Iată, Gabriela, răspund nerăbdării și scriu despre filtru.
Primul luat a fost un Aquaphor 2 pentru montat pe chiuvetă. După ce m-am chinuit ca sfântul Pafnutie în gura leului și nu a mers, pentru că am țeava pe furtun, l-am instalat la baie, măcar să văd cum funcționează și dacă am dat banii aiurea. Nu de alta, dar, împreună cu el, luasem și un filtru 3M de pus sub chiuvetă, pe care l-am rupt când am încercat să îl montez singur. Sfat, daca nu sunteți instalator și vreți să vă puneți unul de ăla, chemați un instalator, altfel, aruncați la gunoi 500 de lei plus niște piese luate special pentru el.
Anyway, am găsit filtrul de osmoză inversă tot de la Aquaphor, la un preț imbatabil, ceva gen 690 de lei, ultra ofertă (nu am căutat, nu știu dacă e ofertă românească sau ofertă pe bune). Motivul alegerii, pentru că majoritatea fac același lucru, trec apă printr-o membrană microscopică, a fost că este relativ mic și are loc în spațiul de sub chiuvetă, dar rămâne loc și de coș, pastile de mașină și ce mai am eu pe acolo (nu luați în seamă priza, it’s not its final form).
Bănuiesc că vă interesează the usual. A venit instalatorul meu de casă, domnu’ Marin, a stat vreo 30 de minute cred, după care a realizat că l-a legat la apă caldă, s-a enervat și a ieșit afară la țigară, eu am fugit și am tras centrala din priză, ca să nu mai bage apă clocot în filtru, s-a întors domnu’ Marin și după încă vreo 20 de minute, a fost gata. Bănuiesc că în maxim juma de oră, un instalator cu experiență îl face.
Filtrul are un ciclul inițial de 50 de minute, care trebuie făcut fără cartușul de osmoză, ca să nu îl înfunzi cu particule de cărbune, după care trebuie obligatoriu 3 cicluri de golire/umplere a rezervorului, pentru a curăța filtrul de…îmi scapă acum și de a-l băga în joc. Dacă nu o faceți, o să aveți particule microscopice prin apă, o perioadă.
Va trebui să îi faceți o gaură separată în blat, pentru că vine cu robinetul propriu. Nu e mare lucru, dar unii pot fi deranjați de asta, mie personal îmi place cum arată.
Filtrul consumă, la propriu, multă apă. Nu am stat să mă uit exact la consumul aquaphorului, știu că e o proporție ceva gen 1 la 3-5. Având în vedere că îl folosiți exclusiv la consumul de apă și pentru mâncare, iar pentru spălat mergeți pe circuitul normal, mi se pare un consum neglijabil, dacă iei în calcul și costurile cu apa plată cumpărată, transportul, efortul de a o băga în casă, eventual să nu meargă liftul și să ai de dus 6 baxuri.
Pe final, dacă sunt mulțumit. Nu am testat apa dpdv substanțe, nitriți, nitrați etc, îl am de câteva zile, nici nu aș ști unde să mă duc să verific, mi-ar conveni să vină cineva acasă să recolteze proba. Proprietățile organoleptice sunt imaculate, apa este pură și clară, fără mirosuri neplăcute, cu un gust foarte bun, în combinație cu Sodastream este dumnezeu. Ca idee, apa de la mine lasă reziduuri roșii peste noapte și are un ușor gust amar.
Dacă sunteți sătui de plimbat baxuri de apă sau de rapacitatea producătorilor de apă plată (ce consum eu, Bucovina, a urcat prețurile la nivel de aur lichid și încep acușica să reducă și dimensiunea sticlei, de la 2 la 1.5 L) e o soluție foarte bună și foarte lejeră. Și poate fi montată oriunde, chiar dacă stați cu chirie, se desfac 3 fileturi și ați plecat cu el oriunde.
Iată, m-am făcut util și azi. Trebuie să pun un buton de donații.
NOU
Nu ai luat în calcul o baterie cu 3 căi?
NOU
nu, pentru ca imi place bateria mea actuala
NOU
Eu am luat una de-asta de la chineji acum ceva ani si-mi place super mult:
www.aliexpress.com/item/33016711990.html
Iar legat de priza, parca ai facut o poza sub chiuveta mea. Iar povestea era identica, n-o sa ramana asa 😀 Yeah, right
NOU
:))))))))))
NOU
Hai sa ma fac si eu util si sa informez despre capacitatea de productie a filtrelor de osmoza inversa. Nu folosesc un filtru la bucatarie, dar folosesc un filtru de osmoza inversa pentru acvariul marin. 🙂 Acest filtru il montez de fiecare data la baie cand vreau sa fac apa de osmoza. Scot capul de la dus si montez filtrul.
In principiu, capacitatea de filtrare si raportul de apa de osmoza obtinuta/apa reziduala ramasa, depinde de temperatura apei si presiunea cu care vine din retea.
Astfel, filtrul meu de osmoza inversa poate scoate maxim 190L la 24h, dar doar daca apa are 25 grade si presiunea ei este de 6 bar. Raportul apa de osmoza/apa reziduala este de 1 la 1.8.
In capatul celalalt, la o temperatura a apei de 6 grade si o presiune de 3 bar, capacitatea de filtrare este de 51L la 24h, cu raportul apa de osmoza obtinuta/apa reziduala de 1:4.5. Adica pentru fiecare litru de apa de osmoza, pierd alti 4.5L de apa.
Aceste valori sunt in documentatia filtrului mei intr-un tabel. Imi pare rau ca nu pot adauga poza aici cu el. Nu stiu daca toate filtrele sunt insotite de aceasta documentatie.
Nu ezitati sa folositi apa de osmoza. 🙂
NOU
Mie mi se pare o risipa enorma de apa, osmoza inversa si as folosi asa ceva doar cand nu as avea de ales. Si din ce povesteste @Arhi cu apa rosie, el nu prea are alte optiuni.
Apropo, apa reziduala nu se poate folosi la altceva? Udat in gradina, spalat rufe, vas de wc?
NOU
Desigur ca apa reziduala poate fi folosita la orice. O poti capta daca doresti/poti. Este tot apa de la robinet. Chiar una mai buna, trecuta prin 2 din cele 3 filtre ale filtrului de osmoza.
NOU
Atentie ! Filtrul de osmoza inversa folosit la acvariul marin, nu produce apa buna de baut.
Apa e total demineralizata pentru ca in ea urmeaza sa pui sare marina, care are in ea o cantitate controlata de minerale, ca pe o panza alba pe care sa pictezi.
Ca apa sa devina buna de baut trebuie montat inca un filtru de remineralizare.
Personal cred ca un filtru de osmoza inversa(demineralizare/remineralizare) este exagerat. La apa de retea din oras se poate monta un ansamblu mai simplu, din trei filtre Aquafor Crystal Eco, sau cum am eu, Barrier Expert Standad sau Hard.
NOU
si eu folosesc apa “pierduta” petru udat gradina 🙂
NOU
„Trebuie să pun un buton de donații.”
Nah. Întâi se pune butonul de înjurături.
E mai „de succes”…
NOU
Boss, cu toate prelungitoarele alea sub chiuveta…
In fine, nu ma bag.
www.emag.ro/carcasa-de-plastic-portocalie-pentru-protectie-priza-decorcasa-21-x-8-cm-13857/pd/DB4WT3MBM/?cmpid=86724&gclid=Cj0KCQjw0caCBhCIARIsAGAfuMxDvN0a56E2xumwIrWJvsit4x30fZ8JKJc1r73cii-z3BJ7NB3qJ2AaAvgtEALw_wcB
NOU
Pentru teste de apa in Bucuresti si Ilfov recomand almaromed.ro/. Sunt mai scumpi fata de varianta analizelor la Apa Nova, dar se ocupa ei de tot. Ei preiau proba, rezultatele vin pe mail cam intr-o saptamana (microbiologia necesita timp pentru culturi).
Exista si varianta inlocuirii bateriei de bucatarie cu una combinata, gen filtro.ro/produse/baterie-cu-3-cai-satinata-filtro-premier-3cs-pentru-apa-filtrata-rece-si-calda, pentru a nu mai da o gaura in blat sau in chiuveta.
NOU
nu apelez la firme care nu au preturile pe site ci au Apasa aici pentru oferta personalizata
NOU
@Arhi analizeapa.ro
Găsești prețul pe site in functie de pachetul pe care il alegi. Am colaborat pe firma de vreo 7 ori in 5 ani si a fost ok. Daniel Draghici – 0723171320. Nu e foarte vorbaret dar nu m-a deranjat, mai ales ca se deplaseaza pentru recoltare.
NOU
@Arhi @Teo, va scap eu de efortul cu almaromed, 500 lei/proba. Avand in vedere ca vrei poate sa vezi deferentele intre apa filtrata si nefiltrata, eventual si apa plata pe care o consumai de obicei… NU.
NOU
La cat costa metrul cub de apa unde locuiesti tu, cred ca iesi mai ieftin sa cumperi apa de la magazin :))))
NOU
am favut calculul, nu.
NOU
echipamentul se amortizeaza doar din cheltuielile cu aprovizionarea si reciclarea.
la apa din pet exista si influenta contactului indelungat al apei cu plasticul, al carui cost este mai dificil de calculat.
NOU
Eu am montat dozator cu legare la retea. Are 4 filtre cu finete de pana la 0.01 microni. Ai apa rece , clada la orice ora. Legi doar un furtun la retea. Foarte simplu de montat.
xmasoft.ro/produs/dozator-apa-cu-legare-la-retea-si-filtrare/
NOU
pare un produs bun, dar dedicat spatiilor publice.
ca sa faci o oala de ciorba pentru o familie de 3-5 persoane, trebuie sa pui apa in oala cu cana si sa astepti o ora ca sa o umpli.
NOU
Oricum are debitul mai mare ca osmoza..nu e chiar asa de mult de stat..ca te duci cu oala la dozator…cred ca are un 2-3 litri pe minut debit
NOU
clar, n-ai citit specificatiile tehnice si n-ai incercat sa umpli o oala de 5-6 litri, dar faci comparatii!
NOU
Foarte tare..tu iti dai cu parerea desi eu il am acasa.
NOU
Osmoza inversă pare puțin împotriva naturii. Nu judec, dar parcă prea ni se bagă pe gât ideologii din astea bizare, mai zicea un domn pe aici de baterie cu 3 căi (Doamne ferește!).
Maithun, militant pentru o osmoză NORMALĂ. AMDG
NOU
Cati litri poti filtra pana la inlocuire?
NOU
6 luni
NOU
Depinde foarte mult de calitatea apei.
Aici, litri se măsoara în luni de zile. 🙂
Locuiesc într-o zona cu apa mult mai rea decât in București iar eu schimb filtrele la 6 luni (deși nu dau semne de oboseală).
Ar trebui, totuși, sa angajez pe cineva sa o faca: primul filtru din serie are niște depuneri maro, moi, arata și miroase ca o diarie.
Nu prea iti bine sa mai bei apa după ce ai schimbat mizeria aia…
NOU
@GD, ba tocmai, mie mi-ar da incredere. oricum, cu osmoza, poti teoretic sa pui apa din balta de pe strada sau sa faci pipi si la capatul celalalt tot iese apa potabila.
NOU
exista niste limite peste care filtrul se infunda si devine nefuncțional
NOU
Pentru ca stau tot in Pantelimon, dar cartier de Bucuresti, nu oras de Ilfov, am apa de la robinet cat de cat ok, macar la prima vedere. M-am gandit si eu la osmoza inversa, dar costul un pic mai mare, dimensiunile si ele mai mari, si nu in ultimul rand risipa de apa, m-au facut sa dau inapoi, asa ca am montat tot de la aquaphor filtrul asta (era cu 100 de lei mai ieftin cand am cumparat eu):
www.emag.ro/filtru-de-apa-potabila-aquaphor-crystal-eco-k3-k7b-k7-montare-sub-chiuveta-2-5-l-min-4600987005485/pd/D37889BBM/?ref=fav_pd-title
si bateria asta, ca sa nu stau cu doua pe chiuveta:
www.leroymerlin.ro/products/baterii-bucatarie/539/baterie-bucatarie-delinia-aline-monocomanda-crom/40799
M-am documentat inainte, si din ce am citit, sistemul asta este mai mult decat suficient pentru a filtra apa obisnuita de la robinet. Si da, apa e mai limpede, mai curata in comparatie cu ce curgea inainte de la robinet, iar la gust si aspect nu o poti deosebi de cea imbuteliata.
Acum caut un laborator de analize sa compar apa de la robinet, pe cea filtrata, si din Lidl la bidon, ce foloseam inainte. Recomandari?
Si daca tot am ajuns la subiect, o problema. La bateria veche, aveam racorduri din alea smechere, din metal, cum are si autorul in poze. Problema e ca nu se mai potrivesc, bateria cu 3 cai avand filet si cap mai mic (ca sa incapa acolo 3 racorduri in loc de 2) si am fost nevoie sa folosesc cu ce a venit, unele de cauciuc, care imi dau emotii acum. Stie cineva unde pot gasi racorduri din metal, compatibile?
NOU
orice hornbach, dedeman, le Roy
NOU
Am cautat si nu am gasit. Au racorduri cu filet/cap normal cum aveam eu si ai si tu… Mai inguste si de metal nu am gasit pana acum. E inca noua dracia, deci ma tin alea macar cateva luni, dar timpul trece, furtunul crapa, vecinul bate la usa…
NOU
Ce este mai mic? Muțuțoiul care intra in baterie? Sau partea cealalta care se racordeaza la apa/filtru?
Daca e mututoiul, hmm, nush ce sa zic decat ca worst case sa schimbi bateria. Daca e celalalt capat, gasesti, inclusiv la sanitarele de la coltul blocului.
Eu am luat o baterie cu 3 cai de la filtro punct ro, e un link dat de cineva mai sus, a venit cu furtunul pt apa filtrata mai scurt si partea dinspre racordul de apa mai mic (1/4 in loc de 1/2 uzual). Dar mututoiul era la fel ca la celelalte, am luat unul de schimb cu capatul (piulita) de 1/2 de la coltul blocului si n-am avut probleme. Dar filetul de la racordul de apa / iesirea din filtru trebuie sa fie tot de 1/2
NOU
cred ca el se refera la pasul filetului, care e mai mic
NOU
@d.orin – da, e put…erm… mutoiul. Are filet mai mic pentru a permite atasarea a 3 racorduri in loc de 2 cum e clasic, fiind baterie cu 3 cai. Si de acolo buba.
NOU
@zarax, imi pare rau, atunci, la bateria luata de mine este acelasi tip de mututoi… (si incap toate trei standard – apa rece, calda, filtrata)
@arhi mda, nu ma gandisem si la asta, speranta mea e ca in general macar pasul filetului sa fie acelasi…
Recent am avut o problema cu o coloana de dus, nu gaseam piesa “divertor” ( e drept, nici nu stiam ce sa caut mai exact si nu mai aveam nici piesa veche), am crezut ca e ceva specific cu alt pas… dimpotriva trebuia o piesa si mai mica (1/8)….
NOU
Adaptor de 1/2, 3/4 sau altă dimensiune. Pe toate le găsești la orice magazin de fitinguri. Dar trebuie să iei bateria cu tine ca să i poți explica omului ce vrei.
NOU
daca are pasul filetului diferit de standard, de ala mic si des, nu gaseste
NOU
Racordurile alea nu-s metalice de fapt, înăuntru tot un furtun au, doar că e îmbrăcat în metal
NOU
www.dedeman.ro/ro/racord-flexibil-monocomanda-otel-inoxidabil-1/2-1/4-l-800-mm/p/2016849 daca asta nu e doar metal, eu mananc tot cauciucul din interior.
NOU
inainte de a va cumpara filtru cu apa de osmoza, e bine sa va ganditi daca chiar e necesar;
apa de la reteaua publica de exemplu e suficient doar sa fie filtrata cu 3/4 stadii, nu are nevoie de osmoza
si e foarte important sa nu beti apa pura de osmoza pt ca e nociva pe termen lung, de aia cartusul ala de remineralizare este esential – trebuie schimbat des (3 luni?), pt ca nu ai cum sa stii cand nu mai este bun
de aia zic, daca aveti apa de la retea, cel mai probabil nu e nevoie de osmoza
daca aveti apa de la put sau etc, osmoza s-ar putea oricum sa nu ajute, pentru ca osmoza nu elimina de exemplu nitrati, asa ca fara o analiza a apei inainte este foarte riscant
si oricum, daca aveti apa din put, proprietatile ei nu este neaparat sa fie constante, azi poti testa si sa fie ok, iar maine nu, de aia apa din alte surse decat reteaua publica trebuie testata periodic
una peste alta, osmoza nu e o solutie grozava pentru consum – e scumpa, ocupa mult loc, iroseste apa, pt apa de la retea e overkil iar pentru apa din alte surse nu garanteaza nimic, trebuie teste permanente
NOU
absolut tot ce ai scris e gresit, cap coada
NOU
:-))
NOU
crap
NOU
a, vad eu bine ca sistemul asta pe care l-ai luat tu nu are rezervor de stocare?
daca da, o sa fie giveaway in maxim 3 luni, ca apa o sa curga din ce in ce mai incet
pariez ca si acum, cand e nou, curge foarte incet, ca na, asa lucreaza membrana de osmoza, nu ai ce sa faci
de aia instalatiile mai de doamne ajuta au rezervor de stocare, motiv pentru care am zis ca ocupa loc.
si in functie de presiunea de la retea s-ar putea sa fie nevoie si de o pompa booster.
NOU
lol da ba click macar pe link, nu mai bate campii de ampulea
NOU
Dar aia de pe ISS (Statia Spatiala Internationala), sau soldatii de pe submarine, cum beau apa de la osmoza? Nu crapa?
NOU
Mie nu mi se pare greșit ce spune. Sunt foarte mulțumit de scaunul Markus.
NOU
Varianta pe care a luat-o Arhi e cu dubla mineralizare – dar da, apa din osmoza inversa fara re-mineralizare nu e buna de baut ( are ph acid).
Osmoza inversa – curata tot din apa rezultatul e apa pura . Adica elimina si nitratii…
Cat te tine membrana pentru chestia asta, in functie de cat e de uzata apa la intrare – e alta discutie…
Restul – aberatii …
NOU
Ph-ul apei de osmoza este instabil si impredictibil, pentru ca am scos mineralele din ea si a ramas fara capacitate de absorbtie a ionilor de H.
In general este intr-adevar acid pt ca absoarbe co2 din aer, formeaza acid carbonic etc
Dar nu de aia nu e buna de baut, ci pt ca dilueaza sarurile din corp, deci elimini mineralele din sange, corp etc
Cautati pe site la WHO.
NOU
Un sistem de filtrare ,chiar minima ,e necesar mai peste tot in romania .Eu am o baterie de trei filtre si e o.k. Schimb cartusele la 3-4 luni ca apa e destul de murdara ,dar tot ies bine la socoteala . In jur de 200 lei ,ca montajul il fac eu .
NOU
Eu beau Cola
NOU
Cola aia speciala de osmoza sau aia de la magazin?
NOU
Din aia buna cu Coca la inceput.
NOU
Deci stai, domn’ Marin s-a bagat asa direct la treaba, fara sa se documenteze putin legat de “cine v-a lucrat domne’ aici inainte?”. Era incepator? Eu zic sa nu mai apelezi la nespecialisti.
NOU
da, total neprofesionist
NOU
ha-ha-ha, am ajuns influencer de bloger!
ma oftic putin, ca l-am luat in noiembrie cu 890 de lei de la romstal.
ia-ti si un set de consumabile, daca sunt la tot la oferta.
NOU
www.cleansui.com/en/product/faucetmounted/ – eu folosesc de vreo 8 ani de zile genul ăsta de filtre.
Cât de prost poate fi în comparație cu filtrele pe osmoză inversă?
NOU
nu stiu, nu sunt specialist. probabil depinde mult si de ce fel de apa ai.
NOU
Si eu folosesc acelasi tip. Nu am.facut teste, dar am vazut, simtit diferentele.
NOU
Wait, credeam ca am sters comentariul asta in timpul de editare… oh well…
NOU
Am de aproape un an un sistem de filtrare cu osmoza inversa FILTRO PURE 6M. Chiar ieri am testat apa cu un tester TDS sa vad daca ar trebui sa schimb filtrele. Un aparat TDS masoara totalitatea substantelor solide dizolvate dintr-o solutie. Apa filtrata avea valoarea 15, iar cea de la Apa Nova 162.
NOU
link?
NOU
www.emag.ro/tester-puritate-apa-tds-1212/pd/DGTFHVBBM/
NOU
tks:)
NOU
Testerul din link nu are certificat de calibrare. Daca vrei sa ai ceva incredere in citirile lui, il calibrezi cu un multimetru bun sau il duci la Metrologie. Altfel este doar o jucarie.
NOU
il calibrezi cu apa de la robinet. cat timp arata o diferenta semnificativa intre cele doua masurari, e irelevant ce cifre sunt pe ecran
NOU
Nu știu de ce, dar mi-e nu-mi place deloc apa filtrată prin osmoză inversă. Începând cu apa îmbuteliată Naya, și continuând cu aia de la automatele din supermarket – în Canada multe supermarketuri au o chestie mare cât un șifonier de la care poți cumpăra apa filtrată [prin osmoză inversă], “vărsată”. Cred că este de la remineralizare.
Ca o preferință personală, apele care îmi plac la gust sunt cele un pic sălcii -am crescut la câmpie- și am observat că au mai mult sodiu ca alea care nu îmi plac.
Cea mai buna apă pe care am băut-o vreodată a fost în Alberta, undeva pe lângă Lake Louise, dintr-un pârâu ce provenea dintr-un lac de glaciar. Filtrată/purificată natural. A doua apă “divină” am băut-o în Parâng.
NOU
In iunie se implineste un an de cand am montat filtrul cu osmoza in Brasov. Abia astept sa-l desfac sa vad ce gunoaie sunt in prefiltre. Apa in Brasov e buna, dar are rugina si pute a clor.
Am masurat la al meu, am randament 1:4, cu banii dati pe filtru, consumabile si pretul apei 7 lei/m3 ies la 10 bani/litrul.
Apa la intrare avea 160 TDS, la iesire dupa osmoza, 0 TDS, iar dupa remineralizare 20 TDS (Total Dissolved Solids)
Nu ca m-ar fi deranjat sa platesc apa plata la pret de benzina, dar stau la etajul 4, fara lift si am scapat si de ambalajele de plastic.
@Cetin, cand fac poze la carcaleti, ti le trimit ca un follow-up dupa un an de utilizare.
NOU
“Apa e buna dar are rugina si pute a clor”. Epic!
NOU
Am si eu filtru de osmoza de 9 luni. Suntem super incantati de el. Ce mica problema am eu: Din cauza lampei UV ce este instalata ultima, primele 5 sec curge apa calda. Si la robinetul normal am aceeasi problema, doar ca acolo nu deranjeaza ca nu o beau. Din cauza aceasta noi ne-am obisnuit sa umplem sticle de 1,4-2l, si sa bem din ele la nevoie, nu direct de la robinet. Atentie sa schimbi acele filtre odata la 6-9 luni. Eu am schimbat acum dupa 9 luni si erau cam duse, la un consum mediu de 6-8 litri pe zi.
NOU
Mulțumesc!