Iată, Gabriela, răspund nerăbdării și scriu despre filtru.

Primul luat a fost un Aquaphor 2 pentru montat pe chiuvetă. După ce m-am chinuit ca sfântul Pafnutie în gura leului și nu a mers, pentru că am țeava pe furtun, l-am instalat la baie, măcar să văd cum funcționează și dacă am dat banii aiurea. Nu de alta, dar, împreună cu el, luasem și un filtru 3M de pus sub chiuvetă, pe care l-am rupt când am încercat să îl montez singur. Sfat, daca nu sunteți instalator și vreți să vă puneți unul de ăla, chemați un instalator, altfel, aruncați la gunoi 500 de lei plus niște piese luate special pentru el.

Anyway, am găsit filtrul de osmoză inversă tot de la Aquaphor, la un preț imbatabil, ceva gen 690 de lei, ultra ofertă (nu am căutat, nu știu dacă e ofertă românească sau ofertă pe bune). Motivul alegerii, pentru că majoritatea fac același lucru, trec apă printr-o membrană microscopică, a fost că este relativ mic și are loc în spațiul de sub chiuvetă, dar rămâne loc și de coș, pastile de mașină și ce mai am eu pe acolo (nu luați în seamă priza, it’s not its final form).

Bănuiesc că vă interesează the usual. A venit instalatorul meu de casă, domnu’ Marin, a stat vreo 30 de minute cred, după care a realizat că l-a legat la apă caldă, s-a enervat și a ieșit afară la țigară, eu am fugit și am tras centrala din priză, ca să nu mai bage apă clocot în filtru, s-a întors domnu’ Marin și după încă vreo 20 de minute, a fost gata. Bănuiesc că în maxim juma de oră, un instalator cu experiență îl face.

Filtrul are un ciclul inițial de 50 de minute, care trebuie făcut fără cartușul de osmoză, ca să nu îl înfunzi cu particule de cărbune, după care trebuie obligatoriu 3 cicluri de golire/umplere a rezervorului, pentru a curăța filtrul de…îmi scapă acum și de a-l băga în joc. Dacă nu o faceți, o să aveți particule microscopice prin apă, o perioadă.

Va trebui să îi faceți o gaură separată în blat, pentru că vine cu robinetul propriu. Nu e mare lucru, dar unii pot fi deranjați de asta, mie personal îmi place cum arată.

Filtrul consumă, la propriu, multă apă. Nu am stat să mă uit exact la consumul aquaphorului, știu că e o proporție ceva gen 1 la 3-5. Având în vedere că îl folosiți exclusiv la consumul de apă și pentru mâncare, iar pentru spălat mergeți pe circuitul normal, mi se pare un consum neglijabil, dacă iei în calcul și costurile cu apa plată cumpărată, transportul, efortul de a o băga în casă, eventual să nu meargă liftul și să ai de dus 6 baxuri.

Pe final, dacă sunt mulțumit. Nu am testat apa dpdv substanțe, nitriți, nitrați etc, îl am de câteva zile, nici nu aș ști unde să mă duc să verific, mi-ar conveni să vină cineva acasă să recolteze proba. Proprietățile organoleptice sunt imaculate, apa este pură și clară, fără mirosuri neplăcute, cu un gust foarte bun, în combinație cu Sodastream este dumnezeu. Ca idee, apa de la mine lasă reziduuri roșii peste noapte și are un ușor gust amar.

Dacă sunteți sătui de plimbat baxuri de apă sau de rapacitatea producătorilor de apă plată (ce consum eu, Bucovina, a urcat prețurile la nivel de aur lichid și încep acușica să reducă și dimensiunea sticlei, de la 2 la 1.5 L) e o soluție foarte bună și foarte lejeră. Și poate fi montată oriunde, chiar dacă stați cu chirie, se desfac 3 fileturi și ați plecat cu el oriunde.

Iată, m-am făcut util și azi. Trebuie să pun un buton de donații.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.