De când mă distrez cu femtocelula vieții, că mai mult chin și durere, plus cheltuială am avut cu ea, am devenit un self made man specialist în routere și rețelistică, lucru care nu ar fi rău, dacă aș avea vreodată intenția să lucrez în domeniu. Din păcate, nu am acea intenție.

Prin urmare, singurel am descoperit o funcție foarte interesantă la routere, în cazul de față la cele TP Link, dar cred că o au și celelalte. Și anume, funcția bridge. Care face exact ce îi spune numele, o punte între 2 routere.

Mai specific și pe înțelesul oricărui n00b aspirant.
Am 2 routere, un WDR3600 dual band (router 1) și un MR3420 (router 2), cumpărat pentru că e făcut să funcționeze cu stickul acela de la Digi. DIn păcate, după ce consumă cei 3GB din DIgi, stickul devine inutilizabil, acesta fiind și motivul pentru care nu am avut telefon săptămâna trecută.

Cum funcționează puntea mea.
WDR3600 e router principal, conectat direct la mediaconvertor, pe el se setează conexiunea PPPoE și stă la etaj, pentru că semnalul wireless merge de sus în jos.
Jos, la parter, am MR3420-le, care e repetitor. În locul în care e așezat e cam maximum unde ajunge semnalul de la WDR3600, într-un mod decent și utilizabil.

Cum creezi fizic puntea?
În primul rând, ai grijă ca cele 2 routere să facă parte din același LAN. Dacă, așa cum e la TP Linkuri, IP-ul routerului 1 este 192.168.0.1, routerul 2 trebuie să aibă IP-ul 192.168.0.2.

În interfața routerului 2, mergi la Wireless Settings, unde bifezi Enable WDS Bridging.

router to bridge1

După care, click pe butonul Survey, care va deschide tabelul cu routerele din zonă.

router 2 bridge 2

Click pe connect în dreptul routerului la care vrei să te conectezi. SSID și BSSID vor fi completate deja automat. Foarte important, tot ce înseamană setări de securitate pe router 1 trebuie să fie identice cu cele de pe router 2. La fel și canalul pe care funcționează.

Nu uitați să dați disable la DHCP, ca să nu se încalece toată lumea cu toată lumea, într-un mod neplăcut.

router 2  bridge 3

În teorie, asta ar fi tot și ar trebui să funcționeze. NU TREBUIE FĂCUTĂ ACEEAȘI OPERAȚIE ȘI PE ROUTERUL 1. Doar pe routerul 2.
Sper să vă fi fost util. Dacă am omis ceva sau mai aveți întrebări, nu ezitați.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

88 comentarii Adaugă comentariu

  1. Tu cred că de fapt ai vrut să ne zici ce casă mare ai, de nu o poate cuprinde un singur router. Hai fii sincer acum?

    • #2

      dap, asta a fost intentia

    • #3

      Opulentza…

    • #4

      my value, my value, nobody has it…

    • Dacă stau bine și mă gândesc asta am făcut și eu la țară ca să am net în cele 2 (două) case. La mine nu era problema de mărime ci de numărul celor 2 ( două ) case. Acum am net și în grădină la roșii și căpșuni, asta până plouă și internetul de la Romtelecom încetează să mai vină pe țeavă.

    • #6

      jollycă, nu opulență! opulică, scuzați-mi din nou exprimarea, devin din ce în ce mai obscen:))))))))))

  2. #7

    Ce tiganie, viteza pe wireless este injumatatita practic…

    • #8

      practic nu, si in afara de asta, e de preferat sa am net in curte, asa injumatatit, decat deloc la viteza maxima.

    • #9

      De acord, doar ca e atat de gresit, puteai sa o faci mult, mult mai elegant fara sa ai compromisul asta. Bine, zic asta pentru ca ziceai ca ai avea nevoie de conexiunea gigabit pentru ca altfel sa ai 1000 de ceva din care sa folosesti doar vreo 22-24 e cam urat.
      In plus, ma intristeaza cum oameni care sunt cat-de-cat conectati la tehnologie ajung sa foloseasca produse atat de… comune, la nivelul de complexitate al unui contabil.
      Scuze daca suna prea pretentios, dar lucrez si sunt pasionat de domeniul asta…

    • #10

      de ce e atat de gresit si cum puteam sa o fac mult mai elegant

    • #11

      cu ce standard de wi-fi faci tu jumătate din gigabitu’ lu Arhi … scuzați, Mogulu Arhi

    • #12

      domnu mogulu

    • #13

      Ce deprimat e nea’ janel, numai tiganii domne , asa ceva. Is curios cu ce solutie ultra mega eleganta vine, dar pana atunci sa-i povestim cum e treaba in vata reala.

      1. Singurul moment cand el are nevoie de 1Gbps e atunci cand foloseste torente (concurenta ridicata). Nici un alt server din lume sau metropolitan nu-i va face upstream el singur cu un 1Gbps (nu pentru ca nu ar putea ci pentru ca resursele sunt impartite). Majoritatea torrentelor din romania au peering in reteaua metropolitana. Cand RDS ti-a dat 1Gbps a fost o miscare de marketing pentru ca stiau si ei ca nu ai ce face cu 1Gbps pe extern, deci nu exista nici o sansa sa-si sugrume banda lor externa care sigur nu ar suporta sute de Tbps daca externul ar livra 1Gpbs/per IP, unde mai pui ca ei fac si IP Transit.

      2. Deviceurile ce se vor conectate la wifi sunt mobile, ma indoiesc ca le foloseste pentru torrente. Are NAS care e conectat pe cablu.

      3. Jumate din 300 * 2 Mbps nu este 20 Mbps, dar asta este complet irelevant pentru ca doar banda fiecari router se injumatateste, deci per total ramai 300 Mbps teoretici care iarasi sunt irelevanti pentru ca negocierea benzii se face in functie de distanta, de aglomerarea in banda si de numarul deviceurilor. La aglomerarea in banda de 2,4 de azi, cu un singur router @ 300Mbps, deviceuri aflate la aprox 10 metri, despartiti de doi pereti, 3 deviceuri, ai o largime de banda per device de 30 -40 Mbps. Cu cat unul din deviceuri e mai aproape de router, cu atat negociaza o largime de banda mai generoasa.

      Esti pasionat dar nu prea.

    • #14

      nu sunt vreun ninja in domeniu. accept orice solutie mai buna si mai eleganta. atata timp cat foloseste ce am eu, adica cele 2 routere si nici un centimetru de cablu UTP. pentru ca solutiile gen Iti cumparai un ferarri pe care il legai in serie la un BMW, prin urmare era mai bun decat fordul…nu sunt solutii elegante, ci doar pierdere de timp pretios, pentru mine.

    • #15

      Stai lejer ca nu exista. Doar daca mai bagi bani in 2 terminale pe reteaua electrica la 500Mbps. Aprox. 50 – 70 eur Eleganta si confortul intodeauna costa, aici era vb de a te descurca cu ce ai.

    • #16

      @George: unii mai au si storage/backup prin casa (da, NAS, ala), deci o viteza cat mai mare e binevenita. Nu trebuie sa ai legatura de 1Gbps la Internet pentru a avea nevoie de banda in casa. Mai dai jos un fiser, mai urci niste tone de poze si filme etc.

      Eu am acum cam 180Mbit up/down in 5GHz si ma uit interesat spre 802.11ac. Nu atat de interesat pentru 950 de lei, cat costa airport-ul nou 🙂

    • #17

      nasul e legat fizic de portul 1 al routerului. merge ok, mai mult de 40MB download pe torente nu cred ca duce nici hardul. stiu, elegant as putea avea un SSD. e ok cum am si sunt multumit.

    • #18

      @Arhi: iti pot imprumuta eu 2 powerline adapters, ca sa vezi daca sarmele tale sunt fericite. Si da, asta e o solutie MULT mai eleganta.

    • #19

      dupa cum spuneam, cu ce am EU in casa, nu cu ce as putea cumpara, face si drege.

    • #20

      @Alex

      1. Sunt sigur ca o familie normala cu 2 copii sugruma o banda de 1Gbps :)) Ar insemna ca toate deviceurile sa deschida concurent cam 150 socketuri.

      2. Nu inteleg de unde adjectivul asta “mult” mai eleganta. De fapt s-ar putea sa fie mai putin eleganta pentru ca majoritatea deviceurilor nu fac switch pe semnalul cel mai consistent. Daca deviceul tau a inceput conexiunea pe SSID 1 si tu treci in alta camera unde unde pe SSID 2 ar putea negocia o latime mai mare, deviceul tau va ramane pe SSID 1 pana efectiv pierde semnalul. Unde e eleganta atunci cand tu trebui sa treci manual pe SSID cu semnal mai puternic ?

    • #21

      @George: aș putea foarte ușor să te jignesc, da’ nu o să o fac pentru că n-are rost. Ai auzit de Akamai?

      Dacă o să folosești 802.1n (nu cred că discutăm despre .ac aici) ai putea in teorie să folosești 248Mbps, DACĂ toate aparatele din casă folosesc 802.1n. Primul aparat care cere 802.1g (54Mbps) îți va face rețeaua să funcționeze la maximum 54Mbps, și ăia teorietici. Folosirea unui repetor înjumătățește banda (pentru că se folosește același spectru, modul radio, etc). Deci 22Mbps. Adică mai slab decât 3G.

      Cum puteai să o faci:
      1. cu sârmă între router-ul principal și “repetor” (nu cred că se poate, te-ai fi gândit tu deja).
      2. cu un radio mai deștept care să folosească 5GHz pentru comunicarea dintre routere și 2.4 pentru “distribuție”. Banda în 2.4 rămâne intactă. Routere deștepte găsești la 200ron. Și nu făcute de tp-link.
      3. folosirea unui router pe post de AP este (iar) o manea. Din ciclul “Merge și aşa”

      La ce îi folosește gigabit? Lol. Fițe, dialup mane. Ăla e baza.

    • #22

      deci in conceptia ta, elegant este sa intind un cablu LAN de la etaj la parter? rrright

    • #23

      @George: nu m-am exprimat clar, probabil. Partea aia cu “backup” era esentiala. Din laptop urc pozele/filmele pe backup. Din laptop fac backup (Time Machine pt. Mac). Nu vreau 1-2MB/sec pentru asta. Vreau cel mai repede posibil. Si aici ma ajuta o banda mare peste Wi-Fi in casa.

      Chiar nu inteleg de ce insisti pe ideea ca miezul din dodoasca este conexiunea la Internet, dincolo de aia nefiind nimic.

    • #24

      @George: nu stiu cum ai tu cu SSDID-urile alea la tine acasa, dar eu am unul singur pentru toate cele 3 AP-uri (AEBS) si device-urile mele mobile fac roaming de pe un AP pe altul, functie de calitatea semnalului. Mai mult, fac asta fara pierdere de pachete si, implicit, conexiuni.
      Te-ai gandit ca poate exista si implementari bine facute (aka know-how mai avansat), dincolo de ce stii tu?
      Vad ca te pricepi oarecum, folosesti cuvinte tehnice. Nu crezi ca e mai bine sa iti imbunatatesti priceperea in loc sa emani idei cu valoare absoluta si sa mai si induci lumea in eroare?

    • #25

      :)) Ii iubesc pe oameniii care vin cu solutii industriale ce necesita redundanta si concurenta pentru … acasa. Auzi, caching control acasa. Chiar ma intrebam daca nu-l pui sa-si dea o certificare Cisco. Si ca sa ne intelegem, banda se injumatateste pentru FIECARE router in parte. 150 Mbps pentru unul, 150Mbps pentru altul adica impreuna care 300 Mbps. Frecventa si multiplexarea raman exact aceleasi, ca nu se taie frecventa radio cu cutitul, doar ca trebuie impartita egal intre cele 2 routere.

      @Alex Nu am luat la testat toate routerele, dar iti spun ca am avut acelasi SSID pe Fritz Box si altul pe Sitecom amble N-uri, iar pe iPhone si iPad nu faceau roaming de pe unul pe altul asa cum spui. Asa ca inainte sa stii tu sigur ca se poate gandeste-te ca exista si alte deviceuri decat ce ai tu acasa. Explicit am spus ca nu face roaming pe ORICE device. Si omul a zis clar, cu ce are acasa. Solutia ta implica routere care sa faca advertisingul cum intelege device. Daca nu intelegi cum asa apuca-te de fun ia-ti un chip TI si un CC debugger, da drumul la Wireshark si incepe sa te joci sa vezi ce pachet sunt schimbate in functie de device.

    • #26

      @Alex

      Vrei cel mai repede posibil pentru Timemachine ? Da ce, backupul e un proces care blocheaza toate celelate procese ? Pana nu se termina procesul, nu te poti da pe web ? Sa inteleg ca pe HDDul tau se scrie in mod constant cu peste peste 3-4Mbps 24h/24h (adica 350Gb/zi) ?

      Un exemplu mai relevant era transferul de fisiere mari. Dar sa fim seriosi la alea nu-ti ajung nici 300Mbps. Cand vreau sa mut 50 Gb din stanga in dreapta bag cablul in laptop sau le leg pe thunderbolt ca nu mi lene. Voi sunteti teoreticieni perfecti. Daca ma duc acum la tine acasa si te rog sa-mi arati reteaua ta ultra mega performanta o sa dai din colt in colt. Stai ca nu merge acum asta si ailalta exact acum, ce sa vezi.

    • #27

      SI pana la urma unde e solutia eleganta pentru om (cu ce are acasa sau macar cu un efort financiar minim) ? Sau nu stiti si nici nu va itereseaza, ati venit sa faceti pe inteligentii. E plin netul.

    • #28

      aia era solutia eleganta, sa imi trag o sarma intre routere…

    • #29

      Omule, de ce selectezi doar pasaje unde poti combate pe smecherie?

      – tie nu ti-a mers roaming, iar mie imi merge perfect. Amandoi avem dreptate, dar asta nu inseamna ca stim vreunul cu siguranta daca echipamentele lui Arhi pot face asta.

      – ai agatat partea cu TM care, intr-adevar, este un proces separat, dar viteza nu este foarte relevanta la cel incremental. Ce pierzi din vedere este ca avem si un backup initial. Sa te vad cum misti 150GB pe un wifi lent. Te felicit pentru ca ai un laptop cu cablu de retea. Eu nu am, iar Thunderbolt nu intra in RJ-45-ul NAS-ului sau vreunui switch din casa. Si nici nu am dorinta asta, ca de-asta aproape totul e wireless. Nu exista mufe si sarme la vedere pe nicaieri.

      – nu iti inteleg logica cu AP-urile care au la jumate 150 si impreuna 300. Ce relevanta are asta pentru un dispozitiv conectat la cel care face relay? Ala vede 150 in conditii ideale, cu antenele legate cu sarma.
      – ma bucur ca ai auzit de TI si CC debugger sau chiar ai pus mana pe ele, dar iti contrazici propriile idei. Eu nu ma pricep, de-asta mi-am echipat reteaua cu dispozitive care “just work”. Pentru toate celelalte chinezarii de pe piata, exista meseriasii.
      – testul teoretic in reteaua mea perfecta si teoretica zice asa: www.speedtest.net/my-result/3602764991.
      – solutia eleganta care ia in calcul si performanta era cea sugerata de tine si de mine, ulterior, si anume powerline ethernet.

    • #30

      Solutiile simple sunt intotdeauna cele mai elegante. Roamingul (bridging sau cum l-or numi cei de la marketing) e cea mai simpla solutie, deci cea mai eleganta. Viteza e injumatatita – ce conteaza? nu e nimeni care trage torenti in curte. Si viteza aia injumatatita cum e ea, e suficienta pentru a vedea un film la o rezsolutie decenta.

    • #31

      @George: aberezi. Akamai in casa? Eu ma refeream la faptul ca ai Akamai cam pe la toti providerii care ofera gigabit, si ca poti beneficia direct de avantajele lor. Gen: update de software de 1GB pe care il iei cu 40MB/sec vs. 500KB/sec.

    • #32

      @Arhi: da, fara discutii. In special daca esti proprietar, si poti face asta. Intotdeauna trebuie sa pui accent pe cabluri, chiar daca au constrangeri.
      Este foarte, foarte ciudat cum se mai construiesc inca locuinte care nu iau aproape deloc in calcul cablarea si cu RJ45.
      In plus, modificarile costa de multe ori putin si aduc beneficii mari.

  3. #33

    Salutam intrarea lui arhi pe nisa blogurilor de tehnologie!!

    • #34

      Dupa un post despre ciorba și găini moarte ce vroiai să scrie?

    • #35

      baxt, demential :)))))

  4. #36

    Ai mei au un duplex undeva intr-o zona de deal. In pod este un router (Linksys something) care da net la toata casa, plus curte. Singura bariera mai sanatoasa intre router si restul lumii este placa de beton turnata peste parter, dar tot am download rapid (si streaming fluent pe HD).
    Mno, probabil ca casa ta e mai “da fier” decat aia de ai nevoie de doua routere…

  5. #37

    Si eu am avut probleme, ca nu trecea semnalul prin 7 pereti de beton din sufragerie pana pe terasa. Asa ca dupa multe incercari mi-am luat 2 Airport extreme si problem solved. Rapid si bine.

    • #38

      link?

    • #39

      Primul l-am setat ca si router si al doilea ca si extender. Se seteaza automat, in maxim 5 minute, numai apasand next. Sunt pe balcon acum si am semnal full. Inainte aici era semnal 0. Am incercat chiar si cu power-line adapters.

  6. #40

    la mine SSID este – SugiPulaEparolaT

    • #41

      Poate dai de vreunul care ţi-l schimbă în “ŞiCeDacă”.

  7. #42

    Functioneaza ce ai facut acolo. Doar ca va fi grav ce scaldatoare va fi wirless-ul tau in casa. Da, ai acoperire! Daca doar asta urmaresti e super ok! Dar daca vrei si ceva viteza pe wireless…ce ai facut intra la capitolul asa nu! Presupin ca nu ai cabluri ethernet prin casa asa ca nu insist de cum se face sa fie si viteza si acoperire.

    Si ce te mai plingi ca nu te pricepi sa schimbi un bec…uite ca asta cu reteaua ti-a iesit bine! (Glumesc…si eu sint fix la fel! Decit sa schimb un spot…)

  8. #43

    Se stieee se stieee ArhiBO$$ e smecherie…

  9. Ma bate gandul, de la o vreme, sa iau un acces point www.altex.ro/access-point-tp-link-tl-wa701nd de la Altex, ca la buda semnalul e prost. O fi bun? Sau sa transform routerul vechi, Asus WL520gc in AP si sa iau un router nou? Se stie ca buda e un loc important in viata oricui, in care e bine ca semnalul wifi sa fie puternic, nu?
    Asus-ul are semnal, prin 3 pereti de caramida, pana la aproximativ 10m. Am net de cartier, maxim 100MB, asa ca routerele de viteze mari nu ma impresioneaza. Prefer un semnal bun, pe suprafata mare si stabil.
    Merita un AP nou, sau un router nou?

  10. #45

    pentru noi astia, cu o singura casa cu o singura camera, un ditrtylittlehelper sa stim si noi cu sa nu se scurga netul la vecini?
    Dar pentru noi altii care avem 3 case, cum legam casele intre ele la net? Si ma intreaba Mihaita (the king) ce router ar merge la pelisor si in beci sa dea si el jos neste pornache fara sa fie prins de Duda, ca ala e pe bdsm, phtc si alte chestii care dauneaza regalitatii.

    • #46

      Schimbă parola din oră în oră.

    • #47

      Eu mi-am ascuns SSID, WPA TKIP, am pus filtre de MAC pentru ce am prin casă, am schimbat adresa, userul şi parola de admin a routerului, am pus un filtru de MAC pentru admin (pot schimba steărie routerului doar de pe două chestii, cu altceva nu se conectează, chiar dacă sînt în white list pentru net). Cum nu sînt expert în aşa ceva, probabil că mai sînt multe altele.

  11. #48

    Am facut si eu wds bridge doar ca al 2 lea router (cel secundar) are probleme grave sau laptopul(desi nu cred). Intrebarea mea este pentru tine Arhi, ai dat disable la dhcp la cel secundar, right?

    Problema la mine este alta, pica nene, am avut si disable dhcp la al 2 lea + setarile facute de tine caci altfel nu mergea dar pica, routerul avea o problema cu portul de WAN(care era mort) si acuma vad ca pe wifi pica, merge ce merge si dupa aia moare netul pe el sau nu ma mai pot conecta, primul router merge fara probleme iar cand ma mut la al 2 lea e mort. Amandoua sunt tp-link doar ca cel secundar e mai slab.

    Inca o intrebare ciudata, se pricepe cineva la repararea unui cisco e1000, am ledurile toate aprinse la el de cand il bag in priza, am incercat combinatia de reset dar nu chitaie, porturile lan sunt aprinse si nu merg.

    • #49

      daca nu ai mari pretentii pe wireless, poti schimba criptarea din AES in TKIP si sa vezi cum se comporta.

    • Cisco e1000 e de fapt un linksys. Și nu cred că ai ce să repari pe la el. Dacă-i bulit, e bulit definitiv. Dacă-l mai ai în garanție, du-l rapid.

    • #51

      incearca alta sursa, e posibil sa nu ii dea suficienta zeama.

  12. #52

    Cisco LinkSys.

  13. #53

    Bosulica, bosulica hopa hopa hopa diri di da diri di da…hopaaaa bosulicaaaa

    • #54

      In mintea mea suna mai bine.

    • #55

      lets not get freigedankish…

    • #56

      ArhiboSSu cum fac sa am si eu poza la sectiunea VOI?

    • #57

      imi trimiti poza mie si eu o pun la arhivoi. NU FFN!!

    • #58

      Iti trimit doar pentru tine FFN.La ce adresa?

    • #59

      iti multumesc pentru efort, dar nu imi trimite ffn. TE ROG. arhi @ pedobear.ro

    • #60

      Am trimis bo$$

    • #61

      postat

    • #62

      Pentru domnisoare, dar nu grase sau urate sau alte chestii de acest gen si pentru obsedati un replay la robertddd34@ gmail. com si aveti poze in toata splendoare mea.

  14. @Arhi
    mestere, zi-mi, e bun WDR3600? Ma gandesc sa-mi iau ceva cu wi-fi n, gigabit si pe care sa pot pune ddwrt, iar WDR3600 e la un pret rezonabil fata de alte routere, da’ am oarece retinere fiind vorba de tp-link…

    • #64

      e okeish. nu cred ca l-as mai cumpara. asta mi s-a parut mai rapid si mai fluent, dar l-am dat inapoi, ca un fraier, ca voiam eu retea de 5Ghz

    • huh… e si mai ieftin…

    • #66

      este. mi s-a parut bun

  15. #67

    @Arhi: thx, o sa incerc si asta.
    @Meekuu: Multi si-au bulit modelul asta de router din cauza update-ului la firmware original, se brickuiesc si cu cel original, am vazut metoda de unbrick dar ma depaseste, sigur e in coma dar o sa vad eu ce fac.

  16. Problema cu bridge-urile facute așa e că merge destul de prost netul prin al doilea router. Și ar merge mult mai bine dacă făceai bridge-ul pe cablu. E chestie logică dacă stai să te gândești că pe mediul ăla wireless nu ai legătura dedicată între echipamente ci partajezi mediul cu toți clienții conectați pe wireless.

    • #70

      aia nu e solutie eleganta, ci ciobanism. routerul doi e pentru net in curte, practic. unde stau pe telefon, rar pe laptop. cat de prost poate merge, cat timp eu am router gigabit?

    • Nu contează ce router gigabit ai tu. Contează că pe wireless folosești același canal și pentru legătura dintre routere și pentru legătura spre clienți. Și gândește-te la canalul respectiv ca la toată legătura ta disponibilă pentru traficul TUTUROR dispozitivelor care folosesc wireless la tine în casă, inclusiv ceea ce “discută” cele două routere între ele. Dacă ai multe dispozitive (3-4) o să întâmpini probleme. Latență, deconectări, etc… Dacă ai mai puține, o să meargă decențel.

      Pe un setup similar eu nu reușeam să mă uit de pe tabletă la un film share-uit în rețea pe laptop. Deși erau legate în același router prin wireless.

    • #72

      imi merge perfect

  17. Da’ cum sa ai net de la Digi fara sa platesti, nu stie nima?

    Trebuie sa le intri in calculatoare, ceva? Ca nu ii vad venind sa ma deconecteze fizic.

  18. Breaknews:
    Russian Physicists Launch Campaign To Rebuild Tesla’s Wardenclyffe Tower And Power The World

    themindunleashed.org/2014/07/russian-physicists-launch-campaign-rebuild-teslas-wardenclyffe-tower-power-world.html

    Deci nu stiu daca sa ma bucur or ba.

  19. #75

    ce de radiatii

    before _|_

    after _ _
    |

  20. #77

    Daca vrei ceva interesant si bun:
    www.ubnt.com/unifi/unifi-ap/
    Le setezi dintr-un singur loc (poti pune chiar si planul casei si sa le asezi pe plan, exact unde le-ai montat), faci o retea comuna in toata casa, au modele si cu raza mica (AP) si cu raza mare (AP-LR) de acoperire, alimentare PoE si arata si intr-un mare fel. Vin 3 bucati intr-o cutie, cu alimentator PoE, CD de instalare si sistem de prindere.
    Am montat noi la firma in hale mari si se comporta foarte bine.
    Nu stiu pretul lor acum, dar il pot afla.
    Dar pot spune cu siguranta ca sunt bune.

  21. #78

    sau iei un router decent (eg dir-825), pui ddwrt, scanezi un canal neocupat (ideal nu primul ultimul), si bagi pe 5ghz (daca iti permit toate deviceurile asta).

    importanta este si ocuparea canalelor, daca ai multi vecini aproape care au setat max putere si banda larga, e nasolica.

  22. #81

    ba da. dar eu am 2 routere in casa.

  23. #82

    hmm….Arhi ? Ai primit link la acele dracovenii de bagat in priza pt acoperire mai mare? Daca da ,fi amabil si posteaza Ms anticipat

  24. #86

    Daca nu aruncai cutia de la TP-Link, vedeai ca pe spate are ditamai schema cu figura asta ;). Toate jegurile de la TP-Link au functia asta.

  25. #87

    Sa bag si eu una, cum sa ai net moka in UE (B, NL, D, eventual F)???

    Nu, nu e cu free hot spot. E pt zonele rezidentiale.

  26. #88

    Eu am instalat NETGEAR WN3000RP extender , e foarte usor de configurat, apesi un buton pe router si unul pe extender. Am incercat si cu EOP ( Ethernet over power lines) , am incercat fiderite branduri si cele mai bune au fost tot de la netgear. Am folosit EOP cand distanta a fost foarte mare si a fost cam greu cu extender . Am incercat si cu un router pe setari de bridge dar cu extender semanlul era mult mai bun.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.