Până săptămâna trecută, între Spania și România funcționa covenția simplă a dublei impuneri. Veniturile realizate pe teritoriul Spaniei erau impozitate acolo, veniturile din România, în România. După 6 luni, impozitate în Spania și aia era. Știți, așa, ca să nu fii impozitat de două ori pentru aceiași bani.
Doar că statul român s-a gândit că sunt prea mulți românia plecați în Spania și trebuie să pună la punct chestia asta, ce atâta nomazi digitali??
Așa că, din 14 ianuarie 2021, noua convenție făcută cu Spania este că veniturile rezidenților spanioli, obținute în românia, sunt întâi impozitate în românia și, DUPĂ ACEEA, sunt impozitate în Spania unde POȚI obține o deducere a impozitului, destul de neclar dacă egal cu suma sau nu.
Efectiv statul român a reglementat dubla impunere legal, pentru toți. Nu mai rețin cât era impozitul pe dividende în Spania, pentru că au cote diferite de impozitare, funcție de venit, știu că, la anumite sume, putea ajunge și la 45%. Împreună cu ajutorul românesc, iată, poți da 50% impozite, doar pentru dreptul de a exista.
NOU
Nu te stresa, nici o magarie din asta nu a trecut de filtrul UE (ex: taxa de prima inmatriculare). Trebuie doar sa se sesizeze cineva de mai sus.
NOU
nu a trecut, de aia a stat din 2007 pana in 2017 taxa de inmatriculare:))
NOU
Buna asta cu filtrul UE
NOU
Am ras.
NOU
Acolo din ce stiu, de fiecare data cand UE zicea ca nu e ok taxa, statul roman inventa alta cu alt nume dar practic la fel. Si au continuat jocul asta ani buni pana au renuntat de tot.
NOU
prima oara cand au facut asta a fost dupa vreo 4 ani. si au renuntat pentru ca PSD se batuse cu pumnul in vintre in campanie ca asta face cand vine la guvernare, altfel o duceau asa mult si bine
NOU
Da da, eu sunt cetățean european și am drepturi. Oh, wait
NOU
Vedeți, deci tot PSD-ul a făcut!:))))))))))))))))))))))
NOU
“veniturile rezidenților spanioli, obținute în românia”
Cum vine asta ? Ori esti in Spania, ori in Romania, nu ?
NOU
foarte simplu. esti rezident spaniol si ai o afacere in romania. gen.
NOU
Adica impozitarea in locul unde se realizeaza profitul.
Nu e cinstit asa ?
De ex. Carrefour care fac o gramada de bani in Romania dar platesc plua impozite, optimizare fiscala, etc.
NOU
ba da, e cinstit. nu mai e cinstit cand se impoziteaza si in locul unde se face profitul, si in tara de domiciliu. atunci se numeste dubla impunere si asta fac aceste conventii, evitarea dublei impuneri, care e ilegala cam peste tot, exceptand US, care isi taxeaza fraierii oriunde se duc
NOU
Acum am inteles, deci te ard la anus ambii, pe rand, thus teh issue.
NOU
exact. ti se iau bani din doua parti, dupa care POATE ti-i scoti tu de la impozitul spaniol.
NOU
De la Agencia Tributaria nu scoti nimic, te asigur, sunt undeva imediat dupa Fiscul americanilor.
Spania are o cota de colectare excelenta, mult peste media EU, nu 30% ca la noi.
Totul e informatizat si automatizat, completezi declaratiile de acasa, si e o experienta placuta sa platesti taxe 😀
NOU
sunt asolut convins ca nu scoti, de asta si formularea este II POTI DEDUCE. pentru ca altfel exista precizarea Se deduc automat.
NOU
@Arhi – cu riscul sa ma banezi din nou 😀 – Dubla impunere nu e ilegala. Ea exista bine merci atata timp cat nu exista conventii intre state pentru evitarea ei. In UE – cred ca e destul de reglementata situatia ( ma rog – ar trebui sa fie) – dar in restul lumii nu prea e. Daca nu avem conventie de evitare a dublei impuneri cu Vanuatu – si ai cumva rezidenta acolo ( cu afaceri in Ro) cam platesti de 2 ori si nu prea ai ce sa faci…
NOU
nu pot sa fi rezident in Spania sa primesc bani din chirii in Romania? ori sa muncesc remote pentru o firma din Romania? ori sa am firma in Romania si sa pot munci remote?
Romania doar a copiat modelul american, platesti taxele locale unde muncesti dar apoi te deduci cu ele cand platesti ca cetateam american.
NOU
ai ratat putin boss ideea.
Tu tot banii aia ii platesti, doar ca Romania isi pastreaza partea ei. Gen, daca pe spania ai 20% impozit pe un cacat si in Ro ai 5% in in Romania platesti aia 5% si restu in spania.
NOU
mai gandeste-te un pic, silabiseste si revino
NOU
nu e vorba de gandit, ca ceva de genu asta e si in suedia.
exemplu: dividendele.
Daca esti rezident fiscal in suedia trebuie sa platesti taxe pe dividende ORIUNDE le produci. Daca statul unde le produci are si el impozitare (gen 5% romania) banii aia isi sunt dedusi din impozit. Tu tot 20% platesit, dar 5 la Romania, 15 la Suedia
NOU
Animaloo are dreptate, am italian asociat în firmă și fix așa e.
Plătește 16% în România (5% e doar pentru cetățenii români, nu știați? 🙂 și până la 24% plătește în Italia. El mai are și PFA, plătește și acolo, și-s niște îmbârligături de nici la anaf nu cred că sunt și se mai compensează.
Nu are nici o treabă cu tratatul neaparat, e o directivă UE. Dacă nu eram în UE, atunci se lua în calcul tratatul (dacă exista) și cum era el definit.
Acuma aici statul român practic se adaptează normelor UE. Înainte din ce îmi zici statul nu-și lua partea deloc, ci statul spaniol impozita niște bani produși în RO ceea ce nu-i tocmai kosher dacă e să fim sinceri.
Sunt 100% că nu vei plăti de 2 ori. Vei plăti doar diferența, statul român își va ține partea lui, iar statul spaniol va lua diferența, ca să nu creeze avantaje și să le dea spaniolilor idei cum că ar fi bine să se mute fiscal în altă țară 🙂
NOU
Fix asa e. E ceva uzual intre multe tari din UE.
NOU
nu stiu cum e in spania, dar in suedia as fi linistit.
Mai speriat as fi invers, daca as avea sediu in romania si ar trebui sa imi compenseze niste bani platiti prin suedia
NOU
Masura asta se va aplica si in Polonia de la anul. Chiar au discutat colegii mei polonezi cu angajatorul căci daca se va concretiza nu va mai fi rentabil din punct de vedere salarial sa lucreze in alt stat UE si sa plateasca impozite cumulate de 45%.
NOU
nu inteleg, ce mm, ca e dubla impunere, adica tocmai ce zic ca evita ei astfel
NOU
Buna ai un link cumva? Multumesc
NOU
Stai lejer ca incalca o lista lunga de intelegeri la nivel international si mai ales pe cele din EU.
Ca de obicei, ei incearca, ca dece nu, la fel si cu taxa ecologica sau cum naiba i-a spus si care a fost anulata dupa o vreme ca tot asa incalca tot ce era de incalcat in legislatia EU, dar ce te mai miri de marii nostri conducatori care nu mai stiu de unde sa faca rost de malai pentru upgrade la Ferrari 🙁 asa ca ei iar baga romania in buda, luind ceva taxa acum pe care va trebui romania sa o restituie mai in colo, dar mai incolo nu o sa fie ei asa ca li se rupe. Bine ati venit in Romenistan.
NOU
Tocmai ce am vrut sa spun ca asa ceva precis incalca o gramada de reguli din EU si tocmai am constat cit de gresit am estimat problema pentru ca nu incalca nici o regula. In EU fiecare tara is defineste cum vrea taxa de rezidenta asa ca eu zic ca pentru cei din Spania sa faca rost de dosar cu sina, copii dupa tot ce misca si lunar sa faca o calatorie pina la ghiseul 5 ca sa depuna dosarul. Noa ca m-am enervat acum pentru ca astazi Spania, miine Germania, poimiine toata Europa. Si uite asa vrei sa renunti la cetatenie tocmai ca sa nu mai ai nimic de a face cu statul Roman. Bravo! E spre bine, pina acum a pierdut in mare majoritate rezidenti dar de acum in colo o sa piarda si cetateni:
europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/index_en.htm
europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/index_en.htm#:~:text=you%20will%20usually%20be%20considered,year%20in%20another%20EU%20country.
NOU
Si daca muti rezidenta fiscala complet in spania?
Mutatul rezidentei fiscale este o alta magarie a statului roman cu o carutza de acte…
NOU
pai daca veniturile sunt facute in romania, statul roman iti retine la sursa oricum banii, nu ai ce sa faci.
NOU
sa reformulez: daca esti spaniol si lucrezi in ro, iti muti rezidenta fiscala in ro. spania nu are de ce sa iti mai ia bani ca esti rezident fiscal in ro. idem si invers.
mizeria e mutatul rezidentei care, cel putin ca sa scapi de ro e o magarie din punctul meu de vedere.
si mai e un spil: asigurarea de sanatate este asigurata de statul unde ai rezidenta fiscala. asa ca daca esti romana rezident fiscal in spania, cand esti aici in ro in vizita, la spital iti asigura doar supravietuirea de urgenta, atat. ca nu esti asigurat. esti ca un turist fara asigurare de calatorie
NOU
nu si daca ti-o cumperi tu, cu plata anuala. nu stiu cum vine faza cu rezidenta fiscala. e diferita fata de cea care survine dupa ce ai petrecut 6 luni pe teritoriul tarii?
NOU
Rezidenta fiscala in Spania intra in vigoare din momentul in care te declari/inregistrezi ca rezident plus regimul fiscal caruia i te supui, angajat sau PFA (autonomo).
Din momentul ala, esti asigurat si medical. Public.
Poti si e recomandat sa iti faci si asigurare medicala privata. O “mutua” decenta te scoate pe la 80-100 E pe luna.
Pe deasupra, primesti si card de asigurare europeana obligatorie, cu care poti veni in tara si ti se deconteaza anumite interventii, platite ulterior de catre statul spaniol.
In 2013 mi-am rupt piciorul in Spania, am fost internat la spital de stat (un mare complex spitalicesc dintr-o provincie oarecare), operat, mi-au montat suruburi, gips, spitalizare 2 zile, nota de plata la externare a fost suma derizorie de 98.000E, am inca factura pentru cine nu ma crede.
Dupa ce m-am albit ca gipsul pe care il purtam, m-au calmat cu “tranquila tio, ya estas bien, todo esta pagado por la Seguridad Social” aka “tu ti-ai platit taxele, acum statul plateste pentru tine, multumim”.
Nu vreau sa va descriu conditiile de care am avut parte, nici la Ponderas nu s-au purtat asa cu mine. Hotel de 5 stele.
NOU
m am albit ca gipsul. am ras cu hohote:)))))
NOU
nu chiar.
propun sa facem niste definitii ca sa clarificam:
1. Persoane care sunt angajate cu contract de munca – aceste persoane ar trebui sa isi mute rezidenta fiscala in noul stat, si sa scape de rezidenta din ro. In unele state, taxele sunt retinute la sursa, ca in ro, in altele nu. Cert este ca daca ai rezidenta mutata, statul al carui cetatean esti nu are niciun motiv sa emita prententii de taxe/impozite. Evident, de dorit este sa si stai fizic in locul in care ai rezidenta fiscala. Daca stai in ro fizic si muncesti pentru germania, rezidenta ta fiscala este ro, deoarece tu acolo produci valoarea adaugata vanduta in germania.
2. Persoanele care factureaza un tert din alta tara – sunt genul de experti care prin pfa emit facturi si incaseaza banul. Aici depinde unde ai pfa-ul si daca tu fizic stai in alta tara fata de unde ai pfa-ul ar trebui mutat. Deja e mult mai complicat si nu sunt in masura sa comentez, am prieteni care au fost in cazuri d-astea. Cert este ca daca tu esti pfa care trebuie sa prestezi on-site in belgia timp de un an, la un moment se sesizeaza aia ca tu platesti taxe in ro, care am inteles ca sunt mai avantajoase, si nu in belgia. Repet, aici las pe altii sa se afirme. Si da, aici intervin cele 183 de zile.
Pe scurt, acolo unde stai, acolo trebuie sa platesti si taxele si sa ai si rezidenta fiscala.
Ca nota, toti am vrea sa stam pe plaja in thailanda, sa muncim remote pentru o companie germana cu salariu german si sa platim taxe in cipru sau alta tara cu taxe mici.
Uite aici un inceput in explicatii:
static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2017.pdf
NOU
pe mine nu ma deranjează nivelul taxelor, deviem de la subiect. aici e vorba de dubla taxare pe care o impune statul roman
NOU
Filtrul UE functioneaza doar in beneficiul statelor puternice, tarilor din categoria Ro, Bg, le ramane doar sa accepte ce decid altii. In Romania taxa de prima inmatriculare era ilegala, dar hai sa vedem bonus/malus in Franta la prima inmatriculare, care se va aplica in viitor si la masinile sh; hai sa vedem de ce , In Franta, daca doresti sa inmatriculezi o masina sh, trebuie sa fie mai veche de 6 luni si sa aiba peste 6500 km, altfel platesti TVA(indiferent ca a fost platit in tara de achizitie).
Legat de magaria cu dubla impunere cu Spania, o vad ca un mic pas spre ceea ce va fi caderea UE in derizoriu, mi-ar placea sa aud declaratii ale oficialilor ambelor state, sa ne explice motivele care au dus la semnarea acestei conventii (poate Catu, propunerea de prim minstru); mai pot fi motive legate de combaterea spalarii banilor, si a crimei organizate.
NOU
evident, crima organizata este motivul:))))))
NOU
Cum? Peneleul?
NOU
Da, dar uite, noua problema e ca dupa ce mor o data in Spania mai sunt omorati inca o data si in Romania. Nici mort nu scapi de tara asta!
NOU
Se vor alege cu praful de pe tobă.
O să renunțe românii la cetățenia română.
Simplu.
Și nu vor mai trimite un cent acasă.
NOU
Intr-un fel este ok, deoarece sunt multi cetateni romani intr-o situatie ambigua, legata de faptul ca statul spaniol nu recunostea/recunoaste cetetenia dubla/multipla, si asa aveam milioane de oameni care “apartineau” practic ambelor state. Si parca auzisem ca Spania era destul de senisbila la acest subiect, inseamna ca directiva respectiva este legata de un dosar mai amplu.
Probabil in statistici sunt foarte multi cetateni intr-o zona gri, in ceea ce priveste domiciliul fiscal, iar in alta ordine de idei, cred ca o sa fie mai usor de destructurat gruparile de crima organizata, axate pe trafic de persoane, proxenetism si droguri, care isi justifica si spal banii tocmai beneficiind de un statut fiscal neclar.
Cat despre renuntat la cetatenie, din cate stiu eu, juridic acest lucru nu este posibil (comunistii au mai retras cetatenia), deoarece vorbim de cetatenie(nationalitate) dobandita la nastere, si nu exista cadru legal pentru a renunta/a fi ridicata.
NOU
poti renunta, dar doar dupa dobandirea sau promisiunea dobandirii cetateniei alt stat. face parte din pachetul de legi impotriva existentei apatrizilor
NOU
Pai da, si nu or sa ne mai salveze la vot.
Si nici milioanele si miliardele si catraliardele trimise lu ma-sa si tac-su nu or sa mai fie trimise.
NOU
Dar cetatenia nu are de-a face cu locul unde platesti taxele. Poti sa fii cetatean surinamez, principiul spune ca daca realizezi venituri intr-o tara (sa zicem RO), vei plati taxe in acea tara.
Si acum, pt a complica lucrurile, intervine notiunea de rezidenta fiscala.
Rezidenta fiscala este in general asociata resedintei permanente pt PF sau domiciliului firmei pt PJ.
Tara de resedinta permanenta (si implicit fiscala) determina unde si cum se platesc taxele functie de tratatele fiscale cu tara/tarile in care realizezi veniturile.
Cetatenia nu are treaba nici cu veniturile, nici cu impozitele.
Pot fi (ex) cetatean roman rezident in Austria, cu venituri produse in Austria si cu investitii care produc venituri in Romania, Franta si Spania.
Vei declara statului de resedinta (austriac) toate aceste venituri. El va percepe impozit pe veniturile realizate domestic (Austria) dar si pe celelalte venituri in functie de tratatele de impozitare existente cu fiecare stat in care realizezi venituri. Statele unde esti inregistrat ca producator de venituri pot si ele sa iti retina integral, partial sau deloc la sursa, functie de tratatele in vigoare cu Austria.
Asa cum bine a comentat cineva anterior, aici e vorba de impartirea intre cele 2 tari a taxelor functie de tipul venitului realizat (unele merg integral in tara sursa, altele in tara de rezidenta, in in anumite cazuri in ambele tari).
Este deasemenea vorba si de impartirea taxelor intre cele 2 tari pe anumite tipuri de venit unde altfel taxele ar fi fost percepute integral doar in tara de resedinta si unde acum tara-sursa retine un 3-5% pe care contribuabilul si-l deduce din taxele datorate in tara de resedinta.
Teoretic nu creste cu nimic taxele datorate de om, doar ca procedura de raportare fiscala se complica.
Practic, e posibil ca unii sa fi trecut pana acum pe sub radarul fiscului spaniol cu niste venituri realizate in RO, si atunci da, e posibil ca masura sa provoace o crestere neta de cost fiscal (3-5%) dar si o ‘curatare’ dpdv legal.
NOU
Este la fel si in cazul conventiei dintre Romania si Germania de exemplu si e probabil uzual intre tarile UE. Daca luam exemplul cu dividende, unde ai 5% in Romania si 26,375% in Germania (consideram cazul simplificat in care procentul tau personal de impozitare este de peste 25% din venituri, presupune un anumit venit anual), evitarea dublei impuneri inseamna tocmai faptul ca nu-ti vor retine ambele tari cota respectiva pentru un venit din dividende. Ce retine un stat, si de obicei se retine la sursa, va fi luat in considerare de celalalt stat si vei plati doar diferenta, daca exista. Pentru un rezident fiscal in Germania (indiferent de cetatenie), care obtine un venit din dividende in Romania, se retin 5% la sursa (Romania) si datorezi 21,375% in Germania. Tu fiind rezident fiscal in Germania oricum platesti 26,375%, nu te intereseaza (poate) prea tare unde intra banii efectiv, asta au stabilit niste ministrii 🙂
NOU
Daca nu exista tratat de evitare a dublei impuneri….esti impozitat dublu. Ghinion
Altfel, faci venituri in alta tara, sunt taxate in tara respectiva dar si in tara de rezidenta, insa la ultima, scazi impozitul platit in tara in care nu esti resident. Practic ai un credit.
E f ok. M am lovit de asta.
NOU
Soluția? Asolamentul trianal.
NOU
Din ce stiu eu si in alte tari dubla impozitare functioneaza in acelasi fel, adica statul A zice: ai facut 100 de lei, impozitul e 50%, deci ai sa imi dai 50 de lei. Tu te duci apoi si zici: stai, am platit deja impozit 30% in statul B, uite hartiile. Atunci statul A zice: OK, deci ai platit 30 de lei, mai ai sa imi dai si mie 20 de lei si suntem chit.
Practic, dubla impozitare inseamna ca vei plati intotdeauna impozitul cel mai mare dintre cele doua, trei sau 1000 de state din care faci venituri.
Nu stiu ce planuieste statul roman si nu am incredere in el, dar este foarte posibil sa fie fix ce am descris eu mai sus.
NOU
@Arhi: imi pare a fi un mecanism okeish de reglare a zonei gri si responsabilizare a platitorului de a declara toate veniturile.
Daca perioada dintre declarare / deducere si plata / rambursarea efectiva este scurta (ca in UK), n-ar trebui sa fie vreo problema (alta decat hartogaria aferenta).
NOU
Pai nu e dubla impozitare, aia ar fi sa impoziteze statul român, și cel spaniol sa ignore asta și sa impoziteze toată suma fara sa ia in calcul ce s-a platit deja in Ro. Ori nu e așa, e impozitare la nivelul din Spania, cu împărțire a banilor între România și diferența până la nivelul din Spania, la spanioli. Acum, dacă mecanismul de deducere a impozitelor plătite în România de către fiscul spaniol nu funcționează, e greșeala/abuzul lor, acolo trebuie înjurat, mUE whoever e șeful lor și să organizeze diaspora un miting acoloșa că e mai aproape decât piața Victoriei, see how that works out.
NOU
da, sigur, asa e, dam banii dupa care mergem sa injuram whoever. right. in rest, all good
NOU
Buba nu e ca nu ti-ai putea regla problema cu dubla impozitare. Buba e ca va trebui sa o rezolvi cu statul roman. Adica o sa te judeci (pt ca nu iti va da dreptate si implicit banii inapoi de buna voie) si apoi o sa astepti mult si bine ca statul roman (acel stat de drept mult trambitat) sa si execute hotararea judecatoreasca. E mai usor sa faci rost de banii aia punandu-ti anusul-contra-naturii la bataie pe centura Bucurestiului. [Ca fapt divers, cand m-am dus sa imi deschid cont bancar in UK (anul domnului 2015) a trebuit sa declar si semnez ca imi aleg domiciliul fiscal in UK ceea ce insemna ca intai platesc darile in uk si apoi ma descurc cu ce am de dat in ro.]
NOU
Eu am citit conventia aia de _evitare_ a dublei impuneri si inca n-am gasit vreo chestie flagranta acolo.
Regula de principiu e urmatoarea:
Esti rezident ( fiscal) acolo unde stai mai mult de jumatate din tip (173 zile pe an). Daca te tot plimbi, exista “teste de rezidenta”: ( unde ai familia, unde ai copii la scoala, etc).
Locul unde esti rezindent e o chestinue factuala si nu declarativa, desi unele regumuri inapoiate (gen Ro) incearca sa faca lucrurile mai complicate, gen declaratie ca nu o sa mai fii rezident (bleah: declar ca maine mor deci nu mai platesc impozit).
Acolo unde esti rezident (adica acolo unde locuiesti), ai obligatia sa declari toate veniturile indiferent unde sunt obtinute si indiferent daca sunt deja impozitate sau nu.
In funtie de aceste -toate- venituri ai tot felul de scutiri de impozite sau obligatii suplimentare de plata.
Evident veniturile sunt impozitate (initial) acolo unde sunt obtinute. Eviarea dublei impuneri poate stablili doar ca impozitul deja platit unui stat nu se mai plateste celui de-al doilea. Nimic mai mult.
Caz practic (procentele sunt scoase din burta, doar ca sa evidentieze faptul ca exista evitare dublei impuneri, si in acelasi timp obligatii suplimentare de plata a taxelor (acolo unde esti rezident):
Stai in Spania/UK/ETC, ai salariu acolo 2500EUR pe luna 30kEUR pe an, platesti impozit 20% la tot peste ce depaseste 10kEUR total venituri pe an: deci platesti 20%*20k=4000EUR impozit pe salariu acolo unde lucrezi ( plata la salariu, respectiv la regularizarea dupa declaratia anuala)
Nu inchiriezi nimic in Spania (care impoziteaza chiria cu 20%)
Inchiriezi ceva in Ro, castigi 10KEUR pe an din care platesti 12% – 1200EUR impozit la ANAF/Ro:
Declari chiria din Ro la fiscul din Spania/UK/ETC (si ei iti recunosc cei 1200EUR platiti in Ro dar iti cer in plus:
– 800EUR impozit pe chirie ca ei impoziteaza cu 20% nu cu 12% chiria
– 2000EUR impozit pe salariu ca nu mai ai primii 10.000EUR scutiti de impozit la salariu acolo.
Don’t shoot the messenger please…
NOU
Dubla impunere pentru cetatenii americani se face la un anumit plafon de costiguri “ overseas”,nu pentru toti amaritii.Daca locuiesti overseas platesti taxe la IRS doar daca profiturile obtinute in acea tara(profit,nu cistiguri) depasesc suma de 200K USD pe an(de persoana).M
NOU
Sincer sincer, incerc foarte mult sa inteleg despre ce schimbari vorbesti, dar mi-e foarte greu. Nu o zic ca lauda, dar sunt consultant fiscal si lucrez in domeniu.
Aici Conventia in vigoare acum: static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Spania.htm
Aici Conventia care va intra in vigoare pe 14 Ianuarie 2021: static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Spania2.html?fbclid=IwAR3z_pyfswXzmt5aGVGuQnHJ8STRxbfKzOdVcka_HSpxeHHL65sb4smvb_8
Te-as ruga, fara misto, sa-mi spui unde este diferenta. Inteleg ca spui ca pentru venituri obtinute de rezidenti spanioli din Romania (din dividende, comisioane, dobanzi), statul roman face o retinere la sursa in Romania si apoi cel ce obtine venitul plateste impozit si in Spania. Corect, dar tu primesti credit fiscal in Spania apoi pentru ce ti s-a retinut in Romania (vezi art. 21 din conventia noua, in cazul rezidentilor spanioli, practic nemodificat fata de conventia veche). Asa e de cand lumea si pamantul, cel putin din conventiile pe care Romania le are cu alte state din anii 70. Statul de unde se obtine venitul (desigur, sunt si exceptii, dar ca regula) vrea sa ramana si la el ceva bani, nu sa plece veniturile din tara fara niciun impozit retinut aici. Dar asa fac mai multe state, nu am inventat noi asta. Apoi, in tara ta de resedinta, intrucat ai obligatie de impozitare a veniturilor obtinute de oriune, o sa declari veniturile si calculezi si acolo impozit, dar poti scadea impozitul platit in cealalta tara. Intr-adevar, daca in tara ta platesti un impozit mai mic decat ce ti s-a retinut in Romania, ghinion pentru tine, nu se face restituire din Romania. Dar daca e invers, atunci ai noroc si ti se da credit fiscal pe toata suma, dar platesti diferenta.