tara de rezidenta. Eu nu am mai vrut buletin in Ro pentru ca eram legata de un domiciliu care nu corespundea realitatii. Si asa am rupt legatura si cu orice autoritate romaneasca.
    Pasaportul in strainatate costa aproape dublu (100 Eur in München fata de 230-250 ron in tara). Fix acelasi pasaport. Nu mai mentionez sictirul angajatilor de la consulat si viteza de programare la pasapoarte :vreo2-3 luni !?!@#$!).
    Am tot citit de acea declaratie pentru stabilit rezidenta fiscala, eu n-am facut-o. Sunt plecata din 2014 si am venit direct cu contract din Ro, de asta nu mi-am pus problema ca ar mai trebui sa platesc ceva. Succes!

    • #42

      Nu ma injura. Caz concret, muncesc in Munchen, am pasaport expirat. Ce fac, vin in tara sau imi fac pasaport la consulat? taxa pentru procesarea şi emiterea unui paşaport este de 59€, achitabilă în numerar/POS.

    • #43

      Consulat. Efortul e mai mic. Daca toate actele sunt expirate sau pierdute, iti trebuie un titlu de calatorie (se poate obtine de la consulat) ca sa treci granita in Romania.

    • #44

      Witch, normal ca la consulat, puneam in evidenta costul de 59 euro fata de 258 lei, plus drumul.

    • #45

      Costă acum 59euro la consulat. Costa 100euro acum trei ani! Am preferat sa facem pasaportul in tara, pentru ca timpul de asteptare pentru noul pasaport la consulat este de 90zile. In tara, max 10 zile. Intram in tara cu titlul de calatorie, ce se elibereaza in aceeasi zi la consulat si costa 0 Euro. Am facut programare on line la pasapoarte, cu o luna inainte sa ajungem, deci nu vom sta la cozi.

    • #46

      Fain. Eu am dat 70 euro pe titlul de calatorie. Pasaportul mi-a venit la consulat in 30 zile. Ala normal, ca pentru CRDS probabil trebuia sa testez rezistenta geamurilor antiglont de la consulat. Parca ai raie, asa se uita la tine daca ceri CRDS.

  12. #47

    nu stiu in alte tari cum e
    dar in ro e exact ca atunci cand ai 14 ani si-ti scoti CI
    evident nu esti proprietar la 14 anisori, asa ce te duci cu cineva, de regula cu 1 parinte + actul de proprietate al domicilului respectiv si se rezolva la evidenta populatiei / spclep unde faci o cerere tip si achizi nush ce taxa

    • #48

      si daca esti adult si nu ai domiciliu stabil? nu ai parinte, ruda, nu stai la nimni, locuiesti la hotel, pentru ca asa vrea pula ta?

    • #49

      e la fel
      apelezi la cineva care e proprietar si are mila de tine si declara ca te ia in spatiu 🙂

    • #50

      sa moara ma-sa, fix aia zic in text, ca asta e un raspuns tampit, care nu are treaba cu legea.

    • #51

      de obicei se rezolva prin rude, cunostinte, colegi/colege de birou…

    • #52

      am pus un link, am intelnit situatia astia de multe ori, chiar se rezolva usor, dpdv al actelor
      totul e sa gasesti o persoana care sa fie de acord sa te ia in spatiu…

    • #53

      «buletin de bucuresti» (referire la un film cu denumirea asemanatoare)
      in alta ordine de idei (si off-topic) – cica sunt controale, amenzi pentru cei care fac afaceri din asta.

    • #54

      @abvreviat
      cata vreme nu pretinizi foloase materiale sau de oricare alta natura, e perfect legal

    • #55

      en.m.wikipedia.org/wiki/Perpetual_traveler

      Daca nu esti cetatean american.

  13. #56

    dude,
    goo.gl/JrQHKE

    serios, chiar e simplu…

    • #57

      realizezi ca am 43 de ani si am buletin de ceva vreme? vrei sa ma inveti cum sa ma ia mama in spatiu, adica raspunsul despre care am scris in articol ca e idiotic sau imi explici cum faci sa ai buletin daca nu ai casa si nu doresti sa te ia nimeni in spatiu? inteleg ca nu stii, dar lasa-ma-n pula mea cu raspunsurile de google.

    • #58

      am pus link ca sa ma crezi :))
      eu stiam de treaba asta demult (de pe vremea cand o purva croasta voia sa stea cu mine si eu nu si nu)

      acum ca tie nu-ti place sau ti se pare idiotic, e fix treaba ta
      eu iti zic doar cum se procedeaza in aceasta minunata patrie

    • #59

      bai, sunt cetatean roman. cetatenia o demonstrez cu actul de identitate. NU ARE CUM ca cetatenia romana sa depinda de faptul ca ma ia in spatiu un prieten.

    • #60

      cetatenia o dobandesti la nastere
      ea se perpetueaza apoi prin actul de identitate
      nu fac pe desteptul, dar asa e logic
      inteleg ce zici in partea a doua, dar deocamdata asa functioneaza lucrurile
      ce nu pricep este de ce te miri de nebuloasele cadrului legal :))

    • #61

      Se perpetuează o pula prin actul de identitate.
      Ea se dobândește la naștere și se pierde prin voința proprie sau in cazuri excepționale prin voința statului.

      Auzi în plua calului, se perpetuează prin act de identitate. Nino nino …

    • #62

      art. 5 din constitutie Cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere. SUB nicio forma.

    • #63

      Ma bed.
      Știam ceva prost de personal non-grata…bla bla..
      Mersi de lămurire!

    • #64

      cetatenia nu are treaba cu actul de identitate. Daca nu esti in tara nu ai drept la act de identitate 🙂 Pasaport cu adresa in strainatate.

    • #65

      @Arhi: statul roman are reminiscente comuniste si considera ca toti oamenii isi duc viata in acelasi fel. La ei nu exista “stau la hotel si nu am domiciliu stabil”. Daca Maricica de la evidenta populatiei are domiciliu stabil atunci si tu trebuie sa ai, ce e aia sa vrei sa fii diferit? Conceptie ramasa de pe vremea cand toti primeau apartament de la stat.
      Gandeste-te ce se intampla daca ai buletinul acasa, certificatul de nastere e tot acasa iar casa iti ia foc sau e cutremur si nu mai ramane nimic din ea. Devii apatrid peste noapte.

    • #66

      pofta buna la mancat CACAT cu polonicul – nino nino

    • #67

      @cetin: te rog eu frumos sterge-mi comentariile pe tema asta

      nu poti sa scoti o vorba aici fara sa se bage toti oligofrenii

    • #68

      Ete suparatu’ unde era!
      Oligofren este mama ta, cea care te-a luat în spatiu că să ai buletin.

    • #69

      se vede ca te-a fatat ma-ta in grajd
      cum plm rezista in viata asta specimene ca voi nu pot sa pricep

  14. #70

    In mod normal daca tu nu ai rezidenta in romania nu ai nevoie de buletin pt ca e oarecum fals in acte sa te ia un unchi in spatiu si sa iti scoti buletin ca ai domiciliul in Romania cand tu nu locuiesti de fapt aici. Daaaar, statul roman inca nu face diferentierea intre un act de identitate si un act de rezidenta prin urmare te trezesti ca iti cere buletinul pt cine stie formalitate de care nu iti inchipuiai ca vei avea nevoie. Case in point: parinti emigrati in SUA de 12 ani, green card, rezidenta all the works, evident ca in anii astia le-au expirat buletinele. Li s-a nascut un copil, pasaport de US, cetatean american, au vrut sa aiba si cetatenia romana (don’t ask why, options I guess). Surpriza la starea civila in Romania, se cer actele de identitate ale parintilor, poftiti pasaport. Pai nu se poate, trebuie buletin, pai eu nu sunt rezident in Romania, nu mai am buletin. pai sa vi-l faceti. Pai pe ce, ca eu nu am proprietati aici, nu mai locuiesc aici de 13 ani, alooooo. Nu conteaza, gasiti pe cineva sa va ia in spatiu. Deci statul roman te indeamna cu candoare sa faci fals in acte si sa declari ca esti rezident in Romania ca sa iti inregistrezi copilul in Romania cu pasaport de Romania. Deci…despre ce vorbim…incalcarea legii…care lege? Unchiule, la ce etaj ziceai ca stai?

    • #71

      Probabil au dat ei peste cineva bătut în cap. Ăsta e într-adevăr un risc.

      Pentru transcrierea certificatului de naștere străin ai nevoie doar de dovada cetățeniei române pentru unul din părinți:

      www.starecivila1.ro/transcriere-acte/

      – dovada cetăţeniei române (B.I./C.I., paşaport românesc CRDS, certificate de dobândire a cetăţeniei române emis de Ministerul Justiţiei – Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie sau de reprezentanţa diplomatică a României din străinătate, adeverinţă de cetăţenie eliberată de Direcţia Generală de Paşapoarte);
      – fotocopii ale certificatelor de naştere şi de căsătorie, ale actului de identitate sau paşaportului, după caz;

      Se poate și cu pașaportul, dar trebuie să te documentezi în prealabil ca să știi cum să te cerți cu funcționarul odihnit.

    • #72

      Foarte posibil, actiunea se petrecea in Republica Mazare, circa 2014…asta e si partea de aventura a traitului in Romania, regulile sunt interpretabile si interpretate…si trebuie sa faci cercetare de doctorat ca sa argumentezi ca la Curtea Suprema in fata ghiseului…

    • #73

      Buletinul nu are nic o legatura cu transferarea cetateniei la copil. Eu am nascut copilul in alta tara, mi-au dat certificate de nastere, am transcris certificatul, autentificat la un notar si l-am trimis la Ministerul de Externe de aici pentru apostila (totul prin posta), Cu actele parintilor de nastere si certificatul de casatorie ni s-a emis certificatul romanesc al copilului de la Consulat. Daca parintii sunt din tari diferite atunci se schimba treaba. Dar ce are buletinul de identitate cu emiterea unui act de nationalitate ca doar nu trebuie sa aiba adresa de Romania ca sa fie cetatean? Doar parintii trebuie sa dovedeasca cetatenia romana prin documentele de nastere, casatorie si pasapoarte romanesti cu/fara notatia ca au domiciliul in strainatate. Singura problema in Ro este ca atunci cand te duci la cateva banci sa schimbi bani nu-ti schimba decat pe baza buletinului de identitate. Zici ca esti al nimanui, cam asa te simti De ex. BRD

    • #74

      În toate legile în care apare identificarea în românia, de obicei e aceeaşi exprimare: buletin de identitate sau paşaport, după caz.

      Poţi şi să-ţi deschizi firmă ca român, exclusiv cu paşaportul, ştiu cine a făcut fără nici o problemă, ca român dar nerezident.

      Funcţionari leneşi, altceva nu-mi pot explica, pentru că probabil dacă nu foloseşti buletin, ei trebuie să urmeze alte proceduri şi ei la 3 jumate vor să fie acasă în ziua aia probabil, sau dacă e vineri, maxim 1 după masa.

  15. #75

    Indiferent de unde emigrați va recomand sa va schimbați actele in formatul nou, mai ales certificatul de naștere, asa scăpați de eventualele traduceri care nu sunt ieftine. Daca ti-ai gasit deja job intreaba HR-ul din străinătate ce acte ai nevoie si traduce-le in Romania, iesi mult mai ieftin.

    Scanează-ti toate documentele, transforma-le in format PDF si pune-le pe dropbox într-un .zip cu parola, sa ai acces facil la ele, m-au salvat când mi-a cerut HR-ul diplomele de bacalaureat plus ce certificări am avut.

    Eu, înainte de a pleca, am cumpărat printr-un prieten un card SIM din țara respectiva si am pus numărul in CV, automat primeam mai multe telefoane.
    Mi-am cumpărat din Romania cel mai ieftin telefon non smart dar sa ma tina bateria mult, a fost o idee excelenta pentru ca mi-am păstrat numărul de Romania. Cu ocazia asta am fost la Vodafone si mi-am schimbat abonamentul in cel mai ieftin posibil.

    Trebuie sa ai CV actualizat lunar si cu recomandări pe Linkedin, Monster si plus alte site-uri de job-uri din țara respectiva. Rugați-va foștii colegi sa va scrie recomandări in engleza, chiar contează.

    Încearcă sa faci in Romania un curs de limba străină, chiar dacă este de începători o sa iti folosească enorm, specifica asta in CV.

    Cand m-am hotărât sa plec am cautat ca orașul sa nu fie foarte mare pentru a evita eventualele probleme dar sa aibă in apropiere un aeroport cu conexiune pentru Romania, important mai ales dacă aveți părinti in țara.

  16. #76

    Din momentul in care ai obtinut a 2-a cetatenie(5 ani in it/be,7 nl) nu cred ca se mai pune problema de ci romanesc, eventual in momentul in care vei dori sa te intorci in tara(putin probabil) si atunci se rezolva usor , chiar daca ai buletinul/pasaportul expirat.In rest, asa, de curiozitate, in be eliberarea unui buletin costa 15 euro si dureaza 2-3 zile, pasaportul 25 euro maxim 5 zile.La ambasadele belgiei in diverse tari nu exista nici o diferenta de pret,doar in cazul urgentelor ceva taxa suplimentara.Daca nu se poate obtine a 2-a cetatenie, ghinion de nesansa.Muie dragnea!

    • #77

      Daca nu se poate obtine a doua cetatenie, se renunta la cea romaneasca si se ia cea a tarii in care persoana locuieste. Tot pentru Dragnea.

    • #78

      nu poti renunta la cetatenie pana nu ai cetatenia altei tari. lege antiapatrizi generala in toate tarile lumii

    • #79

      Asa e. Am pus actiunile in ordine inversa, my bad. De fapt se aplica pentru cea a tarii in care locuiesti si, numai daca se aproba cererea, se aplica pentru renuntarea la cea romaneasca.

    • #80

      Arhi nu e chiar asa. Sau poate acum este. In urma cu 12 ani, o buna prietena a renuntat la cetatenia romana ca sa o ia pe cea germana. Pana sa depuna actele pentru cea germania s-a intors de urgenta in tara sa ingrijeasca un parinte bolnav. A ramas apatrida vreo 2 ani, pana si-a recuperat cetatenia romana. A fost o nebunie. Nu a putut lucra cu contract de munca, dar si-a putut face firma, dupa ce a umblat de nebuna dupa un milion de acte, adeverinte si aprobari. Nu stiu ce a functionat rau sau unde a gresit, dar in perioada respectiva aparuse The Terminal cu Tom Hanks si am ras mult ca e norocoasa, ca nu a ramas intr-un terminal de aeroport.

    • #81

      ba e fix asa. nu poti renunta la cetatenie pana nu ai cetatenia altui stat. simplu

    • #82

      arhi – nu sunt sigura dar chiar Germania cerea asta. Un amic si-a luat cetatenia germana dar pentru asta a venit in Ro sa-si ia dovada ca a renuntat la cea romana si de-abia dupa aia I-au dat-o nemtii pe-a lor.

    • #83

      daca nu esti sigura, nu comenta. nu poti renunta la cetatenie fara sa ai alta deja luata. the end

    • #84

      Am cautat de curiozitate si citatul exact de pe mae.ro este:”dovada deţinerii cetăţeniei altui stat (paşaport) sau a promisiunii de acordare a cetăţeniei de către autorităţile statului respectiv (sub forma unei adeverinţe, care va trebui să fie apostilată/supralegalizată de autorităţile acelui stat, în conformitate cu legislaţia locală şi convenţiile internaţionale aplicabile), a cărei copie şi traducere vor fi legalizate de ambasadă sau consulat;”
      Deci se poate obtine renuntarea la cetatenie, daca exista promisiunea. Deci poti deveni (teoretic) apatrid, daca tu nu finalizezi procesul de obtinere a cetateniei. Si probabil asta i s-a intamplat amicei. Conventia din ’54 a fost transpusa in legislatia ro in 2005

    • #85

      nici macar in teorie. niciun stat nu da acea asa zisa promisiune, tocmai pentru a scoate complet apatrizii din calcul

    • #86

      Si totusi sunt destule forumuri cu intrebari puse de apatrizi, fosti romani, incurcati in acte si nestiinta. Daca nu as fi cunoscut caz concret nu m-as fi bagat ca musca.

    • #87

      exista ceva reglementare dupa 2012, cred. pur si simplu e imposibil sa devii apatrid.

  17. #88

    tl.dr, la comentarii ma refer si tin sa te contrazic man; “Răspunsurile gen Apelezi la un prieten/rudă/anunț OLX sunt tâmpite și nu dovedesc decât lipsa cunoștințelor în domeniu” chiar apelezi la olx/moldoveni, te ajuta pentru o suma modica sa iti faci buletin unde vrei tu :)) problema e ca daca pleci in alta tara si nu ai nimic in romania, trebuie macar sa ai in tara respectiva altfel pe acolo nu stiu daca te poate ajuta un moldovean ca in ro 🙂 bine, poti oricand reveni in romania, nu? bonus fact, faceti-va pasaport dar nu cand vin toti romanii acasa.

  18. #89

    Asta cu buletinul e cat de cat clara, eu am insa o alta problema, ce se intampla cu contributiile la pensie dupa emigrare? Ai lucrat un numar de ani legal in tara, mai lucrezi un alt numar de ani in afara, si vine momentul pensionarii. Mai poti sa iti recuperezi ce ai platit inainte in tara? Asta daca pana o sa ajungem noi la pensie o sa mai existe vreun fond de pensii in Romania

    • #90

      Intre anumite tari ale UE se recunoaste contributia partiala si se calculeaza pensia in functie de numarul total de ani munciti. Dar Ro nu a aderat inca la chestia asta. In consecinta, daca ai muncit cel putin 10 ani in Ro, iei pensie separat in Ro iar in tara in care ai emigrat iei pensie numai pentru anii munciti acolo (si la ei e nevoie de un minim). Daca nu ai muncit 10 ani in Ro ai pierdut banii.

    • #91

      mi-nu-nat

    • #92

      Unde scrie porcaria asta cu minim 10 ani in Romania? Nu ca nu cred, dar vreau sa stiu la ce sa ma astept. Daca iesi la pensie ca cetatean roman si nu ai lucrat decat sa zicem 3 ani in Romania, aia 3 ani se duc pe apa sambetei? Sau se duc unde se duc numai daca deja nu mai esti cetatean roman?

    • #93

      nu pierzi, trebuie doar sa cotizezi in fond pana ajungi la minimul, care nu stiu exact cat e dar e posbil sa fie10ani, apoi poti lua pensie.

    • #94

      Art 53: (2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

      Stiu ca puteai sa platesti sa completezi stagiul, dar nu stiu daca mai e valabil.

    • #95

      pai sa-i fut, eu am lucrat si cotizat 7 ani in romania. am pierdut banii aia? adica ok, inteleg ca e un minim, bla bla bla, dar daca tot nu beneficiez pentru ce am platit la fondul de pensii, imi primesc banii inapoi?

      In alte tari din UE nu exista treaba asta – daca te muti intr-o alta tara din UE nu pierzi nimic, e ok.

    • #96

      @Witch: www.cnpp.ro/web/10180/218

      Exista un stagiu minim de cotizare, specificat aici: www.cnpp.ro/pensia-pentru-limita-de-varsta.

      Acum am incercat sa vad care sunt rezultatele pentru mine si cica stagiul minim de cotizare e de 15 ani (nu de 10) si nu ma pot pensiona mai devreme de 43 de ani daca vreau pensie intreaga.

      Deci scuze de dezinformare, nu scrie nici o porcarie cu minim 10 ani ci o porcarie cu minim 15 ani.

      Din cate am auzit exista aceste stagii minime de cotizare si in alte tari, dar in unele sunt mult mai mici, gen 5 ani. Smecheria e ca, daca pleci de acolo mai devreme, iti poti retrage banii cotizati (ceea ce e si normal). La noi in schimb, daca toti capsunarii si-ar scoate banii ar da faliment casa de pensii. Poti in schimb sa dai tu banii aia in plus pana faci stagiul de cotizare si obtii pensie si in Romania.

    • #97

      @Sabotor: aia auzisem si eu, ca, daca te regtragi din sistemul de pensii dintr-o tara civilizata aia iti returneaza banii sau, daca te muti cu serviciul, iti transfera banii cotizati la fondul de pensii din tara unde te muti.

    • #98

      @alex
      frate-meu s-a mutat intr-o alta tara din EU (nu din Romania) si a intrebat exact despre chestia asta. au zis ca nu-i nici o problema, se transfera fondurile si mai stiu eu ce; anii in care a cotizat se iau in calcul in noua tara, no worries. Se pare ca statul ruman ne-o trage mai rau decat un stat strain.

    • #99

      @alex: Apai daca e asa, statul roman isi cam poate pastra partea mea din pensie. Peste cativa ani poate si p-aia privata obligatorie, la cum se misca lucrurile. Multumesc de info, inca o bulina pe lista cu argumente pro renuntare la cetatenie. Alt stat poate o avea mai bine grija de mine la batranete.

  19. #100

    Raspuns: buletin cu domiciliul in strainatate

    • #101

      Raspuns: 4, stai jos.

      Buletinul se face doar pe adresa de Romania si e dovada rezidentei (fiscale).

    • #102

      @ion
      exista asa numitul buletin pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate, care nu e legat de vreo adresa din romania. Un prieten si-a facut asa ceva, dar e misto ca stii tu mai bine.

    • #103

      pardon, se numeste pasaport pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate; inlocuieste si buletinul.

    • #104

      si apropo, buletinul nu e dovada rezidentei fiscale. ca eu pot sa am buletin de romania si rezidenta (inclusiv fiscala) in alt stat din EU.

    • #105

      Se numeste Carte de identitate temporara

    • #106

      Nu e carte de identitate temporara, e pasaport pentru cetatean roman cu domiciliul in strainatate; inlocuieste buletinul (in sensul ca n-o sa mai ai buletin, ti se anuleaza), asa ca nu trebuie sa reinnoiesti buletinul cand expira.

    • #107

      Sabotor, pasaport cu domiciliu in strainatate care inlocuieste buletinul, esti sigur de ceea ce zici? Nu de alta dar am avut buletinul expirat, am vrut sa ma duc la banca in ro sa scot niste bani cu pasaportul (pasaport cu domiciliu in Ro) si m-au trimis la plimbare cum ca buletinul e act recunoscut.

    • #108

      Pentru a evita neintelegerile cu banca, e recomandat ca pasaportul sa fie trecut ca al doilea act pe langa cartea de identitate, inainte ca ea sa expire. Sau se cauta in banca o persoana care intelege ca si pasaportul e act de identitate.

    • #109

      statul roman considera pasaportul document de calatorie, nu act de identitate. asa cum si permisul nu are nicio valabilitate daca nu e insotit de buletin

    • #110

      NOTĂ:
      – în momentul preluării cererii, solicitantul va trebui să menţioneze serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple ori misiunea diplomatică sau oficiul consular de unde doreşte să ridice paşaportul;
      – eliberarea paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, se face concomitent cu prezentarea următoarelor documente ale titularului:
      a) actul de identitate care atestă domiciliul în România, emis de autorităţile române competente, care se retrage;

      De aici

      Dar e misto cum o toti sar sa ma contrazica, fara sa verifice chestii.

  20. #111

    offtopic: astept art cu emigrarea in germania, luxemburg, italia (bine, italia doar de chestie, DE e pe primul loc)

    • #112

      Sunt si eu tare interesat de asta. Mi-a placut articolul recent cu Olanda, unde a zis omul clar cat sunt chiriile si ce te poti astepta de la banii aia.

  21. #113

    Te duci la sectia de pasapoarte de pe Sos Garii Catelu si cu 50 de lei te ia cineva random in locatie si ai buletin. Am facut asta de mai multe ori, eu fiind nascut pe cealalta parte a Prutului

  22. #114

    Știți de ce toți capsunarii se înghesuie de sarbatori sa-si schimbe pașaportul sau buletinul in Romania ? Pentru ca este mai ieftin.
    Alternativa ar fi sa plătească 50Euro sa il schimbe la consulate, trimiți actele prin posta, faci programare online, te suna de la consulat sa-ti ceara actele lipsa. Mult mai simplu dar te costa mai multa asa ca vii în august in Romania, pierzi o zi întreaga stand la cozi pentru ca nu ești primul emigrant care a vrut sa-si schimbe actele in toiul verii.

    • #115

      @florin
      esti cretin. capsunarii aia de care zici tu oricum merg de sarbatori in romania. prin consulat/ambasada dureaza mult (eu am asteptat 10 luni sa-mi primesc pasaportul la ambasada), s-ar putea sa nici nu aiba vreunul aproape. Iar daca ei tot merg in romania de sarbatori, de ce sa nu impuste 2 iepuri deodata? Doar pentru ca ai tu impresia ca toti si-l schimba in romania doar pentru ca-i mai ieftin?

    • #116

      @sabotor Eu mi-am facut acum multi ani pasaportul la ambasada, am platit 100 eur si l-am avut in 2 sapt. Ma indoiesc ca acum ar dura 10 luni.

    • #117

      @George
      sper ca nu incerci sa-mi spui MIE cat a durat pana m-am vazut EU cu pasaportul MEU in mana, c-ar fi o chestie cam tampita din partea ta.

  23. #118

    Renunti la buletin si iti faci pasaport CRDS. Este un act de identitate acceptat oriunde, atat de banci cat si de functiomarii publici. Eu n-am avut probleme in ro cu el, a fost acceptat intotdeaun ca si buletinul. In afara, este mai valoros ca buletinul, as spune, chiar daca e mai greu de carat.
    Faptul ca romanii se incapatenaza sa pastreze buletinele e partea doua, dar tre sa fi constient ca ramai sub legea romaneasca si, conform noului cod fiscal, ai fi obligat sa platesti niste taxe in ro.

  24. #119

    Deci:
    Ma aflu in situatia descrisa in articol, adica tirat demult, actele expirate aproape toate, vandut tot, singurele legaturi ramase cu Romania sunt cele sentimentale. Prin urmare:

    #1. Pt ce plm imi trebuie buletin, plecat fiind din 2001? Raspuns: ca sa ma sterg cu el la cur. Pina acum nu am avut de rezolvat nici o chestie legala care sa nu poata fi rezolvata cu pasaport. (99%din chestiile rezolvate au fost votări)
    #2. De ce as sta la cozi pt a plăti taxa lu’ pește ca să renunț la cetațenia română? ‘Pișpă ea de taxa si de cetățenie, buletinu’ și permisu’ de conducere mi-au expirat, le-am aruncat, ma fut in ele. In momentul in care imi va expira pașaportul, va avea aceeași soarta.
    #3. Pina acum, o singura data pașaportul romanesc a fost mai folositor decat cel american.. Cand a fost vorba de plecat in Brazilia.
    #4. Cu US passport in Romania e mai ușor sa te piși pă Garcea. M-a tras pe dreapta pe cheiu Damboviței, că cică am facut nu știu ce viraj nepermis. Amenda X milioane si Y puncte pe permis. Ofer la control pasaport si permis american.. Baga frate ce puncte vrea mușchii tăi.. Garcea ma amenință ca trimite la poliția din State notificare ca am incălcat legea și că mi-a suspendat el permisu’ lor. I-am platit cu sec.. Bine șefu, am greșit, suport consecințele. Ia-mi permisu’, suna-i pe gabori in SUA, fă-ți datoria. Hai că aștept, că n-am nicio treabă.. Hai ca va iert de data asta, da’ sa vă faceti iar permis romanesc daca mai veniți prin Romania… Desigur dom’ căpitan, haidi pa!
    Concluzie: actele romanesti= sursă de stres, bătaie de joc. Acte din tara de adoptie= lipsa de stres, pe alocuri distractiv.

  25. #120

    Vad ca te gandesti serios sa pleci… noi ce mai citim? 🙁

    • #121

      de ce, crezi ca nu e internet in alte parti?

    • #122

      Crezi ca daca ai pleca intr-o tara civilizata ai mai avea atatea subiecte despre care sa scrii?
      Aici il ai pe dragnea, ai tigani, ai moldoveni….

    • #123

      Lasa ca e boer mare, isi permite, oriunde s’ar duce sa isi faca o Romanie mica pe care sa o pastreze intr’un acvariu, doar asa ca sa nu piarda legatura si pt subiecte. Daca bine ma gandesc, in romania sunt un numar limitat de subiecte, 10-15, care se tot rotesc sub diferite forme si care acopera, probabil 80% din total presa, restul de 20% se pot inventa. Oricum in cativa ani, meseria de bloger o sa fie facuta de AI , iar influenceri vor fi profilele de pe FB sau din WOW sau mai cine stie ce personaje din Minecraft!
      🙂

  26. #124

    Va certati degeaba. Varianta cu luat in spatiu de catre o ruda/prieten etc, oricat de cretina ar parea, functioneaza foarte bine. Si cata vreme respectivul nu face o afacere din asta sansele sa te intrebe de sanatate vreo autoritate a statului sunt nule. A, ca nu e normal, ca ar trebui sa existe o solutie legala simpla pentru romanii din strainatate, asta e cu totul alta discutie. Poate si pe romanii astia ar trebui sa-i preocupe rezolvarea acestor chestii concrete, nu dat like la dansul pinguinului de la proteste samd.

  27. #125

    In anumite situatii este rezonabil sa pastrezi cetatenia romana si sa ai un biletin valabil romanesc – de exemplu daca ai locuinta, pamant sau pur si simplu candva astepti ceva mostenire. Mostenire in Romania cu cetatenie straina este o catastrofa, dureaza pana, poate chiar si peste, un an pana se rezolva: trebuie mereu dusa o hartie din stanga in dreapta, semnat ceva, etc. Un avocat, notar nu prea poate sa faca totul.

    Si acum ptr bosii, care si cu un alt buletin strain sunt smecheri: cand luati cetatenia straina, luati-va prenumele in limba bastinasilor. Eu in 90 am fost obligat sa-mi schimb prenumele, de exemplu din radu a devenit un rudolf (bine ca nu adolf). In 2003 am aflat ca ceea ce se intamplase nu era in concordanta cu legile UE si as fi putut deveni din nou un radu…dar ar fi trebuit schimbate toate actele. Buuunnn, si sfatul nu costa nimic: daca devi de expl. cetatean britanic si mu te mai cheama marcel popescu ci marc popescu… nu te mai gaseste nici dracu la englezi daca ai proprietati, venituri in romania cu buletin romanesc, identificare anaf, etc.

    Cum obti un buletin romanesc nou dupa ce expira cel vechi, fara sa mai ai acte romanesti valabile, va explic, daca doriti, pe la mijlocul lui februarie. La sfarsit de ianuarie ma duc la buc ptr. doua saptamani sa rezolv exact chestia asta.

    • #126

      asteptam

    • #127

      Solutia asta e FOARTE buna dar am o banuiala ca se situeaza intrucatva in afara legii. Daca insa sanctiunile sunt doar administrative (amenzi etc) reprezinta o portita excelenta in relatia cu fiscul din tari gen UK. Barem o femeie care isi schimba prenumele la obtinerea cetateniei iar apoi se marita poate opta ca in UK sa ia numele sotului iar in Romania nu, ajungand sa aiba acte valabile pe doua nume total diferite. Daca nici una din cele doua tari nu considera faptele astea infractiune parca nu e rau sa ai acte valabile pe doua nume total diferite. Daca nu iti preiau CNP-ul alde John de la fiscul britanic te va putea apoi cauta pana turbeaza…

    • #128

      Habar nu am cum e in UK.

      In D ai liebera o faza asa, daca faci pe prostul si ai platit impozitele in alta parte. Primesti o amenda, dar nu esti puscarias -cel putindaca nu vb. De o suma mai mare de 100 teur. Dobanzi sau suma de imozit (nu impozitare!)

  28. #129

    Mi se pare mai degraba intrebare de sclav, nu de potential emigrant. Cum bine-spunea Giovanni mai sus, la ce pln doamne-iarta ti-ar trebui buletin nou daca expira ala vechi? Deci esti de o vreme plecat, probabil ca ai ceva acte unde esti plecat, la ce ti-ar mai trebui buletin?
    Ca intri mai usor in UE? Bullshit, intri muult mai usor cu ce act ai matale, unde esti plecat. Indiferent ce plm o fi ala: rezidenta permanenta sau pasaport al altei tari. Noi am fost totdeauna in vacanta in tara cu pasaport strain. Nici daca esti Mazare si-ai plecat in Madagascar si TOT nu-ti trebe buletin nou 🙂
    Ca ai proprietati inca in R? Bine, dar de alea oricum au grija niste rude-ceva; doar nu ai incuiat tot si te-ai carat, nu?

    • #130

      Daca vroiai sa demonstrezi ca mentalitatea de manelist (valoarea mea, valoarea mea etc) merge mana in mana cu prostia, felicitari, ai reusit. Hai sa-ti explic si de ce zic asta: sa presupunem ca ai cetatenie americana, dar ai vrea sa faci ceva afaceri prin Orientul Mijlociu, sau pur si simplu ai un job care presupune multe calatorii prin partile alea. Ai idee ce bun e un pasaport romanesc pe-acolo ca sa nu tremure pipota-n tine cand iesi pe strada? Si nu e vorba de paranoia aici, iar Orientul Mijlociu e doar un exemplu la indemana. Sunt multe tari in lume unde pasaportul unei tari cu care nimeni n-are nimic (gen Romania) te scuteste de o gramada de mizerii.

    • #131

      @Semaca: Pasaport. Vorbesti de pasaport in plm. Insa discutia era despre BULETIN. In rest toate bune, romanismul in floare: sa sari la gatul omului cu apelative “ej’prost” desi: 1) nu stii nimic despre celalalt 2) nu ai citit despre ce e discutia.

    • #132

      Multumesc ca mi-ai confirmat ‘diagosticul’. Incearca sa intelegi ca fara buletin romanesc o sa-ti scrie in pasaportul romanesc faptul ca locuiesti in SUA (in cazul exemplului meu) deci degeaba il mai prezinti in locul celui american, te miros aia de la o posta.

  29. #133

    In momentul in care obtii rezidenta permanenta in alta tara, trebuie, teoretic, sa renunti la buletinul romanesc. Identificarea se face din acel moment pe baza pasaportului, eliberat ca pt cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

    Practic, sunt mai multe probleme de care te poti lovi:
    1. renunti la buletin, dar daca e sa te intorci in tara pentru chestii administrative, o cam iei pe cocoasa. Mostenire? Vinzare de proprietati? Ceva acrobatii cu ANAF-ul? Vreo scrisoare ca mai ai de platit vreo amenda? Vreun cont bancar care acumuleaza doar comisioane? Sa vedeti ce misto e sa te legitimezi cu pasaportul! O minune! Si preturile la avocat/contabil/notar cresc pe masura si o sa va faca si o deosebita placere sa va petreceti vacantele in Ro, incercand sa descalciti nodurile birocratice.

    2. nu renunti la buletin, pintr-o mica ilegalitate – scoti buletinul pe baza pasaportului neexpirat si pasaportul pe baza buletinului neexpirat, spunand ca inca esti rezident in Ro (cu luare in spatiu de catre parinti sau alte rude, in caz ca ati vandut casa). NU recomand. Iti cam tai craca daca faci asta, ca ANAF-ul abia atat asteapta, sa te dai rezident in RO si sa iti impuna impozit pe veniturile din strainatate. Nu poate? Mda… certati-va voi cu functionarii de la ANAF si spuneti-mi si mie cum a decurs procesul, cat de tare v-a usturat le cour si cat ati platit pana la urma.

    Sfatul indianului e, cand plecati, sa stingeti lumina, pe cat posibil. Lichidati tot, inchideti conturi, scoateti hartie de la ANAF ca nu mai aveti nici o datorie la ei (lucrati la asta din timp, ca nu o sa o obtineti usor!!!) – daca veti vrea sa renuntati la cetatenie, o sa va trebuiasca hartia sufletului.

    Indianu’ ar vrea sa renunte la cetatenie, da’ nu poate, ca ii trebui hartia de la ANAF si doar nu e tampit sa se bage cu aia in seama si sa le spuna ca exista!

    A, daca ziceti ca domiciliu in strainatate = nu are treaba cu tine ANAF-ul, ca nu esti rezident, am doua intrebari pt voi:
    1 – trebuie cumva sa faci raportare/declaratie ANUAL ca esti inca cu domiciliul in strainatate? Ce se intampla daca nu faci declaratia asta si ce implica ea? Nu cumva implica prezentarea in persoana la giseu, pt ca nu o poti face online, ca alea online se pot face doar de cetatenii romani cu domiciliul in RO? (Hint: fix asa!)
    2 – Cat credeti ca mai dureaza pana PSD-ul va dedea o vaca de muls in diaspora si va introduce impozitul pe venit global indiferent de rezidenta, atata vreme cat esti cetatean roman? Va spune indianu’ – va mai dura pana cel mult la urmatoarele alegeri, ca uite-asa vor mai elimina din diasporenii doritori sa voteze (doar trebe sa iti dai adresa cad votezi, nu? deci e mai usor sa te gaseasca ANAF-ul dupa aia).

    • #134

      @Indian:
      – “trebuie, teoretic, sa renunti la buletinul romanesc” nu, incorect; ii doare la 14m in fata pe aia de-afara de buletinul tau romanesc
      – de ce sa renunti la cetatenie daca nu te forteaza nimeni?
      – nu-ti trebe buletin nici daca ai proprietati in tara; in cazul meu mi-au murit amandoi parintii si-a trebuit sa-mi fac pasaport romanesc nou pt kkturi de formalitati de mostenire, nici cand mi-am facut pasaportul nou nu mi-a trebuit buletin (certificat de nastere parca si ceva formulare + of course bani)
      – chiar si daca ANAF-ul iti trimite la adresa de afara cine stie ce mizerie ca trebe sa platesti X (pt ca ai facut prostia sa te inscrii la vot de ex), n-are absolut nici-o putere executorie afara, e zero
      – chiar si daca te duci inapoi in tara si vine ANAF-ul la tine (sanse f mici oricum), 1) nu te legitimezi decat la politie, pt tine cetatean strain ANAF nu inseamna nimic 2) ai pasaport strain, o fi acelasi nume da’ nu inseamna ca esti exact aceeasi persoana 🙂

    • #135

      Partea nasoala este UE. Au introdus o directiva lui peste, care incet incet se aplica si in Ro ptr. Cetateni straini cu dpcumente straine (de expl. Cont la banca): trebuie sa le dai nr. De identifocare de zace din tara in care locuiedti. Mai bine paszrezi actele romanesti si platesti o contabila sa-ti faca declaratiile. Este important sa nu se amestece actele straine cu cele romanesti. Mai bine plazesti si impozitele in ro. Decat sa-ti ia “vestul“ casa de sub cur daca-ti face de expl. Sotia comotie cerebrala.

    • #136

      Zace = taxe

    • #137

      @DanC

      Legislatia ROMANA spune ca nu poti avea buletin daca esti cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Poti avea doar pasaport roman.

      In rest, cu ANAF-ul, mai citeste o data ce am scris. Si gandeste un pic in perspectiva, nu te lua neaparat dupa legislatia actuala, ca aia se schimba. Ce sa zic, noroc ca romanii suck wind la capitolul informatizarea sistemelor de evidenta a populatiei/fiscalitate si la relatii internationale. Da, nu prea vad cum ar putea sa ma gaseasca usor unde sunt, si nici nu am de gand sa le fac viata mai usoara in a o face. Am si avantajul de a nu avea mai nimic in Romanistan si de a fi emigrat intr-o tara care nu considera Romania ca o sursa majora de venituri fiscale, ca sa le fie la indemana niste tratate bilaterale de schimb de informatii financiare (cum au facut SUA cu Elvetia si Luxemburgul, de ex., de ii cauta pe americani si in gura de sarpe sa le ia o parte din banii ascunsi prin conturi straine).

      Daca eu prevad ca legea romana imi va face doar probleme in viitor, am voie sa imi vad de viata si sa renunt formal la cetatenia romana?

      In privinta mostenirilor/proprietatilor – ai confirmat punctul meu de vedere. Te costa timp si bani (garantat bani in plus daca te legitimezi cu pasaport, nu cu buletin la notar, avocat, etc.)

      [

  30. #138

    As vrea sa stiu in ce masura influenteaza clima calitatea vietii. Concret, iarna romaneasca e cam maxim ce pot sa suport. Imi lipseste soarele, caldura etc. Prin urmare, ne gandim catre tari gen Spania/Portugalia, cu toate ca ne dam seama ca acolo se castiga mai putin si e mai greu sa iti gasesti job in domeniu. Ce sfaturi aveti? E viata mai vesela la soare? Depinde de la om la om? Multumesc!

    • #139

      e chestie dovedita ca viata la soare e mai vesela, oamenii sunt predispusi spre asta si e si normal. nu m-as vedea in canada, de exemplu

    • #140

      Se mănâncă mult mai bine si mai ieftin si e viața mai veselă dar trebuie să inveti să eviți total băieții si fetele toxice (români cu bășini in cap si spaniolii xenofobi pe față, ăștia nu se feresc să se ia de tine direct pentru ca esti român si nu spaniol)

    • #141

      Nu e prea important cat castigi, important e ce poti sa faci cu banii care ii castigi, acolo! Daca viata ta se schimba in bine, e tot ce conteaza!

    • #142

      E soare in Canada. De exemplu, zilele trecute erau -25, dar altfel era lumina, frumos 😀
      In Suedia e intuneric si deprimant iarna. Intunericul e mai nasol decat frigul.
      Si de preferat soare, mare, caldura, inghetata, bere… mda.

    • #143

      Zonele mai calde sunt si in general mai ne-productive, probabil si din cauza ca nu trebuie sa te gandesti sa strangi ceva pentru la iarna. Daca esti lenes la casa ta mai merge.

      Daca esti intr-o zona cu o productivitate mai mica si stai in chirie nu este cel mai placut. Salariile in corporatii sunt mai mici tocmai din cauza asta. Daca esti pe cont propriu in schimb, si lucrezi ca meserias ca electrician, instalator, zidar etc o sa castigi mult mai bine si o sa iti permiti un stil de viata mai bun tocmai pentru ca esti mai competitiv fata de ceilalti care se trag pe fese ca e vineri dupa masa, sau ca luni dimineata e prea devreme.

  31. #144

    Ce despicarea firului in 4.
    Oameni buni pleci din tara..nu mai vrei sa ii dai ue dragnea..rudele nu te mai intereseaza..emigrezi..adica inchizi tot ce are legatura cu Ro.
    Second..iei cetateniea tarii unde te stabilesti..si copiii vor vrea sa vada verisorii sau bunicii din tara..vii frumos la vama..sunt xsulescu..cetatean congolez..atat.
    Ca tu in acte esti tot popescu dar cetatean britanic aia e altceva..odata renuntand la cetatenia romana..nu mai esti cetatean al tarii.

  32. #145

    Noi vom avea copil in curand..da eu certificat romanesc nici nu o sa ii fac..si alte parturi,cum spunea nea ilie..cand va creste si va considera ca vrea cetatenie romana e alegerea lui

    • #146

      nu obliga legea declararea nasterii, chiar si daca s-a intamplat in strainatate?

    • #147

      @cristi de ce m-ar oblige Romania sa declar nasterea….este optional. Doar ca pana acum 2 ani obliga parintii sa ia legatura cu ambasada sau consulatul romanesc ca sa mai plateasca o hartie. Faza era ca fii-miu se intorcea singur si din cauza ca trebuia musai sa pun si certificatul de nastere unde se specifica natonalitatea parintilor. Chiar daca el venea cu pasaport strain l-ar fi oprit politia de frontiera si m-ar fi obligat sa aiba insotitor sau sa vin dupa el sa-l iau (asa nu e roman ca are pasaport strain, dar ca sa mai platesc o dijma la consulat se considera ca e roman pentru ca ce-i din pisica soareci mananca sau cum ziceau ei ca daca e din parinti romani este considerat roman) au fost scandaluri pe tema asta ca au oprit copiii in Ro pana s-au dus sa faca hartiile ca ….na lege din 2005 nu o actualizasera. Acu e ok! Dar nu te obliga nimeni ca o nastere din afara sa fie declarata si in tara parintilor. Ce faci daca parintii sunt din tari diferite? Legile nu sunt la fel peste tot si atunci parintii trebuie sa cada la comun acord ce mai cer in plus fata de cetatenia pe care i-o ofera tara unde se naste copilul

  33. #148

    Am de 2 ani pasaport CRDS si nu m-a intrebat nimeni in Romania de buletin dar nici nu merg la banci pentru ca exista case de schimb si conturi am doar in Germania.Daca ai renuntat la tot ce ai in tara chiar nu mai ai nevoie de CI.Nu uitati insa sa schimbati si permisul de conducere in tara de rezidenta.Apropo de ANAF dubla impozitare e interzisa in UE.Ei vor si pot impozita pe cei care au contract de munca in tara si lucreaza afara pe “diurna” cum a fost posibil multi ani in Franta.Apropo de pensie am coleg recent pensionat aici.19 ani vechime in tara pensie minima cca 120 de euro,16 ani lucrati in Germania 1170 euro.A renuntat la cea din tara ca nu a avut chef de formalitati de transfer altfel cea mai simpla metoda fiind cont si card bancar romanesc unde sa primeasca pensia.Deci cel cu 7 ani vechime nu pierzi mare branza.

  34. #149

    Pașaport valabil (reînnoit la consulat când mi-a expirat). Folosit fără probleme in România. Am schimbat bani cu acest pașaport, am dat declarație notariala, făcut traduceri legalizate și apostile la prefectura. Permis schimbat, luat amenda și reținut permisul, a doua zi m-am prezentat la poliție cu biletul de avion (plecam in 3 zile) si cu pașaportul prin care fac dovada domiciliului in alta țara, mi-am cerut permisul înapoi și mi l-au dat cu mențiunea ca n-am voie sa conduc pe teritoriul României pt 3 luni. In alta ordine de idei cetățenia nu o demonstrezi cu buletinul ci cu certificatul de naștere. Foarte Funny treaba cu buletinul la romani, zici ca e documentul vieții. Eu pe aici pe unde sunt am cu mine doar permisul, cartea de identitate sau pașaportul îl iau doar dacă ies in afara țării sau am nevoie express de ele. Chiar și la zborurile interne folosesc doar permisul. In România in schimb buletinul e sfânt :)))

  35. Excelent Cetin! In sfârșit cineva care susține o soluție demnă pentru cei care s-au saturat. Mai dai in pm lor atât pe moșnegii care voteaza manipulați de antene fără sa își dea seama măcar, cât și pe tinerii ignoranți care considera ca ei nu sunt afectați in vreun fel de politic. Și ii includ aici și pe părinți, dar și pe unii dintre frați. Mi-am purtat bătăliile și am realizat ca e o cauza pierdută. Pe cât de mult efort am depus, fără a intra in detalii, pe atâta nepăsare am întâmpinat. Și dacă oameni cu carte fac asta, ce așteptări sa mai am de la ceilalți membri ai societății.

    In fine, susțin emigrarea celor care nu își găsesc rostul in România de astăzi. Mult curaj!

  36. #151

    Nu cred cs trebuie sa fiti uimiti sa auziti cs nu functioneaza 100% ce este explicst in linkul de mai sus. Am trecut prin asta. Avem totul vandut in tara si locuim in afara UE. Solutia pe care ne au oferit o de la ambasada a fost: nu vreti sa va fscs un prieten un domicilu? De tot nu ai cum ss te rupi pana nu renunti la cetatenie si esti al altui stat. Prin diverse situatii ajungi ss mai vrei o copie de act (ca ti se fura ala fe nastere, ca ti ia foc).

  37. #152

    Intrebarile inainte de emigrat is ca alea inainte de insurat 😀 Trebuie sa te bagi cu capul in gard si sa nu-i crezi pe altii. Dar inteleg ca nu-i asa usor cand ai copii. Va doresc sa reusiti!

  38. #153

    exact,oricum asta era o prostie cu declararea la ambasada si alte prostii.
    Statul nu mai are nici un drept asupra ta odata ce esti rezident in alta tara si tu fara nici o obligatie fiscala si administrativa fata de Romania,adica nu mai detii propietati,mosteniri sau alte cele si in momentul renuntarii la cetatenie ai spus pa si gata,,mai dai o ultima spaga cand soliciti la ambasada si pa.
    Copii nascuti dupa deja mai sunt romani doar moral si daca mai vorbesc cumva acasa in rest sunt cetateni ai statului unde sunt nascuti.

  39. #154

    5-6 ani in Londra, acum 4 ani am pierdut certificat de naștere, buletin si pașaport toate la un loc deci buba.
    Mers la consulat primit foaie de călătorie valabila doar dus in RO.

    Pana la urma m-am dus in tara si le am facut pe toate din nou dar in cazut Anglie cel putin situatia funcționează asa :
    Certificatul de naștere( copie ) nu se rezolva la consulat, intors in tara.
    Primul buletin tot in tara.
    Buletin pierdut, procura speciala la consulat plus 3 luni durata de așteptare si daca ai pe cineva in tara poate face demersurile pentru un buletin nou, deci nu e neaparat sa te intorci in Ro.
    Pașaport se face la consulat timp de așteptare cam 1-2 luni depinde cat de ocupat e județul in care ai domiciliul.
    Si pasaportul e valabil pe 5 ani….cred.
    Taxe mai putine la consulat, sictir mai mare decat in tara la angajații consulatului si vezi doamne nu fi îndrăzneț ca ai de umblat.
    Prețurile se modifica frecvent deci nu ma pot pronunța.
    Anul trecut pasaportul a costat in jur de £60, anul asta nu mai am idee.
    Pentru alte detalii se intreaba.
    Ah si in cazul nostru toate programările la consulat se fac prin intermediul site-ului econsulat.ro

  40. #155

    Later esti:
    Eu nu am domiciliul stabil in RO, am cazut de comun acord cu cineva si am fost luat in spatiu printr-o declaratie la evidenta populației si mi sa eliberat in Buletin, nu e capat de lume la capitolul asta.

  41. #156

    Si iata cum, dupa o saptamana de la postare, inca niciunul dintre lacheii tai nu a inteles intrebarea si o ard in continuare cu CRDS. Ce tembeli.

    In alta ordine de idei, ai luat iar ban pe FB ?

    • #157

      da, ti-am dat add cu Brusli, dar mi-ai dat jet:)

    • #158

      Da ? Uite, mi-am dat singur un minus la comentariu, in sens de autoflagelare. Mai da o data add 🙂

    • #159

      nu mai pot, ca mi ai dat mark as spam. cauta ma pe Cetin Ametcea

  42. #160

    mi s-a intamplat una tare cu münchenul. ma duc la consulat sa reinoiesc pasaportul (asa de nostalgie mai mult, calatoresc cu pasaport german) ajung la ghiseu si ma intreaba aia de adeverinta ca am drept sa locuiesc in germania. ii dau pasaportul german la care tipa se uita la mine si imi spune “da, dar asta nu e adeverinta, imi pare rau”. am stat ceva vreme in fata ei fara sa zic nimic, dupa care ii spun politicos ca sunt si cetatean german si ca fac asta mai mult din nostalgie, la care tipa pleaca sa vorbeasca cu “superiorul”, vine ala intr-un zambet isi cere scuze si imi reinoieste pasaportul.

    in alta ordine de idei care ar fi beneficiul unui “buletin” daca deja romania inseamna doar un concediu de 2-3 ori pe an? eu sunt crds de 6-7 ani si n-am simtit lipsa sau nevoia sa il folosesc. pasaportul romanesc il folosesc doar cand intru si ies din romania.

  43. #161

    off complet:

    Cetin, dar tine tot de buletinul pulii, se duce o prietena sa-si schimbe buletinul, fata sta pe “Ienachita Vacarescu” ….si incepe discutie la circa de politie…pai nu exista strada asta, este numai Enachita,….. nu e monser, ca nume propriu, ca poet, ca plm la 1700 si-o margareta, ete canci….”NU SE EZISTA”, si a lasat-o moarta, acum in buletin e cu Enachita….”tru_storii”

    eu am inteles ca tu cetatean european si ai drepturi, dar ei….niste tarani, n-ai cu cine

  44. #162

    Nu am reusit sa trec prin toate comentariile insa scriu asta pentru cei care vor reusi sa ajunga in analele blogului.

    La vreo 3 saptamani dupa ce mi-am innoit pasaportul in strainatate si nedorind sa renunt la buletin ca aveam impresia ca nu poti face nimic in Romania fara buletin…sunt oprit la frontiera unui aeroport din Romania, intrebat unde merg si ce fac acolo. Cand i-am spus ca locuiesc in acea tara m-a intrebat de ce nu am pasaport cu residenta in strainatate pentru ca altfel pot suferi daune financiara in urma dublei impozitari.

    I-am explicat ca nu pot renunta la pasaport pentru ca absolut peste tot in Romania am nevoie de el. Agentul de frontiera mi-a comunicat foarte frumos ca in Romania te poti legitima cu pasaportul fara nici o problema iar in absolut orice situatie inlocuieste buletinul.

    Din pacate am uitat legea la care facea referire insa asta inseamna ca poti renunta fara probleme la buletin si sa detii doar pasaportul.

    • #163

      da, spune-i asta baiatului de azi de la pasapoarte, care nu a putut sa plateasca taxa de pasaport, la ghiseul statului roman, pentru ca avea, ghici ce, doar pasaport la el. cu martori. in fata mea.