Din când în când, câte un băiat se plânge că vai, bucureștenii sunt favorizați în fața celorlalți de la țară, pentru că lor li se plătește subvenție pentru căldură, să nu li se mai plătească, să plătească ca noi, preț întreg.
Ce nu știu băieții ăștia sunt 2 chestii. Că acum câțiva ani, când i se sculase lui Oprescu, parcă, să vândă regiile de termoficare, a decis în consiliul general că există niște zone, majoritare în București, de unde nu te poți debranșa de la RADET. Pentru că, atunci când vinzi o regie de genul, vinzi, în prmiul rând, clienții. Iar PSD a decis că clienții de bucurești trebuie să fie clienți captivi. De asta e și atât de greu, spre imposibil, să te poți debranșa tu, ca simplu cetățean, care nu ai 2000 de lei să angajezi o firmă care să dea șpăgi pentru tine.
Cealaltă chestie pe care nu o știu este că RADET are pierderi uriașe în rețea. Anul trecut erau vreo 2 600 000 (două milioane șase sute de mii de litri) de apă caldă pe oră, nu știu acum, când deja sunt și mai distruse. Și că, până acum niște ani, pierderile acestea erau plătite de locatari. RADET factura fix ce ieșea din țeava lor, îi durea fix în pix de orice contoar de scară, repartitor de bloc, ORICE. Factura venea pe o cantitate, se scădeau cei cu contoare, restul se împărțea în mod egal, paușal. Lucrul acesta se întâmpla inclusiv dacă RADET îți oprea apa, pentru că era imposibil să plătești 800-900 de lei pe lună apă caldă și căldură, în timp ce tu nu aveai, pentru că se încălzea pământul din grădini. Adică blocul avea conducta sigilată, dar plătea pierderile de apă la canal, pentru că se considera că acolo e conducta lor, cine să le plătească altcineva?
După care a fost un scandal masiv, un proces destul de puturos, pentru că, pe vremea aceea, începuseră să dea subvenții celor care erau săraci și declarau asta, și primeau reduceri, evident, burtoși cu Meleuri, dar pierderile acelea de 2,6 milioane de litri pe oră tot le plăteau ceilalți.
Într-un final, s-a ajuns la această formulă actuală, botezată de PSD drept subvenție de căldură, formulă ce reprezintă, de fapt, un cost normal al unei gigacalorii, nu cel pe care îl are RADET, cu tot cu pierderi. E botezată subvenție, pentru că așa sună bine în urechi de pensionari, PSD a furat, dar a și făcut. Ne-a dat subvenții. Povestea a fost preluată de ziare în același mod, pentru că dă bine la urechi, citez din business24
in Capitala, doar o mica parte din valoarea agentului termic este platita direct din buzunar de bucuresteni. Restul costului este acoperit din subventii pe care le achita PMB cu bani de la buget.
Remarcați că nu se specifică nicăieri că acel cost al agentului termic este dat de pierderile infernale din rețea, milioanele de tone de apă, agentul termic folosit degeaba, oameni plătiți ca să încălzească solul and so on.
Desigur, niciunul din primarii de până acum nu a făcut ceva,în mod direct, pentru a repara sistemul. Singurul care mișcă e Nicușor, dar, până și cei care l-au votat ar vrea ca ND să le facă o conductă de apă caldă aeriană, până la ei acasă, pentru că el e vinovat că panaramele PSD și PD doar au furat Bucureștiul și atât. (în sectorul 3 a început borduriada, ca să știți)
Așa că lucrurile sunt puțin, doar puțin mai complicate, când ai un oraș care are cartiere mai mari decât oricare alt oraș din românia.
NOU
“când ai un oraș care are cartiere mai mari decât oricare alt oraș din românia.”
Poate-mi explică și mie cineva de ce sunt orașe în lume cu populație cat România care au 1 (UN) singur primar și, totuși, Bucureștiul are nevoie de 7. Cu tot aparatul de sub el. Că dacă era vorba doar de 6 primari, 6 oamni in plus, nu era asa mare problemă. Dar vorbim de 7 aparate de stat complexe, cu mii, zeci de mii de angajați.
NOU
Așteaptă puțin, vine imediat cineva din echipa de explicatori și îți explică.
Locuiești în București sau întrebi pentru un prieten?
Te-ai informat ? Ia citește aici
www.partidulaur.ro/programul_a_u_r_pentru_capitala
NOU
Si in alte orase mai mari, din vest, se practica sistemul “un oras, 10 primari”. Diferenta e ca “aia micii” au autoritate mai putina ca-n Buc si nu se ajunge la situatii de genul ca la Universitate unde se o distanta de 50m gasesti 3 tipuri diferite de banci.
NOU
Pe bune? Ai citit toată bălăria aia de acolo? Adică eu am timp sa pierd un sfert de oră din viață ca să citesc ce abereaza unu’ pe 4 pagini față verso? Crezi că pe ăia îi doare mâna să bălărească ceva să fie? Mai bine o pun pe fi-mea de 7 ani să mâzgălească ceva si ies mai câștigat.
NOU
De fapt bucurestenii platesc zilnic nepasarea cu care si-au “votat” primarii.
NOU
Toata lumea plateste zilnic nepasarea cu care au votat clasa politica. Nu poti sa spui ca singurul oras cu probleme este Bucurestiul, iar in restul umba cainii cu covrigi in coada.
NOU
Tot aud povestea cu bucurestenii care nu au stiut sa voteze cum trebuie.
Poate cineva sa detalieze care era alegerea corecta?
In anii ’90, cand FSN-FDSN-PDSR-PSD ajungea la scoruri de 70%-80%, bucurestenii votau “dreapta” la capitala.
ro.wikipedia.org/wiki/Lista_primarilor_Bucure%C8%99tiului
Daca facem o comparatie din 1992 pana in 2008 primari au fost doar de la PNL, CDR si PD. Luand in calcul si perioada 1990-1992, pana in in 2020 “stanga” a condus 13.5 ani si “dreapta” 15.4 ani (Nicusor Dan nu intra in calcul).
N.B. până la alegerile din martie 1992, primarii au fost numiţi prin decizie de guvern.
NOU
De-aia veniti toti la Bucuresti sa munciti, de bine ce ati votat prin alte orase si aveti locuri de munca, nu?
Nicaieri nu e ok si nu mai da vina pe cei care au votat.
Au trecut doar 30 de ani de la revolutie, parintii au votat ce au putut, ca nu aveau google la bot si pareri pe facebook, sa auda de cum e sau sa mearga pe afara. Au votat pe aia care i-a scos din comunism si le-au ramas fideli, ca sunt singurii care i-au scos din frig, saracie si foame si le-au dat libertate.
Eu am drept de vot de doar 10 ani (sunt nascuta in ’92), adica am prins zi de vot doar de 2 ori sau de 3 ori. USR s-a format in 2016. Acum 4 ani. Am votat cu ei din prima. Ce era sa fac mai mult?
Pana acum, lumea s-a luptat sa dea la o parte caracatita PSD si a inceput sa deschida ochii, sa vada ca democratia si libertatea s-au oferit, doar pentru ca oamenii sa nu vada cum fura ei.
Cam ce era de votat pana acum si nu s-a votat, exceptand USR in ultimii 4 ani?
Vorbesti de zici ca sunt alegeri in fiecare weekend si n-a votat lumea.
In 30 de ani, au fost doar 8 mandate. Doar 8. In astea 8 mandate au fost doar PSD si PNL cap de lista. Restul au fost niste sateliti, cu aceiasi oameni. Efectiv nu aveai de unde alege.
Doar din 2016 are lumea, in sfarsit, de unde alege.
Si s-a vazut, in 2016 USR prindea popularitate din prima si le sufla pesedistilor in ceafa.
Anul asta a aparut AUR si le sufla si astia in ceafa.
Oamenii chiar vor sa aiba de unde alege. Ah, ca-s lepre care stau acasa si nu le convine nimic, aia-s astia care nu-si dau zapada din fata blocului, ca muieti is posmagii.
Dar in rest? Mananci cacat.
NOU
Stai că nu înțeleg. Nu e că și cum se duce toată România și da găuri în țevile Radetului Bucureștean! Sau PSD-ul a votat în Parlament legile alea? E sistemul bucureștean pentru București. Bai sincer ma lasă rece dacă le decartează cineva banii sau nu dar ce ai scris tu acolo nu prea sunt justificări!
NOU
@Doru Vlad, probabil te faci ca nu intelegi.
Cetin explica faptul ca “subventiile” pentru caldura nu sunt de fapt subventii primite de cetateni, ele reprezinta o forma de a acoperi pierderile unei companii de stat.
Sa spunem ca tu esti RADET, dar nu te ocupi cu apa calda, te ocupi cu vanzarea de porumb.
– ai 2000 de kg de porumb pt care trebuie sa incasezi 1 leu/kg (adica 2000 de lei in total);
– directorul te trimite la piata cu un camion plin de gauri, prin care iti curge o parte din marfa la fiecare km parcurs;
– ajungi la piata cu doar 1000 kg si decizi sa taxezi lumea cu 2 lei/kg ca sa acoperi pierderile;
– patronul decide sa subventioneze fiecare client cu 1 leu/kg fiindca isi da seama ca pierderile alea de pe drum au fost din cauza ca nu a investit in echipament in trecut si nu a reparat camionul.
La final clientul plateste pretul corect pe kg, nu beneficiaza de nicio reducere efectiva.
NOU
Esti carcotas. Toți bucureștenii beneficiază de caldura RADET. Daca ai observat, în București sunt cu 2, 3, grade mai mult decât în localitățile de pe lângă.
Deci RADET încălzește solul. Creste temperatura în București. Noi nu răcim. RaDET lucreaza pt noi.
NOU
Ba înțeleg perfect! Înțeleg că sunt oameni afectați fix de aceleași probleme că bucureștenii care nu beneficiază de același tratament. Sunt oameni cărora li s-au spus că Cet și RADET au murit, să se descurce cum pot. Fără subvenții sau altfel de ajutoare. Și înțeleg lucrul ăsta că persoana neutră, neafectată de o problema de genul.
NOU
@ Andrei G – ai omis doar faptul că patronul avea bani pentru reparat acel camion, bani strânși forțat și de la cei care cumpără porumb și de la cei care nu cumpără porumb, dar a preferat să bea/fure/sifoneze banii ăștia. Bonus – subvenția aia dată celor care cumpără porumb nu sunt banii lui de buzunar, sunt alți bani strânși de la toți oamenii, indiferent dacă cumpără porumb sau ba.
NOU
avand in vedere ca bucurestiul primeste inapoi 11% impresia “tarii” conteaza spre deloc
NOU
@Doru Vlad, asa este, sunt localitati in care li s-a spus ca sistemul de termoficare este mort si trebuie sa se descurce cum pot. Si oamenii au luat masuri si au gasit solutii.
Diferenta este ca in Bucuresti nu ai voie sa te descurci cum poti, esti obligat in majoritatea zonelor sa ramai conectat la sistemul centralizat al RADET (mai nou CMTEB).
@Ion T., ai dreptate.
Si ar mai merge mentiunea ca acei “clienti” sunt obligati sa cumpere de la Radet, nu au optiunea de a cumpara din alta parte.
NOU
Foarte bun articolul.
Ca tot aud despre cum noi bucurestenii primim pomana subventii pentru caldura. Oricum chestia asta cu tinutul captiv cu forta practic(modul de debransare este greoi si stufos tocmai ca sa descurajeze debransarea) a clientilor la ei la RADET ar trebui desfiintata in viitorul apropiat , printr-o lege , procese intentate acestei entitati economice..etc
Este ilogic economic ca eu sa iti platesc apa calda si caldura atat timp cat nu nu imi dai aceste produse la o calitate acceptabila.Se numeste FURT , ca sa nu mai cautam expresii academice.Pe scurt RADET imi fura banii si nici nu ma lasa sa plec usor din sistemul asta falimentar, smechereala romaneasco-balcanica.
NOU
Dacă se țin de treabă, sa te ții săpături arheologice prin mijlocul bulevardelor și comentarii stupide “dar ce bos acum e cald nu ma interesează de caldura, vreau sa-mi arat valoarea pe bulivar, ce atâta șantier”
NOU
Exista ( chiar de vreo 10 ani si mai bine cred) o tehnologie care presupune camasuirea tevilor pe interior cu teava din fibra de sticla si rasina. Pentru asta sapi doar din 100 in 100 de metri ( pe suprafata relativ mica) si acoperi la loc in cateva zile. Sunt si la noi firme care pot face asta – insa nu apeleaza nimeni la ele ( banuiesc ca nu apartin cui trebuie ca sa iasa de-o spaga regulamentara). Mai exista si alte modalitati de reabilitare a tevilor fara a rama in tot orasu… Totul e sa vrei sa faci si sa ai bani pentru asta.
Bani – au fost mereu ( dar nu destui cat sa iasa si spagile de rigoare probabil ), acum ( cel putin pana la proba contrarie ) exista si vointa – asa ca asteptam cu interes rezultatul.
NOU
Interesant, dar nu pierde din diametru? într-adevăr, beats găuri, dar se reduce debitul. Presupun ca e o soluție temporara?
NOU
Bai nene, astia de la RADET/CMTEB folosesc excavatoare pe post de macarale atunci cand ridica placile de beton sau tevile. Alti 5-6 insi stau la ghidare, adica imping la stanga sau la dreapta. Apoi se muta la “prindere”, se baga in sant si prind teava in mani. Tot cu mana le cara mai departe prin canal. Dupa care vine unul si sudeaza. 1 Unul! Restul echipei se uita. Si toti sunt trecuti de 50 de ani, abia se misca. Asa inteleg si eu cand se spune ca ar fi necesari 10-15 ani pentru schimbarea conductelor. Daca aduci oameni tineri (si sunt destui asistati social), plus macarale eficiente si echipamente de transport conducte, eu zic ca Nicusor are sanse sa repare 50-70% din sistem in mandatul lui.
NOU
Ieri aveam treabă pe Gen. Berthelot, la o răspântie noroioasă, unde se lucrează din greu la schimbat conductele. M-a apucat fulgerător căcarea. Nu știu de ce, încă sunt tulburat, încerc să elucidez misterul. Făcusem de dimineață. Supapele, slavă Domnului, sunt trainice și în condiție impecabilă, ca noi. Într-un minut venea uberul. M-am panicat vreo 10 secunde, după care s-a pus reflex în funcțiune disciplina spartană deprinsă în tinerețe în India, când mă luptam vitejește cu efectele explozive ale unei alimentații bazate exclusiv pe curry-uri. După câteva exerciții rapide de prāṇāyāma și o mantră recitată ritmic în gând („SMBP, SMBP, SMBP”), am respins blitzkriegul primelor contracții. Vine uberul. Dă-i bice, birjar! Uberistul, într-un moment de empatie rară, a băgat viteză. Încercam să mă liniștesc, să mă gândesc la ceva frumos, o lume a viitorului în care oamenii nu se mai cacă, doar se babardesc. Mi-a mers. Am respins, val după val, următoarele atacuri. Inamicul s-a retras în adâncuri. Reduta a rezistat. Am ajuns la birou. Nu-mi mai venea neam să mă cac. Au trecut aproape 24 de ore și nimic. Iată de ce rezonez adânc la teoria vaselor comunicate, în general, și la acest articol tehnocrat, în special.
Maithun, full of shit
NOU
Dafuq did i just read?
NOU
NU!!!
NOU
O căcărează semi-literară, că nu sunt Eftimie să produc numai diamante și rubine.
NOU
Cred ca puteam sa incep ziua asta si fara sa stiu ca Maithun era sa se cace pe el – la propriu…
NOU
Mihai, sunt sigur că poți extrage seve mai profunde din acest text, poate și niscaiva înțelepciune despre rostul omului în univers. Trebuie doar să dai la o parte faldurile colorectale care te orbesc.
La nouă am curs de dialectologie, deci opresc conducta aici. Pic, pic
:))
NOU
Diamante si smaralde boss. Vad ca nici meloman nu esti.
NOU
Citit de doo’ ori
Apucat burta
Nici Orson Wells cu razbelu’ lumilor si radioficarea lui nu a avut asa efect per capita de ascultator
Motzu, full of emotions.
Da’ trece…
NOU
Cum ar zice poetul popular, o kkare la vremea ei face cat 10 femei.
Ma rog, in cazul tau, tu stii mai bine 10 ce.
NOU
:)):))):)))) am ras grav :))))
ps: daca totusi insista necacarea =)))))) microclisme, stiu de la mama, Dumnezeu sa o ierte!
NOU
LOOOOL! Maithun presedinte!
NOU
Parcă boul ăla de Opaina lansase primul sintagma cum că: „Dacă un cetățean nu-și permite să plătească apa caldă și căldura la bloc atunci poate că nu merită să stea la oraș și e liber să se mute la țară” într-o discuție vizavi de imposibilitatea birocratică a celor care vor să se debrașeze de la această relicvă comunistă (la comun) care este sistemul centralizat de încălzire.
Ce nu înțelegea boul, precum și cei care rezonează la ideea asta creață, e că cetățenii respectivi nu vor să se debranșeze pentru că încălzirea la comun ar fi vreun lux pe care nu și-l pot permite, ci tocmai pentru ineficiența lui (a sistemului) și a disconfortului de a sta cu săptămânile în frig sau de a te spăla cu lunile la lighean (în orașul de unde se dă ora exactă, cum le place fudulilor să se considere). Adică, în logica inversată a lui Opaina & adepții lui, cei care vor să facă o investiție în îmbunătățirea caselor, și a vieților până la urmă, sunt niște sărăntoci care nu merită să trăiască în selecta comunitate a orășenilor, iar cei care își permit luxul sunt cei care vor să nu investească nimic, unii argumentând cu sloganul că sistemul centralizat e cel mai eficient (deși grosul articolului asta contrazice), dar în schimb să li se dea subvenție.
P.S. Să nu vă luați de mine, sunt de la țară, și până să am conductă de gaz pe uliță căldura mă costa cam 2 tone de motorină (2 metri cubi, ca să fiu mai tehnic) evident nesubvenționată, începând cu ministrul liberal Ionuț Popescu din 2006. Calculați voi în lei/an, lună etc
NOU
Ei uite bucurie! Noi în provincie ne descurcăm pe munca noastră. Plătim integral din bugetul familiei 🙂 și mâncarea în oraș tot mai ieftină este București, căldură moka :)) etc … De asta i-au ciufulit minerii :))
Glumesc!
NOU
Eee… uite cum nu citesti tu nimic din postarea asta, dar comentezi aiurea.
1. Oamenii din Bucuresti ar putea sa-si plateasca fara probleme din banii lor incalzirea, dar pretul gigacaloriei include si pierderile uriase de pe traseu. Si asa, ca sa acopere aceste pierderi, Primaria subventioneaza caldura.
2. Subventiile astea vin tot din banii bucurestenilor, nu vin din bani incasati de la locuitorii din alte orase.
3. La bugetul familiei tale (daca ai vreun copil mic, o sotie in concediu de crestere copil, o persoana iesita la pensie) contribuie bucurestenii prin taxele si impozitele pe care le platesc si idn care doar o parte se intorc la ei. Restul se duc la bugetul general de unde se impart catre orasele din provincie.
Nu este nimic iesit din comun, asa se intampla in majoritatea tarilor: capitala este un centru economic important si sustine financiar restul regiunilor.
Desigur, mai sunt si exceptii cum ar fi Germania, unde Berlinul si-a revenit foarte greu in urma reunificarii si este cam la acelasi nivel cu media tarii.
NOU
Care sunt costurile primariei cu “subventia” ?
Nu ar fi mai simplu sa dea banii aia oamenilor sa-si monteze centrale de bloc / apartament si radetu sa faca ce mortii lor vor ? Bine sunt convis ca exista niste oameni bine infipti pe acolo care nu vor asta dar nah, asa in vise?
NOU
Problema principala este ca nu ti se permite sa te debransezi de la Radet si sa-ti montezi centrala proprie de apartament.
Bine, in teorie, este mai eficient un sistem centralizat de termoficare, dar nu si cand are pierderi de 50%.
NOU
O varianta mai normala, eficienta, si ecologica decat centralele de apartament ar fi centrale mari, pt scara/bloc. Dar pentru aia ar trebui sa cada de acord toti locatarii, so….
NOU
Si la Buzau era un fel de subventie. Pana acum 2 ani cand primaria a zis ca nu mai are bani pentru aceasta. Asa ca, aveai de ales: iti pui centrala sau dai 1000 de lei pe luna.
Numai ca aici nu aveai nicio restrictie, puteai sa-ti pui centrala oricand.
NOU
Bucureștenii (sau cel puțin o parte din ei) nu au voie să aleagă centrala.
NOU
Salut,
Sint de acord cu ce ai expus in articol.
Totusi, as da ca exemplu Brasovul: in ultimii ani s-au facut lucrari masive pentru inlocuirea retelelor de utilitati. Prin 2013 gazele naturale. 2018-2019, apa. Bineinteles, orasul arata ca Beirutul sub asediu in perioada aia, peste tot santuri, transee, noroaie, praf, trafic sugrumat sau deviat, nasol tare. Partea buna e ca se astupa si reasfalta rapid, in functie de avansul lucrarilor, deci disconfortul s-a redus pe cit posibil. La final s-a tras covor asfaltic serios, sa nu arate a cirpeala.
Cireasa de pe tort: lucrarile astea s-au executat profilactic. Vechile retele ajunsesera la finalul duratei de viata prezumate si pentru ca sa nu apara avariile majore, pur si simplu s-a facut treaba.
Oare nu asa ar trebui sa fie peste tot, indiferent ca vorbim de Bucuresti sau de ceva orasel?
NOU
Ce ghena imputita e Bucurestiul…incredibil.
NOU
Stai liniștit că nu e Bucureștiul un caz singular. Constanța încearcă să-l ajungă din urmă, deși cu șanse mai mici (cum scria seniorul, poate rivaliza cel mult cu un cartier mare al capitalei). Până anul trecut avea cel mai mare preț pe gigacalorie dintre marile orașe. Acum este subvenționată (Cu bani de unde? cum ar fi întrebat Vasile Văcaru în anii ’90) și deja au apărut sincopele în furnizarea căldurii din cauză că țevile sunt făcute ciur.
Ah!… Sau când ai scris „ghenă împuțită” te refereai la Sectorul 1? cel mai bogat, cum le place prompterițelor să cuvânte?
Ideea e că la administrarea sistemelor de încălzire se află mai multe instituții mastodont care își dau la gioale deși cel mai mult suferă cei care le întrețin, contribuabilii.
NOU
da, exact. ce pacat ca nu au venit aia de la psd sa salveze situatia. ghinion curat!
NOU
Noroc cu Domnesti care este o oaza de civilizatie si bunastare…
NOU
ce ghena e dragos asta. Incredibil
NOU
Acum mi-a picat fisa de ce au întârziat ăștia de la HAUR, la întâlnirea cu Johannis. Le-a inundat RADET tunelurile dacice cu apa calda și au fost nevoiți sa vina cu RATB.
NOU
Mi se par absolut inadmisibile doua lucruri:
1. Dupa 30 de ani (!!!) de la caderea comunismului, in capitala romaniei se sufera de frig in apartamente.
2. Populatia care sufera de frig in apartamente accepta situatia fara sa iasa masiv in strada.
Intre timp, ni se explica pe diverse canale cum covidul este defapt un experiment social menit sa testeze obedienta populatiei si rezistenta la conditii dificile de trai.
NOU
amin
NOU
1.Mno. Acu’ e inadmisibil si ca romania sa se gaseasca din multe puncte de vedere in situatia in care era acum 30 de ani. Unul ar fi, ideologic…..
2. La ce le-ar ajuta? Nu e ca si cum ar iesi toti hangajatii primariei sa repare tevi sau sa aduca apa calda cu galeata.
3. Pare rau de unii, dar ailalti primesc ce au votat. In ultimii 4 ani…sau nu. Ca daca stam stramb si judecam drept, tevile alea nu s-au gaurit doar in ultimii 4 ani…
NOU
Ai uitat esentialul. Nu doar ca bucurestenii sufera de frig si orasul arata groaznic dar aleg acelasi primar care isi bate joc de ei. Asta este mai grav.
Iar problema cu apa cald si caldura in Bucuresti era cu mult timp inainte de venirea lui Oprescu.
NOU
oare daca se repara conductele de apa calda si se opreste infuzia de apa fierbinte in pamant se raceste apa de la therme?
NOU
Pretul real al include pierderile: pretul salamului include salamul furat si stricat la raft, pretul berii include sticlele sparte, pretul curentului include curentul furat si pierdut prin rezistenta cablurilor. Deci de ce nu e subventie cand o parte din pretul real e acoperita de la buget?
NOU
Fiindca la salam si la bere ai optiunea de a cumpara din alta parte. Nu vine nimeni sa-ti spuna: “ai optiunea de a cumpara 1 sau 2 salamuri; daca nu iti place, astazi nu mananci”.
Sau: “daca iti este sete poti sa cumperi de la noi bere, nu ai voie sa bei apa sau suc fiindca noi trebuie sa ne vindem berea; vezi ca berea costa dublu astazi, fiindca noi am pierdut pe drum jumatate din sticle.”.
NOU
In conditiile astea, nici nu e nevoie de cutremur, or sa se scufunde blocurile pentru ca se transforma solul in mlastina.
NOU
De parca doar Bucureștiul ăla țevile ciuruite, în Cluj odată la 2-3 săptămâni nu este apa calda în Mănăștur care e cel mai mare cartier din oraș.Iar de platit plătești apa rece că fiind calda iar căldura e aproape dublu față de prețul din București.
NOU
Pretul gigacaloriei vandut de elcen este 196 RON. Cel cu care il vinde Radet este 496. De ce? Nimeni nu stie. Dar, aparent, dupa unii (inclusiv Vali), bucuresteanul (caruia nu i se permite oricum sa se debranseze) ar trebui sa suporte aceasta diferenta (care de fapt reprezinta pierderile uriase dintr-o retea care nu a mai fost inlocuita din anii 70). Pentru ca motive.
Asta, in conditiile in care oricum platesti ca boul un serviciu pe care nu il primesti: pentru ca jumate din timp, caloriferele sunt “ca de la soare” sau reci.
economie.hotnews.ro/stiri-energie-23659813-scandalul-gigacaloriei-din-bucuresti-ministrul-economiei-cere-gabrielei-firea-explice-platesc-bucurestenii-495-51-lei-gigacalorie-desi-termoenergetica-cumpara-196-lei-elcen.htm?nomobile