Gata, s-a descoperit inamicul tuturor problemelor de sănătate ale europenilor. Acizii grași trans nesaturați ne distrug sănătatea, prin urmare, trebuie interziși. Acum mulți ani, tot datorită unor cercetători de ăștia engleji, s-a descoperit că sarea are nevoie de iod, prin urmare, băgăm iod în noi ca idioții, deși cercetătura aia de kkt s-a dus demult.

Știți ce e interesant? Că țigările, demonstrat cancerigene, care ucid oameni în fiecare zi, nici nu se pune problema să fie interzise. Facem acrobații, ne kkm în drum, interzicem marketingul dar aducem iqos, DAR NU LE INTERZICEM. În schimb, acizii grași trans nesaturați, această plagă printre grași, trebuie neapărat interziși.

Pentru că așa e bine, normal și sănătos.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nush cum e cu cis si trans, da’ iodul s-a introdus dupa Cernobal. Tiroida are o afinitate f mare pt iod. Daca ocupi cu iod “benign”, nu se mai fixeaza iodul radioactiv (produs rezidual al descompunerii izotopilor radioactivi). Altfel, iodul este cam inert pt organism. De altfel, afinitatea tiroidei pt iod face ca tratamentul cu iod radioactiv sa aiba o rata de succes greu de intalnit in alte terapii ale cancerului…

    • #2

      Cernobâl – 1986, iod în sare – 2002. Tehnic e după, da. Dar nu are nicio legătură.

    • #3

      Suplimentarea cu iod s-a introdus în România în 1950, mai ales in zonele cu lipsa acută de iod in apa (care e sursa principala de iod). O astfel de zona cu gusa endemica este județul Argeș (de unde si gluma cu AG = atentie, gușații). Efectul secundar al lipsei de iod este cretinismul si incidenta acestuia era de 8 (da, opt) ori mai mare in astfel de zone. In Romania sarea cu iod a fost legiferata in 1975. In 1986, motivul fiind altul – si anume ca fixarea unui iod normal in organism evita fixarea celui radioactiv – suplimente cu iod au fost distribuite în special copiilor la școală, eu am luat astfel de pastile. In 1995 Romania a aderat prin legislație la recomandările OMS legate de distribuirea iodului prin sare. In 2002 Romania si-a adaptat legislația în domeniu cu cea a UE in vederea aderării.

      Pe scurt, si asa mi se pare ca suntem o nație de idioți uneori, o atitudine gen Steer referitoare la iod ar mari numarul de cretini.

    • #4

      Nu are nici o legatura cu cernobal. deficitul de iod poate incetini dezvoltarea mintala. Unele tari au legi care obliga iodizarea sarii inca din anii 60. Si studiile se repeta. Nu se face doar un studiu si se ia decizia.
      @Rumbu, like.

    • #5

      Asta inseamna ca atunci cand vrei sa ii zici unuia ca e prost de pute dar sa fii si politicaly correct, poti zice ca sufera de deficienta acuta de iod?

    • Rumbu&tziahs nu ați înțeles esența articolului. De acord că unele zone sunt sărace în iod și au nevoie de suplimentare, dar ce te faci cu restul populației? La o simplă căutare pe google poți afla că 12% din populația lumii suferă de tiroidită autoimună, iar la afecțiunea asta nu se recomandă excesul de iod. Cred că cel mai civilizat mod este de a educa oamenii să-și facă analize, nu doar să se pompeze în ei diverse substanțe preventiv. Chiar și calciul sau fierul luate aiurea fără a fi nevoie pot să facă foarte mult rău. M-am săturat de scheme din astea naționale, prin care se consideră că populația e proastă și mai bine iau alții deciziile pentru ei și le pompează preventiv de toate ca să nu fie probleme. Medicii de familie ar trebui să-și facă datoria, să informeze, pentru că nu contest că România ține seama de recomandările OMS, dar haideți să și facem medicină pe bune nu doar să completăm hârtii la birou.

  2. #7

    Pune și tu un avertisment, ceva, poza aia mi-a amintit de prima lucrare de control la chimie din liceu. 6, cea mai mică notă a mea de până atunci, mă vedeam cu corijență la chimie, că nu pricepeam neam. Am avut și coșmaruri. Singurele legate de vreo materie până-n facultate.

  3. #8

    Nimic nimic despre cei patru centrimetri din curul, pardon, colonul doamnei primar? Adica nu ma gandeam ca pentru doar patru centrimetri are probleme de sanatate. Pare ca duce mult mai multi. Adica, chiar daca erau diametru si tot cred ca se descurca. Am vazut eu un documentar cu doamne primar.

    • #9

      Taci ca a fost o mana… criminala :)))

    • #10

      interesant ca acea sarma continua sa creasca! pandele zice ca avea 3 cm la momentul extractiei, firea zice ca acum are 4 cm la ea in mana!

    • #11

      Dupa estimarile mele se apropie comentariile alea care castiga premii 😀

    • #12

      Pandele a masurat cu ailalta latura a riglei, in inci si de aia i-a dat mai putin.

    • #13

      Orice moldovean are o sarma-n cur. De aici reactia la “Sarma, ma!”.

  4. #14

    De-acord cu țigările, ceea ce transformă într-o mare ipocrizie faza cu margarina. Mai citeste totusi despre iod, #nufisitusteer.

    • #15

      Tigarile sunt doar pentru adulti*, care decid in cunostinta de cauza sa-si distruga sanatatea. Nu-ti place, nu fumezi. La mancare e ceva mai complicat sa te lasi sau sa nu le dai copiilor.

      *stiu ca legea nu se respecta si ca se vand tigari minorilor, probabil la fel de respectata va fi si o eventuala lege cu acizii grasi

  5. #16

    Forma Cis este de obicei forma in care se găsesc în mod natural multe dintre substanțe. Artificial, prin sinteză industrială, de obicei se obțin formele trans. Iar organismul uman este destul de sensibil încât să perceapă această diferență dintre trans și cis, astfel încât forma trans nu o considera ceva util. Așa pe scurt, într-un limbaj simplut :)). Cred că dacă s-ar interzice de tot țigările ar deveni marfă de contrabandă și ar crește oameni acasă în ghiveci tutun.

    • #17

      doar ca, atunci, tinerii, targetul ever al firmelor de tigari, nu prea ar mai fi expusi. in 2 generatii tigarile ar fi ca iarba

    • #18

      Pentru că tinerii nu fumează iarbă la greu…

    • #19

      nu, nu fumeaza la greu si nu in cantitatile actuale. cei ce fumeaza sunt excepțiile, majoritari sunt cei care nici nu stiu de unde ar putea cumpara

    • #20

      MaRiLiZe lEgAjUaNa!

  6. #21

    Nutella, inamic national.

  7. #23

    Cică cu legea asta vor să ne interzică popcornul de făcut la microunde. Eu nu cred că se poate așa ceva, va fi răzmeriță, iese lumea în stradă.

    • Ce au cu popcornul, ca ala e practic porumb?

    • #25

      popcornul in sine n-are nimic, problema e maglavaisul ala cu care e uns (asa-zisul “unt”/”cascaval” sau ce alte arome mai au astia)

    • #26

      @corcodusul: maglavaisul sau ceva din ambalaj, care cica ar fi cancerigen, n-am retinut bine.

    • #27

      Cica vor sa iterzica popcornul la pornhub…

  8. #28

    E pe baza de lobby. Acum vreun an sau doi am văzut un super reportaj pe Arte, despre lobby-ul zahărului: acesta a reusit sa convinga in anii 50 60 ca e super ok, ca trebuie pus peste tot (daca vedeai cum aparea reclama pe pachete ca zahar ca energie), ca singurul responsabil pentru problemele de sanatate este grasimea. Saptamana asta am văzut un reportaj despre de ce ne ingrasam etc. a fost in doua parti. In prima parte, din prime time, n-au îndrăznit sa zică nimic despre zahărul ascuns în toate alimentele. Abia in a doua parte, în late night au îndrăznit să spună ca e nasol, stiind ca audienta e mai mica. Din experienta proprie, eliminarea zahărului rapid si foarte putin zahar lent m-au făcut sa slabesc 20 de kilograme.

    La fel, un alt drog la “liber” este alcoolul. Oamenii nici nu au habar cat de usor devii depenent si ajungi sa bei in fiecare zi, calorii goale, un alt motiv de ingrasare.

    • #29

      subscriu. 100%.

    • #30

      Ok, totul pana la bere. La asta nu renunt!

    • #31

      Sa mai spunem si ca atunci cand ingeri alcool, capacitatile ficatului de a procesa grasimea se reduc la 25%. Niciodata in schimb, nu beti alcool si mancati zahar, caci fructoza ramane in ficat sub forma de grasime.

  9. #32

    Ce de pareristi, e plina tara asta. Hai sa va zic una de la gura minei, ca de acolo sunt. Iodul s-a introdus in sare ca anticoagulant (sau ma rog, cum i s-o spune, ideea e sa nu atraga apa si sa faca bulgari in pachet).

    Se fabrica, in Romania, la minele de sare romanesti, doua tipuri importante de sare: cu si fara iod. Sarea fara iod se gaseste greu, pentru ca supermarketurile nu o vor, pentru ca atrage apa si se intareste. Prin urmare, nu puteti sa o mai folositi in solnitele alea fancy de oras, cand cititi pe net si va dati cu parerea.

    • #33

      dada fix de asta

    • #34

      Manânci rahat, antiaglomerantul din sare e ferocianura de potasiu. Care nu are nicio legătură cu cianură de potasiu, ca sa mai evităm niste steer.

    • #35

      un parerist de ala fudul, de la gura minei!

    • Hăhă, a venit specialistul cu anticoagulant sau cum i-o spune :))

    • #37

      Se găsește si sare fără iod, pentru murături. Cică iodul le fleșcăiește.

    • #38

      o gsesti doar la salina sau la farmacii, in rest nu au voie sa le comercializeze. da, iodul flescaieste.

    • #39

      Bravo, Alex, le-ai aratat tu pareristilor venind si tu cu parerea ta. Eu tin minte de la biologia invatata in liceu de efectele deficientei de iod si de ce e necesara adaugarea acestuia in sare. Dar multumim ca ti-ai dat cu parerea.

    • #40

      Eu v-am zis. Voi faceti ce vreti cu informatia.

    • #41

      Nu e parerea mea, am copilarit printre benzile de sare si mai prinzi una alta.

    • #42

      Sarea fara iod se gaseste usor. La toate plafarurile sau chestii de gen. Plus in unele supermarketuri. Stiu ptr ca am in familie pe cineva care trebuie sa foloseasca doar sare fara iod.
      Si iodu n.are nici o treaba cu coagularea.

    • #43

      Arhi, gresesti, se gaseste de cumparat (cauta niste pachete verzi, sare gema marunta). Doar ca e foarte, foarte rara. Eu o iau direct de la magazinul lor de desfacere.

      Da, sarea cu iod strica muraturile.
      Aluia care a vorbit urat nu-i raspund, desi are dreptate partial, dar la mintea astora nu te pui.

    • #44

      Alex, prin lege e interzisa comercializarea sarii fara iod, in afara de salina si farmacii. cu ce gresesc, ca aia e legea?

    • #45

      O găsești la Obor toamna, scrie pe ea sare grunjoasă neiodată pentru murături. Nu cred că e ilegal, nu e pentru consum.

    • #46

      Pai plm, daca am cumparat ma gandesc ca nu e ilegala comercializarea.

    • #47

      Eu am vazut-o la vanzare sambata trecuta intr-un magazin de mezeluri parca, in piata Moghioros. De acolo am luat si toamna pentru muraturi.

    • #48

      asta e ca ala de a lucrat necalificat pe la o crama, a fost pus sa toarne bentonita in baricuri si acum povesteste in fiecare seara la bodega din sat cum se face vinul la crama doar din prafuri, nu ca ala bun, de buturuga hibrida!

    • #49

      Orice tip de sare neiodata care este vanduta ca sare de masă încalcă legislatia. Utilizarea sarii iodate in industria alimentara este optionala, exceptie facand produsele de panificatie. Se gaseste si se comercializeaza si sare neiodata, doar ca nu o sa o vanda nimeni ca sare de masa.

    • #50

      Dupa legea initiala din 2002, probabil la presiunea producatorilor, s-au dat niste derogari la vanzarea/folosirea de sare fara iod la productia de muraturi/conserve/mezeluri, etc. Asta pentru ca se blegegesc muraturile si se impute carnea. Dar, comerciantii, probabil pentru a nu se mai complica, nu mai vand sare neiodata.

      Ideea este ca (cel putin asa stiu eu) suntem singura tara de pe planeta care a interzis vanzarea de sare fara iod. Ceea ce ma face sa cred ca niste idioti, din exces de zel au dat o lege, si nimeni nu si-a mai batut capul cu ea dupa aia. Ma rog, au fost niste contestatari, o petitie, etc. dar era pe vremea lui Bobonel si facebook-ul nu era inventat, deci nu a fost nici-un rezultat la proteste.

      Se pare ca prin introducerea iodului in toata sarea, ingeram o cantitate de vreo 4-5 ori mai mare decat e nevoie.

      Teoria conspiratiei spune printre altele ca excesul de iod blegeste creierul, avand astfel populatii docile.

    • #51

      Bine că n-au băgat bromură

  10. #52

    Carmea la borcan ce formula are? Deja m-a cuprins depresia… Confirm faza cu iodul din sare, e treaba veche pentru combaterea gusii endemice. Pentr efectele radiatiilor se administra iodura de potasiu.

  11. #53

    la tigari scrie mare ca fac rau. daca cineva totusi consuma, teoretic isi asuma efectele.
    la mancare nu vezi asa ceva. poate era o treaba sa scrie pe margarina ca e o porcarie si cine mananca poate sa moara de inima mai repede decat aia cu tigarile. dar sincer prefer sa introduca o masura de reducere a alimentelor cu probleme pentru ca alea sunt baza. tigarile sunt undeva departe in lista de nevoi.

    offtopic: sunt curios cam cata lume si-a dat seama ca este fan fc liverpool de mic.

    • #54

      eu sunt fan barcelona, dar nu pot decat sa-mi scot palaria in fata celor de la liverpool

    • #55

      messi?!

    • #56

      @corcodusul
      M-ai facut sa caut si nu pot sa cred ce a fost pe Anfield. Sa ai ziua buna, straine!

    • #57

      care e faza cu liverpool?

    • #58

      @Cetin: a batut cand nu se mai astepta nimeni. Practic, a evitat a doua invazie a Angliei.

    • #59

      secventa aia de final cu toti care canta e epica.
      nu zic cat de stupid a fost golul ala din corner dar barca era nauca rau, nu cred ca au inteles ceva din meciul ala.

  12. #60

    spre deosebire de tutun, problema grasimilor este ca se comercializeaza foarte putin in stare pura, 99% gasindu-se in compozitia altor produse. chiar si la cele comercializate ca atare, se pot confunda foarte usor la raft diferitele tipuri de grasimi.
    situatia justifica masurile propuse.
    este ca si cum s-ar interzice produsele din tutun fabricate dintr-un tutun devenit impropriu consumului.

  13. #61

    De ce să interzică țigările? Statul ia miliarde de euro din taxe pe an. Iar fumătorul care ajunge la spital, se curăță repede.

    • #62

      Nu mai tin minte unde am vazut un studiu economic cu privire la tutun, si impactul asupra sistemului de sanatate, dar concluziile erau un pic cinice:
      – toate statele ce taxeaza tutunul au profit, inclusiv dupa ce se scad costurile medicale suplimentare asociate tutunului
      – tutunul scade speranta de viata, cel mai mare numar de decese asociate tutunului sunt in randul pensionarilor , deci se reduce presiunea pe sistemul de pensii.

  14. Statistic vorbind tigara te omoara dupa zeci de ani de consum. Mult mai periculos este alcoolul atat pentru consumator cat si pentru societate. De fapt este cel mai periculos drog de departe. Din cauza ca sunt droguri ieftine nici nu cred ca vor putea fi vreodata interzise.
    De grasimi nu stiu ce sa zic dar cu siguranta ateroscleroza se datoreaza unui cumul de factori nu numai consumului de grasimi. Nici macar nu se stie exact mecanismul. M-am lasat de tigari si am ramas pe elctronica asa ca am mai studiat putin de nicotina. Si nicotina in cantitati mari favorizeaza ateroscleroza se pare. Dar nici despre asta nu se stie chiar exact. Studiile se cam contrazic.
    Pana la urma, mai putine grasimi si zahar nu poate decat sa fie benefic.

    • #64

      Asta pana la urmatorul studiu al cercetatorilor britanici, cand o sa iti dai seama cat de rau ai facut organismului privandul de grasimi si de zahar.

    • Eu nu l-am privat de nimic, i-am dat tot ce s-a putut. Sfaturile erau pentru voi :))

  15. #66

    Eu am probleme cu acidul linoleic de la bautura. In sensul ca, fiind trosnit rau, am cazut si am muscat din linoleu.

  16. După îndelungi cercetări au descoperit că și pâinea e cancerigenă. Și zaharina. acu gata, au mai descoperit ceva. Fructele nu mai sunt bune că sunt tratate cu nu știu ce, pâinea nu e bună, zahărul nu, mierea nu mai e naturală. nici dacă te hrănești cu aer nu e bine că e poluat.

  17. #72

    Sare fara iod se gaseste in piete ca au sau nu voie sa comercializeze asta e alta poveste.

  18. #73

    Se gaseste sare neiodata la magazin are eticheta verde si la punga si la cutie scrie pe ea ca.i pt.muraturi.eu am gasit in orice magazin din piata, nu e interzisa.

  19. #74

    Alcoolul, zaharul, tigarile… societatea ARE NEVOIE de astea. Daca dispar, o sa puna taxa pe deliciu in loc de taxa pe viciu? Cumperi mere verzi, ok. Cumperi mere aromate, numa’ bune de mincat? 50% ACCIZA!!! Bei apa plata? 50% ACCIZA!!! Cumperi o miere de albine bio, delicioasa, ca la bunica acasa??? 50% ACCIZA!!!

  20. #75

    Cis si trans astea sunt asa.. subtilitati. eu zic ca si stiinta asta trebuie consumata cu moderatie si mai ales de creierele care o pot intelege

    Ne trezim ca glucoza dextrogira fata cea levogira e mult mai sanatoasa… si o sa stam cu lanterna in zahar sa vedem cum rasuceste lumina :))

  21. #77

    Alcool zahăr sare grăsimi tutun … Nicăieri nu zice nimic de neveste….

    • #78

      Sau de acre. Soacre, zic. N avem toti norocul lui Cetin.

  22. #79

    Ca fapt divers, conform cu hașgeul ăla din 2002, ai voie să comercializezi sare neiodată în pachete de maximum 500 g, la plafar, la alte magazine naturiste, la farmacii – implicit, și la sectoarele de „naturiste/farmacie” din orice super/hipermarket, că de-aia-i plin în Carrefour, de pildă, de sare neiodată. Sacii ăia de „sare gemă neiodată” de prin Obor sînt cristale de sare „reconstituite” după iodare, în cea mai mare parte. Altfel, deși știu că studiile cu una bucată subiecți sînt la fel de utile ca bărbatul Oliviei, am văzut și-am mîncat chintale de murături puse cu sare iodată; în funcție de tipul de iodare (dar și de alte elemente prezente), murăturile erau uneori mai închise la culoare, dar de fleșcăit se fleșcăiau (mai degrabă nu) la fel ca alealalte.

  23. #81

    Eu iau de la magazinele naturiste sare de Himalaya, care este si neiodata.