Râdeam în sinea mea, zilele trecute, de oamenii care explicau cum, în caz de declarare a unui conflict militar, ei evacuează din prima, săracii oameni neștiind că aceste conflicte nu apar de azi pe ieri, iar înainte de a-l declara, primul lucru care se întâmplă e închiderea granițelor pentru toți bărbații apți de luptă, cu platfus, ochelari, boli de rinichi și mai știu eu ce alte fantasmagorii au ei în cap.
Dar destul cu asta. Ca o prelungire a discuției, mă gândeam la ce metode de sabotaj ar putea avea rușii. Unul dintre ele, cel mai la îndemână, este distrugerea cablurilor subacvatice de internet, backbones și restul de conexiuni, lăsând toată europa fără legături online. Țineți cont, rușii și-au construit propriul internet, propriul sistem de clearing tranzactional, în afara SWIFT, NPCS MIR, deconectarea de la internetul mondial nu ar fi așa o catastrofă.
Ce ar însemna pentru noi, care, as usual, nu avem niciun plan de rezervă, doar niște băieți deștepți la ROTLD, care fac bișniță cu domenii, dacă am trăi o lună fără internet?
Ar cădea sistemul bancar, sistemul de carduri, POS-uri, tot ce înseamnă tranzacție electronică. Rămâne, desigur, un oarecare backup pe GSM, în intranet, dar cu ce utilitate, nu e clar. Cashul va fi la putere, dacă nu funcționează bancomatele, ghișeele băncilor vor fi asaltate, pentru tranzacții care vor ajunge să fie notate manual. Nu și la băncile fără casierii, Raiffeisen și ING, cine are banii acolo, nu va avea acces la ei.
Vă dați seama câte afaceri se închid? Câte magazine online, câte afaceri care se bazează pe internet, câte servicii care există doar datorită internetului, câte ziare online, bloguri, câte influencerițe trebuie să se întoarcă la colț de stradă, fără marketingul de pe instagram?
Și v-ați gândi că da, foarte bine că se închid magazinele online, să ne reîntoarcem la clasicul magazin fizic. Problema este că, în magazinele fizice nu mai găsești nici măcar 10% din ce găsești online. Și nu mă refer doar la game mai reduse, nu, categorii întregi de produse nu mai sunt expuse nicăieri, pentru că e mai comod să le listezi pe site. Când ați văzut ultima oară o Mercerie? Sau un loc de unde să cumperi, fizic, ace pentru mașina de cusut? Sau piese de schimb pentru whatever aparat?
Dar cum mai ținem legătura cu jobul, cu ceilalți, dacă nu mai există email, mesagerii, whatsapp, telegram? Cum ne mai accesăm atât de dragile backupuri de acte și diverse în cloudurile internaționale? Cum ne mai plătim ratele, facturile, necesitățile? Știți unde e casieria furnizorului de energie?
Bine, acum e amuzant să găsești scenarii apocaliptice în chestii de astea. Evident, nu pot să cred că nu există un sistem redundant care să asigure comunicarea bancară intranet între băncile românești, niște eventuale sisteme pe cupru, celulele GSM încă există, probabil nu e nimic atât de drastic.
But what if? Și nu mă îndoiesc o secundă că URSS nu are o echipă de experți care lucrează doar la asta, planuri de a distruge internetul mondial.
NOU
În orașul în care locuiesc știu 2 mercerii, nu știu dacă au ace pt mașina de cusut. Știam două și în București (nu în Mall). 🙂
Aici plătesc vreo 2 facturi în casieria fizică a furnizorului, dar plătesc cu cardul. 🙂
Dar per ansamblu, ai dreptate.
NOU
dar de fapt nu e chiar realist scenariul apocaliptic pentru ca de aia exista sisteme wireless, bine, in ro e posibil sa ia mai mult de 48h cat ia in mod normal repunerea unui serviciu dar mna
cat despre ultima fraza sunt de acord ba chiar as plusa ca tot ei ar veni repede cu un sistem de ajutor, cum era reclama aia, am venit, am cucerit, uite ce i-am ajutat sa se dezvolte, intre timp unii traiesc inca in comunismul urss in anul 2022 in rusia
NOU
Sistemele wireless sunt functionale atata timp cat pe cablul de fibra care alimenteaza antena vine semnal. Daca acesta este deconectat, vor fi degeaba sistemele acestea.
NOU
O retea interna tot exista, doar ca nu o sa mai fie conectata extern si multe servicii se vor duce pe pla. Dar inca ai infrastructura si cu ceva schimbari iti poti crea rapid un internet local. Trebuie sa vrei si sa fii capabil 🙂
NOU
Pai noi avem IT-isti buni. Uite, de reteaua interna de internet se pot ocupa cu succes IT-istii care au implementat sistemul cardurilor de sanatate. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
NOU
Ca rusii testeaza scenarii de genul:
– izolarea fata de netul mondial
– clone ale serviciilor populare in UE si USA e una.
Harta cablurilor subacvatice e insa foarte vasta si redundanta iar legatura intre SUA si Europa trece prin UK si Franta in special, dar si prin Africa via America de Sud
(www.submarinecablemap.com/)
Pt tranzactiile online locale sa spunem ca s-ar putea incropi ceva in cateva zile, asta daca nu e deja gandita. Internetul este totusi o suma de mai multe retele…reteaua orange + reteaua AT&T + vodafone + digi si mai departe…fiecare din ISP-istii putand ruta intern la ei traficul de la gigel butic online la ionel client din blocul X si ulterior intre ei la nivel de ISP.
Ce urmareste Rusia prin deconectarea si independenta fata de internetul global este filtrarea si cenzura traficul pe internetul din tara. La fel fac si chinezii.
Daca maine vor mai PUTINe 🙂 stiri din tara catre exterior…se rezolva instant…DNS-urile locale tinute de providerii agreati taie peeringul cu retele din exterior si gata 🙂 pot posta dragi proNavalnici cate mesaje doresc pe FB cu server in motherusia ca nu mai pleaca nimic.
Bine in Rusia se foloseste VKontakte in loc de FB care sigur n-are nici o implicare din partea statului, la fel ca si versiunea WeChat chinezeaca.
Daca ar pica FB, insta, TikTok ar fi doar un pic mai liniste si ceva mai multe pipite panicate
Ce ne-am face insa fara crypto !?! :)))
NOU
Na, bun. Și era musai să publici asta acuma ca să nu mai pot eu să dorm?
NOU
Dormi liniștit e scenariu de filme SF.
Rețeaua de cabluri submarine vasta si redundanta. Pot sa rupa un cablu, doua, trei dar nu pe toate www.submarinecablemap.com/
Și mai exista si conexiuni prin satelit.
P.S: internetul e bun pt Ruși, Chinezi, etc. E mai ușor sa cotropești o nație prin atacuri cybernetice decat cu metode clasice (Alo AUR se aude? nu trebuie sa aruncati poduri in aer si sa sapati transee)
NOU
Boss, in toate enumerarile alea, ai uitat baza: pornoshagurile!
NOU
Gata, eu imi printez toti bitcoinii si ii bag la saltea ca asa nu mai tine!
NOU
Da’ poți să-i scrii și de mână, frumos, pe curat.
NOU
Clar restul asteapta ca fecioarele din Nabuco sa vina rusul sa umble la heblu’ :)))
Haida bre…Sunt oameni platiti pe bani buni sa isi puna intrebarile astea ca sa putem noi sa ne cinstim c-o Vodka indoita cu Jim Beam, si ei cred ca vad si toate cartile pe care le au in mana….
Tare mi-e ca noua astora ne ramane sa discutam de ce obiele sunt mai comode cand faci de garda toata noaptea pe langa conducta de gaz….:))
NOU
De zeci de ani submarinele rusesti fac exercitii de taiere a cablurilor submarine. Multa vreme, solutia au fost satelitii, doar ca cei in pozitii geostationare sunt… exact, stationari in raport cu un punct de pe Pamant, deci usor de atacat cu rachete anti-satelit. Entering… Starlink – prea multi sateliti, in pozitii mult prea miscatoare pe cer, pentru a fi distrusi repede in numar atat de mare incat sa perturbe internetu’ inainte ca Space Force sa lanseze satelitii “de rezerva” pe care ii au in Minutemanu-rile alea care au fost “dezafectate”.
neXt – cu sapca de staniol pe cap, ca radiatia de la sateliti e puternica azi.
NOU
Știi care e orbita unui satelit geostationar? Sau vorbești de-am pulea? Habar n-ai de fizica elementară! Auzi la el, un satelit geostationar e mai ușor de lovit cu racheta, că stă în același loc. Muhahaha.
NOU
Daca nu termina cu ideile astea tampite de a ataca sateliti, foarte posibil sa se duca tot sistemul pe pluta, si al lor si al nostru si sa nu mai poata plasa nimic util pe orbita cativa zeci de ani.
NOU
@GSORGE, s-a regerit la faptul ca un satelit geostationar are intotdeauna aceeasi pozitie raportata la un punct fix de pe Pamant. Deci este mai simplu de calculat traseul unei rachete care sa il distruga.
NOU
De un’ sa stiu mai GSORGE, ca pe vremea mea nu se facea fizica in scoala generala. De fapt, ce sa zic, nici nu se aflase care e viteza de rotatie a Pamantului, ca sa putem calcula la ce inaltime trebuie sa se afle un gestationar. Bine ca stiu acuma care e viteza luminii, ca pot afla distanta dand ping in satelit.
Lasand gluma la o parte, stiu mai mult despre comunicatii decat iti trece tie prin creierasii aia obositi, ca mai bine de zece ani m-am ocupat cu localizarea apelurilor 911. Una dintre problemele ipotetice pe care le-am avut de luat in calcul (pe langa bombardarea centrelor terestre de comunicatie) a fost si distrugerea satelitilor. FCC-u’ nu acorda licenta de operator 911 unei companii care nu prezinta un “plan de rezilienta”.
Amenintarea a fost multa vreme satelitii anti-satelit, in ultimii 5 ani a aparut insa din ce in ce mai des in discutii ideea de racheta antisatelit.
NOU
Las asta aici:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_cyber_warfare_forces
NOU
Vad ca’s si romanii pe acolo. Dar cand ma gandesc la angajatii de la stat, imi dau o palma peste fata si revin la realitate…
NOU
Bronze Night vă spune ceva? Atacurile cyber din perioada scandalului cu mutarea statuii Bronze Soldier din centrul Tallin? Astea sunt gugute ieftine din același film cu invocarea apocaliptică a războiului nuclear, o chestie la modă prin anii 60-70-80, și având ca scop pur și simplu intimidarea în masă a populației țărilor adverse. Ca și cum nu ar realiza că orice recurgere la arme nucleare ar duce imediat la escaladarea către ceeace s-ar numi MAD. Mutual Assured Destruction. Aceleași efecte le-ar resimți și ei.
NOU
Sigur ca ar simti si ei aceleasi efecte. Doar ca Rusia s-a pregatit destul de mult pentru eventualitatea in care vor fi deconectati de la internetul mondial. Au puse la punct sisteme care mentina activa functionarea “intranetului” fara sa existe perioade de pauza. Adica sa nu pice retelele de bancomate sau de POS-uri de exemplu.
NOU
Tehnic vorbind cei cu patfus au fost declarati ne-apti la recrutare. Vrei sa dam arme la toti “inaptii”?
NOU
asta e o prostie. am platfus si am facut atmata
NOU
Da chiar, Cetin, că tu ai experiență cu armata – dacă chiar se ajunge la o situație din asta in care suntem înrolați toți, granițe închise etc, o să mai existe vreun criteriu (fizic sau pe bază de competențe) pentru ‘echipa’ in care ești înscris sau ne dau arme la toți și dam check-in pe front? :))))
Mai concret, eu fiind mic de înălțime, slab, scolioză, job in it, am șanse să lucrez pentru STS sau ce o fi atunci și să fac ceva ce știu, sau in punctul ăla nu mai contează? Scuze dacă e absurdă întrebarea, dar chiar nu știu nimic despre procedurile astea în caz de război
NOU
trebuie sa ai o boala reala, cancer, infarct, chestii de astea. mic si slab? tancuri. scolioza te ajuta sa stai chircit.
NOU
Ah clar, de înrolare înțeleg că nu scăpăm in situația aia.
Nu am formulat bine întrebarea inițială: voiam să știu dacă pe baza skillurilor ar exista situații de genul – văd că tu ești bun la programare, ia de aici tastatura asta, ești înrolat în…nu știu, STS, intelligence, etc. Sau dacă ești schilod, te ocupi de …ceva pe lanțul de distribuție pe front că de abia stai cu arma în mână. Dar mna, tancuri. Nu mă gândisem la perspectiva asta :)))
NOU
da, clar tine si de skilluri. dar sunt multi cu aceleasi skilluri, iar aici intervin relatiile. nu ai relatii, tancuri:)
NOU
Eu am încredere în STS
NOU
STS nu are încredere în tine.
NOU
Imi place cum si-au impodobit turnul din Crangasi; par oameni de isprava, buni gospodari.
NOU
Magazin fizic ? Huh ăla cum sa supraviețuiască când totul se comanda online ?
Mâncarea pe online totul pe online.
Dar in mintea noastra trebuie sa fie unu fizic in caz ca nu am acces la ăla online.
NOU
Mercerie ?
Daca vine razboiul, ce facem, ne apucam sa tesem frumos ?
NOU
Ai de cusut ranile/plagile.
Musai sa cumperi ac steril si cu varful curbat.
Pentru partea de ace stau bine, am 2 cutii cu peste 20 de ace.
Dupa cutremulr de ’77, cele din Haiti, Negapal sau uraganul Katrina din SUA, cand nu mai era infrastructura comerciala in picioare, cine au asigurat comunicatiile: radioamatorii.
Am echipamente si experienta sa pot trimite si primi emailuri via radio direct in State sau Australia.
NOU
@Cineva
Stiu ca si la noi se fac exercitii periodice in care sunt implicati radioamatorii pentru asigurarea infrastructurii de comunicatie…aia care au scapat de Alzheimer.
Majoritatea statelor cred ca au sistemul asta implementat in caz de urgenta si se bazeaza pe un interes constant in randul tinerilor.
Problema in Romania e aceeasi ca in multe alte domenii:
radioamatorismul a ramas blocat in comunism si e dominat de reguli de accedere restrictive care descurajeaza orice membru nou , sa nu doamne-fereste sa asculte “Europa Libera” nesupravegheat.
Nu poti sa dai examen din radiotehnica ( si telegrafie parca?) in 2021 si sa te astepti sa ai “crestere demografica” in campul activitatii:))
In 10 ani o sa ramana probabil doar 10% din indicative, si alea la Poli.
In caz de “doamne-fereste” mai degraba o sa asigure tiristii infrastructura cu dedicatii codificate din suta in suta de kilometri:
” Colegu’ ,colegu’ ia zi, au ajuns tenesii la Potigrafu? 73! ” :)))
NOU
Exista o mica problema cu celulele GSM. Comunicarea intre nodurile radio (antena care deserveste cateva ”antene” mai mici) se face tot prin fibra optica.
Dar e adevarat, fara internet ne intoarcem in evul mediu.
just for fun, aici e harta cu cablurile acvatice si terestre:
www.infrapedia.com/app
NOU
E tot trag speranta ca rusii nu sunt chiar in halul asta de prostovani sa porneasca un al treilea razboi mondial sa zicem mai hibrid asa nu clasic ca WW2 ,cu toate urmarile nasoale posibile, inclusiv sabotarea internetului, oprirea alimentarii cu gaz..etc. Ma indoiesc ca Rusia va prospera economic cu propriul ei internet in conditiile in care UE se va prabusi economic.
China l-a rugat frumos pe Putin sa nu inceapa in perioada asta vreun razboi ca le strica tot cheful cu jocurile olimpice, pe urma mai vedem.
Putin a vazut deocamdata fisurile clare in NATO si UE : Germania, Ungaria si mai nou Croatia , ramane sa vedem urmatoarea miscare pe tabla de sah.
NOU
Daca taie rusii internetu ce mai fac fermele de troli ? Cum mai improasca sputnik & co stiri ampulea peste tot pentru destabilizare ?
Nu-si taie singuri craca
NOU
Internetul nu este SUA. Toate marile servicii au servere locale pe continent. Maxim o sa fie ca nu mai poti accesa un site/serviciu care are servere doar un SUA si nu mai poti suna pe nimeni din afara Europei.
NOU
E imposibil sa ne lase fara internet, sunt o groaza de sisteme care asigura redundanta. Pe scurt, Internetul nu va pica total decat daca ar pica curentul in toata tara. La fel de implauzibil si improbabil.
SWIFT-ul rusesc si l-au creat in 2014 cand tot asa, ii amenintau americanii ca ii exclud.
Bine, ca americanii nu au nicio influenta asupra chestiei asteia, nu e al lor SWIFT-ul ca sa il taie, apartine de ceva companie belgiana care a mai refuzat o data taierea accesului, atunci fiind vorba de Iran.
Dar da, ca scenariu, s-ar fute toate serviciile, fix asa cum le-ai enumerat.
Cat despre evitarea inrolarii, e unul dintre avantajele traiului intr-o tara corupta, ca sa nu intru in detalii.
NOU
Probabil ca stii faptul ca internetul a fost dezvoltat pornind de la ideea supravieturii comunicatiilor in cazul unei lovituri nucleare.
DARPA a dezvoltat sistemul denumit arpanet – stramosul internetului.
Ulterior, studii efectuate la zeci de ani distanta au aratat ca desi e dificil nu este imposibil sa deconectezi arii intregi prin atacuri hibride si tehnici… neconventionale. Alte studii au aratat a aceste “arii intregi” pot reprezenta chiar si tot globul.
Cu alte cuvinte nu as zice niciodata ca ceva este imposibil.
Imposibilul reprezinta doar o posibilitate (sau mai multe) la care inca nu te-ai gandit.
NOU
Arhiblogule, ia Starlink 😉 eu l-am comandat fix in ideea asta :)))
NOU
Trei rachete bine plasate si ai ramas fara energie electrica. De ce sa-si bata capul cu Internetul ?
NOU
Pacanelele au nevoie de internet? E o ramura a economiei care poate continua.
NOU
#amrasgenuin
NOU
Transferă toate fondurile de pe Revolut.
NOU
La sistemul bancar e o discutie mai lunga legata de care parte nu ar merge. Legatura interbanci probabil ar fi incetinita dar nu ar cadea, exista retea separata interbancara pt legatura cu BNR si Transfond fara conexiune la internet. Idem cu SWIFT.
Legatura bancilor cu internetul pentru online/mobile banking (cu clientii lor) e mai susceptibila sa aiba probleme.
Chiar daca ar cadea cablurile de internet trebuie sa tii cont ca majoritatea firmelor mari au data centere in Europa deci tot ar mai functiona, poate cu probleme, dar ar functiona.
NOU
S-a strigat bingo!!! Au apărut și băieții deștepți din IT-ul românesc. 🙂 Ăia care, indifferent care ar fi tema discuției, au ei grijă să contorsioneze expunerea ca să poată să sublinieze cu satisfație “știți, boys and girls, eu lucrez în IT”.
NOU
O parere de amator in domeniu: conexiunile prin satelit nu ar functiona?
Telefonul clasic merge foarte bine si fara internet. De asemenea, comunicatiile radio merg fara probleme si fara suport internet.
Fax/telex functioneaza- contractele, actele pot fi transmise prin dax/telex.
Cu toate acestea nu inseamna ca bagatul cutzitului in cablurile subacvatice nu ar crea probleme.
Dar trebuie taiate multe cabluri aubacvatice.
NOU
Dificil si de nedorit dar magazinele online pot functiona ca mail-in/phone-in order.
Inainte de magazinele online oamenii din USA comandau produse folosind cataloage primite prin posta si plasand comenzi fie prin posta fie prin telefon.
Practic comertul de la distanta functiona foarte bine si inaintea internetului. Este adevarat ca internetul a generat explozia comertului la distanta deoarece a facut lucrurile sa fie mult mai facile.
Bancile functioneaza fara internet. A nu se confunda serviciile bancare de baza/traditionale cu internet banking-ul.
Cartile de credit pot fi utilizate cu ajutorul unor sisteme care nu necesita neaprat internet. Asa functionau inaintea…. internetului.
In multe cazuri internetul doar a re-modulat anumite activitati care oricum se intamplau si inainte de aparitia .com-ului…
Cu alte cuvinte a existat si poate exista binemersi viata cu serviciile aferente si fara internet sau cu o conectivitate redusa…
NOU
Ba baieti, cine nu e suficient de batran nu stie de vremea cand internetul era accesibil doar prin dial up si o viteza de 3-4 K era belea. Alea vremuri.
NOU
Jocuri offline, cu poveste, fără microtranzacții.
Bonus: Heroes 3 hot seat.
NOU
Cine taie un asemenea cablu o sa fie intr-o misiune sinucigasa. Apoi o sa urmeze repercursiuni dintre cele mai dure pt ca este un act de razboi contra NATO. O sa le si spuna: aveti 2 ore sa plecati din baza X de la granita(ca sa nu moara aiurea soldati) si vor da in aceea baza cu ceva mare si bubuitor sa se auda pana la Moscova. Si atunci o sa sara gasca de securistii din jurul lui Putin si o sa-i spuna: babaiatule… hai sa ne linistim ca nu vrem sa murim toti si sa fim fugariti prin lume dupa ce am praduit toata Rusia si traim ca in paradis Apoi o sa mai urmeze niste luni/ani de sicane gen embargo, taiat gazul, cacaturi(astea o sa le simtim). Si peste 10 ani o sa ne amintim de asta cum ne amintim de criza din Cuba. Rusii sunt duri si rai dar nu sunt prosti.