Citeam comentariile de la articolul de ieri al lui Vali, cel cu rebrandingul Ursus și mi-au sărit în ochi comentariile unui dumbo care mai lăsa comentarii și aici. M-a frapat, în special, acesta.

Sunt curios, ce înseamnă pentru voi o bere bună? Cum vă ghidați, în afară de preț, presupunând că sunteți la vârsta la care vă permiteți orice fel de alcool decent, dacă vreți să vă trotilați?

Ca idee, eu consider că Neurmarkt e una din cele mai cinstite beri din românia, una din puținele care păstrează gustul autentic de bere, dur și amar, fără să îl îmbogățească cu diverse arome florale, ciocolăți și alte porcărioare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

98 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    O bere buna înseamnă plus 35 de grade afara, soare, plaja, pahar plastic

  2. #2

    O iau in gura, daca imi place … e buna daca nu, nu!

  3. #6

    Să fie fără mălai şi ideal fară abuz de drojdii pt. fermentație rapidă.

  4. #7

    La mine e simplu. Daca beau 1 bere pana e gata masa atunci Neumarktcsau bere craft e ce trebuie. Pt o seara la terasa, gratar inceput la ora patru sau pe plaja, bere cu 4-4.5 alcool si cu porumb sa fie mai dulce.

  5. #8

    O bere buna este o bere dupa care nu te doare capul ori burta, chiar daca ai facut exces. O bere buna trebuie sa fie Cat A. Este indicat sa fie berea la doza(chiar daca cea la sticla pare sa aiba gust mai bun – prin doza nu trece lumina).
    De acord cu Newmarkt.

  6. #9

    Cea mai buna bere e aia rece si platita de altcineva

    //s

    1
  7. #10

    Nu mai tin minte unde am auzit citatul

    “O bere buna o recunosti dupa faptul ca nu e nevoie sa fie rece ca gheata pentru a avea un gust bun!”

    Lasand asta la o parte, habar n-am… O beau si imi dau seama apoi daca imi place sau nu. Blondele simple sunt ok marea majoritate, nu sunt groaznice dar nici grozave, merg la un gratar. Imi plac cele brune datorita aromei puternice, uneori de cafea, cum e cazul Silva Dark. IPA-urile au aroma usor fructata si merg la un desert ceva. Ce stiu sigur e ca nu imi place berea nefiltrata, urasc gustul ala pregnant de grau. Nu e o bere rea, doar nu imi place mie gustul de grau, atat. Poate altii se dau in vant dupa el. Pe de alta parte sunt mai putin acidulate, si nu te baloneaza.

    Pe primul loc pentru mine este insa berea aramie! Nu stiu, are o aroma deosebita, care rezoneaza cu mine.

    Berile artizanale de la noi mi se par niste petarde la suprapret. Gen Zaganul. Dai o gramada de bani pe o bere absolut banala.

    Cea mai buna bere bauta de mine a fost in olanda, din pacate nu mai tin minte cum se numea, se servea la pahar stil eprubeta si un suport de lemn.

    Pentru ca probabil am facut comentariul asta o varza, las mai jos cateva beri si parerea mea despre ele. Strict parerea mea subiectiva. Poate sa fie bere ieftina, daca mie imi place, o trec acolo. De unele probabil ca am uitat, aia e:

    Blonde:
    – baubile: Birra Moretti, Stella, Peroni, Silva Blonda, Ciucas, Holsten (in ultima instanta), Ursus
    – dezamagitoare: Timisoreana (era buna, au stricat-o), Ciuc, Noroc, Beck’s, Tuborg
    – overrated: Carlsberg, Haineken
    – Argus – cea mai decenta bere mega ieftina. Daca ai buzunarele rupte dar te arde buza de o bere,
    Argus din Lidl.

    Brune:
    – Silva Dark, number 1, my love
    – Ursus, ok, dar nu se compara cu Silva
    – foarte multe beri care se vor dark dar sunt inchise doar la culoare.

    Altele:
    – Ciuc IPA si Ursus IPA, bune, cand nu le gasesti la sticla de 0,33. Sper sa moara in chinuri cine a inventat berea la 0,33.
    – Ursus ceva cherry, e interesant, nu dati cu pietre. Cand vrei sa bei o bere, dar nu vrei sa bei o bere, e ca un suc.
    – Hobgoblin, cand vrei sa mergi la sigur cu o bere aramie, fara sa te rupa (prea mult) la buzunar
    – aduc la lidl niste beri “artizanale” in ambalaje steam-punk. Cam 4 lei doza, uneori au oferta cu 3.
    Si sunt 3 sau 4 sortimente. Aia stil IPA e favorita, aia nefiltrata e meh, cea neagra e decenta. Si se cumpara in draci, de multe ori nu mai gasesti.

    In rest, am baut tot felul de beri. Majoritatea am uitat cum se numesc. Bine, eu sunt si genul caruia ii place sa experimenteze. Ma duc la supermarket, vad ceva bere necunoscuta, iau 2 sticle, imi fac o parere, apoi uit complet ce era, fie ca mi-a placut fie ca nu. Poate ar trebui sa iau notite.

    In final, astept recomandari de bere. Si daca imi mai aduc aminte de chestii, revin cu completari.

    1
    • #11

      “Cea mai buna bere bauta de mine a fost in olanda, din pacate nu mai tin minte cum se numea, se servea la pahar stil eprubeta si un suport de lemn.”
      – e de fapt bere belgiana si se numeste Kwak – una din favoritele mele 🙂

      “In final, astept recomandari de bere.”
      – dintre berile artizanale romanesti Ground Zero mi se pare de departe cea mai buna, mai exact Imperial Fuck 😉

    • #12

      Ciuc IPA era IPA mai mult cu numele, dar era f ok. Silva IPA e mai IPA decat Ciuc, mi-a placut si aia. Ursus e doar PA (nume predestinat), n-au avut tupeul sa-i zica IPA, e naspa cu crengi.

      Alea Steam Brew de la Lidl sunt f misto toate, mai putin aia neagra. Ii zic ei stout dar n-are nici o legatura, e doar o bere neagra banala, ceva mai ok decat Ursus Black, care e doar colorata. Silva black e misto.

      IPA f bune: Brewdog (Mega Image), Joker (idem), Primator (Carrefour/Kaufland), Bârlog -ceva cu Stefan cel Mare (cand vrea, Ursus stie si bere buna)

      Stout/Porter bune: Belhaven (Carrefour), March of the Penguins (Mega, n-o au mereu/Kaufland, idem), Murphy’s (Carrefour, n-am mai vazut de ceva vreme), Bârlog (Enigma lui Negru Voda), Primator, Weltenburger Kloster (Asam Bock – nu e nici stout nici porter, dar seamana; e excelenta, dar au umblat putin la reteta si nu mai e chiar ca inainte)

      Weizen: Primator (cam toate de la Primator sunt f ok)

      Dintre berile craft, Zaganu mi se par supraevaluate, dar Ground Zero, Plan B, Hop Hooligans au beri f bune. Initial cand am vazut preturile am facut scandal in magazin, dupa care mi-a facut cineva cadou cateva de la ei si am inteles de ce sunt asa scumpe.

      Si ce-i mai bun la sfarsit: un quadruppel invechit in butoi de Marsala. Cuvee de Mortagne (Alvinne). Dumnezeiesc.

    • #13

      @Zarax: incearca “MaDonna” bruna.

  8. #14

    Mie îmi place cam orice bere la sticlă. Rece să fie. Am renunţat la doze de mult.
    Pentru consumul bulk, de vară, următorul criteriu este să fie sub 3 lei o sticlă.
    Pentru răsfăţ, bere belgiană, preţul nu mai contează, că nu iau 100 de beri odată.

  9. #15

    In ultimii ani am facut o obsesie cu Hop Hooligans Crowd Control. Imi pare nectarul vietii – aroma aia citrica e ‘mnezo. Scumpisoara, insa.

    • #16

      Si mie imi place, uneori, sa iau o bancnota de 100 de lei, sa o tai marunt marunt si sa o pun intr-o bere, ca sa simt ca beau ceva de banii mei.

      1
  10. #17

    Am scris o intreaga poveste care a fost marcata ca spam. Daca se publica bine, daca nu, aia e viata, ati pierdut o opera de arta 😛

    • #18

      eu am apucat să o citesc 🙂 good job.

    • #19

      Este aia de mai sus in care lauzi Silva neagra?

    • #20

      da da, aia e. Sa nu indraznesti sa te iei de silva neagra :))

    • #21

      Beam multa in urma cu vreo zece ani. Imi placea combinatia de pizza diavola cu extra sos si ardei iute plus 3 Silva neagra. Imi placea sa sting iuteala aia cu gustul dulceag-amarui de Silva neagra; salivam abundent, plangeam, imi curgeau mucii, ala intr-adevar gust intens. Iar dupa ce-o goleam pe a doua, simteam cum ma anesteziez usor, ragaieli de ardei si relaxare.
      Acum ma doare capul dupa 3 Silva Dark. Ori au schimbat reteta, ori am imbatranit,

      2
    • #22

      @Dani Corban, dude, aia are 7,5 alcool. 3 doze = 1 sticla de vin. Eu cred ca problema e la cantitate. Daca nu vrei sa te doara capul a doua zi, da si cu niste apa inainte de somn.

      1
  11. #23

    Personal inca nu am gasti BEREA. Am avut o perioada in care imi placea Guiness, dar devine repede plictisitoare. Apoi ( poate ca inca asta e situatia ) am descperit Corona, care mi se pare mai fina si nu atat de acidulata. As tinde sa cred ca asta e genul meu de bere, berea care nu e amara tare si care nu e atat de acidulata. Sa fie acidulata dar nu extra, fara rost. Si musai rece, cea mai rece.

    • #24

      Atunci Amstel este pentru tine, ca și pentru mine

  12. #25

    Pt mine o bere buna e aia care arata cat de priceput e cel care o face. Berile care se fac la milioane de hectolitri sunt beri facute industrial: respecti reteta – rezulta o chestie vag potabila si alcoolizata care merge ca gust pt cei care nu se pricep. Gustul ala “autentic” amar e asa de autentic pt ca la noi in Ro asa au fost berile de cand s-au inventat ele. Amareala berii vine de la acizii-alfa din hamei (de obicei hamei slab calitativ), care se pun la inceput si dup-aia uiti de ea pana se termina fermentatia. Astea sunt beri “fire-and-forget”. Pui la inceput tot si gata. Pt mine, berea trebuie sa fie mai echilibrata. Pe langa amareala mai trebuie si aroma ,obtinuta musai doar din tipuri de hamei si malt. Doar adaugand apa, si jongland cu diversele tipuri de hamei, un berar bun poate sa faca minuni. Si daca stie ce e aia fermentatie superioara sau inferioara, cu diferite tipuri de drojdie, cu atat mai bine.

  13. #26

    prima data comentand pe acest blog, dar neumarkt IS THE SHIT… e exact cum ai zis, o bere cinstita si neschimbata…

  14. #27

    Cand eram student sarac eram convins ca e absolut normal de la bere sa te doara capul a doua zi, sa te baloneze grav sau sa aiba gust oribil daca a stat mai mult de 15 minute in pahar: toate confirmate din experiente cu bere “adevarata” cu ovaz sau porumb.
    Dupa care mai tarziu am descoperit ca se poate si altfel.

    Asadar criteriile:
    1. Sa ofere gust + miros bun; ambele sa ramana constante indiferent de lot sau ambalajul folosit;
    2. Sa nu baloneze;
    3. Sa nu doara capul a doua zi.

    1
    • #28

      Inseamna ca eu sunt norocos. Chiar si cea mai posirca bere nu-mi provoaca dureri de cap. Cu vinul in schimb, e alta poveste…

  15. #29

    Musai nefiltrata

  16. #31

    La nivel de bere ce se produce în România sunt decente. Problema a inceput sa apară când am început sa o ardem elitist cu bere artizanala și alte nebunii. Personal îmi place Heineken și plâng după timpurile când era conceptul extra-cold. Ulterior am trecut la berea belgiana când bugetul permite iar acolo preferințele sunt asa: Duvel,Cornet,Leffe,Afflingem. Ce este foarte mișto la aceste bere este ca nu ai durerea de cap a doua zi, dar sunt un pic mai tare fata de ce găsești. Iar dacă este vara oricând berea la draught.

  17. #32

    Pentru mine, o bere trebuie sa fie rece, cu acid puțin și amară. Și să nu aibă gust de pișat.
    Adică cam ca Neumarkt.

    Eu beau des Neumarkt, Azuga, Silva Blondă și Pale Ale.

    Și mai rar, Zaganu, Terapia și Csikisor.

  18. #33

    Sushiava. Berea de la Sushiava. Plus unele artizanale, nu toate – Zaganul si Nemteana imi plac, dar Capra Noastra, chit ca e locala si sint printre primii care au cumparat, direct din fabrica, cind au dat drumul productiei, mi se pare “over the top” cu aromele, si unele ingrediente sint absolut ridicole (lemn dulce in berea bruna? DE CEEE???). Solca bate de departe multe blonde mai scumpe cu 50%. Neumarkt am baut acum ceva ani, mi s-a parut oribila (nu ca are gustul dur, ci fiindca se simtea alcoolul adaugat). Din alea straine, Oettinger mi se pare foarte cinstita. Grolsch. @benea le zice foarte bine, privind criteriile de alegere/notare.

    1
    • #34

      Pentru cine nu stie berea Suceava are gustul ca atunci cand pui dero in apa.Efectiv nu exista bere mai proasta, pana si berea de la Kaufland la punga este mai buna decat apa cu detergent.

    • #35

      Da, Suceava, de câte ori am ocazia îmi fac stocuri. Peste tot ce am băut în țară indiferent ca era bere scumpă sau nescumpă.

    • #36

      Nu ma refeream la berea Suceava in particular, ci la berea de la Bermas. Personal, imi place foarte mult Solca de la ei. Celelalte da si nu prea.

      2
  19. #37

    Berea important e sa fie rece, nu cred ca am baut bere care sa fie suficient de rece si sa nu imi placa (decat poate din acelea aromate super-ciudat).

    Neumarkt e cinstita, dar baga si porumb in ea.

    +1 pentru pentru ce zicea Codrut cu Sushiava si Solca, mai ales ca sunt beri locale pentru mine.

    Dintre alea hipsteresti imi iau de la Hop Hooligans de obicei (Crowd Control, Sencha, Summer Punch) si Barlog sau cateodata ceva random de pe rafturile de bere pentru hipsteri din supermarketuri sau gheretele care dau bere la plastic (ultima data imi placuse Carol IPA parca). Pe la berarii de hipsteri imi placeau la un moment dat IPA-uri gen Joker sau din alea aromate gen Grozet. Cand vreau ceva ok ca pret pentru sauna (adica 0.33) mai iau IPA-ul de la Ursus. Important e sa fie rece.

  20. #38

    O bere buna,este fără mălai și fără porumb…..

    2
  21. #39

    Pai in primul rand tre sa fie rece, mai rece ca inima fostei.
    Nu pot sa zic ca-s mare fan beri amare si dure, e viata destul.
    Daca e de “cursa lunga” prefer Corona, in conditii optime intra cu baxul. Nu ma dau inapoi nici de la Heineken / Stella / Peroni / Ciuc, sa fie reci.
    Una dintre preferatele mele e Hofbrau Munchner Weisse, bere nefiltrata facuta din grau, nectar pe lume.

  22. #40

    Nu sunt cea mai mare bautoare de bere, dar, in atatia ani, am incercat destul cat sa stiu ce vreau de la o bere:
    1. Vara, de cald, pe plaja sau dupa o zi de alergatura prin soare: o bere cinstita, fara arome si nu dulceaga (ceea ce numesc francezii une bière correcte). Cel mai important la mine e sa nu ragai 2 ore dupa o bere si sa nu simt alcoolul in ea. Merg pe Grolsch sau Perroni la noi – gust neutru, bule fine. In Grecia, invariabil, terasa la care ne asezam se alege pe criteriul “are sau nu Vergina”.
    2. Social si la tigara, merge o bere mai aromata sau fructata, cu o preferinta momentan pe 1664 alba.
    3. Cand e frig nu beau bere 😀

    Sunt beri de ambele feluri pe care nu le mai gasesc la noi si mor de ciuda : Zipfer blonda simpla, pt cele clasice, si Grimbergen blonda, pt cele usor fructate.
    Dragostea mea in materie de beri ramane totusi Matuska Pale Ale, desi n-am gasit-o nicaieri la noi. La prima inghititura m-am intrebat unde a fost berea asta toata viata mea. Ceva similar am gasit acum 4 ani la o berarie artizanala din Maribor, care, din pacate, a murit in pandemie.

    1
  23. #41

    Eu caut o bere, oricare si oricat costa, de la care sa nu ma doara capu a2a zi. Nu beau in exces, dar nu e normal sa ma doara capu dupa 3 pahare de bere cand am si mancat un pranz.
    M-am reprofilat pe cidru, aperol, etc pentru ca nu mai suport sa umblu cu nurofenu in geanta.
    Deci daca imi recomanda cineva berea de la care sa nu ma doara capul o sa fiu recunoascatoare

  24. #44

    CsikiSor

    2
  25. #45

    Bere belgiană de abatie

  26. #46

    O bere buna e aia care imi place. Neumarkt e ok si ca pret, si ca gust, si o gasesti cam in orice magazin. Thumbs up si pentru berile artizanale romanesti pe care le-am mai incercat, e nasol doar ca nu sunt asa accesibile.

  27. #47

    Aia care e la oferta 5+1 gratis pe Bringo. Cand ies in oras, aia care e la 500 ml (daca exista).

  28. #48

    Pe vremuri imi placea Timisoreana, avea un gust dulceag, beam in cantitati onorabile in tinerete.

    Asta era pe la inceputul anilor 2000, de atunci am observat ca absolut toate berile comerciale romanesti sunt facute cu adaos de enzime, incat sa iasa in cantitati industriale.

    De cand cu enzimele, ma doare capul de la berea produsa in Romania, in maxim o ora de la ingestie am migrene.

    Asa ca am renuntat aproape complet sa mai beau bere…

  29. #51

    Mie imi place Holsten, Ciki șor , Hoegarden. In general astea weissbeer . Pacat ca Gooser nu mai e in Romania.
    Iar ca tot a aparut Kozel nou pe piata, e bun si ala. Anul trecut in Polonia am descoperit-o si pe langa Kozel o alta bere de-a polonezilor care mi-a placut mai mult: Zywiec. Aia mi-as dori sa apara si la noi.

  30. #52

    Ciucas

  31. #53

    Cea mai buna e berea la 0.5 grade celsius care iti e adusa de nevasta in timp ce stai maiestuos la televizor.
    Serios,in Romania putina bere buna,in general posirci amestecate cu malai,bonus din motive de economie,prostie,servite caldute in restaurante si baruri.
    Tot berea germana e campioana,in rest,cele belgiene sunt prea aromate si deja au prea mare concentratia alcoolica.

    1
  32. #54

    La mine e simplu: sa nu contina malai. Si am eliminat 90% din berile “premium” de pe piata romaneasca. 😀 😀 😀

  33. #55

    eu consum în mod normal, în această ordine, Silva blondă – lager și brună, Ciuc, Csiki, Heineken, Carlsberg, Becks, Tuborg și Perlenbacher blondă + Patronus nefiltrată (ultimele două de la Lidl). și neumarkt. să fie rece – aia îmi pică bine când am muncit ceva și ajung la bere și cer de la chelner / iau din frigider două. reci. prima o beau pe nerăsuflate ca să-mi astâmpăr setea, iar a doua așa normal. nu prea beau mai puțin de 3 beri o singură dată. 3-4 e standardul.

    • #56

      Unde ai mai gasit tu Silva blonda? 🙁

  34. #57

    Desperados, Corona, Salitos, Silva neagra. Daca e amara, ma ia senzatia de vomitat. Am avut hepatita cand eram mic. Nu suport grasimea, zgarciurile in mancare. Aceiasi senzatie de mai sus. Imi mai plac alea cu lamaie sau alte arome citrice. Imi mai place si cidrul. In special ala de pere, mor dupa el. Dupa vinuri sau alte alcooluri mai tari nu ma omor.

  35. #59

    e aia care nu iti lasa un gust nasol, care nu te umfla. nu trebuie sa fie neaparat o reteta clasica, e chestie de context, uneori merge o neagra, o IPA etc.
    printre cele mai bune incercate pana acum: kolsch (Koln) si Goose Island IPA (Chicago). de la noi: harghita, csiki sor, nepasteurizatele.

  36. #60

    Nu sunt un consumator avid de bere, prefer un vin sau un burbon daca am de ales.
    Dar:

    Vara cand e cald merge cred aproape orice lichid rece, cu accent pe Staropramen. Timisoreana era candva buna, acum parca e indoita cu apa (probabil chiar este)

    Neumarkt am incercat doar o data si nu mi-a placut deloc. Amara si cam prea alcoolizata.

    Din berile de import imi plac Amstel, Pilsner Urquel si Czechvar ,dar cea mai buna si mai buna cred ca este Guinness. Este cam singura bere din care daca imi este sete pot sa beau (aspir mai bine spus) doua doze una dupa alta.

  37. #61

    Nu stiu, eu beau Heineken tocmai fiindca are mai putin gust.

  38. #62

    Si la mine singurul criteriu e sa fie rece.
    Insa nu stiu de ce, dar sunt singurul pe care il doare capul dupa ce bea becks. Deci incerc sa o evit.

    1
    • #63

      Nu esti singurul pe care il doare capul de la Becks. Ma i-a durerea doar cand vad sticla.

      1
  39. #64

    Bere alba, de grau, eventual nefiltrata si la halba.

  40. #65

    In general nu beau bere.
    Cand o fac, de obicei e Guinness (sunt obisnuit cu gustul, merge perfect cu un Scouse pie / sausage roll, se lasa fara mahmureala / dureri de cap).
    Pe aceleasi criterii mai execut ocazional câte un Ciuc (la sticla – în RO) sau Budweiser lager.

  41. #66

    pot să beau orice mimează gustul de bere atâta timp cât compania e bună.

  42. #67

    Când vreau să adorm mai repede Argus-ul de 7.2% din Lidl mă ajută .

    Au scos și cei de la Kaufland o bere, chipurile, artizanală – BEERACLEZ în 3 sortimente .Le-am prins pe toate 3 la 2.99 lei/doza . Cea cu scufița roșie (RED ) mi-a placut . E un fel de Guinness-ul săracului .

  43. #68

    Pentru mine, cele mai bune beri sunt cele bavareze, varianta Hell: Augustiner, Tegernseer, Andechs, Spaten.
    Si ceva mai comercial, Paulaner.
    In lipsa lor: Budweiser lager si Pilsner Urquel
    Autohton: Bere Solca si Kickisor

    • #69

      As adauga la cele helles, bayreuther, zirndorfer, allgau, monchsof, tucher sau franziskaner.
      Adevarul ca berea helles e cea mai baubila. Poti baga lejer 4-5 beri intr-o seara si nu te doare capul a doua zi.

    • #70

      Connaisseur!

      +1 pentru “Helles” bavareze, chiar in ordinea enumerata de dl. matematician mai sus.

      Una mai aparte, foarte buna, e Hoegaarden – merge oricand.

      Vara, pe terasa / caldura, merge foarte bine Peroni (e mai usoara / apoasa / putin amara).

  44. #71

    De aproximativ 1 an am inceput sa am probleme cu gustul berii. O fi de la mine, ceva covid a modificat gustul, habar nu am. Cert este ca nu mai pot sa beau alte beri in afara de Peroni, Heineken, Carlsberg.
    Krombacher Pils este o bere pe care o consider buna, peste cele mentionate mai devreme.

    1
  45. #72

    Duvelu’, cand il dau altii.
    Guinness de la butoi, Primator la sticla, in general orice bere de la 15-20lei in sus. Asta cand ies pi shentru, ca ies rar.
    La sapat santuri sau intors betonul la lopata merge orice urina, Newmarkt, Ursus, you name it, rece sa fie.

  46. Neumarkt chiar e o bere buna. La fel e si Bucegi, Ciucas, Golden Brau.

  47. #74

    Terapia Gold (mai ales inainte de pasteurizare), Andechs Spezial, Primator Exclusive.
    Din pacate am inteles ca aia de la Perfektum au inchis pravalia, imi mai placea aia cu eticheta portocalie de la ei.

    • #75

      au pasteurizat terapia??

    • #76

      Da, acum o gasesti la raft peste tot si nu mai are termenul de valabilitate de 3 luni la frigider cum era inainte. Nu mai e ce a fost, dar pot sa zic ca inteleg decizia. In Bucuresti am vazut-o tinuta la cald peste tot. Inclusiv la un magazin specializat pe bere. Adica daca nici aia habar nu aveau ce bere e aia, ce pretentii sa mai ai de la bacania lui peste prajit. In plus, nu mai era nici gustul ala de-l avea prin curier la inceput ca era stricata peste tot. 🙂 Cand m-am dus acum vreo 5 ani la o berarie in Timisoara si am baut-o acolo, mi-am adus aminte de ce mi-a placut inca de la inceput. Si atunci am realizat ca practic nimeni nu o tinea la rece in Bucuresti.

  48. #77

    O bere buna are gust bun, placut si pret decent. Nu te doare capul de la ea si nu te umfla ca pe porc.
    O bere excelenta e ceheasca sau belgiana, nu oricare. Nu cunosc foarte multe oricum. 😀
    Ce sa zic…in orice ordine, imi plac: leffe bruna, pilsner urquell, starobrno, monchof, scheyern, schwechater, tuborg, neumarkt, ciucas, jelen, berliner kindl, bernard…

  49. #78

    Ce iau frecvent acasa pentru mine si musafiri: stella, carlsberg, heineken.
    Din berile medium, prefer silva blonda, ciuc, ciucas, tuborg, ursus, becks,
    Placeri nevinovate: Cziki Sor (cand a fost 2 lei in Aucah, am umplut cosul de sticle), Zaganu (chiar daca s-a mai stricat fata de inceput).

  50. #79

    Beau foarte (prea) multă bere. In general nu sunt pretențios, dar cam evit brandurile care sunt disponibile la PET de 2+ litri.
    Depinde și de moment, dacă e vorba de o singura bere pe căldură, de sete, merge orice dacă e suficient de rece.
    Cea mai proasta bere pe care am băut-o vreodată a fost în Albania, toate aveau gust de urina statuta, dar chiar și acolo, după o plimbare în caniculă, o bere rece la draft pica foarte bine. De la a 2-a oracaiam. Bere la fel de proasta mi se pare Carlsberg din RO.
    Dintre berile din RO de duzina prefer Beck’s, Staro, Timișoreana, Silva.
    Prefer berile de tip pils și caut adesea beri importate din Cehia/Germania/Austria, chiar dacă sunt cele mai ieftine branduri, bat la fund tot ce e făcut în RO, în afara de cele craft.
    În Serbia au niște beri populare care bat la fund berile noastre populare.
    Caut și berile belgiene pentru ocazii sau când vreau sa ma răsfăț, Chimay, Westmalle, Leffe, Orval, cam toate berile trapist sunt mega bune.
    Legat de articolul lui Vali, Ursus mi se pare OK, dar noile variante Nefiltrata și Amber m-au dezamăgit. N-aș putea spune ca Heineken m-ar atrage mai mult decât Ursus, iar de Carlsberg mi-am spus părerea.
    În schimb nu înțeleg întrarea pe piața a Peroni și Birra Moreti ca mare fiță. Ce treabă au italienii cu Berea?

  51. #80

    Nu sunt mare consumator de bere dar cand e de baut bere in topul preferintelor ar fi Fullers London Pride sau Honey Dew. Primator IPA, Staropramen nefiltrată.

  52. #81

    grolsch, berea zilnică, gulden draak, berea de sărbătoare!

    • #82

      Subscriu – Grolsch. Doar că nu zilnic, ocazional.

  53. #83

    Să fie amară, lager blondă, exclus weissbier sau neagră, IPA, de-astea. Preferate, berile blonde cehești, doar la halbă, la ele acasă, ex. Pilsner Urquell, Budvar, Krusovice, Gambrinus, Staropramen, nu cele la sticlă sau doză și nu comercializate în România.

    • #84

      subscriu la preferintele tale! tot acolo sunt si eu! “și nu comercializate în România” – Pilsner Urquell stiu ca e importata nu facuta sub licenta in Ro!

  54. #85

    Andechs unde mai găsiți?

  55. #86

    @Cetin, ai avut acum un an sau poate mai mult un articol asemenator, ia vezi daca s-au schimbat gusturile comentatorilor intre timp :)))

  56. #87

    Silva neagra

  57. #88

    Ca sa ma trotilez din bere ar trebui ca la sfarsit sa imi dau cu sticla in cap.
    Berea buna pentru mine e aia artizanala. Zaganu, de exemplu. Am baut odata una de la ei, Russian Imperial Stout se numea. E drept, 40 lei litru. Cea mai buna pe care am baut-o, mai buna chiar si decat alea artizanale pe care le-am baut in Germania.
    www.beicevrei.ro/zaganu-imperial-russian-stout-12-bucati-x-0-33l-buc-alc-10?gclid=CjwKCAjw7vuUBhBUEiwAEdu2pMMQ9VktbSAmnI2rBvn0zaR-VdYgcvIffWtOXsOEvaNY9NyflifATBoCEggQAvD_BwE

  58. #89

    Hațegana făcută acum mulți ani la Hațeg care, binențeles, trebuia consumată repede pentru că nu era pasteurizată. În lipsă, bag neumarkt care seamănă la gust cu Hațegana. Am băut Birra Moreti în Italia și după aia am încercat asta de la noi. Nu are nicio treabă.

  59. #90

    O bere buna e o bere germana pt ca e din orz, hamei si apa. restul mai baga ce mai gasesc

  60. #91

    Cam greu pe la noi cu berea bună – www.riseproject.ro/articol/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/
    Ceva bun e Stella Artois neagră, de Argentina.

  61. #92

    Budweiser, Breznak, Pilsner Urquell, Staropramen.

  62. #93

    1. să poți să miroși berea și să nu simți miros de, scuzați expresia, pișat
    2. sa aibă o aromă și gust pe care să îl poți diferenția de alte beri. unele dintre ele o să îți placă, altele nu. dar per ansamblu poți să îți alegi berea preferată

  63. #94

    – Pilsner Urquell
    – Steambrew galbena de la lidl. Si aia neagra era super-misto dar au shurubait ceva la ea si nu mai este OK.

  64. #95

    De ceva timp am început să beau Golden Brau și-mi place. Gust clasic de bere. Îmi mai place berea nefiltrată: Nenea Iancu, Paulaner sau d-astea, dar momentan Golden Brau e my go to.

  65. #96

    Anii de experienta in crasmele patriei m-au facut sa apreciez cateva tipuri de bere…In principal cand ies in oras ma orientez dupa provenienta/pret:

    Belgiene:Leffe ( blonda/bruna) Delerium (Argentum/Nocturnum) Duval (blonda) Troubadar (cam toate din gama sunt ok) ce imi place e gustul divers,fructat partea proasta ca e sunt foarte tari de regula 8,9,10,11 grade..si mai mult de 2 nu mai duc.Stella merge e light e o bere de vara…
    Britanice:Fullers ( Golden pride ) Thornbridge ( toate din gama din pacate se gasesc din ce in ce mai greu)
    Irish:Guiness desigur
    Germane:Scheinders Tap 5 nefiltrata 8 grade e ce trebuie,Anderchs (blonda/bruna)
    Ceha:Primator cam toata gama e ok…
    Romanesti:Silva bruna ( my crush ),Zaganu tot bruna dar depinde de lot unele nu fac spuma,Hoop Holigans (Crowd control),Nemteana,7 coline (bruna).
    De duzina:Heinken,Carlsberg…dar nu mai mult de 2 ma baloneaza,ma doare capul ehh…batranete haine grele 😀

    Ce evit:tot ce inseamna de consum industrial timisoareana,bergenbier etc…nu mai au accelasi gust parca,mie groaznic de rau de la ele a 2 a zi + ca am baut paleti intregi in facultate si mie scarba cand vad petul de bere acuma.

  66. Legat de Neumarkt, 95% dintre respondenti au baut doar Neumarkt la PET. Ei au si PET-uri din alea mici. Drept urmare, gustul pe care-l stiu ei este de bere la PET.

    Altfel, in putine locatii unde mai gasesti Neumarkt la sticla de sticla. Ceea ce e trist, sincer. E o bere mult subevaluata.

    In alta ordine de idei, nu poti vorbi despre bere asa, in eter. Conteaza contextul, conteaza cu ce o alaturi.

    De pilda, am fost in Cluj acum 5 ani, intr-un local traditional. Am mancat mici si am baut Neumarkt. Se auzea muzica populara in difuzoare. Era si decor autentic, cu covor pe perete. Acolo Neumarkt-ul a parut excelent, perfect integrat in peisaj. Acolo pe bune ca m-as fi simtit prost sa beau cine stie ce bere belgiana.

    In sens contrar, cand ma uit la finala Champions League sau la finala Campionatului Mondial parca nu pot bea bere ieftina. Chiar si Heineken mi se pare nepotrivita, desi este sponsor al UCL.

    Nu, nu intru in detalii legate de CUM ar trebui sa fie o bere, mie nu-mi plac berile negre, alea tip Silva Black, cu gust de caramel, insa in rest apreciez cam orice fel de bere. Acum am dat-o pe nefiltrate si nepasteurizate, insa pot bea o bere blonda cinstita in contextul potrivit.

  67. #98

    Nu e mare diferenta intre cele comerciale cand sunt doar 4 mari producatori si au cumparat numele (si palmaresul) unor beri consacrate. Iar cele artizanale se intrec sa fie prea artizanale cu atatea arome IPA, LIPA. Mie imi place cele nefiltratre, de origine germana, in Kaufland gasesti chiar si la rece cate un Franziskaner Weissbier. Am fost placut surprins recent de Ursus Granar. Cu tot respectul pentru Noimart cat timp vinzi bere la pet nu poti sa fii bere buna.