Scris de Zarax
Pentru că tot apar aici și la fratele bricoler articole, clipuri și comentarii legate de RADET și de problemele mai mult sau mai puțin previzibile care au apărut iarna asta, m-am hotărât să vă scriu despre experiența mea și a unui prieten, legată de instalarea unei centrale de apartament.
În urmă cu câțiva ani, mi-am luat și eu ca tot tineretul român, apartament prin credit Prima Casă. Din fericire, am avut inspirația să caut ceva mai mare de 2 camere și care să nu fie “la porumb”. Deci cutie comunistă în cartier tradițional bucureștean. Evident cu nevoie de renovare. Nu, nu a trebuit să fac credit de nevoi personale pentru asta.
Dată fiind experiența statului în chirie, cu apă caldă și căldură la mila conducerii, prima condiție a fost montarea de centrală proprie. Coloana de gaze exista deja trasă cu 2 etaje mai jos, deci jumătate din treabă era deja făcută. Mă interesez de proceduri și aflu că minuntatul RADET pune atâtea bețe în roate, încât ți-e aproape imposibil să te debransezi legal, de capul tău. Cel mai bine e să apelezi la firme specializate, și chiar și așa, procedura poate dura un an. Da, da, ați citit bine. Dacă documentația necesară nu este “la virgulă”, RADET respinge dosarul. Când îl depui din nou, găsesc o nouă virgulă. Și tot așa. Să nu mai spun că ai nevoie de acordul tuturor vecinilor cu pereți comuni, pe un formular tip, nu altfel, în care li se explică frumos că centrala mea e practic o bombă și că dacă semnează sunt direct răspunzători. De acceea și prețul cerut de firmele astea, e unul pe măsură și se învârte în jurul a 3000 de lei. Am făcut ochii mari și am căutat soluții, la care o să revin.
Buun. Mă apuc de spart apartamentul, pentru instalație electrică nouă (că tot se vorbește pe aici și de asta) și descopăr că peste placa de beton există o sapă, care se poate sparge cât de cât ușor cu un rotopercutor. Inițial ideea mea era să scot tot și să pun încălzire în pardoseală, dar când am văzut că totuși e o muncă colosală, sapă având cam 10-15 cm, am spart doar șanțuri pentru țevi PPR, să nu mai am cupru aparent pe pereți. Îmbrăcate în burete, turnat ciment mai “slab”, în caz de “doamne ferește” și asta a fost. Mare noroc am avut cu cumnatul, care fusese instalator de meserie și m-a ajutat cu PPR-ul și “proiectarea”. Nu mai știu cât au costat țevile cu totul, dar cam 1500 de lei sigur au fost.
Pentru centrală și calorifere am căutat tot prin rude și prieteni și am ajuns la cineva care avea firma specializată. Când am văzut însă cât cere pentru un calorifer, Purmo ce-i drept, am făcut din nou ochii mari din nou. Așa că, cu puțin ajutor de la Google, am ajuns la Romstal de unde am luat marca lor proprie la jumătate de preț. După 4 ani, încă rezistă. Centrală am căutat ceva ok pe eMag și aia a fost. Acum mai rămânea instalația de gaze.
Și aici revenim la birocrație. Există evident firme care se ocupă de gaze, cu care am rezolvat cu 2000 de lei tot. Adică documentație, țeavă trasă în casă, etc. Separat a fost contorul celor de de Engie (parcă, cine mai știe?) și punerea în funcțiune a centralei. Tot cu ocazia asta, aflu că montarea unei centrale cap-coadă nu are nici o legătură cu debranșarea de la RADET. Pur și simplu nu interesează pe nimeni, de la firma care montează centrală pana la furnizorul de gaze si asociația de locatari. Așa că într-un moment de geniu, am pus repartitoarele într-o cutie, am dus hârtie la administrație cum că m-am separat cu gazele și că am dat jos caloriferele vechi, iar când vine citirea repartitoarelor, eu raportez consum zero. Evident, asta e ilegal, dar amendă din câte am aflat ajunge la maxim 1000 de lei. Care e mai puțin decât costul efectiv al debransarii de cel puțin 3 ori. Acum mă gândesc dacă aș putea să invoc forță majoră (dacă nici iarna asta nu e forță majoră, nu știu ce ar putea fi) și să notific RADET printr-o declarație cu număr de înregistrare cu care să se spele pe cap. În cel mai rău caz vine amendă pe care o pot contesta și chiar castiga dacă dau de un judecător întreg la cap. Dar deocamdată mi-e bine așa. Nu știu dacă merge pentru toată lumea, dacă va puteți înțelege cu asociația, dar în principiu, va puteți debranșa oricând fără mari bătăi de cap. Doar costurile pot ajunge pe la 10.000 de lei, care pentru cititorii acestui blog sunt mărunțiș, dar pentru alții pot reprezenta o suma considerabilă. Totuși e în limita unui credit de nevoi personale.
Și acum, dacă încă mai sunteți aici, vrea să va povestesc de un prieten, care a pus și el centrală, dar fără să renoveze de la zero. El avea țeavă de gaze care trecea prin față ușii, deci și mai simplu. A apelat la o firma specializată care s-a ocupat de tot, și costul final a fost 9000 de lei. Țevi aparente ce-i drept, dar totuși posibil. Legat de debranșare, au apelat la un tertip. Au facuf debranșare parțială, pentru care documentația e mult mai simplă, păstrând pe hârtie doar caloriferul din bucătărie. În practică, și acela a fost dat jos, și din nou, consum 0.
Ca și costuri, nu am avut niciodată factură de gaze peste 200 de lei, cu 24 de grade constant în casă. Vecinii sar de 500-600 de lei lejer. Ar mai fi revizia centralei la 2 ani, cam 100 de lei și la gaze la 10 ani, încă nu e cazul.
Ce vreau să zic cu tot textul ăsta? Sistemul RADET nu e o închisoare. Sunt soluții dacă vrei, sunt și niște costuri ce-i drept, dar având de ales între a face frigul în casă și a face o “românească” pentru confortul meu, am ales a două varianta.
Da, poate pare genul de comportament de marlan tipic, care încalcă legea când îi convine. Dar. Nevoia de căldură iarna e una elementară. Să îmi îngrădești dreptul de a îmi alege furnizorul de căldură e imoral și aș zică că și ilegal, doar că nu s-a dus nimeni în instanța cu asta. Nu mi se oferă de către nimeni o soluție. Așa că eu consider că în cazul asta, în care nu te ajută nimeni, să te ajuți singur cum poți e chiar ok.
NOU
Foarte interesant.
Eu am procedat asemanator, in sensul in care cele 6 luni de chirie din Floreasca le-am petrecut intr-un apartament echipat cu centrala (am cautat specific doar oferte cu centrala) iar apoi mi-am luat casa, evident cu centrala.
Nu pricep si nu am priceput niciodata de ce ai vrea sa stai intr-o cutie de chibrituri in gunoiul ala de oras, inconjurat de alte gunoaie mai mult sau mai putin bipede, si sa faci si frigul constant.
NOU
totusi, Domnesti…:)) cat faci pana iesi la civilizatie, 2 ore?
NOU
Nu ies de aici decat cand plec in concediu.
In ultimii 5 ani cred ca am fost de maxim 50 de ori in Bucuresti 🙂
Avem si gara CFR, pentru urgente, in 20 de minute sunt la Gara de Nord.
Pulimea o duce greu, Ghencea, o ora pana la AFI cand e traficul lejer.
Well…domnia si prostia 🙂
Insa chiar si bastinasii au gaz si apa calda la discretie.
Casa e casa, nu stai ca papagalul in balcon cand vine covidul.
In plus, urmeaza un cutremur masiv, anii astia, so good fucking luck.
NOU
Cred ca motivul principal pentru a opta sa locuiesti in Bucuresti (cel putin pentru mine asta a fost) e dusul copiilor la scoala. Hai ca gradinite private probabil ai in zona, insa la scoala ai putine optiuni. Si sincer nu as vrea sa conduc copii la si de la scoala pana la 18 ani. Dar da, nu mi-as lua apartament vechi fara centrala sau teava fix la usa. Si dupa ce cresc copiii planuieac sa ma retrag la o casa , poate chiar mai departe de Bucuresti 🙂 Al doilea ar fi interactiunile cu prietenii. Stiu ca zici ca esti tot aproape , dar am exemple concrete cu prieteni din grup care ieseau cu noi la bere si de cand s-au mutat fie pe langa bucuresti fie in Baneasa, noi majorittea locuind in Dristor, au dat skip la mai toate iesirile: ca nu gasesc taxi la intoarcere, ca e o ora pe drum , samd. Noroc cu pandemia asta ca a mai nivelat terenul si ne vedem pe Pokerstars la bere virtuala :))
NOU
Da, exista motive suficiente si intemeiate – copii, prieteni, acces (mai) rapid la job pentru cei care merg la birou.
Dar si sa iti clatesti athanorul scrotos o data pe luna…
NOU
comentariu tipic de romanas care crede ca s-a realizat daca s-a mutat in porumbi la casa. gunoaie bipede,gunoi de oras,pulimea,papagalul in balcon…..
dragos, esti un smecher. exact ca dani mocanu
NOU
N-as baga mana in foc pentru casele alea in caz de cutremur 😉
NOU
Lasa ca-ti trece, tu in balcon in Berceni ca un prost, eu “in porumbi” la piscina.
NOU
@Dragos, ti-ai raspuns singur la intrebare. Multi oameni muncesc in Bucuresti si au nevoie sa ajunga zilnic la birou (la anumite ore).
Pentru cei care lucreaza de acasa nici eu nu inteleg de ce ai opta pentru Domnesti si nu ai alege un oras/o zona mai frumoasa din tara.
PS: legat de partea aia cu trenul, poate nu stiu eu sa caut, dar ai un singur tren care pleaca la ora 6 dimineata si face 31 de minute (nu 20). Ce faci daca vrei sa ajungi in oras la alta ora?
@pulimea, dupa ce o sa aiba vreo 2 copii o sa-l vezi cum isi cauta apartament din asta de prosti in Berceni. Sau cum urla ca Primaria nu face scoli sau drumuri de acces mai rapide in oras.
NOU
@Andrei – Suburbiile Bucurestiului sunt perfecte pentru mers in oras o data sau de doua ori pe luna, iar locatia geografica imi permite sa ajung la Giurgiu rapid, pentru desele momente cand plec in vacanta. Alt oras mare in sud nu e, iar in Ardeal nu imi place.
Sunt vreo 6 trenuri pe zi, pentru alte ore iau un Uber sau masina, in afara orelor 7-9 sau 16-19, cand e plin de saraki pe Ghencea, se circula relativ ok. Dar cum spuneam, vad Bucurestiul rar.
Cat despre turnatul de plozi, nu i-as nenoroci pe viata intr-un apartament la bucale, langa corporatristi din astia resemnati in rateu asa ca voi, dar plini de porniri revansarde atunci cand isi simt identitatea batjocorita.
Pitiful worms.
NOU
Cand o sa fiu mare vreau sa ma fac Dragos. Sa imi iau si eu casa la Domnesti si sa fac misto de bucurestenii prosti care stau in cutii de chibrituri si sa ma bucur cand o sa moara zeci de mii la cutremur chit ca asta va insemna un dezastru economic din care o sa ne revenim cu greu, dar nu conteaza.
Si sa imi fac vacantele la Giurgiu, aceasta Coasta de Azur a Romaniei, unde posibilitatile de distractie sunt infinite. Si sa fac trei copii pe care sa ii dau la gradinita si la scoala in Domnesti, fara sa imi treaca prin cap sa apelez la vreun sarak din Bucuresti sa imi fac mutatie la el ca sa pot sa imi inscriu copiii acolo.
Si daca intr-o seara nu am chef de gatit la gratarul meu din curte, pot sa apelez cu incredere la cele 3 restaurante din Domnesti de 5 stele Michelin si Bridgestone.
Of, cum o fi sa nu fii Dragos?
NOU
Suna tip top. Succes ! :)))
NOU
Dragos, nu e nicio realizare sa te muti la domnesti….o casa in domnesti = o garsoniera in militari
NOU
“Pitiful worms” :))))))
Chiar am ras. In rest, nu-mi pasa de ce stai in domnest, e problema ta!
NOU
Dan, o garsoniera in Militari, de fapt prin Dudu sau Chiajna, presupunand ca te referi la Militari Residence – e undeva imediat sub celulele din puscariile sud-americane.
Nu m-am mutat si nici nu am pretins ca Domnestiul o fi vreun rai.
Ideea era ca orice zona in afara Bucurestiului, de fapt orice locuinta “la casa” e o alegere mult mai buna decat un apartament, mai ales cand apartamentul e in Bucuresti si nu ai apa calda la discretie.
Apa calda ba, ati tampit de cap ! Voi nu aveti apa calda si imi frecati aici ridichea cu teorii.
Perechi de amarasteni corporatristi cu 2000 E pe luna la un loc si mai aveti tupeul sa debitati truisme.
Pai voi sunteti nimeni drum ba, plebea, pielea de pe athanorul scrotos.
In locul vostru mi-ar fi si rusine sa comentez pe blogul astuia.
Rusinea aia tipica saracului rupt in cur, inghetat si nespalat, care isi face concediile cu credite in rate si conduc ceva cotet de Focus, care se cearta pe locurile de parcare cu pensionarii dupa 10 ore de plimbat badgeul prin Pipera sau West Gate, iar cand ajung in casa, la etajul 6, se felicita reciproc.
Genul de paduchi care voteaza USR.
Mars.
NOU
Arhi, stiu ca nu i blogul meu, dar acest dragos ar merita minim un block. Oamenii ii raspund ok si el se caca cu gratie pe toti ca el s a mutat in domnesti.
Si pentru dragos, coae, esti prost de crapi. With love. Daca se murea din frustrari, tu nu apucai nici sa faci primul dus in noua casa.
NOU
lasa, ca si oamenii il injura, gen tu, fix acum.
NOU
bai Dragos, ai si tu un stil sa te faci iubit :))
eu stiu cel putin 3 oameni care stau in Domnesti si sunt foarte OK. au program atipic sau lucreaza de acasa, foarte tare.
nu sunt solutii bune pentru toti. pentru aia cu copii si job 9/6 clar nu merge sa stai acolo.
NOU
Ia zi mai, Hancule, pe cat e cutremurul ala? sa ne facem si noi alt program.
NOU
Ia zi, ma, Dragos!
Am auzit un zvon ca n-ar fi intrat Ponta in parlament.
Asa e ca-s minciuni useriste? Sau sunt tefeliste?
NOU
@Liviul
tocmai pe Dragoș să vrei să îl copiezi, retardul pesedist al blogului, care s-a realizat în Domnești și râde ca prostul când face trolling, crede el, de calitate la ce postează Arhi. Fiecare face ce vrea și ce poate cu viața lui.
NOU
@Dragos, pe Infofer apare un singur tren direct catre Bucuresti. Dar poate nu m-am uitat eu bine sau nu sunt trecute acolo.
Oricum, ai dreptate: exista oricand optiunea de masina personala sau Uber. Eu doar voiam sa arat ca argumentul tau ca vii cu trenul in Bucuresti in 20 de minute pica.
NOU
** batz prin gard**
Mana sus cine stie unde e Domnestiul pe harta si cat costa o casa aici. Ca de pareristi e pamantul plin.
@Dragos: chill, man, du-te si ia o prajitura de la Curtea Domneasca, nu mai arunca nici tu cu venin.
NOU
Dragos tată, tu incerci sa te convingi singur, la modu agresiv, ca alegerea ta e ok. Doar ca nu-ti iese. Pulimea te-a ginit. Da’ noi sa fim sanatosi, ca alegeri proaste am facut cu toti in viata.
In alta ordine de idei, in apartamentu meu de sarac, din ghena asta numita bucuresti, 2 camere, 2015,centrala, n-am sarit de 100 lei factura la gaze, nici in cea mai friguroasa luna. In celalalt apartament, 3 camere, 2018, centrala, max 150 gazele. In al treilea apartament, unde si stau cel mai mult, 2 camere, centrala de bloc, nu de apartament, e cel mai fain. Fara batai de cap cu revizia la 2 ani. In alelalte doua apartamente, sincer nu stiu ce costuri sint, ptr ca-s inchiriate si e treaba alora cat consuma.
Casa ma chinui s-o vand de peste un an. Sper sa gasesc unu ca dragos care sa aprecieze statu la curte, in apropierea bucurestiului. Doar 15 min de unirea…..cu motoreta noaptea la 2. Ca ziua pe lumina eu n-am rezistat sa pierd zilnic 3 ore din viata in masina.
NOU
Andrei, ai dreptate, pana la Nord sunt 27 de minute, de obicei ajunge in 25.
Comparativ cu o ora si jumatate cu masina, e lux.
Sunt mai multe, unele te duc pana la Basarab.
Robert ce anume n-ai inteles din “mars” ? Ori vorbim frumos, ori ne injuram pana dimineata. Pana una alta, voi ati inceput, daca vei citi comentariile. Nu e vina mea ca v-ati oparit (sic).
pvladc dupa posibilitati, m-or atacat slugoii, presupun ca dupa un an de stat in balcon si facut miscare doar cand duc gunoiul, e de inteles. Le-a trece, ca au copii de crescut, navete de facut, rate de platit, apa de incalzit. Chestii grele, ce sa mai.
Hai, noapte buna si spor la debransari. Bagati mare, winter is here.
NOU
Am rezistat in Domnesti aproape 1 an. Aproape pentru ca am clacat grav.
Ma trezeam in fiecare dimineata la ora 6:30 ca sa pot pleca din casa la ora 7:30 si sa am siguranta ca la ora 9 ajung la munca. Nu indrazneam sa iau masina pana la munca, o lasam la metrou (Preciziei, Gorjului sau Lujerului). Seara plecam de pe plantatie la ora 6 si ajungeam acasa la 19:30. Mancam, faceam un dus si picam lat la un film, ca de mai mult nu eram in stare. Imi ziceam: “lasa ca vine weekend-ul si ma distrez”. Atata tot ca venea weekend-ul si ce sa vezi, oboseala din timpul saptamanii nu dispare in weekend.
Mai mult de atat, ploile de septembrie si invalmaseala de la scoala pana se definitiva orarul produceau niste cozi imense. Ajunsesem sa bag masina pe langa fostele sere comuniste, alaturi de cei carora nu le pasa de masina lor: soferi de SUV si aia de conduceau masinile altora. Cireasa de pe tort a fost cand am stat pe Bd. Timisoara 45 de minute fara sa ma misc un cm.
Uneori aveam noroc si imi zicea Waze: “ba vezi ca e coada”, asa ca o luam prin Ciorogarla sa ajung acasa in timp util.
Daca nu stai la principala pe unde trece autobuzul, ai pus-o. Thoughts and prayers sa nu te manance cainii si vezi sa nu uiti cizmele de cauciuc acasa.
Drumul ala de langa cimitir tot ca dupa bombardament e? Mancat pe laterale, plin de gropi, ingust etc.? Bariera cat mai tine? Tot juma’ de ora?
Dar da, aveam “piscina” in curte. Din iunie pana in septembrie.
NOU
Bai m-a amuzat schimbul asta de replici mai mult decat ar fi trebuit.
@ Dragos
Boss. Sa me ierti dar cel mai sarac cu cea mai mare atitudine de pauper umil esti tu:))
Stii ca exista case cu curte si in Bucuresti, nu? Cartiere intregi.
Cu gazon, cu parc aproape, cu scoala, cu metrou si licee in jur, si in general lucrurile pentru care oamenii aleg sa sa stea in cetate, nu “extra muros” unde sunt aruncati leprosii si poposesc taberele de corturi.
Dezavantajul la traitul in oras e c-o sa faca fiica-ta sex mai devreme. Avantajul e ca nu trebuie sa-i angajezi lui fiu-tau sofer privat sa nu tampeasca de la laba, ca e greu sa plimbi fata de mana cu gandul ca trebuie sa prinzi trenul inapoi catre….unde ziceai?
Chiar tu, presupun ca n-ai incercat demult sa iei un Uber inafara orasului sambata la 4 dimineata, cand dupa ce ai scos nevasta la un spectcol bun si-o cina in restaurantul ala laudat, ti-ai mai intalnit 2 prieteni la un vin si-ati decis sa mai vedeti cum mai beau pustoaicele de liceu prin club…
Dar hei, saracii fac asta doar pentru ca n-au bani de PS 5 si bere craft.
Ori sa inteleg ca ai ales Domnesti pentru aerul curat sau au facut astia Ciorogarla navigabila si e mai ieftin sa tii yacht-ul la propriul ponton ca sa nu mai platesti marina?
Iti promit ca exista si marine mai ieftine, ca poate vrei ca plebeii o sala de caft, sau iti place escalada, ori la dracu, chiar vrei sa tragi de fiare cu un trainer, ca fizicul ala trebuie intreetinut pentru pustoaicele de mai sus.
Si asta in timpul saptamanii fara sa mai adaugi doua ore pe drum.
Si mai am un indiciu pentru care esti sarac intre saraci mai ceva ca-n “Sonetul 91″, si mai si semnalizezi:
Te bucuri ca ajungi repede la Giurgiu pentru ca Bansko iarna Thassos vara, nu?
Unde dracu ai Patreon sa-ti dau de-o noapte in hostel la Biarritz?
N-am sa exagerez sa zic ca aia cu bani adevarati zic de Baneasa, ca de acolo pleaca zborurile private, dar un Otopeni pentru New York in loc de Veliko Tarnovo si Seychelles in loc de Nisipurile de aur ar fi mers… La dracu, isi permit pana si corporatistii:)))
Sau fa un exercitiu si repeta dupa de 10 ori in gand :
” Sunt un putulache care nu intelege ca sunt oameni cu pasiuni si prioritati diferite de ale mele, pe baza carora fac alegeri , nu din cauza unui scenariu pe care mi l-am inchipuit eu in mintisoara mea de copil sarman venit de la glod ca sa se simta superior, ca atata am si atata pot. Nu am de ce sa vorbesc neintrebat. Amin.”
In incheiere am sa fac un pariu:
Asa-i ca ai avut probleme cand ai venit din locul natal “la Bucale” sa te obisnuiesti cu scara rulanta, liftul si semaforul?
Pentru ca doar astia neobisnuiti de mici cu avantajele pe care ti le da traiul “IN” oras fac un motiv de superioritate suprem din casele aflate prin curul lumii…
Bastinasii desculti stau in 5 zile in oras si weekend-ul pe la vreo casa de vacanta…ca niste chinuiti.
NOU
@Dragos, din nou, conform aceluiasi site Infofer sunt 31 de minute pana la Gara de Nord. Iar CFR-ul are obiceiul sa intarzie de multe ori, nu sa ajunga mai repede.
Apoi trebuie sa mai iei in calcul timpul pe care il faci tu pana la gara, ca doar nu locuiesti langa peron – mergem pe varianta super optimista si punem 5 minute. Plus ca de obicei ajungi la gara cu minim 5 minute inainte, nu te sui in tren din mers. Daca mai adaugam si cele 4-5 minute sa iesi din gara, ajungem la cel putin 45 de minute.
Si asta ca sa ajungi la Gara de Nord, unde nu prea ai ce face decat daca pleci in vacanta si ai nevoie sa iei trenul. Altfel, pornind de acolo mai adaugi timpul de traversare al orasului pana in zona in care ai treaba si posibil sa depasesti 1 ora si jumatate.
Iar la intoarcere, daca nu ai calculat perfect traficul din Bucuresti si pierzi trenul, se dubleaza timpul ala.
NOU
@Andrei: daca tot ai amintit infofer, pune-i si linkul (mersultrenurilor.infofer.ro/ro-RO/Itineraries?DepartureDate=16.12.2020&DepartureStationName=Domne%C8%99tii+de+Sus+hc&ArrivalStationName=Bucure%C8%99ti+Nord&MinutesInDay=0&TryToPost=true) ca sa vada ca habar nu are despre ce vorbeste.
25 de minute Domnesti – Gara de Nord (auzi, ajunge in 25…). tu chiar nu realizezi ca pierzi timpul, asta n-a vazut un tren in viata lui?!
NOU
@ Habarnam I-ai dat dauna totala la pesedist.
NOU
Asociația iti mai repartizeaza costuri din diferenta repartitoare si gigacalorimetru principal? La cât se ridică lunar?
NOU
Pai oricum ar trebui sa platesc asa numitele “parti comune”. Am gasit o factura de anul trecut si apare suma de 13 lei.
NOU
Chiar asta o sa fac în martie 2021. Până atunci ma descurc cu boiler și calorifere electrice.
NOU
Atentie la bloc cu boilerele si caloriferele electrice.
NOU
Am instalație electrica nouă pe cupru de la a la z, no problems so far.
NOU
Recomand metoda mea, cea mai rapidă: cerere scrisă cum te taie capul la RADET (deci nu tip, nu dosar cu șină, nu pe mă-sa și pe ta-su). Evident ți-o respinge. Și din momentul ăla te apuci de lucrări, branșare, țevi, calorifere, centrală, etc. Și, in același timp, dai în judecată RADET-ul pentru abuz de …plm, ceva, știu avocații mai bine. În Constanța m-a costat treaba asta 1300 lei, bani pe care instanța mi i-a și dat înapoi, obligând RADET-ul să suporte cheltuielile de judecată. Dacă ești din Constanța te și îndrum spre avocat care câștigă d-astea pe bandă.
A, o singură condiție tebuie îndeplinită: în cererea ta: să respecți legea, in sensul de a cere debranșarea în perioade permise de lege în sensul ăsta, adică ceva între martie și octombrie. Parcă.
NOU
Bai mor cu asta cu 200 lei/luna si 24 grade in casa. Spuneti-mi si mie secretul asta al vostru ca la mine nu se aplica deloc cu centrala noua cu tot. E un alt pret in Bucuresti la gaz fata de restul tarii ? Mi se pare o chestie imposibila, n-am auzit pe nimeni niciodata sa aiba perfomanta asta. Poate in garsoniera si nu prea stai pe acasa altfel iarna imi vine constant 5-600 lei/luna. Mie si tuturor cunostiintelor mele. I got nothing, cum zice Vali.
NOU
mie, la apartament, imi venea in jur de 3-400. iti vine 600 pentru ca ai casa neizolata bine, pierderi mari. asa aveam eu, pana sa am vecini, pentru ca luasem primul apartament in bloc. 900-1000 de lei, incalzeam toate apartamentele goale din jurul meu
NOU
Pai explicatii la care ma pot gandi sunt: bloc izolat termic, termopane, etaj intermediar, centrala in condensare cu eficienta mai mare daca e totul dimensionat corect. A, si nu stiu cata diferenta face, dar nu am aragaz, ci plita pe inductie, deci centrala e singurul consumator.
NOU
Eu la casa nu scap fara 400-600 pe luna gazul, iarna.
Recordul a fost de 18 milioane, la regularizare, anul trecut.
Casa e izolata brici, dar nu aveam termostat, si porneam centrala dimineata, o opream seara.
Aveam 27 de grade si in beci, because I am that much of a crazy.
NOU
La ce temperatura ți apa in calorifere? Ai un termostat programabil? Ce consum de apa ai lunar? Ce suprafață ai de încălzit?
NOU
@necunoscut 23.5-24.5 grade C in casa, 80mp, etaj intermediar (am mansarda locuita deasupra), 200-250(300 doar in primul an cand n-aveam vecini si peretii erau cruzi) de lei gazul, 120 electricitatea iarna. Vara 30 de lei gazul, 300 electriciatea.
36000 BTU AC
24kw Centrala termica.
15cm polistiren pe exterior, 3 balcoane, toate inchise, orientare sud.
NOU
Vineri am avut probleme cu termostatul, am fost plecat de acasă. Apa pe circuit la încălzire, 60 de grade. A dat ceva termostatul spre centrală, nu se mai oprea. Temperatură în casă sâmbăta la amiaza: 24.7. Am oprit circuitul de încălzire, am decuplat termostatul și am sunat la reparații centrală care au ajuns ieri. S a rezolvat problema prin reset de centrală, schimbat termostat și aleluia. Temperatura azi în casă, după aerisit și morții ma sii: 23.2 grade, centrala încă n a pornit. De sâmbătă. Temperatura la care pornește: 22.5. Se oprește la 23.5. Funcție de confort (aka apa calda în calorifere mentinuta la x grade) e off.
Cât plătesc gaz după izolarea blocului? 170-210 ron. Cu tot cu bucătărie. 23 de grade în casă.
Vaillant în condensație, 120 mp.
NOU
În apartamentul unde stăteam înainte și noi dădeam max 150 de lei / lună iarna. Fără termostat, caloriferele date la minim, centrala la minim (mai jos de atât se oprea), era cald de stat în pantaloni scurți. 2 camere mari, 2 băi, vreo 80 mp. Bloc ridicat fix înainte să vină criza imobiliară, izolat bine, eram făcuți “poștă” între apartamentele unor cupluri cu copii mici (eram toți cu centrale, dar ei țineau la temperaturi mai ridicate decât noi).
NOU
250-270 lei la maică-mea, tot la 24 de grade vrea și ea să stea, apartament de 4 camere.
NOU
Bloc 2015. Izolat evident. 3 camere, 3 pereti afara iar cel din interior spre casa scarii deci neincalzita.
Maxim.250 de lei cand au fost frigurile alea acum 4 ani.
Pantaloni scurti. Pe vremea asta sta mai mult oprita centrala la cat de cald e.
Pantelymonezia
NOU
@unknown, Brasov, apartament 3 camere, 79 m2 etajul 4 din 4, tavan izolat vata minerala 10 cm, izolatie polistiren. Termopane proaste fara low-e fara argon. Fara aragaz am plita electrica. Deschid des geamul sa aerisesc, imi plac noxele.
Centrala din 2010 fara condensatie, setata la 22 grade din 2012 pana acum. Acum urcat la 22,4 grade ziua, 21,8 grade noaptea (work from home).
Termostat cu auto-tuning Siemens REV32 (temperatura constanta), apa in calorifere setata la 70 grade (asa trebuie).
Am un excel, din 2012 pana acum:
-consum minim august 2012 14 lei/luna
-consum maxim decembrie 2014 336 lei/luna
media pe an: 140 lei/luna
Pretul gazului 1,25 lei/m3 in 2012, 1,57lei/m3 acum.
Cel mai mare consum in 24 ore: 6.6 m3 cand afara erau -15 grade.
P.S. Ne spalam, nu facem economie, consum apa 15 m3/luna 🙂
NOU
Bucuresti, sector 6, Drumul taberei, 4 camere, 80m2. Consumul pe ultimii 3 ani de cand m-am mutat: imgur.com/0qsBXvS
Hai sa-ti explic.
Blocul are 4 etaje, cu izolatie exterioara facuta in 2010-2011, termopane puse tot atunci. Etaj 2/4. Centrala Vitodens 050 setata pe 55 grade (in condensatie are cea mai buna eficienta la temp asta), termostat de wifi programabil.
Secretul pt facturile sub 200 lei iarna:
– diferenta intre temperatura setata in apartament atunci cand nu e nimeni acasa si temperatura atunci cand esti acasa sa nu fie mai mare de 2 grade. Spre ex. Noi seara setam 23 grade. La 24 grade ma sufoc, nu pot sa respir, sotia la fel. La 23 e foarte ok pt noi. Ziua, cand nu e nimeni acasa, centrala sta pe 21.5 grade. Cand trebuie sa faca 23, e simplu, nu munceste 2 ore sa ridice la 23.. Sotia lucreaza in ture (medic), cam 70% din timp centrala are program de 23, restul 21.5.
– calorifer in balcon. Este foarte greu de explicat cat de mult a contat pentru noi existenta unui calorifer in balcon. In dormitor temperatura nu mai scade atat de rapid, fiind cea mai calduroasa camera, deci centrala produce mai putin. Balconul este inchis cu geam de sus pana jos. Este termopanul pus in 2010 la reabilitare, insa am schimbat geamurile atat in partea de sus cat si in partea de jos cu ceva de calitate (nu mai stiu exact). Nu uscam rufe in balcon, avem uscator.
– tevi din cupru pt incalzire, nu PPR. Stiu, e mai ieftin, si nu mai pocnesc noaptea, dar caldura emanata se simte.
In rest, alte explicatii nu am. Sub mine am o baba care se incalzeste la aragaz, ca-i mai ieftin. Deasupra am o baba si un mos cu centrala, nu stiu cat de mult dau drumu la caldura. In dreapta e scara blocului iar in stanga e perete dublu cu rost de dilatatie, deci practic nu e nimeni.
Maica-mea sta in acelasi bloc, dar la parter. Facturile ei arata asa: imgur.com/VEu2Bag
Centrala Romstal din 2017, 3 persoane, 3 camere 70m2 ,dar e parter, iar ei stau tot timpul acasa fiind pensionari. Prefera 23.5-24 de grade. In rest, aceleasi modificari ca si la mine (tevi cupru, calorifer in balcon).
P.S. In aprtamentul maicamii, inainte de 2017 avea tot o centrala Romstal, insa fara termostat programabil. II dadea drumu cand ii era frig. De cand am pus termostatul, costurile au scazut semnificativ pana la ce vedeti mai sus, adica ultimii 3 ani de facturi.
NOU
Eu stau la casa, 180 mp in total, si platesc cam 400 de lei pe luna in medie pt gaze iarna. Intre 200-300 in Octombrie, Martie, Aprilie, maxim 500 daca e foarte frig in Decembrie, Ianuarie sau Februarie. Aici intra si aragazul, unde folosesc cuptorul aproape zilnic. Si am cel putin 24 de grade, ca is friguroasa.
NOU
Am verificat acum platile, iarna trecuta am platit maxim 204 lei gazul pe luna (noiembrie, decembrie, ianuarie – astea au fost mai scumpe).
Cum zicea comentariul mai lung – am calorifer in balcon, am cupru nu PPR (m-am obisnuit cu trosneala), am bloc izolat, geamuri noi (tripan / 5 camere).
Apt. are 72mp, sunt la ultimul etaj (3 din 3) si stau pe colt, iar blocul este izolat recent. Nevasta-mea e mai friguroasa, asa ca tinem vreo 23 de grade in casa.
NOU
Eu la casa, incalzita cu pompa de caldura, cu consumatori mari si pe bucatarie (masina de spalat vase, cuptor electric), platesc 900-1300 in lunile de iarna (22grade temp) si cam 400 vara la curent. Casa e relativ ok izolata, mai putin la acoperis (polistiren de 15, suprafata 85mp construiti* 2 nivele de cam 2m70 inaltime pe nivel). Initial mi se spusese ca ar fi comparabil cu gazul la costuri, dar aparent e ceva mai mare. Gazele sunt la 2-300m, era neeconomic sa le trag, oricum. E si destul de expusa, chiar la porumb ;-), prin urmare, mai pierde si de la vant…
NOU
@Paul m-am blocat putin la “Maica-mea sta in acelasi bloc, dar la parter.”
Nu e ciudat pentru familia ta?
NOU
@ jollyca – scapi de zgomote simplu, inainte de zona in care trosneste se pune o bucata de teava de plastic de 50-100cm. Aceea se va dilata putin si preia din forta de pe teava de cupru.
NOU
Uite, bossulica, facturile la gaze, pe aproximativ un an de zile, la un apartament de 4 camere, neanvelopat, cu caldura si apa calda la discretie.
NOU
@C, ce sa fie ciudat? Ca locuieste in acelasi bloc cu parintii?
Sau imi scapa mie ceva?
NOU
Apartament cu 2 camere în Militari, bloc comunist, neizolat, ultimul etaj, ferestre PVC cu geam dublu. Acum 2 ani plăteam cam 250 lei pe lună cu 21-23 de grade în casă.
NOU
@C deloc. Ne vedem odata pe luna
NOU
Eu stau la casa și am avut centrala pe lemne și de doi ani avem pe gaz. Întrebarea mea este: cum poți sa stai fără căldură și apa calda?????? Adică tot citesc ca sunt blocuri fără căldură, dar scuzați-mi prostia, tot trebuie sa intreb: oamenii aia chiar stau fără căldură? Se încălzesc la reșou sau cum?
NOU
pe scurt, da
NOU
Unii dintre noi s-au antrenat de mici : )). In anii ’80 se dormea in trening si cu caciula pe cap.
Ultimele 3 ierni nu prea am avut caldura si apa calda. Nu a fost bine deloc dar ne-am descurcat onorabil: stiu sa fac dus cu 4-5l de apa fiarta si sa ma imbrac mai gros daca e cazul. Insa cosmarul meu e caldura din noptile de vara. Ziua nu ma deranjeaza dar noaptea e jale.
In frig poti sa dormi, chiar mai bine, dar la 30C nu prea.
Asta este primul motiv pentru care m-as muta la casa.
NOU
@pvladc aideplm
NOU
C, stai ca n-am suferit dramatic mai ales ca stiam cu frigul (apartamentul era pe sud, fara pereti exteriori altii decat cei cu ferestre si se incalzea usor cu un calorifer electric).
Pana ne-am mutat s-a reabilitat si e super OK. Urca apa calda si la cat e de izolat acum stai si fara caldură.
NOU
@Mihaela, sunt putin zone in care nu este deloc caldura sau apa calda. In majoritatea zonelor cu probleme se merge pe solutie de avarie.
Adica in calorifere apa este abia calie, iar ca sa faci un dus trebuie sa astepti cate 20 de minute sa se incalzeasca la o temperatura acceptabila (nu fierbinte).
Majoritatea se incalzesc cu aeroterme sau folosesc aerul conditionat.
NOU
La ~70mp cu centrala, Bucuresti, bloc comunist dar ap. izolat, nu platesc mai mult de 700 lei gazul/iarna (adica din septembrie pana prin martie). Cu 23+ grade.
Consumul creste daca nu e caldura in bloc (cum a fost si saptamana trecuta), dar macar am vecini fericiti, in special cel de deasupra.
NOU
Dar o debransare legala cum se face?
NOU
1. Te informezi daca ai voie sa te debransezi (sunt niste conditii legate de disponibilitatea RADET in zona, practic sunt foarte putine zone in Bucuresti unde ai voie sa te debransezi)
2. Faci proiect de debransare cu o firma de instalatii autorizata, stampile, chestii
3. Depui un intreg dosar la RADET.
4. Primesti sau nu primesti aviz de debransare.
Procedura de mai sus e de pe site de la ei.
NOU
100% nu primesti, been there, done that
NOU
E atat de complicat incat firmele care se ocupa de asta fie renunta la serviciul asta fie cer niste sume colosale.
NOU
Cauti o firma care se ocupa de asa ceva le ceri sa iti faca un proiect. Eu am platit in jur de 2000 lei proiectul, firma ocupandu-se de tot.
Am facut fix 2 drumuri la RADET: 1 la casierie sa platesc debransarea, pe care oricum tot eu am facut-o, dar trebuie sa platesti efectiv manopera de debransare si inca un drum sa ridic decizia de debransare in 3 exemplare: una mie, unu la bloc si una nu mai stiu cui, parca celor cu centrala.
Ah, si bonus. Am platit debransare 6 calorifere, cand eu mai aveam fizic 3. Mosu care locuia inainte a scos 3 calorifere si le-a dus la fier vechi 😀 Costurile la RADET au fost de cativa zeci de lei, nu mai stiu exact.
NOU
@Unu’, uite aici un articol despre debransarea legala… acolo unde este posibila.
lazyadmin.ro/debransare-radet/
NOU
Recomand metoda mea, cea mai rapidă: cerere scrisă cum te taie capul la RADET (deci nu tip, nu dosar cu șină, nu pe mă-sa și pe ta-su). Evident ți-o respinge. Și din momentul ăla te apuci de lucrări, branșare, țevi, calorifere, centrală, etc. Și, in același timp, dai în judecată RADET-ul pentru abuz de …plm, ceva, știu avocații mai bine. În Constanța m-a costat treaba asta 1300 lei, bani pe care instanța mi i-a și dat înapoi, obligând RADET-ul să suporte cheltuielile de judecată. Dacă ești din Constanța te și îndrum spre avocat care câștigă d-astea pe bandă.
A, o singură condiție tebuie îndeplinită: în cererea ta: să respecți legea, in sensul de a cere debranșarea în perioade permise de lege în sensul ăsta, adică ceva între martie și octombrie. Parcă.
NOU
Printre alte aberații privind debranșarea, cel puțin la Constanța, ăștia de la RADET cereau acum vreo 5 ani cand m-am debranșat eu, o taxă de analiză dosar. Vreo 200 lei, cred că la un moment dat se făcuse vreo 400. Bă, rămâi prost când descoperi la ce căcaturi ii mai duce mintea! Fucking taxă de analiză dosar! Sper să moară de un cancer lung și dureros toți funcționarii de la RADET care au contribuit la mizeriile astea.
NOU
Imi aduc aminte, acum vreo trei ani, cand ne-am debransat, in Constanta la radet erau niste ecrane unde rula in bucla un filmulet cu nenorocirile care se intampla daca te deconectei de la RADET. Explozii, incendii, herpes genital si alte urari de bine.
NOU
in Brasov la apartament de doua camere la parter cu un tavan inalt (standard de magazin, tavan la 3.16m. Suprafata 50 mp volum de aer echivalent unui apartament de 60) Tineam termostatul la 1m de podea fixat pe 22 de grade. Am avut cea mai mare factura de gaz de 360 lei.
Acum la etajul 2 in bloc izolat cu un singur perete exterior la fiecare camera si expunere la soare cea mai mare factura in ultimii 5 ani a fost de 170 de lei. Vara avem facturi de 40-50 de lei depinde cat de mult gatim (zacusca…). Centrala nu se opreste niciodata fiind comandata de un termostat, pleaca pe caldura prin octombrie si se opreste undeva prin mai depinde ce cum e pe afara (soare sau nor).
La parter daca opream centrala si plecam de acasa scadea temperatura sub 13 grade. La etajul doi in anul in care ne-am mutat iarna erau in apartament 18-19 grade.
NOU
O sa comentez legat de partea cu debransarea: eu anul trecut am renovat un apartament de la zero (avea inca unele usi originale, din ’82) si am montat si centrala. Pe scara aia mai sunt doar trei apartamente fara centrala, in rest toti sunt debransati de mult timp.
Am vorbit doar cu administratorul caruia i-am zis ca eu ma debransez si ca, la nevoie, pot sa platesc caldura iarna. La apa raportez doar apa rece, iar mai departe se descurca el. Din cate am inteles exista un contor de apa calda pe toata scara care e citit de cineva de la Radet, iar administratorul i-a zis ca asta e, avem un om in minus.
…umbla o vorba ca RADET-ul nici nu are cum sa-ti interzica debransarea pentru ca tu nu ai un contract direct cu ei, iar ce se intampla de la vana lor de apa calda in restul blocului e treaba asociatiei. Nu ma bag, nu comentez, inclin sa cred ca nu e chiar asa.
“Evident, asta e ilegal, dar amendă din câte am aflat ajunge la maxim 1000 de lei.” – pe langa amenda trebuie sa faci si proiect de debransare, asta e o conditie si daca vrei sa te debransezi legal.
NOU
Bun, si daca nu fac proiect de debransare ce se intampla?
Si la partea cu contractul da. Eu nu am nimic semnat cu nimeni pentru caldura. Nu le convine ce fac, sa-mi intrerupa furnizarea serviciului.
NOU
Ei vin, iti dau amenda, te pun sa-ti faci proiect de debransare. E treaba ta cum rezolvi situatia :).
NOU
Nu zic ca nu sunt multi care fac ca voi. Doar ca s-ar putea ca strict legal sa poti sa iti iei amenzi pana intri in legalitate, ceea ce s-ar putea sa fie spre imposibil.
NOU
O intrebare: cine emite amenda aia de 1000 lei?
NOU
@boris, amenda este pentru o fapta. Debransarea. Nu poti lua mai multe amenzi pentru aceiasi fapta.
NOU
ap 3 camere 2 pereti la nord 2 la sud bloc izolat et 5/8.
130 de lei acum consum. dar nu vine mai mult de 200. termostatul e pe 22 grade celsius.
tg mures.
NOU
Apartament 68mp, izolat exterior, geamuri termopan no name. Cea mai mare factura a fost de 320 lei iarna trecuta, acum noiembrie a venit 170 lei. Termostat setat pe 24. In Giurgiu, etajul 1
NOU
Cand vad cum tineretul saritor se poarta ca un mosnegut tipicar si fricos ma apuca rasul. E vorba de lene si de necunoastere si de aceea prefera sa arunce cu bani si spaga peste tot aiurea. Ba, sa imi spuna mie unde este legea aia care ii da asa o aura de stapan absolut oricarei regii de termoficare obosite. Problema e mult mai simpla . Te duci cu procesul verbal la asociatie ca ti-ai pus contor de gaze la usa si cu asta basta te-ai scos de la incalzirea comuna. Debransarea ti-o faci tu singur in vara. Nici nu iti trebuie centrala pentru a te debransa de la caldura lor obosita. Daca ai vecini batuti in cap si iti cer o caruta de bani sa iti semneze ca sunt de acord ca iti pui centrala , nu iti pune mintea cu ei. Faci o procura notariala prin care te obligi sa obtii in viitor semnaturile de la ei si cu asta basta. Eu nu am mai auzit asa ceva, sa stau cu miloaga la mana statului sa ma jumuleasca 6 luni din an cu cate 600 sau 700 lei lunar pentru niste servicii obosite.
NOU
Buzau, locatie – intersectia semaforizata Dorobanti cu Brosteni, apartament 2 camere, 3/4, decomandat, 45 de mp2, izolat exterior prin 2004. Este situat la mijloc, nu pe colt, deasupra mea nu prea sta, vine ocazional. Dedesubt centrala, vecinul de etaj la fel. Eu la fel, centrala. Termostatu setat pe 22.5 sau 23. Cand facem baie sau juniorul mai ales, ridicam la 24 de grade.
Am tinut cont la toate utilitatile intr un fisier .xls.
2016 – 593 pe tot anul cost gaze, lunile de iarna cu facturi 73, 91, 73, costul mediu de 49 de lei.
Observatie: locuiam singur, fara sotie, fara copil
2017 – 605 lei pe tot anul, singur, fara sotie/copil
2018 – 467 lei pe tot anul, cu sotia/ fara copil, cost mediu 39 de lei
2019 – 925 lei pe tot anul, sotie plus copil, cost mediu 77 de lei
2020 – 1375 pe tot anul, sotie plus copil, cost mediu de 114 lei
Observatie: din 2016 de cand m-am apucat sa tin cont de cheltuieli/utilitati, eram conectat si la sistemul vechi de tevi care trecea prin tot blocul. Dadea o caldura decenta dar facturile erau cam marisoare, incepeau gen 30 de lei si pana la 100 de lei, un cost total pe toate lunile intre 300 – 400 de lei.
Incepand cu anul acesta, s-a renuntat, toata lumea si a instalat centrala termica. Sper ca ajuta si pe altii la calcule.
NOU
Norocul tau ca stai intr-o intersectie semaforizata. Unde e doar cedeaza trecerea se stie ca pretul gazelor e mult mai mare…
NOU
Nu trebuie să anunti radet despre debransare. Oricum nu ai o relație contractuală cu ei. Anunti doar asociația. Radet nu are treabă. E ca si cum ai anunța radet ca ai închis repartitoarele. Ce debransare sa platesti la radet?
NOU
e ok, stai calm, esti cunoscator, se vede
NOU
Stai, că ideile lui mi-au adus mie alta. La curent, gaze, etc, ne obligă UE să liberalizam piața. Pai piata încălzirii nu trebuie și ea liberalizată? Uite eu aleg Distrigaz in locul Radet :))
NOU
Nu mai aștepta ajutor de la UE, în ceea ce privește încălzirea. Apar tot mai multe persoane care vorbesc despre interzicerea centralelor pe gaz.
www.euractiv.com/section/energy-environment/interview/academic-oil-and-gas-boilers-should-be-banned-across-europe-by-2030/
NOU
@Boss
să ascultăm ce mai spun și alții prin București
forum.softpedia.com/topic/1116805-ghid-debransare-radet-fara-aprobare-radet-de-radu-opaina/
NOU
O mica observatie: verificarea la gaze se face la 2 ani in casa si la 10 ani coloana principala din scara blocului
NOU
În final, toată lumea dă cu gazul. Ok, e mai ieftin dar la un apartament de până în 100 mp, ai un cubaj de cca 250 mc. Dacă apartamentul e izolat pe exterior cu un polistiren de 15-20 (anvelopare se face cu minim 15, al nostru e anvelopat cu 20 prin primarie, cu fonduri bla bla), ai termopane (cine n are?) poți sări faza cu gazul, mai ales dacă vii de la 2 aeroterme și un calorifer electric. Necesarul pentru încălzire și apă caldă poate fi acoperit cu o centrală electrică de 9-10 kw, monofazică și un boiler cu serpentină. Prețul facturii de curent sare la cca 900-1000 de lei, i adevărat, pentru o familie de 4 persoane la un cost de 0.75 ron/kw.
Dar…nu mai plătești gazul.
Repet, venind din zona “aeroterma, calorifer electric, duș cu 5 litri de apă” afacerea mi se pare bună văzând scorurile menționate de unii. E vorba de confort.
La o garsonieră sau un apartament standard cu 2 camere si 62 mp, balcon închis, prețul cu toate ălea montate pe balcon închis (că deh, unde pui boilerul de 200 de litri care i cât un frigider) nu sare de 650-700 de lei/lună.
Păstrezi contractul la gaz pentru ziua în care o să poți migra centrala pe gaz și 10 ani stai liniștit.
NOU
Intrebare: daca platesti 900 -1000 de lei pe “electrica”, unde e avantajul de a nu mai plati gazul? Nu sunt ironic, doar incerc sa inteleg unde e avantajul.
NOU
A se vedea problema cu branșamentele la gaz, traseu de țeavă, avize și aprobări de la vecini.
NOU
Plus că centrala pe gaz presupune montare în încăpere cu deschidere spre exterior de x cm pătrați (e ceva standard)
NOU
Crește inima în mine văzând cum mare parte a urmașilor celor 50000 de specialiști ai lui Constantinescu scriu ici-șa, la noi, mă rog, la Cetin, pe blog. Votați Alianța Civică!
NOU
Hăhă la noi s a rezolvat de- acum 20 de ani, nu mai exista centrale de cartier demult. Toți sunt pe centrale proprii. Nu știu ce-au așteptat bucureștenii.
NOU
@Zarax: maestre, nu era mai simplu sa fi luat ceva cu centrala deja montata?
diferenta de pret nu cred ca era cine stie ce, iar daca nu aveai banii mai asteptai, e plin bucurestiul de oferte. Din ce vad deja ai spart o suma considerabila si te-ai stresat de toti banii.
In fine, faptul e consumat.
Pentru restul meltenilor care se ataca de-ampulea pe un subiect necoplanar cu articolul: ba baetz, nu va mai bateti cu caramida in piept ca stati in bucuresti sau in afara lui, intr-o majoritate covarsitoare sunteti la fel de rromani. Aveti impresia ca daca detineti un bmw si-o vila à la dorian popa, sau locuiti pe soseaua nordului sunteti buricu’ pamantului.
Din punctul meu de vedere nu o capitala sau mai clar, nu marimea orasului da tonul civilizatiei ci calitatea oamenilor. Iar in bucuresti (un imens SAT cu pretentii de Paris) si-n catunele adiacente, oamenii sunt la fel de incuiati, invidiosi, mincinosi, parsivi, curve si oligofreni cu drept de vot. Cu mici exceptii e adevarat, insa cei mai multi sunteti niste scursuri.
NOU
Asa am cautat, dar ce am gasit cu centrala nu indeplinea alte conditii (parcare, acces metrou, vechime, pret, etc.). Teava pe scara a fost “next best thing”.