Scris de Zarax

Pentru că tot apar aici și la fratele bricoler articole, clipuri și comentarii legate de RADET și de problemele mai mult sau mai puțin previzibile care au apărut iarna asta, m-am hotărât să vă scriu despre experiența mea și a unui prieten, legată de instalarea unei centrale de apartament.

În urmă cu câțiva ani, mi-am luat și eu ca tot tineretul român, apartament prin credit Prima Casă. Din fericire, am avut inspirația să caut ceva mai mare de 2 camere și care să nu fie “la porumb”. Deci cutie comunistă în cartier tradițional bucureștean. Evident cu nevoie de renovare. Nu, nu a trebuit să fac credit de nevoi personale pentru asta.

Dată fiind experiența statului în chirie, cu apă caldă și căldură la mila conducerii, prima condiție a fost montarea de centrală proprie. Coloana de gaze exista deja trasă cu 2 etaje mai jos, deci jumătate din treabă era deja făcută. Mă interesez de proceduri și aflu că minuntatul RADET pune atâtea bețe în roate, încât ți-e aproape imposibil să te debransezi legal, de capul tău. Cel mai bine e să apelezi la firme specializate, și chiar și așa, procedura poate dura un an. Da, da, ați citit bine. Dacă documentația necesară nu este “la virgulă”, RADET respinge dosarul. Când îl depui din nou, găsesc o nouă virgulă. Și tot așa. Să nu mai spun că ai nevoie de acordul tuturor vecinilor cu pereți comuni, pe un formular tip, nu altfel, în care li se explică frumos că centrala mea e practic o bombă și că dacă semnează sunt direct răspunzători. De acceea și prețul cerut de firmele astea, e unul pe măsură și se învârte în jurul a 3000 de lei. Am făcut ochii mari și am căutat soluții, la care o să revin.

Buun. Mă apuc de spart apartamentul, pentru instalație electrică nouă (că tot se vorbește pe aici și de asta) și descopăr că peste placa de beton există o sapă, care se poate sparge cât de cât ușor cu un rotopercutor. Inițial ideea mea era să scot tot și să pun încălzire în pardoseală, dar când am văzut că totuși e o muncă colosală, sapă având cam 10-15 cm, am spart doar șanțuri pentru țevi PPR, să nu mai am cupru aparent pe pereți. Îmbrăcate în burete, turnat ciment mai “slab”, în caz de “doamne ferește” și asta a fost. Mare noroc am avut cu cumnatul, care fusese instalator de meserie și m-a ajutat cu PPR-ul și “proiectarea”. Nu mai știu cât au costat țevile cu totul, dar cam 1500 de lei sigur au fost.

Pentru centrală și calorifere am căutat tot prin rude și prieteni și am ajuns la cineva care avea firma specializată. Când am văzut însă cât cere pentru un calorifer, Purmo ce-i drept, am făcut din nou ochii mari din nou. Așa că, cu puțin ajutor de la Google, am ajuns la Romstal de unde am luat marca lor proprie la jumătate de preț. După 4 ani, încă rezistă. Centrală am căutat ceva ok pe eMag și aia a fost. Acum mai rămânea instalația de gaze.

Și aici revenim la birocrație. Există evident firme care se ocupă de gaze, cu care am rezolvat cu 2000 de lei tot. Adică documentație, țeavă trasă în casă, etc. Separat a fost contorul celor de de Engie (parcă, cine mai știe?) și punerea în funcțiune a centralei. Tot cu ocazia asta, aflu că montarea unei centrale cap-coadă nu are nici o legătură cu debranșarea de la RADET. Pur și simplu nu interesează pe nimeni, de la firma care montează centrală pana la furnizorul de gaze si asociația de locatari. Așa că într-un moment de geniu, am pus repartitoarele într-o cutie, am dus hârtie la administrație cum că m-am separat cu gazele și că am dat jos caloriferele vechi, iar când vine citirea repartitoarelor, eu raportez consum zero. Evident, asta e ilegal, dar amendă din câte am aflat ajunge la maxim 1000 de lei. Care e mai puțin decât costul efectiv al debransarii de cel puțin 3 ori. Acum mă gândesc dacă aș putea să invoc forță majoră (dacă nici iarna asta nu e forță majoră, nu știu ce ar putea fi) și să notific RADET printr-o declarație cu număr de înregistrare cu care să se spele pe cap. În cel mai rău caz vine amendă pe care o pot contesta și chiar castiga dacă dau de un judecător întreg la cap. Dar deocamdată mi-e bine așa. Nu știu dacă merge pentru toată lumea, dacă va puteți înțelege cu asociația, dar în principiu, va puteți debranșa oricând fără mari bătăi de cap. Doar costurile pot ajunge pe la 10.000 de lei, care pentru cititorii acestui blog sunt mărunțiș, dar pentru alții pot reprezenta o suma considerabilă. Totuși e în limita unui credit de nevoi personale.

Și acum, dacă încă mai sunteți aici, vrea să va povestesc de un prieten, care a pus și el centrală, dar fără să renoveze de la zero. El avea țeavă de gaze care trecea prin față ușii, deci și mai simplu. A apelat la o firma specializată care s-a ocupat de tot, și costul final a fost 9000 de lei. Țevi aparente ce-i drept, dar totuși posibil. Legat de debranșare, au apelat la un tertip. Au facuf debranșare parțială, pentru care documentația e mult mai simplă, păstrând pe hârtie doar caloriferul din bucătărie. În practică, și acela a fost dat jos, și din nou, consum 0.

Ca și costuri, nu am avut niciodată factură de gaze peste 200 de lei, cu 24 de grade constant în casă. Vecinii sar de 500-600 de lei lejer. Ar mai fi revizia centralei la 2 ani, cam 100 de lei și la gaze la 10 ani, încă nu e cazul.

Ce vreau să zic cu tot textul ăsta? Sistemul RADET nu e o închisoare. Sunt soluții dacă vrei, sunt și niște costuri ce-i drept, dar având de ales între a face frigul în casă și a face o “românească” pentru confortul meu, am ales a două varianta.

Da, poate pare genul de comportament de marlan tipic, care încalcă legea când îi convine. Dar. Nevoia de căldură iarna e una elementară. Să îmi îngrădești dreptul de a îmi alege furnizorul de căldură e imoral și aș zică că și ilegal, doar că nu s-a dus nimeni în instanța cu asta. Nu mi se oferă de către nimeni o soluție. Așa că eu consider că în cazul asta, în care nu te ajută nimeni, să te ajuți singur cum poți e chiar ok.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.