Din când în când, câte un băiat se plânge că vai, bucureștenii sunt favorizați în fața celorlalți de la țară, pentru că lor li se plătește subvenție pentru căldură, să nu li se mai plătească, să plătească ca noi, preț întreg.

Ce nu știu băieții ăștia sunt 2 chestii. Că acum câțiva ani, când i se sculase lui Oprescu, parcă, să vândă regiile de termoficare, a decis în consiliul general că există niște zone, majoritare în București, de unde nu te poți debranșa de la RADET. Pentru că, atunci când vinzi o regie de genul, vinzi, în prmiul rând, clienții. Iar PSD a decis că clienții de bucurești trebuie să fie clienți captivi. De asta e și atât de greu, spre imposibil, să te poți debranșa tu, ca simplu cetățean, care nu ai 2000 de lei să angajezi o firmă care să dea șpăgi pentru tine.

Cealaltă chestie pe care nu o știu este că RADET are pierderi uriașe în rețea. Anul trecut erau vreo 2 600 000 (două milioane șase sute de mii de litri) de apă caldă pe oră, nu știu acum, când deja sunt și mai distruse. Și că, până acum niște ani, pierderile acestea erau plătite de locatari. RADET factura fix ce ieșea din țeava lor, îi durea fix în pix de orice contoar de scară, repartitor de bloc, ORICE. Factura venea pe o cantitate, se scădeau cei cu contoare, restul se împărțea în mod egal, paușal. Lucrul acesta se întâmpla inclusiv dacă RADET îți oprea apa, pentru că era imposibil să plătești 800-900 de lei pe lună apă caldă și căldură, în timp ce tu nu aveai, pentru că se încălzea pământul din grădini. Adică blocul avea conducta sigilată, dar plătea pierderile de apă la canal, pentru că se considera că acolo e conducta lor, cine să le plătească altcineva?

După care a fost un scandal masiv, un proces destul de puturos, pentru că, pe vremea aceea, începuseră să dea subvenții celor care erau săraci și declarau asta, și primeau reduceri, evident, burtoși cu Meleuri, dar pierderile acelea de 2,6 milioane de litri pe oră tot le plăteau ceilalți.

Într-un final, s-a ajuns la această formulă actuală, botezată de PSD drept subvenție de căldură, formulă ce reprezintă, de fapt, un cost normal al unei gigacalorii, nu cel pe care îl are RADET, cu tot cu pierderi. E botezată subvenție, pentru că așa sună bine în urechi de pensionari, PSD a furat, dar a și făcut. Ne-a dat subvenții. Povestea a fost preluată de ziare în același mod, pentru că dă bine la urechi, citez din business24

in Capitala, doar o mica parte din valoarea agentului termic este platita direct din buzunar de bucuresteni. Restul costului este acoperit din subventii pe care le achita PMB cu bani de la buget.

Remarcați că nu se specifică nicăieri că acel cost al agentului termic este dat de pierderile infernale din rețea, milioanele de tone de apă, agentul termic folosit degeaba, oameni plătiți ca să încălzească solul and so on.

Desigur, niciunul din primarii de până acum nu a făcut ceva,în mod direct, pentru a repara sistemul. Singurul care mișcă e Nicușor, dar, până și cei care l-au votat ar vrea ca ND să le facă o conductă de apă caldă aeriană, până la ei acasă, pentru că el e vinovat că panaramele PSD și PD doar au furat Bucureștiul și atât. (în sectorul 3 a început borduriada, ca să știți)

Așa că lucrurile sunt puțin, doar puțin mai complicate, când ai un oraș care are cartiere mai mari decât oricare alt oraș din românia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.